GK Question Series Three

0
42
GK Question Series Three
GK Question Series Three

GK Question

GK Question Series Three: In this, Blog we Define GK Question Series in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Three

Ques 1. Under whose leadership was the Gadar Party formed?
Ans. Lala Hardyal

Ques 2. Who started the magazine ‘The Indian Sociologist’ during the Indian freedom struggle?
Ans. Shyamji Krishna Verma

Ques 3. Who founded the Theosophical Society (1875 AD)?
Ans. Madame Blavatsky and Colonel Olcott

Ques 4. Who was the founder of Aligarh Movement?
Ans. Sir Syed Ahmed Khan

Ques 5. In which session there was unity between the moderate party and the extreme party of Congress?
Ans. Lucknow Session (1916)

Ques 6. How many political parties were recognized as national parties in the first Lok Sabha elections?
Ans. 14

Ques 7. Who called Bal Gangadhar Tilak the ‘father of Indian discontent’?
Ans. Valentine Shirol

Ques 8. In which year were the states formed on linguistic basis?
Ans. In 1956

Ques 9. During which movement was Bal Gangadhar Tilak given the title of Lokmanya?
Ans. During the Home Rule Movement

Ques 10. When and where did Anne Besant establish the Home Rule League?
Ans. In September 1916 in Madras

Ques 11. After which year’s census will the delimitation of Lok Sabha constituencies be done?
Ans. 2026

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here