Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 137

30 August 2022 Current Affairs

0
30 August 2022 Current Affairs
30 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 30 August 2022 

Ques 1. How many police personnel have been awarded Police Medals on Independence Day 2022?
Ans. 1082

Ques 2. Who was appointed as the forty-nine Chief Justice of India?
Ans. Uday Umesh Lalit

Ques 3. Who has launched ‘Operation Yatri Suraksha’?
Ans. RPF

Ques 4. Which country has again broken its own record for the world’s lowest fertility rate according to census data?
Ans. South Korea

Ques 5. Which Kingdom government has tied up with ‘NIOT’ for beach safety?
Ans. Odisha

Ques 6. Which Indian youth men’s doubles pair won the bronze medal at the World Badminton Championships in the semi-finals of the BWF World Badminton Championships?
Ans. Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty

Ques 7. In which kingdom the Village Defense Guard Scheme 2022 has been implemented?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 8. In which state agreements have been signed for the 500 MW Dugar Hydroelectric Project and the 42 MW Biaggi Hydroelectric Project?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 9. Who has unveiled Thirty feet a high mural statue of Mahatma Gandhi in Vijay Wada, Andhra Pradesh?
Ans. Vishwabhushan Harichandran

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

29 August 2022 Current Affairs

0
29 August 2022 Current Affairs
29 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams. CA

Current Affairs 29 August 2022 

Ques 1. Which state has won the Silver Award at Outlook Traveler Awards-2022 for Best Mountain, Hill View Destination?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. The length of national highways in the country has been targeted to be how many kilometers by 2025?
Ans. 1.8 Lakh Kilometers

Ques 3. Who was sworn in as the 49th Chief Justice of India in August 2022?
Ans. U.U. Lalit

Ques 4. Which state’s Anang Tal lake has been declared a monument of national importance?
Ans. Delhi

Ques 5. According to the ICRA report, what is the Indian GDP estimated to be in the first quarter of 2023?
Ans. 13 %

Ques 6. Who became the first player to play 100 T20 matches for the country?
Ans. Virat Kohli

Ques 7. Where has Narendra Modi inaugurated Homi Bhabha Cancer Hospital?
Ans. In Mohali

Ques 8. Which was declared a monument of national importance?
Ans. Anang Tal Lake

Ques 9. Which insurance company has launched ‘All Things EV’, a one-stop-solution portal for Electric Vehicles (EVs)?
Ans. HDFC Ergo General Insurance Company

Ques 10. With whom has UNESCO partnered to protect the cultural heritage of India?
Ans. Royal Enfield

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

28 August 2022 Current Affairs

0
28 August 2022 Current Affairs
28 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 August 2022 

Ques 1. Researchers from which Institute of Technology have discovered a new way to find sugar substitutes from sugarcane waste.
Ans. IIT Guwahati

Ques 2. Where is Amrita Hospital inaugurated?
Ans. Faridabad

Ques 3. For how long has the target of 1.8 lakh km of highways and 1.2 lakh km of railway lines been set in India?
Ans. By 2025

Ques 4. Which Indian leader’s house has been honored with London’s ‘Blue Plaque Award’?
Ans. Dadabhai Naoroji

Ques 5. In which city the 4th edition of the India Clean Air Summit (ICAS) is being organized?
Ans. Bangalore

Ques 6. Who has won the Pulitzer Prize 2022?
Ans. Fahmida Azim

Ques 7. Britain’s Horniman Museum and Gardens agreed to return a collection of Benin bronzes to which country?
Ans. Nigeria

Ques 8. Who has launched the online educational mobile game “Azadi Quest”
Ans. Union Minister Anurag Thakur

Ques 9. Where will the Yogi government of Uttar Pradesh set up the country’s first night safari?
Ans. Lucknow

Ques 10. Which bank has launched the ‘Utsav Fixed Deposit Scheme’?
Ans. SBI

Ques 11. Where has India successfully tested indigenous VL-SRSAM?
Ans. On the coast of Odisha

Ques 12. Who has been elected as the chairman of the Defense Research and Development Organization (DRDO)?
Ans. Sameer V Kamal

Ques 13. With which country India has signed the ‘Audio-Visual Co-production Treaty’?
Ans. Australia

Ques 14. The President of which country has planned to set up a ‘World Peace Commission’?
Ans. Mexico

Ques 15. After how many years has India won the Under-18 Asian Volleyball medal?
Ans. In 14 years

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

27 August 2022 Current Affairs

0
27 August 2022 Current Affairs
27 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 August 2022

Ques 1. Which nation famous brand of coffee and bakery products ‘Tim Hortons’ has opened outlets in India?
Ans. Canada

Ques 2. With which nation did India announce the establishment of a Working Group on International Education?
Ans. Australia

Ques 3. Who has received the Pulitzer Prize 2022?
Ans. Fahmida Azim Ko (Bangladesh)

Ques 4. In which state one MLA pension scheme has been implemented?
Ans. Punjab

Ques 5. Who has unveiled the mascot ‘Sheru’ of the Rajiv Gandhi Rural Olympic Games in Rajasthan?
Ans. Ashok Gehlot

Ques 6. Which state government has decided to set up 300 rural industrial parks in the state?
Ans. Chhattisgarh government

Ques 7. Which town will host the second edition of the North East Olympics 2022 Games?
Ans. Shillong

Ques 8. In order to curb fraud in the banking system, banks have come up with a 20-point standard format for taking information about borrowers from whom before sanctioning large amounts of loans.
Ans. economic intelligence bureau

Ques 9. Which state government has implemented the extension of Panchayat rights in the scheduled areas?
Ans. Chhattisgarh

Ques 10. Which state is planning to set up an education township in the first place?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 11. Where has India successfully test-fired indigenous “Vertical Launch Short Range Surface-to-Air Missile (VL-SRSAM)”?
Ans. From Chandipur, Odisha (by DRDO)

Ques 12. Pulitzer Prize winner Gamble McCullough passed away, he belonged to which country?
Ans. America

Ques 13. Who has been appointed as the Director of the National Institute of Immunology (NII) recently?
Ans. Debashish Mohanty

Ques 14. Where is the “Onam Festival 2022” organized?
Ans. Kerala

Ques 15. In which town will India’s first underwater metro be inaugurated?
Ans. Kolkata

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

26 August 2022 Current Affairs

0
26 August 2022 Current Affairs
26 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 August 2022 

Ques 1. In which town has the Union Minister of State for Textiles Darshan Jardosh inaugurated the Silk Mark Expo?
Ans. New Delhi

Ques 2. India’s first commercial space situational awareness observatory is to be set up in which state/UT?
Ans. Uttarakhand

Ques 3. What is the ‘Garba’ nominated by India to be inscribed in the UNESCO Intangible Cultural Heritage List?
Ans. dance form

Ques 4. Indian Air Force will participate in the bilateral exercise organized by which nation?
Ans. Malaysia

Ques 5. To whom has the Central Government recently given Geographical Indication (GI-Tag)?
Ans. Mithila Makhana

Ques 6. India recently inaugurated the new Indian Embassy in which nation(in August 2022)?
Ans. Paraguay

Ques 7. Indian men’s volleyball team defeated which team in the Asian Under-18 Championship 2022 match to win a medal in the tournament after 14 years?
Ans. South Korea

Ques 8. Which app has introduced an in-app feature called ‘Topics’?
Ans. Ku app

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

25 August 2022 Current Affairs

0
25 August 2022 Current Affairs
25 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 25 August 2022 

Ques 1. When is World Organ Donation Day celebrated?
Ans. 13 August

Ques 2. What is the position of the National Seed Congress in 2022?
Ans. Gwalior

Ques 3. Who has been nominated by the Bill Gates Foundation to the Board of Trustees?
Ans. Ashish Dhawan

Ques 4. Which state has inaugurated the Rajiv Gandhi Advanced Technology Center (R-CAT)?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Well-known Narayan Ji passed away at the age of 82, who was he?
Ans. Writer

Ques 6. Which kingdom government has signed an MoU with the Central Power Research Institute (CPRI) to set up a regional testing laboratory?
Ans. Chhattisgarh

Ques 7. Where will Hindustan Aeronautics Limited set up its first overseas marketing office?
Ans. Malaysia

Ques 8. In which nation SBI will run Indian Visa Center?
Ans. Bangladesh

Ques 9. Where did ISRO successfully test Gaganyaan’s LEM?
Ans. Andra Pradesh

Ques 10. In which kingdom will the 17th Pravasi Bharatiya Divas 2023 be organized?
Ans. Indore

Ques 11. UPI can now be used in which country other than India?
Ans. UK

Ques 12. Which eminent novelist, who was awarded the Kerala Sahitya Akademi Award in 1999, departed away at the age of 82?
Ans. Narayan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

24 August 2022 Current Affairs

0
24 August 2022 Current Affairs
24 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 August 2022 

Ques 1. Mokshadham Yojana was launched in which state?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 2. Which institute released an article titled ‘Privatization of Public Sector Banks: An Alternative Perspective’?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 3. Who is the Indian to be named on the Board of Trustees of the Bill Gates Foundation?
Ans. Ashish Dhawan

Ques 4. Which leader will get France’s ‘highest civilian honor’?
Ans. Shashi Tharoor

Ques 5. Under which act the minutes of the meeting of the Monetary Policy Committee is issued?
Ans. Reserve Bank of India Act

Ques 6. Which Town captured the overall championship trophy by winning the maximum of 20 gold medals in the 1st UP Central Zone Taekwondo Championship?
Ans. Lucknow

Ques 7. Which country is the host of the ‘Pitch Black’ air warfare exercise?
Ans. Australia

Ques 8. What is the name of the longest freight train built by Indian Railways?
Ans. Super Vasuki

Ques 9. Who has inaugurated ‘Umeed Market Place’ at Sri Nagar International Airport?
Ans. Manoj Sinha

Ques 10. A new zoonotic virus ‘Langya’ was found in which nation?
Ans. China

Ques 11. Which has become the first functionally literate district of India?
Ans. Mandla District

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

23 August 2022 Current Affairs

0
23 August 2022 Current Affairs
23 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 August 2022 

Ques 1. Digital payments platform Paytm has partnered with whom to install Point of Sale (POS) equipment for the online payment facility and loan service ‘Paytm Postpaid’?
Ans. Samsung

Ques 2. Where has the successful launch of delivery of drugs from drones been done?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 3. Which kingdom has introduced the Constitution (Amendment) Bill 2022 to insert a new ‘Article 3A’?
Ans. Andra Pradesh

Ques 4. Which bank has signed an MoU with Food Corporation of India (FCI) for the “Ultima Salary Package”?
Ans. Axis Bank

Ques 5. Which is the first state in India to get Har Ghar Jal Certification?
Ans. Goa

Ques 6. Who has partnered with Piramal Finance for lending?
Ans. Paytm

Ques 7. To what extent an interest subvention of 1.5 percent per annum has been sanctioned for agricultural loans?
Ans. 3 lakh rupees

Ques 8. Where has the country’s first “Double Decker Electric Bus” started?
Ans. Mumbai

Ques 9. Which nation former athlete ‘PV Kamaraj’ has passed away?
Ans. India

Ques 10. How many towns have recently declared themselves as ‘Safai Mitra Safe Cities’?
Ans. 500

Ques 11. To whom has YES Bank tied up for the adoption of ONDC?
Ans. Seller App

Ques 12. Who has released the book titled ‘Fish and Seafood’?
Ans. Purushottam Rupala

Ques 13. Which bank, in a unique initiative, opened a branch in Kozhikode, North Kerala which is run entirely by women employees?
Ans. HDFC Bank

Ques 14. By what percent is the oil demand in India expected to grow?
Ans. 7.73%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

22 August 2022 Current Affairs

0
22 August 2022 Current Affairs
22 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 August 2022 

Ques 1. Which former BCCI secretary has passed away?
Ans. Amitabh Choudhary

Ques 2. Which minister has recently handed over the new Anti Personnel Mine ‘Nipun’ and F-INSAS system to the Indian Army?
Ans. Rajnath Singh

Ques 3. How many vows have been announced by Prime Minister Narendra Modi to be fulfilled in the next 25 years?
Ans. 5

Ques 4. Which state government has recently announced a 3 percent increase in the Dearness Allowance (D(A)) for state government employees?
Ans. Maharashtra

Ques 5. When is World Photography Day celebrated?
Ans. August 19

Ques 6. NIPAM has achieved the target of imparting intellectual property awareness and basic training to how many students?
Ans. 10 lakhs

Ques 7. Which state government has recently approved Rs 2808.39 crore to promote millet in the tribal areas of the state?
Ans. Odisha

Ques 8. Which kingdom government has recently launched ‘Amma Yojana’ and ‘Vatsalya Yojana’ for the welfare of women of the state?
Ans. Sikkim

Ques 9. In which country will the “Vostok 2022” military exercise be held?
Ans. Russia

Ques 10. Where will the Sultan Azlan Shah Cup International Men’s Hockey Tournament be held?
Ans. Ipoh (Malaysia)

Ques 11. Who paid Rs 8312.4 crore to DoT for the spectrum received in the 5G auction that concluded?
Ans. Bharti Airtel

Ques 12. Which bank has started the campaign named “Vigil Aunty”?
Ans. HDFC Bank

Ques 13. When will the 131st season of the Durand Cup be organized?
Ans. 16 August to 18 September

Ques 14. The Chief Minister of which state has announced the ‘Make India No 1’ mission?
Ans. Delhi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

21 August 2022 Current Affairs

0
21 August 2022 Current Affairs
21 August 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 August 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 21 August 2022 

Ques 1. Which Nation famous fashion designer ‘Issie Miyake’ has passed away?
Ans. Japan

Ques 2. Who has been appointed to the United Nations Panel of Eminent Experts on Internet Governance?
Ans. Alkesh Kumar Sharma

Ques 3. To what extent the interest subvention of 1.5 percent per annum has been sanctioned for agriculture loans?
Ans. 3 lakh rupees

Ques 4. Who has inaugurated the 22nd ‘Bharat Rang Mahotsav’ at the Rabindra Natya Mandir in Mumbai?
Ans. Bhagat Singh Koshyari

Ques 5. Which state government has launched the first flight of drone service – ‘Medicine from the Sky’?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 6. According to the recent HEI report, which among the most populous cities in the world has the highest average level of PM 2.5?
Ans. New Delhi

Ques 7. The Delhi High Court directed the constitution of a committee of administrators of how many members to handle the affairs of the Indian Olympic Association.
Ans. 3 members

Ques 8. Which is the venue of the (NSS) ‘National Security Strategies Conference 2022’?
Ans. New Delhi

Ques 9. Who has released the book ‘Rusty Skies and Golden Winds’?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Ques 10. Which company has signed an agreement with global petroleum giant ExxonMobil for deep sea exploration in India?
Ans. ONGC

Ques 11. World Photography Day is celebrated on which day?
Ans. 19 August

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs