Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 193

16 August 2021 Current Affairs

0
16 August 2021 Current Affairs
Current Affairs 16 Aug 2021

Current Affairs

16 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs 16 August 2021

Ques 1. Which commemoration day has been announced by the Prime Minister on 14th August?
Ans. Partition Horrible Remembrance Day

Ques 2. How many more wetlands of India have been recognized as Ramsar sites by the Ramsar Secretariat?
Ans. Four

Ques 3. According to researchers from India and in which state, India’s chronic disease burden has fueled the Covid wave?
Ans. California

Ques 4. Who has launched the National Vehicle Scrappage Policy with an aim to modernize the “vehicle population” of India?
Ans. Narendra Modi

Ques 5. How many police officers have been awarded the Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation award?
Ans. 152

Ques 6. Which ministry has launched a brand named “Son Chiriya” to market the products of Self Help Groups?
Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs

Ques 7. Which app has been launch by the North Delhi Municipal Corporation to help in filing complaints about garbage collection?
Ans. clean city App

Ques 8. What is the position of India in terms of establishing renewable energy capacity in the world at present?
Ans. fourth

Ques 9. How many crore rupees has been imposed by the Reserve Bank of India on the cooperative Rabobank UA?
Ans. Rs 1 crore

Ques 10. Which day celebrating on 15th August?
Ans. Independence Day (India), National Mourning Day (Bangladesh), Korean Liberation Day (World War II)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Independence Day History (इतिहास)

0
Independence Day History
Independence Day

Independence Day History

Independence Day History: इस पोस्ट में, हम स्वतंत्रता दिवस के इतिहास को साझा कर रहे हैं। यह सभी उम्मीदवारों के लिए महत्वपूर्ण है क्योंकि यह एक महत्वपूर्ण विषय है। कई परीक्षाओं में इस विषय से संबंधित प्रश्न पूछे जाते हैं। जो छात्र प्रतियोगी परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं वे इस पोस्ट को ध्यान से पढ़ें।

History of Indepenence Day

स्वतंत्रता दिवस, भारत में, राष्ट्रीय अवकाश प्रतिवर्ष 15 अगस्त को मनाया जाता है। स्वतंत्रता दिवस 1947 में ब्रिटिश शासन के अंत और एक स्वतंत्र और स्वतंत्र भारतीय राष्ट्र की स्थापना का प्रतीक है। यह उपमहाद्वीप के दो देशों, भारत और पाकिस्तान में विभाजन की वर्षगांठ का भी प्रतीक है, जो 14-15 अगस्त, 1947 की मध्यरात्रि को हुआ था।

भारत ने १५ अगस्त १९४७ को ब्रिटिश शासन से स्वतंत्रता प्राप्त की। जैसे ही भारत ने खुद को ब्रिटिश साम्राज्य के चंगुल से मुक्त किया, पूरा देश खुशी से गरज उठा,

भारत में ब्रिटिश शासन 1757 में शुरू हुआ था, जब प्लासी की लड़ाई में ब्रिटिश सरकार की जीत के बाद, अंग्रेजी ईस्ट इंडिया कंपनी ने देश पर नियंत्रण करना शुरू कर दिया। 1857-58 में भारतीय विद्रोह के मद्देनजर ईस्ट इंडिया कंपनी ने 100 वर्षों तक भारत पर शासन किया जब तक कि इसे प्रत्यक्ष ब्रिटिश शासन द्वारा प्रतिस्थापित नहीं किया गया। भारतीय स्वतंत्रता आंदोलन प्रथम विश्व युद्ध के दौरान शुरू हुआ और इसका नेतृत्व गांधीजी ने किया, जिन्होंने ब्रिटिश शासन के शांतिपूर्ण और अहिंसक अंत की वकालत की।

Independence Day
Independence Day

 

इतिहास

स्वतंत्रता दिवस को पूरे भारत में ध्वजारोहण समारोह, अभ्यास और भारतीय राष्ट्रगान के गायन के साथ चिह्नित किया जाता है। इसके अतिरिक्त, राज्यों की राजधानियों में विभिन्न सांस्कृतिक कार्यक्रम उपलब्ध कराए जाते हैं। पुरानी दिल्ली में लाल किले के ऐतिहासिक स्मारक पर ध्वजारोहण समारोह में प्रधान मंत्री के भाग लेने के बाद, सशस्त्र बलों और पुलिस के सदस्यों के साथ एक परेड शुरू होती है।

प्रधान मंत्री तब देश को एक टेलीविज़न संबोधन देते हैं, जिसमें पिछले वर्ष के दौरान भारत की प्रमुख उपलब्धियों का उल्लेख किया जाता है और भविष्य की चुनौतियों और लक्ष्यों को रेखांकित किया जाता है। पतंग उड़ाना भी स्वतंत्रता दिवस की परंपरा बन गई है, जिसमें विभिन्न आकार, आकार और रंगों की पतंगें आसमान को भर देती हैं। साथ ही, इस दिन को मनाने के लिए, नई दिल्ली में सरकारी कार्यालय पूरे अवकाश के दौरान रोशनी से चमकते रहते हैं, भले ही वे बंद रहते हों।

Independence Day
Independence Day

 

जवाहरलाल नेहरू ने 15 अगस्त, 1947 को भारत के स्वतंत्रता की घोषणा की और प्रथम भारतीय प्रधान मंत्री के रूप में शपथ ली। ब्रिटिश हाउस ऑफ कॉमन्स ने 4 जुलाई, 1947 को भारतीय स्वतंत्रता विधेयक पारित किया और इसे एक पखवाड़े के भीतर पारित कर दिया गया। यह उस प्रक्रिया का एक प्रमुख हिस्सा था जिसने भारत को उसकी जीत के लिए प्रेरित किया। स्वतंत्रता सेनानी और देशभक्त जैसे मोहनदास करमचंद गांधी, नेताजी सुभाष चंद्र बोस, भगत सिंह, रानी लक्ष्मी बाई, और कई अन्य लोगों ने स्वतंत्रता जीतने के अपने विश्वास को और दृढ़ संकल्प के साथ आम लोगों का नेतृत्व किया।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: 74th independence day, independence day essay, independence day in hindi, independence day year, independence day date, independence day quotes, 75th independence day

 

15 August 2021 Current Affairs

1
15 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

15 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs 15 August 2021

Ques 1. To which post has Twitter appointed Manish Maheshwari, Managing Director in India?
Ans. senior director

Ques 2. For which state 4 new flights have been announced by the Aviation Minister to start from 1st September?
Ans. Madhya Pradesh to Delhi

Ques 3. Which country’s second-largest city Kandahar has been captured by the Taliban?
Ans. Afghanistan

Ques 4. This year in September 2021, its first ministerial-level 2+2 meeting will be held between India and which country?
Ans. Australia

Ques 5. Which country’s government has demanded an emergency session of the United Nations Security Council?
Ans. Government of Afghanistan

Ques 6. How many officers have been announced by the Government of India for the year 2018?
Ans. 69 officers

Ques 7. What is the rank of Neeraj Chopra in the World Athletics Ranking 2021 after winning the gold medal in the Tokyo Olympics 2020?
Ans. Others

Ques 8. Which space mission of ISRO has detected water molecules on the surface of the Moon?
Ans. Chandrayaan-2 Orbiter

Ques 9. Name the Sports Minister of India who has launched Fit India Freedom Run 2.0 across the country.
Ans. Anurag Thakur

Ques 10. In which state has Shri Nitin Gadkari announced road and highway projects worth Rs 1,000 crore?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

14 August 2021 Current Affairs

0
14 August 2021 Current Affairs
Current Affairs 14 August 2021

 Current Affairs

14 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs 14 August 2021

Ques 1. Which airport in India has a feature in the top 50 airports in the Skytrax World Airport Awards Ranking 2021?
Ans. Delhi International Airport

Ques 2. India and which country has signed a monsoon data analysis to improve weather forecasting?
Ans. America

Ques 3. Which state government is announced the Rajiv Gandhi Award for Excellence in IT?
Ans. Maharashtra Government

Ques 4. In which city will the 130th edition of the world’s third oldest Durand Cup be organizing?
Ans. Kolkata

Ques 5. Which nutrient has been discovering by scientists in cancer tumors?
Ans. protein

Ques 6. Which day celebrating all over the world on 13th August?
Ans. world organ donation day

Ques 7. Which state government has sought the Help of Rs 2,000 crore from the central government for Project Lion?
Ans. Gujarat government

Ques 8. Which is the theme for the 75th Independence Day of India?
Ans. Nation First, Always First

Ques 9. How many crore rupees have been releasing by the Prime Minister for 4 lakh women self-help groups?
Ans. 1625 crores

Ques 10. Which city of India has been declaring as the country’s first water plus city under the survey 2021?
Ans. Indore

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Current Affairs Today In English || 13 Aug 2021

0
Current Affairs Today In English
Current Affairs Today

Current Affairs Today In English

In this post, we share daily updated Current Affairs Today In English. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post. Like: UPSC, IAS, SSC, BANK, Patwari, LDC, Bank PO.

Current Affairs In English 13 August 2021

Ques 1. With which collaboration Government e-Marketplace has organized the 5th edition of the National Public Procurement Conclave?
Ans. Confederation of Indian Industry

Ques 2. Al-Mohad Al-Hindi 2021 exercise has been organized between India and which country?
Ans. Saudi Arab

Ques 3. What is the rank of India in the Global Youth Development Index, 2020?
Ans. 122nd

Ques 4. Which day celebrating all over the world on 12th August?
Ans. International Youth Day and World Elephant Day

Ques 5. By which year China has set a target of becoming a carbon-view tool?
Ans. 2060

Ques 6. In which state the National Maritime Heritage Complex has been announced to be developed as an international tourist destination?
Ans. Gujarat

Ques 7. Which player has been temporarily suspended by the Wrestling Federation of India in a case related to indiscipline?
Ans. Vinesh Phogat

Ques 8. Which state government has announced to launch “faceless transport services”?
Ans. Delhi Government

Ques 9. How many MW has been announced to increase nuclear power capacity in India by 2031?
Ans. 22,480 MW

Ques 10. Which temple of Telangana has been included in the World Heritage?
Ans. Ramappa Temple

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Types of Landforms || ज़मीन के प्राकर्तिक रूप

0
Types of Landforms
Landforms

Types of Landforms

In this post, we share about Types of Landforms. It is a General Knowledge Topic. Some Exams asking about this topic.

ज़मीन के प्राकर्तिक रूप के प्रकार (Landforms Types)

S.No. Types Hindi Meaning
1. Cave गुफा
2. Ocean  समुद्र
3. Bay खाड़ी
4. Canal
नहर
5.  Cliff ऊंची और ढालू चट्टान
6.  Canyon घाटी
7. Gulf
खाड़ी
8. Mesa चपटे शिखर वाली पहाड़ी जिसके आस पास के क्षेत्र में ढालवांपन हो
9. Waterfall झरना
10. Mountains पहाड़
11. Glacier धीरे धीरे आगे बढ़ते हुए बर्फ के बड़े टुकड़े (हिमनद)
12. Isthmus दोनों तरफ से पानी से घिरी हुई ज़मीन जो दो बड़े भूमि क्षेत्रों को जोड़ती है
13. Volcano ज्वालामुखी
14. Delta नदी से बना एक तिकोना उपजा क्षेत्र
15. Oasis रेगिस्तान का हिस्सा जिसमें थोड़ा पानी हो (प्रायद्वीप)
16. Peninsula उपद्वीप
17. Hills पर्वत
18. Island टापू
19. Valley घाटी
20. Lake झील
21. River नदी
22. Sand dunes रेत का टीला
23. Plateau पहाड़ी मैदान
24 Pond छोटा तालाब

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

GK With Current Affairs || 12 Aug 2021

0
GK With Current Affairs
Current Affairs

GK With Current Affairs

In this post, we share daily updated GK With Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs GK 12 August 2021

Ques 1. India has announced to increase nuclear power capacity to how many MW by 2031?
Ans. 22,480 MW

Ques 2. Which union territory has abolished the “Inner Line Permit” for Indian citizens?
Ans. Ladakh

Ques 3. Who announced the “National Edible Mission-Oil Palm” to make the country self-reliant in the field of edible oil?
Ans. Narendra Modi

Ques 4. Which country opens a recent terminal at Lhasa airport in Tibet?
Ans. China

Ques 5. Which assessment report has been published by IPCC titled “Climate Change 2021: The Physical Science Basis”?
Ans. Sixth

Ques 6. Which battle hero and Mahavir Chakra awardee Commodore Kasaragod Pattanashetty Gopal Rao have passed away?
Ans. 1971

Ques 7. Which state government has changed the name of the “Kakori incident” to “Kakori Train Action”?
Ans. Government of Uttar Pradesh

Ques 8. Which ministry announce organizing India’s first Internet Governance Forum?
Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Ques 9. Who has fined 8 parties including BJP and Congress for not making public the criminal record of the electoral candidate?
Ans. Supreme Court

Ques 10. Prime Minister Narendra Modi has become which Prime Minister of India to chair a high-level meeting of the United Nations Security Council?
Ans. First

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi.

Current Affairs Question || 10 Aug 2021

0
Current Affairs Question
Current Affairs

Current Affairs Question

Current Affairs Question: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs Question 10 August 2021

Ques 1. Dr. Virendra Kumar has launched the “PM-Daksh” portal and mobile app at Dr. Ambedkar International Center in which city?
Ans. Delhi

Ques 2. Who has proposed a bill in the Parliament to repeal the provisions of the Income Tax Act?
Ans. Nirmala Sitharaman

Ques 3. Which is Revolution Day celebrating all over India on 9th August?
Ans. august revolution day

Ques 4.Which day celebrate all over the world on 9th August?
Ans. world tribal day

Ques 5. Which administration abolish the requirement of Inner Line Permit for Indian citizens?
Ans. Ladakh Administration

Ques 6. Which company is approved single-dose COVID-19 in India?
Ans. johnson and johnson

Ques 7. How many industrial corridors have been avowed so far under the National Industrial Corridor Program?
Ans. 11

Ques 8. The establishment of the Defense Cyber ​​Agency has been approving under the aegis of which ministry?
Ans. Ministry of Defence

Ques 9. Which Indian player winning the gold medal for India after 13 years in Tokyo Olympics 2020?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 10. Which High Court has set away the Tamil Nadu law banning online games?
Ans. Madras High Court

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Current Affairs Of India || 09 Aug 2021

1
Current Affairs Of India
Current Affairs

Current Affairs Of India

In this post, we share daily updated Current Affairs Of India. This topic is the most important part of all competitive exams. Who’s candidate applies for the competitive exam who must read these all post.

Current Affairs India 09 August 2021

Ques 1. Which engine is going to be used by Indian Railways instead of diesel engines?
Ans. hydrogen fuel

Ques 2. Who has won gold in the best 87.58m Javelin Tho?
Ans. Neeraj Chopra

Ques 3. Which state government has launched a nutrition program for women and children?
Ans. Government of Rajasthan

Ques 4. Which country has to restrict sunscreen containing chemicals that harm corals from all its marine national parks?
Ans. Thailand

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 8th August?
Ans. international cat day

Ques 6. When has ISRO announced the launch of an earth observation satellite “E0S-03” from the Satish Dhawan Space Center?
Ans. 12 august

Ques 7. Dr. Dhriti Banerjee has been approved to appoint which woman director of the Zoological Survey of India?
Ans. First

Ques 8. The Central Government has announced to change the name of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award after whom?
Ans. Major Dhyan Chand

Ques 9. Which IIT institute has launched earthquake early warning mobile app “EEW” for Uttarakhand?
Ans. IIT Roorkee

Ques 10. Food delivery platform Swiggy has announced the launch of electric cycle for food delivery in which city?
Ans. Hyderabad

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily

GK Questions In English With Answers

0
GK Questions In English With Answers
GK Questions

GK Questions In English With Answers

In this post, we share GK questions. GK Questions In English With Answers is very important for all competitive exams. All candidates read this post and Learn GK Questions.

GK Questions In English

Ques 1. Who built the Stupa of Sanchi? — Ashoka
Ques 2. Megasthenes in the court of Chandragupta Maurya as his messenger had come? — Seleucus
Ques 3.Who wrote Mudra Rakshasa? – Visakhadatta
Ques 4. Where did Ashoka send his son Mahendra and daughter Sanghamitra? — Sri Lanka
Ques 5. Which Maurya emperor adopted Jainism, Shravan Belgola gone? — Chandragupta Maurya
Ques 6.  In whose court was Patanjali? — Pushyamitra Shunga
Ques 7. The author of Mahabhashya? — Patanjali
Ques 8. Who was the last Mauryan emperor?– Brihadratha
Ques 9. Kanishka was the ruler of which dynasty? – of the Kushag dynasty
Ques 10. Where was the capital of Kanishka? — Purushpur
Ques 11. Which is the highest honor of India? — Bharat Ratna
Ques 12. Where does the monsoon come first in India? — In the state of Kerala
Ques 13. At which place did Lord Buddha attain enlightenment? — Bodhgaya
Ques 14. Who was the first  General governor of India? — Lord William Bentinck
Ques 15. Which is the first country to send a man on the moon? — United States of America (U.S.A)
Ques 16. Night blindness is caused due to deficiency of which vitamin? — Due to Vitamin A
Ques 17. Which country invented paper? — China
Ques 18. Who is the discoverer of the solar system? — Copernicus
Ques 19. What is the script of the Hindi language? — Devanagari script
Ques 20. Insulin is used to treat which disease? — in the treatment of diabetes
Ques 21. Where is the highest rainfall in India? — In Masinram (Meghalaya)
Ques 22. Who was the first female Shashika of India? — Razia Sultan Begum
Ques 23. Who invented the television? —  John Logie Baird

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Tags: gk questions in English with answers, gk questions in English with answers 2021.