Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 131

04 November 2022 Current Affairs

0
04 November 2022 Current Affairs
04 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 November 2022 

Ques 1. Who has been named as the next Indian envoy to Ivory Coast?
Ans. IFS Rajesh Ranjan

Ques 2. In which country the ‘Constitutional Amendment’ reducing the powers of the President was passed?
Ans. Sri Lanka

Ques 3. In which city ‘Akash for Life Space Conference’ was held?
Ans. Dehradun

Ques 4. Which bank has received the ‘DX 2022 Award’?
Ans. Karnataka Bank

Ques 5. Which country has defeated Colombia to win the 2022 FIFA U-17 Women’s World Cup?
Ans. Spain

Ques 6. In which city the International Dance Festival ‘Uddhav Utsav 2022’ is being organized?
Ans. Gwalior

Ques 7. Which country has posthumously honored former US Senator Edward M. Kennedy with the prestigious ‘Friends of Liberation War honor?
Ans. Bangladesh

Ques 8. Which state will host the Track Asia Cup 2022?
Ans. Kerala

Ques 9. When is United Nations Day celebrated?
Ans. 24 October

Ques 10. Who has got the “Scotch” award?
Ans. Laxmi Bhandar Yojana

Ques 11. In which state Mangarh Dham was declared a national monument by PM Modi?
Ans. Rajasthan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

03 November 2022 Current Affairs

0
03 November 2022 Current Affairs
03 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 November 2022 

Ques 1. Which has become the first Indian Land Heritage Site?
Ans. Mamluh Cave in Meghalaya

Ques 2. When is ‘Kerala Foundation Day’ celebrated every year?
Ans. November 1st

Ques 3. When is ‘Sesame Day’ celebrated?
Ans. 23 October

Ques 4. When is National Unity Day celebrated?
Ans. 31 October

Ques 5. Who has been officially appointed as its Executive Chairman by Samsung Electronics Company recently?
Ans. Lee Jae-Yong

Ques 6. The first ‘Khelo India Women’s Judo National League was organized in which city?
Ans. New Delhi

Ques 7. When is the 113th birth anniversary of Homi Jehangir Bhabha celebrated?
Ans. 30 October

Ques 8. According to the Global TB report released by WHO, how many total TB cases were notified in India in 2021?
Ans. 21.4 lakh

Ques 9. Which state will revise the list of ‘Orunodoi Cash Beneficiaries’?
Ans. Assam

Ques 10. Which company has been recognized as the country’s most sustainable oil and gas?
Ans. BPCL

Ques 11. How many policemen from five states were awarded Home Minister’s Special Campaign Medal?
Ans. 63

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

02 November 2022 Current Affairs

0
02 November 2022 Current Affairs
02 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 November 2022 

Ques 1. Which department has started the “Women Friendly Tourism” project?
Ans. Kerala Tourism Department

Ques 2. Who has become the Governor of the Reserve Bank of India (RBI) again?
Ans. Shaktikanta Das

Ques 3. Who won the gold medal in the first leg of the Khelo India Weightlifting Tournament?
Ans. Mirabai Chanu

Ques 4. Which country has hosted the 18th ASEAN-India Summit 2021?
Ans. Brunei

Ques 5. In which town the Election Commission of India is hosting an international conference on ‘Role, Framework, and Capacity of Election Management Bodies’ from 31 October to 1 November?
Ans. New Delhi

Ques 6. Which has become the first Indian company to post earnings calls on Metaverse?
Ans. RIL

Ques 7. Which state government has started the world’s first FIFA football for a school program?
Ans. Odisha

Ques 8. How many funds will India give to the United Nations Trust Against Terrorism?
Ans. $500,000

Ques 9. When is World Cities Day celebrated?
Ans. 31 October

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

01 November 2022 Current Affairs

0
01 November 2022 Current Affairs
01 November 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 November 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 November 2022 

Ques 1. In which Indian city the first case of Omicron subvariant BQ.1 was detected?
Ans. Pune

Ques 2. In which city Sardar Patel National Disabled T20 Cup will be inaugurated on 31st October 2022?
Ans. Lucknow

Ques 3. When is World Psoriasis Day observed?
Ans. 29 October

Ques 4. On which day was the 4th China-Belgium Scientific and Technical Exchange Symposium held?
Ans. 28 October 2022

Ques 5. In which district of Rajasthan will the world’s tallest Lord Shiva statue be unveiled?
Ans. Rajsamand

Ques 6. Nippon Goswami has passed away recently, who was he?
Ans. Actor

Ques 7. On 31 October 2022, the much-awaited project Udaipur-Ahmedabad broad gauge line was flagged off by whom?
Ans. By Prime Minister Shri Narendra Modi ji

Ques 8. Which union has signed an agreement to ban new petrol-diesel cars from the year 2035?
Ans. The European Union

Ques 9. When will the 12th World Hindi Conference be held?
Ans. February 2023

Ques 10. Since when has the International Pushkar Fair been organized?
Ans. From 1st to 9th November 2022

Ques 11. Which nation did President introduce the first domestic car made in the country?
Ans. Turkey

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

31 October 2022 Current Affairs

0
31 October 2022 Current Affairs
31 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

31 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 31 October 2022 

Ques 1. Which country will lift the remarriage ban on pregnant women?
Ans. Japan

Ques 2. Which state has achieved 100% domestic water connection under Jal Jeevan Mission?
Ans. Gujarat

Ques 3. Who has been honored with the highest award ‘The Order of the Long Leaf Pine by the US State of North Carolina?
Ans. Swadesh Chatterjee

Ques 4. Who has inaugurated the gallery of Gatha Swaraj at Scindia Museum Gwalior?
Ans. Amit Shah

Ques 5. Who has taken over the entire run of Twitter?
Ans. Elon Musk

Ques 6. Which nation will host the 91st INTERPOL General Assembly in 2023?
Ans. Austria

Ques 7. Which nation will host the 2023 Asian Cup football tournament?
Ans. Qatar

Ques 8. By which year has NIA announced its offices in every state?
Ans. 2024

Ques 9. Which stock exchange has launched Electronic Gold Receipts (EGR) on its platform?
Ans. Bombay Stock Exchange

Ques 10. Where has the 22nd World Blockchain Summit started?
Ans. Dubai

Ques 11. Who will make the transport aircraft for the Indian Air Force?
Ans. Tata Airbase

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

30 October 2022 Current Affairs

0
30 October 2022 Current Affairs
30 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

 Current Affairs 30 October 2022

Ques 1. When is International Animation Day celebrated?
Ans. 28 October

Ques 2. In which state will the ‘Indian Navy Sailing Competition be held?
Ans. Kerala

Ques 3. Which company has the highest average 4G download speed as per TRAI’s report?
Ans. live

Ques 4. Which film has won the Best Indian Film Award?
Ans. Pather Panchali

Ques 5. Which medal has Rudraksha Patil won in the Shooting World Championship?
Ans. Gold

Ques 6. According to a recent report, “Sprite” has become a brand worth how many billion dollars in India?
Ans. One billion dollars

Ques 7. Who has been named as the chairperson of the United Nations Air Transport Committee?
Ans. Shefali Juneja

Ques 8. National Award recipient director of Bengali films, who passed away in October 2022?
Ans. Pinaki Choudhary

Ques 9. S Ravi Kumar has resigned as the chairman of which company?
Ans. Infosys

Ques 10. With whom has the Drone Federation of India signed an agreement to promote indigenous drone technology?
Ans. Navy

Ques 11. To which country ‘Sri Lanka’ has announced a donation of 4 crore USD worth of Covid vaccine?
Ans. Myanmar

Ques 12. Which nation will host the 90th General Assembly of ‘INTERPOL’?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

29 October 2022 Current Affairs

0
29 October 2022 Current Affairs
29 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 29 October 2022 

Ques 1. Which company has signed MoU with US-based company Triton Electric Vehicles to manufacture hydrogen fuel cells?
Ans. Bharat Electronics Limited

Ques 2. Pinaki Chaudhary has passed away, who was he?
Ans. Film director

Ques 3. In which city the first conference on Aakash Tattva – Aakash for Life will be held from 5th to 7th November 2022?
Ans. Dehradun

Ques 4. Who will launch the website ‘Sons of Maa Bharti’?
Ans. Rajnath Singh

Ques 5. The people of which country have been given the European Parliament’s highest honor ‘The Sakharov Prize 2022’?
Ans. Ukraine

Ques 6. Which state’s cabinet has approved the new ‘Electric Vehicle Policy’?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. What is the rank of Madhya Pradesh in the country under the category of ‘Best Performing State’ in Pradhan Mantri Shahari Awas Yojana Awards-2021: 150 Days Challenge?
Ans. another

Ques 8. When has the Union Territory of Jammu and Kashmir celebrated its Accession Day?
Ans. 26 October

Ques 9. Where will the All India Conference of Law Ministers be held?
Ans. Gujarat

Ques 10. When did Prime Minister Narendra Modi launch Rojgar Mela, a mega recruitment drive for 10 lakh personnel?
Ans. 22 October 2022

Ques 11. When is World Audio-Visual Heritage Day observed?
Ans. 27 October

Ques 12. Where will Coal India set up an 1190 MW solar power project?
Ans. Rajasthan

Ques 13. Which nation has won the ‘World Green City Award 2022’?
Ans. Hyderabad

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

28 October 2022 Current Affairs

0
28 October 2022 Current Affairs
28 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 October 2022 

Ques 1. Who has been appointed as the new CEO of the Data Protection Council of India?
Ans. Vinayak Godse

Ques 2. Dietrich Mateschitz has passed away, who was he?
Ans. Founder of Red Bull Company

Ques 3. The people of which country have been given the ‘Sakharov Freedom Prize’ for the year 2022?
Ans. Ukraine

Ques 4. Which Indian discus thrower has been banned for three years for doping?
Ans. Kamalpreet Kaur

Ques 5. Who got the “Sakharov Freedom Prize” in 2022?
Ans. Ukrainian people

Ques 6. Who wrote the book “From Dependence to Self-Reliance”?
Ans. Dr. Bimal Jalan

Ques 7. Where has the Indian Navy organized the offshore security exercise ‘Prasthan’?
Ans. Andra Pradesh

Ques 8. Which state government has given a giant reservation for SC, ST community?
Ans. Karnataka

Ques 9. Which ministry will organize the program ‘Kashi Tamil Sangamam’?
Ans. Ministry of Education

Ques 10. Which country has topped the recently released CRI Index?
Ans. Norway

Ques 11. Which country has announced to make Diwali a holiday?
Ans. New York City of America

Ques 12. Which state government has launched an app named ‘Kunjapp’ to wake up to curb cyber crimes against children?
Ans. Kerala

Ques 13. Who became the High Commissioner of the UK to India for a day
Ans. Jagriti Yadav

Ques 14. Who has edited the book “The Corbett Papers”?
Ans. Akshay Shah and Stephen

Ques 15. Australia has recently approved the commercial cultivation of which species of genetically modified Indian mustard?
Ans. Brassica juncea

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

27 October 2022 Current Affairs

0
27 October 2022 Current Affairs
27 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 October 2022 

Ques 1. Who became the new Prime Minister of Britain?
Ans. Rishi Sunak

Ques 2. Where was the second edition of the Indian Navy Commanders Conference 2021 held?
Ans. New Delhi

Ques 3. Which kingdom government has decided to restore the old pension scheme?
Ans. Punjab Government

Ques 4. Who won the women’s singles title at the VV Natu Memorial All India Senior Ranking Badminton tournament?
Ans. Malvika Bansod

Ques 5. In which state will the 52nd edition of the International Film Festival of India (IFFI) be held?
Ans. Goa

Ques 6. Federal Law Minister Azam Nazir Tarar resigned from his post He was the Law Minister of which nation?
Ans. Pakistan

Ques 7. Which state will host the ’56th National Cross Country Championships 2022′?
Ans. Nagaland

Ques 8. When is the 7th National Ayurveda Day celebrated?
Ans. 23 October

Ques 9. Which multi-satellite of Russia has been put into orbit as the first spacecraft of the orbiting constellation?
Ans. Russian Skif-D Satellite

Ques 10. Who has been appointed by the Sports Authority of India (SAI) as the new Chief Executive Officer (CEO) of the Target Olympic Podium Scheme (TOPS)?
Ans. PK Garg

Ques 11. Who has announced the employment fair recruitment drive?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 12. What is its rank of India in the list of 43 countries of the Global Pension Index 2021?
Ans. 40

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

26 October 2022 Current Affairs

0
26 October 2022 Current Affairs
26 October 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 October 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 October 2022 

Ques 1. Who has launched Mission School of Excellence?
Ans. Prime Minister Narendra Modi

Ques 2. Where was the second edition of the Indian Navy Commanders Conference 2021 held?
Ans. New Delhi

Ques 3. In which state will the 52nd edition of the International Film Festival of India (IFFI) be held?
Ans. Goa

Ques 4. Which state has received the highest honor at PMAY-U Awards 2021?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. Which state will host the ’56th National Cross Country Championships 2022′?
Ans. Nagaland

Ques 6. Who has become India’s most generous philanthropist according to the Edelgive Huran India Philanthropy List?
Ans. Shiv Nadar

Ques 7. Who has written the book ‘The Stars in My Sky: They Are Brighten My Film Journey)’?
Ans. Divya Dutta

Ques 8. Which bank has received the DX 2022 award?
Ans. Karnataka Bank

Ques 9. Who has been appointed as its new brand ambassador in India by the mobile manufacturer ‘RealMe’?
Ans. KL Rahul

Ques 10. Which nation will host the AFC Asian Cup 2023?
Ans. Qatar

Ques 11. Where is the 5th edition of Megha Kyak Mahotsav 2022 organized?
Ans. Meghalaya

Ques 12. Which city was the host of the 6th East Asia Summit Education Minister’s meeting held in October 2022?
Ans. Hanoi, Vietnam

Ques 13. Corbett Reserve is located in which state/UT of India?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.