Home Blog

19 September 2021 Current Affairs

0
19 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

19 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 September 2021 

Ques 1. Who has announced a new tripartite security partnership for the Indo-Pacific region?
Ans. Joe Biden

Ques 2. In which town the cabinet has approved Eklavya Model Residential School?
Ans. Visakhapatnam

Ques 3. Indian cricket team captain Virat Kohli has announced to quit the captaincy of which cricket format?
Ans. T20 format

Ques 4. The Union Cabinet has approved MoU with which country for Disaster Risk Reduction?
Ans. Italy

Ques 5. On the birthday of Prime Minister Narendra Modi, the BJP has announced to run a service-dedication drive for how many days?
Ans. 20 days

Ques 6. Which woman has been elected as the Chairperson of the International Civil Aviation Organization’s Committee on Aviation Safety?
Ans. Shefali Juneja

Ques 7. Who has launched the skill development scheme for children from far-flung areas?
Ans. Indian Railways

8. Which edition of Sco Peaceful Mission 2021 has been organized in the Orenburg region of West Russia?
Ans. sixth edition

Ques 9. How many Sheikya astronauts have been launched by SpaceX on a private Earth orbit?
Ans. Four

Ques 10. What is the theme of World Voice Day, 2021?
Ans. One world many voices

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today.

Indian Coast Guard Syllabus 2021

0
Indian Coast Guard Syllabus
Indian Coast Guard Syllabus 2021

Indian Coast Guard Syllabus 2021

Indian Coast Guard Syllabus 2021 for the post of Navik, has been released by the Indian Coast Guard on its official website joinindiancoastguard.gov.in Here applicants can get the updates, admit cards, and other important details regarding the Indian Coast Guard Syllabus.

Exam pattern For Post Of Navik

S.No.  Examination Process Ques. Subject Wise Exam Detail
1. Section I Maximum Marks – 60
Time – 45 mins.
Total no. of Questions – 60
Reasoning  – 20 GK– 5 English – 15
Maths–20 Science – 10
2. Section II Maximum Marks – 50
Time – 30 mins.
Total no. of Questions – 50
Physics– 25 Math – 25

 

Indian Coast Guard 2021: Syllabus

Quantitative aptitude and reasoning

  • Number Series
  • Symbolic/Number Analogy
  • Classification
  • Drawing inferences
  • Punched hole/pattern-folding & unfolding
  • Figural Analogy
  • Embedded figures
  • Figural Series
  • Word Building
  • Problem Solving
  • similarities and differences
  • Coding and de-coding
  • Other sub-topics
  • Blood relation

Chemistry

  • Organic Chemistry
  • Metals and Non-Metals
  • chemical reactions
  • solid
  • periodic table
  • elements
  • liquid or gaseous

Maths

  • Straight Lines
  • Logarithms
  • Complex Numbers
  • Trigonometry
  • Sequences and Series
  • Quadratic Equations
  • Relations and Functions
  • Determinants
  • Circles
  • Conic Sections
  • Permutations and Combinations
  • Vectors
  • Sets and Set Theory
  • Statistics
  • 3D Geometry
  • Matrices
  • Differentiation
  • Integrals
  • Limits and Continuity
  • Probability Function

English

  • active-passive voice
  • Preposition
  • Correction of sentences
  • Passage
  • direct indirect sentences
  • Verbs/Tense/Non-Finite
  • Punctuation
  • Substituting phrasal verbs for expression
  • Use of pronouns
  • Synonyms and Antonyms
  • Compound preposition
  • Determiners
  • Use of adjective

Physics

  • Principles of Communication
  • Heat Thermodynamics
  • Kinematics
  • Laws of Motion
  • Work
  • Gravitation
  • Solids and Fluids
  • Oscillations
  • Waves
  • Electrostatics
  • Dual Nature of Matter and Radiations
  • Electromagnetic Induction and Alternating Current
  • Magnetic Effect of Current and Magnetism
  • Energy and Power
  • Optics
  • Current Electricity
  • Physical World and Measurement

GK and Current Affairs

  • Heritage and Arts
  • Culture and Religion
  • Soil
  • Rivers
  • Mountains
  • Ports
  • Inland Harbours
  • Freedom Movement
  • Sports: championships/Winners/Terms/No. of Players
  • Defence
  • Wars and Neighbours
  • Current Affairs
  • Important National Facts about India
  • Sports: championships/Winners/Terms/No. of Players
  • Dance
  • History
  • Languages
  • Capitals and Currencies
  • Eminent Personalities
  • Common Names
  • Full forms and Abbreviations
  • Discoveries
  • Diseases and Nutrition
  • Award and Authors

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Indian coast guard gd syllabus, coast guard exam pattern

18 September 2021 Current Affairs

0
18 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

18 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 September 2021 

Ques 1. In which city the Air Force will organize an air show on 26 September?
Ans. Srinagar

Ques 2. Which airport has been declared as Customs Notified Airport by CBIC?
Ans. Kushinagar Airport

Ques 3. Who has launched Parliament TV?
Ans. Narendra Modi

Ques 4. Which assembly has declared the encroachment of temple land?
Ans. Tamilnadu

Ques 5. Who has inaugurated 2 new offices of the Ministry of Defense at Kasturba Gandhi Marg and Africa Avenue in Delhi?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. Which company has issued India’s first Euro Green Bond?
Ans. Power Finance Corporation Limited

Ques 7. In which East Asia summit the virtual meeting of Energy Ministers have been organized?
Ans. 15th

Ques 8. Union Home and Cooperation Minister who has inaugurated police buildings in Ahmedabad, Gujarat and launched the Setu application?
Ans. Mr. Amit Shah

Ques 9. Which initiative has been launched by NITI Aayog and RMI India to promote zero-pollution delivery vehicles?
Ans. zero campaign

Ques 10. Who has been included in Time Magazine’s list of 100 Influential People?
Ans. PM Modi, Mamata Banerjee

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

Indian Air Force Group C Syllabus 2021

0
Indian Air Force Group C Syllabus 2021
Indian Air Force Group C Syllabus 2021

Indian Air Force Group C Syllabus 2021

Indian Air Force Group C Syllabus 2021: in this post, we share the Indian Air Force Group Civilian Syllabus 2021, here is the detailed syllabus pattern for this exam. Read it and start your preparation for cracking this exam.

Indian Air Force Group C Exam 2021: Exam Pattern

S.No. Subject  Name No. Of Question Marks Duration
1. General  English 25 25 2 HR
2. Numerical  Aptitude 25 25
3. General  Awareness 25 25
4. General  Intelligence & Reasoning 25 25

Total

100 100

 

Indian Air Force Group C 2021: Syllabus

General Awareness

  • Indian Geography
  • Science & Technology
  • Indian History
  • Indian Culture & Heritage
  • IT & Space etc
  • Indian Economy
  • Current Events – National & International
  • Indian Constitution
  • Indian Polity

General English

  • One word substitution
  • Conversions
  • Active/Passive Voice of Verbs
  • Sentence Rearrangement
  • Grammar
  • Spellings/Detecting Mis-spelt words
  • Common Error
  • Shuffling of Sentence parts
  • Cloze Passage
  • Improvement of Sentences
  • Fill in the Blanks
  • Synonyms/Homonyms
  • Comprehension Passage
  • Vocabulary
  • Idioms & Phrases
  • Antonyms and their correct usage
  • Spot the Error
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Antonyms

General Intelligence & Reasoning

  • Arithmetical Reasoning
  • Word Sequence
  • Puzzle Test
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Assertion and Reasoning
  • Direction Sense Test
  • Operations of Mathematics
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Venn Diagrams
  • Mirror Images
  • Missing Characters
  • Analogy
  • Series Completion
  • Analytical Reasoning
  • Situation Reaction Test
  • Verification of truth of the Statement
  • Classification
  • Cubes and Dice
  • Water Images
  • Figure Matrix
  • Completion Incomplete Pattern
  • Spotting embedded figures
  • Rules Detection
  • Paper Cutting.
  • Sequential Output training
  • Directions
  • Forming figures and analysis
  • Eligibility Test
  • Dot Situation
  • Identical figure groupings
  • Construction of Squares and Triangles
  • Series
  • Test on Alphabets
  • Paper Folding
  • Classification

Quantitative Aptitude

  • Indices and Surds
  • Time and Work Partnership
  • Pipes and Cisterns
  • Simple Interest
  • Averages
  • Ratio and Proportion
  • Quadratic Equations
  • Mensuration
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Problems on Numbers
  • Simple Equations
  • Percentages
  • Boats and Streams
  • Areas
  • Simplification and Approximation
  • Probability
  • Mixtures and Allegations.
  • Numbers and Ages
  • Races and Games
  • Problems on Trains
  • Odd Man Out
  • Compound Interest
  • Volumes Profit and Loss
  • Time and Distance
  • Permutations and Combinations

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  Indian air force group c civilian syllabus

14 September 2021 Current Affairs

0
14 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

14 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 September 2021 

Ques 1. Which conference of the Guardian of Migrants has been organized?
Ans. fourth

Ques 2. Name the Minister of State for Health and Family Welfare who has to inaugurate the “Digital Population Clock”?
Ans. Bharti Praveen Pawar

Ques 3. Tribal work Minister Shri Arjun Munda has gone on a two-day visit to which state?
Ans. Assam

Ques 4. Which prior Union Minister has taken over as the Vice President of Darshan Samiti and Gandhi Smriti?
Ans. Vijay Goel

Ques 5. Bhupendrabhai Rajinikanth Patel has been selected as the new Chief Minister of which state?
Ans. Gujarat

Ques 6. In which state Jyotiraditya Scindia has been launched the “Medicine from the Sky” scheme?
Ans. Telangana

Ques 7. Which INS has been awarded the “President Color Award” by President Ram Nath Kovind?
Ans. INS Hans

Ques 8. In which city did Union Defense Minister Rajnath Singh hold a bipartite meeting with his Australian equivalent Peter Dutton?
Ans. New Delhi

Ques 9. India and Japan have been organized which of their Maritime Affairs Dialogue?
Ans. sixth

Ques 10. India and which country have signed a liberate trade agreement together?
Ans. Georgia

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs hindi today, current affairs today in hindi, current affairs 2020 in hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for upsc, current affairs upsc

 

SSC JE Syllabus 2021 : Exam Pattern, Syllabus

0
SSC JE Syllabus 2021
SSC JE Syllabus 2021

SSC JE Syllabus 2021

SSC JE Syllabus 2021: In this post, we sharing details about SSC Junior Engineer (Electrical, Civil, Mechanical, ) Syllabus and Exam Pattern.

Junior Engineer Exam Selection Process

  • Paper I
  • Paper-II
  • Interview

SSC JE Paper I Exam Pattern

S.No. Name of the Subjects Marks Duration
1. General Awareness

50

 

2 Hours

2. General Intelligence & Reasoning

50

3. General Engineering (Based on the Stream)

1. Civil & Structural

2. Electrical

3. Mechanical

4. Quantity Surveying & Contract

100

Total

200

 

SSC JE Paper I Syllabus

General Awareness

  • Culture
  • Scientific Research
  • General Polity
  • Economic Scene
  • History
  • Geography

General Intelligence & Reasoning:

  • arithmetical number series, Verbal, and figure, classification, etc.
  • Questions are designed to test the candidate’s abilities to deal with abstract ideas and symbols and their relationships.
  • Arithmetical computations and other analytical functions.
  • relationship concepts, differences, space visualization, problem-solving, analysis, similarities, Decision making, visual memory, discrimination, observation, Questions on analogies, judgment, arithmetical reasoning

General Engineering (Civil Engineering)

  • Steel Design
  • Costing and Valuation
  • Concrete Technology
  • Soil Mechanics
  • Hydraulics
  • Structural Engineering: Theory of Structures
  • Transportation Engineering
  • Environmental Engineering
  • Building Materials, Estimating
  • Irrigation Engineering
  • RCC Design
  • Surveying

General Engineering (Electrical Engineering)

  • Basic Electronics
  • Circuit law
  • Estimation and Costing, Utilization and Electrical Energy
  • AC Fundamentals
  • Synchronous Machines
  • Electrical Machines
  • Generation, Transmission, and Distribution
  • Measurement and Measuring Instruments
  • Magnetic Circuit
  • Basic concepts

General Engineering (Mechanical Engineering)

  • IC Engines Combustion
  • Engineering Mechanics and Strength of Materials
  • Classification
  • 1st Law of Thermodynamics
  • 2nd Law of Thermodynamics
  • Air standard Cycles for IC Engines
  • Fitting & Accessories
  • IC Engine Cooling & Lubrication
  • Rankine cycle of System
  • Properties of Pure Substances
  • Theory of Machines and Machine Design
  • Boilers
  • IC Engine Performance
  • Specification
  • Properties & Classification of Fluids
  • Air Compressors & their cycles
  • Classification of steels
  • A principle of Refrigeration Plant
  • Nozzles & Steam Turbines
  • Refrigeration cycles
  • Centrifugal Pumps
  • Measurement of Fluid Pressure
  • basic principles
  • Dynamics of Ideal fluids
  • Measurement of Flow rate
  • Hydraulic Turbines
  • Fluid kinematics
  • Fluid Statics

SSC JE Paper II Exam Pattern

Subject Name Stream Name Marks Duration
General Engineering
(Based on the Stream)
Civil & Structural  

300

 

2 Hours

Electrical
Mechanical
Quantity Surveying & Contract

Total

300

 

SSC JE Paper-II Syllabus

SSC JE Syllabus ( Civil ):

  • Transportation Engineering
  • Environmental Engineering
  • Surveying
  • Hydraulics
  • Irrigation Engineering
  • Soil Mechanics
  • Building Materials, Estimating
  • Costing and Valuation

SSC JE Syllabus ( Structural Engineering )

  • Steel Design
  • RCC Design
  • Concrete Technology
  • Theory of Structures

SSC JE Syllabus (Electrical)

  • Synchronous Machines
  • Basic Electronics
  • Circuit law
  • Estimation and Costing, Utilization and Electrical Energy
  • AC Fundamentals
  • Measurement and Measuring Instruments
  • Electrical Machines
  • Generation, Transmission, and Distribution
  • Magnetic Circuit
  • Basic concepts

SSC JE Syllabus (Mechanical Engineering)

  • Classification
  • Theory of Machines and Machine Design
  • A principle of Refrigeration Plant
  • 1st Law of Thermodynamics
  • 2nd Law of Thermodynamics
  • Fluid Statics
  • IC Engine Cooling & Lubrication
  • Rankine cycle of System
  • IC Engines Combustion
  • Boilers
  • Engineering Mechanics and Strength of Materials
  • Properties of Pure Substances
  • Specification
  • Fitting & Accessories
  • Air Compressors & their cycles
  • Refrigeration cycles
  • Air standard Cycles for IC Engines
  • IC Engine Performance
  • Nozzles & Steam Turbines
  • Properties & Classification of Fluids
  • Classification of steels
  • Measurement of Fluid Pressure
  • Centrifugal Pumps
  • Dynamics of Ideal fluids
  • Basic principles
  • Hydraulic Turbines
  • Measurement of Flow rate
  • Fluid kinematics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: SSC JE Syllabus 2021, SSC Exam Pattern 2021

13 September 2021 Current Affairs

1
13 September 2021 Current Affairs

Current Affairs

13 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 September 2021 

Ques 1. Which organization has been effectively shut down by the Ministry of Railways?
Ans. IROAF

Ques 2. Which BRICS summit has been chair by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. 13th

Ques 3. On which continent the experts of the United States have started the discovery of the oldest ice?
Ans. Antarctica

Ques 4. How many days of the plan has been announced by Jyotiraditya Scindia for the civil aviation sector of India?
Ans. 100 days

Ques 5. Which state’s Chief Minister Vijay Rupani has been resigned from his post?
Ans. Gujarat

Ques 6. Assam Governor Jagdish Mukhi has been given extra charge of which state?
Ans. Nagaland

Ques 7. The world’s largest plant designed to absorb Co2 from the air has been started in which country?
Ans. Iceland

Ques 8. Tamil poet Subramaniam Bharathi’s death anniversary is declared as which day in Tamil Nadu?
Ans. great poet day

Ques 9. India’s first nuclear missile tracking ship has launched, what is its name?
Ans. INS Dhruv

Ques 10. Which Earth observation satellites have been successfully launched by China?
Ans. Gaofen – 502

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

NHM MP Syllabus 2021 ; Exam Pattern, Syllabus

0
NHM MP Syllabus 2021
NHM MP Syllabus 2021

NHM MP Syllabus 2021

NHM MP Syllabus 2021: National Health Mission Madhya Pradesh (NHM MP) released the Syllabus for the Community Health Officer. who’re Candidates waiting for NHM MP Community Health Officer Syllabus can download it.

National Health Mission MP 2021: Exam Pattern

NHM MP (Nurse Staff) Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. Microbiology 5
2. Mental Health – Psychiatric 5
3. Nursing Art 5
4. Anatomy & Physiology 10
5. Medical-Surgical Nursing Part I and II 10
6. Community Health Nursing Part I and Part II – Hygiene 10
7. Pediatric Nursing 20
8. Midwifery & Gynecology 35
Total 100

 

NHM MP (ANM) Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question
1. Basic Medical Care 20
2. Primary Health Care & National Health Programme 20
3. Health Information & Education & Communication 20
4. Mother & Child Health Care 40
Total 100

 

NHM MP Nurse Staff & ANM 2021: Syllabus

Midwifery & Gynecology:

  • Differential diagnosis.
  • Urinary system.
  • Signs.
  • Metabolic changes.
  • Normal pregnancy.
  • Ante-natal care.
  • Assessment and management of pregnancy(ante-natal).
  • Discomforts of pregnancy.
  • Physiological changes during pregnancy.
  • Reproductive system.
  • Confirmatory tests.
  • Respiratory system.
  • Cardiovascular system.
  • Gastrointestinal system.
  • Signs of the previous childbirth.
  • Endocrine system.
  • Psychological changes.
  • Pelvis lie, attitude, presentation, position.
  • History and physical examination.
  • Antenatal examination.
  • Objectives.
  • Skeletal changes.
  • Diagnosis of pregnancy.

Anatomy & Physiology :

  • The Nervous System.
  • Cell Division – Cancer – Tissues.
  • Blood & Immune System.
  • The Muscular System.
  • The Human Body: An Orientation.
  • Special Senses.
  • The Respiratory System.
  • The Skeletal System.
  • Biochemistry/ Enzymes.
  • The Digestive System.
  • The Cardiovascular System.
  • CAT Dissection Week.
  • The Urinary System.

Basic Medical Care :

  • Emergency management of pneumothorax.
  • Rapid sequence induction
  • Lumbar puncture
  • Aseptic techniques
  • ECG recording and interpretation
  • Arterial blood gas collection
  • Arterial cannulation
  • Central venous cannulation
  • pediatrics
  • Blood culture collection
  • Venous access

Mental Health :

  • Standards of Psychiatric nursing.
  • Classification of mental illnesses.
  • Challenges and Scope of psychiatric nursing.
  • National mental health act.
  • Historical perspectives, Trends.
  • Issues epidemiology of mental health problems.
  • Scope of mental health nursing.
  • Mental Health/ Mental Illness.
  • Multi-disciplinary team and the role of a nurse.
  • Mental Health and Mental Illness.
  • Concept of normal and abnormal behavior.

Read Also: SBI Pharmacist 2021

Medical-Surgical Nursing Part I and II

  • Nutrition.
  • Anatomy & Physiology.
  • Paediatric Nursing.
  • Health Educational & Communication Skills
  • Psychiatric Nursing.
  • Mental Health.
  • English.
  • Computers in Nursing.
  • Hospital & Clinical Pharmacy.
  • Pharmaceutical Jurisprudence.
  • Psychology.
  • Medical-Surgical Nursing.
  • Toxicology.
  • Pharmacognosy.
  • First Aid.
  • Personal Hygiene.
  • Clinical Pathology.
  • Biochemistry.
  • Pharmaceutical Chemistry.
  • Health Education & Community Pharmacy.
  • Microbiology.
  • Accountancy.
  • Nursing Management.
  • Sociology.
  • Fundamentals of Nursing.
  • Human Anatomy & Physiology.
  • Pharmaceutics.
  • Drug Store Management.
  • Pharmacology.
  • Midwifery & Gynaecological Nursing.
  • Commerce.
  • Community Health Nursing.

Micro Biology :

  • Growth and Maintenance of Microbes.
  • Disposal of Laboratory/Hospital Waste.
  • Collection and Transportation of Specimen.
  • General characters and classification.
  • Care and Handling of Laboratory Animals.
  • Bacteria.
  • Characteristics of Bacteria.
  • Staining Methods.
  • Sterilization and Disinfection.
  • Culture Media.

Hygiene :

  • Mental Health.
  • Midwifery & Gynaecological Nursing.
  • Nutrition.
  • Computers in Nursing.
  • Nursing Management.
  • Health Education & Communication Skills.
  • Paediatric Nursing.
  • Personal Hygiene.
  • First Aid.
  • Community Health Nursing.
  • Psychology.
  • Medical-Surgical Nursing.
  • Psychiatric Nursing.
  • Environmental Hygiene.
  • Fundamentals of Nursing.
  • Sociology.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: syllabus of NHM2021, NHM syllabus 2021 pdf download, mp NHM staff nurse syllabus 2020, NHM Maharashtra syllabus 2021, up NHM syllabus 2021, mp staff nurse syllabus 2021, NHM exam syllabus, NHM syllabus 2021 in Hindi.

 

 

 

 

 

12 September 2021 Current Affairs

0
12 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

12 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 September 2021 

Ques 1. Which IIT has been ranked first in the engineering category in the 6th edition of NIRF 2021 rankings?
Ans. IIT Madras

Ques 2. Which Indian team’s mentor has been selected for the upcoming Men’s T20 World?
Ans. Mahendra Singh Dhoni

Ques 3. Which life insurance company has appointed Olympic gold medalist Neeraj Chopra as its brand ambassador?
Ans. Tata AIA Life Insurance

Ques 4. The Union Cabinet has approved the MoU between India and which country on cooperation in the field of Geology?
Ans. Russia

Ques 5. Which country will host the G20 summit in the year 2023?
Ans. India

Ques 6. Who has taken charge as the chairman of the National Commission for Minorities in New Delhi?
Ans. Sardar Iqbal Singh Lalpura

Ques 7. After the resignation of Baby Rani Maurya, Gurmeet Singh has been appointed as the Governor of which state?
Ans. Uttarakhand

Ques 8. The Government of India and ADB have signed a $300 million loan to expand rural connectivity in which state?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Denmark and Tamil Nadu have planned to build an energy island in which bay?
Ans. Bay of Mannar

Ques 10. Name the Minister of State in the Ministry of Jal Shakti who has launched Swachh Survekshan Gramin 2021?
Ans. Prahlad Singh Patel

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

SBI Pharmacist 2021 ; Syllabus, Exam Pattern

1
SBI Pharmacist 2021
SBI Pharmacist Syllabus 2021

SBI Pharmacist Syllabus 2021

SBI Pharmacist 2021: SBI has released the State Bank Of India Pharmacist Syllabus 2021 on its official website. In this post, we sharing all Details about SBI Pharmacist Syllabus 2021.

SBI Pharmacist 2021: Exam Pattern

Section Number Of Ques. Marks
General English 25 25
Reasoning Ability 25 25
Quantitative Aptitude 25 25
Professional knowledge 50 100
General Awareness 25 25
Total 150 200

 

Exam Duration: 120 Mintues

SBI Pharmacist 2021: Syllabus

General English :

  • Verb
  • Cloze Test
  • Idioms & Phrases
  • Word Formation
  • Passage Correction
  • Unseen Passages
  • Idioms and Phrases
  • Subject-Verb Agreement
  • Tenses
  • Error Correction
  • Sentence Completion
  • Adverb
  • Synonyms
  • Articles
  • Sentence Rearrangement
  • Vocabulary
  • Antonyms
  • Comprehension
  • Grammar
  • Conclusion
  • Sentence Correction
  • Theme detection
  • Passage Completion

Reasoning :

  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Data Sufficiency
  • Mathematical Operations
  • Clocks & Calendars
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Statement – Arguments
  • Puzzle Test
  • Situation Reaction Test
  • Coding-Decoding
  • Logic
  • Logical Sequence of Words
  • Alphabet Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Classification
  • Deriving Conclusions from Passages
  • Inserting The Missing Character
  • Eligibility Test
  • Logical Venn Diagrams
  • Direction Sense Test
  • Series Completion
  • Analogy
  • Theme Detection
  • Statement – Conclusions

Quantitative Aptitude :

  • Clocks
  • Volume & Surface Area
  • Bar Graphs
  • Number System
  • Permutation & Combination
  • Problems on Trains
  • Pie Charts
  • Percentages
  • Averages
  • Mensuration
  • Time and Work
  • Pipes & Cisterns
  • HCF & LCM
  • Ratio and Proportions
  • Simple & Compound Interest
  • Partnership
  • Line Graphs
  • Roots
  • Simplification
  • Mixtures & Allegations
  • Probability
  • Logarithms
  • Problems on Ages
  • Boats & Streams
  • Time and Distance
  • Profit and Loss
  • Heights & Distances
  • Decimal & Fractions

General Awareness :

  • Banking
  • Indian Constitution
  • Sports
  • General Politics
  • Budget
  • Book & Authors
  • History
  • Current Events
  • General Politics
  • Business
  • Culture & Heritage
  • Abbreviations
  • Indian Financial System

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: sbi pharmacist exam

 

 

19,000FansLike
114FollowersFollow