Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 124

16 January 2023 Current Affairs

0
16 January 2023 Current Affairs
16 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

16 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 January 2023 

Ques 1. When was the “7th Armed Forces Veterans Day” celebrated?
Ans. January 14

Ques 2. Which state government announced to the restoration of the old pension scheme in January 2023?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 3. In which state Ayyanur Ammanur festival was celebrated?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. Who released the book titled “Breaking a Viral Storm: India’s Covid-19 Vaccine Stories”?
Ans. Mansukh Mandaviya

Ques 5. Which country plans to halve the army by 2030?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. Who has become the fourth Indian to qualify for the World Table Tennis Championships?
Ans. Swastika Ghosh

Ques 7. “Mary Presley” has passed away. Who was she?
Ans. singer

Ques 8. Which state is hosting the National Youth Festival?
Ans. Karnataka

Ques 9. In which state did sand artist Sudarshan Patnaik has created the world’s largest hockey stick of 105 feet?
Ans. Odisha

Ques 10. Who has been chosen to lead the UN’s COP 28 climate talks?
Ans. Sultan Al Jaber

Ques 11. Who launched the book ‘Braving a Viral Storm’?
Ans. Mansukh Mandaviya

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

15 January 2023 Current Affairs

0
15 January 2023 Current Affairs
15 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

15 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 January 2023 

Ques 1. Who successfully test-fired a short-range ballistic missile named Prithvi-II?
Ans. DRDO

Ques 2. On which day in the year 2023, the distance between the Sun and the Earth was the least?
Ans. On 4 January 2023

Ques 3. Which day is celebrated as National Youth Day?
Ans. 12 January 2023

Ques 4. Which company has appointed former Infosys chairman Ravi Kumar S as CEO and board member recently?
Ans. Cognizant

Ques 5. Which has become the fastest payment app in India?
Ans. PayRup

Ques 6. Which kingdom government is organizing Virtual Book Phir for its schools?
Ans. Delhi

Ques 7. Which state’s former governor Kesharinath Tripathi has passed away?
Ans. West Bengal

Ques 8. According to the World Bank’s Global Economic Prospects Report, what is the expected economic growth of India in 2023-24?
Ans. 6.6%

Ques 9. What is its rank of India in the Henley Passport Index 2023?
Ans. 85th place

Ques 10. Which country’s Hugo Lloris has announced his retirement from international football?
Ans. France

Ques 11. Former Union Minister Sharad Yadav passed away, he was the President of which political party?
Ans. Janata Dal-United

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

14 January 2023 Current Affairs

0
14 January 2022 Current Affairs
14 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 January 2023

Ques 1. For whom has Low Smoke Superior Kerosene Oil been launched?
Ans. Army

Ques 2. Which country’s government has announced increasing the retirement age from 62 to 64 years by 2030?
Ans. France

Ques 3. Which day is celebrated on 12th January in India on the birth anniversary of Swami Vivekananda?
Ans. National Youth Day

Ques 4. Which Indian state started a caste-based census?
Ans. Bihar

Ques 5. Who has released the diary of Chief Minister Hemant Biswa Sarma?
Ans. Former Chief Justice Ranjan Gogoi

Ques 6. “Naatu Naatu”, which won the Best Original Songs award at the “Golden Globe Awards 2023”, is related to which film?
Ans. R R R

Ques 7. Which day is celebrated on 12th January in India on the birth anniversary of Swami Vivekananda?
Ans. National Youth Day

Ques 8. Techno and social media company Mate Vikas Purohit has been appointed as the new director of the business group in India. He belongs to which district?
Ans. Udaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

11 January 2023 Current Affairs

0
11 January 2023 Current Affairs
11 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

11 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 11 January 2023 

Ques 1. Which railway station has received the ‘Int Right Station’ certificate from FSSAI?
Ans. Varanasi Cantt

Ques 2. Which state’s former governor ‘Keshinath Tripathi’ has passed away?
Ans. West Bengal

Ques 3. How many protected monuments have been reported missing by the Ministry of Culture?
Ans. 50 Monuments

Ques 4. Which kingdom recorded the highest unemployment in December 2022?
Ans. Haryana

Ques 5. Who has been appointed as the Global Partner by the International Hockey Federation?
Ans. JSW

Ques 6. Osmanabad district court has become the first ‘e-court’ of which kingdom?
Ans. Maharashtra

Ques 7. In which state did President Murmu inaugurate the 18th National Scouts and Guides Jamboree?
Ans. Rajasthan

Ques 8. Kuldeep Singh Pathania has been appointed as the next speaker of which kingdom assembly?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. Which year has been recorded as the hottest year in the country after 1901?
Ans. 2022

Ques 10. Which country has made a new law for people coming from across the border?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

10 January 2023 Current Affairs

0
10 January 2023 Current Affairs
10 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

10 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 January 2023 

Ques 1. Who has become the first woman cricketer to get a statue in her honor at the Sydney Cricket Ground in Australia?
Ans. Belinda Clark

Ques 2. Who has been elected as the next Speaker of the ‘US House of Representatives?
Ans. Kevin McCarthy.

Ques 3. Who has become the 79th Grandmaster of India?
Ans. Pranesh M

Ques 4. Which union ministry launched the ‘Draft Online Gaming Policy’?
Ans. ministry of electronics and information technology

Ques 5. Which nation has approved the first bee vaccine to protect against American foulbrood disease?
Ans. America

Ques 6. Who has released his new book ‘Krantikari’?
Ans. Sanjeev Sanyal.

Ques 7. Which nation recently made a new law for those coming from across the border?
Ans. America

Ques 8. Which city has been at the top in terms of providing employment to women?
Ans. Chennai

Ques 9. Where is the headquarter of ‘Asian Pacific Postal Union’?
Ans. Bangkok

Ques 10. Where has the ICSI organized a three-day national convention?
Ans. Bangalore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

09 January 2023 Current Affairs

0
09 January 2023 Current Affairs
09 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

09 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 January 2023

Ques 1. When is “World War Orphan Day” celebrated?
Ans. 6 January

Ques 2. Which state started the caste-based survey of 12 crore people?
Ans. Bihar

Ques 3. On 3 January 2023, Tamil Nadu Governor R. N. Ravi inaugurated the Octave 2023 festival in which city of Tamil Nadu?
Ans. Thanjavur

Ques 4. FIH has made whom the partner of the World Cup?
Ans. JSW

Ques 5. Where has the first All India Annual State Ministers Conference on Water been organized?
Ans. Bhopal

Ques 6. Which country made a new law for those coming from across the border?
Ans. America

Ques 7. Who issued a debt broker license to fintech firm GoldenPai Technologies?
Ans. SEBI

Ques 8. When will be the first meeting of the G-20?
Ans. 31 January

Ques 9. Where will the first meeting of the G-20 be held?
Ans. Puducherry

Ques 10. On which foundation day did the Bureau of Indian Standards celebrate with its door-to-door campaign Quality Connect?
Ans. 76th

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

07 January 2023 Current Affairs

0
07 January 2023 Current Affairs
07 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

07 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 January 2023 

Ques 1. Which state will set up a ‘Green Climate Fund’ to support the mega project?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. Which state government has acquired the Maliyabagh Hawamahal?
Ans. Assam

Ques 3. Where will the ‘HealthCon 2023’ be organized?
Ans. Ahmedabad

Ques 4. Where has India’s first green hydrogen fusion project started?
Ans. kvass

Ques 5. Which state recorded the highest unemployment in December 2022?
Ans. Haryana

Ques 6. Who has been selected as the first woman officer to be posted in Siachen?
Ans. Captain Shiva Chauhan

Ques 7. Who has been appointed as the global partner by FIH for the upcoming Odisha Hockey Men’s World Cup 2023?
Ans. JSW

Ques 8. Where has the Gaan – Ngai festival been celebrated recently?
Ans. In Manipur

Ques 9. Who has inaugurated the Constitution Garden in Jaipur?
Ans. President Draupadi Murmu

Ques 10. ISRO and which multinational company has entered into an agreement to promote the development of space technology startups in India?
Ans. Microsoft

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

06 January 2023 Current Affairs

0
06 January 2023 Current Affairs
06 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

06 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 January 2023 

Ques 1. In which state is the Gaan Nagai festival being celebrated in January 2023?
Ans. Manipur

Ques 2. Which country has discovered an animal for the first time that only eats viruses?
Ans. America

Ques 3. Which state has recently decided to abolish the revenue police system?
Ans. Uttarakhand

Ques 4. By what name has the Reserve Bank of India launched its medium-term strategy framework?
Ans. Utkarsh 2.0

Ques 5. Who became the fastest bowler in India?
Ans. Umran Malik

Ques 6. In which state the 18th National Scouts and Guides was inaugurated by President Draupadi Murmu?
Ans. Maharashtra

Ques 7. The Election Commission has appointed Maithili Thakur as the state icon of which kingdom?
Ans. A state in Eastern India

Ques 8. In which city the National Institute of Water and Sanitation was inaugurated by Prime Minister Modi?
Ans. Kolkata

Ques 9. In which state of India the Election Commission (ECI) has launched ‘Mission 929’?
Ans. Tripura

Ques 10. Which kingdom government has recently signed agreements worth Rs 18590 crore with UAE-based companies?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

05 January 2023 Current Affairs

0
05 January 2023 Current Affairs
05 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

05 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 05 January 2023

Ques 1. Who presided over the conference on development works in Union Territories in New Delhi?
Ans. Amit Shah

Ques 2. Will the players also have to undergo a DEXA test before being selected?
Ans. BCCI

Ques 3. Which country has been given the presidency of the European Union Council for the first half of the year 2023?
Ans. Sweden

Ques 4. What will the name of the Sampark Kranti Express train which runs between Ahmedabad and Delhi be changed?
Ans. Akshardham Express

Ques 5. In which state the Election Commission launched Mission 929 to ensure more than 90% polling?
Ans. Tripura

Ques 6. Luis Issio Lula da Silva has been sworn in as the 39th President of –
Ans. Brazil

Ques 7. With whom has the Ministry of Tribal Affairs partnered for the Future Engineering Programme?
Ans. Amazon Company

Ques 8. What is the target of agricultural and processed food products from India for 2022-23?
Ans. USD 43.56 billion

Ques 9. Which of its foundation day was celebrated by DRDO on 1 January 2023?
Ans. 65th

Ques 10. In the year 2023, the Board of Control for Cricket in India made which test mandatory for Indian players to be selected for the national team.
Ans. Dexa Bone Density Test

Ques 11. The number of transactions through the Unified Payments Interface reached a record number of billion in December 2022.
Ans. 7.82 billion

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

SIHFW Rajasthan Recruitment 2023

0
SIHFW Rajasthan Recruitment 2023
SIHFW Rajasthan Recruitment 2023

SIHFW Rajasthan Recruitment 2023

SIHFW Rajasthan Recruitment 2023: State Institute of Health and Family Welfare released the Assistant Radiographer, Lab Technician, and Female Health Worker posts. There is a total of 3214 Vacancies. Some points are defined below. Read All Details Very Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 23 December 2022
  • Date Of End: 29 January 2023

Total Vacancies:-

  • 3214 Vacancies

SIHFW Rajasthan Vacancies 2023: Selection Process

  1. Merit List
  2. Document Verification
  3. Medical Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Salary: Level – 11, Level – 10

Qualification:-

  • 10th pass
  • GNM
  • Diploma In Pharmacist
  • Check Offical notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General: Rs. 500/-
  • ST / SC: Rs. 250/-
  • EWS/ OBC: Rs. 350/-

Who Can Apply:

  • Rajasthan Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document= Voter ID Card, Aadhar Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: SIHFW Jaipur recruitment 2023, SIHFW pharmacist vacancy, SIHFW in Hindi, SIHFW course details, SIHFW Baroda, www.rajswasthya.nic.in 2023 vacancy, SIHFW Jaipur contact number.