Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 191

Krishna Janmashtami 2021; History

0
Krishna Janmashtami 2021
Krishna Janmashtami 2021

Krishna Janmashtami 2021

Krishna Janmashtami 2021: भगवान कृष्ण के जन्म को हर साल जन्माष्टमी के त्योहार के रूप में मनाया जाता है। इसे कृष्ण जन्माष्टमी और गोकुलाष्टमी जैसे नामों से भी जाना जाता है। इस वर्ष यह शुभ पर्व 31 अगस्त (मंगलवार) को पड़ रहा है। मथुरा में जेल में देवकी और वासुदेव के घर जन्मे, भगवान कृष्ण भगवान विष्णु के आठवें अवतार थे। अपने बेटे को राजा कंस से बचाने के लिए, उन्हें नदी के उस पार वृंदावन में ले जाया गया, उनके पिता वासुदेव ने उन्हें यशोदा और नंद द्वारा पाला था।

जन्माष्टमी का त्योहार पूरी दुनिया में हिंदुओं द्वारा बहुत धूमधाम से मनाया जाता है। पौराणिक कथाओं के अनुसार, श्री कृष्ण भगवान विष्णु के सबसे शक्तिशाली मानव अवतारों में से एक हैं।

History (इतिहास)

इतिहासकारों की गणना है कि भगवान कृष्ण का जन्म द्वापर युग में वापस चला जाता है। यह लगभग 3227 ईसा पूर्व विश्ववासु के वर्ष में है जब भगवान कृष्ण का जन्म हुआ था। उनका जन्म श्रावण महीने के दूसरे पखवाड़े के आठ दिन एक अंधेरी, तूफानी रात में हुआ था, जो अब ग्रेगोरियन कैलेंडर में अगस्त-सितंबर के महीने से मेल खाती है। कंस की बहन देवकी और वासुदेव से दानव कंस की जेल में जन्मे, कृष्ण को उनके जन्म से पहले ही मानव जाति और कंस का अंत करने वाला घोषित किया गया था।

 

Krishna Janmasthami
Krishna Janmasthami

कृष्ण ने जन्म के दिन से ही प्रदर्शित कर दिया था कि वह एक विशेष संतान थे और उनके साथ असाधारण शक्तियां थीं। गोकुल में अपने बचपन और किशोरावस्था के दौरान, उन्होंने कई ऐसे काम किए जिससे लोगों को विश्वास हो गया कि वह भगवान का एक रूप हैं। तब से नंदगांव के लोग कृष्ण के जन्म को भाग्य दिवस के रूप में मनाते हैं।

उनके स्वर्गीय निवास के हजारों साल बाद भी, लोग इस दिन को भाग्य के दिन के रूप में मनाते हैं और उपवास और दावत के द्वारा भगवान कृष्ण के जन्म का स्मरण करते हैं। लोग कृष्ण को दुनिया का परम रक्षक मानते हैं। जो, अन्य देवताओं के विपरीत, एक प्रेमी, मित्र, दिव्य गुरु, या अपने स्वयं के बच्चे के रूप में माना जा सकता है। कृष्ण के व्यक्तित्व और कर्मों से मंत्रमुग्ध लोगों को जन्माष्टमी के दिन कृष्ण के नाम पर गाते और नाचते हुए देखा जा सकता है। उनके प्रति लोगों की गहरी आस्था और भक्ति है कि हजारों साल पहले मनाया जाने वाला यह त्योहार आज भी बड़े सम्मान, हर्ष और उल्लास के साथ मनाया जाता है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Shri Krishna Janmashtami 2021 wishes, happy Krishna Janmashtami 2021, Shri Krishna Janmashtami 2021 images, Shri Krishna Janmashtami 2021 photo, Janmashtami quotes in Hindi, Janmashtami images 2021, happy Krishna Janmashtami 2021 images, Janmashtami wishes.

29 August 2021 Current Affairs

0
29 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

29 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 29 August 2021

Ques 1. In which city of India did the Defense Minister inaugurate the stadium named after Neeraj Chopra?
Ans. Pune

Ques 2. DGCI lifted the ban on which jet after two and a half years?
Ans. Boeing 737

Ques 3. Which national helpline toll-free number has been issued for senior citizens?
Ans. 14567

Ques 4. In which countries did the four-day Malabar exercise start with India in the offshore region of Guam?
Ans. America, Australia, and Japan

Ques 5. Who inaugurated the renovated complex of Jallianwala Bagh Memorial on 28 August 2021?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. Which ministerial post was not named in the cabinet formed by Malaysian Prime Minister Ismail Sabri?
Ans. Deputy Prime Minister

Ques 7. Recently, how many judges have been appointed in the Supreme Court?
Ans. 9 judges

Ques 8. Who took oath as the Governor of Manipur?
Ans. Sri La Ganesan

Ques 9. Wrestling Federation of India and who launched the Quest for Gold at Paris Olympics 2024 program to support the wrestling community?
Ans. Tata Motors

Ques 10. Which minister of Haryana started the sports competition under Khelo Haryana?
Ans. Sandeep Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily.

 

 

Highest Honor Of Major Countries

0
Highest Honor Of Major Countries
List of Highest Honor Of Major Countries

Highest Honor Of Major Countries

Highest Honor Of Major Countries: In this post, we are going to tell about the major countries of the world and their highest honor. This is a general knowledge topic, related questions are asked in many exams.

प्रमुख देश और उनके सर्वोच्च सम्मान

क्रमांक देशो के नाम सर्वोच्च सम्मान
1. कंबोडिया रॉयल आर्डर ऑफ़ कंबोडिया
2. इंडोनेशिया स्टार ऑफ़ रिपब्लिक ऑफ़ इंडोनेशिया
3. अर्जेंटीना द ऑर्डर ऑफ सॉन मार्
4. कनाडा आर्डर ऑफ़ कनाडा
5. चीन आर्डर ऑफ़ ब्रिलियंट जेड
6. कुवैत मुबारक अल कबीर पदक
7. टर्की आर्डर ऑफ़ डेमोक्रेसी
8. जर्मनी पोल ली मेरिट आयरन क्रॉस
9. डेनमार्क आर्डर ऑफ़ डायना ब्रोग
10. जापान ऑर्डर ऑफ मोलोवनिया सन
11. नेपाल ज्वेल ऑफ़ नेपाल
12. निकारागुआ ऑगस्टो सीज़र सन्दिनो आईर
13. नॉर्वे आर्डर ऑफ़ स्ट ओलवे
14. नीदरलैंड्स आर्डर ऑफ़ द नीदरलैंड्स लायन
15. पाकिस्तान निशान-ए-पाकिस्तान
16. फ्रांस लेंज ऑफ ऑनर
17. पोलैंड क्रॉस ऑफ़ मेरिट
18. न्यूजीलैंड द आर्डर ऑफ़ न्यूजीलैंड
19. भारत भारत रत्न
20. फिलीपींस क्वेजोन सर्विस क्रॉस
21. भूटान आईर ऑफ़ ग्रेट विक्ट्री ऑफ़ थुगेर ड्रैगन
22. यूनाइटेड किंगडम आर्डर ऑफ़ मेरिट
23. बांग्लादेश बांग्लादेश स्वाधीनता सम्मानोना
24. रूस आर्डर ऑफ़ सेंट एंडू द अपोस्टल
25. मंगोलिया बेस्ट वर्कर
26. हंगरी द आर्डर ऑफ़ बैनर
27. सऊदी अरब शाह अब्दुल अजीज पदक
28. श्री लंका प्राइड ऑफ़ श्री लंका
29. संयुक्त राज्य अमेरिका स लेंज ऑफ मेरिट
30. वियतनाम द ऑर्डर ऑफ द गोल्डेन स्टार
31. फिलिस्तीन अँड कॉलर
32. स्पेन आर्डर ऑफ़ इदबेल्ला द कैथोलिक

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: highest award in world, which is the highest civilian award in india, highest civilian award in world, second highest civilian award in world, which is the highest civilian award of our country, highest civilian award of usa, highest civilian award in uk, highest civilian award in pakistan

28 August 2021 Current Affairs

0
28 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

28 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 28 August 2021

Ques 1. Which search engine shut down its news websites in India?
Ans. Yahoo

Ques 2. CPL’s 2021 season was organized from today, what is the full name of CPL?
Ans. Caribbean Premier League

Ques 3. Which day is celebrated all over the world on 27th August?
Ans. World Rock Pepper Caesar’s Day

Ques 4. TECNO launches its first exclusive retail outlet in which Indian city?
Ans. Delhi

Ques 5. Which table tennis player has won the title of Czech International Open?
Ans. Ji Sathiyan

Ques 6. Who has been appointed as the Executive Director of RBI?
Ans. Ajay Kumar

Ques 7. Former captain Ted Dexter passed away He was the former captain of which country?
Ans. England

Ques 8. In the announcement of the Sahitya Akademi Award 2020 in Nepali and Rajasthani tongue, for which of his works, eminent Rajasthani writer Bhanwar Singh Samour has been rewarded?
Ans. Culture Re Sanatan Dith

Ques 9. Which Nepali writer has been rewarded for his work ‘Kirayako Kokh’ in the announcement of the Sahitya Akademi Award 2020?
Ans. Shankar Dev Dhakal

Ques 10. Who has been appointed as the Additional Director General of CISF?
Ans. Ms. Meena Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

27 August 2021 Current Affairs

0
27 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

27 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 August 2021

Ques 1. Which Indian artist will be honored with the Dadasaheb Phalke Award, the world’s highest award in the film industry?
Ans. Rajinikanth

Ques 2. Which day was celebrated on 26th August?
Ans. women’s equality day

Ques 3. Information technology (IT) company Infosys became the fourth company in the country to touch the market capitalization level of how many billion dollars?
Ans. 100 billion

Ques 4. Who has been awarded the title of Digital Marketing Guru of Rajasthan?
Ans. Mohit Patel

Ques 5. In which sport did Australia’s Pease Greco win the first gold medal of the Tokyo Paralympic Games?
Ans. cyclist

Ques 6. India has succeeded in building the world’s higher street in Ladakh, this road has been built by which Organization?
Ans. BRO

Ques 7. Joint training exercise ‘Kajind-21’ will be held amid the armies of India and which country?
Ans. Kazakhstan

Ques 8. Which eminent researcher on caste studies departed away at the age of 8?
Ans. Dr. Gail Omwet

Ques 9. Which state of the country will be the one to bring the ‘Right to Health Bill’?
Ans. Rajasthan

Ques 10. Which eminent tabla player passed away?
Ans. Pandit Subhankar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs hindi today, current affairs today in hindi, current affairs 2020 in hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for upsc, current affairs upsc.

RTO Codes With Office Location (Rajasthan)

0
RTO Codes With Office Location (Rajasthan)
RTO Codes With Office Location

RTO Codes With Office Location 

RTO Codes With Office Location: In this post we sharing about RTO Codes and their Office Location. It is topic of common General Knowledge. we use this topic in daliy uses .

Rajasthan RTO Codes 

S.No. RTO Codes Location
1. Ajmer RJ 01
2. Alwar RJ 02
3. Banswara RJ 03
4. Barmer RJ 04
5. Bharatpur RJ 05
6. Bhilwara RJ 06
7. Bikaner RJ 07
8. Bundi RJ 08
9. Chittaurgarh RJ 09
10. Churu RJ 10
11. Dholpur RJ 11
12. Dungarpur RJ 12
13. Sri Ganganagar RJ 13
14. Jaipur RJ 14 , RJ 45
15. Jaisalmer RJ 15
16. Jalore RJ 16
17. Jhalawar RJ 17
18. Jhunjhunu RJ 18
19. Jodhpur RJ 19
20. Kota RJ 20
21. Nagaur RJ 21
22. Pali RJ 22
23. Sikar RJ 23
24. Sirohi RJ 24
25. Sawai Madhopur RJ 25
26. Tonk RJ 26
27. Udaipur RJ 27
28. Baran RJ 28
29. Dausa RJ 29
30. Rajsamand RJ 30
31. Hanumangarh RJ 31
32. Kotputli RJ 32
33. Kota RJ 33
34. Karauli RJ 34
35. Pratapgarh RJ 35
36. Beawar RJ 36
37. Didwana RJ 37
38. Rawatbhata, Kota RJ 38
39. Balotra, Barmer RJ 39
40. Bhiwadi, Alwar RJ 40
41. Chomu, Jaipur RJ 41
42. Kishangarh, Ajmer RJ 42
43. Phalodi, Jodhpur RJ 43
44. Sujangarh, Churu RJ 44
45. Abu road, Sirohi RJ 46
46. Dudu, Jaipur RJ 47
47. Kekri, Ajmer RJ 48
48. Nohar, Hanumangarh RJ 49
49. Nokha, Bikaner RJ 51
50. Shahpura, Bhilwara RJ 52
51. Shahpura, Jaipur RJ 53

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:Rajasthan rto officer list, rajasthan rto number list, rto code list, rajasthan rto list pdf, rto rajasthan price list, rajasthan rto registration numbers, rto number list maharashtra, rj-45 which city

26 August 2021 Current Affairs

0
26 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

26 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 26 August 2021

Ques 1. What name did India give to the mission to evacuate folk from Afghanistan?
Ans. Operation Devi Shakti

Ques 2. Which scheme was launch by Finance Minister Nirmala Sitharaman?
Ans. National Monetization Pipeline

Ques 3. Who has been arranged as the head coach of the Australian swimming team?
Ans. Rohan Taylor

Ques 4. Who became the flag carrier of India in Mariyappan Quarantine?
Ans. Tek Chand

Ques 5. Which player of Indian Under 19 was adjudged the Player of the Tournament?
Ans. Mayank Rawat

Ques 6. Which lab approved by the NITI Aayog Government of India was established on the occasion of the 47th Foundation Day of Happy Home School?
Ans. adamant tinkering

Ques 7. Colgate-Palmolive has been launch one its kind toothpaste in India?
Ans. first recyclable

Ques 8. How many people will get free gas connections in the second phase of the Ujjwala scheme?
Ans. 2 million

Ques 9. “Mera Watan Mera Chaman Mushaira” will be held in which Town?
Ans. Delhi

Ques 10. How many Indian tennis players will be participating in US Open qualifying?
Ans. Four

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs.

राजस्थान के आभूषण (Jewelery Of Rajasthan)

0
राजस्थान के आभूषण
राजस्थान के आभूषण (Jewelery Of Rajasthan)

राजस्थान के आभूषण

राजस्थान के आभूषण: इस पोस्ट मे हम राजस्थान के आभूषणो के बारे मै बताने जा रहे है | राजस्थान मै कई तरह के अलग – अलग आभूषण है जो हमारे राजस्थान की सुन्दरता को दर्शाते है |

प्रमुख आभूषण (राजस्थान)

1. सिर के आभूषण

1. टिकड़ा 2. मेमन्द 3. बोर 4. शीशफूल 5. रखडी (राखड़ी)

2. माथा/ मस्तक के आभूषण

1. मांग टीका 2. टीका 3. बोरला 4. फीणी 5. सांकली 6. दामिनी 7. टिडी भलको 8. बिन्दी

3. कान के आभूषण

1. बाली 2. टाॅप्स 3. टोटी 4. सुरलिया 5. मुरकी 6. कर्णफूल 7. पाटी सूलिया 8. झुमका 9. ओगणिया 10.मोरफवर 11. भूचारिया

4. नाक के आभूषण

1. वारी 2. चूनी 3. चोप 4. लोंग 5. नथ 6. लटकन 7. बेसरि / बसेरी

5. गले के आभूषण

1. खुंगाल्ली 2. कंठी 3.कंठमाला 4. ठूस्सी 5.हंसली 6. चम्पाकली 7. हालरो 8. मोहरण 9. पंचलड़ी 10. मटरमाला 11. तुलसी 12. तिमणिया 13. मोहनमाला 14. चंदनहार 15. मादलिया 16. हमलो 17. मंडली 18. हंसहार 19. बजंटी 20. झालर 21. बलेवड़ा 22. हांकर 23. सरी 24. पोत

6. दांत के आभूषण

1. चूप 2. रखन

7. कलाई /हाथ के आभूषण

1. चूडा 2. गोखरू 3. पाटला 4. गजरा 5. हथफूल 6. बगडी 7. पूचियों 8. चूडियां 9. भोकड़ी 10. छल्ला 11. कड़ा 12. कंकण 13. कंगन

8. बाजू के आभूषण

1. अणत 2. बट्टा 3. भुजबंध 4. बाजू 5. तकथा 6. बाजूबंद 7. टड्डा 8. आरत 9. हारपान

9.अंगुली के आभूषण

1. बीदिया 2. हथपान 3. मूंदड़ी 4. दामणा 5. नथड़ी/ भंवरकडी 6. बींठी 7. छडा 8. कुडक 9.अंगुठी

10.कमर के आभूषण

1.कणकती 2. सटका – लहंगे के नेफे में अटकाकर लटकाया जाने वाला आभूषण 3. करथनी 4. कण्डोर/कंदोरा 5. तागडी

11. पैर के आभूषण

1.पायजेब 2. नवरी 3. टणका 4. कडा 5. पायल 6. हिरणामैन 7. लछणे 8. आंवला 9. नूपुर 10. बिछुडी 11. झांझरिया 12. फोलरी 13. रमझोल 14. घुंघरू 15. बिछिया 16. जोधपुरी जोड़

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: आभूषण meaning, आभूषण इन हिंदी, राजस्थान के आभूषण, आभूषण के नाम, आभूषण in English, आभूषण का इतिहास, लौंग आभूषण, सिर के आभूषण

25 August 2021 Current Affairs

0
25 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

25 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 August 2021 

Ques 1. Where will the first theater be open which will be at an altitude of 11562 feet above sea level?
Ans. Ladakh

Ques 2. Which state government has been started the third phase of Mission Shakti?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 3. Former India footballer and member of the last national team to play in Rome Olympics in which year Syed Shahid Hakim has Departed away?
Ans. 1960

Ques 4. The Malabar naval exercise will be held on 26 August between the US, Australia, India, and which country’s naval services?
Ans. Japan

Ques 5. According to the data releasing by which ministry, the area under Kharif crops has decreased in this monsoon season?
Ans. Ministry of Agriculture

Ques 6. Which Indian female player created history by winning the silver medal in the long jump at the Under-20 World Athletics Championships?
Ans. Shaily Singh

Ques 7. In which city India’s first smog tower has been announcing to be inaugurated?
Ans. Delhi

Ques 8. Which car manufacturer of India has been fined Rs. Two Hundred crore by the Competition Commission?
Ans. Maruti Suzuki

Ques 9. Konkan Exercise 2021 has been conducted in the English Channel between INS Tabar and which warship?
Ans. HMS Westminster

Ques 10. USAID, DFC, and which bank signed a $50 million agreement for women and micro, small and medium enterprises in India?
Ans. Kotak Mahindra Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today,

Computer Question With Answer

1
Computer Question With Answer
Computer Question And Answer

Computer Question With Answer

In this post, we share about Computer Question With Answer. these are all Important Questions for all competitive exams. Questions related to this topic are asked in many exams Like- Bank, LDC, SSC, IA, Computer Teacher, Etc. This question is also important for RSCIT Exam. we define the basic questions in this post. These are all easy to understand.

Basic Computer Questions And Answer

  1. Which software is used to work on the computer? – Application

2. The First language developed to program – Fortron

3. C, BASIC, COBOL, and JAVA are examples of which language is called? – high level

4. DVD example? – Optical Disk

5. Restarting an already-on computer is called? – warm booting

6. The computer language used on the Internet is? – Java

7. What is CRAY? – supercomputer

8. What is the short form of continuous power supply in the computer? – You. P . s.

9. What are file extensions used for? – To identify the file type

10. How many ‘function keys are there on the keyboard? – 12

11. How many types of computers are there? – two types

12. A microprocessor is which generation computer? – IV

13. The code consisting of lines of different lengths and widths read from the computer is called? – bar code

14. The common name of modulator-de-modulator is? – modem

15. Is Excel Workbook Collection? – of worksheet

16. Oracle is? – database software

17. Pascal is? – a computer language

18. The point at which data enters or exits the computer? – terminal

19. What types of storage devices are using in cell phones? – flash

20. E.D.P. What is? – electronic data processing

Read This: Computer Full Form

21. The words which the programming language has separately for its own use? – reserved words

22. A group of interrelated records is called? – database

23. The world’s first computer network is considered to be? – ARPANET

24. What resides in the motherboard that connects the CPU to other parts of the motherboard? – system bus

25. The operating system called Unix is specially used for? – in web servers

26. The extension of the Excel spreadsheet is – .xls

27. RAM is volatile memory because – It requires a continuous power supply to retain data.

28. Which printer prints one letter in one stroke? – stopper matrix printer

29. If your computer keeps rebooting itself then chances are that? – it has viruses

30. the First language was developed to program – Fortron

31. What is the default file extension of a word documents? – DOC

32. The first computer virus to appear in India is? – C-brain

33. The circuit board which contains CPU and other chips is called? – Motherboard

34. Junk e-mail is called? – Spam

35. The word CAD is related to what in the computer? – by design

36. A.L.U. What is the full name of? – Arithmetic Logic Unit

37. What is Google? – search engine

38. The language which a computer understands without a translation program is called – machine language

39. Point and draw device is called? – to mouse

40. Linux is an example? – of open-source software

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: What are the questions about computers? What are the important questions of computer?, What is the computer in answer?, 100 computer questions and answers, computer basic questions and answers pdf, What is the basic knowledge of computer? computer questions and answers for competitive exams, computer objective questions with answers pdf, pdf, basic computer skills test questions and answers, basic computer questions and answers pdf free