Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 42

One Liner General Knowledge Questions

0
One Liner General Knowledge Questions
One Liner General Knowledge Questions

One Liner General Knowledge Questions

One Liner General Knowledge Questions: In this post, we share GK questions. one liner General knowledge question and Answer is very important for all competitive exams. All candidates must be read this post and Learn GK Question.

General Knowledge Questions

Ques 1. Where are the Khajuraho temples located? -> Madhya Pradesh

Ques 2. Where is the Amaravati Buddhist Stupa? -> Andhra Pradesh

Ques 3. When was the Battle of Salhar fought? -> 1672 A.D.

Ques 4. When did Nadirshah attack India? -> 1739 A.D.

Ques 5. Which Sikh Guru wrote the biography of Guru Nanak? -> Guru Arjun Dev

Ques 6. When did Shivaji die? -> On 12 April, 1680

Ques 7. When did Aurangzeb get ‘Biwi Ka Maqbara’ constructed? -> 1679

Ques 8. When did the battle of Samugarh take place? -> 1658

Ques 9. When did Hyder Ali become the ruler of Mysore? -> 1761

Ques 10. Where was Nadirshah the ruler? -> Iran

Ques 11. When did Guru Govind Singh lay the foundation of Khalsa Panth? -> 1699 A.D.

Ques 12. Which Guru helped the rebel Mughal prince with money and mind? -> Guru Arjun Dev

Ques 13. Who compiled the ‘Adi Granth’? -> Guru Arjun Dev

Ques 14. Which element is found in the highest quantity in the human body? -> Oxygen

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: one liner gk questions in hindi, one liner gk in hindi pdf, one liner gk in english, one liner gk pdf, 5000 one liner gk pdf, one liner gk pdf in english, one liner gk book, one line gk question and answer.

09 June & 10 June 2024 Current Affairs

0
09 June & 10 June 2024 Current Affairs
09 June & 10 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

09 June & 10 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 09 June & 10 June 2024 

Ques 1. Where has the 6th Staff Talks between the Indian Navy and the Royal Navy of Oman concluded?
Ans. New Delhi

Ques 2. What is the current policy repo rate (unchanged at 6.50% for the eighth consecutive time) fixed by the Reserve Bank of India on June 2024?
Ans. 6.50%

Ques 3. Which Indian shooter has won the bronze medal in the ISSF World Cup 2024?
Ans. Sift Kaur Samara

Ques 4. Which Rajya Sabha member from Rajasthan has won the Lok Sabha elections?
Ans. K.C. Venugopal

Ques 5. Which country will host the 81st IATA Annual General Meeting in 2025?
Ans. India

Ques 6. Which country has become India’s top oil supplier?
Ans. Russia

Ques 7. Which IPS officer will be honored in New York on behalf of diaspora organizations across the world?
Ans. Biju George Joseph

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

08 June 2024 Current Affairs

0
08 June 2024 Current Affairs
08 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

08 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 08 June 2024 

Ques 1. Who has launched the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign on World Environment Day?
Ans. Narendra Modi

Ques 2. How many million voters have voted in the recently concluded Lok Sabha elections?
Ans. 642

Ques 3. Which Municipal Corporation will create a ‘Green Zone’ using Japan’s Miyawaki method?
Ans. Jaipur Municipal Corporation (Heritage)

Ques 4. Where has the two-day ‘Annual Policy Dialogue Camp’ of NCC been organized?
Ans. New Delhi

Ques 5. Claudia Sheinbaum has become the first woman President of which country?
Ans. Mexico

Ques 6. Which festival has been organized in Melbourne, Australia?
Ans. Gangaur Festival

Ques 7. Which ministry has signed MoUs with four banks to open Sparsh Seva Kendras in 1,128 branches across the country?
Ans. Ministry of Defense

Ques 8. Which country’s court has banned the commercial production of Golden Rice?
Ans. Philippines

Ques 9. Where will Asia’s largest railway training model room be built?
Ans. Udaipur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

List Of World organizations and their headquarters

0
List Of World organizations and their headquarters
List Of World organizations and their headquarters

List Of World organizations and their headquarters

List Of World organizations and their headquarters: The term “International Organization” refers to a group that has members from multiple nations.

International organizations are one of the most frequently covered topics on competitive exams, and students typically receive one or two questions related to the subject.

World organizations and their headquarters

S.No. Organizations Headquarters
1. United Nations Environment Program Nairobi
2. Asian Development Bank Manila
3. Organization of African Unity Addis-Ababa
4. NATO Brussels
5. GATT Geneva
6. Amnesty International London
7. International Monetary Fund Washington D.C.
8. Red Cross Geneva
9. INTERPOL Paris
10. SAARC Kathmandu
11. World Trade Organization Geneva
12. Organization of American States Washington D.C.
13. UNESCO Paris
14. European Energy Commission Geneva
15. World Council of Churches Geneva
16. Council for Mutual Economic Assistance Moscow
17. UNICEF New York
18. Economic Commission for Western Asia Baghdad
19. International Atomic Energy Agency Vienna
20. World Wildlife Fund Gland (Switzerland)
21. European Common Market Geneva
22. United Nations High Commissioner for Refugees Geneva
23. United Nations Industrial Development Organization Vienna
24. International Olympic Committee Lausanne
25. Organisation of Petroleum Producing Countries Vienna
26. European Free Trade Association Geneva
27. United Nations Conference on Trade and Development Geneva
28. European Space Research Organisation Paris
29. Economic Commission for Africa Addis-Ababa
30. Commonwealth London
31. European Parliament Luxembourg
32. World Bank Washington D.C.
33. European Atomic Energy Community Brussels
34. Association of Southeast Asian Nations Jakarta
35. Commonwealth Heads of Government Conference Strasbourg
36. European Economic Community Geneva
37. Arab League Cairo

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: world organisations and their headquarters pdf, Organizations of the world and their headquarters pdf, International organizations of the world and their headquarters pdf, international organizations and their headquarters and establishment year, Organizations of the world and their headquarters wikipedia, international organizations list and headquarters and heads, international organizations list pdf.

GK Question Series Twenty Six

0
GK Question Series Twenty Six
GK Question Series Twenty Six

GK Question Series Twenty Six

GK Question Series Twenty Six: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Twenty Six

Ques 1. Who started the first newspaper in India?
Ans. James A. Hickey

Ques 2. Where is ATP produced?
Ans. Mitochondria

Ques 3. What is added to natural rubber to make it stronger and more bouncy?
Ans. Sulphur

Ques 4. Who has written ‘Ratnavali’?
Ans. Harshvardhan

Ques 5. In whose time were Indian universities first established?
Ans. Lord Canning

Ques 6. What is the study of lakes called?
Ans. Limnology

Ques 7. When was the WTO established?
Ans. In 1995

Ques 8. When was the Minimum Wages Act implemented in India?
Ans. In 1936

Ques 9 What is the average amount of salt in sea water?
Ans. 3.5%

Ques 10. In which disease the level of sugar in the blood increases?
Ans. Diabetes mellitus

Ques 11. What % of the land in developing countries is used for agriculture?
Ans. 60%

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

07 June 2024 Current Affairs

0
07 June 2024 Current Affairs
07 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

07 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 07 June 2024 

Ques 1. Who has got absolute majority in Lok Sabha elections 2024?
Ans. NDA

Ques 2. When is World Environment Day celebrated every year?
Ans. 5 June

Ques 3. Which Municipal Corporation is organizing the ‘Masti Ki Pathshala’ summer camp?
Ans. Jaipur Municipal Corporation (Greater)

Ques 4. The government has sacked the CRPF DIG, what is his name?
Ans. Khajan Singh Tokas

Ques 5. The central government has approved the establishment of a new ‘Indian Institute of Management’ in which northeastern state?
Ans. Assam

Ques 6. Halla Tomasdottir has become the new President of which country?
Ans. Iceland

Ques 7. Who has won the Best Actress Award at the New York Indian Film Festival 2024?
Ans. Sanya Malhotra

Ques 8. Who became the first person to fly into space aboard Boeing Starliner’s first crewed mission in June 2024?
Ans. Sunita Williams and Butch Wilmore

Ques 9. What is the number of tigers in Rajasthan’s Tiger Reserve?
Ans. 134

Ques 10. From which country has India received the highest FDI in 2023-24?
Ans. Singapore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

World General Knowledge Questions

0
World General Knowledge Questions
World General Knowledge Questions

World General Knowledge Questions

World General Knowledge Questions: In this post, we share General Knowledge questions on World. one liner GK question is very important for all Government exams. All candidates must be read this post and Learn World General Knowledge Question and Answer.

World General Knowledge Questions

Ques 1. World’s largest mammal – Blue Whale

Ques 2. World’s largest temple – Angkor Wat Temple

Ques 3. World’s tallest tower – Qutub Minar

Ques 4. World’s largest clock tower – The Great Bell of Moscow

Ques 5. World’s largest statue – Statue of Unity

Ques 6. World’s largest bird – Ostrich

Ques 7. World’s tallest building – Burj Khalifa, Dubai (United Arab Emirates)

Ques 8. World’s largest church – Basilica of St. Peter (Vatican City)

Ques 9. World’s largest Hindu population – India

Ques 10. Largest group of islands in the world – Indonesia

Ques 11. Longest river in the world – River Nile L. 6650 km

Ques 12. World’s largest river with drainage area – Amazon River

Ques 13. World’s largest country – Russia

Ques 14. World’s smallest country – Vatican City

Ques 15. World’s largest voters’ country – India

Ques 16. World’s longest border line – Canada

Ques 17. World’s longest border line – China (13 countries)

Ques 18. World’s largest desert – Sahara (Africa)

Ques 19. World’s hottest region – Algeria (Libya)

Ques 20. World’s coldest place – Vostok Antarctica

Ques 21. World’s largest fresh water lake – Lake Superior

Ques 22. Smallest ocean in the world – Arctic Ocean

Ques 23. Largest gulf in the world – Gulf of Mexico

Ques 24. World’s largest airport – King Khalid Airport Riyadh, Saudi Arabia

Ques 25. World’s largest port – Uzbekistan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: world gk questions pdf, World gk questions with answers, world gk questions in hindi, World gk questions and answers pdf,  gk questions with answers in english.

GK Question Series Twenty Five

0
GK Question Series Twenty Five
GK Question Series Twenty Five

GK Question Series Twenty Five

GK Question Series Twenty Five: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Twenty Five

Ques 1. Which state is called the basket of fruits?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 2. Which state is called the capital of oranges?
Ans. Nagpur

Ques 3. Which state is called the garden of India?
Ans. Bangalore

Ques 4. Who made the permanent settlement with the landlords?
Ans. Lord Cornwallis

Ques 5. Which state is called the city of festivals?
Ans. Madurai

Ques 6. Which state is called the gateway of India?
Ans. Mumbai

Ques 7. Which place is called the Holy Land of Temples?
Ans. Tamil Nadu

Ques 8. Where is ATP produced?
Ans ➺ Mitochondria

Ques 9. Which state is called the basket of rice?
Ans. Chhattisgarh

Ques 10. Which place is called the Manchester of India?
Ans. Ahmedabad

Ques 11. Which place is called the City of Lakes?
Ans ➺ Srinagar

Ques 12. Which place is called the Heartland of India?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 13. Which place is called the Paris of India?
Ans. Jaipur

Ques 14. Which place is called the Sugar Bowl of India?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.

06 June 2024 Current Affairs

0
06 June 2024 Current Affairs
06 June 2024 Current Affairs

Current Affairs

06 June 2024 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

Current Affairs 06 June 2024 

Ques 1. ‘Claudia Sheinbaum’ has been elected the first woman President of which country?
Ans. Mexico

Ques 2. Which Lok Sabha seat set the record for the highest number of votes received by NOTA in the 2024 elections?
Ans. Indore

Ques 3. IRDAI has approved whose appointment as the Chairman of ICICI Prudential Board?
Ans. Sandeep Batra

Ques 4. Which operation is being run by the Railway Protection Force (RPF) to rescue missing children in the country including Rajasthan?
Ans. Operation ‘Nanhe Farishte’

Ques 5. Whom did South Africa defeat by six wickets in the ICC T-20 Cricket World Cup?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. Which party has won the by-election held on Bagidora assembly seat of Rajasthan?
Ans. Bharat Adivasi Party (BAP)

Ques 7. Where has the National Coordination Committee held a meeting for the world’s largest grain storage scheme?
Ans. New Delhi

Ques 8. Which IIT has established the DRDO Industry Academic Centre of Excellence?
Ans. IIT Kanpur

Ques 9. In which country has the ‘Maharana Pratap Mahotsav’ been organized for the first time?
Ans. Georgia

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: current affairs answers, current affairs in hindi, today current affairs in hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of india.

GK Question Series Twenty Four

0
GK Question Series Twenty Four
GK Question Series Twenty Four

GK Question Series Twenty Four

GK Question Series Twenty Four: In this, Blog we Define GK Question and answer in daily basis. It is very Important for All Competitive Exam Like: SSC, BANK, LDC, IA, Programmer, Etc. GK Question is Main topic for all exam.

GK Question Series Twenty Four

Ques 1. What is the total number of Puranas?
Ans. 18

Ques 2. What was the ancient name of Ujjain?
Ans. Avantika

Ques 3. Who was the author of the book ‘The Great Revolt’?
Ans. Ashok Mehta

Ques 4. Fulhar Lake is located in which state of India?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 5. Which article gives the right to free and compulsory education?
Ans. Article 21 A

Ques 6. Under which article the Governor has the power to pardon for any crime?
Ans. Article 161

Ques 7. Who hired the Komagatamaru?
Ans. Baba Gurudutt Singh

Ques 8. To whom is the Union Council of Ministers responsible?
Ans. Lok Sabha

Ques 9. In which sport is the Wellington Trophy awarded?
Ans. Hockey

Ques 10. Which two states were formed by dividing Bombay State in 1960?
Ans. Maharashtra and Gujarat

Ques 11. Where is Jinnah House?
Ans. Mumbai

Ques 12. Who appoints the member of the Union Public Service Commission?
Ans. President

Ques 13. Who was the author of Mahabharata?
Ans. Ved Vyas

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: general knowledge questions with answers english, general knowledge questions with answers in hindi, 100 general knowledge questions and answers, general knowledge questions with answers pdf, Gk Question for UPSC.