Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 133

RPSC Assistant Town Planner Recruitment 2022

0
RPSC Assistant Town Planner Recruitment 2022
RPSC Assistant Town Planner Recruitment 2022

RPSC Assistant Town Planner Recruitment 2022

RPSC Assistant Town Planner Recruitment 2022: Rajasthan Public Service Commission released the post of Assistant Town Planner. There is a total of 43 Vacancies. Some Important points are Given below read them Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 10 October 2022
  • Date Of End: 11 November 2022

Total Vacancies:-

  • 43 Vacancies

RPSC Assistant Town Planner Vacancies: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical Examination
  4. Check Offical Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age= 20 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary= Level 14 , Grade Pay= Rs. 5400

Qualification:-

  • B.E/ B.Tech (Civil Engineering)
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General Candidates: Rs.350/-
  • ST/SC/Candidates:  Rs.150/-
  • EWS/OBC Candidates: Rs.250/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: assistant town planner salary, RPSC assistant town planner salary, RPSC assistant town planner syllabus, assistant town planner Rajasthan salary.

 

Read Also: RPSC Assistant Engineer Revenue Officer 2022

15 October 2022 Current Affairs

0
15 October 2022 Current Affairs
15 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 October 2022 

Ques 1. Which country has the Haryana government recently signed an agreement for economic cooperation with?
Ans. Dubai

Ques 2. The aim of the ‘PM-Divine’ scheme, which was in the news, is the development of which sector?
Ans. northeast region

Ques 3. Which nation has celebrated Unity Day in memory of its integration?
Ans. Germany

Ques 4. Which state has got the second prize for Best Performing State?
Ans. Chhattisgarh

Ques 5. The government of India has announced to sell what percentage stake of IDBI Bank?
Ans. 60.72%

Ques 6. ‘Skilling of Girls in (NTL) Non-Traditional Livelihoods ’ has been included in which flagship scheme?
Ans. save girl child

Ques 7. Who has inducted the indigenously developed Light Combat Helicopter ‘Prachanda’ into the Indian Air Force?
Ans. Rajnath Singh

Ques 8. Which country’s Svante Paibo was awarded the 2022 Nobel Prize in Medicine?
Ans. Sweden

Ques 9. Evidence of ‘The Trapping Zone’ has been discovered in which nation?
Ans. Maldives

Ques 10. Who has been elected as the new Vice President of ‘The International Astronautical Federation’?
Ans. Anil Kumar

Ques 11. Who has taken charge as a whole-time member of SEBI?
Ans. Ananth Narayan Gopalakrishnan

Ques 12. When is the ‘International Disaster Reduction Day’ observed every year to promote a global culture of disaster reduction?
Ans. 13 October

Ques 13. Who will dedicate “Shri Mahakal Lok” to Baba Mahakal?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 14. Miss Supermodel Worldwide 2022 contestant beauties from 34 countries did a photo shoot together at a famous Indian monument recently.
Ans. Taj Mahal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

14 October 2022 Current Affairs

0
14 October 2022 Current Affairs
14 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 October 2022 

Ques 1. Who has launched the Made in India camera drone “droni”?
Ans. Mahendra Singh Dhoni

Ques 2. US, South Korea, and which country have conducted a trilateral anti-submarine exercise?
Ans. Japan

Ques 3. The second United Nations World Geospatial Information Congress is being held in which city in India?
Ans. Hyderabad

Ques 4. According to a recent report, India’s space economy will grow to how much billion dollars by 2025?
Ans. $ 13 billion

Ques 5. According to the IMF’s recent World Economic Outlook Report (October 2022), what is India’s 2022-23 GDP forecast?
Ans. 6.8%

Ques 6. Where did Narendra Modi inaugurate the first phase of the Modi Educational Complex, an educational complex for needy students?
Ans. Ahmedabad

Ques 7. Which global bloc created the Crypto-Asset Reporting Framework (CARF)?
Ans. OECD

Ques 8. According to a recent report, which state has the highest number of child marriages in the country?
Ans. Jharkhand and West Bengal

Ques 9. Which state’s chief minister has launched an app to assist the police?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 10. Which Union Minister has inaugurated the 4th Heli-India Summit in Srinagar?
Ans. Jyotiraditya Scindia

Ques 11. Who has inaugurated the Indian Road Congress?
Ans. Nitin Gadkari

Ques 12. Which state’s Agriculture Minister Sudhakar Singh has resigned?
Ans. state in Eastern India

Ques 13. Which country made it to the semi-finals of the Women’s Asia Cup for the first time?
Ans. Thailand

Ques 14. According to a joint report prepared by Ernst & Young and Indian Space Association (ISpA), the Indian space economy will reach $13 billion by which year?
Ans. 2025

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

12 October 2022 Current Affairs

0
12 October 2022 Current Affairs
12 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 12 October 2022 

Ques 1. Who has topped the released Global Innovation Index 2022?
Ans. Switzerland

Ques 2. Which country has successfully launched Kuafu-1 into space orbit to unravel the mysteries of the Sun?
Ans. China

Ques 3. When is World Post Day celebrated?
Ans. 9 October

Ques 4. According to the recent UNICEF report, which Southeast Asian country has displaced more than one million people?
Ans. Myanmar

Ques 5. Who has been appointed by Tesla to its board of directors?
Ans. Joe Gebbia

Ques 6. Who was elected the President of Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) for the second time?
Ans. MK Stalin

Ques 7. Who has been given the Nobel Peace Prize in 2022?
Ans. Elsa Bilyatsky

Ques 8. Which institute released the report ‘Poverty and Shared Prosperity 2022’?
Ans. World Bank

Ques 9. Which state is the host of the National SC ST Hub Conclave organized by the Ministry of MSME?
Ans. Gujarat

Ques 10. Who has launched a pilot program for Digital Rupee?
Ans. RBI

Ques 11. Which operation has been started by the CBI to destroy the drug network?
Ans. Eagle

Ques 12. Which election symbol has been banned by the Election Commission recently?
Ans. bow and arrow

Ques 13. Who won the Formula One World Championship by finishing first in the Japan Grand Prix?
Ans. Max Verstappen

Ques 14. Which state government has introduced the ‘Kannada Language Comprehensive Development Bill 2022’ in the Vidhan Sabha?
Ans. Karnataka

Ques 15. The Insurance India campaign has been started by?
Ans. HDFC Life

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

11 October 2022 Current Affairs

0

Current Affairs

11 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 October 2022

Ques 1. Indian Council for Cultural Relations partnered with which technology company to promote Sanskrit?
Ans. Google

Ques 2. Pangasius icaria, which was discovered recently in river Kaveri, belongs to which species?
Ans. catfish

Ques 3. When is World Cotton Day celebrated?
Ans. 7 October

Ques 4. Which bank has launched the festival campaign ‘Festival of Happiness’?
Ans. Bank of Baroda

Ques 5. Which Kingdom government has recently approved “Industrial Park Policy as well as Logistics Policy 2022”?
Ans. Jharkhand

Ques 6. Which two nations have signed the “White Shipping Information Exchange” agreement?
Ans. India and New Zealand

Ques 7. Which kingdom’s ration scheme has been declared illegal by the High Court?
Ans. West Bengal

Ques 8. India has signed an agreement with which country for the first time to export Pinaka missile system?
Ans. Armenia

Ques 9. When is Indian Air Force Day celebrated?
Ans. 8 October

Ques 10. Who has been awarded for a significant contribution to the achievement of the United Nations Sustainable Development Goals? ,
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 11. According to the World Bank report, what is the estimated GDP of India in the current fiscal year 2022-23?
Ans. 6.5%

Ques 12. Arun Bali has departed away recently, who was he?
Ans. Actor

Ques 13. Which company has launched the country’s first electric hatchback car?
Ans. Bye

Ques 14. Where has Adani Greens commissioned the world’s largest wind solar power plant?
Ans. Rajasthan

Ques 15. Who has been elected as the President of Association of Mutual Funds in India (AMFI)?
Ans. Mr. A. Balasubramaniam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

10 October 2022 Current Affairs

0
10 October 2022 Current Affairs
10 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 October 2022 

Ques 1. A task force has been constituted to monitor foreign cheetahs. How many members are there in this force?
Ans. 9

Ques 2. In which state the ‘Prohibition of Online Gambling and Regulation of Online Games Ordinance, 2022’ came into force?
Ans. Tamil Nadu

Ques 3. Who has been appointed as the new CEO of Bank of India Mutual Fund?
Ans. Mohit Bhatia

Ques 4. Who won the doubles title in the final match of the ATP tennis tournament?
Ans. Bopanna-Middlekup

Ques 5. Which institute has launched a new ‘Supertech Initiative’ named ‘Daksh’?
Ans. RBI

Ques 6. What will be the combined shareholding of LIC and the government after the proposed sale of a stake in IDBI Bank?
Ans. 34%

Ques 7. On which day is World Migrants Day observed?
Ans. 8 October

Ques 8. Who has become the new governor of Meghalaya?
Ans. B D Mishra

Ques 9. Captain Ibrahim Traore has been appointed as the President of Burkina Faso, a country of which continent Burkina Faso is a country?
Ans. Africa

Ques 10. In which city will the 5th meeting of the International Solar Alliance be held?
Ans. New Delhi

Ques 11. Which team has won the Irani Trophy?
Ans. The rest of India

Ques 12. SBI General Insurance has appointed who among the following as its new MD and CEO with effect from October 2022?
Ans. Kishore Kumar Poludasu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

08 October 2022 Current Affairs

0
08 October 2022 Current Affairs
08 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 October 2022 

Ques 1. When is International Translation Day celebrated every year?
Ans. 30 September

Ques 2. Which nation’s navy has conducted a trilateral anti-submarine exercise with the navies of South Korea and Japan?
Ans. America

Ques 3. Which ministry has developed the ‘JALDOOT app’?
Ans. Ministry of Rural Development

Ques 4. Nobel Prize 2022 in Physics is being shared by three scientists for their work in which field?
Ans. quantum mechanics

Ques 5. Which state government has launched only the women’s loan scheme ‘Mahila Nidhi’?
Ans. Rajasthan

Ques 6. Who has been appointed as the Director General of ‘ESIC’?
Ans. Rajendra Kumar

Ques 7. Which nation has emerged as the largest producer of sugar in the world?
Ans. India

Ques 8. Which medal has Anish won in the men’s rapid-fire pistol event at the 36th National Games?
Ans. gold medal

Ques 9. When is ‘World Rabies Day’ observed?
Ans. 28 September

Ques 10. Who has become the first Native American woman to travel into space?
Ans. Nicole Mann

Ques 11. What is its rank of India in the recently released Global Innovation Index 2022?
Ans. 40th

Ques 12. Who has been appointed by Britannia Industries as its CEO?
Ans. Ranjeet Kohli

Ques 13. Anton Zeilinger, one of the winners of the 2022 Nobel Prize in Physics, is from which country?
Ans. Austria

Ques 14. Which nation has granted its citizenship to former US security contractor Edward Snowden?
Ans. Russia

Ques 15. In which Kingdom was the ‘Vishal Kisan Sammelan’ workshop organized by National Mission for Clean Ganga and Sahakar Bharati?
Haryana

Ques 16. Which state’s cabinet has approved to regulation ‘ of online gambling?
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

07 October 2022 Current Affairs

0
07 October 2022 Current Affairs
07 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 October 2022 

Ques 1. Which state government is going to launch the “Aapki Yojana Aapki Sarkar Aapki Se program”?
Ans. Jharkhand

Ques 2. Which country has scrapped the proposal to cut taxes for the rich?
Ans. UK

Ques 3. Which award has been received by Mamta Kalia’s book “Jeete Ji Allahabad”?
Ans. Valley of Words Award

Ques 4. Which day is observed every year on 4 October to raise awareness about improving animal welfare standards across the world?
Ans. world animal day

Ques 5. Svante Pabo, who won the 2022 Nobel Prize in Physiology or Medicine, is a geneticist from which country?
Ans. Sweden

Ques 6. What is the estimated GDP growth rate of India in 2022, as per the report of the United Nations Conference on Trade and Development?
Ans. 5.70 percent

Ques 7. Light Combat Helicopter “Prachanda” has been inducted into which airbase of the Indian Air Force?
Ans. Jodhpur Airbase

Ques 8. Which Union Minister has launched the web portal for Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2022?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 9. Which state government has launched a welfare scheme named the ‘Asra’ pension?
Ans. Telangana

Ques 10. Who has launched “Feet India Freedom Run 3.0”?
Ans. Sports Minister Anurag Thakur

Ques 11. Who has become the independent director of Stashfin?
Ans. Vijay Jasuja

Ques 12. Who won the Singapore Formula 1 Grand Prix 2022?
Ans. Sergio Perez

Ques 13. Who has won the FIBA ​​Women’s Basketball World Cup?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

06 October 2022 Current Affairs

0
06 October 2022 Current Affairs
06 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 October 2022

Ques 1. Tulsi Tanti has passed away, who was he?
Ans. Founder of Suzlon Energy

Ques 2. In which country’s lab for the first time a new wolf been created by cloning arctic wolves?
Ans. China

Ques 3. Who has been appointed as Deputy Election Commissioner?
Ans. Ajay Bhadoo

Ques 4. Which Kingdom government will launch the ‘Matrubhumi Yojana Portal’?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. What is the first indigenously developed Light Combat Helicopter (LCH) name?
Ans. fierce

Ques 6. Who has been awarded the Valley of Words Award?
Ans. Mamta Kalia

Ques 7. Which Indian writer has won the Hermann Kesten Prize?
Ans. Meena Kandasamy

Ques 8. What is the minimum net worth of (RRBs) Regional Rural Banks to be eligible to be listed on the stock exchanges?
Ans. Rs 300 crore

Ques 9. Which ministry has launched Swachh Toycathon?
Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs

Ques 10. When is World Animal Welfare Day celebrated every year to protect animals?
Ans. 4 October

Ques 11. Where was the 20th meeting of the Prosecutor General of SCO member countries held?
Ans. Astana

Ques 12. Three districts of which Kingdom got the national honor for water conservation and certifying every house tap by the Gram Sabha?
Ans. Haryana

Ques 13. Where will President Draupadi Murmu inaugurate the Integrated Cryogenic Engine Manufacturing Facility?
Ans. Bangalore

Ques 14. Who recently assumed the charge of the Indo Tibetan Border Police (ITBP)?
Ans. Anish Dayal Singh

Ques 15. Which bank has recently entered into a co-lending agreement with IIFL Home Finance Limited and Capri Global Capital Limited?
Ans. Punjab And Sind Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

01 October 2022 Current Affairs

0
01 October 2022 Current Affairs
01 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 01 October 2022

Ques 1. Who has launched ‘Scale App’?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 2. When is ‘World Heart Day’ celebrated every year to spread awareness about heart disease?
Ans. 29 september

Ques 3. American technical contractor Edward Snowden has got citizenship of which country?
Ans. Russia

Ques 4. Which state has released the state’s ‘Encyclopedia of Tribals’?
Ans. Odisha

Ques 5. Who has become the Prime Minister of Saudi Arabia?
Ans. Mohammed bin Salman

Ques 6. By what name did Yogi Adityanath name the Chowk built in Ayodhya?
Ans. Lata Mangeshkar Chowk

Ques 7. When is the International Food Loss and Waste Awareness Day observed?
Ans. 29 September

Ques 8. Which state has been honored with the ‘Ayushman Uttrak Puraskar 2022’?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. Who has been honored with the prestigious Smita Patil Memorial Award?
Ans. Alia Bhatt

Ques 10. In the MoU signed between MP State Cooperative Dairy Federation and which bank, cattle farmers will get loan to buy milch animals?
Ans. State Bank Of India

Ques 11. Which bank has inaugurated Hacking Lab?
Ans. Union Bank

Ques 12. Which company recently introduced the country’s first electric hatchback Tiago EV?
Ans. Tata Motors

Ques 13. Who has launched Swachh Toycathon?
Ans. MOHUA (Ministry of Housing and Urban Affairs)

Ques 14. Who has been appointed by the Central Government as the new (CDS) Chief of Defense Staff ?
Ans. Anil Chauhan

Ques 15. Who will be the flag bearer in the 36th National Games to be held in Gujarat?
Ans. Annu Rani

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs