Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 130

Rajasthan CHO Recruitment 2022

0
Rajasthan CHO Recruitment 2022
Rajasthan CHO Recruitment 2022

Rajasthan CHO Recruitment 2022

Rajasthan CHO Recruitment 2022: Rajasthan Staff Selection Board released the post of Community Health Officer Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 08 November 2022
  • Last Date Of Apply: 07 December 2022

Total Posts

  • 3531

Rajasthan CHO Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Document Verification
  3. Medical Verification

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 21 Years
  • Maximum Age Limit= 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Scale (Salary)= Rs. 25000/-

Qualification:-

  • Graduate
  • B.Sc
  • GNM
  • BAMS
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General/ EWS/ OBC = Rs. 450/-
  • OBC = Rs. 350/-
  • ST/ SC = Rs. 250/-

Who Can Apply:

  • All Over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th, Graduate, Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof-Like: Passport, Aadhar Card, Voter ID, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Rajasthan CHO vacancy 2022 syllabus, www.rajswasthya.nic.in 2022 vacancy, Cho Rajasthan, CHO vacancy in Rajasthan 2022 last date, Cho salary in Rajasthan 2022, Cho vacancy 2022 Rajasthan in Hindi, CHO staff nurse vacancy 2022, Cho vacancy Rajasthan

19 November 2022 Current Affairs

0
19 November 2022 Current Affairs
19 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 November 2022 

Ques 1. For the first time, how many women officers will be inducted into the Defense Services Staff College?
Ans. 06

Ques 2. How many dollars has India saved in fuel costs?
Ans. 4.2 billion dollars

Ques 3. Who was invited as an international observer for the Nepal elections?
Ans. Rajeev Kumar

Ques 4. With whom has BSNL made a deal worth Rs 26821 crore?
Ans. TCS

Ques 5. Which country has announced hosting the 2025 Kabaddi World Cup?
Ans. Britain

Ques 6. Where will Vice President Jagdeep Dhankhar lead India at the ASEAN-India Commemorative Summit?
Ans. Cambodia

Ques 7. Who was elected to the Athletes Commission of the International Table Tennis Federation?
Ans. Achanta Sharat Kamal

Ques 8. Who will be given the Satyajit Ray Lifetime Achievement Award at the 53rd edition of the International Film Festival of India?
Ans. Carlos Saura

Ques 9. Who is hosting the eight-day prestigious ‘Pushkar Fair?
Ans. Pushkar

Ques 10. According to the estimates of the United Nations, the world’s population has become how many billions?
Ans. 8 billion

Ques 11. Who has launched the FloodHub platform to forecast floods?
Ans. Google

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

18 November 2022 Current Affairs

0
18 November 2022 Current Affairs
18 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 November 2022 

Ques 1. Who has given a loan of 4.5 billion dollars to Bangladesh to deal with the economic crisis?
Ans. International Monetary Fund

Ques 2. On which day the 56th National Press Day 2022 was celebrated?
Ans. On 16 November 2022

Ques 3. With which country India has hosted the LeadIT Summit on the lines of COP27?
Ans. Sweden.

Ques 4. Which country has been handed over the chairmanship of the concluding session of the G20 summit in Bali to be held in November 2022?
Ans. India

Ques 5. When is ‘National Cancer Awareness Day’ celebrated?
Ans. 07 November

Ques 6. Who has become the friendship ambassador of Switzerland?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 7. In which state the 10th edition of the International Tourism Mart (ITM) has been organized from 16 to 18 November 2022?
Ans. In Mizoram

Ques 8. Which country is going to host the 19th Conference of Parties of CITES?
Ans. Panama.

Ques 9. When has the Ministry of Education announced a celebration of ‘Tribal Pride Day?
Ans. Nov 15

Ques 10. When is Public Service Broadcasting Day celebrated?
Ans. 12 November

Ques 11. On which day the fifth Naturopathy Day celebration will be organized?
Ans. On 18 November 2022

Ques 12. What is the name of India’s first private rocket?
Ans. Vikram S.

Ques 13. In which state the conference of women’s self-help groups was organized?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 14. With whom has NIIF tied up to increase Japanese investment in India?
Ans. Japan Bank for International Cooperation

Ques 15. Which Indian woman wrestler has been approved by the Sports Ministry to go to Bulgaria for training?
Ans. Vinesh Phogat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

17 November 2022 Current Affairs

0
17 November 2022 Current Affairs
17 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 November 2022 

Ques 1. What was the population of the world on 15 November 2022?
Ans. 8 billion

Ques 2. According to the Open Doors 2022 report, India’s share in the number of international students has increased from 11.8% to what percent?
Ans. 21 percent

Ques 3. Which company has become the first publicly listed company in the world to lose a trillion dollars?
Ans. Amazon

Ques 4. Which country has launched the ‘Beidou’ satellite navigation system?
Ans. China

Ques 5. Which country recorded an increase in the number of Indian students?
Ans. America

Ques 6. What is the total population of humans in the world?
Ans. 8 billion

Ques 7. On November 14, 2022, ‘Yudh Abhyas 2022’ between India and which country began?
Ans. America

Ques 8. Bihar’s Kishore Dubey passed away at the age of 68, he was associated with which field?
Ans. By signing (from music)

Ques 9. When is the Foundation Day of Jharkhand state celebrated every year?
Ans. Nov 15

Ques 10. Who has become the first ‘G7 leader’ to visit China in the last three years?
Ans. Olaf Scholz

Ques 11. Who is going to host the Blind Women’s Football Asian Championship 2022?
Ans. North India

Ques 12. Where will the ‘International Gita Mahotsav’ be organized from November 9 to December 06, 2022?
Ans. Haryana

Ques 13. Which army of India made the first use of electric vehicles?
Ans. Indian Air Force

Ques 14. Which Indian origin was honored with the Australian of the Year Award in 2022?
Ans. Amar Singh

Ques 15. Which bank celebrated its 104th Foundation Day?
Ans. Union Bank of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

12 November 2022 Current Affairs

0
12 November 2022 Current Affairs
12 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 12 November 2022 

Ques 1. Which country has joined the Mangrove Coalition for Climate at COP27?
Ans. India

Ques 2. What is the rank of Reliance in the Forbes World’s Best Employer Ranking 2022?
Ans. 20th (First in India)

Ques 3. Which day is observed as ‘National Education Day?
Ans. 11 November

Ques 4. When is World Science Day for Peace and Development observed?
Ans. 10 November

Ques 5. Mukhyamantri Devdarshan Yatra Yojana was unveiled by the Chief Minister of which kingdom?
Ans. Goa

Ques 6. Who has become the first Indian to score 1000 runs in T20?
Ans. Suryakumar Yadav

Ques 7. How many journalists were recently honored with Dr. Satchidanand Sinha Parivartan Media Samman?
Ans. 51 journalists

Ques 8. Which state has approved the proposal to include retired army veterans in the training of state police personnel?
Ans. Assam

Ques 9. Which kingdom police has celebrated its third foundation day?
Ans. Ladakh

Ques 10. Which country will host the Women’s Boxing Championship in 2023?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

11 November 2022 Current Affairs

0
11 November 2022 Current Affairs
11 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 November 2022 

Ques 1. The Chief Minister of which state has unveiled the logo of ‘Global Investors Summit 2023’?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 2. Which Kingdom ‘Lakshmi Bhandar Yojana’ has received the Skoch Award?
Ans. West Bengal

Ques 3. Which company has emerged as India’s best employer as per a Forbes report?
Ans. Reliance Industries

Ques 4. On which day did the Ministry of Education announce to observe ‘Tribal Pride Day’ in schools and higher educational institutions across the country?
Ans. 15 November

Ques 5. In which Kingdom has Prime Minister Modi declared Mangarh Dham as a national monument?
Ans. Rajasthan

Ques 6. DY Chandrachud took oath as the Chief Justice of which number in November 2022?
Ans. 50th

Ques 7. Researchers from which state have discovered a new species of bee, Apis carinjodian after more than 200 years?
Ans. Kerala

Ques 8. Which country’s president has resigned?
Ans. Lebanon

Ques 9. The logo of Global Investors Summit 2023 was launched by the Chief Minister of which kingdom?
Ans. Andra Pradesh

Ques 10. Which country’s film ‘Alma and Oscar’ will mark the beginning of IFFI?
Ans. Austria

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

10 November 2022 Current Affairs

0
10 November 2022 Current Affairs
10 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 November 2022

Ques 1. Defense Research and Development Organization (DRDO) has launched which test and evaluation facility for sonar systems of the Indian Navy?
Ans. space

Ques 2. Who has become the chairman of the National Memorial Authority?
Ans. Kishore Kumar Basa

Ques 3. Which kingdom will prepare ‘Disaster Management Warriors’ to deal with disasters?
Ans. Odisha

Ques 4. In which nation the Army Commanders’ Conference has been organized to prepare for the future of the Indian Army?
Ans. New Delhi

Ques 5. When is Tribal Pride Day celebrated?
Ans. 15 November

Ques 6. Where has the 4th edition of the Bangladesh Film Festival been inaugurated?
Ans. Kolkata

Ques 7. Which country has become India’s top oil supplier?
Ans. Russia

Ques 8. How many people have been selected for Uttarakhand Gaurav Samman this year?
Ans. 5

Ques 9. Luiz Inácio Lula da Silva has become the new President of which country?
Ans. Brazil

Ques 10. Who has become the new President of the International Hockey Federation?
Ans. Mohammad Tayyab Ikram

Ques 11. Maumluh Cave located in which state has been recognized as the first Indian Land Heritage Site?
Ans. Meghalaya

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

09 November 2022 Current Affairs

0
09 November 2022 Current Affairs
09 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 November 2022 

Ques 1. Where were two books titled Modi@20 Dreams Meet Delivery and Heartfelt: The Legacy of Faith written on the achievement and legacy of PM Modi released?
Ans. Dubai

Ques 2. Who has been honored with the Chevalier de l’Audrey des Arts et des Prizes, the highest honor of the French government?
Ans. Aruna Sairam

Ques 3. Who has opened Neobank?
Ans. Fintech company

Ques 4. In which city the Army Commanders’ Conference will be held in November 2022?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has been honored with the Chevalier de l’Audrey des Arts et des Prizes, the highest honor of the French government?
Ans. Aruna Sairam

Ques 6. Where is Operation Vigilant Storm currently running?
Ans. South Korea

Ques 7. Which state road transport corporation won the best public transport service award?
Ans. Kerala

Ques 8. Which kingdom has started a lesson on Fatima Sheikh, India’s first female Muslim teacher?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 9. Which of the following name chat box has been launched by UIDAI for a better experience for Gujjars?
Ans. Aadhar Mitra

Ques 10. Where was the ‘Baji Raut National Football Tournament’ inaugurated in Odisha?
Ans. Dhenkanal

Ques 11. Who has won the gold medal in the Asian Squash Team Championship?
Ans. Indian men’s squash team

Ques 12. Which country will contribute $5 million to the United Nations Trust Fund for counter-terrorism?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

08 November 2022 Current Affairs

0
08 November 2022 Current Affairs
08 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 November 2022 

Ques 1. When is World Tsunami Day observed?
Ans. 5 November

Ques 2. Which Dham of Rajasthan has been declared as a National Monument by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. Mangarh Dham

Ques 3. Who has won the contract for the greenfield oil refinery project in Mongolia?
Ans. Megha Engineering and Infrastructure Limited

Ques 4. Which kingdom eminent artist Neel Pawan Barua has passed away?
Ans. Assam

Ques 5. Which kingdom will host the Track Asia Cup 2022?
Ans. Kerala

Ques 6. Niva Bupa has partnered with which bank for Bank Insurance?
Ans. IDFC First Bank

Ques 7. Which Indian cricket has become the first player to score 3 or more fifties in the history of the T20 World Cup?
Ans. Virat Kohli

Ques 8. Which team won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2022 for the first time?
Ans. Mumbai

Ques 9. Who has started the Chief Minister Lakhpati Didi Fair?
Ans. Chief Minister Pushkar Singh Dhami

Ques 10. Which company has closed the financial services business in India?
Ans. Xiaomi

Ques 11. Who has been elected as the President of the Sri Lanka-India Society (SLIS) for the year 2022-23?
Ans. Kishore Reddy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

07 November 2022 Current Affairs

0
07 November 2022 Current Affairs
07 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 November 2022 

Ques 1. Which country has set the record for the longest passenger train operation?
Ans. Switzerland

Ques 2. Which state has started a lesson on Fatima Sheikh, India’s first female Muslim teacher?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 3. Where has the 10th National Pencak Silat Championship been inaugurated?
Ans. Srinagar

Ques 4. Who has become the new President of Brazil?
Ans. Lula da Silva

Ques 5. Who recently released the book Nuclearization of Asia?
Ans. Rene naba

Ques 6. SJVN has announced the commission of 75 MW solar power projects in which state?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Which is the fourth tiger reserve of Uttar Pradesh?
Ans. Ranipur

Ques 8. Who was conferred the Friends of Liberation War honor by the Government of Bangladesh?
Ans. Edward Kennedy

Ques 9. Which country has been included in the top 12 chess-playing countries?
Ans. India

Ques 10. Which state will get the Northeast’s first fish museum?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 11. Permacrisis was chosen as the Word of the Year by Collins Dictionary for which year?
Ans. 2022

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.