Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 123

26 January 2023 Current Affairs

0
26 January 2023 Current Affairs
26 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

26 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 January 2023 

Ques 1. Who became the first black lesbian woman to become a US city council member?
Ans. Janani Ramachandran

Ques 2. On which day a 120-member marching contingent of Egypt will take part in the parade ceremony?
Ans. 26 January 2023 on Republic Day

Ques 3. Which payment bank has got approval to operate as Bharat Bill Payment Operating Unit?
Ans. Paytm Payment Bank

Ques 4. In which state has India’s first 3X platform wind turbine generator installed?
Ans. Karnataka

Ques 5. Where has the Indian Navy conducted the ‘AMEX 2023’ mega exercise?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 6. Who became the first black lesbian woman to become a US city council member?
Ans. Janani Ramachandran

Ques 7. Who was awarded the Pandit Hariprasad Chaurasia Life Time Achievement Award?
Ans. Prabha Atre

Ques 8. Who has become the youngest batsman to score a double century in Day International cricket?
Ans. Shubman Gill

Ques 9. How many Andaman and Nicobar Islands islands were named after Param Vir Chakra winners?
Ans. 21.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

25 January 2023 Current Affairs

0
25 January 2023 Current Affairs
25 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

25 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 25 January 2023 

Ques 1. Who was appointed as the next chief of the Directorate General of Civil Aviation?
Ans. Vikram Dev Dutt

Ques 2. When has ‘NDRF’ celebrated its foundation day?
Ans. 19 January

Ques 3. Which company has launched the second phase of the Girls4Tech STEM initiative in India?
Ans. Microsoft

Ques 4. Who among the following topped the Brand Guardianship Index released in January 2023?
Ans. Jensen Huang

Ques 5. In which city the first G20 Environment and Climate Sustainability Working Group meeting will be held?
Ans. Bengaluru

Ques 6. Which country’s Prime Minister has announced his resignation?
Ans. New Zealand

Ques 7. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Marshall Islands?
Ans. Sibi George

Ques 8. Where will the G20 Environment Working Group meeting be held?
Ans.  Karnataka

Ques 9. On which day has UNESCO decided to dedicate the International Day of Education to Afghan girls and women?
Ans. 24 January 2024

Ques 10. In which city the 4th International Trade Fair of Millets and Organic Products started?
Ans. Bengaluru

Ques 11. Who has become the fourth largest trading partner of India?
Ans. Russia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

24 January 2023 Current Affairs

0
24 January 2023 Current Affairs
24 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

24 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 January 2023 

Ques 1. In which of the following city the 8th India International Science Festival be organized in January 2023?
Ans. Bhopal

Ques 2. To which district has the said Pediatric Ward of 50 sons constructed by Barauni Refinery been handed over?
Ans. Begusarai district of Bihar

Ques 3. Which country’s President Nguyen Xuan Phuc has resigned?
Ans. Vietnam

Ques 4. Which state government allowed maternity leave for girl students for 60 days?
Ans. Kerala

Ques 5. Which state will host its first Saras Mela 2023?
Ans. State Government of Jammu and Kashmir

Ques 6. The first edition of which military exercise between India and Egypt began in Rajasthan’s Jaisalmer?
Ans. Cyclone – I

Ques 7. Who has become the Deputy National Security Advisor?
Ans. Pankaj Kumar Singh

Ques 8. Who attended the All India Conference of Director General of Police?
Ans. PM Modi

Ques 9. Which international boxing coach passed away on 22nd January 2023?
Ans. International Boxing Coach Dasmana

Ques 10. In which city was the All India Conference of Directors General/Inspectors General of Police 2022 organized?
Ans. New Delhi

Ques 11. Till when IMD announced to cover the country with Doppler Weather Radar?
Ans. 2025

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

23 January 2023 Current Affairs

0
23 January 2023 Current Affairs
23 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

23 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 January 2023 

Ques 1. Which state government implemented the Blindness Control Policy?
Ans. Rajasthan

Ques 2. In which continent scientists have found fragments of 4.30 lakh years old asteroid?
Ans. Antarctica continent

Ques 3. Who created the first indigenously developed mobile operating system?
Ans. IIT Madras

Ques 4. India’s first online gaming center of excellence is to be set up in which state/UT?
Ans. Meghalaya

Ques 5. Which country has been declared by the World Bank as the weakest economy in South Asia?
Ans. Pakistan

Ques 6. According to the World Health Organisation, in which country is 20 percent of the world’s cancer patients present?
Ans. In India

Ques 7. Which airport was awarded the “Best Sustainable Greenfield Airport” at ASSOCHAM’s 14th International Conference-cum-Awards for Civil Aviation 2023?
Ans. New Goa Manohar International Airport

Ques 8. Thiruvalluvar is a famous poet of which language?
Ans. Tamil

Ques 9. In which state in January 2023, India Post launched the Tarang Mail service to deliver parcels and mail through the sea route?
Ans. Gujarat

Ques 10. At which ground in India was the first One Day International match played?
Ans. Shaheed Veer Narayan Singh International Stadium

Ques 11. Where has the India International Science Festival (IISF) started?
Ans. Bhopal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

22 January 2023 Current Affairs

0
22 January 2023 Current Affairs
22 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

22 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 January 2023 

Ques 1. Ministry of Minority Affairs Ministry has discontinued the Padho Pardesh scheme Which bank had implemented the scheme?
Ans. Canara Bank

Ques 2. What is its rank of India in the Global Fire Power Index 2023?
Ans. Fourth

Ques 3. Which celebrated its foundation day on 19 January 2023?
Ans. NDRF

Ques 4. Which state won the Bronze Award at the World Habitat Award 2023 of the United Nations Human Habitat Program for Jaga Mission?
Ans. Orissa

Ques 5. Which country will issue a postage stamp featuring Jawaharlal Nehru on its 75th Independence Day?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. Jacinda Ardern resigned as the President of which country?
Ans. New Zealand

Ques 7. Which country’s archaeologists found the world’s oldest rune stone?
Ans. Norwegian

Ques 8. Gina Lollobrigida has passed away. Who was she?
Ans. Actress

Ques 9. Who was announced as the winner of the Gaj Capital Business Book Prize 2022?
Ans. Harish Damodaran

Ques 10. India announced how many million Maldivian rufiyaas as grants for community development.
Ans. 75

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

21 January 2023 Current Affairs

0
21 January 2023 Current Affairs
21 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

21 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 21 January 2023 

Ques 1. With which country did India start the bilateral naval exercise Varuna on the western seaboard?
Ans. France

Ques 2. Which state has become the largest online gaming state in India?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 3. When is ‘Indian Army Day’ celebrated?
Ans. 15 January

Ques 4. Which state government has recently given approval for the expansion of the National Institute of Design?
Ans. Haryana

Ques 5. Which country recently conducted joint exercises at several military airfields in Belarus?
Ans. Russia

Ques 6. What is its rank of India in the forged Global Fire Power Index 2023?
Ans. fourth

Ques 7. In which state Magh Bihu or Bhogali Bihu festival start?
Ans. Assam

Ques 8. Who acquired the media rights of the Women’s Indian Premier League from 2023 to 2027?
Ans. Viacom18 Media

Ques 9. In which city the first World Tourism Investors Summit will be organized by the Ministry of Tourism?
Ans. New Delhi

Ques 10. ‘Jeff Beck’ has passed away. Who was he?
Ans. guitar player

Ques 11. Which bank’s MD and CEO Sanjiv Chadha has been extended by the government till June 2023?
Ans. Bank of Baroda

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

20 January 2023 Current Affairs

0
20 January 2023 Current Affairs
20 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

20 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 January 2023 

Ques 1. Which country has released a postage stamp featuring Jawaharlal Nehru on its 75th Independence Day?
Ans. Sri Lanka

Ques 2. In which city has signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up the country’s first Center of Excellence for Referees (CORE)?
Ans. Gwalior

Ques 3. Who has become the first male Chinese player to win an Australian Open match?
Ans. Shang Juncheng

Ques 4. The wholesale inflation has come down to what percent in December?
Ans. 4.95%

Ques 5. Who was awarded the ICC Men’s Player of the Month for January 2023?
Ans. Harry Brooke

Ques 6. Bilateral naval exercise ‘Naval Exercise Varuna’ is being organized between India and which country?
Ans. France

Ques 7. In which city was the Think-20 meeting organized?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 8. Who has created a world record by typing 81 books in reverse?
Ans. Michel Saintelia

Ques 9. Which state suggested the Center grant Migratory Minority Status?
Ans. Delhi

Ques 10. Which nation will send three people 6000 meters below sea level?
Ans. India

Ques 11. In which district of Uttar Pradesh, the second phase of Sansad Khel Mahakumbh 2022-23 has started?
Ans. colony

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

19 January 2023 Current Affairs

0
19 January 2023 Current Affairs
19 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

19 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 January 2023 

Ques 1. In January 2023, with which country India started the bilateral naval exercise Varuna on the western seaboard?
Ans. France

Ques 2. Which country’s population has declined after 60 years?
Ans. China

Ques 3. Which nation has increased the retirement age from 62 to 64?
Ans. France

Ques 4. How many soldiers have been awarded the United Nations Medal?
Ans. 1171 peacekeepers

Ques 5. Who acquired the media rights of the Women’s Indian Premier League from 2023 to 2027?
Ans. Viacom18 Media

Ques 6. Who has released the book titled ‘Revolutionaries- The other Story of How India Won Its Freedom’ in New Delhi?
Ans. Amit Shah

Ques 7. Which state government has launched the “Saharsh” special education program?
Ans. Tripura

Ques 8. Retail inflation came down to what percent in December?
Ans. 5.72%

Ques 9. When was National Startup Day celebrated on 16 January celebrated for the first time?
Ans.  the year 2022

Ques 10. Who has become the lowest-scoring team of the ICC Under-19 Women’s T-20 Cricket World Cup 2023?
Ans. Zimbabwe

Ques 11. The Kota tribe of which state has celebrated the Ayyanur Ammanur festival.
Ans. Tamil Nadu

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

18 January 2023 Current Affairs

0
18 January 2023 Current Affairs
18 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

18 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 January 2023 

Ques 1. In which city the Think 20 meeting was organized in January 2023?
Ans. Bhopal

Ques 2. Which country has won by the highest margin of runs in the history of ODI cricket?
Ans. North India

Ques 3. When is ‘National Youth Day’ celebrated?
Ans. 12 January

Ques 4. India signed an MoU with which country to enhance cooperation in the training of diplomats?
Ans. Panama

Ques 5. What percentage of ethanol will be mixed in petrol from April 1?
Ans. 20%

Ques 6. Which edition of the World Spice Congress is being organized in Mumbai on 16-18 February?
Ans. 14th

Ques 7. Which kingdom has launched the ‘Shared School Bus System’ and Agriculture Response Vehicle Scheme?
Ans. Meghalaya

Ques 8. In which Republic of India, a two-day meeting of Think-20 has been organized under G-20 on 16 January 2023?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. Who has inaugurated the ‘Jai Hind the New Light and Sound Programme’ at Delhi Red Fort?
Ans. Amit Shah

Ques 10. Which district of Kerala has been declared the first constitution-literate district of the country?
Ans. Kollam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

17 January 2023 Current Affairs

0
17 January 2023 Current Affairs
17 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

17 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 January 2023 

Ques 1. Ministry of Petroleum will start mixing what percentage of ethanol in petrol from April 2023?
Ans. 20%

Ques 2. In which state, the Union Government announced to set up of India’s first Center of Excellence for Online Gaming, on 13th January 2023?
Ans. Meghalaya

Ques 3. Who has become the new Chief Executive Officer of Cognizant?
Ans. Ravi Kumar S

Ques 4. Which country has recently successfully put into orbit the ‘Long March-2D’ carrier rocket?
Ans. China

Ques 5. Where was the Army Day Parade held outside Delhi for the first time?
Ans. Bengaluru

Ques 6. SBI has partnered with whom to launch the e-bank guarantee facility.
Ans. National E-Governance Services Limited

Ques 7. Whose scientists have developed an AI tool to predict lung cancer?
Ans. MIT

Ques 8. Who has received the ‘Patangrao Kadam Award’?
Ans. Adar Poonawala

Ques 9. Which has become the first state to implement the policy to control blindness?
Ans. Rajasthan.

Ques 10. 11-year-old Falak Mumtaz has won the gold medal in the 23rd National Sky Championship belongs to which state?
Ans. Jammu and Kashmir

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.