Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 135

16 September 2022 Current Affairs

0
16 September 2022 Current Affairs
16 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 September 2022 

Ques 1. Which edition of Japan India Maritime Exercise 2022 (GIMEX 22) began in the Bay of Bengal?
Ans. sixth

Ques 2. Bharataul village of which state has become the first village to have RO water for every household?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 3. With whom has HPCL tied up for the CSR project?
Ans. With the Indian Army

Ques 4. India is set to reintroduce cheetahs from Namibia to which national park?
Ans. Kuno Palpur National Park

Ques 5. Which insurance company has launched Click-2-Protect Super, a term insurance plan that enables customization per the protection needs?
Ans. HDFC Life

Ques 6. Who has inaugurated the Center Kingdom Science Conference?
Ans. Narendra Modi

Ques 7. What was the retail inflation in India in August, as per official data?
Ans. 7.0%

Ques 8. Which joint exercise has been organized by the Indian Army and Indian Air Force in Punjab?
Ans. Gagan Strike

Ques 9. Who has been elected as the new Prime Minister of the UK?
Ans. Liz tr

Ques 10. Who has been appointed as the CEO of the Indian unit by American Express?
Ans. Sanjay Khanna

Ques 11. Where is the National Maritime Heritage Family being created?
Ans. Lothal, Gujarat

Ques 12. Which day is celebrated every year on the 14th of September?
Ans. Hindi day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

15 September 2022 Current Affairs

0
15 September 2022 Current Affairs
15 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 September 2022 

Ques 1. Which nation has declared itself as a nuclear state?
Ans. North Korea

Ques 2. Where has the Indian Navy launched the 3rd stealth frigate “Taragiri” of Project 17A?
Ans. Mumbai

Ques 3. Indian Navy has launched the third stealth frigate of Project 17A, what is its name?
Ans. Taragiri

Ques 4. Which famous French film director passed away at the age of 91?
Ans. Jean Luc Goddard

Ques 5. Which country is celebrating the 21st anniversary of the 9/11 attacks?
Ans. America

Ques 6. Where will the Shanghai Cooperation Organization summit 2022 be held?
Ans. Uzbekistan

Ques 7. Which state government has launched the ‘Olympian Balbir Singh Senior Stipend Scheme’ for national medal-winning sportspersons?
Ans. Punjab

Ques 8. Which country is the fifth largest economy in the world according to the new IMF report?
Ans. India

Ques 9. Which kingdom will host Ranji Trophy matches for the first time?
Ans. Sikkim State

Ques 10. Who has become the new chairman of Naira Energy?
Ans. Panikar of Prasad

Ques 11. In which Kingdom a new species of crab named Ghatiyana Dwivarna has been discovered?
Ans. Karnataka

Ques 12. Who has gone on a 5-day visit to Mongolia and Japan?
Ans. Rajnath Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

IOCL Recruitment 2022

0
IOCL Recruitment 2022
IOCL Recruitment 2022

IOCL Recruitment 2022

IOCL Recruitment 2022: Indian Oil Corporation Ltd released the post of Engineering Assistant, Technical Attendant. There is a total of 56 Vacancies. Some Major points are Given below read them.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 12 September 2022
  • Date Of End: 10 October 2022

Total Vacancies:-

  • 56 Vacancies

IOCL Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam/ Skill test
  2. proficiency
  3. Physical Test
  4. Check Offical Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 26 Year

Qualification:-

  • 10th, 12th
  • Diploma
  • ITI
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • All India

Application Fees:

  • General/OBC/EWS Candidates: Rs.100/-
  • ST/SC/Candidates:  No Fees

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Voter id, Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: IOCLrecruitment 2022 pdf, IOCLrecruitment 2022 for diploma.

14 September 2022 Current Affairs

0
14 September 2022 Current Affairs
14 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 September 2022 

Ques 1. How many entities have been penalized by the Reserve Bank of India (RBI) recently for failing to comply?
Ans. 3

Ques 2. Where has IILM University launched the first NEP 2020-compliant law school in India?
Ans. Greater Noida

Ques 3. Who has won the US Open Men’s Singles 2022 title?
Ans. C Alcaraz Garcia

Ques 4. Who has chaired the thirty Southern Zonal Council meetings in Thiruvananthapuram?
Ans. Amit Shah

Ques 5. Anna Branbic has been named the Prime Minister of which country till 2024?
Ans. Serbia

Ques 6. When is National Forest Martyrs Day celebrated?
Ans. 11 September

Ques 7. Which state government has started the Rural Backyard Pigri Scheme for the welfare of farmers?
Ans. Meghalaya

Ques 8. KN Singh has passed away recently, who was he?
Ans. Former Chief Justice of Supreme Court

Ques 9. How much has SBI done for India’s economic growth in FY23?
Ans. 6.8%

Ques 10. Which Bangladeshi cricketer has announced his retirement from T20-20 International cricket?
Ans. Mushfiqur Rahim

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  Today 14 September 2022 Current Affairs In Hindi, Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

13 September 2022 Current Affairs

0
13 September 2022 Current Affairs
13 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams. CA

 Current Affairs 13 September 2022

Ques 1. Who has announced to host the ‘US Pacific Iceland nation Summit’ for the first time?
Ans. America

Ques 2. When is Himalayan Day celebrated?
Ans. 9 September

Ques 3. Who has been appointed by Reliance Retail as the brand ambassador for Performax?
Ans. Jasprit Bumrah

Ques 4. Which city in America has recently declared a state of emergency over polio due to the spread of the virus across the state?
Ans. New York

Ques 5. The US has approved USD 450 million assistance to the country for the F-16 fighter jet fleet maintenance.
Ans. Pakistan

Ques 6. Which state government launched a ‘Mahila Nidhi’ loan scheme for women?
Ans. Rajasthan

Ques 7. Central Vista Avenue was inaugurated by whom?
Ans. Narendra Modi

Ques 8. What is Moody’s forecast for India’s economic growth for 2022?
Ans. 7.7%

Ques 9. In which kingdom is the country’s largest rubber dam built?
Ans. Bihar

Ques 10. Which nation will host the Quad Senior Officers’ Meeting?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

12 September 2022 Current Affairs

0
12 September 2022 Current Affairs
12 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 12 September 2022 

Ques 1. Who became the first Indian to win the Diamond Trophy in the javelin throw of the Diamond League final in Zurich?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 2. What is the rank of India in terms of the Human Development Index (HDI) in 2021?
Ans. 132nd

Ques 3. How much US military aid has been announced for Europe?
Ans. Two billion US dollars

Ques 4. Which platform has been recently launched by the All India Football Federation for the development of football games?
Ans. the-AIFF dot work

Ques 5. Elizabeth II In which district of Rajasthan will the Patient Safety Week be celebrated from 12 to 17 September 2022 by the Medical Department?
Ans. Jaipur

Ques 6. Which Kingdom has launched 100 days urban employment guarantee scheme?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

11 September 2022 Current Affairs

0
11 September 2022 Current Affairs
11 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 September 2022 

Ques 1. When is ‘World Coconut Day’ celebrated?
Ans. 02 September

Ques 2. Which country issued 82000 student visas to Indians in 2022?
Ans. United States of America

Ques 3. How many Indian cities have joined the UNESCO Global Network of Learning Cities?
Ans. 3

Ques 4. Who set the national record in the men’s 100m race in the ‘Inter Railway Athletics Championship’ is celebrated?
Ans. Amlan borgohain

Ques 5. Which Union Minister inaugurated the three-day conference named ‘Manthan’ in Bengaluru?
Ans. Nitin Gadkari

Ques 6. When is International Literacy Day celebrated?
Ans. 8 September

Ques 7. Which bank has been selected by the Reserve Bank of India for the trial phase of the ‘On Tap’ application facility for the subject ‘Retail Payments’ under the regulatory sandbox?
Ans. HDFC Bank

Ques 8. In collaboration with India’s National Security Council Secretariat and which country BAE Systems successfully designed and conducted cyber security exercises for 26 countries?
Ans. United Kingdom

Ques 9. What has been renamed the Rajpath of Delhi?
Ans. Duty Path

Ques 10. Who has taken over as the CMD of NHPC?
Ans. Yamuna Kumar Choubey

Ques 11. Who created history by becoming the first Indian-American to hold the US State Department’s daily press briefing?
Ans. Vedant Patel

Ques 12. To whom is the “Pudhumai Pen Scheme” related?
Ans. From girl students

Ques 13. By what percentage has the GST collection increased to 1.43 lakh crore in the month of August?
Ans. 28%

Ques 14. Which Kingdom is all set to launch an ambitious scheme to provide 100 days of employment to needy families in urban areas?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022

0
RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022
RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022

RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022

RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022: Rajasthan Public Service Commission released the post of Revenue Officer & Assistant Engineer. There is a total of 118 Vacancies. Some Important points are Given below read them Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 29 August 2022
  • Date Of End: 27 September 2022

Total Vacancies:-

  • 118 Vacancies

RPSC Assistant Engineer Revenue Officer Vacancies: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical Test
  4. Check Offical Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary= Level 14 (Assistant Officer) Grade Pay= Rs. 5400
  • Pay Salary= Level 12 (Revenue Officer) Grade Pay= Rs. 4800

Qualification:-

  • Bachelor in Physics Education
  • B.P.ED Degree
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General/OBC Candidates: Rs.350/-
  • ST/SC/Candidates:  Rs.150/-
  • EWS Candidates: Rs.250/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: RPSC revenue officer syllabus 2022, RPSC revenue officer previous year paper, RPSC revenue officer vacancy 2022, RPSC revenue officer salary, RPSC revenue officer job profile, RPSC revenue officer grade 2 salary, RPSC revenue officer qualification, RPSC revenue officer book

Read Also: RPSC Senior Physical Education Teacher Recruitment 2022

10 September 2022 Current Affairs

0
10 September 2022 Current Affairs
10 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 September 2022 

Ques 1. Who has won an Emmy Award for his voice in the Netflix documentary “Our Great National Parks”?
Ans. Barack Obama

Ques 2. Where was the 10th National Maritime Search and Rescue Exercise, ‘ SAREX 2022’, organized?
Ans. Chennai

Ques 3. Who has won the gold medal in the Malaysia chess competition?
Ans. Anishka Biyani

Ques 4. Which Kingdom has become the first state in the country to set up a modified bio-village?
Ans. Tripura

Ques 5. In which state ‘Nuakhai Utsav’ is celebrated?
Ans. Odisha

Ques 6. Which state ranks first in the use of the e-prosecution portal?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Who inaugurated NALSA’s Citizen Service Center at Jaisalmer House, New Delhi?
Ans. Justice Uday Umesh Lalit

Ques 8. Who has been appointed by All India Radio as the Director General of the News Services Division?
Ans. Vasudha Gupta

Ques 9. Which has become the new district of Chhattisgarh?
Ans. Mohla – Manpur – Ambagarh

Ques 10. Who has been appointed by the government as the interim chief of ONGC?
Ans. Rajesh Kumar Srivastava

Ques 11. Which state government has launched the ‘Pudhumai Pen’ (Modern Women) scheme?
Ans. Tamil Nadu

Ques 12. With which country has India signed MoU on Biodiversity Conservation?
Ans. Nepal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

09 September 2022 Current Affairs

0
09 September 2022 Current Affairs
09 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 September 2022 

Ques 1. On which day Malaysia celebrates its Independence Day?
Ans. August 31

Ques 2. What has the Central Government decided to rename the historic Rajpath and Central Vista Lawn in the national capital Delhi?
Ans. duty path

Ques 3. Who has signed an MoU with UK-based Smiths Detection to offer advanced, high-energy scanning systems in the Indian market?
Ans. BEL

Ques 4. Which towns have joined the UNESCO Global Network of Learning Cities?
Ans. Warangal, Thrissur and Nilambur

Ques 5. Who has been appointed by the Appointments Committee of the Cabinet as the Executive Director of India in the IMF?
Ans. Krishnamurthy Subramaniam

Ques 6. By which year India will overtake Germany as per the current growth rate of the State Bank of India research report?
Ans. 2027

Ques 7. ISRO partnered with which nation space agency in space technology during Bengaluru Space Expo?
Ans. Australia

Ques 8. Who has been appointed as the Ambassador of India to Thailand?
Ans. Nagesh Singh

Ques 9. Which state government has appointed actor Kicha Sudeep as the brand ambassador for Punyakoti Dattu Yojana?
Ans. Karnataka

Ques 10. When is Brazil Independence Day celebrated in September?
Ans. 7 September

Ques 11. Which nasal vaccine has been approved by CDSCO to deal with Kovid infection?
Ans. ‘CHAD-36’

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs