Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 194

Current Affairs Pdf || 08 August 2021

1
Current Affairs Pdf
Current Affairs

Current Affairs Pdf

Current Affairs Pdf: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs Pdf 08 Aug 2021

Ques 1. Which has become the fifth country to sign the ISA agreement?
Ans. Germany

Ques 2. India Network Olympics has broken the Asia record in 4×400 run of how many minutes?
Ans. 3:00:25

Ques 3. Writer Padma Sachdev has passed away, she was a famous writer of which language?
Ans. Dogri

Ques 4. Which department has started the work of setting up agriculture-automated weather stations?
Ans. India Meteorological Department

Ques 5. Which political party’s leader Jawahar Sarkar has been sworn in as a Rajya Sabha member?
Ans. TMC

Ques 6. In which union territory of India, Maldives-style water villas have been announced to be established?
Ans. Lakshadweep

Ques 7. The Delhi government has approved the proposal to increase the salary of MLAs by what percentage?
Ans. 66 percent

Ques 8. Which day is celebrated all over India on 7th August?
Ans. National Handloom Day

Ques 9. Which sports award has been renamed as Major Dhyan Chand Sports Award?
Ans. Rajiv Gandhi Sports Award

Ques 10. Which city topped in “2s Best Student Cities Ranking”?
Ans. London

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today

Current Affairs Weekly || 07 Aug 2021

1
Current Affairs Weekly
Current Affairs

Current Affairs Weekly

Current Affairs Weekly: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Weekly Current Affairs 07 Aug 2021

Ques 1. Which of India’s indigenous aircraft carriers Vikrant has conducted its first sea trial?
Ans. First

Ques 2. After how many years has the Indian men’s hockey team won a medal in the Olympics, creating history?
Ans. 41 years

Ques 3. Which organization has built the world’s highest vehicular road in Eastern Ladakh?
Ans. border roads organization

Ques 4. APEDA has tied up with the University of Agricultural Sciences located in which city to promote agri-export?
Ans. Bangalore

Ques 5. How many loan agreements have been signed for the second phase of the Dam Rehabilitation and Improvement Project?
Ans. 250 million dollars

Ques 6. Which scheme for school education has been approved by the cabinet to continue from April 2021 to March 31, 2026?
Ans. holistic education plan

Ques 7. Since when has the Shri Ram Janmabhoomi Teerth Kshetra Trust allowed the devotee to have darshan of the adorable Ramlala in the Ram temple?
Ans. December 2023

Ques 8. The Principal Scientific Adviser to the Government of India has virtualized a decentralized biomedical waste furnace in Buxar in which state?
Ans. A state in Eastern India

Ques 9. Which space agency will launch the “Boeing Orbital Flight Test-2” mission?
Ans. NASA

Ques 10. Which bank has launched the “Shopkeeper Over Draft Scheme”?
Ans. HDFC Bank

 

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk
with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Current Affairs For UPSC || 06 Aug 2021

1
Current Affairs For UPSC
Current Affairs

Current Affairs For UPSC

In this post, we share about Current Affairs For UPSC.┬а It is important for all government exams. All Candidate who’s preparing for the government exam visit our website to read daily updated current affairs.

Current Affairs UPSC 06 Aug 2021

Ques 1.Which power station creating the record of generating the most electricity in a month?
Ans. Naptha Jhakri Hydro Power Station

Ques 2. Which new platform was launched by Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal?
Ans. Delhi@2047

Ques 3. Boxer Lovlina Borgohain has won the bronze medal in how many of the kg categories in Tokyo Olympics 2020?
Ans. 69 kg class

Ques 4. The Union Cabinet (UNC) approving the Memoranda of Understanding signed between the Indian Institute of Space Science and Technology?
Ans. daft university of technology

Ques 5. Which cabinet has approved the Medical Oxygen Production Promotion Policy?
Ans. Delhi cabinet

Ques 6. Who has given the Essential Defense Services Bill of 2021?
Ans. Lok Sabha

Ques 7. The United Nations General Assembly approving a proposal to establish a permanent forum of people of which origin?
Ans. African descent

Ques 8. For the financial year 2021-2022, the central government has reduced the aim of the Mudra loan to how much?
Ans. Rs 3 lakh crore

Ques 9. Australian startup “After Pay”, which started 7 years ago, has been sold for how many billion dollars?
Ans. 29 billion dollars

Ques 10. Power Grid Corporation (POWERGRID)of India has started how many kilometers of transmission line in the Aryan Valley of Ladakh?
Ans. 40 km

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Current Affairs India || 05 Aug 2021

0
Current Affairs India
Current Affairs

Current Affairs India

Current Affairs India: In this post, we share the Current Affairs of India. It is the Main Part of all exams Like UPSC, SSC, BANK, Patwari, IAS, RPSC, Etc.

Current Affairs 05 Aug 2021

Ques 1. Who has passing the General Insurance Business Nationalisation Amendment Bill?
Ans. Lok Sabha

Ques 2. Where are the hotlines has established between India and China?
Ans. Sikkim

Ques 3. . Which city of India has become the first city in the country to achieve 100% vaccination against Covid-19?
Ans. Bhubaneswar

Ques 4. The Ministry of Civil Aviation has given permits to the Directorate of Urban Local Bodies of which state to use drones?
Ans. Haryana

Ques 5. RMI India and which commission has to release a report on the power dispensation sector?
Ans. policy commission

Ques 6. The report released by whom, there has been an increase of 24% in the cases of suicide due to unemployment?
Ans. National Crime Records Bureau

Ques 7. Which power station is creating the record of generating the most electricity in a month?
Ans. Naptha Jhakri Hydro Power Station

Ques 8. Which periodic labor force survey has been publishing by the National Statistical Office?
Ans. 8th

Ques 9. According to the report, which is the richest family in the world of Ambani family?
Ans. fifth

Ques 10. How many billion dollars has been providing by the IMF to help poor countries deal with covid?
Ans. $650 billion

 

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Current Affairs Recent || 4 Aug 2021

1
Current Affairs Recent
Current Affairs

Current Affairs Recent

In this post, we share about Current Affairs Recent. This Topic Is very important for all competitive exams.

Current Affairs 04 August 2021

Ques 1. Which country has launched the Kovid vaccine for children aged 3 to 17 years?
Ans. United Arab Emirates

Ques 2. From which country India’s lightest metro train has been sent for Pune Metro?
Ans. Italy

Ques 3. Which IIT institute has launched 7 new educational programs to meet the growing demand for technologies?
Ans. IIT Roorkee

Ques 4. Where will the “Defense Expo” be organized in 2022?
Ans. Gandhinagar (Gujarat)

Ques 5. How many million euros have been fined by the European Union for data privacy violations on Amazon?
Ans. 746 million euros

Ques 6. The armies of India and which country have set up a hotline in the North Sikkim sector?
Ans. Chinese armies

Ques 7. For how many years has the Myanmar army extended the emergency?
Ans. 2 years

Ques 8. America has banned the police force of which country and its two leaders?
Ans. Cuba

Ques 9. PV Sindhu has become the first Indian woman player to win how many medals in individual events at the Olympic Games?
Ans. 2 medals

Ques 10. Which day is celebrated all over India on 3rd August?
Ans. heart transplant day

 

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: ┬аcurrent affairs gk, gk with current affairs, current affairs for UPSC

Current Affairs GK Question || 03 Aug 2021

1
Current Affairs GK Question
Current Affairs

Current Affairs GK Question

In this post, we share about Current Affairs GK Question. This topic is an important part of all competitive exams. All Candidate Read and Learn this.

Current Affairs Question 3 August 2021

Ques 1. Which Indian player has won the bronze medal in badminton in Tokyo Olympics?
Ans. PV Sindhu

Ques 2. Under which ministry the “Biotech-PRIDE Guidelines” developed by the Department of Biotechnology has been announced?
Ans. Ministry of Science and Technology

Ques 3. Which country has been elected as the President of the United Nations Security Council for August?
Ans. India

Ques 4. After the passage of the Coconut Development Board (Amendment) Bill 2021 in the Rajya Sabha, the board members have increased from 4 to how many?
Ans. 6 members

Ques 5. According to the central government, how many crores has been collected in GST in July?
Ans. 1.16 lakh crore rupees

Ques 6. In which state has Shri Nitin Gadkari has directed to open one end of the Kuthiran tunnel?
Ans. Kerala

Ques 7. For which award has Cyrus Poonawalla, the founder of Serum Institute of India has been nominated?
Ans. Lokmanya Tilak Award

Ques 8. Vice Admiral S.N. Ghormade has been appointed as the new Vice-Chief of which Indian Army?
Ans. naval service

Ques 9. In which city Shri Amit Shah has laid the foundation stone of Uttar Pradesh State Institute of Forensic Sciences?
Ans. Lucknow

Ques 10. Who has taken charge as Controller General of Accounts?
Ans. Mr. Deepak Das

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

Current Affairs For UPSC || 24 July 2021

1
Current Affairs For UPSC
Current Affairs

Current Affairs For UPSC

In this post, we share about Current Affairs For UPSC. It is important for all competitive exams. On our website your read daily updated Current Affairs.

24 July 2021 Current Affairs UPSC

Ques 1. Which space agency has announced that its new spacecraft NEA Scout has successfully completed all the necessary tests?
Ans. NASA

Ques 2. In which state three monuments have been identified as Adarsh тАЛтАЛSmarak under the Adarsh тАЛтАЛSmarak Yojana?
Ans. Andra Pradesh

Ques 3. Which day is celebrated all over India on 23rd July?
Ans. national broadcasting day

Ques 4. After the assassination of President Jovenel Mois, Ariel Henry has been appointed as the new Prime Minister of which country?
Ans. Haiti

Ques 5. Who has been removed from the UNESCO World Heritage List by the World Heritage Committee?
Ans. Liverpool Maritime Mercantile City

Ques 6. In which city has the government announced the establishment of the Indian Institute of Heritage?
Ans. Noida

Ques 7. Who has successfully test-fired “Man-Portable Anti-Tank Guarded Missile”?
Ans. DRDO

Ques 8. Which city has been announcing to host the Olympic Games 2032?
Ans. Brisbane

Ques 9. Who said that the delta variant of Covid-19, first found in India, has spread to 124 countries so far?
Ans. World Health Organization

Ques 10. . DRDO has test-fired its indigenously developed Akash missile “Akash-NG” off the coast of which state?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs gk, gk with current affairs.

рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдФрд░ рдЙрдирдХреЗ рд╕реНрдерд▓

0
рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣
рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдФрд░ рдЙрдирдХреЗ рд╕реНрдерд▓

рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдФрд░ рдЙрдирдХреЗ рд╕реНрдерд▓

рдЗрд╕ рдкреЛрд╕реНрдЯ рдореЗрдВ рд╣рдо рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдФрд░ рд╕реНрдерд▓ рдХреЗ рдмрд╛рд░реЗ рдореЗрдВ рд╕рд╛рдЭрд╛ рдХрд░рддреЗ рд╣реИрдВред рдпрд╣ рдПрдХ рд╕рд╛рдорд╛рдиреНрдп рдЬреНрдЮрд╛рди рдХрд╛ рд╡рд┐рд╖рдп рд╣реИред рдЫрд╛рддреНрд░реЛрдВ рдХреЛ рдЗрд╕реЗ рдкрдврд╝рдирд╛ рдФрд░ рд╕реАрдЦрдирд╛ рдЪрд╛рд╣рд┐рдП

рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣

рдХреНрд░рдорд╛рдВрдХ рдкреНрд░рдореБрдЦ рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╕реНрдерд▓
1. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЦреНрд╡рд╛реЫрд╛ рдлрдЦрд░реБрджреНрджреАрди рдЪрд┐рд╢реНрддреА рд╕рд░рд╡рд╛реЬ, рдЕрдЬрдореЗрд░
2. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╕реВрдлреА рд╣рд┐рд╕рд╛рдореБрджреНрджреАрди рдЪрд┐рд╢реНрддреА рдирд╛рдЧреМрд░
3. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЦреНрд╡рд╛реЫрд╛ рдореБрдЗрдиреБрджреНрджреАрди рдЪрд┐рд╢реНрддреА рдЕрдЬрдореЗрд░
4. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдлрдЦрд░реБрджреНрджреАрди рд╢рд░реАрдл рдЧрд▓рд┐рдпрд╛рдХреЛрдЯ, рдбреВрдВрдЧрд░рдкреБрд░
5. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рдЬрд░рдд рдЕрдорд╛рдиреАрд╢рд╛рд╣ рдЬрдпрдкреБрд░
6. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рд┐рд╕рд╛рдореБрджреНрджреАрди рдЪрд┐рд╢реНрддреА рд╕рд╛рдВрднрд░ рдЭреАрд▓, рдЬрдпрдкреБрд░
7. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╢реЗрдЦ рдореЛрд╣рдореНрдордж рджрд░рд╡реЗрд╢ рдореЛрддреА рдбреБрдВрдЧрд░реА, рдЬрдпрдкреБрд░
8. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдореМрд▓рд╛рдирд╛ реЫрд┐рдпрд╛рдЙрджреНрджреАрди рд╕рд╛рд╣рдм рдЬрдпрдкреБрд░
9. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рд╛рдЬрд┐рдм рд╢рдХреНрдХрд░рдмрд░ рд╢рд╛рд╣ рдирд░рд╣реЬ , рдЭреБрдВрдЭреБрдиреВрдВ
10. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдорд┐рд╕реНрдХреАрди рд╢рд╛рд╣ рдЬрдпрдкреБрд░
11. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рдЬрд░рдд рдЪрд▓рдлрд┐рд░рд╢рд╛рд╣ рдЪрд┐рддреНрддреМрдбрд╝рдЧрдврд╝
12. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╢реЗрдЦ рдЕрд▓рд╛рдЙрджреНрджреАрди рд╕рд╛рдВрдЧрд╛рдиреЗрд░, рдЬрдпрдкреБрд░
13. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рдЬрд░рдд рдЬрдорд╛рд▓реБрджреНрджреАрди рд╕рд╛рд╣рдм рджреМрд╕рд╛
14. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рддрд╛рд░рд╛рдЧрдврд╝ рдЕрдЬрдореЗрд░
15. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЕрдмреНрдмрдирд╢рд╛рд╣ рдкреНрд░рддрд╛рдкрдкреБрд░рд╛, рд╕рд╛рдВрдЪреМрд░ (рдЬрд╛рд▓реМрд░)
16. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдорд╕реНрддрд╛рди рд╢рд╛рд╣ рдмрд╛рдмрд╛ рдкрд╛рд▓реА
17. рдЪрд┐рд▓реНрд▓рд╛ рдмрдбрд╝реЗ рдкреАрд░ рд╕рд╛рд╣рдм рдЕрдЬрдореЗрд░
18. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рджреБрд▓реНрд▓реЗ рд╢рд╛рд╣ рдЙрд░реНрдл рдЪреЛрдЯрд┐рд▓реЗ рд╢рд╛рд╣ рдкрд╛рд▓реА
19. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рдЬрд░рдд рджреАрд╡рд╛рди рдП рд╢рд╛рд╣ рдЪрд┐рддреНрддреМрдбрд╝рдЧрдврд╝ (рдХрдкрд╛рд╕рди)
20. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЖрдзрд░ рд╕рд┐рд▓реНрд▓рд╛ рдХреЛрдЯрд╛
21. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЗрдорд░рдд рд░рд╕реВрд▓ рдЙрджрдпрдкреБрд░
22. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рджреМрд▓рддрд╢рд╛рд╣ рдмрд╛рдмрд╛ рдЪреМрдореВрдВ, рдЬрдпрдкреБрд░
23. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЕрдмреНрджреБрд▓ рд╡рд╣рд╛рдм рдирд╛рдЧреМрд░
24. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдмрд╛рд▓рд╛ рдкреАрд░ рдХреБрдореНрд╣рд╛рд░реА, рдирд╛рдЧреМрд░
25. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╢реЗрд░реЛрдВ рдХреЗ рдкрд┐рдирдХрд╛рд░реЗ рд╡рд╛рд▓реЗ рдмрд╛рдмрд╛ рдХреЛрдЯрд╛
26. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╕рд┐реЮрдд рд╣реБрд╕реИрди рдЬреЛрдзрдкреБрд░
27. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд░реЛрд▓реЗ рдирд╛рдЧреМрд░
28. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдирдЬрдореБрджреНрджреАрди рдкрд░рд╡рд╛рдирд╛ рдлрддреЗрд╣рдкреБрд░ рд╢реЗрдЦрд╛рд╡рдЯреА, рд╕реАрдХрд░
29. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЕрдлрдЬрд▓ рд╢рд╛рд╣ рдЙрд░реНрдл рдХреЛреЬреЗ рд╢рд╛рд╣ рдЬреЛрдзрдкреБрд░
30. рдХрд╛рдХрд╛рдЬреА рдХреА рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдкреНрд░рддрд╛рдкрдЧреЭ
31. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд░реБрдХрдиреБрджреНрджреАрди рджрд╛рдЙрджрдкреБрд░, рдЕрд▓рд╡рд░
32. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдЕрдореНрдмрд╛рд╡рдЧреЭ рдЙрджрдпрдкреБрд░
33. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╕реИрдпрдж рдмрд╛рджрд╢рд╛рд╣ рд╢рд┐рд╡рдЧрдВрдЬ (рд╕рд┐рд░реЛрд╣реА)
34. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдорд╕реАрдЙрд▓реНрд▓рд╛рд╣ рдордВрдбреМрд░ рд░реЛрдб, рдЬреЛрдзрдкреБрд░
35. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдмреБрд░рд╣рд╛рдиреБрджреНрджреАрди рдЧреНрд░рд╛рдо рддрд▓рд╛, рдЬрдпрдкреБрд░
36. рд╕рдВрдд рд╣рдореАрджреБрджреНрджреАрди рдпрд╛ рд╕реБрд▓реНрддрд╛рдиреЗ рддрд╛рд░рдХреАрди рд╢рд╛рд╣ рдХреА рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдирд╛рдЧреМрд░
37. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд╣рдЬрд░рдд рдЕрдмреНрджреБрд▓ рдЧрдиреА рдмрд╛рдмрд╛ рдирд╛рдерджреНрд╡рд╛рд░рд╛
38. рд╕рдВрдд рд╣рдЬрд░рдд рд╣рдореАрджреБрджреНрджреАрди рдЪрд┐рд╢реНрддреА рдЧрд╛рдЧрд░реЛрдг рдХрд┐рд▓рд╛ (рдЭрд╛рд▓рд╛рд╡рд╛реЬ)
39. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдХрдорд░реБрджреНрджреАрди рд╢рд╛рд╣ рдЭреБрдВрдЭреБрдиреВрдВ
40. рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдХрдмреАрд░ рд╢рд╛рд╣ рдХрд░реМрд▓реА

 

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: рдХрдмреАрд░ рд╢рд╛рд╣ рдХреА рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдХрд┐рд╕ рдЬрд┐рд▓реЗ рдореЗрдВ рд╕реНрдерд┐рдд рд╣реИ?, рдЪрд▓ рдлрд┐рд░ рд╢рд╛рд╣ рдХреА рджрд░рдЧрд╛рд╣ рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдореЗрдВ рдХрд╣рд╛рдБ рд╕реНрдерд┐рдд рд╣реИ?, рд╣рд░рд┐рдпрд╛рдгрд╛ рдХреЗ рдкреНрд░рдореБрдЦ рдордХрдмрд░реЗ?, рд╣рд░рд┐рдпрд╛рдгрд╛ рдХреЗ рдордХрдмрд░реЗ?, рдЪрд▓ рдлрд┐рд░ рд╢рд╛рд╣ рдХреА рджрд░рдЧрд╛рд╣ рдХреМрди рд╕реЗ рдЬрд┐рд▓реЗ рдореЗрдВ рд╣реИ?, рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рдкреНрд░рдердо рдорд╕реНрдЬрд┐рдж рдХреМрди рд╕реА рд╣реИ?, рд░рд╛рдЬрд╕реНрдерд╛рди рдХреА рд╕рдмрд╕реЗ рдкреНрд░рд╛рдЪреАрди рдорд╕реНрдЬрд┐рдж рдХреМрди рд╕реА рд╣реИ?

Current Affairs UPSC || 21 July 2021

1
Current Affairs UPSC
Current Affairs

Current Affairs UPSC

Current Affairs UPSC : This Topic is very important for government exam. All Exams asking question related to Current Affairs. Like: UPSC, SSC, Patwari, IAS, SSC-CGL, SI, Bank P.O., LDC, etc.

21 July 2021 Current Affairs┬а

Ques 1. INS Tabar has fulled maritime partnership exercise with which country’s navy?
Ans. French Navy

Ques 2. Which film’s French director Julia Ducon has won the Palm d’Or award at the Cannes Film Festival 2021?
Ans. Titan

Ques 3. Which day is celebrated all over the world on 20th July?
Ans. world chess day

Ques 4. Chief Justice of India N.V. Which one new scheme has been start by Raman?
Ans. Faster

Ques 5. Who has introduced stricter rules on climate change?
Ans. European Union

Ques 6. Which Indian American woman has been appointed as a solicitor in the Labor Department of the US Senate?
Ans. Seema Nanda

Ques 7. Which state government has been start “Mukhyamantri Kisan Mitra Energy Scheme”?
Ans. Government of Rajasthan

Ques 8. Which batsman has become the first player in the world to score 14 centuries (fastest) in 81 innings?
Ans. Babar Azam

Ques 9.┬аWhich IIT institute of India has developed an AI tool to study cancer-causing mutations?
Ans. IIT Madras

Ques 10. Recently the train has been successfully tested between Jayanagar in India and Kurtha of which country?
Ans. Nepal

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs today in hindi, current affairs 2020 in hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf,

7 Continents Of The World || рд╕рд╛рдд рдорд╣рд╛рджреНрд╡реАрдк

0
7 Continents Of The World
Continents Of The World

7 Continents Of The World

7 Continents Of The World : In this post we define about the seven continents of the world. Many competitive exams asking question to related this topic.

Seven Continents Of The World

1. Asia

  • Asia is that the largest continent.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is twenty nine.50%.
  • China is that the largest country in Asia.
  • The longest stream of this continent is that the Yangtzekiang.
  • The highest mountain on this continent is Everest (8848 m).
  • There ar total forty eight countries on this continent.
  • The largest lake within the continent of Asia is that the Caspian.
  • The deepest purpose of the continent of Asia is that the Dead Sea (395 m).
  • It is located on 1/3rd of the whole area area world.
  • Here 3/4 of the population relies on agriculture for its sustenance.
  • Asia ranks 1st in terms of production of rice, maize, jute, cotton, silk etc.

2. Africa

  • Africa is that the second largest continent within the world.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is twenty.20%.
  • Algeria is that the largest country in continent.
  • Meoti is that the smallest country on this continent.
  • The longest stream of this continent is that the Nile.
  • Mount Kilimanjaro (5895 m) is that the highest mountain within the continent of continent.
  • The largest lake within the continent of continent is Victoria.
  • There ar total fifty four countries on this continent.
  • The deepest purpose of this continent is Asai Lake (156 m).
  • 1/3 of continent is desert. Only 100% of the land here is productive.
  • Africa A-one within the production of diamonds and gold

3. Europe

  • Europe is that the solely continent with high population density further as prosperity.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is half dozen.50%.
  • There ar a complete of fifty countries on this continent.
  • Russia is that the largest country in Europe.
  • The longest stream of this continent is that the Volga River.
  • Mount Elbrus is that the highest mountain on the continent of Europe.
  • The largest lake of this continent is lake.
  • Here forests, minerals, fertile soil and water ar in abundance.
  • Europe’s vital natural resource ar coal, iron ore, oil and fossil fuel.
4. North America
  • It is the third largest continent within the world.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is sixteen.05%.
  • Canada is that the largest country in North America.
  • The smallest country on this continent is Saint Pire.
  • The longest stream of this continent is Mississippi Missou.
  • Mount McKinley (6194 m) is that the highest mountain within the North yankee continent.
  • Death Valley (86 m) is that the deepest purpose of the continent of North America.
  • It is situated on 16 PF of the globe.
  • There ar total twenty three countries on this continent.
  • It is a awfully made space from the purpose of read of the renewable resources.
  • Half of the world’s total maize production is created here.
  • It is a awfully made space from the purpose of read of forest, mineral and energy resources.

5. South America

  • It is the fourth largest continent within the world.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is eleven.80%.
  • Brazil is that the largest country in the South America.
  • The smallest country on this continent is that the island.
  • The longest stream of this continent is Amazon.
  • The highest mountain on this continent is Mount Ancacagua (6906 m).
  • The deepest purpose of the continent of South America is that the Baldas earth (40 m).
  • 2/3 of this continent is found south of the equator.
  • A large a part of it’s forests

6. Australia

  • Australia is that the solely country situated on the whole continent.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is five.03%.
  • Australia is that the largest country of Australia.
  • Nauru is that the smallest country on this continent.
  • The longest stream of this continent is Murray-Darling.
  • Mount patriot is that the highest mountain on the continent of Australia.
  • The deepest purpose of the Australian continent is Lake Eyre (16 m).
  • This country is made in plants, life and minerals, however there’s a shortage of water here.

7. Antarctica

  • It is the fifth largest continent within the world.
  • The total space of тАЛтАЛthis continent is nine.60%
  • The highest mountain on this continent is jurist geological formation.
  • The deepest purpose of this continent is that the Bendral Bench (2853 m).
  • It is utterly situated within the hemisphere and therefore the South Pole is found within the middle of it.
  • 99% of this continent is roofed with snow throughout the year.
  • The land here is totally barren.

 

Important Links

Facebook:┬а Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: seven continents of the world, 7 continents of the world, seven continents of the world map, seven continents of the world names, 7 continents of the world names, what are seven continents of the world