Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 138

19 August 2022 Current Affairs

0
19 August 2022 Current Affairs
19 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 August 2022 

Ques 1. Which Nation government has honored ‘Kannan Sundaram’ with the Chevalier Award?
Ans. France

Ques 2. Defense Minister Rajnath Singh has unveiled the statue of Veer Durgadas Rathod in which city?
Ans. Jodhpur

Ques 3. Which state will host the International Seafood Show?
Ans. Calcutta

Ques 4. Which is the first country to approve the vaccine for the Kovid Omicron variant?
Ans. UK

Ques 5. Which state’s Governor La Ganesan has been given additional charge of West Bengal?
Ans. Manipur

Ques 6. Which state has become the first state in India to launch its own internet service?
Ans. Kerala

Ques 7. ADB and the government of which nation have partnered to increase investment in the Asia Pacific region?
Ans. Singapore

Ques 8. Who has developed the world’s fastest graphics DRAM?
Ans. Samsung

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

 

18 August 2022 Current Affairs

0
18 August 2022 Current Affairs
18 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 August 2022 

Ques 1. Which state government has signed MoU with NISG?
Ans. Andra Pradesh

Ques 2. What is the Consumer Price Index (CPI) based on inflation recorded in July 2022?
Ans. 6.71%

Ques 3. Union Minister Bhupendra Yadav has announced to notify a new elephant reserve at which place in Tamil Nadu?
Ans. Agasthyamalai

Ques 4. Which union ministry organized the ‘DST Startup Utsav’?
Ans. Ministry of Science and Technology

Ques 5. Which country has conducted its biggest ever military exercise near Taiwan?
Ans. China

Ques 6. When is the ‘Partition Vibhisika Memorial Day’ celebrated?
Ans. 14 august

Ques 7. Bennington Battle Day is celebrated every year on which date in August?
Ans. 16 August

Ques 8. Jagdeep Dhankhar has been elected as the No. Vice President of India?
Ans. 14th

Ques 9. Which state government has signed MoU with the National Institute of Ocean Technology to protect its coasts?
Ans. Odisha

Ques 10. Which country has decided to issue longer visas for tourists visiting the country?
Ans. Sri Lanka

Ques 11. Who launched the ‘India ki Udaan’ project on the 75th anniversary of independence?
Ans. Google

Ques 12. Who has launched DigiYatra App based on the beta version for the Android platform?
Ans. Delhi International Airport

Ques 13. At which place in Rajasthan is the Sand Art Park ready?
Ans. Pushkar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

17 August 2022 Current Affairs

0
17 August 2022 Current Affairs
17 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 17 August 2022

Ques 1. When is Hiroshima Day celebrated?
Ans. 06 August

Ques 2. Independence Day in India is celebrated on which day in August
Ans. August 15

Ques 3. Which Indian Entrepreneur and Warren Buffett veteran investor departed away at the age of 62
Ans. Rakesh Jhunjhunwala

Ques 4. Who has been appointed as the MD & CEO of Unity Small Finance Bank?
Ans. Indrajit Kaimotra

Ques 5. Which officer got the first position all over India in training in the 16th Mid Career Training Phase 4 organized at Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Mussoorie and he got Director Gold Medal for this?
Ans. Dr. Manish Ranjan

Ques 6. Which bank will soon provide WhatsApp-based banking to its customers?
Ans. State Bank of India

Ques 7. Which state government has launched ‘Panchamrut Yojana’?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 8. The Government of India informed the Parliament that the RBI and government-aided banks have recovered bad loans worth more than how many lakh crores during the last eight financial years.
Ans. Rs 8.6 lakh crore

Ques 9. Which IIT will help NPCI in digital transactions?
Ans. IIT Kanpur

Ques 10. Who gave USD 2.5 million to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East?
Ans. India

Ques 11. Which has become the first state to launch the ‘Punyakoti Dattu Scheme’ for cow adoption?
Ans. Karnataka

Ques 12. Where did Bandhan Bank open its first currency chest?
Ans. Patna

Ques 13. Which has become the first bank to list its payment gateway platform on Income Tax Department’s TIN 2.0 platform?
Ans. federal bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

16 August 2022 Current Affairs

0
16 August 2022 Current Affairs
16 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 16 August 2022 

Ques 1. Which state government implemented the extension of Panchayat rights in scheduled areas?
Ans. Chhattisgarh

Ques 2. Who has developed the vaccine for the treatment of lumpy skin disease?
Ans. ICAR

Ques 3. Which ministry has launched the SMILE-75 initiative?
Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment

Ques 4. When is ‘International Traffic Light Day’ observed?
Ans. 05 August

Ques 5. In which city the first Khelo India Women’s Hockey League under the 16 category will be held between 16-23 August 2022?
Ans. New Delhi

Ques 6. When is International Left Wing Day celebrated?
Ans. 13 August

Ques 7. Which day of the year is dedicated to being celebrated every year as World Organ Donation Day?
Ans. 13 August

Ques 8. Who has been approved by the US Senate to join NATO?
Ans. Sweden, Finland

Ques 9. Which country’s Rear Admiral Guillermo Pablo Rios has been appointed as the Chief of Mission and Chief Military Observer of the United Nations Military Observer Group (UNMOGIP) in India and Pakistan?
Ans. Argentina

Ques 10. Which bank will manage the Indian Visa Application Center (IVAC) in Bangladesh for two more years?
Ans. SBI

Ques 11. Mithilesh Chaturvedi has passed away, who was he?
Ans. actor

Ques 12. When is World Sanskrit Day celebrated?
Ans. 12 august

Ques 13. How many elephant reserves are there in Tamil Nadu now?
Ans. Five

Ques 14. The President of which country proposed that Pope Francis, UN Secretary-General, Antonio Guterres, and Indian Prime Minister Narendra Modi be included in the Apex Commission?
Ans. Mexico

Ques 15. Which nation is chairing the UN Security Council Anti-Terrorism Committee for 2022?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Independence Day India

0
Independence Day India
Independence Day India

Independence Day India

Independence Day India: 15 अगस्त सोमवार को भारत आजादी के 75 साल पूरे करेगा। 15 अगस्त 1947 को देश को ब्रिटिश औपनिवेशिक शासन से आजादी मिली।

History of Independence Day

कई वर्षों तक भारत ब्रिटिश राज के अधीन था। ईस्ट इंडिया कंपनी ने लगभग 100 वर्षों तक भारत पर शासन किया। यह 1757 में था जब ईस्ट इंडिया कंपनी ने प्लासी की लड़ाई जीती थी। जीत के बाद कंपनी ने भारत पर अपना अधिकार जमाना शुरू कर दिया।

independence day
independence day

हमारे देश ने पहली बार 1957 में विदेशी शासन के खिलाफ विद्रोह किया था। ब्रिटिश सत्ता के खिलाफ पूरा देश एकजुट हो गया था। यह एक दुर्भाग्यपूर्ण घटना थी क्योंकि भारत तब हार गया था लेकिन उस समय के बाद। भारतीय शासन तब अंग्रेजों के पास चला गया जिन्होंने भारत को आजादी मिलने तक हमारे देश पर शासन किया।

 

हमारे देश को स्वतंत्रता प्राप्त करने के लिए एक लंबे अभियान का सामना करना पड़ा। दो विश्व युद्धों के बाद ब्रिटेन कमजोर पड़ने लगा और भारत आखिरकार आजाद हो गया। भारत का स्वतंत्रता संग्राम हमेशा दुनिया के लिए एक प्रेरणा रहा है क्योंकि यह दुनिया का सबसे अहिंसक अभियान था।

भारतीय स्वतंत्रता दिवस: समारोह

भारत के प्रधान मंत्री ने झंडा फहराया और लाल किले पर भाषण दिया। राज्य की राजधानी दिल्ली में विभिन्न स्कूलों और संगठनों द्वारा कई सांस्कृतिक कार्यक्रम आयोजित किए जाते हैं।

दिल्ली का लाल किला भी एक महत्वपूर्ण प्रतीक है क्योंकि 15 अगस्त 1947 को स्वतंत्र भारत के पहले प्रधान मंत्री जवाहर लाल नेहरू ने भारत के ध्वज का अनावरण किया था। दिल्ली शहर में ध्वजारोहण समारोह में कई लोग शामिल होते हैं जो देखने के लिए एक सुंदर अनुभव है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: 74th independence day of India, 15 august independence day, India independence day (1947), independence day celebration, independence day speech, why do we celebrate independence day in India, independence day India 2021

 

15 August 2022 Current Affairs

0
15 August 2022 Current Affairs
15 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 15 August 2022 

Ques 1. Who has become the first cricketer in the world to play Six hundred T20 matches?
Ans. Kieron Pollard

Ques 2. Which institute launched the virtual space tech park ‘Spark’?
Ans. ISRO

Ques 3. Which state government has launched a mobile app to check GST evasion?
Ans. Kerala State Government

Ques 4. Which institution regulates ‘digital lending activities’ in India?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 5. Which nation has launched gold coins to tackle rising inflation?
Ans. Zimbabwe

Ques 6. Who has launched the virtual space museum “Spark”?
Ans. ISRO

Ques 7. As per the recent changes in the rules of Atal Pension Yojana (APY), which category of beneficiaries has been excluded?
Ans. income tax payer

Ques 8. Who was given the International Booker Prize 2021?
Ans. David Diop

Ques 9. Who will be given the highest civilian honor in France?
Ans. Shashi Tharoor

Ques 10. Who has been named the best footballer of the year?
Ans. Sunil Chhetri

Ques 11. Which space agency successfully tested the Gaganyaan’s crew escape mechanism?
Ans. ISRO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

14 August 2022 Current Affairs

0
14 August 2022 Current Affairs
14 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 14 August 2022

Ques 1. From where will ISRO launch a mission named SSLV-D1/EOS-02 for Earth observation?
Ans. Andra Pradesh

Ques 2. Which Indian politician was awarded the Chevalier de la Légion d’honneur, France’s highest civilian award?
Ans. Shashi Tharoor

Ques 3. Which kingdom has launched ‘Chief Minister Equal Education Relief, Assistance and Grant (Cheerag) scheme?
Ans. Haryana

Ques 4. Issei Miyake, who departed away recently, was associated with which field?
Ans. Design

Ques 5. Who has become the new president of VI?
Ans. Ravinder Takkar

Ques 6. ONDC has signed an MoU with which regulatory body to coordinate the functions of the institutions.
Ans. SIDBI

Ques 7. IOCL has tied up with which nation for emergency supply of petroleum goods?
Ans. Bangladesh

Ques 8. The government has decided to make available the third vaccine for which epidemic Corbevax vaccine across the nation.
Ans. covid

Ques 9. Which day is celebrated on 12th August?
Ans. world elephant day

Ques 10. Which state has bet on palm oil to cut $19 billion in vegetable oil imports?
Ans. Telangana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

13 August 2022 Current Affairs

0
13 August 2022 Current Affairs
13 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 13 August 2022 

Ques 1. In which town did Home and Cooperative Minister Amit Shah inaugurate the one-day National Conference of Rural Cooperative Banks?
Ans. New Delhi

Ques 2. Maharashtra has tied up with which state to stop the migration and trafficking of women.
Ans. West Bengal

Ques 3. When is ‘World Biofuel Day’ celebrated?
Ans. August 10

Ques 4. Which is the first global big tech company to join the (ONDC) Open Network for Digital Commerce?
Ans. Microsoft

Ques 5. Did the cabinet approve the audio-visual co-production pact between India and which nation?
Ans. Australia

Ques 6. Which country won the gold medal in the open section of the 44th Chess Olympiad?
Ans. Uzbekistan

Ques 7. Who has been appointed as the 49th Chief Justice of the country?
Ans. Justice Uday Umesh Lalit

Ques 8. William Felton Russell has departed away, he was related to which sport?
Ans. basketball

Ques 9. Who has been appointed as the nation Director of the World Bank for India?
Ans. August Tano Kuame

Ques 10. Which state has launched an egg and milk scheme for Anganwadi children?
Ans. Kerala

Ques 11. Issei Miyake departed away at the age of 84 Who was he?
Ans. fashion designer

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Raksha Bandhan 2022

0
Raksha Bandhan 2022
Raksha Bandhan 2022

Raksha Bandhan 2022

Raksha Bandhan 2022 : रक्षा बंधन का खास मौका आ गया है। यह भाई-बहन के प्यार को गले लगाने और बंधन को संजोने का अवसर है। संपूर्ण भारत इसे बड़े उत्साह के साथ मनाता है। रक्षा बंधन को प्यारी राखी, घर की बनी मिठाइयाँ, उपहार और पूजा द्वारा और अधिक सुखद बना दिया जाता है। कोई भी हिंदू त्योहार धार्मिक अनुष्ठानों के बिना अधूरा है। रक्षा में, भगवान को बंधन की प्रार्थना की जाती है और फिर बहनें अपने भाइयों की पूजा करती हैं और रक्षा मंत्र का जाप करते हुए उनकी कलाई पर राखी बांधती हैं।

रक्षा बंधन 2022 पूर्णिमा या पूर्णिमा के दिन मनाया जाएगा और इस शुभ दिन पर बहनें भाई के माथे पर तिलक भी लगाएंगी। राखी के त्योहार के दौरान उपहार देने की परंपरा भी देश में मनाई जाती है।

Raksha Bandhan: Timing (रक्षा बंधन तिथि समय)

  1. शुभ मुहूर्त पूर्णिमा तिथि शुरू – गुरुवार, 11 अगस्त 2022 – सुबह 10:38 बजे
  2. पूर्णिमा तिथि समाप्त – 12 अगस्त 2022, शुक्रवार – 07:05 पूर्वाह्न
  3. रक्षा बंधन भाद्र समय – 11 अगस्त 2022, गुरुवार – सुबह 10:38 बजे
  4. रक्षा बंधन भद्र समाप्त – 11 अगस्त 2022, गुरुवार – 08:51 अपराह्न
  5. रक्षा बंधन का शुभ मुहूर्त – गुरुवार, 11 अगस्त 2022 – 08:51 अपराह्न से 09:12 बजे तक

12 अगस्त को राखी बांधने का मुहूर्त

  • अभिजीत मुहूर्त – शुक्रवार, 12 अगस्त 2022, सुबह 11:59 बजे से दोपहर 12:52 बजे तक
  • शुभ चौघड़िया – शुक्रवार, 12 अगस्त 2022, दोपहर 12:25 बजे से दोपहर 02:05 बजे तक

रक्षा बंधन का इतिहास

हिंदू पौराणिक कथाओं में बताया गया है कि महाभारत के समय भगवान कृष्ण ने गलती से उनके सुदर्शन चक्र पर अपनी उंगली काट दी थी। राजकुमारी द्रौपदी ने अपनी साड़ी से कपड़े का एक टुकड़ा फाड़ दिया ताकि उसकी उंगली से खून बहने से रोका जा सके। भगवान कृष्ण इस इशारे से बह गए थे और उन्हें एक पवित्र धागा माना जाता था।

उस दिन से, भगवान कृष्ण ने द्रौपदी की हर कीमत पर रक्षा करने की कसम खाई। महाभारत में, जब कौरवों ने द्रौपदी को शर्मसार करने की कोशिश की, तो भगवान कृष्ण प्रकट हुए और उन्हें दुष्ट लक्ष्य से बचाया।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Raksha Bandhan 2023, rakhi 2022 date Kolkata, rakhi 2022 date Delhi, rakhi 2022 date Bihar, rakhi 2022 date Telugu, rakhi 2022 date shubh time, rakhi 2022 date Hyderabad, rakhi 2022 date Bihar time

 

Happy Raksha Bandhan

10 August 2022 Current Affairs

0
10 August 2022 Current Affairs
10 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 August 2022 

Ques 1. Who will be awarded the ‘Karnataka Ratna award posthumously on November 1, 2022?
Ans. Puneet Rajkumar

Ques 2. Which kingdom has hosted the FIDE Chess Olympiad for the first time?
Ans. Gujarat

Ques 3. In which state ‘Donny Polo Airport’, which was in news, is located?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 4. Who has inaugurated the convention on drug trafficking?
Ans. Amit Shah

Ques 5. Who presides over the meeting of the Governing Council of NITI Aayog?
Ans. the prime minister of India

Ques 6. Which country won the Under-20 SAFF Football Championship title?
Ans. India

Ques 7. What is the name of the common portal for all official award recommendations and nominations?
Ans. National portal

Ques 8. Which Indian authority has partnered with the Quality Council of India?
Ans. national health authority

Ques 9. How many billion dollars did India’s foreign exchange reserves reach?
Ans. 571

Ques 10. In CWG 2022, Amit Panghal won the gold medal in boxing by defeating Kieren McDonald of England in the men’s how many kg finals.
Ans. 51 kg

Ques 11. Where was the Swami Vivekananda Yuva Shakti Yojana launched?
Ans. Karnataka

Ques 12. Who has been appointed as the chairman of SEBI’s 15-member committee to attract foreign investment?
Ans. KV Subramaniam

Ques 13. Which country has launched gold coins as a currency to combat inflation?
Ans. Zimbabwe

Ques 14. Which day is observed globally on the 6th of August every year?
Ans. Hiroshima Day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs