Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 128

09 December 2022 Current Affairs

0
09 December 2022 Current Affairs
09 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 December 2022 

Ques 1. Which country hosted the Asia and Pacific regional meeting of the International Labor Organisation?
Ans. Singapore

Ques 2. When is National Pollution Control Day celebrated?
Ans. 02 December

Ques 3. What has the Central Government decided to rename the historic Rajpath and Central Vista Lawns in the national capital Delhi?
Ans. duty line

Ques 4. Who has inaugurated the National Conference on Soil Health?
Ans. Narendra Singh Tomar

Ques 5. Which country abolished the morality police known as Gasht-e-Irshad or ‘Guidance Patrol’?
Ans. Iran

Ques 6. In which city India’s first gold ATM was established?
Ans. Hyderabad

Ques 7. India and which nation have signed an agreement for an EDCF loan of Rs 1500 crore?
Ans. South Korea

Ques 8. On which day the 5th EU-India Competition Week has been inaugurated?
Ans. 5 December 2022

Ques 9. To which country the World Bank has recently approved funding of USD 250 million to strengthen environmental management?
Ans. Bangladesh

Ques 10. Who has been included in the Forbes Asia Heroes of Philanthropy list?
Ans. Gautam Adani

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

07 December 2022 Current Affairs

0
07 December 2022 Current Affairs
07 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 December 2022 

Ques 1. Mount Sumeru volcano erupted in December 2022 It is located in which country?
Ans. Indonesia

Ques 2. Which NASA crew’s two astronauts worked for seven hours outside the International Space Station?
Ans. Expedition 68 crew

Ques 3. When is Navy Day celebrated in India?
Ans. 04 December

Ques 4. Bureau of Indian Standards has tied up with how many engineering institutes?
Ans. 6

Ques 5. Who among the following will lead the Indian delegation to the Space Debate to be held in Abu Dhabi?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 6. Which team reached the quarter-finals for the 10th time in the FIFA World Cup?
Ans. England

Ques 7. Which nation’s Great Barrier Reef will be listed as a World Heritage Site?
Ans. Australia

Ques 8. In which city is the first G-20 Sherpa meeting being held under the chairmanship of India?
Ans. Udaipur

Ques 9. In which city will the 6th Vande Bharat train be inaugurated in December 2022?
Ans. Nagpur

Ques 10. Which company’s current CEO Krishan Kumar Chutani has resigned from the company?
Ans. Dabur International Company

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

06 December 2022 Current Affairs

0
06 December 2022 Current Affairs
06 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 December 2022 

Ques 1. Who among the following was appointed as the Chief Secretary of Andhra Pradesh?
Ans. Jawahar Ready

Ques 2. Which country’s highest volcano Mount Semeru has suddenly erupted?
Ans. Indonesian

Ques 3. Which state government has waived the loan of 14 thousand crore rupees of 22 lakh farmers?
Ans. Rajasthan

Ques 4. Who has planned India’s first retail municipal green bond?
Ans. Indore

Ques 5. When is the International Day of Solidarity with the Palestinian People observed?
Ans. 29 November

Ques 6. Which state passed bills to make the anti-conversion law more stringent?
Ans. Uttarakhand

Ques 7. On which day the World Soil Day celebrated all over the world?
Ans. On 5th December

Ques 8. Who has successfully launched the ‘RH200-sounding rocket?
Ans. ISRO

Ques 9. Which has been approved as a food animal by FSSAI recently?
Ans. Himalayan Yak

Ques 10. Which country successfully used steam to propel the Moon spacecraft?
Ans. Japan

Ques 11. In which month has the GST collection been reduced to Rs 1.46 lakh crore this year?
Ans. November

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

05 December 2022 Current Affairs

0
05 December 2022 Current Affairs
05 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 05 December 2022 

Ques 1. With which country India signed the ‘Economic Development Cooperation Fund Loan’ agreement for Intelligent Transport System?
Ans. South Korea

Ques 2. Which of its sixth-generation nuclear bombers was launched by America?
Ans. B-21 Raider

Ques 3. When was the 58th Raising Day of Border Security Force (BSF) celebrated?
Ans. 01 December

Ques 4. The world’s largest active volcano Mauna Loa erupted for the first time in how many years?
Ans. 40 years

Ques 5. Name the South Asia CEO of GroupM Media, who has been recently elected as the President of the Advertising Agencies Association of India.
Ans. Prashant Kumar

Ques 6. Has released the book Bravehearts of Bharat vignetters from Indian history written by
Ans. Vikram Sampat.

Ques 7. Who has been appointed as the Secretary of the School Education Department?
Ans. Sanjay Kumar

Ques 8. Which cricket team has won the Vijay Hazare Trophy 2022 title?
Ans. Saurashtra

Ques 9. Which country will assume the presidency of the plenary session of the Wassenaar Arrangement for one year on January 01, 2023?
Ans. India

Ques 10. Which West Indies all-rounder has retired as a player from the Indian Premier League (IPL)?
Ans. Dwayne Bravo

Ques 11. Which country has assumed the chairmanship of UNSC for December 2022?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

04 December 2022 Current Affairs

0
04 December 2022 Current Affairs
04 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 December 2022 

Ques 1. The book titled Bravehearts of India was released by whom has it been written?
Ans. Vikram Sampat

Ques 2. In which state, in the matter of cleanliness, a draft of the cleanliness system will be prepared on the lines of Indore?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 3. Who was recognized as the Para Sports Person of the Year at the FICCI Turf 2022 and India Sports Awards?
Ans. Avni Lekhra

Ques 4. On which day the International Day for the Abolition of Slavery is celebrated?
Ans. On 2 December

Ques 5. Who inaugurated the Divya Kala Mela 2022 in December 2022?
Ans. Virendra Kumar

Ques 6. Which country will assume the chairmanship of G-20 for one year from 1 December 2022 to 30 November 2023?
Ans. India

Ques 7. Who inaugurated the first Coastal Security Summit in Chennai?
Ans. Giridhar Armani

Ques 8. Which has become the first state to create the role of Director General of Audit?
Ans. Tamil Nadu

Ques 9. In which state did the Sudarshan Chakra Corps of the Indian Army conduct the Sudarshan Prahar exercise on 1 December 2022?
Ans. Rajasthan

Ques 10. Which has been named the Word of the Year for 2022 by US dictionary publisher Merriam-Webster?
Ans. gaslighting

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs. CA

03 December 2022 Current Affairs

0
03 December 2022 Current Affairs
03 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 December 2022 

Ques 1. Who served as the first female referee in the men’s World Cup?
Ans. Stephanie Frapart

Ques 2. Who inaugurated the 23rd Hornbill Festival in Nagaland?
Ans. Vice President Mr. Jagdeep Dhankhar

Ques 3. Who will inaugurate a statue of Mahatma Gandhi at the United Nations during India’s presidency of the UN Security Council on 14 December 2022?
Ans. s. Jaishankar

Ques 4. Where has the Indo-Pacific Regional Dialogue 2022 started?
Ans. New Delhi

Ques 5. Who has become the new CEO of the social networking site Twitter?
Ans. Parag Agarwal

Ques 6. Who took over as the new Revenue Secretary?
Ans. Sanjay Malhotra

Ques 7. From which day the 46th International Book Fair is being organized in Kolkata?
Ans. From 30 January 2023

Ques 8. Reserve Bank of India imposed a penalty of how much rupees on Parsi Cooperative Bank?
Ans. Rs 1.25 crore

Ques 9. Where has the groundnut festival “Kadlekai Paresh” been launched?
Ans. Karnataka

Ques 10. Who has become the ‘first women President of Barbados’?
Ans. Sandra Mason

Ques 11. India has provided how much US dollar budgetary support to the Maldives?
Ans. 100 million

Ques 12. When is the Constitution Day of India celebrated?
Ans. 26 November

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

02 December 2022 Current Affairs

0
02 December 2022 Current Affairs
02 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 December 2022 

Ques 1. Who was awarded the Para Sports Person of the Year award?
Ans. Avni Lekhra

Ques 1. From which state the lizard named Tokay Geiko was recovered?
Ans. Bihar

Ques 3. In which building did Vice President Jagdeep Dhankhar present Shilp Guru and National Awards recently?
Ans. Vigyan Bhavan

Ques 4. Which museum has recently won the UNESCO award?
Ans. Chhatrapati Shivaji Maharaj Artifacts Museum

Ques 5. Which country will assume the presidency of G20 on 1 December 2022 for 1 year?
Ans. India

Ques 6. Who has been appointed as the head of the International Hindu Mahasabha of Himachal Pradesh?
Ans. Vinod Sharma of Una district

Ques 7. Who has been approved as BSE’s Managing Director and Chief Executive Officer?
Ans. Sundararaman Ramamurthy

Ques 8. Which science documentary was recently screened in Sanskrit Yanam at the 53rd IFFI?
Ans. first

Ques 9. Who has been appointed as the deputy mayor of Brampton city of Canada?
Ans. Harkirat Singh

Ques 10. Who took an oath of office and secrecy as a member of UPSC?
Ans. Preeti Sudan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

01 December 2022 Current Affairs

0
01 December 2022 Current Affairs
01 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 December 2022 

Ques 1. Which country recently launched Operation Tornadoshield?
Ans. India

Ques 2. Hawaii’s Mauna Loa volcano erupted for the first time after how many years?
Ans. 40 years

Ques 3. What is the name of the hypersonic engine made by China?
Ans. Kerosene-based detonation engine

Ques 4. In which state the foundation stone of Dhamma Deepo International Buddhist University was laid on 29 November 2022?
Ans. Tripura

Ques 5. India has taken over the chairmanship of the Global Partnership on AI from which nation?
Ans. France

Ques 6. In which town the Ministry of Coal will organize an Investors Summit on 1st December 2022?
Ans. Mumbai

Ques 7. Harimaun Shakti joint military exercise with which nation India started in November 2022?
Ans. Malaysia

Ques 8. The world’s largest active volcano has erupted on the Hawaiian Islands of which country? What is his name?
Ans. Mauna Loa volcano in America

Ques 9. Which country has recently won the Davis Cup Tennis 2022 for the first time?
Ans. Canada

Ques 10. With which nation India held Foreign Office Consultative Conference in Delhi in November 2022?
Ans. Azerbaijan

Ques 11. Which city’s museum restoration project has been awarded the Award of Excellence at UNESCO?
Ans. Mumbai

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

30 November 2022 Current Affairs

0
30 November 2022 Current Affairs
30 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 30 November 2022 

Ques 1. Who has been elected as the chairman of IOA’s ‘Athletes Commission’?
Ans. Mary Kom

Ques 2. The joint military exercise ‘Harimau Shakti 2022’ is being conducted between India and which country from November 28 to December 12, 2022.
Ans. Malaysia

Ques 3. With which country India started a joint military exercise named Austra Hind 22?
Ans. Australia

Ques 4. Who wrote the book ‘Nalnada Until We Meet Again’?
Ans. Gautam Bora

Ques 5. Where was the 25th National Conference on e-Governance held in which Union Territory?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 6. Which satellite was successfully launched by PSLV-C54 recently?
Ans. EOS-06

Ques 7. Which country is hosting the Asia Pacific Broadcasting Union General Assembly 2022?
Ans. India

Ques 8. For how many years has the tenure of ED director SK Mishra been extended?
Ans. One

Ques 9. Which platform has won the Best E-learning Platform award by ASSOCHAM?
Ans. policy digital

Ques 10. In which city will Aero India 2023 be organized in February 2023?
Ans. Bangalore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

29 November 2022 Current Affairs

0
29 November 2022 Current Affairs
29 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 29 November 2022 

Ques 1. Who was appointed as the Nikshay Mitra Ambassador by the Central Government?
Ans. Deepa Malik

Ques 2. When is Naturopathy Day celebrated?
Ans. 18 November

Ques 3. Which city will host India’s first G-20 Sherpa meeting from December 04 to 07, 2022?
Ans. Udaipur, Rajasthan

Ques 4. Which bank has got the award for the Atal Pension Yojana nomination?
Ans. KVG Bank

Ques 5. With which country Qatar signed the world’s longest gas supply deal?
Ans. China

Ques 6. The Karnataka government will provide special grants to Kannada language schools in which state?
Ans. Maharashtra

Ques 7. When is National Milk Day celebrated?
Ans. 26 November

Ques 8. Who is the first turbaned Sikh appointed as the Deputy Mayor of Brampton city of Canada?
Ans. Harkirat Singh

Ques 9. Which film won the 53-over challenge award at the International Film Festival of India?
Ans. Dear Diary

Ques 10. Which nation has won the Excellence in Leadership in Family Planning Award?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.