Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 39

Daily Current Affairs 02 July 2024

0
Daily Current Affairs 02 July 2024
Daily Current Affairs 02 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 02 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

02 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country has chaired the first meeting as the Chairman of the Colombo Process at the International Organization for Migration headquarters?
Ans. India

Ques 2. India defeated which team to win the ICC Men’s T20 Cricket World Cup 2024?
Ans. South Africa

Ques 3. Which Tiger Reserve has launched the first advanced AI system for forest fires?
Ans. Pench Tiger Reserve

Ques 4. In which state will green coal plants making charcoal from waste be installed?
Ans. Haryana

Ques 5. Who was selected as the Player of the Tournament in the 2024 T20 World Cup?
Ans. Jasprit Bumrah

Ques 6. Which country has become the third largest domestic aviation market after America and China?
Ans. India

Ques 7. Which player holds the record for most centuries in T20 Internationals?
Ans. Rohit Sharma

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 02 July 2024.

Computer General Knowledge Questions And Answers

0
Computer General Knowledge Questions And Answers
Computer General Knowledge Questions And Answers

Computer General Knowledge Questions And Answers

Computer General Knowledge Questions And Answers: this post we will learn about Computer GK Questions in English. nowadays computer related questions are definitely asked in every exam. Keeping this in mind, we should prepare for our exam. 

Nowadays computer related questions are asked in UP Police, SSC, UPSC, RRB, IA, Computer Teacher, Programmer, CTET, railway, state exam etc.

Computer General Knowledge Questions

Ques 1. Which is the computer language used in the Internet?
Ans. Java

Ques 2. What is CRAY?
Ans. Supercomputer

Ques 3. Who invented the calculator in 1642?
Ans. Pascal (French)

Ques 4. What are file extensions used for?
Ans. To identify the file type

Ques 5. What is the number of ‘function-keys’ in the keyboard?
Ans. 12

Ques 6. How many types of computers are there?
Ans. Two types

Ques 7. What type of storage devices are used in cell phones?
Ans. Flash

Ques 8. Soft copy is an output, then what is hard copy?
Ans. Printed output

Ques 9.What is E.D.P.?
Ans. Electronic Data Processing

Ques 10. What are those words called which a programming language has kept aside for its own use?
Ans. Reserved words

Ques 11. What is a group of interrelated records called?
Ans. Database

Ques 12. What is the process of dividing a disk into tracks and sectors?
Ans. Formatting

Ques 13. Which is considered to be the world’s first computer network?
Ans. ARPANET

Ques 14. What is a thin plate or board with electronic components called?
Ans. Circuit board

Ques 15. Which printer prints letters with strokes?
Ans. Dot matrix printer

Ques 16. Which software controls the hardware of a computer?
Ans. System

Ques 17. Which software is used to work on a computer?
Ans. Application

Ques 18. In which are the control, memory, arithmetic and logic units located?
Ans. In CPU

Ques 19. In which generation of computers were teleprocessing and timesharing used?
Ans. Third generation

Ques 20. What is restarting an already on computer called?
Ans. Warm booting

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: 100 Computer Questions and Answers, 50 Computer Questions with answers, Computer general knowledge questions and answers in english, 20 questions on Computer with Answers, 100 Computer Questions and Answers PDF, Computer Science General Knowledge PDF, Computer basic Questions PDF.

 

Daily Current Affairs 01 July 2024

0
Daily Current Affairs 01 July 2024
Daily Current Affairs 01 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 01 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

01 July 2024 Current Affairs

Ques 1. According to the UN report, the number of smokers in the world has increased by how much percent?
Ans. 20 percent

Ques 2. Who has been awarded the 12th ‘Vishwa Hindi Samman’?
Ans. Dr. Usha Thakur

Ques 3. In which state, ‘School in a Box’ kits will be given to children in flood relief camps?
Ans. Assam

Ques 4. Which station in the country has become the first to build a road from Jaipur Military Station plastic waste?
Ans. Second

Ques 5. Which state has signed an agreement to build a film city?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 6. Which country’s player David Warner has retired from international cricket?
Ans. Australia

Ques 7. Which bank launched UPI enabled RuPay web credit card?
Ans. Federal Bank

Ques 8. Where in the state will the Metropolitan Surveillance Unit be established to prevent threats to human health due to climate change?
Ans. Jaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024.

Today Current Affairs 29 June 2024

0
Today Current Affairs 29 June 2024
Today Current Affairs 29 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 29 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

29 June 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has the Superbet Chess Classic competition started?
Ans. Romania

Ques 2. Yamuna Expressway Industrial Development Authority (YEIDA) and Beboo Project LLP signed an agreement to develop a film city at which place?
Ans. Greater Noida

Ques 3. Where has the ‘India Olympic Research Center’ been inaugurated?
Ans. Gandhinagar

Ques 4. Who has been appointed as the Director of Delhi Metro Rail Corporation?
Ans. Rajiv Dhankhar

Ques 5. Which organization has handed over the Medium Range-Microwave Obscurant Chaff Rocket to the Indian Navy?
Ans. Defence Research and Development Organization

Ques 6. Who won the 2024 T20 World Cup semi-final between India and England?
Ans. India

Ques 7. Who has been appointed as the Vice Chancellor in India’s first AI University?
Ans. Simon Mak

Ques 8. Which app will be launched by the state government to simplify the process of Mukhyamantri Ayushman Accident Insurance Scheme?
Ans. MADBY App

Ques 9. Which program will be organized by the state government on June 29, 2024 across the state to encourage newly appointed state employees?
Ans. Rangotsav program

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India.

 

Important Full Forms For Competitive Exams

0
Important Full Forms For Competitive Exams
Important Full Forms For Competitive Exams

Important Full Forms For Competitive Exams

Important Full Forms For Competitive Exams: These abbreviations are very important for competitive exam and interviews. 

We have compiled a list of the most significant complete full forms that are in some way related to government exams.

Important Full Forms

S.no. Abbreviations Full Form
1. PDF Portable Document Format
2. HTML Hyper Text Mark up Language
3. NEFT National Electronic Fund Transfer
4. MICR Magnetic Inc Character Recognition
5. IFSC Indian Financial System Code
6. ESN Electronic Serial Number
7. IMEI International Mobile Equipment Identity
8. OLED Organic light-emitting diode
9. AMOLED Active-matrix organic light-emitting diode
10. UMTS Universal Mobile Telecommunications System
11. ISP Internet Service Provider
12. IPC Indian Penal Code
13. ECS Electronic Clearing System
14. CST Central Sales Tax
15. CRR Cash Reserve Ratio
16. VIRUS Vital Information Resources Under Siege
17. COMPUTER Common Oriented Machine Particularly United and used under Technical and Educational Research.
18. WINDOW Wide Interactive Network Development for Office work Solution
19. YAHOO Yet Another Hierarchical Officious Oracle
20. GOOGLE Global Organization Of Oriented Group Language Of Earth
21. UDP User Datagram Protocol
22. RTC Real Time Clock
23. IP Internet Protocol
24. CAG Comptroller and Auditor General
25. FERA Foreign Exchange Regulation Act
26. GST Goods and Service Tax
27. SEU Slightly Enriched Uranium
28. GNP Gross National Product
29. GPS Global Positioning System
30. GMT Global Mean Time
31. ISRO International Space Research organisation
32. ISDN Integrated Services Digital Network
33. SAARC South Asian Association for Regional co–operation
34. OMR Optical Mark Recognition
35. AHRL Asian Human Right Commission
36. GPF General Provident Fund
37. CFRA Combined Finance & Revenue Accounts
38. CRR Cash Reserve Ratio
39. EPFO Employees Provident Fund Organization
40. FDI Foreign Direct Investment
41. JPEG Joint photo Expert Group
42. U.R.L. Uniform Resource Locator
43. IRDP Integrated Rural Development programme
44. A.S.L.V. Augmented satellite Launch vehicle
45. I.C.U. Intensive Care Unit
46. GDP Gross Domestic Product
47. NEFT National Electronic Funds Transfer
48. C.T.R Cash Transaction Receipt
49. C.T.S. Cheque Transaction System
50. A.T.M. Automated Teller Machine

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Top 100 Important Full Forms, 50 Important Full forms, Important full forms for competitive exams ssc cgl, Top 100 Important Full Forms PDF, 25 Full Form, Top 100 Important Full forms GK.

Top 30 GK Question And Answer

0
Top 30 GK Question And Answer
Top 30 GK Question And Answer

GK Question And Answer

Top 30 GK Question And Answer: If you are preparing for any competitive exam then you must know your general knowledge, current affairs, geography and general science. This article provides you 30 GK questions and answers.

General Knowledge Questions

Ques 1. Which two states were formed by dividing Bombay State in 1960?
Ans. Maharashtra and Gujarat

Ques 2. Who was the founder of Aligarh Movement?
Ans. Sir Syed Ahmed Khan

Ques 3. In which session the moderate and extremist groups of Congress united?
Ans. Lucknow Session (1916)

Ques 4. What is the total number of Puranas?
Ans. 18

Ques 5. What was the ancient name of Ujjain?
Ans. Avantika

Ques 6.What is the name of the world’s most active volcano?
Ans. Cotopaxi

Ques 7. When was Mahatma Gandhi conferred the title of Kaiser-e-Hind?
Ans. 1915

Ques 8. When and where did Anne Besant establish the Home Rule League?
Ans. September 1916 in Madras

Ques 9. Which institution was established by Bal Gangadhar Tilak for self-rule?
Ans. Homerule League (March 1916 in Poona)

Ques 10. Lok Sabha constituencies will be delimited after the census of which year?
Ans. 2026

Ques 11. Who started a magazine called ‘The Indian Sociologist’ during the Indian freedom struggle?
Ans. Shyamji Krishna Verma

Ques 12. How many political parties were recognized as national parties in the first Lok Sabha elections?
Ans. 14

Ques 13. Which article gives the right to free and compulsory education?
Ans. Article 21 A

Ques 14. Under which article the Governor has the power to pardon for any crime?
Ans. Article 161

Ques 15. The famous dance Kathakali is related to which state
Ans. Kerala

Ques 16. Gol Gumbaz is in
Ans. Bijapur

Ques 17. Who invented logarithmic tables?
Ans. John Napier

Ques 18. Where was India’s first atomic power station established?
Ans. Tarapur (Maharashtra)

Ques 19. The method of election of the President in the Indian constitution has been taken from which country?
Ans. Ireland

Ques 20. Which amendment is also known as the ‘mini constitution’ of India?
Ans. 42nd amendment

Ques 21. Appointments to the All India Services are made by whom?
Ans. President

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post:-

Tags: 20 GK Questions with Answers, g.k questions and answers in english, 20 gk question answer in English, GK Questions in Hindi, 60 general knowledge questions with Answers, 50 GK Questions with Answers.

 

Today Current Affairs 28 June 2024

0
Today Current Affairs 28 June 2024
Today Current Affairs 28 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 28 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

28 June 2024 Current Affairs

Ques 1. How many medals has India won in the ‘Under-17 Asian Wrestling Championship’?
Ans. 11

Ques 2. Which medical institute has achieved the first significant achievement in the state by successfully treating a rare genetic neurological disorder?
Ans. All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur

Ques 3. Which country’s moon mission Chang’e-6 has reached the ground with soil from the darkest part of the moon?
Ans. China

Ques 4. Who has become the new Director General of NTA?
Ans. Pradeep Singh Kharola

Ques 5. Who has inaugurated the state’s first Butterfly Park, Children’s Adventure Zone and Lavkush Vatika in Dayapur?
Ans. Gulabchand Kataria

Ques 6. Which Union Territory has been declared as the administrative unit to achieve full functional literacy?
Ans. Ladakh

Ques 7. What is the name of the 24-storey IPD tower being built at Sawai Mansingh Hospital in Jaipur?
Ans. Ayushman Tower

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India.

KTET Previous Question Papers Category 3 Natural Science

0
KTET Previous Question Papers Category 3 Natural Science
KTET Previous Question Papers Category 3 Natural Science

KTET Previous Question Papers

KTET Previous Question Papers Category Three Natural Science: Aspiring teachers can use the KTET Category 3 Natural Science paper to demonstrate their scientific knowledge and teaching skills.

Previous Question Papers Category 3 Natural Science

Ques 1. Which one of the following is not related to homologous organs?
(A) Doing similar functions
(B) Similar in anatomy
(C) Inherited from a common ancestor
(D) Similar developmental pattern

Ques 2. In C2, plants, CO2, fixation initially results in the formation of:
(A) Malic acid
(8) OAA
(C) PEP
(D) PGA

Ques 3. One of the following characters can be represented by floral formula but not by floral diagram.
(A) Position of gynoecium
(B) Aestivation
(C) Placentation
(D) Fusion of stamens

Ques 4. GEAC stands for:
(A) Genetic Engineering Approval Committee
(B) Genome Engineering Action Committee
(C) Genetic and Engineering Approval Council
(D) Global Environmental Action Council

Ques 5. Father of biodiversity is:
(A) Edward O. Wilson
(B) Ernst Haeckel-
(C) Karl Ereky
(D) Charles Elton

Ques 6. Southern hybridization technique is used for the analysis of chromosomal DNA. One among the following is NOT involved in this technique. It is
(A) Autoradiography
(B) Electrophoresis
(C) PCR-
(D) Blotting

Ques 7. Which one of the following is not a variety of cattle?
(A) Gir
(B) Sahiwal
(C) Vechoor
(D) Ancona

Ques 8. Tumors arising from cells in connective tissue, bone or muscle are called:
(A) Sarcoma
(B) Carcinoma
(C) Lymphoma
(D) Myeloma

Ques 9. The region in which the DNA is wrapped around a cluster of histone proteins is called:
(A) Nucleosome 
(B) Mesosome
(C) Desmosome
(D) Centrosome

Ques 10. When there is no consumption of oxygen in respiration, the respiratory quotient will be?
(A) 0.9
(B) 1
(C) 3 
(D) infinity

KTET Previous Question Papers

Ques 11. Human Y chromosome is
(A) Telocentric
(B) Metacentric
(C) Submetacentric
(D) Acrocentric 

Ques 12. A hyperglycemic hormone is :
(A) Thymosin
(B) Insulin
(C) Glucagon 
(D) Vasopressin

Ques 13. An example of loose connective tissue is:
(A) Cartilage
(B) Adipose tissue 
(C) Tendon
(D) Blood

Ques 14. Natality, a characteristic of population refers to:
(A) The increase in number of individuals in a population during a given period. 
(B) Total number of individuals present per unit area at a given time.
(C) The number of individuals that have come into the habitat during a given period.
(D) The maximum number of individuals of a population that can be sustained indefinitely in a given habitat.

Ques 15. 70S ribosomes are seen in:
(A) Bacteria, Centriole, Chloroplast
(B) Chloroplast, Centriole, Mitochondria
(C) Centriole, Mitochondria, Bacteria
(D) Bacteria, Mitochondria, Chloropla

Ques 16. Double fertilisation, a unique feature angiosperms was first observed by:
(A) Camerarius
(B) Hofmeister
(C) S.G. Nawaschin
(D) Strasburger

Ques 17. The largest salivary gland is:
(A) Sublingual
(B) Sub-maxillary
(C) Parotid 
(D) Submandibular

Ques 18. Programmed cell death is called:
(A) Plasmolysis
(B) Necrosis
(C) Apoptosis
(D) Punalvicie

Ques 19. One of the following is a carotenoid derivative. Which is that?
(A) ABAT
(B) IAA
(C) GA
(D) IBA

Ques 20. Dachigam National Park is in:
(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Kashmir
(D) Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Ktet previous question papers category 3 natural science with answers, Ktet previous question papers category 3 natural science pdf download, Ktet previous question papers category 3 natural science pdf, KTET Category 3 Natural Science Question Paper with answers, KTET Category 3 Natural Science questions and answers PDF, Ktet previous question papers category 3 natural science 2021, KTET Category 3 Question Paper with answers PDF download, KTET Category 3 Hindi Question Paper with answers.

Today Current Affairs 27 June 2024

0
Today Current Affairs 27 June 2024
Today Current Affairs 27 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 27 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

27 June 2024 Current Affairs

Ques 1. Which city of India has been declared the first ‘City of Literature’ by UNESCO?
Ans. Kozhikode

Ques 2. Which team will India face in the semi-finals of the ICC Men’s T20 World Cup?
Ans. England

Ques 3. Vivo will open one of the largest smartphone plants of which country in Greater Noida?
Ans. India

Ques 4. Which state government will bring a new policy to conduct recruitment exams?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. Where will India host the 64th International Sugar Organization (ISO) Council meeting?
Ans. New Delhi

Ques 6. Who has been appointed as the Leader of Opposition (LOP) in the 18th Lok Sabha on 25 June 2024?
Ans. Rahul Gandhi

Ques 7. With which country has Putin strengthened relations amid international isolation?
Ans. Vietnam

Ques 8. Whom did Afghanistan defeat by 8 runs in the last Super-8 match of the ICC T20 World Cup?
Ans. Bangladesh

Ques 9. The President of which country has announced a new plan to grant citizenship to immigrants?
Ans. America

Ques 10. According to a recent report, what is the percentage decline in FDI in India in 2023?
Ans. 43%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India.

Top 20 GK Question And Answer

0
Top 20 GK Question And Answer
Top 20 GK Question And Answer

GK Question And Answer

Top 20 GK Question And Answer: If you are preparing for any competitive exam then you must know your general knowledge, current affairs, geography and general science. This article provides you 20 GK questions and answers.

General Knowledge Questions

Question 1. Where is the Central Desert Research Institute located?
Answer. Jodhpur

Question 2. Where is the Central Soil and Salinity Research Institute located?
Answer. Karnal

Question 3. Where is the Indian Wildlife Research Institute located?
Answer. Dehradun

Question 4. Where is the Indian Forest Survey Center located?
Answer. Dehradun

Question 5. Central Fuel Research Institute
Answer. Jadugoda (Jharkhand)

Question 6. Where is the Indian Meteorological Observatory located?
Answer. Pune

Question 7. Where is the National Camel Research Institute located?
Answer. Bikaner

Question 8. Where is the Salim Ali Ornithology and Natural History Center located?
Answer. Coimbatore

Question 9. Where is the Central Goat Research Institute located?
Answer. Makhdoom

Question 10. Where is the National Environmental Research Institute located?
Answer. Nagpur

Question 11. Where is the National Rice Research Institute located?
Answer. Cuttack

Question 12. Where is the Central Buffalo Research Institute located?
Answer. Hisar

Question 13. Where is the Institute of Bacterial Technology located?
Answer. Chandigarh

Question 14. Where is the National Botany Institute located?
Answer. Lucknow

Question 15. Where is the Central Mining Research Center located?
Answer. Dhanbad (Jharkhand)

Question 16. Where is the Indian Institute of Chemical Biology located?
Answer. Kolkata

Question 17. Where is the National Geophysical Research Institute located?
Answer. Hyderabad

Question 18. Where is the National Museum of Natural History located?
Answer. New Delhi

Question 19. Where is the Indian Council of Agricultural Research located?
Answer. New Delhi

Question 20. Where is the National Forestry Research Institute located?
Answer. Jhansi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post:-

Tags: 20 GK Questions with Answers, g.k questions and answers in english, 20 gk question answer in English, GK Questions in Hindi, 60 general knowledge questions with Answers, 50 GK Questions with Answers