Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 195

Current Affairs Latest || 20 July 2021

1
Current Affairs Latest
Current Affairs Latest 20 July 2021

Current Affairs Latest

Current Affairs Latest : Current Affairs are the main part of all competitive exams. On our website daily updated Current Affairs for all students.

Current Affairs 2021

Ques 1. Who has approved the establishment of the world’s largest radio telescope?
Ans. SKAO

Ques 2. Which new booking facility has been launched by IRCTC?
Ans. bus booking

Ques 3. According to the Centers for Disease Control and Prevention, which city has reported the first case of monkeypox?
Ans. Texas

Ques 4. Which country has chaired the meeting of the business group named Asia-Pacific Economic Cooperation?
Ans. New Zealand

Ques 5. Which integrated rating has been issued by the Power Minister for the State Power Distribution Units in New Delhi?
Ans. 9th

Ques 6. How many crores has crossed the figure of covid-19 vaccination in India?
Ans. 40 crore

Ques 7. Who has launched the “Safe Forest, Dhan and Udyam” campaign with the Kovid vaccine?
Ans. Arjun Munda

Ques 8. For which time Bashar Assad has become the President of Syria?
Ans. fourth

Ques 9. Who has formalized the registration process of vintage motor vehicles to promote vintage vehicles?
Ans. Nitin Gadkari

Ques 10. In which state Shri Rajiv Ranjan Mishra has approved new projects for the revival of 6 polluted rivers?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs upsc

Current Affairs Questions || 19 July 2021

1
Current Affairs Questions
Current Affairs

Current Affairs Questions

Current Affairs Questions : In this post we share daily Current Affairs because it’s a main part of all competitive exam. We provide Daily updated Current Affairs in Different – Different Language.

19 July 2021 Current Affairs

1. Which country has finished the requirement of male guardian for women participating in Haj?
Ans. Saudi Arab

2. Which country’s government has releasing an online hub for victims of ransomware attacks?
Ans. America

3. At what age has Gira Sarabhai, co-founder of the National Institute of Design in Ahmedabad departed away?
Ans. 97 years

4. Which day is celebrate all over the world on 18th July?
Ans. International Nelson Mandela Day

5. A Memorandum of Understanding has been sign between ITRA and which state government under the Ministry of AYUSH?
Ans. gujarat government

6. With whom has the National Commission for Women sign a MoU to sensitize police personnel to gender equality?
Ans. Bureau of Police Research & Development

7. How much money has been released by the Finance Ministry to the states and union territories as GST compensation?
Ans. Rs 75,000 crore

8. What is the new name of the High Court of the Union Territory of Jammu and Kashmir (J & K)and Ladakh?
Ans. Jammu and Kashmir High Court

9. Which covid vaccination campaign has been launch by the state of Kerala for pregnant women?
Ans. mother cover

10. Which company will start the biggest IPO of up to Rs 16600 crores?
Ans. Paytm

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs hindi today, current affairs today in hindi

Indian Government Schemes || भारत सरकार

0
Indian Government Schemes
Government Schemes

Indian Government Schemes

Indian Government Schemes : This topic is very useful for all examination because this topic cover is Government Schemes. Many exams asking question to related to this topic.

Government Schemes In India

क्रमांक सरकार की योजनाएं कार्यान्वयन की तिथि
1. नीति आयोग 1 जनवरी 2015
2. ह्रदय योजना 21 जनवरी 2015
3. बेटी बचाओ बेटी पढ़ाओं 22 जनवरी 2015
4. सुकन्या समृद्धि योजना 22 जनवरी 2015
5. मुद्रा बैंक योजना 8 अप्रैल 2015
6. प्रधानमंत्री सुरक्षा बीमा योजना 9 मई 2015
7. उस्ताद योजना 14 मई 2015
8. प्रधानमंत्री आवास योजना 25 जून 2015
9. अमरुत योजना 25 जून 2015
10. स्मार्ट सिटी योजना 25 जून 2015
11. डिजिटल इंडिया मिशन 1 जुलाई 2015
12. स्किल इंडिया मिशन 15 जुलाई 2015
13. दीनदयाल उपाध्याय ग्राम ज्योति योजना 25 जुलाई 2015
14. नई मंजिल 8 अगस्त 2015
15. सहज योजना 30 अगस्त 2015
16. स्वावलंबन स्वास्थ्य योजना 21 सितंबर 2015
17. मेक इन इंडिया 25 सितंबर 2015
18. इमप्रिण्ट इंडिया योजना 5 नवंबर 2015
19. स्वर्ण मौद्रीकरण योजना 5 नवंबर 2015
20. उदय योजना 5 नवंबर 2015
21. वन रैंक वन पेंशन योजना 7 नवंबर 2015
22. ज्ञान योजना 30 नवंबर 2015
23. किलकारी योजना 25 दिसंबर 2015
24. स्टार्ट अप इंडिया 16 जनवरी 2016
25. प्रधानमंत्री फसल बीमा योजना 18 फरवरी 2016
26. सेतु भारतम परियोजना 4 मार्च 2016
27. स्टैंड अप इंडिया योजना 5 अप्रैल 2016
28. ग्रामोदय से भारत उदय अभियान 14 अप्रैल 2016
29. प्रधानमंत्री अज्वला योजना 1 मई 2016
30. प्रधानमंत्री कृषि सिंचाई योजना 31 मई 2016
31. राष्ट्रीय आपदा प्रबंधन योजना 1 जून 2016
32. नगामी गंगे कार्यक्रम 6 सितंबर 2016
33. उड़ान योजना 21 अक्टूबर 2016
34. सौर सुजला योजना 1 नवंबर 2016
35. प्रधानमंत्री युवा योजना 9 नवंबर 2016
36. भीम एप 30 दिसंबर 2016
37. प्रधानमंत्री वय वंदना योजना 21 जुलाई 2017
38. आजीविका ग्रामीण एक्सप्रेस योजना 21 अगस्त 2017
39. प्रधानमंत्री सहज बिजली हर घर योजना 25 सितंबर 2017
40. साथी अभियान 24 अक्टूबर 2017
41. दीनदयाल स्पर्श योजना 3 नवंबर 2017

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: indian government schemes for covid-19, list of schemes by modi government, government schemes list, list of all schemes of indian government pdf 2020, government schemes 2020 pdf, government schemes for poor and needy, government schemes 2020 pdf download, govt schemes pdf

Current Affairs GK || 18 July 2021

1
Current Affairs GK
Current Affairs GK || 18 July 2021

Current Affairs GK

Current Affairs GK : In This post we share about GK of Current Affairs. This topic is most important part for all competitive exam.

18 July 2021 Current Affairs

Ques 1. India’s first “Monk Fruit” cultivation has been started in which state of India?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 2. Which group has announced to invest $16.5 million in “MedGenome” for rapid COVID-19 testing in India?
Ans. world bank group

Ques 3. Which of these days is celebrated all over the world on 17th July?
Ans. world international renunciation day

Ques 4. In which state of India the country’s first “Grain ATM” has been started as a pilot project?
Ans. Haryana

Ques 5. Which Indian Institute of Science has developed a heat-tolerant Covid vaccine?
Ans. Indian Institute of Science Bangalore

Ques 6. Which social media company has announcement the closure of its Fleets feature?
Ans. Twitter

Ques 7. In which country, Indian journalist Danish Siddiqui was killed during the coverage?
Ans. Afghanistan

Ques 8. In which state has Prime Minister Narendra Modi inaugurated major railway projects?
Ans. Gujarat

Ques 9. What was the name of Manduadih railway station rename?
Ans. Banaras Railway Station

Ques 10. Where was one of the world’s largest floating solar panel farms unveiled?
Ans. Singapore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for upsc, current affairs upsc

Current Affairs Daily : 17 July 2021

1
Current Affairs Daily
Current Affairs Daily 17 July 2021

Current Affairs Daily

Current Affairs Daily: In this post, we sharing about Current Affairs. If you are preparing for a competitive exam visit our website for daily news updates.

 Current Affairs 17 July 2021

Ques 1. The country’s first ‘Grain ATM’ has been establish as a pilot project?
Ans. Gurugram (Haryana)

Ques 2. Gautam Adani’s Adani Group has completed the acquisition of which airport?
Ans. Mumbai International Airport

Ques 3. The company developed the New Shepard launch system, which has received flight approval from?
Ans. blue origin

Ques 4. Which space agency has successfully conducted the third long-duration hot test of the liquidchid propellant development engine?
Ans. ISRO

Ques 5. Who has launched an application for Grievance Management powered by Artificial Intelligence in New Delhi?
Ans. Rajnath Singh

Ques 6. The Union Cabinet has approved the agreement between India and which country on cooperation in coking coal?
Ans. Russia

Ques 7. How many years of Skill India Mission has been complete?
Ans. 6 years

Ques 8. Who has been made the leader of the house in the Rajya Sabha just before the monsoon session by the Modi government?
Ans. Piyush Goyal

Ques 9. Who has started the nationwide campaign “Safe Van, Dhan and Udyam with Kovid Vaccine” through virtual medium?
Ans. Arjun Munda

Ques 10. Delhi government has partnered with which company to endue real-time information about buses to the passengers?
Ans. Google

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today.

राजस्थान में लोक देवियां || प्रमुख देवियां

0
राजस्थान में लोक देवियां
लोक देवियां

राजस्थान में लोक देवियां

राजस्थान में लोक देवियां : इस पोस्ट में हम राजस्थान में लोक देवियों के बारे में साझा कर रहे हैं यह प्रतियोगी परीक्षा के लिए सबसे महत्वपूर्ण है। विशेष रूप से रीट और पटवारी के लिए.

 प्रमुख देवियां (राजस्थान)

क्रमांक लोक देवियां स्थित
1. हिचकी माता सरवाड़ (अजमेर)
2. क्षेमकारी माता भीनमाल (जालौर)
3. छीक माता जयपुर
4. खूबड़ माता सिवाणा (बाड़मेर)
5. अम्बिका माता जगत (उदयपुर)
6. छीछ माता बांसवाड़ा
7. सुभद्रा माता भाद्राजूण (जालौर)
8. बिखडी माता उदयपुर
9. चार भुजा देवी खमनौर (राजसमंद)
10. बाण माता उदयपुर सिसोदिया वंश की कुल देवी
11. घेवर माता राजसमंद
12. नागणेची माता नगाणा गांव (बाडमेर)
13. पीपाड़ माता ओशिया (जोधपुर)
14. सुंन्धा माता सुन्धा पर्वत (जालौर)
15. चौथ माता चौथ का बरवाड़ा
16. आमजा माता केलवाडा (उदयपुर)
17. मनसा देवी चुरू
18. कुशाल माता बदनोर (भीलवाडा)
19. हर्षत माता आभानेरी (दौसा)
20. भदाणा माता कोटा
21. जिलाडी माता बहरोड़ (अलवर)
22. नगटी माता जयपुर
23. खोडिया देवी जैसलमेर
24. महामाई माता रेनवाल (जयपुर)
25. सीमलमाता बसंतगढ़ (बाड़मेर)
26. सेणी माता जोधपुर
27. आसपुर माता आसपुर तह. (डूंगरपुर)
28. जोगणिया माता भीलवाडा
29. विरात्रा माता बाड़मेर
30. उन्टाला माता वल्लभ नगर (उदयपुर)
31. धूणी माता डबोक (उदयपुर)
32. सीता माता बडी सादडी (चित्तौड़गढ)
33. मगरमण्डी माता नीमाज (पाली)
34. ज्वाला माता जोबनेर (जयपुर)
35. अधर देवी /अर्बुदा देवी माऊंट आबू
36. बिजासणी माता लालसौट (दौसा)
37. भद्रकाली माता हनुमानगढ़
38. भांवल माता नागौर
39. सुगाली माता आउवा (पाली)
40. दधिमति माता गोठ मांगलोद (नागौर)
41. कुण्डालिनी माता राश्मी (चित्तौड़गढ)
42. राणी भटियाणी जसौल (बाडमेर)
43. हींगलाज माता नारलाई (जोधपुर)
44. आवरी माता निकुम्भ (चित्तौड़गढ)
45. लटियाल भवानी जोधपुर
46. जमुवाय माता मवारामगढ़ (जयपुर)
47. भंवर माता छोटी सादडी
48. त्रिपुरा सुन्दरी माता तलवाडा (बांसवाडा)
49. बडली माता चित्तौड़गढ़

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: राजस्थान की लोक देवियां ट्रिक, राजस्थान के लोक देवी pdf download, राजस्थान की लोक देवियां याद करने की ट्रिक, राजस्थान के लोक देवी pdf, राजस्थान की लोक देवियां mcq, राजस्थान की वैष्णो देवी कौन कहलाती है, राजस्थान के लोक देवी देवता pdf

Current Affairs In Hindi : 16 July 2021

1
Current Affairs In Hindi
Current Affairs

Current Affairs In Hindi

Current Affairs In Hindi :  इस पोस्ट में हम करेंट अफेयर्स के बारे में साझा कर रहे हैं। यह सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए सबसे महत्वपूर्ण विषय है

करंट अफेयर्स इन हिंदी

प्रश्न 1. देश का पहला अनाज एटीएम कहाँ शुरू हुआ है?
उत्तर : गुरुग्राम

प्रश्न 2. वाराणसी में रुद्राक्ष कन्वेंशन सेंटर का उद्घाटन किसने किया?
उत्तर : नरेंद्र मोदी

प्रश्न 3. हाल ही में निधन हो गया मनमीत सिंह एक प्रसिद्ध थे?
उत्तर : गायक

प्रश्न 4. किस राज्य सरकार ने इलेक्ट्रिक बाइक टैक्सी योजना शुरू की है?
उत्तर : कर्नाटक

प्रश्न 5. किस राज्य सरकार ने अंतरराष्ट्रीय आयोजनों में भारत का प्रतिनिधित्व करने वाले दिव्यांगों को नौकरी देने की घोषणा की है?
उत्तर :  गुजरात

प्रश्न 6. हाल ही में 2021 की पहली छमाही में चीन भारत के व्यापार में कितने प्रतिशत की वृद्धि हुई है?
उत्तर : 62%

प्रश्न 7. इज़राइल में दूतावास खोलने वाला पहला खाड़ी देश कौन सा बन गया है?
उत्तर : यूएई

प्रश्न 8. हाल ही में किस देश के पूर्व राष्ट्रपति ‘ममनून हुसैन’ का निधन हो गया है?
उत्तर : पाकिस्तान

प्रश्न 9. सबसे बड़ा उत्सर्जन व्यापार कार्यक्रम शुरू करने की घोषणा किसने की है?
उत्तर : चीन

प्रश्न 10. टोक्यो ओलंपिक के जयकार गीत हिंदुस्तानी वे को किसने लॉन्च किया है?
उत्तर : एआर रहमान

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for upsc, current affairs upsc

UNESCO World Heritage Sites In India

0
UNESCO World Heritage Sites In India
UNESCO World Heritage Sites

UNESCO World Heritage Sites In India

UNESCO World Heritage Sites In India: This is important for some competitive exam. In Below We Define World Heritage Sites In India 2021 in Hindi.

यूनेस्को की विश्व विरासत में शामिल भारतीय धरोहर स्थल 2021

क्रमांक विश्व विरासत धरोहर स्थल  संबधित राज्य एवम वर्ष
1. ताजमहल उत्तर प्रदेश (1983)
2. अजंता की गुफाएं महाराष्ट्र (1983)
3. एलोरा की गुफाएं महाराष्ट्र (1983)
4. कोणार्क का सूर्य मंदिर ओडिशा (1984)
5. महाबलिपुरम् का स्मारक समूह तमिलनाडू (1984)
6. काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान असोम (1985)
7. मानस वन्य जीव अभयारण्य असोम (1985)
8. केवलादेव राष्ट्रीय उद्यान राजस्थान (1985)
9. मुगल सिटी, फतेहपुर सिकरी उत्तर प्रदेश (1986)
10. पुराने गोवा के चर्च गोवा (1986)
11. खजुराहो मंदिर मध्यप्रदेश (1986)
12. हम्पी स्मारक समूह कर्नाटक (1986)
13. पट्टदकल स्मारक समूह कर्नाटक (1987)
14. एलीफेंटा की गुफाएं महाराष्ट्र (1987)
15. वृहदेश्वर मंदिर तंजावुर तमिलनाडू (1987)
16. सुंदरवन राष्ट्रीय उद्यान प. बंगाल (1987)
17. नंदा देवी राष्ट्रीय उद्यान उत्तराखंड (1988)
18. सांची का बौद्ध स्मारक मध्यप्रदेश (1989)
19. हुमायूँ का मकबरा दिल्ली (1993)
20. दार्जिलिंग हिमालयन रेल पश्चिम बंगाल (1999)
21. महाबोधी मंदिर, गया बिहार (2002)
22. भीमबेटका की गुफाएँ मध्य प्रदेश (2003)
23. एरावतेश्वर मन्दिर तमिलनाडु (2004)
24. गंगई कोड़ा चोलपुरम् मन्दिर तमिलनाडु (2004)
25. छत्रपति शिवाजी टर्मिनल महाराष्ट्र (2004)
26. नीलगिरि माउंटेन रेलवे तमिलनाडु (2005)
27. फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान उत्तराखंड (2005)
28. दिल्ली का लाल किला दिल्ली (2007)
29. कालका शिमला रेलवे हिमाचल प्रदेश (2008)
30. नोकरेक अभ्यारण्य मेघालय (2009)
31. सिमलीपाल अभ्यारण्य ओडिशा (2009)
32. जयपुर का जंतर-मन्तर राजस्थान (2010)
33. भितरकनिका उद्यान ओडिशा (2010)
34. रणथंभोर किला राजस्थान (2013)
35. आमेर का किला राजस्थान (2013)
36. सोनार किला राजस्थान (2013)
37. चित्तौड़गढ़ किला राजस्थान (2013)
38. कुंभलगढ़ किला राजस्थान (2013)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  unesco world heritage sites in india upsc, heritage sites in india

Current Affairs Of Today : 15 July 2021

1
Current Affairs Of Today
Current Affairs

Current Affairs Of Today

Current Affairs Of Today: Current Affairs is the main part of all Competitive exam. Visit our website for daily updated Current Affairs.

Current Affairs 

Ques 1. By whom has the Srinagar Smart City project been inaugurate?
Ans. Manoj Sinha

Ques 2. Where has India’s first private Liquefied Natural Gas (LNG) plant inaugurated?
Ans. Nagpur

Ques 3. West Indies fulminating batsman Chris Gayle has become the first batsman to score how many thousand runs in T-20 cricket?
Ans. 14 thousand runs

Ques 4. At what age has former Indian middle order batsman Yashpal Sharma departed away?
Ans. 66 years

Ques 5. Which woman of Indian origin Sirisha Bandla has become the first to fly in space? Ans. second Indian woman

Ques 6. In which state of India, the country’s first cryptogamic garden has been inaugurate?
Ans. Uttarakhand

Ques 7. Which country has export apples to India for the first time in 50 years?
Ans. United Kingdom

Ques 8. In how many countries the Khadi and Village Industries Commission has register the “Khadi” trademark?
Ans. 3 countries

Ques 9. Which state has announce to organise Khelo India Youth Games 2021 in the year 2022?
Ans. Haryana Government

Ques 10. Which union territory has become the first place union territory to vaccinate all its residents?
Ans. Ladakh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs hindi today, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs for upsc, current affairs upsc

भारत के ऐतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल

0
भारत के ऐतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल
भारत के ऐतिहासिक

भारत के ऐतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल

भारत के ऐतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल : इस पोस्ट में हम भारत के दर्शनीय स्थल के बारे में बता रहे हैं| जो हमारे भारत की खूबसुरती को बढ़ते हैं

 ऐतिहासिक एवं दर्शनीय स्थल

  1. अमरनाथ गुफा -> काश्मीर
  2. वृन्दावन गार्डन -> मैसूर
  3. दिलवाड़ा मन्दिर -> माउंट आबू
  4. वृहदेश्वर मन्दिर -> तन्जौर
  5. सूर्य मन्दिर (ब्लैक पगोडा) -> कोणार्क
  6. शान्ति निकेतन ->  कोलकाता
  7. रणथम्भौर का किला -> सवाई माधोपुर
  8. मालाबार हिल्स ->  मुम्बई
  9. चिल्का झील -> ओड़ीसा
  10. अजन्ता की गुफाएँ -> औरंगाबाद
  11. एलिफैंटा की गुफाएँ -> मुम्बई
  12. कुतुबमीनार -> दिल्ली
  13. ताजमहल -> आगरा
  14. आगा खां पैलेस -> पुणे
  15. महाकाल का मन्दिर -> उज्जैन
  16. इमामबाड़ा -> लखनऊ
  17. आमेर दुर्ग -> जयपुर
  18. साँची का स्तूप -> भोपाल
  19. विश्वनाथ मन्दिर -> वाराणसी
  20. इण्डिया गेट -> दिल्ली
  21. निशात बाग -> श्रीनगर
  22. जोग प्रपात -> मैसूर
  23. अकबर का मकबरा -> सिकन्दरा, आगरा
  24. बुलन्द दरवाजा -> फतेहपुर सीकरी
  25. गोमतेश्वर श्रवणबेलगोला ->  कर्नाटक
  26. हवामहल -> जयपुर
  27. जंतर-मंतर -> दिल्ली,जयपुर
  28. एलोरा की गुफाएँ -> औरंगाबाद
  29. मीनाक्षी मन्दिर -> मदुरै
  30. स्वर्ण मन्दिर -> अमृतसर
  31. शेरशाह का मकबरा -> सासाराम
  32. सारनाथ ->  वाराणसी के समीप
  33. एतमातुद्दौला -> आगरा
  34. नटराज मन्दिर -> चेन्नई
  35. जामा मस्जिद ->  दिल्ली
  36. जगन्नाथ मन्दिर ->  पुरी
  37. गोलघर ->  पटना
  38. गेटवे ऑफ इण्डिया -> मुम्बई
  39. टावर ऑफ साइलेंस-> मुम्बई
  40. गोलकोण्डा-> हैदराबाद
  41. विजय स्तम्भ-> चित्तौड़गढ़
  42. बेलूर मठ-> कोलकाता
  43. जलमन्दिर-> पावापुरी
  44. गोल गुम्बद-> बीजापुर

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: भारत के पर्यटन स्थल PDF, दिल्ली के ऐतिहासिक स्थल, ऐतिहासिक पर्यटन, भारत के ऐतिहासिक स्थल, भारत के स्मारक और स्थान PDF Download, भारत के मानचित्र में ऐतिहासिक स्थल, 10 ऐतिहासिक स्थलों के नाम, ऐतिहासिक स्थलों की जानकारी हिंदी