Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 40

Today Current Affairs 26 June 2024

0
Today Current Affairs 26 June 2024
Today Current Affairs 26 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 26 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

26 June 2024 Current Affairs

Ques 1. BIS has implemented how many new standards to enhance the safety of electric vehicles?
Ans. 2

Ques 2. Where has the 64th International Sugar Organization (ISO) Council meeting been held in India?
Ans. New Delhi

Ques 3. Which country will host the multinational air exercise Tarang Shakti?
Ans. India

Ques 4. Which IIT student Kalash Gupta has won the world’s largest coding competition?
Ans. IIT Delhi

Ques 5. In which district has the first Dogs Training and Breeding Center of BSF Rajasthan and Gujarat Frontier been opened?
Ans. Bikaner

Ques 6. Where has ISRO conducted the landing experiment of Reusable Launch Vehicle (RLV) ‘Pushpak’?
Ans. Chitradurga

Ques 7. Who has been given a one-year extension as the head of Intelligence Bureau in June 2024?
Ans. Tapan Kumar Deka

Ques 8. PM Modi released how many crores of rupees under PM Kisan Yojana?
Ans. 20,000 crore

Ques 9. In which district has Rajasthan Energy Minister Hiralal Nagar inaugurated solar plants under the ‘Pradhan Mantri Kusum-e Yojana’?
Ans. Bhimda, Barmer

Ques 10. To whom has the Union Home Ministry handed over the command of the Border Security Force (BSF) Rajasthan Frontier?
Ans. Mohanlal Garg

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India.

World Geography Questions

0
World Geography Questions
World Geography Questions

World Geography Questions

World Geography Questions: World Geography Questions for State and UPSC Civil Services Examinations. For competitive exams, objective geography and world geography questions.

Geography Questions With Answer

Ques 1. Which is the world’s tallest mosque?
Ans. Sultan Hassan Mosque, Cairo

Ques 2. Which is the world’s widest waterfall?
Ans. Khone Waterfall

Ques 3. Which is the world’s largest waterfall?
Ans. Guaira Waterfall

Ques 4. Which is the world’s largest museum?
Ans. American Museum of Natural History

Ques 5. Which is the world’s largest zoo?
Ans. Kruger National Park (South Africa)

Ques 6. Which is the world’s largest bird?
Ans. Ostrich

Ques 7. Which is the world’s smallest bird?
Ans. Humming Bird

Ques 8. Which is the world’s biggest epic?
Ans. Mahabharata

Ques 9. Which is the world’s biggest delta?
Ans. Sundarban Delta

Ques 10. Which is the world’s biggest temple?
Ans. Angkor Wat Temple

Ques 11. Which is the world’s biggest fresh water lake?
Ans. Lake Superior

Ques 12. Which is the world’s deepest lake?
Ans. Lake Baikal

Ques 13. Which is the longest railway tunnel in the world?
Ans. Seikan Railway Tunnel Japan

Ques 14. Which is the longest railway platform in the world?
Ans. Gorakhpur (Uttar Pradesh)

Ques 15. Which is the largest railway station in the world?
Ans. Grand Central Terminal New York

Ques 16. Which is the tallest statue of Mahatma Buddha in the world?
Ans. Ulaanbaatar (Mongolia)

Ques 17. Which is the world’s largest clock tower?
Ans. The Great Bell of Moscow

Ques 18. Which is the world’s largest statue?
Ans. Statue of Liberty

Ques 19. Which is the world’s largest Hindu temple complex?
Ans. Akshardham Temple Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Geography questions pdf, Geography questions with answers, 10 Geography questions and answers, World Geography questions with answers, 100 geography quiz questions, Geography questions and answers PDF, Indian Geography Questions and Answers PDF, 20 hard geography questions and answers.

Polity Questions And Answers For UPSC Exam

0
Polity Questions And Answers For UPSC Exam
Polity Questions And Answers For UPSC Exam

Polity Questions And Answers For UPSC Exam

Polity Questions And Answers For UPSC Exam: Questions and Answers on Indian Politics for Competitive Exams Multiple-Choice Questions and Objective Questions on Indian Politics and the Constitution for SSC-CGL, UPSC Civil Services, NDA, Railways.

Politics Questions And Answers

Question 1. The reservation bill of which state has been included in the 9th schedule?
A. Rajasthan                    B. Punjab
C. Tamil Nadu                  D. Maharashtra
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] C. Tamil Nadu  [/bg_collapse]

Question 2. Which schedule of the Indian constitution gives the list of names of states and details of territories?
A. Third                          B. First
C. Fourth                        D. Seventh
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] B. First  [/bg_collapse]

Question 3. By which amendment the 9th schedule of the Indian constitution was changed?
A. By the second amendment         B. By the third amendment
C. By the fourth amendment          D. By the first amendment
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] D. By the first amendment  [/bg_collapse]

Question 4. Under which article the post of Vice President has been provided?
A. Article – 61                 B. Article – 63
C. Article – 65                 D. Article – 67
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] B. Article – 63 [/bg_collapse]

Question 5. Under which article is the declaration of financial emergency made?
A. Article – 352               B. Article – 356
C. Article – 360               D. Article – 370
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] C. Article – 360  [/bg_collapse]

Question 6. In which schedule is the details regarding the disqualification of elected members on the basis of defection?
A. Second               B. Third
C. Six                     D. Tenth
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] D. Tenth  [/bg_collapse]

Question 7. How many subjects are there in the State List originally?
A. 66 subjects                B. 67 subjects
C. 69 subjects                D. 71 subjects
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] A. 66 subjects    [/bg_collapse]

Question 8. How many subjects are there in the Union List originally?
A. 99 subjects                B. 97 subjects
C. 101 subjects              D. 98 subjects
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] B. 97 subjects    [/bg_collapse]

Question 9. Under which Article is the National Backward Commission constituted?
A. Article – 340                B. Article – 341
C. Article – 257                D. Article – 340 (A)
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] A. Article – 340  [/bg_collapse]

Question 10. In which schedule 22 languages ​​have been recognized?
A. Seventh                   B. Sixth
C. Eighth                      D. First
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ] C. Eighth  [/bg_collapse]

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Indian polity questions with answers pdf download.

 

Today Current Affairs 25 June 2024

0
Today Current Affairs 25 June 2024
Today Current Affairs 25 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 25 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

25 June 2024 Current Affairs

Ques 1. Who has been appointed as the ‘Pro tem Speaker’ of the Lok Sabha?
Ans. Bharthari Mahtab

Ques 2. Who was removed from the post of Director General of the National Testing Agency (NTA) in June 2024 after irregularities in the NEET (UG) exam 2024?
Ans. Subodh Kumar Singh

Ques 3. The Rajasthan government has announced to increase the annual honorarium given to farmers under the Kisan Samman Nidhi from ₹ 6,000 per year to how much?
Ans. 8,000

Ques 4. Where will Finance Minister Nirmala Sitharaman chair the 53rd GST Council meeting?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has launched the website and app for World Food India 2024?
Ans. Chirag Paswan

Ques 6. Who is the chairman of the high level committee of experts constituted by NTA to ensure transparent, smooth and fair conduct of examinations?
Ans. Dr. K. Radhakrishnan

Ques 7. Through which app will the employees covered under Rajasthan Government Health Scheme be able to order medicines at home?
Ans. RGHS Connect App

Ques 8. In all 55 districts of which state, ‘Pradhan Mantri College of Excellence’ will be launched from July 1?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. In which state’s Jangam district, a new eel species has been discovered by ZSI?
Ans. Odisha

Ques 10. Who presides over the meetings of the Goods and Services Tax (GST) Council?
Ans. Union Finance Minister

Ques 11. Which online toll-free counseling service has been launched to help students and patients suffering from mental depression?
Ans. Telemans

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India.

GK Question Series Twenty Eight

0
GK Question Series Twenty Eight
GK Question Series Twenty Eight

GK Question Series Twenty Eight

GK Question Series Twenty Eight: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question

Ques 1. Who is the father of botany?
Ans. Theophrastus

Ques 2. Which mammal has the largest eyes?
Ans. Deer

Ques 3. What was the initial name of Mahabharata?
Ans. Jai Samhita

Ques 4. Who was responsible for the establishment of Anglo-Mohammedan Oriental College?
Ans. Sir Syed Ahmed Khan

Ques 5. What is the chemical name of quicklime?
Ans. Calcium Oxide

Ques 6. Which is mainly used to prepare food grains i.e. starch in plants?
Ans. Carbon Dioxide & Nitrogen

Ques 7. Which inscription is known as Prayag Prashasti?
Ans. Allahabad Pillar Inscription

Ques 8. After which constitutional amendment were Bodo and Dogri languages ​​included in the Eighth Schedule?
Ans. 92nd Amendment

Ques 9. Which country in the world produces the highest amount of tea?
Ans. China

Ques 10. An international movement whose aim is to save the world by dealing with environmental problems?
Ans. Greenpeace

Ques 11. Bernoulli’s principle talks about the conservation of what?
Ans. Linear momentum

Ques 12.  When were the states reorganized on the basis of language?
Ans. In 1952

Ques 13. When did Lenin die?
Ans. In 1924

Ques 14. When was Charles I hanged?
Ans. In 1649

Ques 15. Who determines the Repo Rate in India?
Ans. Reserve Bank of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

Today Current Affairs 23 & 24 June 2024

0
Today Current Affairs 23 & 24 June 2024
Today Current Affairs 23 & 24 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 23 & 24 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

23 & 24 June 2024 Current Affairs

Ques 1. Which country has declared Iran’s ‘Iran Islamic Revolutionary Guards Corps’ a terrorist organization?
Ans. Canada

Ques 2. Which Indian documentary won the Golden Conch Award for the Best Documentary in the International Category at the 18th Mumbai International Film Festival?
Ans. Golden Thread

Ques 3. Where will the ‘Malabar River Festival 2024’ be organized?
Ans. Kerala

Ques 4. When is International Yoga Day celebrated every year?
Ans. 21 June

Ques 5. Where is the first Vande Bharat Maintenance Depot being built in Rajasthan?
Ans. Khatipura, Jaipur

Ques 6. How many percent reservation law has been repealed by the Patna High Court in Bihar?
Ans. 65

Ques 7. The G-7 countries have agreed to give how many billion dollars loan to Ukraine?
Ans. 50 billion dollars

Ques 8. Chief Minister Bhajanlal Sharma has announced the organization of which game on the lines of ‘Khelo India Games’ in Rajasthan?
Ans. Khelo Rajasthan Youth Games

Ques 9. In which state will the two-day ‘Hindi Sahitya Sammelan’ be organized?
Ans. Odisha

Ques 10. Who has become India’s most valuable celebrity brand?
Ans. Virat Kohli

Ques 11. Which medal has the Indian swimmer won in the Singapore National Swimming Championship?
Ans. Bronze

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

 

Today Current Affairs 22 June 2024

0
Today Current Affairs 22 June 2024
Today Current Affairs 22 June 2024

Current Affairs

Today Current Affairs 22 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

22 June 2024 Current Affairs 

Ques 1. Who has become the third country in Asia to approve gay marriage?
Ans. Thailand

Ques 2. What did North Korea and Russia agree to provide under their newly signed agreement during Putin’s visit to North Korea on June 20, 2024?
Ans. Military assistance

Ques 3. Where will the 10th ‘International Yoga Day 2024’ be held?
Ans. Srinagar

Ques 4. Jupiter Money got approval from whom to start prepaid wallet business?
Ans. RBI

Ques 5. Which player from Jaipur has won the silver medal in 25m pistol at the Deaf and Mute Women’s Shooting Championship held in Bhopal?
Ans. Anuya Prasad

Ques 6. Who has launched the website and mobile app for World Food India 2024?
Ans. Chirag Paswan

Ques 7. Where was the main function of the 10th International Yoga Day held in 2024?
Ans. Srinagar

Ques 8. Which has become the most expensive city in India for expatriates?
Ans. Mumbai

Ques 9. Where has Zomato made a Guinness World Record?
Ans. Mumbai

Ques 10. Who has been appointed as the Chief Electoral Officer of Rajasthan?
Ans. Naveen Mahajan

Ques 11. In which country will the Bonn Climate Conference 2024 be organized?
Ans. Germany

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

Important Battles In Indian History

0
Important Battles In Indian History
Important Battles In Indian History

Important Battles In Indian History

Important Battles In Indian History: This Topic Is most Important Topic for all Government exams because this topic is very difficult to learn.

Indian History is a significant piece of the UPSC Syllabus and inquiries are frequently posed to about the significant fights and battles in the IAS prelims as well as the mains test.

list Of Important Battles In Indian History Pdf

1. Indo-Pakistan War
Time -> 1965 AD
Between -> Battle among Pakistan and India in which Pakistan was defeated.. Shimla Agreement was signed between India and Pakistan.

2. Indo-Pakistani War
Time -> 1971 AD
Between -> Battle among India and Pakistan in which Pakistan was defeated.. As a result, Bangladesh became an independent country.

3. Battle of Sindh
Time -> 712 AD
Between -> Mohammad Qasim established the rule of Arabs.

4. First Battle of Tarain
Time -> 1191 AD
Between ->It happened between Mohammad Ghori and Prithviraj Chauhan, in which Chauhan was victorious.

5. Second Battle of Tarain
Time -> 1192 AD
Between -> It took place between Mohammad Gauri and Prithviraj Chauhan, in which Mohammad Gauri was victorious.

6. Battle of Chandawar
Time -> 1194 AD
Between -> In this, Mohammad Gauri defeated King Jaichand of Kannauj.

7. First Battle of Panipat
Time -> 1526 AD
Between -> Between Mughal ruler Babur and Ibrahim Lodi.

8. Second Battle of Panipat
Time -> 1556 AD
Between -> Between Akbar and Hemu.

9. Third Battle of Panipat
Time -> 1761 AD
Between -> Between Ahmed Shah Abdali and the Marathas, in which the French were defeated.

10. 1st Anglo-Mysore War
Time -> 1767-69 AD
Between -> Between Hyder Ali and the British, in which the British lost.

11. 2nd Anglo-Mysore War
Time -> 1780-84 AD
Between -> Between Hyder Ali and the British, which remained indecisive.

12. 3rd Anglo-Mysore War
Time -> 1790-92 AD
Between -> The war between Tipu Sultan and the British ended with a treaty.

13. 4th Anglo-Mysore War
Time -> 1797-99 AD
Between -> Between Tipu Sultan and the British, Tipu was defeated and the power of Mysore collapsed.

Most Important Battles In Indian History

14. Chilianwala War
Time -> 1849 AD
Between -> It was fought between the East India Company and the Sikhs in which the Sikhs were defeated.

15. Battle of Chausa
Time -> 1539 AD
Between -> Sher Shah Suri defeated Humayun.

16. India-China Border War 
Time -> 1962 AD
Between -> Invasion of the border area of ​​India by the Chinese army. After a few days of war, a one-sided ceasefire was declared.

17. Kargil War
Time -> 1999 AD
Between -> Between Pakistani intruders in Drass and Kargil area of ​​Jammu and Kashmir.

18. Battle of Khanwa
Time -> 1527 AD
Between -> Babur defeated Rana Sanga.

19. Battle of Talikota
Time -> 1565 AD
Between -> This war ended the Vijayanagara Empire.

20. Battle of Haldighati
Time -> 1576 AD
Between -> Between Akbar and Rana Pratap, Rana Pratap was defeated in this.

21. Battle of the Hydaspes
Time -> 326 BC
Between -> It happened between Alexander and King Porus of Punjab, in which Alexander was victorious.

22. Battle of Ghagra
Time -> 1529 AD
Between -> Babur defeated the Afghans under the leadership of Mahmud Lodi.

23. Battle of Kalinga
Time -> 261 BC
Between -> Emperor Ashoka attacked Kalinga. Seeing the bloodshed of the war, he swore not to fight.

24. Battle of Plassey
Time -> 1757 AD
Between -> Between the British and Siraj-ud-Daulah, in which the British won and the foundation of British rule was laid in India.

25. Battle of Wandiwash
Time -> 1760 AD
Between -> Between the British and the French, in which the French were defeated.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: List of all battles in indian history pdf, List of important wars in Indian History PDF Download, List of important battles in Indian History PDF UPSC, Top 5 battles in History of India, List of all battles in indian history in english

 

International Yoga Day 2024

0
International Yoga Day 2024
International Yoga Day 2024

International Yoga Day 2024

International Yoga Day 2024: हर साल 21 जून को दुनिया भर के लोग अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस मनाने के लिए एक साथ आते हैं। यह वैश्विक घटना योग की प्राचीन भारतीय प्रथा और मानसिक, शारीरिक और आध्यात्मिक स्वास्थ्य पर इसके गहन प्रभाव को पहचानती है।

“योग” शब्द संस्कृत मूल युज से लिया गया है जिसका अर्थ है “जुड़ना”, “जोड़ना” या “एकजुट होना”, जो मन और शरीर की एकता, विचार और क्रिया, संयम और पूर्ति, मानव और प्रकृति के बीच सामंजस्य और स्वास्थ्य और स्वास्थ्य के प्रति समग्र दृष्टिकोण का प्रतीक है।

प्रधानमंत्री अब 30 मिनट के सत्र में योग कर रहे हैं। इस वर्ष की थीम, “स्वयं और समाज के लिए योग”, व्यक्तिगत स्वास्थ्य और सामाजिक सद्भाव को बढ़ावा देने में है।

अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस का इतिहास भारतीय प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के साथ शुरू हुआ। प्रधानमंत्री मोदी ने 2014 में संयुक्त राष्ट्र महासभा में अपने भाषण में योग के उपलक्ष्य में एक वैश्विक दिवस नामित करने का सुझाव दिया था।

संयुक्त राष्ट्र महासभा ने दिसंबर 2014 में 21 जून को अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस के रूप में घोषित करने के प्रस्ताव को भारी बहुमत से मंजूरी दी थी, जिसमें सभी लोगों के लिए योग की अपील को मान्यता दी गई थी।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: International yoga day 2024 certificate of pledge download, Importance of Yoga Day, Theme of yoga 2024 in india, 10th yoga day theme 2024 date, Yoga day 2024 theme in malayalam, Yoga day drawing, Yoga Day Speech in Hindi

Daily Current Affairs 21 June 2024

0
Daily Current Affairs 21 June 2024
Daily Current Affairs 21 June 2024

Daily Current Affairs

Daily Current Affairs 21 June 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

21 June 2024 Daily Current Affairs 

Ques 1. Which medal has Neeraj Chopra won in the javelin throw competition of the World Athletics Continental Gold Tour?
Ans. Gold Medal

Ques 2. What is the new MSP for paddy (general) for the marketing season 2024-25?
Ans. Rs. 2300 per quintal

Ques 3. Who has topped the ‘Environmental Performance Index 2024’?
Ans. Estonia

Ques 4. Which fort of Rajasthan has been displayed at Times Square in New York?
Ans. Chittorgarh Fort

Ques 5. Malabar River Festival 2024 will be organized in which state?
Ans. Kerala

Ques 6. Which district ranks first in the state in terms of providing tap water to homes under Jal Jeevan Mission?
Ans. Ajmer

Ques 7. Which country’s player David Weese has announced his retirement from international cricket?
Ans. Namibia

Ques 8. Which disabled teacher of Kendriya Vidyalaya Air Force, Jodhpur has completed the journey of Mission South North on a tri-scooter?
Ans. Jagdish Lohar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.