Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 129

28 November 2022 Current Affairs

0
28 November 2022 Current Affairs
28 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 November 2022 

Ques 1. Who was appointed as the Vice President by the International Cricket Council (ICC)?
Ans. Imran Khwaja

Ques 2. Who has been honored with the Sumitra Charat Ram Award?
Ans. Uma Sharma

Ques 3. Who has been appointed as the new (PM) Prime Minister of Peru?
Ans. Betsy Chavez Chino

Ques 4. Where is the Indian Air Force conducting Exercise Samanvay 2022?
Ans. Agra

Ques 5. Which footballer has equaled the legend, Diego, in the most number of World Cup matches?
Ans. Massey

Ques 6. Which state has the largest installed grid-interactive renewable energy capacity in India?
Ans. Karnataka

Ques 7. The Government of India has invited the President of which nation as the chief guest for the Republic Day Parade 2023?
Ans. Egypt

Ques 8. LG Asim Munir has become the new army chief of which country?
Ans. Pakistan

Ques 9. Which packaged drinking water company was acquired by Tata Consumer Products?
Ans. Bisleri

Ques 10. Naval exercise Naseem Al Brahma 2022 has taken place between India and which country?
Ans. Oman

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

27 November 2022 Current Affairs

0
27 November 2022 Current Affairs
27 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 November 2022 

Ques 1. Who was sworn in as the new Prime Minister of Malaysia on 24 November 2022?
Ans. Anwar Ibrahim

Ques 2. Who has been named the new army chief of Pakistan?
Ans. Lt. Gen. Asim Munir

Ques 3. Which country has been declared a ‘state sponsoring terrorism’ by the European Union Parliament on November 23, 2022?
Ans. Russia

Ques 4. In how many villages of Rajasthan community buildings will be constructed under Dr. Ambedkar Utsav Dham’s scheme?
Ans. 568 villages

Ques 5. Who holds the world record for making 22,000 yards of paper boat in 35 minutes?
Ans. Historical Cuttack Balliatra

Ques 6. Who has given the National Clean School Awards 2021-22?
Ans. Subhash Sarkar

Ques 7. Sangai Festival is the cultural festival of which Indian kingdom?
Ans. Manipur

Ques 8. The bilateral military exercise Garuda Shakti was organized between India and which country in November 2022?
Ans. Indonesia

Ques 9. Which portal of Rajasthan was given the Scotch Gold Award for 2022 in the e-governance category?
Ans. Public welfare portal

Ques 10. Which campaign against has been started by the Central Government for one week from 26 November 2022 against gender violence?
Ans. New consciousness campaign

Ques 11. Who will host the Shanghai Cooperation Organization next year?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

26 November 2022 Current Affairs

0
26 November 2022 Current Affairs
26 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 November 2022 

Ques 1. Which state has introduced India’s first elephant mortality audit framework?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. As per GITR 2022, which nation has topped the Network Readiness Index?
Ans. America

Ques 3. Which Asian country introduced the suicide prevention policy?
Ans. India

Ques 4. Which state government will provide shelter to 270 tribals of the Chin-Kuki community who fled from Bangladesh?
Ans. Mizoram

Ques 5. Which railway station has got the 04 Star Eat Right Station certificate?
Ans. Bhopal Railway Station

Ques 6. Who topped the North East Olympic Games?
Answer: Manipur

Ques 7. Who has dedicated the renovated Tawang War Memorial to the nation?
Ans. Pema Khandu

Ques 8. Which country’s parliament designated Russia as a state object of terrorism?
Ans. European Parliament

Ques 9. Who has been appointed as the brand ambassador of UrbanGberu?
Ans. Suryakumar Yadav

Ques 10. Army Chief General Manoj Pandey has gone on a four-day visit to which nation?
Ans. France

Ques 11. When is World Television Day celebrated?
Ans. 21 November

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

25 November 2022 Current Affairs

0
25 November 2022 Current Affairs
25 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 25 November 2022

Ques 1. Where has Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the UNESCO – India – Africa – Hackathon 2022 on November 21, 2022?
Ans. Greater Noida

Ques 2. What is Artemisinin related to?
Ans. Malaria

Ques 3. In which state the draft of the sanitation system will be prepared on the lines of Indore in terms of cleanliness?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 4. Who won the singles title of Yonex Sunrise 34th Sub Junior Under-13 National Badminton Championship-2022?
Ans. Tanvi Patri

Ques 5. Who won the gold medal in ICQCC 2022?
Ans. NTPC team

Ques 6. Who has won the 72nd Inter-Services Volleyball Championship 2022 -23?
Ans. army red

Ques 7. On which day Africa Industrialization Day was observed?
Ans. On 20 November

Ques 8. How many gold medals did India win in South Korea’s 15th Asian Championship?
Ans. 25 gold

Ques 9. Which medal was won by Indian boxer Lovleen Borgohain in the Asia Boxing Championship?
Ans. Gold

Ques 10. Prime Minister Modi has dedicated the Kameng Hydroelectric Project to the nation. In which state is it located?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 11. Who has won the Abu Dhabi Grand Prix?
Ans. Max Verstappen

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

24 November 2022 Current Affairs

0
24 November 2022 Current Affairs
24 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 November 2022 

Ques 1. When is ‘Public Service Broadcasting Day’ celebrated?
Ans. 12 November

Ques 2. In which kingdom the 9-day International Film Festival of India (IFFI) has been inaugurated?
Ans. Goa

Ques 3. Which state has introduced India’s first elephant death audit framework?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. Where has Blackstone American company started its business in Asia?
Ans. India

Ques 5. Which country has been removed by the US from the ‘Currency Monitoring List’?
Ans. India

Ques 6. On which day is the Foundation Day of the Jharkhand Legislative Assembly celebrated?
Ans. Every year on 22 November

Ques 7. Where has the Indian Army conducted an integrated firepower exercise ‘Shatrunash’ on November 21, 2022?
Ans. Shri Ganga Nagar

Ques 8. When is Naturopathy Day celebrated?
Ans. 18 November

Ques 9. In which kingdom will ‘RIL’ develop India’s first multi-modal logistics park?
Ans. Tamil Nadu

Ques 10. By which country has the Monster missile been launched?
Ans. North Korea

Ques 11. The renovated Tawang War Memorial located in which kingdom has been dedicated to the nation?
Ans. Arunachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

23 November 2022 Current Affairs

0
23 November 2022 Current Affairs
23 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 November 2022 

Ques 1. India has taken over the chairmanship of the Global Partnership on AI from which country?
Ans. France

Ques 2. National Newborn Week has been celebrated since when?
Ans. 15 to 21 November

Ques 3. Who among the following left for a 2-day visit to Cambodia in November 2022?
Ans. Rajnath Singh

Ques 4. Who has committed $2.5 billion to the Middle East Green Initiative?
Ans. Saudi Arab

Ques 5. Who has been nominated as the Director on the Central Board of RBI?
Ans. Vivek Joshi

Ques 6. Which nation has received the Leadership in Family Planning (EXCELL) Awards-2022 at ICFP 2022?
Ans. India

Ques 7. Who will host the 11th edition of ‘The India Stonemart International Exhibition’?
Ans. Jaipur

Ques 8. How much loan has been given by German bank KfW to the State Bank of India for the solar project?
Ans. 150 million Euro

Ques 9. Who chaired the first session of the 3rd ‘No Money for Terror’ Ministerial Conference on the theme ‘Global Trends in Terrorism Financing and Terrorism’ in New Delhi?
Ans. Amit Shah

Ques 10. Which state government has celebrated November 10 as ‘Bajra Day’?
Ans. Odisha

Ques 11. Who has won the 6th ATP Finals title?
Ans. Novak Djokovic

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

22 November 2022 Current Affairs

0
22 November 2022 Current Affairs
22 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 November 2022 

Ques 1. Who was appointed as the Election Commissioner by President Draupadi Murmu?
Ans. Arun Goyal

Ques 2. In which city Kashi Tamil Sangamam was inaugurated by PM Modi?
Ans. Varanasi

Ques 3. Which kingdom government will reimburse the technical license cost to startups?
Ans. Kerala

Ques 4. Where will the Uttar Pradesh Global Investors Summit be organized in February 2023?
Ans. Lucknow

Ques 5. Where is the 2nd edition of the ASEAN India Music Festival being held?
Ans. Delhi

Ques 6. Which city issued ‘Municipal Bonds’ for the first time?
Ans. Vadodara

Ques 7. Which cricket team holds the record for playing the most number of international mats in a year?
Ans. India

Ques 8. Who has won the Billie Jean King Cup title?
Ans. Switzerland

Ques 9. ‘Adidas’ has appointed whom as the CEO of the company?
Ans. Björn Guldren

Ques 10. Which award has been won by the NTPC team at the 47th ICQCC – 2022?
Ans. gold medal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

Indian Overseas Bank Recruitment 2022

0
Indian Overseas Bank Recruitment 2022
Indian Overseas Bank Recruitment 2022

Indian Overseas Bank Recruitment 2022

Indian Overseas Bank Recruitment 2022: Overseas Bank Recruitment 2022 released the post of Specialist Officer Some essential points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Apply: 08 November 2022
  • Last Date Of Apply: 31 November 2022

Total Posts

  • 25

Indian Overseas Bank Vacancies 2022: Selection Process

  1. Written Exam
  2. Personal Interview

Age Limit:-

  • Minimum Age Limit= 22 Years
  • Maximum Age Limit= 40 Years

Pay Scale:-

  • Pay Scale (Salary)= Rs. 8,000 to 20,000/-

Qualification:-

  • Graduate
  • Post Graduate
  • Check Offical Notification

Job Location: 

  • All Over India

Application Fees:

  • General/ EWS/ OBC = Rs. 500/-
  • ST/ SC/ PWD = Rs. 100/-

Who Can Apply:

  • All Over India Candidates

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • 10th,  12th, Graduate, Mark Sheet
  • Signature
  • Identity Document Proof- Passport, Pan Card, Aadhar Card, Voter ID

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: IOB Selection Process, IOB Jobs 2022, IOB Recruitment 2022.

21 November 2022 Current Affairs

0
21 November 2022 Current Affairs
21 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 21 November 2022

Ques 1. Who has been appointed as the full-time member of NITI Aayog?
Ans. Arvind Virmani

Ques 2. Which day is celebrated every year on 20 November in the country?
Ans. Constitution Day

Ques 3. How many gold medals did India win in the 15th Asian Airgun Championship?
Ans. 25

Ques 4. In which state did PM Modi dedicate the 600 MW Kameng hydropower project?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 5. Which company will set up the country’s first multimodal logistic park?
Ans. Reliance Industries

Ques 6. CV Ananda Bose has been appointed as the new Governor of which state?
Ans. West Bengal

Ques 7. Which country has become the world’s second-largest producer of steel?
Ans. North India

Ques 8. Who will attend the opening of the FIFA World Cup to be held in Qatar?
Ans. Jagdeep Dhankhar

Ques 9. How many gold medals did India win in the 15th Asian Airgun Championship?
Ans. 25

Ques 10. Which has been chosen as the country’s strongest telecom brand?
Ans. Reliance Jio

Ques 11. The government appointed the Drug Controller General of India, Dr. V.G. Somani’s tenure has been extended to how many months?
Ans. 3 months

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

20 November 2022 Current Affairs

0
20 November 2022 Current Affairs
20 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 November 2022 

Ques 1. Where will the world’s longest river cruise depart for the first time?
Ans. From Kashi

Ques 2. The Indian Space Research Organization (ISRO) recently successfully launched the country’s first private rocket named Vikram-S.
Ans. Start

Ques 3. When is National Legal Services Day celebrated?
Ans. 09 November

Ques 4. For the first time, how many women officers will be inducted into the Defense Services Staff College?
Ans. 06

Ques 5. Who has become the president of ICC?
Ans. Greg Barclay

Ques 6. Who has been given the first prize in the Hindi category in the “SAIL Golden Jubilee Story Writing Competition-2022”?
Ans. Dani Prasad Sharma

Ques 7. Where did the 15th Asian Airgun Championship 2022 begin?
Ans. South Korea

Ques 8. Who was invited as an international observer for the Nepal elections?
Rajiv Kumar

Ques 9. Where will the 34th Sub Junior Under-13 National Badminton Championship-2022 be held?
Ans. Lucknow

Ques 10. Which state has become a uniform price of gold in the entire state?
Ans. Kerala

Ques 11. Which of the following nations participated in the 4th meeting of the Moscow Model Consultations held?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.