Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 139

09 August 2022 Current Affairs

0
09 August 2022 Current Affairs
09 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 August 2022 

Ques 1. Which Indian company entered the Fortune Global 500 list for the first time in August 2022?
Ans. life insurance corporation

Ques 2. The Chief Minister of which kingdom has started the Mahatari Nyay Rath Yatra?
Ans. Chhattisgarh

Ques 3. Martand Sun Temple, which was in news, is located in which state/UT?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 4. Which kingdom held the maximum number of meetings of the state assembly in 2021?
Ans. Kerala

Ques 5. Which has become the first state to start semiconductor policy with subsidy?
Ans. Gujarat

Ques 6. According to the Election Commission, the youth who have attained the age of how many years can apply in advance for the Electoral Card.
Ans. 17

Ques 7. In which city was the ‘NCB National Conference on Drug Trafficking and National Security’ held?
Ans. Chandigarh

Ques 8. Balwinder Safri has passed away Who was he?
Ans. singer

Ques 9. Which institute launched the ‘Face Recognition Facility’ for pensioners to submit their life certificates?
Ans. EPFO

Ques 10. Which state government has announced to launch of Mukhyamantri Sarathi Yojana?
Ans. Jharkhand

Ques 11. Who has been named as the new MD and CEO of the (NSE) National Stock Exchange?
Ans. Ashish Chauhan

Ques 12. Who has launched the 11th Agriculture Census 2021-22 in India?
Ans. Narendra Singh Tomar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

08 August 2022 Current Affairs

0
08 August 2022 Current Affairs
08 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 August 2022 

Ques 1. 6th August is celebrated as which of the following day in the world?
Ans. Hiroshima day

Ques 2. Which organization test-fired indigenously developed laser-guided ATGM?
Ans. D R d o

Ques 3. To whom has Amazon India tied up for equal delivery?
Ans. Indian Railways

Ques 4. ‘Yudh Abhyas’ is a military exercise conducted between India and which country?
Ans. USA

Ques 5. Where will the International Dairy Federation World Dairy Summit be held?
Ans. New Delhi

Ques 6. What is the repo rate after the August 2022 (MPC) Monetary Policy Committee meeting?
Ans. 5.4%

Ques 7. Which former Indian cricket player was awarded an honorary doctorate?
Ans. Suresh Raina

Ques 8. India’s top wrestler Bajrang Punia won the gold medal in the Commonwealth Games 2022 by defeating Leklan McNeil on 5 August, but Leklan McNeil is a wrestler from which nation?
Ans. Canada

Ques 9. Who has won the gold medal in women’s wrestling in the Commonwealth Games 2022?
Ans. Sakshi Malik

Ques 10. Which two countries have joined NATO?
Ans. Sweden and Finland

Ques 11. Which country declared monkeypox disease a public health emergency?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

07 August 2022 Current Affairs

0
07 August 2022 Current Affairs
07 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 August 2022 

Ques 1. Which ministry launched the ‘Saksham Anganwadi and Poshan 2.0’ scheme?
Ans. Ministry of Women and Child Development

Ques 2. Who has become the richest woman in India?
Ans. Roshni Nadar

Ques 3. The world’s largest floating solar power plant is to be built in which state?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 4. Which player defeated James Willstrop of England to win India’s first Commonwealth Games singles squash medal in the 2022 Commonwealth Games?
Ans. Saurav Ghoshal

Ques 5. Which country has won the World Athletics Championships 2022?
Ans. America

Ques 6. The astronomical observatory of which state has been included in the list of important endangered heritage observatories of UNESCO?
Ans. A state in Eastern India

Ques 7. In which state did Nitin Gadkari inaugurate and lay the foundation stone for 6 National Highway projects?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 8. Who has announced retirement from Formula One?
Ans. Sebastian Vettel

Ques 9. Which is the first bank in India to list its payment gateway platform on Income Tax Department’s TIN 2.0 platform?
Ans. federal bank

Ques 10. In which state ‘Bonalu Festival’ has started?
Ans. Telangana

Ques 11. Which state has topped in the utilization of the Agricultural Infrastructure Fund in the financial year 2021-22?
Ans. Andra Pradesh

Ques 12. In which nation the largest pink diamond named ‘Lulo Rose’ has been found after 300 years?
Ans. Angola

Ques 13. Who inaugurated Shrimad Rajchandra Hospital in Gujarat?
Ans. Narendra Modi

Ques 14. Which famous film and stage actor passed away on 4th August?
Ans. Mithilesh Chaturvedi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

06 August 2022 Current Affairs

0
06 August 2022 Current Affairs
06 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 August 2022

Ques 1. Which state launched the ‘Chief Minister Equal Education Relief, Assistance, and Grant (Chirag)’ scheme?
Ans. Haryana

Ques 2. Tulika Mann won which medal in the Commonwealth Games 2022?
Ans. Silver Medal in Judo

Ques 3. By whom will the SSLV-D1/EOS-02 mission be launched from Satish Dhawan Space Center on 7th August 2022?
Ans. ISRO

Ques 4. Tejaswin Shankar won which medal in the Commonwealth Games 2022?
Ans. Bronze medal in the high jump

Ques 5. India has won its first gold medal by defeating which nation in the final of the Commonwealth Games 2022 lawn ball event.
Ans. South Africa

Ques 6. How many start-ups are registered in India by August 2022?
Ans. 75000

Ques 7. By whom is the Tiranga Bike Rally organized?
Ans. Union Culture Minister Kishan Reddy

Ques 8. When is World Hepatitis Day observed?
Ans. 28 July

Ques 9. On which day is ‘US Coast Guard’ Day celebrated every year?
Ans. 4 august

Ques 10. Which state ranks first in the utilization of the Agriculture Infrastructure Fund?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 11. Which has become the first city in India to make traffic data public by Google?
Ans. Aurangabad

Ques 12. Manpreet Singh and who has been named India’s flag bearer for CWG 2022?
Ans. PV Sindhu

Ques 13. Who has approved the Wildlife Protection Amendment Bill 2021?
Ans. Lok Sabha

Ques 14. Who has been chosen by Noise as the ambassador for its upcoming X-Fit 2 series smartwatch?
Ans. Vaani Kapoor

Ques 15. Which Telangana MLA recently resigned from Congress?
Ans. Rajagopal Reddy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

05 August 2022 Current Affairs

0
05 August 2022 Current Affairs
05 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 05 August 2022 

Ques 1. Which nation Sakurajima volcano has erupted for three consecutive days?
Ans. Japan

Ques 2. Achinta Shuli, who won the gold medal for India in the Commonwealth Games 2022, is associated with which sport?
Ans. lifting weights

Ques 3. Where has the 10th edition of the Swar Samrat Festival started?
Ans. New Delhi

Ques 4. Rakhigarhi, which was in news recently, is an ancient site located in which state?
Ans. Haryana

Ques 5. When is ‘Muslim Women’s Rights Day’ celebrated?
Ans. 31 July

Ques 6. Which kingdom has signed MoU with North East Space Applications Center?
Ans. Tripura

Ques 7. The Indian women’s ‘Force’ lawn ball team won India’s first Commonwealth gold at the Commonwealth Games 2022 by defeating those in the final match on 2 August.
Ans. South Africa

Ques 8. Who has become the new title sponsor of The Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
Ans. MasterCard

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

IBPS PO Syllabus 2022

0
IBPS PO Syllabus 2022
IBPS PO Syllabus 2022

IBPS PO Syllabus 2022

In this post, we are sharing the IBPS PO Syllabus 2022. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Institute of Banking Personnel Selection Probationary Officer Syllabus 2022 recruitment.

IBPS PO Prelims 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English language 30 Question 30 Marks
2. Quantitative Aptitude 35 Question 35 Marks
3. Reasoning Ability 35 Question 35 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 01 Hrs
  • Negative Marking: 0.25 Marks

IBPS PO Mains 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English language 35 Question 40 Marks
2. Data Analysis & Interpretation 35 Question 60 Marks
3. General Economy/ Banking Awareness 40 Question 40 Marks
4. Reasoning & Computer Aptitude 45 Question 60 Marks
Total 155 Question 200 Marks
5. English Language (Letter Writing & Essay) 2 Question 25 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 03 Hrs + 30 Minutes
  • Negative Marking: 0.25 Marks

Institute of Banking Personnel Selection PO Prelims 2022: Syllabus

English Language

  • Miscellaneous
  • Cloze Test
  • Multiple Meaning/ Error Spotting
  • Spotting Errors
  • Fill in the Blanks
  • Para/ Sentence Completion
  • Para Jumbles
  • One word Substitution
  • Reading Comprehension

Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss
  • Number Systems
  • Permutation & Combination
  • Ratio and Proportion
  • Data Interpretation
  • Mixtures & Allegations
  • Percentage
  • Simplification/ Approximation
  • Probability
  • Mensuration
  • Time & Distance
  • Work, Time, and Energy

Reasoning

  • Alphanumeric Series
  • Tabulation
  • Data Sufficiency
  • Logical Reasoning
  • Input-Output
  • Coded Inequalities
  • Ranking/ Direction/ Alphabet Test
  • Seating Arrangement
  • Blood Relations
  • Puzzle
  • Syllogism
  • Coding-Decoding

Institute of Banking Personnel Selection PO Mains 2022: Syllabus

English Language

  • Vocabulary
  • Grammar
  • Verbal Ability
  • One word Substitution
  • Reading Comprehension

Computer Aptitude

  • Computer Software
  • Memory
  • Internet
  • Networking
  • Computer Hardware
  • Microsoft Office
  • Computer Abbreviation
  • Operating System
  • Computer Fundamentals/ Terminologies
  • Keyboard Shortcuts

Reasoning

  • Circular Seating Arrangement
  • Verbal Reasoning
  • Directions and Distances
  • Input-Output
  • Code Inequalities
  • Syllogism
  • Ordering and Ranking
  • Linear Seating Arrangement
  • Data Sufficiency
  • Scheduling
  • Coding and Decoding
  • Blood Relations
  • Double Lineup

General Awareness

  • General Knowledge
  • Static Awareness
  • Current Affairs
  • Financial Awareness

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: IBPS PO syllabus 2022 pdf download, IBPS PO syllabus 2022, IBPS PO syllabus 2022 pdf download, IBPS PO syllabus pdf, IBPS PO previous year question paper, IBPS PO prelims syllabus, IBPS PO exam syllabus, IBPS PO syllabus in Hindi.

04 August 2022 Current Affairs

0
04 August 2022 Current Affairs
04 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 August 2022 

Ques 1. In which kingdom three units of Kakrapar Atomic Power Plant will be started?
Ans. Gujarat

Ques 2. With which organization has the Indian Navy signed an MoU to promote self-reliance in core technology?
Ans. Indian Institute of Science, Bangalore

Ques 3. ‘Chabahar Port’, which was in news, is located in which country?
Ans. Iran

Ques 4. Which festival was celebrated on the 146th birth anniversary of Pingali Venkaiah in New Delhi?
Ans. tricolor festival

Ques 5. Who has been named as the new MD and CEO of the (NSE) National Stock Exchange (NSE)?
Ans. Ashish Chauhan

Ques 6. When is ‘Kargil Vijay Diwas’ celebrated?
Ans. 26 July

Ques 7. Which state is the site of the India-Oman joint military exercise ‘Al Najah’?
Ans. Rajasthan

Ques 1. How many new districts were announced in West Bengal?
Ans. Seven

Ques 1. Who has announced the establishment of a joint theater command of the three services to enhance coordination among the armed forces?
Ans. Rajnath Singh

Ques 1. When is World Lung Cancer Day observed?
Ans. August 1

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

03 August 2022 Current Affairs

0
03 August 2022 Current Affairs
03 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 August 2022 

Ques 1. Peachi Wildlife Sanctuary, where a new dam species (Protosticta analaica) was observed, is in which state?
Ans. Kerala

Ques 2. Which IIT has launched the NIRMAN accelerator program?
Ans. IIT Kanpur

Ques 3. Which state held the maximum number of meetings of the state assembly in 2021?
Ans. Kerala

Ques 4. Which state has launched ‘Tourism Policy 2021’?
Ans. Jharkhand

Ques 5. The Logistics Data Bank (LDB) project, which was in news, is related to which ministry?
Ans. ministry of commerce and industry

Ques 6. India and which nation started joint military exercise ‘Al Najah’ at Mahajan Field Firing Range in Rajasthan?
Ans. Oman

Ques 7. When is World Drowning Prevention Day observed?
Ans. 25 July

Ques 8. Which country’s popular Punjabi singer Balwinder Safri has passed away recently?
Ans. Britain

Ques 9. Who has been appointed as the next Police Commissioner of Delhi?
Ans. Sanjay Arora

Ques 10. Who became the highest paid FMCG CEO
Ans. Saugat Gupta

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

 

02 August 2022 Current Affairs

0
02 August 2022 Current Affairs
02 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 August 2022 

Ques 1. Which state government has tied up with Deloitte to create a one trillion economy?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 2. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone of the headquarters building of the International Financial Services Center Authority in which city?
Ans. Gandhinagar

Ques 3. Which is the country of the top choice of citizens who renounce Indian citizenship in 2021?
Ans. America

Ques 4. The Union Cabinet has approved the ‘Signing of Guarantees’ for hosting which World Cup in India?
Ans. FIFA U-17 Women’s World Cup – 2022

Ques 5. Where will the Asia Cup cricket be held?
Ans. UAE

Ques 6. The United States has handed over 2 new MH 60R multi-role helicopters to the Navy of which country?
Ans. India

Ques 7. The citizens of which nation have won the Dissident Human Rights Award 2022?
Ans. Ukraine

Ques 8. Which day is celebrated every year on 31st July?
Ans. world ranger day

Ques 9. In which nation is the Asia Under-20 Wrestling Championship organized?
Ans. Oman

Ques 10. The Union Cabinet has recently approved the merger of Bharat Broadband Network Limited with?
Ans. Bharat Sanchar Nigam Limited

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

01 August 2022 Current Affairs

0
01 August 2022 Current Affairs
01 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 August 2022 

Ques 1. Who has topped NITI Aayog’s ‘India Innovation Index 2021’?
Ans. Karnataka

Ques 2. Who has been chosen as the flag bearer of Team India in the 2022 Commonwealth Games?
Ans. PV Sindhu Manpreet Singh

Ques 3. How much package has been approved for the revival of BSNL?
Ans. 1.64 lakh crore rupees

Ques 4. Tadoba Tiger Reserve, which hosted the Global Tiger Day celebrations, is located in which Indian kingdom?
Ans. Maharashtra

Ques 5. When is ‘National Broadcasting Day’ celebrated?
Ans. 23 July

Ques 6. When is World Hepatitis Day observed annually?
Ans. 28 July

Ques 7. Who has become the richest woman in India?
Ans. Roshni Nadar (HCL)

Ques 8. In how many years has the agricultural census been conducted in India?
Ans. 5

Ques 9. Who has won the Global Energy Prize 2022?
Ans. Kaushik rajasekhar

Ques 10. Which telecom provider executes the recent project that aims to provide 4G mobile services to all the untouched villages?
Ans. BSNL

Ques 11. When is International Tiger Day celebrated?
Ans. 29 July

Ques 12. Which state hosted the first ever FIDE Chess Olympiad in India?
Ans. Tamil Nadu

Ques 13. Where has ISRO inaugurated the ‘Human Spaceflight Expo’?
Ans. Bangalore

Ques 14. Who has recently declared a healthy environment a “Human Right”?
Ans. United Nations General Assembly

Ques 15. In which state is the first women’s bank opening?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs