24 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.
Current Affairs 24 August 2021
Ques 1. In which state the 150-year-old wooden viaduct “Gartang Gali” has been reopened?
Ans. Uttarakhand
Ques 2. amid which 2 cities in Uttar Pradesh will the 594 km long expressway be making?
Ans. Prayagraj to Meerut
Ques 3. which telecom company USOF and which telecom company signed an agreement to endow high-speed internet service to the northeastern states of India?
Ans. BSNL
Ques 4. In how many years, the Government of India has been constituted a committee to double the handloom production?
Ans. 3 years
Ques 5. When is the “International Day for the Slave Trade and Its Abolition” celebrating?
Ans. 23 August
Ques 6. India and which country have signed an agreement to purchasing AK-103 rifles?
Ans. Russia
Ques 7. Sri La Ganesan has been decided as the Governor of which state?
Ans. Manipur
Ques 8. NTPC LTD has started the country’s largest floating solar PV project in which state?
And. Andra Pradesh
Ques 9. Which state’s former CM and Governor Kalyan Singh has departed away at the age of 89?
Ans. Uttar Pradesh
Ques 10. In which state/UT India’s highest herbal park has been open?
Ans. Uttarakhand
23 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.
Current Affairs 23 August 2021
Ques 1. How many years old Diksha Shinde from Aurangabad, India has been recently selected as the panelist of NASA?
Ans. 14 years old
Ques 2. Which of the following state’s former CM and Governor Kalyan Singh has passed away recently at the age of 89?
Ans. Uttar Pradesh
Ques 3. When is the “International Day in Commemoration of the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief” observed whole over the world?
Ans. 22 August
Ques 4. India’s highest herbal park has been inaugurated in Mana village of Chamoli district of which Indian state?
Ans. Uttarakhand
Ques 5. Shri La Ganesan has been appointed as the Governor of which state?
Ans. Manipur
Ques 6. When is the “International Day for the Slave Trade and Its Abolition” observed?
Ans. 22 August
Ques 7. In which state NTPC Limited has launched the country’s largest floating solar PV project?
Ans. Andhra Pradesh
Ques 8. With which telecom company USOF and which telecom company has signed an agreement to reach the people of the northeastern states of India with high-speed internet service?
Ans. BSNL
Ques 9. In how many years has the Government of India constituted a committee to double the handloom production?
Ans. 3 years
Ques 10. IndiFi company and which social media company have launched a new initiative “Small Business Loans Initiative” in partnership?
Ans. Facebook India
Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC
Raksha Bandhan 2021: यह त्योहार श्रावण के हिंदू कैलेंडर महीने में पूर्णिमा के दिन या पूर्णिमा को मनाया जाता है। इस साल यह 22 अगस्त को पड़ रहा है। राखी भाइयों और बहनों के बीच प्यार और विश्वास के बंधन के बारे में है और त्योहार के नाम का अर्थ ही ‘सुरक्षा का बंधन’ है।
History (Raksha Bandhan)
ऐतिहासिक रूप से रक्षा बंधन (राखी) के कुछ स्रोत हैं जिनके बारे में कहा जाता है कि यह अस्तित्व में आया है:
हिंदू पौराणिक कथाओं के अनुसार, द्रौपदी बहुत दयालु थी और उसने अपनी साड़ी से कपड़े का एक टुकड़ा फाड़कर भगवान कृष्ण की घायल उंगली के चारों ओर बांध दिया था, जब वह खून बह रहा था। (महाभारत में वर्णित एक उदाहरण में, कृष्ण को उनके ‘सुदर्शन चक्र’ से उनकी उंगली में चोट लगी थी, इंद्रप्रस्थ के निर्माण से पहले राजसूय यज्ञ के बाद गलती से।) कृष्ण की चोट के लिए द्रौपदी की हार्दिक कार्रवाई प्रेम का एक निस्वार्थ कार्य था। और भक्ति। उसके हावभाव से अभिभूत होकर, कृष्ण ने हमेशा उसकी रक्षा करने का वादा किया।
राखी की एक और कहानी चित्तौड़ की रानी कर्णावती और मुगल सम्राट हुमायूं से जुड़ी है। रानी कर्णावती चित्तौड़ के राजा की विधवा रानी थी। उसके राज्य पर गुजरात के सुल्तान बहादुर शाह ने हमला किया और उसने महसूस किया कि वह गुजरात के सुल्तान के आक्रमण से अपने राज्य की रक्षा नहीं कर पाएगी। इसलिए उसने मुगल सम्राट हुमायूं को राखी का धागा भेजा। सम्राट इस इशारे से अभिभूत हो गया और चित्तौड़ को आक्रमण से बचाने के लिए बिना समय बर्बाद किए अपने सैनिकों के साथ चित्तौड़ की ओर चल पड़ा।
रक्षा बंधन 2021: शुभ मुहूर्त
राखी का शुभ समय सुबह 06.15 बजे से शुरू होगा 22 अगस्त को शाम 05.31 बजे तक रहेगा।। ऐसा कहा जाता है कि राखी बांधने का सबसे अच्छा समय ‘अपराहन’ या देर दोपहर के दौरान होगा। अपर्णा का समय रक्षा बंधन मुहूर्त दोपहर 01:42 बजे से शाम 04:18 बजे तक है
21 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.
Current Affairs 21 August 2021
Ques 1. Which Olympic medalist has been nominated by Amway Indian as its brand ambassador?
Ans. Mirabai Chanu
Ques 2. How many crore rupees have been announced by the Uttar Pradesh government to the players of the Tokyo Olympics?
Ans. 42 crore
Ques 3. The Union Cabinet approving the MoU between India and which country for cooperation in the field of Geology?
Ans. United States of America
Ques 4. The MoU between India and which country has been approved for cooperation in the field of disaster management, tolerance, and mitigation?
Ans. Bangladesh
Ques 5. Who has issued a medical alert on fake Covidshield vaccines in India?
Ans. World Health Organization
Ques 6. Which country is released new draft rules on anti-competitive practices by Internet companies?
Ans. China
Ques 7. Which day is celebrating whole over the world on 20th August?
Ans. world mosquito day
Ques 8. Which day is celebrate whole over India on 20th August?
Ans. renewable energy day
Ques 9. Which rating company has upgraded the credit outlook of the Indian industry to positive?
Ans. CRISIL
Ques 10. Under the Ayushman Bharat Mission, the figure of people admitted to the hospital so far has crossed how many crores?
Ans. 2 crore
Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today
20 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.
Current Affairs 20 August 2021
Ques 1. Which scheme has been launch by the Andhra Pradesh state government?
Ans. Jaganna Vidya Kanuka Scheme
Ques 2. Where will the Uttar Pradesh government establish a training center for Anti-Terrorist Squad (ATS) commandos?
Ans. Saharanpur
Ques 3. Who has allowing women to appear in the National Defense Academy “NDA” exam?
Ans. Supreme court
Ques 4. In which country have scientists have finding an asteroid to eliminate dinosaurs from the earth?
Ans. Mexico
Ques 5. At what age has Maki Kaji, the godfather of Sudoku, decedent away?
Ans. 69 years
Ques 6. TCS became which Indian company to cross the market cap of Rs 13 lakh crore?
Ans. second
Ques 7. Which state government has been launch “Rajiv Gandhi Grameen Bhumiless Mazdoor Nyay Yojana”?
Ans. Government of Chhattisgarh
Ques 8. Who has announcing the MeitY-NASSCOM Start-up Women Entrepreneur Award 2020-21?
Ans. Indian government
Ques 9. In Uttar Pradesh, the government has proposed to transform the name of which city to Harigarh in the meeting of the Panchayat Board?
Ans. Aligarh
Ques 10. Which day celebrating all over the world on 19th August?
Ans.world humanitarian day, world photography day, potato day,
Taliban Captured Kabul (तालिबान ने काबुल पर कब्जा किया)
Taliban Captured Kabul
Recently the Taliban captured Kabul, the capital of Afghanistan, raising questions about the Afghan forces trained by the US and NATO (North Atlantic Treaty Organization).
The Taliban has declared that no one will be subjected to violence and that it will respect the peaceful transition process, as well as work towards a future Islamic order that is acceptable to all.
️Taliban
The Taliban (“students” in Pashto) is a terrorist organization that emerged in northern Pakistan after the withdrawal of Soviet troops from Afghanistan in the early 1990s.
It is an Islamic fundamentalist political and military organization currently operating in Afghanistan. It had been in an important position in Afghan politics for a long time.
The Taliban have been fighting against the US-backed government in Kabul for nearly 20 years. He wants to reintroduce a strict form of Islam in Afghanistan.
️Key Points
1️. Terrorist attack
About 3,000 people were killed in the terrorist attacks in the US on September 11, 2001.
About a month after this attack, the US started airstrikes against Afghanistan (Operation Enduring Freedom).
Transitional Government in Afghanistan
Following the attacks, NATO coalition troops declared war on Afghanistan. In no time, the US overthrew the Taliban regime and established a transitional government in Afghanistan.
America long ago came to the conclusion that this war was invincible and that peace talks were the only way to end it.
2. ️’Muri’ dialogue
In 2015, the US sent a representative to the first meeting between the Taliban and the Afghan government, which was hosted by Pakistan in ‘Muri’ in 2015.
However, some progress could not be achieved through the ‘Muri’ talks.
3. ️Doha talks
Before the start of the Doha talks in 2020, the Taliban made it clear that they would only hold direct talks with the US and not the Kabul government.
In a subsequent agreement, the US administration promised that it would withdraw all US troops from Afghanistan by May 1, 2021.
After some time this deadline has been extended to September 11, 2021.
This agreement signaled a victory to the Taliban and at the same time greatly affected the morale of the Afghan soldiers.
Under the agreement, the Taliban promised to reduce violence, engage in intra-Afghan peace talks and end all ties with foreign terrorist groups.
Reason for Surrender
1️. Afghan’s psychological denial
Afghanistan’s psychological denial that the US would actually leave them, a lack of military strategy, poor supplies and logistics, uncertain and low manned positions, unpaid positions and betrayals, abandonment, and low morale, all played a role in the surrender.
Afghan had technical dependence on America for air support, weapon system, intelligence, etc.
2. ️Lack of training of Afghan forces
The Afghan National Army was never really trained and was not equipped with the usual characteristics of a national army capable of defending the area with enough maneuverability, artillery, armor, engineering, logistics, intelligence, air support, etc.
3. ️Lack of preparation
The Afghan army was unprepared and was taken aback by the Taliban attack.
4. America’s ‘conditional withdrawal’
America decided to withdraw its troops unconditionally without waiting for a political solution without any negotiations.
Current Scenario
It is the first time Taliban fighters have entered the city since their expulsion in the wake of the 9/11 attacks 20 years ago, the first time the Taliban captured the capital in 1996.
The Taliban have captured Kabul and many ministers, including the former president, have fled the country.
Among the cities to be captured is Jalalabad located in the east and many cities are under target.
19 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post. For SSC, BANK, UPSC, IAS, Patwari, Etc.
Current Affairs 19 August 2021
Ques 1. Which advisor group has been constituted by WHO?
Ans. SAGO
Ques 2. Which state announce to sponsor the Indian hockey team for 10 years?
Ans. Government of Odisha
Ques 3. Which country’s Vice President Amrulla Saleh has declared himself the President of the country?
Ans. Afghanistan
Ques 4. In the midst of political turmoil, the Prime Minister of which country Muhyiddin Yasin has resigned from his post?
Ans. Malaysia
Ques 5. By which year 6 lakh villages in India have been announced to be given internet connectivity?
Ans. 2024
Ques 6. Which ministry’s “Tree Plantation Campaign-2021” has been announced to beginning on 19th August 2021?
Ans. Ministry of coal
Ques 7. Researchers of which university in the US has developed a new covid test using pencil lead?
Ans. University of Pennsylvania
Ques 8. Hindustan Aeronautics Limited, an undertaking of which the ministry of the Government of India, has tested the “Hindustan-228” civil aircraft?
Ans. Ministry of Defence
Ques 9. Which is the world’s second-largest bank established by India?
Ans. gene bank
Ques 10. At what age has Tamil star actor Anand Kannan departed away?
Ans. 48 years
Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs.
In this post, we share Historical Events Of India. This is an important topic for all exams. All candidates must read this post and learn about Historical Events.
Historical Events Of India
Before Christ (B.C.)
2500-1800: Indus Valley Civilization.
599: Birth of Mahavira; Nirvana was attained in 523 BCE.
563: Birth of Gautam Buddha, attained nirvana in 483 BC.
327-26: Alexander’s discovery of India and the beginning of the land route between Europe and India.
269-232: The Age of Ashoka in India.
261: Battle of Kalinga.
57: Beginning of Vikram period.
30: The beginning of the Satavahana dynasty in the Deccan. and the rule of the Pandyas in the south.
Anno Domini (A.D.)
78: Beginning of the Saka period.
320: Beginning of the Gupta period.
360: Samudragupta conquered the whole of North India and most of the Deccan.
380-413: The reign of Chandragupta Vikramaditya, the period of Kalidasa, and the revival of Hinduism.
606-647: Reign of Harshavardhana.
629-645: Hiuen Tsang arrives in India.
622: Beginning of Hijri period.
712: Arab invasion of Sindh by Muhammad bin Qasim.
1025: Somnath temple was looted by Mahmud.
1191: First Battle of Tarain between Prithviraj Chauhan and Muhammad Ghori.
1192: Second Battle of Tarain in which Prithviraj Chauhan is defeated by Muhammad Ghori.
1206: Establishment of slave dynasty by Qutbuddin Aibak.
1329: The first Indian diocese was established by Pope John Eichich and Jordanus was appointed the first bishop.
1459: Sun City, Jodhpur, India was founded by Rao Jodha.
1497: Vasco da Gama traveled to India.
1498: Arrival of Vasco da Gama at Calicut, India.
Anno Domini (Part – II)
1502: Beginning of Vasco da Gama’s second voyage to India from Lisbon, Portugal.
1565: Battle of Talikota. The destruction of the Vijayanagara army by the Muslims.
1575: The Mughal emperor Akbar defeated the Bengal army in the Battle of Tukroi.
1597: Dutch East India Company ships sail to the Far East.
1602: Establishment of the United Dutch East Indian Company (VOC).
1608: The arrival of the first English Defense Army on the coast of Surat.
1612: War between the British and the Portuguese in Surat, India.
1621: The Dutch West India Company gets the rule of New Netherlands.
1633: War of the Ming dynasty with the Dutch East India Company in which the Ming dynasty wins.
1639: Creation of Silver Land by the British East India Company for the local Nayak rulers.
1641: Conquest of the city of Malacca by the United East Indian Company.
Anno Domini (Part – III)
1641: “So Paulo de Loanda” had been won by the West India Company.
1658: Dutch army captures Harbor city in India.
1668: England’s rule over Bombay.
1668: Isat of Bombay was handed over to the India Company by Charles II.
1690: Establishment of the city of Calcutta by Job Charnock.
1739: The Battle of Karnal was fought between the Iranian emperor Nadir Shah and the defeat of Mughal emperor Muhammad Shah.
1739: Nadir Shah captured Delhi, India.
1752: Surrender of the French army to the British army at Trichinpalli.
1756: British army defeated by Indian rebels.
1756: British Army captures Fulta in India under the leadership of Robert Clive.
1757: British Army captures Calcutta.
1756: War of France and India: Kittanning Campaign.
1757: War begins at Rossbach.
1760: Battle of Vandevash. The defeat of France by the British Army.
Anno Domini (Part – IV)
1761: Battle of Panipat. The defeat of Maharana Pratap by the Afghan army.
1786: Charles Cornwallis was appointed Governor-General of India.
1795: Battle of Kuala. The defeat of the Mughals by the Maharana.
1798: Treaty signed between England and the Nizam of Hyderabad.
1803: Battle of Assaye. The defeat of the Maratha Army by the British-Indian Army.
1839: Captured by the British East India Company.
1846: Battle of Aliwal, the defeat of Sikhs in Punjab by British forces.
1846: Battle of Sobraon: Sikhs defeated by British forces. This was the first Sikh war in India.
1853: The first passenger train starting in India, this train was run from Bombay to Thane.
1866: Establishment of Allahabad High Court.
1892: Dadabhai Noroji was elected to the British Parliament as the first Indian member.
1905: Partition of Bengal.
1914: Beginning of World War I.
1925: Establishment of Communist Party of India.
ऐतिहासिक घटनाएं
1929: The first non-stop air journey starts from England to India.
1932: Establishment of the Indian Air Force.
1936: recognition of Orissa as a province of British India.
1939: Establishment of All India Forward Bloc by Netaji Subhas Chandra Bose.
1944: Jessamy East India defeat by the Japanese forces.
1947: India’s independence from British rule.
1947: Lord Mountbatten was appointed the last Viceroy of India.
1948: Lord Mountbatten resigns as the Governor-General of India.
1947: Declaration of Radcliffe Line between India and Pakistan.
1950: India was established as a republic.
Tags: Historical Events Of India, major events in India from 1947 to 2018, important historical events in India from 1857 to 1947, important events in Indian history pdf, historical events in India with dates, historical events in India today, important events in Indian history timeline, which events in Indian history happened first
18 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.
Current Affairs 18 August 2021
Ques 1. Till which year has it announces to provide fortified rice to the poor under all the schemes?
Ans. 2024
Ques 2. Which state has announced giving smart health cards under Biju Swasthya Kalyan Yojana?
Ans. Government of Odisha
Ques 3. Which mission has been launch by Narendra Modi to boost India’s energy security?
Ans. National Hydrogen Mission
Ques 4. How many lakh crore rupees of Prime Minister Gatishakti’s initiative has been announced by the Prime Minister?
Ans. 100 lakh crore
5. Which petroleum company has start door-to-door delivery of diesel?
Ans. Bharat Petroleum Corporation Limited
Ques 6. By which year India has set the target of becoming “energy independent”?
Ans. 2047
Ques 7. In which state Kaziranga National Park has become the first national park in India to be fitted with satellite phones?
Ans. Assam
Ques 8. Which assembly has the departed “Cattle Protection Bill, 2021”?
Ans. Assam Legislative Assembly
Ques 9. Which state has been announcing the creation of 4 new districts and 18 new tehsils?
Ans. Chhattisgarh State Government
Ques 10. Who captured Kabul, the capital of Afghanistan?
Ans. Taliban
Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC
17 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.
Current Affairs 17 August 2021
Ques 1. Which state has become the second-largest economy of India?
Ans. Uttar Pradesh
Ques 2. Which is the first hospital in India in which a fire station has been established?
Ans. AIIMS Delhi
Ques 3. Which cricket team’s all-rounder player Shakib Al Hasan has been honored with the ICC Player of the Month Award?
Ans. Bangladesh cricket team
Ques 4. According to the report of British company Housefresh, which was the most visible country in the world in the year 2020?
Ans. Bangladesh
Ques 5. Arunachal Pradesh Governor Brigadier BD Mishra has been given additional charge of which state?
Ans. Mizoram
Ques 6. For which the number of consecutive times has the Prime Minister unfurled the tricolor from the ramparts of the Red Fort?
Ans. 8th
Ques 7. Which airline company has announced to give free air travel for 5 years to the medal winners in the Olympics?
Ans. go first airline company
Ques 8. Which state has assigned Vandana Kataria as the brand ambassador of “Beti Bachao Beti Padhao Abhiyan”?
Ans. Uttarakhand
Ques 9. Which app has become the most downloaded app worldwide?
Ans. TIK TOC
Ques 10. How many police personnel have been awarded medals on the occasion of Independence Day?
Ans. 1,380 police personnel
Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC