Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 140

31 July 2022 Current Affairs

0
31 July 2022 Current Affairs
31 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 31 July 2022 

Ques 1. Which country’s Prime Minister Mario Draghi has resigned?
Ans. Italy

Ques 2. India and which country have signed a Memorandum of Understanding for judicial cooperation?
Ans. Maldives

Ques 3. Which Indian-origin professor has recently won the “Global Energy Prize”?
Ans. Kaushik rajasekhar

Ques 4. Which state Chief Minister Manohar Lal Khattar has launched Smart E-beat in Gurugram?
Ans. Haryana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

29 July 2022 Current Affairs

0
29 July 2022 Current Affairs
29 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 29 July 2022 

Ques 1. Which country’s all-rounder has Ben Stokes announced his retirement from international cricket?
Ans. England

Ques 2. Who has given permission to Piramal Enterprises to start the business as a non-banking finance company?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 3. Bharti Airtel has allotted 1.2% equity shares to which company for US$ 01 billion?
Ans. Google

Ques 4. Which city is hosting the 44th International Chess Olympiad from 28th July?
Ans. Chennai

Ques 5. The book ‘The Resilient Entrepreneur: Strategies to Setup for Success’ has been released.
Ans. Dhriti Shah

Ques 6. How many new Ramsar sites of international importance have been designated by India?
Ans. Ramsar site

Ques 7. Where has ( MSME) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises Minister Narayan Rane launched Mobile Electric Charging App?
Ans. Mumbai

Ques 8. Who has unveiled India’s first passenger drone “Varun”?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 9. To whom has NTPC signed an agreement for renewable energy?
Ans. Indian Oil

Ques 10. Which kingdom government has recently launched an “e-FIR system” for crimes like mobile or two-wheeler theft?
Ans. Gujarat government

Ques 11. Which Nation has launched its biggest ever spectrum auction?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

UP NHM CHO Syllabus 2022

0
UP NHM CHO Syllabus 2022
UP NHM CHO Syllabus 2022

UP NHM CHO Syllabus 2022

In this post, we are sharing the UP NHM CHO Syllabus 2022. We also share the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Uttar Pradesh National Health Mission, Community Health Officer Syllabus 2022 recruitment.

UP NHM CHO 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English 20 Question 20 Marks
2. Aptitude & Reasoning 20 Question 20 Marks
3. General Knowledge 20 Question 20 Marks
4. Professional Knowledge 40 Question 40 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hrs
  • Exam Type: MCQ

Uttar Pradesh NHM Community Health Officer 2022: Syllabus 

English

  • Idioms and Phrases
  • Active and Passive Voice
  • Synonyms
  • Sentence Arrangement
  • Fill in the blanks
  • Prepositions
  • Antonyms
  • Sentence Improvement
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Substitution
  • Sentence
  • Transformation
  • Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Para Completion
  • Joining Sentences
  • Substitution

Reasoning & Aptitude

  • Visualization of Space
  • Problem-solving
  • Judgment & Decision Making
  • Visual Memory
  • discriminating observation
  • Concept of Relationship
  • Verbal and Figure
  • Classification Number series
  • Non-Verbal Series
  • Simplification
  • Average
  • Time & Work
  • Number System
  • Simple & Compound Intrest
  • Percentage
  • Pictorial Graph
  • Data Interpretation
  • Frequency Polygon
  • Central measurement: Parallel Mean, Median & Mode
  • Profit Loss
  • Frequency
  • Investment Related
  • Tabulation
  • Similarities and Differences
  • Cumulative Frequency
  • Formulation of Facts
  • Bar Chart
  • Pie Chart
  • Histogram
  • Time & Speed
  • Classification of Facts
  • HCF LCM
  • Age-Related Problems
  • Frequency Distribution

General Knowledge

  • Culture and Religion
  • Soil
  • Current Affairs
  • Mountains
  • Ports
  • Inland
  • Harbors
  • Freedom
  • Rivers
  • Movement
  • Defense
  • Award and Authors
  • Wars and Neighbours
  • Diseases and Nutrition
  • Important National Facts about India
  • Heritage and Arts
  • Dance
  • History
  • Basic Geographic
  • Current Affairs of National & International Importance
  • Languages
  • Capitals and Currencies
  • Eminent Personalities
  • Common Names
  • Full forms and Abbreviations
  • Discoveries

Professional Knowledge

  • Midwifery and Obstetrical Nursing
  • Administration and Ward Management
  • Child Health Nursing
  • Medical-Surgical Nursing
  • First Aid
  • Community Health Nursing
  • Nutrition
  • Basic Anatomy and Physiology
  • Mental Health Nursing

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: up CHO syllabus 2022 pdf, jk NHM CHO syllabus 2022, west Bengal Cho syllabus 2022, up CHO syllabus pdf, Cho syllabus pdf download, mp Cho syllabus 2022, Cho exam syllabus, up, up NHM syllabus pdf download.

28 July 2022 Current Affairs

0
28 July 2022 Current Affairs
28 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 July 2022 

Ques 1. What is the name of the new application launched by UIDAI for face authentication of Aadhaar numbers?
Ans. Aadhar Face RD

Ques 2. Who has become the 15th Prime Minister of Sri Lanka?
Ans. Dinesh Gunawardene

Ques 3. Hindalco has signed a pact with which country’s Phinerjee?
Ans. Israel

Ques 4. Which nation successfully launched its space station module named ‘Venetian’?
Ans. China

Ques 5. The Asian Development Bank has approved a $96.3 million loan to fund the Safe Drinking Water Project for which state?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 6. According to a study, which country spends the least on research and development in the world?
Ans. India

Ques 7. Which Indian state has set up District Climate Change Mission (DCCM)?
Ans. Tamil Nadu

Ques 8. Who has been appointed as the new MD of Tata Projects?
Ans. Vinayak Pai

Ques 9. Bhupinder Singh has passed away Who was he?
Ans. singer

Ques 10. Who has released its “India Bioeconomy Report 2022”?
Ans. Biotechnology Industry Research Assistance Council

Ques 11. Anurag Thakur released how many books were published by the Directorate of Publications Division?
Ans. 3 Books

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

27 July 2022 Current Affairs

0
27 July 2022 Current Affairs
27 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 July 2022 

Ques 1. The Governor of which kingdom has approved the proposal for the creation of Barak Bhuban Wildlife Sanctuary?
Ans. Assam

Ques 2. How many interest-bearing financial products have been declared as securities by the government?
Ans. Zero interest

Ques 3. Who has become the winner of the 41st Villa de Benasque International Chess Open?
Ans. Arvind Chidambaram

Ques 4. Which country’s Prime Minister Mario Draghi has resigned from office?
Ans. Italy

Ques 5. When is National Flag Adoption Day celebrated?
Ans. 22 July

Ques 6. The Chief Minister of which state has started the “Swanirbhar Nari Yojana”?
Ans. Himanta Biswa Sarma, Chief Minister of Assam

Ques 7. In which country the 13th Petersburg Climate Dialogue has started?
Ans. Germany

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Kargil Vijay Diwas 2022: History

0
Kargil Vijay Diwas 2022
Kargil Vijay Diwas 2022: History

Kargil Vijay Diwas 2022

Kargil Vijay Diwas 2022: कारगिल विजय दिवस 1999 में कारगिल युद्ध में पाकिस्तान पर भारत की जीत का जश्न मनाने के लिए हर साल 26 जुलाई को मनाया जाता है। उच्च ऊंचाई पर लड़ा गया युद्ध, हमारे देश के जवानों की वीरता का प्रदर्शन करता है, और उनके बलिदान का सम्मान करने के लिए, कारगिल विजय दिवस हर साल मनाया जाता है।

कारगिल युद्ध 1999 में लद्दाख में उत्तरी कारगिल जिले में पाकिस्तानी सेना के कब्जे का परिणाम था। कहने की जरूरत नहीं है, भारतीय सेना कब्जे वाले क्षेत्र पर नियंत्रण हासिल करने के लिए दृढ़ निश्चित थी और इतिहास के रूप में, उन्होंने ऐसा किया।

Kargil Diwas: युद्ध की शुरुवात

1971 के भारत-पाकिस्तान युद्ध के बाद, दोनों राष्ट्र शायद ही कभी सीधे सशस्त्र युद्ध में लगे हों। हालाँकि, वे सियाचिन ग्लेशियर को नियंत्रित करने के लिए पास की लकीरों पर सैन्य चौकियाँ स्थापित करने की पूरी कोशिश कर रहे थे, जिसके परिणामस्वरूप 90 के दशक में सैन्य हाथापाई हुई। जब 1998 में दोनों देशों द्वारा परमाणु परीक्षण किए जाने के बाद स्थिति नियंत्रण से बाहर हो गई थी, तो शांतिपूर्ण समाधान प्रदान करने के लिए फरवरी 1999 में लाहौर घोषणापत्र पर हस्ताक्षर किए गए

पाकिस्तानी सेना लद्दाख और कश्मीर के बीच की कड़ी को तोड़ने के उद्देश्य से नियंत्रण रेखा के भारतीय हिस्से में प्रवेश करने के लिए एक गुप्त मिशन चला रही थी। उनका दूसरा उद्देश्य भारतीय सैनिकों को सियाचिन ग्लेशियर से हटने के लिए मजबूर करना था। उनकी योजना के बारे में पता चलने के बाद, भारत सरकार ने तुरंत प्रतिक्रिया दी और उस क्षेत्र में लगभग 200,000 भारतीय सैनिकों को जुटाने में कोई समय बर्बाद नहीं किया। उन्होंने इस काउंटर मिशन का नाम ‘ऑपरेशन विजय’ रखा।

The War: युद्ध

पाकिस्तानी सेना ने एक लाभ के साथ युद्ध शुरू किया क्योंकि वे अधिक ऊंचाई पर तैनात थे जिससे उनके लिए अपने भारतीय समकक्षों को गोली मारना आसान हो गया। उन्होंने दो भारतीय लड़ाकू विमानों को मार गिराया और दूसरा दुर्घटनाग्रस्त हो गया। लड़ाई के दौरान, पाकिस्तान ने अमेरिकी हस्तक्षेप की मांग की जब तत्कालीन अमेरिकी राष्ट्रपति बिल क्लिंटन ने उन्हें एलओसी से अपने सैनिकों को वापस लेने के लिए कहा।

Kargil Diwas
              Kargil Diwas

जब पाकिस्तान पीछे हटने में व्यस्त था, भारतीय सेना ने बाकी पाकिस्तानी चौकियों पर हमला किया और चोटियों पर विजय प्राप्त की। 26 जुलाई तक, उन्होंने मिशन को सफलतापूर्वक पूरा कर लिया। युद्ध के दौरान कुल 527 भारतीय सशस्त्र सैनिकों ने अपनी जान गंवाई, जबकि 700 मौतें पाकिस्तान के शिविरों में दर्ज की गईं।

 

How To Celebrate Kargil Vijay Diwas

परंपरागत रूप से, कारगिल विजय दिवस पूरे देश में मनाया जाता है। भारत के प्रधान मंत्री हर साल इंडिया गेट पर अमर जवान ज्योति पर शहीदों को श्रद्धांजलि देने के लिए जाने जाते हैं। तोलोलिंग हिल की तलहटी में द्रास में कारगिल युद्ध स्मारक भी है। यह भारतीय सेना द्वारा बनाया गया था और युद्ध के दौरान अपनी जान गंवाने वाले सैनिकों का सम्मान करता है। दिलचस्प बात यह है कि स्मारक के प्रवेश द्वार पर ‘पुष्प की अभिलाषा’ नाम की एक कविता खुदी हुई है और वहां की स्मारक दीवार पर शहीदों के नाम भी खुदे हुए हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: kargil diwas lines, kargil diwas in hindi, kargil diwas poster, kargil diwas significance, essay writing on kargil diwas, who won the kargil war, kargil diwas par speech.

 

26 July 2022 Current Affairs

0
26 July 2022 Current Affairs
26 July 2022 Current Affairs

 Current Affairs

26 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 July 2022 

Ques 1. Eminent social worker Avadh Kaushal, who was awarded which award, has passed away?
Ans. Padma Shri

Ques 2. Who has been conferred with Kerala’s highest film award, Jessie Daniels 2022?
Ans. KP Kumaran

Ques 3. How many films have received nominations in the Feature Film category at the 68th National Film Awards?
Ans. 305 films

Ques 4. Who won the first silver medal for India in the javelin throw by throwing 88.13m in the World Athletics Championships?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 5. Which country used a highly sensitive experiment named Lux ​​Zeppelin to detect dark matter in the universe?
Ans. America

Ques 6. Who was appointed to the International Association of Ports and Harbors in July 2022?
Ans. Ennarasu Karunasana

Ques 7. Dinesh Gunawardene has recently been sworn in as the new 15th Prime Minister of which nation?
Ans. Sri Lanka

Ques 8. According to the Asian Development Bank, what percent of India’s GDP is estimated to be in the financial year 2022-23?
Ans. 7.2 percent

Ques 9. Who has launched Project 17A steel frigate ‘Dunagiri’?
Ans. Rajnath Singh

Ques 10. India and which country have signed an MoU to reintroduce cheetahs to the historic range in India?
Ans. Namibia

Ques 11. What is the rank of India in Ookla’s Speedtest Global Indices 2022?
Ans. 118th place

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

25 July 2022 Current Affairs

0
25 July 2022 Current Affairs
25 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. This post is helpful for all.

Current Affairs 25 July 2022 

Ques 1. Which kingdom government has decided to appoint Deloitte India as an advisor to bring the state’s economy to USD 1 trillion?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 2. Which has become the first company to directly acquire and implement a 5G spectrum?
Ans. L&T Tech

Ques 3. On which day ‘National Flag Day is celebrated in India?
Ans. 22 July

Ques 4. In which nation was the Asian Under-20 Wrestling Championship organized?
Ans. Oman

Ques 5. Which cricketer has announced retirement from T20IS?
Ans. Bangladeshi Cricketer Tamim Iqbal

Ques 6. Which edition of India Innovation Index has been released by NITI Aayog recently?
Ans. third edition

Ques 7. “Mobile Electronic Charging” app has been launched by?
Ans. MSME Minister Narayan Rane

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

24 July 2022 Current Affairs

0
24 July 2022 Current Affairs
24 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 July 2022 

Ques 1. Where has ‘Agnikul Cosmos’ opened India’s first private rocket engine factory?
Ans. Chennai

Ques 2. Which bank has recently launched “WhatsApp Banking Services”?
Ans. state bank of India

Ques 3. Which state ranks first in NITI Aayog’s India Innovation Index (2021)?
Ans. Karnataka

Ques 4. Who has been appointed as the new Ethics Officer of BCCI?
Ans. Vinit Saran

Ques 5. India signed an MoU with which nation for the reintroduction of cheetah and wildlife conservation?
Ans. Namibia

Ques 6. Which state tops in the utilization of smart city funds?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. Who has received the Sardar Patel Outstanding ICAR Institute Award?
Ans. NAARM

Ques 8. Who has bought the Danish Base Life Science Company?
Ans. Infosys

Ques 9. RatanIndia Power has recently announced who has been appointed as its new Managing Director?
Ans. Brijesh Gupta

Ques 10. Who has introduced National Standards for Civil Services Training Institutes?
Ans. Central government

Ques 11. Who will host the 2028 Summer Olympics and Paralympics?
Ans. Los Angeles, United States of America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

23 July 2022 Current Affairs

0
23 July 2022 Current Affairs
23 July 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 July 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 July 2022 

Ques 1. Which bank has been fined Rs 5.72 crore by the Reserve Bank of India?
Ans. federal bank

Ques 2. Prime Minister Modi has inaugurated the airport in which state’s Deoghar?
Ans. Jharkhand

Ques 3. Which kingdom government has decided to rejoin the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?
Ans. Andra Pradesh

Ques 4. India and which country have signed a ‘Memorandum of Understanding’ on Tele-education?
Ans. Madagascar

Ques 5. Which nation has sold Haifa Port to Adani Ports for $1.2 billion?
Ans. Israel

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs