Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 136

08 September 2022 Current Affairs

0
08 September 2022 Current Affairs
08 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 September 2022 

Ques 1. Which state hosted the ‘State Science and Technology (S&T) Ministers’ Conference’?
Ans. Gujarat

Ques 2. Where will the nation’s first “Night Sky Century” be ready?
Ans. Ladakh

Ques 3. When is ‘National Sports Day’ celebrated?
Ans. 29 August

Ques 4. Liz Truss was named as the new Prime Minister of which nation?
Ans. United Kingdom

Ques 5. By which year will India become the third largest economy in the world?
Ans. Till 2029

Ques 6. Which has become the first state in India to launch the Shoe and Leather Product Policy 2022?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. Which country announced hosting the US-Pacific Island Country Summit for the first time?
Ans. America

Ques 8. Which is the first country to approve a needle-free, inhaled version of the COVID-19 vaccine?
Ans. China

Ques 9. Who has won the Dutch Grand Prix in the Formula One Championship?
Ans. Max Wastrupen

Ques 10. Who has been elected as a whole-time member of SEBI?
Ans. AN Gopalakrishnan

Ques 11. Who has been appointed as the new MD and CEO of Tamil Nadu Marketelay Bank?
Ans. S Krishnan

Ques 12. Where was the joint exercise Vajra Prahar between India and America concluded?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 13. Which state government has launched the Global Startup Challenge – Ventures?
Ans. Karnataka

Ques 14. Ayurveda company Dabur India Limited has appointed acts as the new brand ambassador of its toothpaste brand Dabur Red Paste.
Ans. Amitabh Bachchan

Ques 15. India has become the world’s largest economy, leaving Britain behind.
Ans. 5V

Ques 16. Which state got a second railway station after 100 years?
Ans. Nagaland

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

07 September 2022 Current Affairs

0
07 September 2022 Current Affairs
07 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 September 2022 

Ques 1. Which country has signed a $2.25 billion deal with a Russian nuclear company?
Ans. South Korea

Ques 2. Who has become the new CEO of Sansad TV?
Ans. Utpal Kumar

Ques 3. Which state government has been fined Rs 3500 crore by the National Green Tribunal (NGT) for violating waste management rules?
Ans. West Bengal

Ques 4. When is International Charity Day celebrated?
Ans. 5 September

Ques 5. According to the latest IMF data, which country is the fifth largest economy in the world?
Ans. India

Ques 6. IndusInd Bank has tied up with whom for the supply chain?
Ans. ADB

Ques 7. AAI and LFV Air Navigation Services of which nation have partnered?
Ans. Sweden

Ques 8. B Sheikh Ali has passed away, who was he?
Ans. Renowned historian

Ques 9. Which bank has appointed Mahendra Shah as its CEO & MD?
Ans. IDFC Bank

Ques 10. In which Nation the first statue of Swami Vivekananda has been installed?
Ans. Latin America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

06 September 2022 Current Affairs

0
06 September 2022 Current Affairs
06 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 September 2022 

Ques 1. Who has been appointed interim head of the All India Council for Technical Education?
Ans. M. Jagdish Kumar

Ques 2. Which nation has broken its own record for the world’s lowest fertility rate?
South Korea

Ques 3. Shumang Leela Festival is related to which state?
Ans. Manipur

Ques 4. Who has released the book New India Selected Writings 2014-19?
Ans. M Venkaiah Naidu

Ques 5. Which company has partnered with technology giants like Meta, Google, Microsoft, and Intel to launch 5G services?
Ans. reliance

Ques 6. Moody’s Investors Service has reduced India’s economic growth forecast for 2022 to what percent?
Ans. 7.7%

Ques 7. Which institute has released the report on snakebite incidence, mortality, morbidity, and socioeconomic burden in the country?
Ans. ICMR

Ques 8. Which minister has unveiled a book titled “Science Behind Suryanamaskar”?
Ans. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai

Ques 9. In which country has Google announced a program for 100,000 developers?
Ans. India

Ques 10. What was India’s GDP growth rate in the first quarter (April-June) of this financial year 2022-23, as per the recent NSO data?
Ans. 13.5%

Ques 11. Which bank has signed a strategic partnership with Asian Development Bank to support and promote supply chain finance solutions in India?
Ans. IndusInd bank

Ques 12. Who has been appointed interim head coach for the Asia Cup 2022?
Ans. VVS Laxman

Ques 13. Which state/UT launched the ‘Startup Pitch Challenge’ to provide a platform for startups in manufacturing-related sectors?
Ans. Karnataka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

05 September 2022 Current Affairs

0
05 September 2022 Current Affairs
05 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 05 September 2022 

Ques 1. RBI will auction four dated government securities worth how many rupees (in crores) on September 2, 2022?
Ans. 33000

Ques 2. Which organization manufactures the Tejas Mark-2 fighter jets?
Ans. HAL

Ques 3. Union Minister Hardeep Puri has launched the ‘Smart Solutions Challenge and Inclusive Cities Award 2022’, an initiative of that award.
Ans. National Institute of Urban Affairs in India and United Nations (UN)

Ques 4. Which bank has launched a cashback credit card?
Ans. SBI

Ques 5. Which Kingdom government has launched ‘CM Udyog Khiladi Unnayan Yojana’?
Ans. Uttarakhand

Ques 6. Which figure in the New Naval Ensign has the national emblem inside?
Ans. blue octagon

Ques 7. In which country a city is named after AR Rahman?
Ans. Canada

Ques 8. US Open Tennis, the fourth and final Grand Slam of the year, began in which town?
Ans. New York

Ques 9. All India Council for Technical Education (AICTE) has tied up with whom to accelerate digital creativity skills across the country.
Ans. Adobe

Ques 10. Which country is leading the cyber security exercise “Synergy”?
Ans. India

Ques 11. Which bank topped the charts in the debit card market with a 30% market share as of June 2022?
Ans. SBI

Ques 12. Ramon Magsaysay Award 2022 will be given to how many people?
Ans. 4

Ques 13. Which Kingdom government has launched ‘Nethanna Bima Yojana’ for the weavers of the state?
Ans. Telangana

Ques 14. Which state has introduced the ‘Venturise Global Startup Challenge?
Ans. Karnataka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

04 September 2022 Current Affairs

0
04 September 2022 Current Affairs
04 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 September 2022 

Ques 1. When is the International Day of Remembrance of the Slave Trade and Its Abolition observed?
Ans. 23 August

Ques 2. The police of which Kingdom has been presented with the prestigious ‘President Flag’ by Vice President Venkaiah Naidu?
Ans. Tamil Nadu

Ques 3. Which company will build the world’s largest carbon fiber plant?
Ans. Reliance Industries

Ques 4. With which country India has signed MoU for the smooth movement of seafarers?
Ans. Iran

Ques 5. Which Kingdom government has signed an agreement to become a member of the prestigious global network named ‘Under 2 Coalition’ to check global warming?
Ans. Punjab

Ques 6. How many railway stations in the country will have air-water-making machines?
Ans. 6

Ques 7. Which country’s army has appointed Colonel Abdoulaye Maiga as its interim prime minister?
Ans. Gardner

Ques 8. Which company has announced to launch ‘First in India’ seating system for Vande Bharat Express trains from September 2022?
Ans. Tata Steel Limited

Ques 9. Mikhail Gorbachev, who passed away recently, was the former President of which nation?
Ans. Russia

Ques 10. Who has launched the app called JKCop?
Ans. Jammu and Kashmir Police

Ques 11. Which dance has been nominated by India to be included in the list UNESCO?
Ans. Garba

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

03 September 2022 Current Affairs

0
03 September 2022 Current Affairs03 September 2022 Current Affairs
03 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 September 2022 

Ques 1. Who has been elected treasurer of the Commonwealth Parliamentary Association?
Ans. Anurag Sharma

Ques 2. Who introduced India’s first Gold and Silver Fund?
Ans. Edelweiss Mutual Fund

Ques 3. Ministry of Youth Affairs and Sports organized the ‘Meet the Champion’ initiative in how many schools across the country on National Sports Day?
Ans. 26 schools

Ques 4. When is National Nutrition Week 2022 observed?
Ans. 01 to 07 September

Ques 5. When is International Whale Shark Day celebrated?
Ans. 30 August

Ques 6. Which state government has banned vinyl banners?
Ans. Government of Andhra Pradesh

Ques 7. Who has been elected treasurer of the Commonwealth Parliamentary Association?
Ans. Anurag Sharma

Ques 8. Who won his second BWF World Championship title by defeating Thailand’s Kunlavut Vitidsern in Tokyo?
Ans. Viktor Axelson

Ques 9. Which state police launched an online mobile application “JK eCop” in August 2022?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 10. Where will the world’s largest religious monument open?
Ans. West Bengal

Ques 11. Which Indian player has won the bronze medal in the Changwon 2022 Shooting World Cup?
Ans. Sinharaj Adhana

Ques 12. In which state has the maximum number of two-wheeler riders die in 2021?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 13. Which state has banned vinyl banners?
Ans. Andhra Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

02 September 2022 Current Affairs

0
02 September 2022 Current Affairs
02 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 September 2022 

Ques 1. Which has become the first state to use blockchain technology for seed distribution?
Ans. Jharkhand

Ques 2. Who has become the most successful fast bowler in international cricket?
Ans. James Anderson of England

Ques 3. Who has become the Managing Director and CEO of Mercedes-Benz India?
Ans. Santosh Iyer

Ques 4. Which state’s first tribal novelist ‘Narayan’ has passed away?
Ans. Kerala

Ques 5. Who has become Miss Diva Universe 2022?
Ans. Divita Rai

Ques 6. Who has won the Best Film Award at the 67th Filmfare Awards 2022?
Ans. Sher Shah

Ques 7. From which country will India buy six TU-160 long-range bombers?
Ans. Russia

Ques 8. When is National Small Industries Day celebrated?
Ans. 30 August

Ques 9. Abhijit Sen has passed away, he was related to which field?
Ans. Economist

Ques 10. Which has become the second largest domestic airline in India?
Ans. Vistara

Ques 11. In which state has Chief Minister Udyaman Khiladi Unayan Yojana been launched?
Ans. Uttarakhand

Ques 12. Where is the 50th Sumang Leela Festival 2021-22 celebrated?
Ans. Manipur

Ques 13. Which female wrestler has won the silver medal in World U-20 Championship 2022?
Ans. Priya Malik

Ques 14. Who got the Best Actress Award at the 67th Filmfare?
Ans. Kirti Sanon

Ques 15. In which state did Rajiv Gandhi has started the Rural Olympic Games?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Rajasthan High Court Recruitment 2022

0
Rajasthan High Court Recruitment 2022
Rajasthan High Court Recruitment 2022

Rajasthan High Court Recruitment 2022

Rajasthan High Court Recruitment 2022: Rajasthan High Court released the post of Junior Judicial Assistant, Junior Assistant, and Clerk. There is a total of 2756 Vacancies. Some Important points are Given below.

Important Dates:-

  • Date Of Stating: 22 August 2022
  • Date Of End: 22 September 2022

Total Vacancies:-

  • 2756 Vacancies

High Court Of Rajasthan Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Skill Test

Age Limit:-

  • Minimum Age= 18 Year
  • Maximum Age= 40 Year

Pay Scale:-

  • Pay Salary= Level 05

Qualification:-

  • Graduation
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • Rajasthan

Application Fees:

  • General/OBC Candidates: Rs.500/-
  • Rajasthan Candidates: Rs.400/-
  • ST/SC Candidates:  Rs.350/-

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • 10th,  12th Mark Sheet
  • Graduate Mark Sheet
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: rajasthan high court case status, rajasthan high court jodhpur, rajasthan high court jaipur, rajasthan high court jodhpur case status, rajasthan high court recruitment,  rajasthan high court judges list, rajasthan high court app.

01 September 2022 Current Affairs

0
01 September 2022 Current Affairs
01 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 September 2022 

Ques 1. When is National Sports Day celebrated?
Ans. 29 August

Ques 2. Which four-wheeler manufacturer has completed 40 years in India?
Ans. Suzuki

Ques 3. When is National Small Industries Day celebrated?
Ans. 30 August

Ques 4. Which has been declared the best aspirational district of India by NITI Aayog?
Ans. Haridwar

Ques 5. Which bank has launched the Rupay credit card?
Ans. ICICI Bank

Ques 6. When is ‘World Humanitarian Day’ celebrated?
Ans. August 19

Ques 7. From where else is the name of the only fast bowler to take 950 wickets in international cricket?
Ans. James Anderson

Ques 8. Which kingdom Mandla has become the first tribal ‘functionally literate’ district?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. When is Small Industries Day celebrated every year?
Ans. 30 August

Ques 10. Who has won India’s first bronze medal in the World Badminton Championships?
Ans: Satvik and Chirag

Ques 11. Divita Rai has become “Miss Diva Universe 2022”, where is she from?
Ans. Karnataka

Ques 12. In which state did the Chief Minister announces the Rajiv Gandhi Rural Olympic Games to create an environment of sports and encourage sports talent?
Ans. Rajasthan

Ques 13. How many years have been completed in India of Maruti Suzuki?
Ans. 40 years

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

31 August 2022 Current Affairs

0
31 August 2022 Current Affairs
31 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 31 August 2022 

Ques 1. When is the ‘Parsi New Year’ celebrated?
Ans. 17 August

Ques 2. The ‘National Sports Day’ or National Sports Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of which sportsperson?
Ans. Major Dhyan Chand

Ques 3. Who has started Make India’s No 1 mission?
Ans. Arvind Kejriwal

Ques 4. Who has become the new MD and CEO of IDFC?
Ans. Mahendra Shah

Ques 5. What is the name of the new model of sustainable development of rivers proposed by the Government of India?
Ans. Earth Ganga

Ques 6. Which district has been declared the best aspirational district by NITI Aayog?
Ans. Haridwar

Ques 7. In which city the 300-meter-long ‘Atal Bridge’ for pedestrians and cyclists has been inaugurated?
Ans. Gujarat

Ques 8. Who has become the first player to score the most runs in a T20 International match?
Ans. Rohit Sharma (3499 runs)

Ques 9. Where has India’s first 3D post office opened?
Ans. Bangalore

Ques 10. President Draupadi Murmu has recently appointed how many lawyers as additional judges for the Calcutta High Court?
Ans. nine

Ques 11. Who has been appointed as the interim President of the Indian Olympic Association?
Ans. Adil Sumirwala

Ques 12. Where was the Varsab Sainik Rest House inaugurated?
Ans. Delhi Cantt

Ques 13. Who has been appointed by the All India Kayastha Mahasabha as the Madhya Pradesh President of the Women’s Cell?
Ans. Dr. Vanitha Srivastava

Ques 14. Which scheme has completed 8 years on 28 August 2022?
Ans. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (28 August 2014)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs