Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 132

24 October 2022 Current Affairs

0
24 October 2022 Current Affairs
24 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 October 2022 

Ques 1. Which day is celebrated on 23 October every year?
Ans. sesame day

Ques 2. Who has been named interim CEO of Paytm Payments Bank?
Ans. Deependra Singh Rathore

Ques 3. In which state the fifth Khelo India Youth Games 2022 is to be organized from January 31 to February 11 next year?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 4. Which missile was successfully test-fired by India recently?
Ans. Agni Prime New Generation Ballistic Missile

Ques 5. Which movie star will become the first Asian-American to feature in American currency?
Ans. Anna May Wong

Ques 6. The India Chapter of the International Federation of Film Critics has released a list of how many best films in India.
Ans. 10

Ques 7. Which state ranked first in achieving the goal of ‘Responsible Consumption and Production’ included in the Sustainable Development Goal-12 during 2020-21?
Ans. Tripura

Ques 8. ‘Tiger Trump’ is a three-day joint humanitarian aid exercise between which two countries?
Ans. Indo-US

Ques 9. Who has announced the closure of COFMOW?
Ans. Indian Railways

Ques 10. On which day National Women’s Farmer’s Day or International Rural Women’s Day was organized?
Ans. 15 October

Ques 11. Who won the ‘Most Popular GI’ award in the food category in October 2022?
Ans. Hyderabadi Haleem

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

23 October 2022 Current Affairs

0
23 October 2022 Current Affairs
23 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

23 October 2022 Current Affairs

Ques 1. When is the “Police Commemoration Day” celebrated every year by all the police forces of the country?
Ans. 21 October

Ques 2. Where has India’s second ‘National Model Vedic School’ been inaugurated?
Ans. Puri

Ques 3. What is India’s Internet Freedom Score in 2022?
Ans. 51

Ques 4. Which kingdom will host the Khelo India Youth Games 2023?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 5. Which kingdom government has given instructions to make an industrial park policy?
Ans. Jharkhand

Ques 6. Who has laid the foundation stone for the new airbase in Gujarat?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 7. Australian player ‘Liam Hampson’ passed away, he was related to which sport?
Ans. rugby

Ques 8. Which national telecom company ‘Optus’ has come under cyber attack?
Ans. Australia

Ques 9. In which event ‘Did Shail Singh win the gold medal at the National Open Athletics Championships in Bengaluru?
Ans. long jump

Ques 10. Who has released “A Confused Mind Story”?
Ans. Sahil Seth

Ques 11. Who has become the CEO of Bank of India Mutual Fund?
Ans. Mohit Bhatia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

22 October 2022 Current Affairs

0
22 October 2022 Current Affairs
22 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 October 2022 

Ques 1. In which town the first Games India Women’s Judo National League is being organized?
Ans. New Delhi

Ques 2. Which state’s governor has approved an ordinance to regulate online gambling?
Ans. Tamil Nadu

Ques 3. Which senior Indian Civil Accounts Service officer has taken over as the Controller General of Accounts?
Ans. Bharti das

Ques 4. The World Bank has estimated the economic growth rate of India to be what percent in the financial year 2022-23?
Ans. 6.5%

Ques 5. Which Indian Army has approved the introduction of a new weapon system?
Ans. Air Force

Ques 6. Where will the India-Africa Defense Dialogue be held?
Ans. Gandhinagar

Ques 7. Whom did Walkaroo appoint as its brand ambassador?
Ans. Ajay Devgn

Ques 8. Where has the 22nd World Blockchain Summit started?
Ans. Dubai

Ques 9. Which country is hosting the 3-day Global Youth Climate Summit from October 20, 2022?
Ans. Bangladesh

Ques 10. When is ‘World Mental Health Day’ observed?
Ans. 10 October

Ques 11. Who has been honored with the Sir Syed Excellence International Award for 2022?
Ans. Barbara Metcalf

Ques 12. Which kingdom government has unveiled the Post Matric Scholarship Mobile App?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

21 October 2022 Current Affairs

0
21 October 2022 Current Affairs
21 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 21 October 2022 

Ques 1. According to a recent report, which state has the worst position in terms of child marriage?
Ans. Jharkhand

Ques 2. Who has been elected as a member of Academia Ophthalmological International?
Ans. Dr. Prashant Garg

Ques 3. ICC has tied up with whom to promote gender equality.
Ans. UNICEF

Ques 4. Which company is associated with the ‘Carbon Calculator Feature’, which was in the news?
Ans. MasterCard

Ques 5. Which state government has signed MoU with Dubai?
Ans. Haryana

Ques 6. BookMyShow and which bank has recently launched a “Play” credit card?
Ans. RBL Bank

Ques 7. What was the wholesale inflation rate in September?
Ans: 10.7

Ques 8. India has partnered with which US state for the ZEV (zero-emission vehicle) policy program?
Ans. California

Ques 9. Who has been appointed as Home Secretary by Delhi Government?
Ans. Ashwini Kumar

Ques 10. Which IT company’s former chairman Ravi Kumar S has joined as the chairman of Cognizant America?
Ans. Infosys

Ques 11. Which country is abolishing its old law, which banned pregnant women from the remarriage?
Ans. Japan

Ques 12. Which state is set to set up the world’s largest jungle safari park on 10,000 acres?
Ans. Haryana

Ques 13. A new fish has been discovered in the Dikhow river of which state?
Ans. Nagaland

Ques 14. DefExpo 2022 India-Africa Defense Dialogue has been organized in which city recently?
Ans. Gandhinagar

Ques 15. Which organization controls the ‘National Pension System’ in India?
Ans. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

SBI Circle Based Officer Recruitment 2022

0
SBI Circle Based Officer Recruitment 2022
SBI Circle Based Officer Recruitment 2022

SBI Circle-Based Officer Recruitment 2022

SBI Circle-Based Officer Recruitment 2022: State Bank Of India released the post of Circle-Based Officer. Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 18 October 2022
  • Last Date Of Apply: 07 November 2022

Total Posts

  • 1422

SBI Circle-Based Officer Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 21 Years
  • Maximum Age Limit= 30 Years

Pay Scale:-

  • Pay Scale (Salary)= Rs. 36000

Qualification:-

  • Graduate
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • India

Application Fees:

  • General/ EWS/ OBC = Rs. 750/-
  • ST/ SC = No Fees

Who Can Apply:

  • All Over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th, Graduate, Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SBI  recruitment 2022, SBI recruitment 2022 notification pdf, SBI careers, SBI clerk recruitment 2022, SBI so recruitment 2022, SBI CBO notification 2022 pdf.

 

Read Also: SBI Clerk Recruitment 2022

20 October 2022 Current Affairs

0
20 October 2022 Current Affairs
20 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 October 2022 

Ques 1. When is the International Day of Rural Women observed across the world?
Ans. 15 October

Ques 2. In the World University Ranking 2023, who is at the top of the Indian Institutes in India?
Ans. Indian Institute of Science Bangalore

Ques 3. Which airlines can get loans under ECLGS, as per the notification of the Ministry of Finance?
Ans. 1500 crores

Ques 4. Which state government has announced the formation of a women’s PAC battalion for the first time?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. How many digital banking units will Prime Minister Narendra Modi dedicated to the nation?
Ans. 75

Ques 6. Who inaugurated iInventive, the first All IIT R&D Showcase at IIT, Delhi, on 14th October 2022?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 7. Who will represent America on the WHO Executive Board?
Ans. Dr. Vivek Murthy

Ques 8. Pahari community, which has been in news, is a tribal community located in which state/UT?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 9. The central government has approved the construction of an iconic only stay-cum-suspension bridge on which is a river connecting Telangana and Andhra Pradesh.
Ans. Krishna river

Ques 10. Where has DRDO test-fired three unmanned remote-controlled armed boats?
Ans. Maharashtra

Ques 11. Which city has won the World Green City Award?
Ans. Hyderabad

Ques 12. Who has inaugurated the gallery “Gatha Swaraj Ki”?
Ans. Amit Shah

Ques 13. By 2022, what is the estimated insurance penetration in India?
Ans. 3%

Ques 14. When is ‘World Migratory Bird Day’ observed?
Ans. 08 October

Ques 15. Which organization celebrated its 90th foundation day on 8 October?
Ans. Indian Air Force

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

19 October 2022 Current Affairs

0
19 October 2022 Current Affairs
19 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 October 2022 

Ques 1. Which state government has given instructions to make an industrial park policy?
Ans. Jharkhand

Ques 2. Who will host the 2029 Asian Winter Games?
Ans. Saudi Arab

Ques 3. In which kingdom the fourth Vande Bharat Express has been inaugurated?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 4. What is the name of India’s first antidote against the SARS-CoV-2 virus?
Ans. Vinkov-19

Ques 5. Who has become the new President of Iraq?
Ans. Abdul Latif Rashid

Ques 6. Where has Home Minister Amit Shah announced to give ST status to hills?
Ans. Jammu, and Kashmir

Ques 7. In which country has NPCI tied up to launch the RuPay credit card?
Ans. Oman

Ques 8. According to the report of the World Wildlife Fund, what is the percentage decline in wildlife population?
Ans. 69%

Ques 9. Prime Minister Narendra Modi has changed the principle of ‘brain-drain’ (brain drain) to which new word?
Ans. ‘brain gain’

Ques 10. Where is the 5th South Asian Geosciences Conference being held?
Jaipur

Ques 11. Who has become the only Indian to be included in the umpiring panel for the World Cup?
Ans. Nitin Menon

Ques 12. Which country has launched a test ‘Tug’ into suborbital space?
Ans. Iran

Ques 13. In which state’s Auli Military Station, the Defense Minister has performed ‘Shastra Puja’?
Ans. Uttarakhand

Ques 14. Project ‘Nisar’ is a big project between which two agencies are to be launched in the year 2023.
Ans. NASA-ISRO

Ques 15. Where has India’s second ‘National Model Vedic School’ been inaugurated?
Ans. Puri

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

18 October 2022 Current Affairs

0
18 October 2022 Current Affairs
18 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams. CA

Current Affairs 18 October 2022 

Ques 1. When was International E-Waste Day observed?
Ans. 14 October

Ques 2. Who has been selected for the IPU panel?
Ans. Aparajita Sarangi

Ques 3. What will be the name of ‘Faizabad Cantt’?
Ans. Ayodhya Cantt

Ques 4. What is the procedure to replace the original payment card details with an alternate code?
Ans. tokenization

Ques 5. Which website will be launched for the citizens of the country to contribute to the Armed Forces Battle Casualties Welfare Fund?
Ans. son of ma Bharti

Ques 6. With which country has the US made a historic agreement with Israel?
Ans. Lebanon

Ques 7. Brigadier BD Mishra has been given the additional charge of Governor of which state?
Ans. Meghalaya

Ques 8. In which state the country’s largest millet processing industry has been inaugurated?
Ans. Chhattisgarh

Ques 9. Who won the Raja Bhalindra Singh Trophy in the 36th National Games?
Ans. Services

Ques 10. Who has won the United Nations Refugee Award?
Ans. Angela Morkel

Ques 11. ‘Universal Service Obligation Fund (USOF)’ is associated with which union ministry?
Ans. Ministry of Communications

Ques 12. Which Union Minister has inaugurated the 4th Heli-India Summit in Srinagar?
Ans. Jyotiraditya Scindia

Ques 13. Who has won the Best Male Athlete Award in the 36th National Games?
Ans. Sajan Prakash

Ques 14. Who has become the annual star player of world hockey?
Ans. Mumtaz Khan

Ques 15. Anopheles stephensi, which was in news, is a species associated with which disease?
Ans. Malaria

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs, CA

17 October 2022 Current Affairs

0
17 October 2022 Current Affairs
17 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 October 2022 

Ques 1. When is ‘World Food Day’ celebrated to make people suffering from hunger aware of a conscious nutritional diet?
Ans. 16 October

Ques 2. In which nation the seventh edition of IBSAMAR has been organized?
Ans. South Africa

Ques 3. In which sanctuary of Rajasthan will another tiger be brought after four years?
Ans. Sariska Tiger Reserve

Ques 4. Which country’s education department has launched a beta website for debt relief for students?
Ans. America

Ques 5. ‘World Food Day is observed on which day to raise awareness about nutritional diets for people suffering from hunger.
Ans. 16 October

Ques 6. After the recent Monetary Policy Committee meeting of RBI (October 2022), what is the growth forecast for 2022-23 for India?
Ans. 7.0%

Ques 7. Which country’s universities have banned several important courses for women?
Ans. Afghanistan

Ques 8. In which country Google Play Points program has been launched?
Ans. India

Ques 9. Which famous Hollywood actor, who played Hagrid in the Harry Potter films, has died at the age of 72?
Ans. Robbie Coltrain

Ques 10. Which state is becoming the first state to provide medical and engineering education in Hindi?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 11. Which airport has started 100% operation from green energy sources?
Ans. Mumbai airport

Ques 12. In which state PM Kisan Samman Sammelan 2022 will be inaugurated for two days?
Ans. Rajasthan

Ques 13. Which state won the first prize for best adventure tourism destination and for the all-around development of tourism?
Ans. Uttarakhand

Ques 14. When is International E-Waste Day observed?
Ans. 14 October

Ques 15. The Sukapaika River, which was in news, is located in which state?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

16 October 2022 Current Affairs

0
16 October 2022 Current Affairs
16 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 October 2022 

Ques 1. As per the revised report of the International Monetary Fund, what is the estimated GDP growth rate of India in 2022?
Ans. 6.8%

Ques 2. When is ‘World Animal Day’ celebrated?
Ans. 04 October

Ques 3. Who has covered the 14 feet tall statue of Lok Nayak Jayaprakash Narayan?
Ans. Amit Shah

Ques 4. Pitt Island, where hundreds of pilot whales were trapped dead, is located in which country?
Ans. New Zealand

Ques 5. Which kingdom government has started the “Football for All” initiative?
Ans. Odisha

Ques 6. Which state topped the Logistics Index in Leeds (Ease of Logistics in the Different States) 2022 report?
Ans. Andra Pradesh

Ques 7. Which day is observed as World Arthritis Day (WAD)?
Ans. 12 October

Ques 8. Who has launched the portal for the ‘Prime Minister Excellence Awards’?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 9. Who has achieved the world record by making the most Anjal?
Ans. South Indian Bank

Ques 10. SBI has started the ‘Gram Seva Program’ in how many states of India?
Ans. 06

Ques 11. Padma Shri Temsula Aao has passed away, who was she?
Ans. Writer

Ques 12. Who will become the first actor to shoot in space?
Ans. tom cruise

Ques 13. Who has launched ‘Fit India Freedom Run 3.0’?
Ans. Anurag Thakur

Ques 14. Which former West Indies cricketer passed away at the age of 91?
Ans. Bruce Pyrado

Ques 15. Which bank has launched a WhatsApp banking service for customers and non-customers?
Ans. PNB

Ques 16. About 500 doctors from which country have migrated from the country amid the ongoing economic crisis?
Ans. Sri Lanka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs