Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 182

Union Bank of India Syllabus 2021

0
Union Bank of India Syllabus 2021
Union Bank of India

Union Bank of India Syllabus 2021

In this post, we are sharing UBI Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Topic, and some Important Points about the Union Bank of India Syllabus 2021 this recruitment.

Selection Process

  • Online Exam
  • Group Discussion
  • Personal Interview

Union Bank of India 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Marks No. Of Question
1. Quantitative Aptitude 50 Marks 50 Question
2. Reasoning 25 Marks 50 Question
3. Professional Knowledge relevant to the post 100 Marks 50 Question
4. English Language 25 Marks 50 Question
Total  200 Marks 200 Question

 

Important Point

  • Time Duration: 120 Minutes
  • Exam Will be conducted in Hindi/English
  • Negative Marking: One Fourth (0.25)

Union Bank of India 2021: Syllabus

Reasoning

  • Analogy
  • Blood Relations
  • Arithmetical Reasoning
  • Problem on Age Calculation
  • Decision Making
  • Inference
  • Alphabet Series
  • Mirror Images
  • Non-Verbal Series
  • Number Ranking
  • Figure Matrix Questions
  • Grouping Identical Figures
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Coding and Decoding
  • Number Series
  • Test of Direction Sense

English

  • Synonyms
  • Idioms and Phrases
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence Arrangement
  • Substitution
  • Prepositions
  • Antonyms
  • Sentence Improvement
  • Fill in the blanks
  • Joining Sentences
  • Spotting Errors
  • Para Completion
  • Sentence
  • Active and Passive Voice
  • Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation

Quantitative Aptitude

  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Time and Distance
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Mensuration
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Mixtures and Allegations
  • Simplification and Approximation
  • Permutations and Combinations
  • Time and Work Partnership
  • Pipes and Cisterns
  • Percentages
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Profit and Loss
  • Indices and Surds
  • Quadratic Equations
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Probability
  • Compound Interest

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Ubi so notification 2021, union bank exam date 2021, union bank exam syllabus,  union bank so technical officer syllabus, union bank assistant manager syllabus.

08 November 2021 Current Affairs

0
08 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

08 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 November 2021 

Ques 1. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a 12 feet tall statue of Adi Shankaracharya at which religious place?
Ans. Kedarnath

Ques 2. Which West Indies all-rounder player has been announcing his retirement from international cricket?
Ans. drain bravo

Ques 3. India and which country has announced the opening of 07 more trade entry and exit gates?
Ans. Bhutan

Ques 4. Indian Air Force and which organization have successfully operated two flight tests of indigenously developed Smart Anti-Airfield weaponry?
Ans. DRDO

Ques 5. Which day is celebrated in the whole of the world on 7th October?
Ans. Cancer Awareness Day and Child Safety Day

Ques 6. In which town of India, the record of lighting 9,41,551 lamps cumulatively has been recorded in the Guinness Book of World?
Ans. Ayodhya

Ques 7. According to the Ministry of External Affairs, Sanjay Bhattacharya has been appointed as the Ambassador of India to which country?
Ans. Switzerland

Ques 8. Which nation has test-fired the Inflatable Missile Detection System on a large scale?
Ans. Israel

Ques 9. When is the International Day for the stopover of Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict observed every year?
Ans. November 6

Ques 10. With whom did Manu Bhaker win the 10m Air Pistol mixed team gold medal at the inauguration of the ISSF Presidents Cup?
Ans. Javad forofi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

OPTCL Syllabus 2021

0
OPTCL Syllabus 2021
OPTCL Syllabus 2021

OPTCL Syllabus 2021

In this post, we are sharing OPTCL Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Topic, and some Important Points about Odisha Power Transmission Corporation Limited Junior Maintenance and Operator Trainee Syllabus 2021 this recruitment.

Post Name: Junior Maintenance and Operator Trainee

OPTCL Syllabus 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name Weightage of Questions
1. Subject Knowledge 80%
2. English Knowledge 10%
3. Reasoning & GK 10%

 

Important Point

  • No Negative marketing
  • Computer Based Test (CBT)
  • 200 Number of MCQ
  • Time Duration: 3 Hours

OPTCL Syllabus 2021: Syllabus

Reasoning

  • Problem on Age Calculation
  • Test of Direction Sense
  • Figure Matrix Questions
  • Analogy
  • Number Ranking
  • Decision Making
  • Alphabet Series
  • Grouping Identical Figures
  • NonVerbal Series
  • Inference
  • Number Series
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding and Decoding
  • Ven Diagram
  • Blood Relations
  • Mirror Images
  • Arguments

General Knowledge

  • Current Affairs
  • Capitals
  • Flower
  • Anthem
  • Culture
  • Religion
  • Languages
  • Defense
  • Awards
  • Wars
  • Neighbors
  • Authors
  • History
  • Abbreviations
  • Currencies
  • Heritage and Arts
  • Diseases and Nutrition
  • Monuments
  • Bird
  • Animal
  • Important National Facts
  • Discoveries
  • Full forms
  • Song
  • Flag
  • Dance
  • Personalities
  • Mountains
  • Championships
  • Heritage and Arts
  • Terms
  • Common Names
  • Freedom Movement
  • Religion
  • Number of Players
  • Winners
  • Inland Harbours
  • Culture
  • Rivers
  • Ports
  • Soil

English

  • Completion
  • Sentence Improvement
  • Synonyms
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Joining Sentences
  • Prepositions
  • Antonyms
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Transformation
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Active and Passive Voice
  • Sentence Arrangement
  • Spelling Test
  • Fill in the blanks
  • Para Completion
  • Substitution

Electrical

  • Electronic Devices
  • Power System Protection
  • Switch, Gear & Protection
  • Electromagnetic Theory
  • Control System
  • Power Electronics & Drives
  • Electrical Instrumentation
  • Analog & Digital Electronics
  • Network Analysis
  • Power System Analysis
  • Electrical Machines

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: OPTCL iti electrician syllabus, OPTCL previous year question paper, OPTCL exam date, OPTCL gate 2020, OPTCL recruitment 2021, OPTCL mt recruitment 2021, OPTCL jmot question paper pdf

07 November 2021 Current Affairs

0
07 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

07 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 07 November 2021 

Ques 1. Who has been appointed as the Director-General of FICCI?
Ans. Arun Chawla

Ques 2. How many museums were inaugurated in Manipur to protect the culture of ethnic tribes?
Ans. 29

Ques 3. Who has been appointed by the BCCI as the main coach of the Indian men’s team?
Ans. Rahul Dravid

Ques 4. The Cook Strait separating the North and South islands of which country has been in news recently?
Ans. New Zealand

Ques 5. Which state government has launched two new schemes?
Ans. Government of Karnataka

Ques 6. Which country has approved Merck’s anti-viral pill, which is considered useful in the treatment of corona infection?
Ans. Britain

Ques 7. Ajnish Kumar was appointed as the new Ambassador of India to which nation?
Ans. Estonia

Ques 8. Which vaccine of India has been ranked in the emergency use list by WHO?
Ans. covaccine

Ques 9. Which company has announced the closure of its business from China due to the challenging business and legal environment?
Ans. yahoo inc

Ques 10. Which ministry and Flipkart have signed MoU to empower local businesses?
Ans. Ministry of Rural Development

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly.

06 November 2021 Current Affairs

0
06 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

06 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 06 November 2021 

Ques 1. Which nation has approved Merck’s anti-viral pill, believed to be useful in the cure of corona infection?
Ans. Britain

Ques 2. Which company has announced the closure of its business from China due to the increasingly challenging business and legal environment?
Ans. yahoo inc

Ques 3. Which ministry and Flipkart have signed MoU to empower local businesses?
Ans. Ministry of Rural Development

Ques 4. The Cook Strait separating the North and South islands of which country has been in the news?
Ans. New Zealand

Ques 5. Which state government has launched two new schemes?
Ans. Government of Karnataka

Ques 6. India and which country has launched an international network of solar power grids?
Ans. UK

Ques 7. Damon Galgut has won the Booker Prize 2021 for which of his novels?
Ans. du promise

Ques 8. Who has been appointed by the BCCI as the head coach of the Indian cricket men’s team?
Ans. Rahul Dravid

Ques 9. Which Indian has been elected as Ambassador to Estonia?
Ans. Ajnish Kumar

Ques 10. Who has inaugurated the supercomputing facility?
Ans. Jitendra Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today,  current affairs gk today, current affairs daily, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

GAD Manipur Syllabus 2021

0
GAD Manipur Syllabus 2021
GAD Manipur Syllabus 2021

GAD Manipur Syllabus 2021

In this post, we are sharing GAD Manipur Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Topic, and some Important Points about General Administration Department Manipur Group D, Secretariat Assistant Syllabus 2021 this recruitment.

GAD Manipur 2021: Exam Pattern

Secretariat Assistant

S.No. Subject Name  No. Of Ques. No. Of Marks
1. General English, Drafting & Essay, Precise writing 100 Ques. 100 Marks
2. General Knowledge 50 Ques. 50 Marks
3. Computer (Practical) 50 Ques. 50 Marks
Total 200 Ques. 200 Marks

 

Group D (Chowkidar, Peon)

S.No. Subject Name No. Of Ques. No. Of Marks
1. General Knowledge 50 Ques. 50 Marks
2. Mathematics 25 Ques. 25 Marks
3. English Language 25 Ques. 25 Marks
Total 100 Ques. 100 Marks

 

GAD Manipur 2021: Syllabus

Mathematics

  • Quadratic Equations
  • Straight Lines
  • Complex Numbers
  • Statistics
  • Relations and Functions
  • Sequences and Series
  • Permutations and Combinations
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Logarithms
  • Differentiation
  • Introduction to Three Dimensional Geometry
  • Trigonometry
  • Circles
  • Conic Sections
  • Definite Integrals
  • Vectors
  • Determinants
  • Sets and Set Theory
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Limits and Continuity
  • Applications of Derivatives
  • Matrices
  • Probability Function
  • Exponential and Logarithmic Series

General Knowledge

  • Neighbors
  • Languages
  • Flower
  • Defense
  • Culture
  • Religion
  • Anthem
  • Capitals
  • Awards
  • Wars
  • Authors
  • Diseases and Nutrition
  • History
  • Current Affairs
  • Abbreviations
  • Heritage and Arts
  • Dance
  • Currencies
  • Bird
  • Animal
  • Monuments
  • Discoveries
  • Important National Facts
  • Song
  • Flag
  • Mountains
  • Personalities
  • Common Names
  • Championships
  • Winners
  • Terms
  • Heritage and Arts
  • Full forms
  • Dance
  • Rivers
  • Culture
  • Ports
  • Number of Players
  • Inland Harbours
  • Religion
  • Freedom Movement
  • Soil

English

  • Fill in the blanks
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Sentence Arrangement
  • Substitution
  • Prepositions
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Idioms and Phrases
  • Sentence Improvement
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Active and Passive Voice
  • Substitution
  • Sentence
  • Joining Sentences
  • Completion
  • Para Completion
  • Transformation
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Spelling Test

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: GAD Manipur 2021, GAD Manipur Exam Pattern 2021, General Administration Department Manipur Group D, Secretariat Assistant Syllabus

05 November 2021 Current Affairs

0
05 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

05 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 November 2021 

Question 1. Which country has announced a ban on the use of foreign currencies?
North Afghanistan

Question 2. In the released ICC T20 Batting Rankings, who is the first player with 834 ratings?
Answer – Babar Azam

Question 3. Which nation has been approved the Pfizer corona vaccine for children aged 5 to 11?
North America

Question 4. For whom the Union Home Minister Amit Shah has launched the “Ayushman CAPF Health Card”?
Answer – Personnel of Central Armed Police

Question 5. Minister of Renewable Energy who inaugurated the turning of river Marusudar in Pakal Dul Hydroelectric Project?
Answer – R. Of. Lion

Question 6. Which state has been invited to take part in the Virtually International Seed Conference organized by the Food and Agriculture Organization?
Answer – Telangana

Question 7. Who has approved an acquisition proposal worth Rs 7,965 crore for the modernization and operational needs of the armed forces?
Answer – Defense Acquisition Council

Question 8. Which social media company has decided to discontinue the face recognition system?
Answer – Facebook

Question 9. In which district did the Manipur government launch ‘Go to Village 2.0’?
Answer – Thoubal

Question 10. How many new Tribes India outlets did Arjun Munda, the Union Minister for Tribal Affairs, in fact, launch?
Answer – Four (4)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Diwali 2021: History, Puja & Muhrat

0
happy diwali 2021
happy diwali 2021

Diwali 2021

Diwali 2021: चार दिनों के उत्सव द्वारा चिह्नित एक त्योहार, दीपावली या दीवाली भारतीय संस्कृति का सबसे चमकीला और सबसे महत्वपूर्ण त्योहार है। यह अपनी चमक से देश को रोशन करता है और अपने हर्षोल्लास से लोगों को चकाचौंध करता है।

सबसे पवित्र अवसरों में से एक, दिवाली न केवल भारत में बल्कि दक्षिणी एशिया और दुनिया के विभिन्न हिस्सों में हिंदुओं, सिखों और जैनियों द्वारा कई कारणों से मनाई जाती है। त्योहार, जो हिंदू नव वर्ष के साथ मेल खाता है, नई शुरुआत का जश्न मनाता है और अंधेरे पर प्रकाश का प्रतीक है। हिंदू कैलेंडर के अनुसार, दिवाली कार्तिक महीने में 15 वें दिन आती है, और दिवाली के चार दिनों में से प्रत्येक पर लोग खुशी और अच्छाई की भावना के साथ अलग और अच्छी तरह से परिभाषित परंपराओं को देखते हैं

diwali 2021
                       Happy Diwali 2021

रोशनी का त्योहार आमतौर पर घरों को मोमबत्तियों और दीयों से सजाकर, धार्मिक अनुष्ठानों का पालन करके, एक दूसरे को उपहारों और शुभकामनाओं का आदान-प्रदान करके और पटाखे फोड़कर मनाया जाता है।

Diwali 2021: History

हिंदू पौराणिक कथाओं के अनुसार, अयोध्या के राजकुमार, भगवान राम, दीवाली के शुभ अवसर पर अपनी पत्नी सीता और भाई लक्ष्मण के साथ घर लौटे थे। वे 14 साल वनवास में बिताने और लंका के राजा रावण को हराने के बाद अयोध्या वापस आए। अयोध्या के लोगों ने दीपों और दीयों की कतारें जलाकर अपनी वापसी का जश्न बड़े उत्साह के साथ मनाया था। यह परंपरा आज तक चालू है और इसे दिवाली के त्योहार के रूप में मनाया जाता है।

Diwali 2021: Puja time & Muhrat

द्रिक पंचांग के अनुसार लक्ष्मी पूजा करने का शुभ मुहूर्त शाम 6:08 बजे शुरू होगा और रात 8:05 बजे समाप्त होगा। अवधि 1 घंटा 56 मिनट की होगी।

दिवाली पर अमावस्या तिथि 4 नवंबर, 2021 को सुबह 6:02 बजे शुरू होती है और 5 नवंबर, 2021 को सुबह 2:45 बजे समाप्त होती है।

प्रदोष कालशाम 5:34 से रात 8:10 बजे तक

वृषभ कालशाम 6:09 बजे से रात 8:04 बजे तक

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Diwali 2020, why is Diwali called the festival of lights, who celebrates Diwali, Diwali 2021, Diwali 2019

 

03 November 2021 Current Affairs

0
03 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

03 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 03 November 2021 

Question 1. Which state has topped the Public Affairs Index 2021?
Answer.  Kerala

Question 2. Union Education Minister Dharmendra Pradhan has recently launched the “Sangam App” to help in learning commonly spoken sentences in how many languages?
Answer. 22 languages

Question 3. IRCTC has partnered with whom to reduce fraud in Railways?
Answer. True Collar

Question 4. The Government of India and the World Bank have signed a $40 million MoU to improve health in which state?
Answer. Meghalaya

Question 5. Recently Puneet Rajkumar has passed away, who was he?
Answer. actor

Question 6. Which of the under-mentioned Shipbuilders Limited has delivered the first ship of “Project 15B Class Destroyer Visakhapatnam” to the Indian Navy?
Answer. Mazagon Dock Shipbuilders Limited

Question 7. Who has been appointed to the board of judges of the prestigious Smithsonian National Museum of Asian Art?
Answer. Isha Ambani

Question 8. Which of these missions has recently been included in the Guinness Book of World Records?
Answer. National Mission for Clean Ganga

Question 9. By which year India has set a target of net-zero carbon emissions?
Answer. 2070

Question 10. Alan Davidson has passed away recently, he was an all-rounder cricketer from which country?
Answer. Australia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

 

01 November 2021 Current Affairs

0
01 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

01 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 November 2021 

Question 1. In which town the 30th edition of “Hunar Haat” has been inaugurated?
Answer – Dehradun

Question 2. Which nation launched its first manned ocean mission “Samudrayaan”?
North India

Question 3. Which ministry is convening the “Deep Dive Online Training Program”?
Answer – Information Technology and Ministry of Electronics

Question 4. Which organization has released the report titled “kingdom of the Climate in Asia”?
Answer – World Meteorological Organization

Question 5. Which edition of “National Formulary of India” has been launched by the Family Welfare Mansukh Mandaviya and Union Minister of Health?
Answer – Sixth

Question 6. According to the annual report released by NCRB, which kingdom of India has ranked first in terms of suicide?
Answer – Maharashtra

Question 7. In which kingdom of India, famous actor Yusuf Hussain has passed away?
Answer – Punjab

Question 8. DRDO and which Indian Army has successfully test-fired India’s first indigenous long-range bomb?
Answer – Indian Air Force

Question 9. In which kingdom the President of India Ram Nath Kovind has inaugurated a housing plan for the economically weaker sections?
Answer – Gujarat

Question 10. Which day goes all over India on 31st October?
Answer – National Unity Day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC