Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 134

30 September 2022 Current Affairs

0
30 September 2022 Current Affairs
30 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 30 September 2022

Ques 1. The National Anti-Corruption Commission Bill is related to which country?
Ans. Australia

Ques 2. Who has been elected as the Director General of the Indian Council of Medical Research (ICMR)?
Ans. Dr. Rajiv Behl

Ques 3. What is the new target of reduction in particulate matter concentration in cities under the National Clean Air Program (NCAP) by 2026?
Ans. 40%

Ques 4. Which Town of Uttar Pradesh has been declared as the first SCO tourism and cultural capital?
Ans. Varanasi

Ques 5. How many cities have been selected by the central government to conduct clean air survey of cities?
Ans. 131 cities

Ques 6. In which state Tamirapani river is in news?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. President Vladimir Putin granted which American American absconding citizenship in Russia
Ans. Andrew Snowden

Ques 8. Amazon has tied up with whom to set up its first solar project in India?
Ans. Amp Energy

Ques 9. Who has been appointed as the new director of AIIMS Delhi?
Ans. Dr. M. Sri Niwas

Ques 10. In which stadium of Jaipur the Waco India National Kick Boxing Championship competition started?
Ans. Sawai Man Singh Stadium

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

25 September 2022 Current Affairs

0
25 September 2022 Current Affairs
25 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 25 September 2022 

Ques 1. Which day is celebrated on 24th September?
Ans. Bluebird of Happiness Day

Ques 2. Which medal has Vinesh Phogat won at the World Wrestling Championships in Serbia?
Ans. A bronze

Ques 3. Who has been made the trustee of PM Cares Fund?
Ans. Ratan Tata

Ques 4. Bill and Melinda Gates Foundation has honored how many people with “Goalkeepers Global Goals Awards”?
Ans. 4 people

Ques 5. Which bank managing director and the executive officer has recently inaugurated a hacking lab in Hyderabad?
Ans. Union Bank of India

Ques 6. With which nation India has signed an agreement to increase defense cooperation?
Ans. Egypt Country

Ques 7. Which nation will India invite as a guest country during the G-20 presidency?
Ans. Bangladesh

Ques 8. Who has been honored with the “Prestigious Patil Memorial Award”?
Ans. Alia Bhatt

Ques 9. Who has been appointed as the new Director of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)?
Ans. Dean Dr. M Srinivas

Ques 10. Which Kingdom has launched the “No Back Day” campaign?
Ans. Bihar

Ques 11. Who has been elected the President of the Indian Newspaper Society (INS)?
Ans. Raja Prasad Reddy

Ques 12. Who has been on top in the implementation of Mission Amrit Sarovar?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 13. When is World Rose Day celebrated?
Ans. 22nd September

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

24 September 2022 Current Affairs

0
24 September 2022 Current Affairs
24 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams. CA

Current Affairs 24 September 2022 

Ques 1. Who is representing the Global Clean Energy Forum from India’s side?
Ans. Jitendra Singh

Ques 2. Which country won the SAIF Women’s Football Championship by defeating Nepal 3-1?
Ans. Bangladesh

Ques 3. Sibi George has been appointed as the Ambassador of India to which nation?
Ans. Japan

Ques 4. India has signed an MoU with which country to enhance cooperation among defense industries.
Ans. Egypt

Ques 5. Where was the first Raja Chilli Festival celebrated?
Ans. Nagaland

Ques 6. Which bank has been removed from the PCA framework by RBI (Reserve Bank of India)?
Ans. Central Bank of India

Ques 7. Who launched the ‘SCALE’/SCALE (Skill Certification Assessment for Leather Employees) app at the Central Leather Research Institute, Chennai?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 8. The JIMEX 2022 military exercise between India and which country’s navy has started?
Ans. Japan

Ques 9. Raju Srivastava has passed away, who was he?
Ans. Comedian

Ques 10. Which state will get (5th generation) telecom service in India’s first phase of launch?
Ans. Odisha

Ques 11. Who has written the new book ‘Will Power’?
Ans. Sjoerd Marin

Ques 12. Who was appointed the Goodwill Ambassador of the United Nations Children’s Fund (UNICEF)?
Ans. Vanessa Nakate

Ques 13. Who has been appointed as its brand ambassador by UAE’s leading healthcare company Burjeel Holdings?
Ans. Shahrukh khan

Ques 14. Which country has been issued a rescue and evacuation warning due to Typhoon ‘Nanamadol’?
Ans. Japan

Ques 15. Where will India’s first forestry university be established?
Ans. state in Eastern India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

23 September 2022 Current Affairs

0
23 September 2022 Current Affairs
23 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 23 September 2022

Ques 1. Who has started the Cheetah Project?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 2. Which Kingdom government has constituted a committee on Uniform Civil Code?
Ans. Uttarakhand

Ques 3. With whom has the Indian Navy signed an agreement for academic cooperation?
Ans. Amity University

Ques 4. Who has received France’s top civilian honor?
Ans. Swati Piramal

Ques 5. To which country has India sent its 12th consignment of humanitarian aid?
Ans. Ukraine

Ques 6. Which nation will launch its first lunar rover in November 2022?
Ans. UAE

Ques 7. Who has inaugurated Srinagar’s first multiplex?
Ans. Manoj Sinha

Ques 8. American Express has appointed who is the CEO of the Indian unit.
Ans. Sanjay Khanna

Ques 9. Who has inaugurated the Kargil International Marathon?
Ans. General Manoj Pandey

Ques 10. Which country’s ‘Harlem city’ has become the first city to ban meat advertisements?
Ans. Netherlands

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

22 September 2022 Current Affairs

0
22 September 2022 Current Affairs
22 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 September 2022 

Ques 1. Who has released the book ‘Ambedkar and Modi: Reformers Ideas Performer’s Implementation’?
Ans. Ramnath Kovind

Ques 2. When is International Equal Pay Day celebrated?
Ans. 18 September

Ques 3. Who has released the book ‘Forging Metal: Nripendra Rao and the Pennar Story’ written by?
Ans. Pawan Si Lal

Ques 4. Union Minister Dr. Jitendra Singh presented INSPIRE awards to how many startups?
Ans. 60 startups

Ques 5. Which state has announced to set up of a state-level institution like NITI Aayog?
Ans. Maharashtra

Ques 6. Which has become the first clean Sujal state of India?
Ans. Andaman and Nicobar

Ques 7. Where has Prime Minister Modi inaugurated the two-day ‘center-state Science Conclave’ through video conferencing?
Ans. Ahmedabad

Ques 8. Who has been honored with the prestigious “Rajbhasha Kirti Puraskar” for 2021-22?
Ans. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Limited, Kolkata

Ques 9. Which nation has successfully cloned the wildlife ‘Arctic wolf’ for the first time in the world?
Ans. China

Ques 10. In which Kingdom India’s easternmost military garrison is named after General Bipin Rawat?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 11. Which team has won its first Durand Cup title?
Ans. Bangalore F.C. (Captain – Sunil Kshetri)

Ques 12. Which state celebrated Disaster Risk Reduction Day recently in memory of the devastating earthquake?
Ans. Sikkim

Ques 13. Which company is acquiring Figma Design Platform?
Ans. Adobe

Ques 14. Which state’s secretariat complex will be named after Bhimrao Ambedkar?
Ans. Secretariat Complex of Telangana

Ques 15. Which city was recently declared the first SCO Tourism and Cultural Capital?
Ans. Varanasi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

21 September 2022 Current Affairs

0
21 September 2022 Current Affairs
21 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 21 September 2022 

Ques 1. Where has Meity approved Rs 500 crore Electronics Manufacturing Cluster?
Ans. Pune

Ques 2. Which great player in the tennis world has announced his retirement?
Ans. Roger Federer

Ques 3. Which has been adjudged the best zoo?
Ans. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Darjeeling

Ques 4. Who has launched BLO e-magazine?
Ans. Election Commission of India

Ques 5. Where has the Indian Army started the joint exercise ‘Gagan Strike’?
Ans. Punjab

Ques 6. Which will be the first town in India to implement a fully digital addressing system?
Ans. Indore

Ques 7. Who started the “Blood Donation Amrit Mahotsav”?
Ans. Health Minister Mansukh Mandaviya

Ques 8. When is World Patient Safety Day observed?
Ans. 17 September

Ques 9. The Chief Minister of which Kingdom has inaugurated two new districts?
Ans. Chhattisgarh

Ques 10. Which space agency is developing an intelligent geostationary communication satellite?
Ans. Indian Space Research Organization

Ques 11. Who has become the President of Angola?
Ans. Joao Lourenco

Ques 12. ‘NIkshay 2.0 Portal’ launched, it is related to which disease?
Ans. TB

Ques 13. India has launched a joint white paper on ‘Urban Wastewater Landscape in India’ with which the nation is at the World Water Congress and Exhibition 2022.
Ans. Denmark

Ques 14. Who has been appointed as the Chairman and MD of NLC India?
Ans. Prasanna Kumar Motupalli

Ques 15. Who has been appointed by the Balochistan government as the first woman Deputy Commissioner in the Nasirabad district?
Ans. Ayesha Zehri

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

 

20 September 2022 Current Affairs

0
20 September 2022 Current Affairs
20 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 September 2022 

Ques 1. Neeraj Chopra has become the first Indian to win the Diamond League final with a throw of how many meters?
Ans. 88.44 m

Ques 2. In which park the cheetahs imported from Namibia have been released in the Nation?
Ans. Kuno National Park

Ques 3. In which year was the ‘International Day for People of African Origin’ observed for the first time?
Ans. 2021

Ques 4. Which will become the first city in India to implement a digital addressing system?
Ans. Indore

Ques 5. Who has started Prime Minister TB Mukt Abhiyan?
Ans. Draupadi Murmu

Ques 6. Who has been appointed by Mumbai Indians-owned franchise ‘MI Emirates’ as its head coach?
Ans. Shane Bond

Ques 7. At what age has Britain’s Queen Elizabeth II died?
Ans. 96

Ques 8. Under the Blood Donation Amrit Mahotsav organized on the occasion of which minister’s birthday, a new world record has been set for 87 thousand people donating blood.
Ans. Narendra Modi

Ques 9. In which Kingdom India’s first forest university will be established?
Ans. Telangana

Ques 10. Which state government has launched Varsha J Sanchay Yojana named CHHATA?
Ans. Odisha

Ques 11. International Monetary Fund (IMF) approved a USD 2.9 billion loan to tackle the economic crisis of which country?
Ans. Sri Lanka

Ques 12. After how many years are cheetahs returning to India?
Ans. After 70 years

Ques 13. Which country has passed a new law for a deterrent nuclear attack?
Ans. North Korea

Ques 14. What is the name of hydrogen produced from carbon-free nuclear energy?
Ans. pink hydrogen

Ques 15. In which state the ‘National Maritime Heritage Complex’ will be set up?
Ans. Gujarat

Ques 16. Which is the first African country to have an ‘Outcome Based Payment Agreement?
Ans. Gabon

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

19 September 2022 Current Affairs

0
19 September 2022 Current Affairs
19 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 19 September 2022 

Ques 1. Which Kingdom has announced India’s first ‘Breakfast Scheme for Government School Students’?
Ans. Tamil Nadu

Ques 2. Who recently released the book Ambedkar and Modi: Reformers Ideas Performers Implementation?
Ans. Ramnath Kovind

Ques 3. The Green Finns Hub, the first global maritime tourism industry forum, is associated with which institution?
Ans. UNEP

Ques 4. Which state won the 61st Subroto Cup International Football Tournament Boys Under-14 title?
Ans. Manipur

Ques 5. Which organization organized the ‘Courtyard 2022’ conference?
Ans. Bureau of Energy Efficiency

Ques 6. In which country will the Under-19 Women’s T20 World Cup 2023 be played?
Ans. South Africa

Ques 7. Kakadu 2022 military exercise is a multinational exercise organized by the Navy of which Nation?
Ans. Australian

Ques 8. Magdalena Anderson has recently announced her resignation from which ministerial post?
Ans. Prime minister

Ques 9. In which Kingdom the largest museum of Harappan culture is being built at a cost of Rs 32 crore?
Ans. Haryana

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

18 September 2022 Current Affairs

0
18 September 2022 Current Affairs
18 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 18 September 2022 

Ques 1. Who has launched India’s first CNG-powered truck with ADAS?
Ans. Tata Motors

Ques 2. When is World Ozone Day observed every year?
Ans. 16 September

Ques 3. Which zoological park in India topped the recent ranking of the Central Zoo Authority?
Ans. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park, Darjeeling

Ques 4. Which branchless banking and digital service network has partnered with Axis Bank?
Ans. pennierbuy

Ques 5. Where has the Indian Navy conducted the 6th edition maritime exercise with Japan?
Ans. In the Bay of Bengal

Ques 6. Southern Rice Black-streaked Dwarf Virus (SRBSDV) has recently been detected in the fields of Punjab the virus belongs to which genus species?
Ans. Physivirus family

Ques 7. Where is the National Defense and MSME Conference and Exhibition held?
Ans. Kota, Rajasthan

Ques 8. Which country is the host of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit 2022?
Ans. Uzbekistan

Ques 9. Which e-commerce company has announced the launch of the hotel booking feature?
Ans. Flipkart

Ques 10. Where is Kakadu exercise 2022 being held?
Ans. Australia

Ques 11. The third bank in the country which recently became the third bank to reach the market cap club of 5 crores?
Ans. SBI

Ques 12. When is the International Day of Democracy observed?
Ans. 15th September

Ques 13. Which Nation is the host of FIFA U-17 Women’s World Cup 2022?
Ans. India

Ques 14. Which country announced a package of 450 million dollars for Pakistan?
Ans. America

Ques 15. Which Kingdom has come first in Amrat Sarovar Yojana?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

17 September 2022 Current Affairs

0
17 September 2022 Current Affairs
17 September 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 September 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 17 September 2022 

Ques 1. By whom will the Blood Donation Amrit Mahotsav be inaugurated on 17th September?
Ans. Mansukh Mandaviya

Ques 2. Which has become the first bank to issue an Electric Bank Guarantee?
Ans. HDFC

Ques 3. Which IIT has become the first Indian institute to join IBM Quantum Network?
Ans. IIT Madras

Ques 4. Which state government has announced to launch Employment Guarantee Scheme?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Who will be the next Attorney General of India?
Ans. Mukul Rohatgi

Ques 6. Which Kingdom government has been fined Rs 3500 crore by NGT for waste management failure?
Ans. West Bengal

Ques 7. Where is the 74th Emmy Awards held?
Ans. America

Ques 8. Which state tops the list of states attracting industrial investment in the first seven months of 2022?
Ans. Andra Pradesh

Ques 9. In which district of UP, does jail food has got a 5-star rating from FSSAI?
Ans. farrukhabad

Ques 10. Which rice export has been banned by the government?
Ans. Piece of rice

Ques 11. Which year has been declared the International Year of Millet by the United Nations General Assembly?
Ans. 2023

Ques 12. Krishnam Raju has passed away, who was he?
Ans. Actor

Ques 13. To which country did India hand over the 12th consignment of humanitarian aid containing essential medicines and equipment?
Ans. Ukraine

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs