Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 122

05 February 2023 Current Affairs

0
05 February 2023 Current Affairs
05 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

05 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 05 February 2023 

Ques 1. In February 2023, the International Monetary Fund approved an aid package of $ 4.7 billion to which country?
Ans. Bangladesh

Ques 2. The Chief Minister of which state has recently announced to make the state drug-free by the year 2025?
Ans. Uttarakhand

Ques 3. “Haifa Port” has been acquired by Adani Group, it is located in which nation?
Ans. Israel

Ques 4. Who participated in Krishnaguru Eknam Akhand Kirtan?
Ans. Narendra Modi

Ques 5. Who has won the first ‘National Beach Soccer Championship 2023’?
Ans. Kerala

Ques 6. Laadli Bahna Yojana was launched by the Chief Minister of which state to provide ₹1000 per month for women?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 7. Which state’s National Cadet Corps (NCC) contingent had Prime Minister Banerjee at the Republic Day Service 2023?
Ans. Maharashtra

Ques 8. Who has made it as the richest man of India?
Ans. Mukesh Ambani

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

04 February 2023 Current Affairs

0
04 February 2023 Current Affairs
04 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

04 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 February 2023 

Ques 1. In which country has Adani Group acquired ‘Haifa Port’?
Ans. Israel

Ques 2. Where has it been announced to set up a center of excellence to make India a global hub for millet?
Ans. Hyderabad

Ques 3. When is World Wetlands Day observed to raise awareness about wetlands?
Ans. February 02

Ques 4. Which country’s Prime Minister Al Minhad has renamed Al Maktoum city as Hind city?
Ans. Saudi Arab Emirates (UAE)

Ques 5. ‘a. D. Damodaran’ has passed away. Who was he? ,
Ans. nuclear scientist

Ques 6. Who has been appointed as the Country Head for India by Morgan Stanley?
Ans. Arun Kohli

Ques 7. Who took command of the Vajra Division?
Ans. Major General Girish Kalia

Ques 8. Where has Khadi Utsav 2023 been inaugurated?
Ans. Mumbai

Ques 9. ‘Neelmani Phukan’ has passed away. Who was he?
Ans. Poet

Ques 10. Where was India’s first Stack Developer Conference held?
Ans. New Delhi

Ques 11. Who has launched the ‘Visit India Year 2023’ initiative in New Delhi?
Ans. G Kishan Reddy

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

03 February 2023 Current Affairs

0
03 February 2023 Current Affairs
03 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

03 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 February 2023 

Ques 1. Where’s Champak Bungalow getting the honor of International Quality Certification?
Ans. Pachmarhi

Ques 2. India has allocated how much lakh crore rupees budget for the defense sector for the financial year 2023-24?
Ans. 94

Ques 3. Who has been honored with the ‘Lifetime Achievement Award’ by the ‘India-UK Achievers Honours’ in the UK?
Ans. Dr. Manmohan Singh

Ques 4. Andhra Pradesh has declared whom as its new capital?
Ans. Visakhapatnam

Ques 5. Who has overtaken industrialist Gautam Adani to become the world’s richest Indian in February 2023, according to the Forbes Real-Time Billionaires list?
Ans. Mukesh Ambani

Ques 6. Who has received the ‘Golden Kailash’ award for the best film at the Ajanta Ellora Film Festival?
Ans. nanera

Ques 7. When is ‘Data Privacy Day’ celebrated?
Ans. 28 January

Ques 8. The famous ‘Makdai Fort’ is located in Harda, who built this fort in 1657 AD?
Ans. King Makrand Shah

Ques 9. How many priorities were announced in the Union Budget 2023?
Ans. 07

Ques 10. Navratna Mining PSU NMDC has appointed which boxer as its brand ambassador?
Ans. Nikhat Zareen

Ques 11. Where has the ‘G-20 Science 20’ foundational meeting been organized?
Ans. Puducherry

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

02 February 2023 Current Affairs

0
02 February 2023 Current Affairs
02 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

02 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams. CA

Current Affairs 02 February 2023 

Ques 1. Which state government has launched the ‘Samagra Shiksha Abhiyan’ campaign under the Aarohini Initiative training program to make daughters of deprived sections self-reliant?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 2. Who got UK’s Lifetime Achievement Honor?
Ans. Manmohan Singh

Ques 3. Which country has introduced the Debbie H Medal to honor women cricketers?
Ans. new zealand

Ques 4. Who has been recommended as the next Drug Controller General of India?
Ans. Rajeev Singh Raghuvanshi

Ques 5. How many new police stations have been set up in Rajasthan for effective investigation of cyber criminals?
Ans. 18

Ques 7. Who has been appointed as the Director General of the Police of Assam?
Ans. Gyanendra Pratap Singh

Ques 8. In which city Khadi Utsav 2023 was inaugurated?
Ans. Mumbai

Ques 9. When was the National Commission for Women established?
Ans. 1992

Ques 10. Rajasthan Akshay Urja Nigam has tied up with which company to set up a solar power park?
Ans. THDC Limited

Ques 11. PUMA India has appointed whom as its new brand ambassador?
Ans. Harmanpreet Kaur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

01 February 2023 Current Affairs

0
01 February 2023 Current Affairs
01 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

01 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 February 2023 

Ques 1. What is the name of the President of the United Nations General Assembly who has come to India?
Ans.  saba korosi

Ques 2. Which state health minister Nava Kishore Das was shot dead by a policeman?
Ans. Odisha

Ques 3. When is International Customs Day celebrated?
Ans.  26 January

Ques 4. In which city of India Electric Vehicle Expo has been organized for the first time on 3 February 2023?
Ans.  In Chandigarh

Ques 5. Where has the ‘Khadi Utsav-2023’ been inaugurated?
Ans.  Mumbai

Ques 6. Where was India’s first Stack Developer Conference held?
Ans.  New Delhi

Ques 7. Which state government has launched ‘Samagra Shiksha Abhiyan’ to make underprivileged girls capable and self-reliant?
Ans.  Uttar Pradesh

Ques 8. Which team won the FIH Men’s Hockey World Cup title?
Ans. Germany

Ques 9. In which state two cases of norovirus have been detected?
Ans. Kerala

Ques 10. Who has become the winning team of the Hockey World Cup 2023 held in Bhubaneswar?
Ans. Germany

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

31 January 2023 Current Affairs

0
31 January 2023 Current Affairs
31 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

31 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 31 January 2023 

Ques 1. Which female cricketer has been selected as the ICC Women’s Cricketer of the Year 2022?
Ans. Nate Sciver

Ques 2. When is the birth anniversary of Lala Lajpat Rai celebrated?
Ans. 28 January

Ques 3. Which country’s team won the Women’s T20 World Cup title in January 2023?
Ans. India

Ques 4. When is ‘National Voter’s Day’ celebrated?
Ans. 25 January

Ques 5. Who has been selected as the ICC Men’s Test Cricketer of the Year 2022?
Ans. Ben Stokes

Ques 6. In which shipyard in China, the largest warship is being built?
Ans. Shanghai’s Hudong Shipyard

Ques 7. What has the name of the Mughal Gardens in Rashtrapati Bhavan been changed to?
Ans. Amrit Udyan

Ques 8. UNESCO has declared Odessa in danger side as a World Heritage Site. It is located in which country?
Ans. Ukraine

Ques 9. Which state celebrated its 53rd foundation day on 25 January?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 10. Which bank has appointed veteran Indian cricketer Sourav Ganguly as its brand ambassador?
Ans. Bandhan bank

Ques 11. Which UK minister has been sacked on charges of misappropriating millions of dollars?
Ans. Nadeem Zahavi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

30 January 2023 Current Affairs

0
30 January 2023 Current Affairs
30 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

30 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 30 January 2023 

Ques 1. When is “Data Awareness Day” celebrated?
Ans. 28 January

Ques 2. India has signed an agreement with which country on cultural cooperation for five years?
Ans. Egypt

Ques 3. On which coast of India did DRDO has tested a hypersonic weapon on 27 January 2023?
Ans. Odisha coast

Ques 4. How many personnel have been awarded the President’s Fire Service Medal for Distinguished Service on the occasion of Republic Day?
Ans. 47

Ques 5. Who has got approval from RBI to appoint as CEO for JPMorgan Chase?
Ans. Prabdev Singh

Ques 6. Which foundation day of NCC was celebrated on 28 January 2023?
Ans. 75th

Ques 7. When is ‘National Girl Child Day’ celebrated?
Ans. 24 January

Ques 8. Which state government will host the 7th edition of the Nature and Bird Festival?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. Where has the 3rd Interpolating Global Police Leaders Program been organized?
Ans. New Delhi

Ques 10. UNESCO has declared which country’s Odessa as a World Heritage in Danger site?
Ans. Ukraine

Ques 11. Which country will test nuclear engines for future Mars missions?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

29 January 2023 Current Affairs

0
29 January 2023 Current Affairs
29 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

29 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 29 January 2023 

Ques 1. Which and when is the Indian Space Research Organization (ISRO) going to launch its first Sun mission?
Ans. Aditya-L

Ques 2. When is the ‘Parakram Divas’ celebrated?
Ans. 23 January

Ques 3. In which city the G20 Startup20 Engagement Group will hold its founding meeting from January 28-29, 2023?
Ans. Hyderabad

Ques 4. The central government will hand over how many monuments to the private sector for their maintenance under the Smarak Mitra scheme announced by the Ministry of Culture?
Ans. 1,000 monuments

Ques 5. In which country was the senior ISIS leader Bilal al-Sudani killed in the US strike?
Ans. Somalia

Ques 6. Which nation will host the “FIDE World” Chess Championship 2023?
Ans. Kazakhstan.

Ques 7. Who is the first army officer from Rajasthan to parade an Akash missile on the occasion of Republic Day held in Delhi?
Ans. Chetna Sharma

Ques 8. In which state 400 Mohalla Clinics were inaugurated?
Ans. In Punjab

Ques 9. Which edition of the National Children’s Science Congress began on 27 January 2023 in Ahmedabad, Gujarat?
Ans. 30th

Ques 10. Who became the first Asian to get an Oscar nomination for Best Actress?
Ans. M.Yoh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

28 January 2023 Current Affairs

0
28 January 2023 Current Affairs
28 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

28 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 January 2023 

Ques 1. Which state government announced on Republic Day that it would start the unemployment allowance scheme from April 1?
Ans. Chhattisgarh

Ques 2. North India’s largest floating solar project of 2000kWp has been inaugurated in which town?
Ans. Chandigarh

Ques 3. Who has announced the T20 Team of the Year for 2022 for both men’s and women’s cricket?
Ans. BCCI

Ques 4. Who presented the Prime Minister’s National Child Awards?
Ans. Draupadi Murmu

Ques 5. In which city the first India Stack Developer Conference has been organized?
Ans. New Delhi

Ques 6. India’s first online gaming center of excellence will be set up in which kingdom?
Ans. Meghalaya

Ques 7. In January 2023, Prashant Bharti signed an MoU with the media authority of which country?
Ans. Egypt

Ques 8. Chris Hipkins has been sworn in as the Prime Minister of which nation?
Ans. New Zealand

Ques 9. ‘David Crosby’ has passed away. Who was he?
Ans. singer

Ques 10. Aska police station of which Indian state has become the number one police station in the country?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

27 January 2023 Current Affairs

0
27 January 2023 Current Affairs
27 January 2023 Current Affairs

Current Affairs

27 January 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 January 2023 

Ques 1. Which nation’s President will be the chief guest at the Republic Day parade?
Ans. Egypt

Ques 2. Will the deepest metro station in the nation be built?
Ans. Pune

Ques 3. Who was selected as the ICC Men’s T20 International Cricketer of the Year for the year 2022?
Ans. Suryakumar Yadav

Ques 4. India will supply diesel to which country through Friendship Pipeline?
Ans. Bangladesh

Ques 5. The first joint exercise between India and which country Cyclone – 1 is being organized in Jaisalmer.
Ans. Britain

Ques 6. Where did the 3rd annual Orange Festival 2023 begin?
Ans. Kohima

Ques 7. Chris Hipkins has been sworn in as the 41st Prime Minister of which country?
Ans. New Zealand

Ques 8. Who got the Best Sustainable Green Field Airport award?
Ans. Goa Manohar International Airport

Ques 9. Prabhaven Shobhagchand Shah has passed away. Who was she?
Ans. Social Worker

Ques 10. Who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Tata Trusts?
Ans. Siddharth Sharma

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.