Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 121

24 February 2023 Current Affairs

0
24 February 2023 Current Affairs
24 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

24 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 February 2023 

Ques 1. How many Indian states have been declared among the world’s 50 most vulnerable states in the “Gross Household Climate Risk Ranking 2023”?
Ans. 9 states

Ques 2. When is International Mother Language Day celebrated?
Ans. February 21

Ques 3. Who was honored with the International Mother Language Award by the Prime Minister of Bangladesh in Dhaka?
Ans. Dr. Mahendra Mishra

Ques 4. Which state government has allocated 18.3% of its budget for education?
A state in Eastern India

Ques 5. Where was the 18th ‘World Security Congress’ held?
Ans. Jaipur

Ques 6. Who will be honored with the Dr. APJ Abdul Kalam Lifetime Achievement Award 2023?
Ans. TK Rangarajan

Ques 7. In which country’s Shree Muktinath Temple, a bell has been installed in honor of the late CSD Vipin Rawat?
Ans. Sri Lanka

Ques 8. Who has been made the new mayor of Delhi?
Ans. Shelly Oberoi

Ques 9. Who inaugurated the 15th edition of the world’s largest single electrical exhibition ELECRAMA held at India Expo Mart, Greater Noida?
Ans. RK Singh

Ques 10. Where has the cabinet approved the construction of ‘Shinku La Tunnel’?
Ans. Ladakh

Ques 11. Where Ola, Uber, and Rapido bike taxis have been banned?
Ans. Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

23 February 2023 Current Affairs

0
23 February 2023 Current Affairs
23 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

23 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 February 2023 

Ques 1. La Ganesan took oath as the 21st Governor of which state?
Ans. Nagaland

Ques 2. In which country’s ‘Shri Muktinath Temple’ a bell has been installed in honor of late CSD Vipin Rawat?
Ans. Sri Lanka

Ques 3. Which metro launched the indigenous train control and supervision system for the first time?
Ans. Delhi Metro

Ques 4. The two-day parliamentary workshop has been inaugurated in the assembly of which state?
Ans. Gujarat

Ques 5. When is ‘International Child Cancer Day’ celebrated?
Ans. February 15

Ques 6. Which film has been chosen as the “Film of the Year” at the Dadasaheb Phalke International Film Festival 2023?
Ans. RRR

Ques 7. Who has become the 80th Grandmaster of India?
Ans. Vignesh NR

Ques 8. Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari laid the foundation stone of the world’s largest Divyang Park. In which city is the park located?
Ans. Ridge

Ques 9. Which kingdom is hosting the first Frozen Lake Marathon?
Ans. Ladakh

Ques 10. Which Indian-origin photographer has won the title of National Geographic’s ‘Pictures of the Year contest 2023?
Ans. Karthik Subramaniam

Ques 11. Which bank’s chief David Malpass has announced his resignation almost a year ago?
Ans. World Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

22 February 2023 Current Affairs

0
22 February 2023 Current Affairs
22 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

22 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 February 2023 

Ques 1. Where is the world’s first International Summit on Responsible Use of Artificial Intelligence in Military (REAIM 2023) organized?
Ans. The Hague (Netherlands)

Ques 2. Who was appointed as the new CEO of NITI Aayog in February 2023?
Ans. BVR Subramaniam

Ques 3. Which country’s President has presented the Global Best M-GOV award to the students of IIT Indore?
Ans. Egypt

Ques 4. Which state government passed the new liquor policy?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 5. In which city of Rajasthan the four-day International Holi Festival will be celebrated for the first time?
Ans. In Tirtharaj Pushkar

Ques 6. Where will the 18th “World Security Congress” be organized by International Railway Association and Indian Railway Protection Force?
Ans. Jaipur

Ques 7. Which player broke the world record of hitting the most sixes in Test cricket?
Ans. Ben Stokes

Ques 8. The country’s first martyr’s temple/martyr’s memorial has been built in Barbai village of which district in memory of Ram Prasad Bismil on 22 February 2014?
Ans. Morena

Ques 9. Who introduced the indigenously developed train control and supervision system for the first time?
Ans. Delhi Metro

Ques 10. Who has launched 20 themed QR codes to celebrate the G20 chairmanship?
Ans. Paytm

Ques 11. India and Uzbekistan started the training exercise DUSTLIK in which state?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

21 February 2023 Current Affairs

0
21 February 2023 Current Affairs
21 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

21 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 21 February 2023 

Ques 1. On which day did Ladakh Scouts Regimental Center win the Men’s Ice Hockey Championship?
Ans. 17 February 2022

Ques 2. Who has been appointed President of the 62nd session of the United Nations Social Development Commission?
Ans. Ruchira Kamboj

Ques 3. At which place the Rajasthan government will construct a science center and planetarium at the cost of Rs 35.25 crore?
Ans. Quota

Ques 4. When is ‘World Radio Day’ celebrated?
Ans. February 13

Ques 5. Which country topped the ‘Global Labor Resilience Index 2023’?
Ans. Denmark

Ques 6. Which country’s researchers have discovered the invisible Galaxy?
Ans. Italy

Ques 7. Who has unveiled the ‘Gujarat Biotechnology Policy 2022-27’?
Ans. Bhupendra Patel

Ques 8. Where has the ChatGPT-powered AI chatbot “Lexi” been launched for the first time?
Ans. India

Ques 9. Which bank has announced the second global hackathon “Aagdoot 2023”?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 10. Which state announced a dearness relief package of Rs 19,000 crore in the budget for 2023-24?
Ans. Rajasthan

Ques 11. Where will Divya Kala Mela 2023 be organized?
Ans. In Mumbai

Ques 12. Who has won the first Formula E race?
Ans. john eric

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

17 February 2023 Current Affairs

0
17 February 2023 Current Affairs
17 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

17 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 February 2023 

Ques 1. Which team has got the top position in the ICC rankings in ODI, T20, and Test formats?
Ans.  India

Ques 2. The President of which country has presented the Global Best M-GOV award to the students of IIT Indore?
Ans. Egypt

Ques 3. Air India has tied up with which country’s airbase to acquire 250 aircraft?
Ans.  France

Ques 4. Which country has declared a ‘national calamity’ in the midst of a severe energy crisis?
Ans. South Africa

Ques 5. When is the target to eliminate filariasis under the ‘Mass Drug Administration’ campaign by the Ministry of Health and Family Welfare?
Ans.  Year 2027

Ques 6. Offline digital payment pilot project “OfflinePay” has been launched by which bank for the first time?
Ans. HDFC

Ques 7. Who has launched the G20 theme QR code to celebrate G20 chairmanship?
Ans.  Paytm

Ques 8. Which state’s chief minister has inaugurated tourist police stations at 20 centers?
Ans.  Andhra Pradesh

Ques 9. Which country has started ‘Operation Dost’ to help Turkey and Syria?
Ans.  India

Ques 10. How many billion dollars has been announced by the World Bank for earthquake-affected Turkey?
Ans. $1.78 billion

Ques 11. Who is the costliest player of Women’s Premier League-2023, bought by RCB for Rs 3.4 crore?
Ans.  Smriti Mandhana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

16 February 2023 Current Affairs

0
16 February 2023 Current Affairs
16 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

16 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 February 2023 

Ques 1. India, Australia, Japan, and which country together have launched a campaign for cyber security?
Ans. America

Ques 2. Which has become the first municipal body to issue green bonds?
Ans. Indore

Ques 3. Recently which country has started ‘Operation Dost’ to help Turkey and Syria?
Ans. North India

Ques 4. Who will be the chief guest on the 73rd Foundation Day of the Supreme Court of India?
Ans. Chief Justice of Singapore

Ques 5. In which country the ICC T-20 Women’s World Cup will start on 10 February 2023?
Ans. South Africa

Ques 6. When is National Women’s Day celebrated every year?
Ans. February 13

Ques 7. Which country’s researchers have discovered an invisible galaxy?
Ans.  Italy

Ques 8. Samsung Semiconductor India Research and who has recently announced a partnership in the area of protection against ESD?
Ans. Indian Institute of Science

Ques 9. In which city did PM Modi inaugurate the 14th edition of Aero India?
Ans. Bengaluru

Ques 10. When is ‘Safer Internet Day’ celebrated?
Ans. February 07

Ques 11. In how many states did President Draupadi Murmu appoint new governors in February 2023?
Ans. 13

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

14 February 2023 Current Affairs

0
14 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

14 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 February 2023 

Ques 1. Where has the 3rd edition of the ‘Khelo India Winter Games’ started?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 2. Which state enacted anti-copying law?
Ans. Uttarakhand

Ques 3. Where has Union Minister Bhupendra Yadav started the Save Land Campaign?
Ans.  Goa

Ques 4. In which state did Union Minister Hardeep Singh Puri inaugurate the one-day G-20 International Food Festival?
Ans. In Delhi

Ques 5. Which country has recently announced the removal of pictures of the British monarchy from its country’s currency?
Ans. Australia

Ques 6. Who became the fastest Indian to take 450 wickets?
Ans. Ravichandran Ashwin

Ques 7. Which state government has presented a plan to make all competitive exams accessible in its budget?
Ans. Rajasthan

Ques 8. Which state government has announced India’s first new mobility-centric cluster?
Ans. Telangana

Ques 9. Recently ISRO launched the smallest rocket SSLV-D2 from which center?
Ans. Satish Dhawan Space Center

Ques 10. In which state is the famous Harappan site Dholavira located?
Ans. Gujarat

Ques 11. Which nation has launched a sniffing robot to detect diseases and improve security checks?
Ans. Israel

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

09 February 2023 Current Affairs

0
09 February 2023 Current Affairs
09 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

09 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 February 2023 

Ques 1. Which company has invested $300 million in AI startup Anthropic?
Ans. Google

Ques 2. Which nation has become a full member of the International Solar Alliance?
Ans. Brazil

Ques 3. Who has inaugurated the newly constructed Cath Lab by Ayog Dham Hospital in Gwalior?
Ans. Chief Minister Shivraj

Ques 4. Union Home Minister Amit Shah has recently laid the foundation stone of the Nano Urea Plant in Deoghar of which state?
Ans. Jharkhand

Ques 5. Who has been appointed as the brand ambassador of Puma India?
Ans. Harmanpreet Kaur

Ques 6. Which city will host the Global Energy Summit?
Ans. Bengaluru

Ques 7. Who has been honored with the Golden Book Awards 2023 for the book ‘Now You Breathe’, on 06 February 2023?
Ans. Rakhi Kapoor

Ques 8. VP Nandakumar, Managing Director and CEO of Manappuram Finance Limited has won which award?
Ans. Hurun India Award

Ques 9. Which state has won the National Beach Soccer Championship organized by the All India Football Federation?
Ans. Kerala

Ques 10. Who has launched “The Vision for All School Eye Health” program?
Ans. Government of Goa

Ques 11. Which kingdom government will partner with Denmark for ethanol production?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 12. Indian Navy’s Light Combat Aircraft (LCA) and MiG-29K aircraft successfully carried out maiden landing and take-off operations on 6 February 2023.
Ans. INS Vikrant

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

08 February 2023 Current Affairs

0
08 February 2023 Current Affairs
08 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

08 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 February 2023 

Ques 1. How many competitions will be held in the Khelo India Winter Games in Jammu and Kashmir?
Ans. 09

Ques 2. Who has won the ‘Mathrubhumi Book of the Year Award’?
Ans. Dr. Peggy Mohan

Ques 3. When is ‘World Wetlands Day’ celebrated?
Ans. February 02

Ques 4. Which company has invested $300 million in AI startup Anthropic?
Ans. Google

Ques 5. Who has launched the ‘pay as you drive’ policy?
Ans. New India Assurance

Ques 6. Which Indian company has tied up with Sri Lankan biscuit maker Maliban?
Ans. Reliance Retail

Ques 7. In which nation has Adani Group acquired Haifa Port?
Ans. Israel

Ques 8. Who became the only living Indian to win three Grammy Awards?
Ans. Ricky Cage

Ques 9. Where will the 3rd Khelo India Winter Games be held from February 10 to 14?
Ans. Gulmarg

Ques 10. Who has been appointed a member of the US House Committee on Intelligence?
Ans. Ami Bera

Ques 11. Who has presented the Union Budget 2023?
Ans. Finance Minister Sitharaman

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

06 February 2023 Current Affairs

0
06 February 2023 Current Affairs
06 February 2023 Current Affairs

Current Affairs

06 February 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 February 2023

Ques 1. When is World Cancer Day observed every year?
Ans. February 4

Ques 2. On which day fame Telugu film director Vidyasagar Reddy passed away?
Ans. 2 February 2023

Ques 3. Who will host the program ‘Rakshak: Ek Sham Gujarat Police Ke Naam’ recently?
Ans. Ahmedabad

Ques 4. Which nation has become the latest member of the International Solar Alliance?
Ans. Congo

Ques 5. Patanjali Foods Limited signed a letter of intent with which state for the cultivation and processing of palm oil?
Ans. Nagaland

Ques 6. Who has won the ‘Indian National Car Racing Championship 2023’?
Ans. Sai Sanjay

Ques 7. An eminent personality, K.V. Tirumalesh passed away. He was associated with which field?
Ans. writing

Ques 8. How many crore rupees have been approved by the government for the National Green Hydrogen Mission?
Ans. 19744 crore

Ques 9. Adani Enterprises shares were removed from the indices of which country?
Ans. America

Ques 10. Which Indian wrestler has won the bronze medal in Zagreb Open 2023?
Ans. Aman Sehrawat

Ques 11. World Cancer Day is observed on which day?
Ans. February 4th

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.