Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 127

19 December 2022 Current Affairs

0
19 December 2022 Current Affairs
19 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 December 2022 

Ques 1. On December 18, 2022, the Prime Minister of India will lay the foundation stone of projects worth how many crores in Tripura and Meghalaya?
Ans. 68 thousand crores

Ques 2. Which country will become the first country to auction set light spectrum?
Ans. India

Ques 3. Which day is celebrated as Vijay Diwas?
Ans. 16 December 2022

Ques 4. Which pulse of Telangana has been given GI tag?
Ans. ‘Tandoor’s red gram’

Ques 5. Which state’s banned traditional bullock cart race has been allowed by the Supreme Court on 16 December 2021?
Ans. Maharashtra

Ques 6. Airbnb has signed MoU with which state government to promote inclusive tourism.
Ans. Goa

Ques 7. On which day the 16th edition of the India-Nepal Joint Training Exercise has started?
Ans. 16 December 2022

Ques 8. In which country did the world’s largest cylindrical aquarium suddenly collapse?
Ans. Germany

Ques 9. Manohari Gold Tea, which is in news, is related to which state?
Ans. Assam

Ques 10. Where has Agni 5 missile been successfully tested?
Ans. Odisha

Ques 11. On which day the 28th edition of the Kolkata International Film Festival has started?
Ans. 15 December 2022

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

18 December 2022 Current Affairs

0
18 December 2022 Current Affairs
18 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 December 2022

Ques 1. On which day did the Indian Under-18 girl’s team win the silver medal in the Asia Rugby 7’s Championship?
Ans. 11 December 2022

Ques 2. Which bank is preparing to sell the stake of Nainital Bank?
Ans. Bank of Baroda

Ques 3. Who has been appointed as the Director General (DG) of Sashastra Seema Bal (SSB) in June 2022?
Ans. Sujoy Lal Thaosen

Ques 4. In which city India International Science Festival will be organized in January 2023?
Ans. Bhopal

Ques 5. Who has inaugurated FAI Annual Symposium in New Delhi?
Ans. Dr. Mansukh Mandaviya

Ques 6. Who has launched its private lander M1 on Moon?
Ans. iSpace

Ques 7. Which country has announced historic nuclear fusion success?
Ans. USA

Ques 8. Which country passed a law banning cigarettes for future generations?
Ans. New Zealand

Ques 9. When is International Minority Rights Day observed?
Ans. 18 December.

Ques 10. Hyderabad Strikers have won the Tennis Premier League title for how many consecutive times?
Ans. second time

Ques 11. Who has topped the list of the world’s strongest passports released by Arton Capital?
Ans. UAE

Ques 12. Which organization launched the ‘International Climate Club’?
Ans. G-7

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

17 December 2022 Current Affairs

0
17 December 2022 Current Affairs
17 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 December 2022 

Ques 1. In which city the Indian International Science Festival is being organized?
Ans. Bhopal

Ques 2. Which state or union territory in India will host the India Water Impact Summit IWIS 2022?
Ans. New Delhi.

Ques 3. Which senior doctor has recently been appointed as the President of the Cardiological Society of India for 2023-2024?
Ans. Dr. PC Rath

Ques 4. On which day did India again successfully test-fired the Agni-5 ballistic missile?
Ans. On 15 December 2022

Ques 5. When is International Anti-Corruption Day celebrated?
Ans. 09 December

Ques 6. Which state/UT has proposed introducing a unique alpha-numeric identification number for all households?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 7. Ministry of Culture is setting up how many Regional Cultural Centers across the country?
Ans. 07

Ques 8. Chief Justice of India DY Chandrachud has launched 10 District Courts Digital Digitization Hub (DCDH) in which state?
Ans. Odisha

Ques 9. Which state has recently been awarded for its TB control program?
Ans. Meghalaya

Ques 10. In which state was the Airavat Division of the Indian Army organized in East Sanchar Bodh?
Ans. In Punjab

Ques 11. Who has won the title of Tennis Premier League?
Ans. Hyderabad Strikers

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

16 December 2022 Current Affairs

0
16 December 2022 Current Affairs
16 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 December 2022 

Ques 1. When is the 20th Kathmandu International Mountain Film Festival celebrated?
Ans. 8 December

Ques 2. On which day the India-Indonesia Coordinated Patrol campaign was organized?
Ans. 8 December

Ques 3. When is National Energy Conservation Day celebrated?
Ans. 14 December

Ques 4. What is the Consumer Price Index (CPI) based retail inflation in India for November?
Ans. 5.88%

Ques 5. Which Indian chef has been ranked among the top 10 global chefs in the world by the Gazette Review in June 2022?
Ans. Vikas Khanna

Ques 6. Which country has printed its first currency with the signatures of 2 women?
Ans. North America

Ques 7. Prime Minister Narendra Modi has launched a project worth how many rupees in Maharashtra?
Ans. 75000 crores

Ques 8. Which Indian cricketer broke Chris Gayle’s record of scoring the fastest 200 runs in an ODI inning?
Ans. Ishan Kishan

Ques 9. Who won the 2022 Scripps National Spelling Bee on 3rd June 2022?
Ans. Harini Logan

Ques 10. Which bank launched the Flagship Gender Toolkit?
Ans. World Bank

Ques 11. Who has become the 77th Grandmaster of India?
Ans. Adit Mittal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

Digital Rupee | डिजिटल रुपया

0
Digital Rupee | डिजिटल रुपया
Digital Rupee | डिजिटल रुपया

Digital Rupee

Digital Rupee | डिजिटल रुपया: भारतीय रिज़र्व बैंक ने CBDC को एक केंद्रीय बैंक द्वारा डिजिटल रूप में जारी ‘कानूनी निविदा’ के रूप में प्रतिष्ठित किया है।

यह डिजिटल रुपया, या ई-रुपया, एक संप्रभु मुद्रा के रूप में कार्य करेगा और अपने केंद्रीय नियामकों के अनुरूप होगा।

डिजिटल रुपया या e₹-R क्या है?

भारतीय रिजर्व बैंक ने ई-रुपये को डिजिटल टोकन के रूप में परिभाषित किया है जो कानूनी निविदा का प्रतिनिधित्व करता है। यह फिएट करेंसी के समान है और फिएट करेंसी के साथ एक-से-एक विनिमेय है, और क्रिप्टोकरेंसी के विपरीत, डिजिटल रुपये को कागजी मुद्रा और सिक्कों के समान मूल्यवर्ग में जारी किया जाता है।

भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने मंगलवार को घोषणा की कि डिजिटल रुपये या ई-रुपये के खुदरा उपयोग के लिए पहला पायलट 1 दिसंबर से शुरू होगा। भारतीय स्टेट बैंक, ICICI बैंक सहित विभिन्न स्थानों के चार बैंक, यस बैंक और आईडीएफसी फर्स्ट बैंक ने आरबीआई के साथ साझेदारी की है। बंद उपयोगकर्ता समूह (CUG), जिसमें भाग लेने वाले ग्राहक और व्यापारी शामिल हैं, इस नए पायलट द्वारा पहली बार कवर किया गया एकमात्र समूह होगा।

डिजिटल रुपया आरबीआई की क्रिप्टो करेंसी का स्वीकृत संस्करण है, जिसे केंद्रीय बैंक ने बार-बार खारिज किया है और देश की वित्तीय प्रणाली की स्थिरता के लिए एक गंभीर चुनौती बताया है।

विवरण

भारत की CBDC पहल दुनिया भर में हाल ही में डिजिटलीकरण के प्रयासों के अनुरूप है। भारत उन कुछ देशों में से एक है जिसने अपना स्वयं का CBDC लॉन्च किया है। वैश्विक स्तर पर, कई देश, जैसे कि चीन, घाना, जमैका और कुछ यूरोपीय देश अपने CBDC उत्पादों की खोज कर रहे हैं। कुछ ने अपनी डिजिटल मुद्राएं भी लॉन्च की हैं। ऐसे नौ देश हैं जिन्होंने अपने सीबीडीसी को पूरी तरह से लॉन्च कर दिया है। नौ में से आठ देश कैरेबियन में स्थित हैं। बहामास का सैंड डॉलर दुनिया का पहला सीबीडीसी था, जिसे 2019 में लॉन्च किया गया था।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: digital rupee value, digital rupee India price, digital rupee app, digital rupee how to buy, digital rupee sbi, rbi digital rupee, digital rupee UPSC, digital rupee wallet.

15 December 2022 Current Affairs

0
15 December 2022 Current Affairs
15 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 December 2022 

Ques 1. In which of the following city the first G20 Finance and Central Bank Deputies Meeting scheduled to be held from 3-15 December 2022?
Ans. Bangalore

Ques 2. Who has become the new MD and CEO of Ashok Leyland?
Ans. Sheenu Agarwal

Ques 3. After how many years have England won the Test series in Pakistan?
Ans. After 22 years

Ques 4. When is the Armed Forces Flag Day celebrated?
Ans. 07 December

Ques 5. On which day will the mega auction for IPL 2023 be held?
Answer: On 23 December 2022

Ques 6. When is Bangladesh India’s 51st Friendship Day celebrated?
Ans. 06 December

Ques 7. Who has been named the ICC Men’s Player of the Month for November 2022?
Ans. Jos Buttler

Ques 8. Who has received the ICC Player of the Month Women’s Award?
Ans. Sidra Amin

Ques 9. Aam Aadmi Party (AAP) has appointed whom as the National Organization General Secretary?
Ans. To Sandeep Pathak

Ques 10. Which nation has hosted the conference of National Security Advisors of Central Asian countries?
Ans. India

Ques 11. Which state is now planning its genetic development to increase the productivity of the indigenous Badri cow that grazes on medicinal herbs?
Ans. Uttarakhand

Ques 12. Who has flagged off the Nagpur-Bilaspur Vande Bharat train?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 13. Which country currently has only $6.7 billion in foreign reserves left?
Ans. Pakistan

Ques 14. Veteran shuttler Sukant Kadam has won which medal in Peru Para-Badminton International?
Ans. Gold

Ques 15. Who has been sworn in as the new Supreme Court judge?
Ans. Dipankar Dutta

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

14 December 2022 Current Affairs

0
14 December 2022 Current Affairs
14 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 December 2022 

Ques 1. M Paramasivam has been appointed as the new executive director of which state-run bank?
Ans. Punjab National Bank

Ques 2. What is the name and temperature of the new planet discovered by scientists which are revolving in the middle of a star named Copernicus?
Ans. Johnson, the temperature is 2000 degree centigrade

Ques 3. When is the 66th death anniversary of Dr. Bhimrao Ambedkar celebrated?
Ans. 06 December

Ques 4. Who has become the first woman President of the Table Tennis Federation of India (TTFI)?
Ans. Meghna Ahlawat

Ques 5. In which state Mopa International Airport was inaugurated by PM Modi?
Ans. Goa

Ques 6. Who has become the first Vice President of the Federal Reserve Bank in New York?
Ans. Sushmita Shukla

Ques 7. Who will be honored with the International Award for Srividhi Farming on 14 December 2022?
Ans. Ishwar Prasad Verma

Ques 8. Where has Adani Green commissioned its third hybrid power plant?
Ans. Jaisalmer

Ques 9. Which state got first prize in Ayushman Bharat ID generation?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 10. Who has released the book titled “Miracle of Face Yoga”?
Ans. Writer Mansi Gulati

Ques 11. Where is India’s first carbon-neutral farm located?
Ans. Kerala

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

13 December 2022 Current Affairs

0
13 December 2022 Current Affairs
13 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 13 December 2022 

Ques 1. Who will take oath as the Chief Minister of Gujarat on 12 December 2022?
Ans. Bhupendra Patel

Ques 2. In which state will the centenary year celebrations of Pramukh Swami Maharaj, the 5th spiritual leader of the Swaminarayan Sampradaya, be celebrated?
Ans. Ahmedabad (in Gujarat)

Ques 3. What is the rank of India’s Finance Minister Nirmala Sitharaman in the list of 100 most powerful women released by Forbes?
Ans. 36

Ques 4. When is World Soil Day celebrated?
Ans. 05 December

Ques 5. Which bank was awarded the EAG Award on Financial Security?
Ans. Bank of Baroda

Ques 6. From which day will India start the sixth round of Free Trade Agreement (FTA) talks with which country?
Ans. With Britain on 12 December 2022

Ques 7. Which Indian startup has been awarded the Earth Shot Award 2022?
Ans. Farming

Ques 8. Where has the third T-20 World Cup cricket tournament for the blind been inaugurated?
Ans. Gurugram

Ques 9. Which state government launched the seventh edition of the Seva Aapke Dwar 2.0 campaign?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 10. What is the name of the world’s hardest metal discovered by scientists?
Ans. CrCoNi

Ques 11. What is its rank of India in the ‘World’s Strongest Passport List’ released by Arton Capital?
Ans. 87th

Ques 12. Where is the Indian-origin Sushmita Shukla appointed as the first Vice President of the Federal Reserve Bank located?
Ans. New York

Ques 13. Which city will host the G-20 Development Ministerial meeting?
Ans. Varanasi

Ques 14. Sukhwinder Singh Sukhu will take oath as the Chief Minister of which state?
Ans. Himachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

11 December 2022 Current Affairs

0
11 December 2022 Current Affairs
11 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 December 2022

Ques 1. Which state has the highest internet penetration in the “India in Equality Report 2022: Digital Divide” released by Oxfam India?
Ans. Maharashtra

Ques 2. In which city of Jammu and Kashmir, a three-day arm firing competition was held?
Ans. Udhampur

Ques 3. When is Indian Navy Day celebrated?
Ans. 04 December

Ques 4. Which Conference of Parties (COP) on Biodiversity is being organized in Montreal, Canada?
Ans. COP-15

Ques 5. What is its rank in India in the passport list published by Arton Capital?
Ans. 87th

Ques 6. In which city the 43rd Internet Exchange of the National Internet Exchange of India will be set up?
Ans. Visakhapatnam

Ques 7. Published The book titled Sultan: A Memoir has been released. It is the autobiography of which cricketer?
Ans. Wasim Akram

Ques 8. Who has proposed to start Project GIB?
Ans. Supreme Court

Ques 9. Where has Adani Green commissioned its third hybrid 450 MW power plant?
Ans. Jaisalmer (Rajasthan)

Ques 10. What was the theme of Human Rights Day 2022?
Ans. dignity liberty and justice for all

Ques 11. Which company’s CEO has been awarded the Padma Bhushan by the Government of India?
Ans. Google

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

10 December 2022 Current Affairs

0
10 December 2022 Current Affairs
10 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 December 2022 

Ques 1. Who won the silver medal in the World Weightlifting Championships 2022 held in Colombia?
Ans. Mirabai Chanu

Ques 2. Who will unveil the FIFA World Cup trophy?
Ans. Deepika Padukone

Ques 3. Recently, there has approval been given to install rooftop solar power plants in houses.
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 4. Which country hosted the Asia and Pacific regional meeting of the International Labor Organisation?
Ans. Singapore

Ques 5. Which cyclone has recently formed over the Bay of Bengal crossing the coasts of southern states?
Ans. Mandaus

Ques 6. Who inaugurated the conference on Soil Health Management for Sustainable Farming?
Ans. Narendra Singh Tomar

Ques 7. Zelensky has been named by Time magazine as the Person of the Year for 2022. He is the President of which country?
Ans. Ukraine

Ques 8. Which filmmaker has won the Best Director award at the New York Film Critics Circle Awards 2022?
Ans. SS Rajamouli

Ques 9. What is the GDP forecast for India for 2022-23, as per the World Bank India Development Update?
Ans. 6.9%

Ques 10. dr. R. On the occasion of Ambedkar’s death anniversary, India celebrates 06 December every year as Mahaparinirvan Divas. In which year did he pass away?
Ans. 1956

Ques 11. Which nation has assumed the chairmanship of UNSC for December 2022?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.