Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 125

04 January 2022 Current Affairs

0
04 January 2022 Current Affairs
04 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 January 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 January 2022 

Ques 1. The Government of India has launched the International Year of Millets (IYM)- 2023 as a part of which day to serve millet delicacies.
Ans. Republic Day Celebration (2023)

Ques 2. Who has taken over the Western Command of the Indian Air Force?
Ans. Pankaj Mohan

Ques 3. The free trade agreement has come into force between India and which nation?
Ans. Australia

Ques 4. By what percent has the GST collection increased to Rs 1.49 lakh crore in the month of December?
Ans. 15%.

Ques 5. Who has taken charge as the Director General of Telangana Police?
Ans. Anjani Kumar

Ques 6. When will India’s first underwater metro be operational?
Ans. December 2023

Ques 7. The UK has released how many pounds of funding to reduce dependence on Russian uranium and boost domestic production of nuclear fuel for power plants?
Ans. 75 million pounds

Ques 8. Which Indian fast bowler has been selected in the India team for the first time for the T20 series against Sri Lanka?
Ans. Shivam Mavi

Ques 9. Who has become the first person to lose $200 billion in wealth?
Ans. Elon Musk

Ques 10. Who has laid the foundation stone of the Central Detective Training Institute at Devanahalli in Karnataka?
Ans. Amit Shah

Ques 11. Who won the title of Mr. Olympia 2022?
Ans. Hadi Chupan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

RRC SCR Apprentice Recruitment 2023

0
RRC SCR Apprentice Recruitment 2023
RRC SCR Apprentice Recruitment 2023

RRC SCR Apprentice Recruitment 2023

RRC SCR Apprentice Recruitment 2023: Railway South Central Railway released the Apprentice posts. There is a total of 4103 Vacancies. Some points are defined below. Read All Details Very Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 30 December 2022
  • Date Of End: 20 January 2023

Total Vacancies:-

  • 4103 Vacancies

RRC SCR Apprentice Vacancies 2023: Selection Process

  1. Merit List
  2. Document Verification
  3. Medical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 15 Year
  • Maximum Age= 24 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Rs. 7000/-

Qualification:-

  • 10th pass
  • ITI Passed
  • Check Offical notification

Job Location: 

  • India

Application Fees:

  • EWS/ General / OBC: Rs. 100/-
  • ST / SC / All Women: Nil

Who Can Apply:

  • All India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Pan Card, Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: railway recruitment 2023 apply online, south central railway apprentice 2023, www SCR Indian railways gov in apprenticeship, south central railway apprentice salary, www SCR Indian railways gov in apprenticeship 2022, SCR Indian railways gov in apply online

 

03 January 2022 Current Affairs

0
03 January 2022 Current Affairs
03 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 January 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 January 2022 

Ques 1. Which state became the worst-performing state in RTI accountability?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. Which state’s sports minister has resigned from his post?
Ans. Haryana

Ques 3. Which state government included a lesson on the contribution of Fatima Shaikh in the textbooks?
Ans. Andra Pradesh

Ques 4. In which state did “Dhanu Yatra” has started?
Ans. Bargarh of Odisha

Ques 5. Laxmi Singh became the first woman police commissioner of which state?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 6. Rajneesh Bhaskar of which state has become the International Category-I referee of weightlifting?
Ans. Bihar

Ques 7. Who was awarded the Atal Samman Award 2022 for outstanding performance in the field of science and research?
Ans. Prabhu Chandra Mishra

Ques 8. Who has been honored as Europe’s top talent in immunology?
Ans. Mahima swami

Ques 9. Which is the worst-performing state in RTI response?
Ans. Tamil Nadu

Ques 10. Which country’s company has prepared the nasal coronavirus vaccine?
Ans. India

Ques 11. Where will Kayaking Canoeing Academy be established in Uttarakhand?
Ans. Tehri

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

ISRO Recruitment 2022-23 Notification

0
ISRO Recruitment 2022-23 Notification
ISRO Recruitment 2022-23 Notification

ISRO Recruitment 2022-23

ISRO Recruitment 2022-23 Notification: Indian Space Research Organization released the Assistant, UDC, LDC& Stenography posts. There is a total of 526 Vacancies. Some points are defined below. Read All Details Very Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 20 December 2022
  • Date Of End: 09 January 2023

Total Vacancies:-

  • 526 Vacancies

ISRO Vacancies 2022-23: Selection Process

  1. Written Test
  2. Skill Test
  3. Document Verification
  4. Medical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 28 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Rs. 25500 – 81100/-

Qualification:-

  • Graduate
  • 1 Year Exp. in Steno Typing
  • Check Offical notification

Job Location: 

  • India

Application Fees:

  • EWS/ UR / OBC: Rs. 100/-
  • ST / SC / PWD: Nil

Who Can Apply:

  • All India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: www ISRO gov in recruitment 2023, ISRO recruitment 2022 notification, ISROrecruitment 2022 scientist engineer, ISRO recruitment 2022 notification pdf, ISROrecruitment 2022 assistant syllabus, ISRO recruitment 2022 qualification, ISRO recruitment 2022 age limit, ISRO Recruitment 2022-23 Notification.

02 January 2023 Current Affairs

0
02 January 2023 Current Affairs
02 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

02 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 January 2023 

Ques 1. Who took over as the CEO of the food regulator FSSAI?
Ans. G Kamala Vardhan Rao

Ques 2. The first session of the 14th Legislative Assembly of Himachal Pradesh was held on which day of the new year?
Ans. On 4 January 2023

Ques 3. Which state’s CM has inaugurated the state-level Khel Mahakumbh? – CM Dhami of Ans. Uttarakhand

Ques 4. When is Vikram Sarabhai’s 51st death anniversary celebrated?
Ans. 30 December

Ques 5. Who has inaugurated the Rs 43.08 crore project at Srisailam Temple?
Ans. President Murmu

Ques 6. ADB gave a loan of how many million dollars to “Shriram Finance”?
Ans. 100

Ques 7. Union Home Minister Amit Shah addressed the Cooperative Beneficiaries Conference in which Town?
Ans. Bengaluru

Ques 8. Till which year the Government of India extended the free import of Urad and Arhar pulses?
Ans. 31 March 2024

Ques 9. In which state ‘Dhanu Yatra’ has been organized after two years? ,
Ans. Odisha

Ques 10. From whom the interim Central Vigilance Commissioner has been appointed –
Ans. Praveen Kumar

Ques 11. India has allowed exporting an additional 40 MW of power to which country?
Ans. Nepal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

01 January 2023 Current Affairs

0
01 January 2023 Current Affairs
01 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

01 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 January 2023 

Ques 1. Prime Minister Narendra Modi’s mother Heeraben breathed her last at what age?
Ans. 100 years

Ques 2. Which country banned oil supplies to countries that used price caps?
Ans. Russia

Ques 3. Which was the first state to pass the Lokayukta Bill 2022?
Ans. Maharashtra

Ques 4. Indian Bank has launched its flagship program “MSMI Prerna” in which state?
Ans. Rajasthan

Ques 5. In which kingdom Jio’s 5G service has started?
Ans. Andra Pradesh

Ques 6. On which day Krantiveer Ukiang Nangwa Jayanti / Sacrifice Day is celebrated?
Ans. Every year on 30 December

Ques 7. Which Kingdom Dhanu Yatra has been organized after 2 years.
Ans. Odisha

Ques 8. With which country India has implemented Free Trade Agreement?
Ans. Australia

Ques 9. Right back George Cohen passed away. Who was he?
Ans. footballer

Ques 10. Which Indian-American has been named to the Space Advisory Group?
Ans. To Rajeev Badyal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

31 December 2022 Current Affairs

0
31 December 2022 Current Affairs
31 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 31 December 2022 

Ques 1. When is Indian Navy Day celebrated?
Ans. 04 December

Ques 2. How much does the Google search engine earn from the search done by common people every minute?
Ans. 2 crore rupees

Ques 3. When is ‘World Heart Day’ observed every year to spread awareness about heart disease?
Ans. 29 September

Ques 4. Who has become the CEO of Suryoday Small Finance Bank?
Ans. Bhaskar Babu

Ques 5. When is the 66th death anniversary of Dr. Bhimrao Ambedkar celebrated?
Ans. 06 December

Ques 6. In which state is India’s widest bridge being built so far, which was inaugurated by Highways Minister Nitin Gadkari on 29 December?
Ans. In Goa

Ques 7. When is Bangladesh India’s 51st Friendship Day celebrated?
Ans. 06 December

Ques 8. The United States is finalizing plans to send Patriot missile defense systems to which country?
Ans. Ukraine

Ques 9. In the MoU signed between MP State Cooperative Dairy Federation and which bank, cattle rearers will get a loan to buy milch cattle?
Ans. State Bank Of India

Ques 10. How many small stations will the Railways upgrade under the Amrit Bharat Station Scheme?
Ans. 1000

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

30 December 2022 Current Affairs

0
30 December 2022 Current Affairs
30 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 30 December 2022 

Ques 1. Which plan of Volodymyr Zelensky has been rejected by the Kremlin?
Ans. 10-point peace plan

Ques 2. How much amount has been approved by Chief Minister Ashok Gehlot for the state-of-the-art gym and fitness center and open gym?
Ans. Rs 31.5 crore

Ques 3. Defense Ministry has recently signed MoU with which bank for Defense Pension?
Ans. Bandhan bank

Ques 4. Which country has become the first country to develop the world’s first artificial embryo?
Ans. Israel

Ques 5. Who has written the book titled ‘The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times’?
Ans. Michelle Obama

Ques 6. Which country has agreed to use Indian Rupee (INR) for foreign trade in December 2022?
Ans. Sri Lanka

Ques 7. When will the 83rd All India Presiding Officers Conference be organized?
Ans. 10 to 13 January 2023 (Rajasthan Legislative Assembly, Jaipur)

Ques 8. Which Indian state has the highest average monthly income of an agricultural household?
Ans. Meghalaya

Ques 9. Which Indian sportsperson has become the first sportsperson to feature in Forbes’ annual list of the top 25 highest-paid sportspersons in the world?
Ans. PV Sindhu

Ques 10. In which state has Jio launched the 5G service?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 11. Which bank has announced zero-fee banking on savings accounts and waived off charges on 25 commonly used banking services?
Ans. IDFC First Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

Education Minister of India

0
Education Minister of India
Education Minister of India

Education Minister of India

Education Minister of India: In order to realize or raise this mission, the Ministry of Education is chargeable for the implementation of the National Education policy was created on September twenty-six, 1985. The Asian nations had the Ministry of Education since 1947.

Currently have Two departments in Education:

  1. Department of School Education & Literacy: This Department Handle Primary, Secondary, and High- Secondary levels.
  2. Department of Higher Education: This department Handles Above the Secondary Level Like Post-Secondary, University levels.

List Of Education Minister Of India 

S.No. Minister Name Office Time Period 
1. Maulana Abdul Kalam Azad 15 Aug 1947 To 22 Jan 1958
2. Dr. K. L. Shrimali 22 Jan 1958 To 31 Aug 1963
3. Shri Humayun Kabir 1 Sep 1963 To 21 Nov 1963
4. Shri. M. C. Chagla 21 November 1963 To 13 Nov 1966
5. Shri. Fakhruddin Ali Ahmed 14 Nov 1966 To 13 March 1967
6. Dr. Triguna Sen 16 March 1967 To 14 Feb 1969
7. Dr. V. K. R. V. Rao 14 Feb 1969 To 18 March 1971
8. Shri. Siddhartha Shankar Ray 18 March 1971 To 20 March 1972
9. Prof. S. Nurul Hasan 24 March 1972 To 24 March 1977
10. Prof. Pratap Chandra Chunder 26 March 1977 To 28 July 1979
11. Dr. Karan Singh 29 July 1979 To January 1980
12. Shri. B. Shankar Anand 14 Jan 1980 To 18 Oct 1980
13. Shri. S.B. Chavan 17 Oct 1980 To 8 August 1981
14. Smt. Sheila Kaul 10 Aug 1981To 31 Dec 1984
15. Shri. K. C. Pan 31 December 1984 To 25 Sep 1985
16. Shri. P.V. Narasimha Rao 25 September 1985 To 25 June 1988
17. Shri. P. Shiv Shankar 25 June 1988 To 2 December 1989
18. Shri. V.P. Singh 2 December 1989 To 10 Nov 1990
19. Shri. Raj Mangal Pandey 21 November 1990 To 21 June 1991
20. Shri. Arjun Singh 23 June 1991 To 24 December 1994
21. P.V Narasimha Rao 25 Dec 1994 To 9 Feb 1995
22. Shri. Madhav Rao Scindia 10 February 1995 To 17 January 1996
23. P.V Narasimha Rao 17 January 1996 To 16 May 1996
24. Shri Atal Bihari Vajpayee 16 May 1996 To 1 June 1996
25. Shri. S.R. Bommai 5 June 1996 To 19 March 1998
26. Dr. Murali Manohar Joshi 19 March 1998 To 22 May 2009
27. Arjun Singh 22 May 2004 To 22 May 2009
28. Shri Kapil Sibal 29 May 2009To 29 October 2012
29. Shri. M. M. Pallam Raju 30 October 2012 To 26 May 2014
30. Smt. Smriti Irani 26 May 2014 To 5 July 2016
31. Shri. Prakash Javdekar 5 July 2016 To 30 May 2019
32. Ramesh Pokhriyal 30 May 2019 To 7 July 2021
33. Dharmendra Pradhan 7 July 2021 To Present

 

Education Ministry Objectives

  • Formulating the National Policy on Education and making certain that it’s enforced in letter and spirit
  • The planned development includes increasing access and rising the standard of instructional establishments throughout the country, together with within the regions wherever individuals don’t have easy access to education.
  • Paying special attention to underprivileged teams just as the poor, females, and therefore the minorities
  • Provide monetary facilitation within the sort of scholarships, loan subsidies, etc. to worthy students from disadvantaged sections of society.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: who is the education minister of India 2022, education minister of India 2021, education minister of India current, education minister of India present, who is the first education minister of India.

29 December 2022 Current Affairs

0
29 December 2022 Current Affairs
29 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 29 December 2022 

Ques 1. Which country is ending visa-free entry for Indians from January 1?
Ans. Servia

Ques 2. Which state’s ‘Raktse Carpo Khubani’ has got a GI tag?
Ans. Ladakh

Ques 3. Which state/central government has announced to the deployment of government school teachers on COVID-19 duty during winter break?
Ans. Delhi government

Ques 4. Who has approved the social stock exchange of BSE recently?
Ans. SEBI

Ques 5. Which Amrat Mahotsav has been celebrated by Shree Swaminarayan Gurukul Rajkot Sansthan?
Ans. 75th

Ques 6. Who was appointed as the chairman of the National Highways Authority of India?
Ans. Santosh Kumar Yadav

Ques 7. How many T20 International matches will be played between India and Sri Lanka in January 2023?
Ans. three

Ques 8. Who was recently declared the winner of ‘India’s Best Globally Competitive Power Company’ at the Prakashmay 15th Inertia Awards 2022′?
Ans. NHPC Limited

Ques 9. Which country has passed the new transgender law?
Ans. Spain

Ques 10. When is Veer Bal Diwas celebrated?
Ans. 26 December

Ques 11. Union Minister Anurag Singh Thakur launched Sports Science Center in which city?
Ans. Udupi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.