Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 41

20 June 2024 Current Affairs

0
20 June 2024 Current Affairs
20 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

20 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 20 June 2024 

Ques 1. Prime Minister Narendra Modi will release which installment of ‘PM-Kisan Yojana’ in Varanasi?
Ans. 17th

Ques 2. Who won the gold medal in men’s javelin throw at the World Athletics Continental Gold Tour in Finland on June 18, 2024?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 3. Who will host the Hockey Men’s Junior World Cup 2025?
Ans. India

Ques 4. Where has North India’s first Maharao Shekhaji Military Academy been built?
Ans. Mohanpura village, Sikar

Ques 5. Which country has distanced itself from the declaration of the Ukraine Peace Conference?
Ans. India

Ques 6. The World Bank has increased India’s growth rate forecast for the financial year 2025 to how many percent?
Ans. 6.6%

Ques 7. In which scheme, the state government has implemented a coupon system for food at one time to prevent fraud?
Ans. Shri Annapurna Rasoi Yojana

Ques 8. In which country, cloud giant Oracle Cloud will help in training 02 lakh students?
Ans. India

Ques 9. Four solar projects of how many megawatts of energy have been approved by the Chief Minister of Rajasthan?
Ans. 2950 megawatts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

19 June 2024 Current Affairs

0
19 June 2024 Current Affairs
19 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

19 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 19 June 2024 

Ques 1. Who will be awarded the Sahitya Akademi Yuva Puraskar 2024 this year?
Ans. Gaurav Pandey

Ques 2. Who is the National Security Advisor (NSA) of America?
Ans. Jake Sullivan

Ques 3. The Smritivan Memorial Museum located in which state has been selected for the UNESCO Prix Award?
Ans. Gujarat

Ques 4. Two CM Rise Schools of which state of India have been selected among the best 10 schools in the world?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 5. When will the new criminal laws Indian Justice Code, Indian Security Code and Indian Evidence Act come into force?
Ans. 1 July, 2024

Ques 6. In which state will GAIL set up India’s largest KTA ethane cracker project?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 7. The first direct international flight service has been started between India and which country?
Ans. Cambodia

Ques 8. Where has the two-day India IORA Cruise Tourism Conference concluded?
Ans. New Delhi

Ques 9. How many times in a year has the University Grants Commission allowed Indian universities to give admission?
Ans. 2

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

18 June 2024 Current Affairs

0
18 June 2024 Current Affairs
18 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

18 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 18 June 2024 

Ques 1. Who will be honoured with the prestigious ‘V. Shantaram Lifetime Achievement Award’?
Ans. Subbaiah Nallamuthu

Ques 2. Apart from Mumbai, which cities are hosting MIFF screenings this year?
Ans. Delhi, Chennai, Pune and Kolkata

Ques 3. Where will MotoGP India 2025 be held?
Ans. Greater Noida

Ques 4. Which Indian museum has been selected by UNESCO for the prestigious ‘Prix Versailles’ award?
Ans. Smritivan Earthquake Memorial Museum

Ques 5. Where has India’s Axis Bank opened its office?
Ans. Nairobi

Ques 6. Who has been appointed as the new Executive Officer of Tirumala Tirupati Devasthanam?
Ans. J. Shyamala Rao

Ques 7. How many crore new houses will the government build under the Pradhan Mantri Awas Yojana?
Ans. 3 crore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

15 June 2024 Current Affairs

0
15 June 2024 Current Affairs
15 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

15 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 15 June 2024 

Ques 1. What is the rank of India in the Global Gender Gap Index released by the World Economic Forum?
Ans. 129th

Ques 2. Russia and the armed forces of which country have started the second phase of tactical nuclear weapon exercise?
Ans. Belarus

Ques 3. Who has been reappointed as the National Security Advisor (NSA) in the Narendra Modi-led NDA government?
Ans. Ajit Doval

Ques 4. Who has been appointed as the Secretary of CCI?
Ans. Inderpal Singh Bindra

Ques 5. Who has taken oath as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the third consecutive time?
Ans. Pema Khandu

Ques 6. The International Astronomical Union has named a crater on Mars after whom?
Ans. Professor Devendra Lal

Ques 7. In which country has the Ukraine Peace Conference been organized?
Ans. Switzerland

Ques 8. NASA is collaborating with which IIT to conduct research on multidrug resistant pathogens in India?
Ans. IIT Madras

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

Rivers Of India

0
Rivers Of India
Rivers Of India

Rivers Of India

Rivers Of India: The Indus, Brahmaputra, Narmada, Tapi, Godavari, Krishna, and Mahanadi are the seven most important Indian rivers.

It is essential to concentrate on essential general knowledge topics for candidates preparing for various Defense examinations, including the NDA, CISF, CDS, CRPF, Airforce, Territorial Army, and others.

Indians depend on the river system for electricity, irrigation, transportation, potable water, and a means of subsistence.

Major Rivers Of India

S.No. River Name Length (K.M.) Origin States
1 Indus 3,180 In Tibet Kalish Range 5080 mts. Gilgit-Baltistan, Jammu and Kashmir, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh, Tibet
2 Brahmaputra 2,900 Lake Manasarovar Assam, Arunachal,Tibet
3 Ganga 2,525 Gangotri Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, West Bengal
4 Sutlej 1,500 Mount Kailash Himachal Pradesh, Punjab
5 Godavari 1,465 Nasik Hills Maharashtra, Telangana, Chhattisgarh, Andhra Pradesh
6 Krishna 1,400 Near Mahabaleshwar in Maharashtra Maharashtra, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh
7 Yamuna 1,376 Garhwall in Yamunotri Uttarakhand,Himachal Pradesh, Haryana, Delhi
8 Narmada 1,315 Amarkantak hill in Madhya Pradesh Madhya Pradesh, Maharashtra, Gujarat
9 Ghaggar 1080 Shivalik Hills, Himachal Pradesh Himachal Pradesh, Rajasthan
10 Chenab 960 Panjnad Himachal Pradesh, Punjab
11 Gomti 900 Gomat Taal Uttarpradesh, Gujarat,
12 Bhima 861 Krishna River Maharashtra, Karnataka,Telangana
13 Mahanadi 858 Amarkantak Plateau Chhattisgarh, Odisha
14 Son 784 Ganga Madhya pradesh, Uttar Pradesh, Bihar
15 Kaveri 765 Hills of Coorg, Karnataka Karnataka, Tamilnadu,
16 Jehlam 725 Pir Panjal Range Punjab, Jammu and Kashmir,
17 Tapti 724 Bettul Madhya Pradesh, Maharashtra, Gujarat
18 Koshi 720 Ganga Shigatse Prefecture, Janakpur,  Koshi,  Bihar
19 Ravi 720 Himachal Pradesh Himachal Pradesh, Punjab
20 Gandaki 630 Nepal Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Jharkhand, Bihar

list of rivers in India

S.No. River Name Length (K.M.) Origin States
21 Peena 597 Nandi Hills Andhra Pradesh, Karnataka
22 Ramganga 596 Ganga Uttarakhand, Uttar Pradesh
23 Damodar 592 Hoogly River, Howrah Jharkhand, Bengal
24 Betwa 590 Vindhya Range Madhya Pradesh, Uttar Pradesh
25 Mahi 580 Gulf of Khambhat ,  Arabian Sea Madhya Pradesh, Vindhyas
26 Indravati 535 Kalahandi Odisha, Chhattisgarh, Maharashtra
27 Tungabhadra 531 Krishna Karnataka, Andhra Pradesh,Telangana
28 Benas 512 Rohtang Pass Rajasthan, Uttar Pradesh
29 Brahmani 480 Bay of Bengal Odisha
30 Beas 470 Sutlej Himachal Pradesh, Punjab
31 Subarnarek 395 Bay of Bengal Jharkhand, Odisha, West Bengal
32 Sabarmati 371 Dhebar Lake Aravalli Range, Udaipur
33 Mahanada 360 Lakshadweep Sea, Vembanad Lake West Bengal, Bihar
34 Sharda 350  Ganga Uttarakhand and Uttar Pradesh
35 Teesta 309 Brahmaputra Sikkim, India, West Bengal, India, Bangladesh
36 Hugli (Hooghly) 260 Ganga West Bengal, Kolkata
37 Vaigai 258 Periyar Plateau Tamil Nadu,
38 Periyar 244 Cardaman Hills Kerala, Tamil Nadu
39 Bhagirathi 205 Ganga Uttarakhand,
40 Alaknanda 190 Ganga Uttarakhand

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Rivers of india upsc pdf, Rivers of india upsc notes, Rivers and tributaries UPSC PDF, How many major rivers in India, Rivers of india upsc mains, 8 major rivers of India, Rivers of India Map.

14 June 2024 Current Affairs

0
14 June 2024 Current Affairs
14 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

14 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 14 June 2024 

Ques 1. Who has been appointed as the Director of Rural Development Department?
Ans. Raj Priya Singh

Ques 2. Who has been elected as the Chief Minister of Arunachal Pradesh for the third time in 2024?
Ans. Pema Khandu

Ques 3. The Parliament and National Assembly of which country has been dissolved by the President?
Ans. France

Ques 4. In which country, on June 12, 2024, about 40 Indians died and 50 were injured in a fire at a labor housing facility?
Ans. Kuwait

Ques 5. Where will the Mumbai International Film Festival be held?
Ans. Mumbai

Ques 6. Who has become the first Indian woman to win the Ultimate Fighting Championship?
Ans. Pooja Tomar

Ques 7. Joint naval exercise ‘JIMEX-24’ has started between India and which country?
Ans. Japan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

13 June 2024 Current Affairs

0
13 June 2024 Current Affairs
13 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

13 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 13 June 2024 

Ques 1. Prem Singh Tamang has become the Chief Minister of which state for the second time?
Ans. Sikkim

Ques 2. Who has been elected as the new Chief Minister of Odisha?
Ans. Mohan Charan Majhi

Ques 3. Which installment of ‘Kisan Samman Nidhi’ has been released by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. 17th

Ques 4. The maritime exercise (JIMEX 24) held in June 2024 was between the navies of which countries?
Ans. India and Japan

Ques 5. Which team has Pakistan defeated by 7 wickets in the T-20 World Cup 2024?
Ans. Canada

Ques 6. Where has the 6th staff talks between the Navy of India and which country been concluded?
Ans. Oman

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

GK Question Series Twenty Seven

0
GK Question Series Twenty Seven
GK Question Series Twenty Seven

GK Question Series Twenty Seven

GK Question Series Twenty Seven: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question 

Ques 1. Which type of tissue acts as a protective shield for the body?
Ans. Epithelial tissue

Ques 2. Which produces the highest sound?
Ans. Tiger

Ques 3. Who is the inventor of ‘Typewriter’ (typing machine)?
Ans. Sholes

Ques 4. What is vinegar called in Latin language?
Ans. Acii tam

Ques 5. What is used to remove rust stains from clothes?
Ans. Oxalic acid

Ques 6. What causes ‘red rot disease’ in sugarcane?
Ans. Fungi

Ques 7. What is the botanical name of mango?
Ans. Mangifera indica

Ques 8. From where is ‘chicory powder’ mixed with coffee powder obtained?
Ans. From the roots

Ques 9. Where is the capital of Bangladesh?
Ans. Dhaka

Ques 10. In which country did the rickshaw first run?
Ans. Japan

Ques 11. Where is the Wankhede Stadium located?
Ans. Mumbai

Ques 12. Which is called the jewel of Karnataka?
Ans. Mysore

Ques 13. Which two religions believe that the principles of karma and reincarnation are correct?
Ans. Jainism and Buddhism

Ques 14. Pandit Ganga Bhatt, who coronated Chhatrapati Shivaji, was a resident of which place?
Ans. Banaras

Ques 15. Which Sikh Guru was accused of helping Khusro in the rebellion against Jahangir?
Ans. Guru Arjun Dev

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

12 June 2024 Current Affairs

0
12 June 2024 Current Affairs
12 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

12 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 12 June 2024 

Ques 1. Who has been nominated for the ‘Dilip Bose Lifetime Achievement Award’?
Ans. Narasimha

Ques 2. Who took oath as the Chief Minister of Sikkim for the second consecutive time on June 10, 2024?
Ans. Prem Singh Tamang

Ques 3. Who has been appointed as the CEO of PNB MetLife?
Ans. Sameer Bansal

Ques 4. According to the Household Survey 2022-23 released by RBI, what is the position of Rajasthan in the country in terms of expenditure on dairy products?
Ans. Second

Ques 5. Who has won the gold medal in Archery Asia Cup 2024 Phase 3?
Ans. Kumud Saini

Ques 6. Which country has been blacklisted by the UN?
Ans. Israel

Ques 7. According to the report released by Ground Water Survey-2023, which state has the most dark zones in the country?
Ans. Rajasthan

Ques 8. Which young tennis player of India has won the ‘Heilbronner Neckarcup Tournament’?
Ans. Sumit Nagpal

Ques 9. Under the new education policy, which center will be established to monitor the progress of all the children in the state schools?
Ans. Vidya Samiksha Kendra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

11 June 2024 Current Affairs

0
11 June 2024 Current Affairs
11 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

11 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 11 June 2024 

Ques 1. Whom did India defeat by six runs in the ICC T20 Cricket World Cup?
Ans. Pakistan

Ques 2. Who took oath as the Prime Minister of India for the third consecutive time?
Ans. Narendra Modi

Ques 3. Who has won the gold medal in the ISSF Munich Shooting World Cup?
Ans. Sarabjot Singh

Ques 4. Who has won the gold medal in the Archery Asia Cup 2024 Stage 3?
Ans. Kumud Saini

Ques 5. Who became the youngest person to win a Grand Slam title on all three surfaces (clay, grass and hard court) at the age of 21?
Ans. Carlos Alcaraz

Ques 6. Who has unveiled India’s first astro tourism initiative?
Ans. Uttarakhand

Ques 7. Which young tennis player of India has won the ‘Heilbronner Neckarcup Tournament’?
Ans. Sumit Nagal

Ques 8. What percentage of voting has been announced by the Election Commission in the Lok Sabha elections?
Ans. 65.79%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.