Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 187

Nalanda University : History , Details

0
Nalanda University History
Nalanda University

Nalanda University

Nalanda University: इस पोस्ट में, हम नालंदा विश्वविद्यालय के इतिहास को साझा कर रहे हैं। यह इतिहास का सबसे महत्वपूर्ण विषय है। कई परीक्षाओं में इस विषय से संबंधित प्रश्न पूछे जाते है

नालंदा विश्वविद्यालय : इतिहास

नालंदा में शैक्षिक संस्थान की उत्पत्ति 5 वीं शताब्दी ईस्वी पूर्व की है और इसने 800 वर्षों की निर्बाध अवधि के लिए सीखने की अत्यधिक मान्यता प्राप्त सीट के रूप में कार्य किया। विश्वविद्यालय ५वीं और ६वीं शताब्दी के दौरान गुप्त वंश के शासकों के संरक्षण में फला-फूला। यह 7वीं शताब्दी में भी कन्नौज के सम्राट हर्षवर्धन के अधीन फलता-फूलता रहा। विश्वविद्यालय की वृद्धि और लोकप्रियता ९वीं शताब्दी तक जारी रही, जिसके बाद इसका क्रमिक पतन शुरू हो गया।

यह गिरावट मुख्य रूप से 9वीं शताब्दी से 12वीं शताब्दी तक पाल साम्राज्य के तहत उसी क्षेत्र में बौद्ध शिक्षा के चार अन्य स्थानों की स्थापना के कारण थी। इतिहासकारों का मानना ​​है कि दिल्ली सल्तनत के बख्तियार खिलजी द्वारा 12वीं शताब्दी में शिक्षा के इस महान केंद्र को लूटा और नष्ट कर दिया गया था, जिसके कारण संस्थान का पूर्ण पतन और परित्याग हुआ।

naland University 2
Naland University

अपने चरम पर, संस्थान ने कोरिया, चीन, तिब्बत और मध्य एशिया जैसे दूर-दराज के स्थानों से भी छात्रों और विद्वानों को आकर्षित किया। यह 2,000 से अधिक शिक्षकों और 10,000 छात्रों का घर था। इतिहास यह है कि महावीर और बुद्ध ने ५वीं और ६वीं शताब्दी में नालंदा का दौरा किया था। प्रसिद्ध चीनी विद्वान ह्वेन-त्सांग ने भी ७वीं शताब्दी में वेद, बौद्ध धर्मशास्त्र और तत्वमीमांसा सीखने के लिए संस्थान का दौरा किया था।

इसके पतन के बाद, नालंदा को 19वीं शताब्दी तक भुला दिया गया, जब भारतीय पुरातत्व सर्वेक्षण ने साइट पर खुदाई शुरू की। इन उत्खनन से कई खंडहरों की खोज हुई है, लेकिन खुदाई वाले क्षेत्र में नालंदा की पूरी संस्था का एक छोटा सा हिस्सा शामिल है।

नालंदा विश्वविद्यालय के खंडहरों में कई विहारों के प्रवेश द्वार को धनुष से चिह्नित फर्श के साथ देखा जा सकता है; धनुष गुप्तों का शाही चिन्ह था’।

नालंदा विश्वविद्यालय : संक्षिप्त वर्णन

नालंदा दुनिया के पहले आवासीय विश्वविद्यालयों में से एक था, यानी इसमें छात्रों के लिए छात्रावास थे। यह भी सबसे प्रसिद्ध विश्वविद्यालयों में से एक है। अपने सुनहरे दिनों में, इसने 10,000 से अधिक छात्रों और 2,000 शिक्षकों को समायोजित किया।

विश्वविद्यालय को एक वास्तुशिल्प उत्कृष्ट कृति माना जाता था और इसे एक ऊंची दीवार और एक द्वार द्वारा चिह्नित किया गया था। नालंदा में आठ अलग-अलग परिसर और दस मंदिर थे, साथ ही कई अन्य ध्यान कक्ष और कक्षाएँ भी थीं। मैदान में झीलें और पार्क थे। पुस्तकालय नौ मंजिला इमारत में स्थित था जहां ग्रंथों की सावधानीपूर्वक प्रतियां तैयार की जाती थीं।

नालंदा विश्वविद्यालय में पढ़ाए जाने वाले विषयों ने सीखने के हर क्षेत्र को कवर किया, और इसने कोरिया, जापान, चीन, तिब्बत, इंडोनेशिया, फारस और तुर्की के विद्यार्थियों और विद्वानों को आकर्षित किया। हर्ष की अवधि के दौरान, मठ के पास अनुदान के रूप में दिए गए 200 गांवों के स्वामित्व की सूचना है।

nalanda university
Nalanda university

महत्वपूर्ण तथ्य

नालंदा के विशाल पुस्तकालय को धर्मगंज कहा जाता था, जिसका अर्थ है सत्य का खजाना या सत्य का पर्वत। इसमें सैकड़ों हजारों किताबें थीं।

ऐसा माना जाता है कि नालंदा का पुस्तकालय इतना विशाल था कि बख्तियार खिलजी द्वारा विश्वविद्यालय में तोड़फोड़ करने और पुस्तकालय में आग लगाने के बाद यह महीनों तक जलता रहा।

नालंदा पर आक्रमणकारियों ने तीन बार हमला किया – हूण, गौड़ा, और अंत में भक्तियार खिलजी जिन्होंने इसका पूर्ण विनाश किया।

पुरातत्वविदों और इतिहासकारों का मत है कि नालंदा परिसर के अभी तक केवल 10% की ही खुदाई की गई है। लगभग 90% खुदाई की जानी बाकी है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Nalanda university ranking, Nalanda university history, Nalanda university Wikipedia, Nalanda university founded by, Nalanda university ancient, who destroyed Nalanda University, Nalanda university admission process, Nalanda university history pdf

 

25 September 2021 Current Affairs

0
25 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

25 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 September 2021 

Ques 1. Which city was voted the second most polluted city out of the 50 most polluted cities in the world in 2020?
Ans. to Ghaziabad

Ques 2. Which Nation is hosting the 2021 edition of the World Athletics U20 Championship?
Ans. Kenya

Ques 3. India’s first smart health card scheme is ready to start in which state?
Ans. Orissa

Ques 4. Indo-Nepal joint military training exercitation “Surya Kiran” has started in Pithoragarh of which state?
Ans. Uttarakhand

Ques 5. Who has rejected the central government’s plea to postpone the entry of women in NDA?
Ans. Supreme court

Ques 6. According to the released report, by which year India will become the world’s third-largest importer?
Ans. 2050

Ques 7. In which year NASA has announced to launch of a rover to search for water and ice on a region of the south pole of the Moon?
Ans. 2023

Ques 8. Which organization has developed its own indigenous charger for electric vehicles in India?
Ans. Automotive Research Association of India

Ques 9. According to the Food Safety and Standards Authority of India, by which year India will become industrial trans fat-free?
Ans. 2022

Ques 10. Name the Union Minister of State for Space and Space, who has inaugurated the Export Promotion Center “Jammu Haat” in Jammu.
Ans. Dr. Jitendra Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

24 September 2021 Current Affairs

0
24 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

24 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 24 September 2021 

Ques 1. Air Marshal Vivek Ram Choudhary has been appointed as the new Chief of Indian Army?
Ans. Air Force

Ques 2. Who has announced that Asia’s first hybrid flying car will be used for medical emergencies?
Ans. Jyotiraditya Scindia

Ques 3. When is International Sign Language Day celebrated?
Ans. 23 September

Ques 4. Eden in Puducherry and Kovalam beach of which state has been awarded International Blue Flag certification?
Ans. Tamil Nadu

Ques 5. Union Minister of Commerce and Industry who has launched the National Single Window System for Investor and Businesses?
Ans. Piyush Goyal

Ques 6. Which Prime Minister has been honored with the “SDG Progress Award” by the United Nations-sponsored?
Ans. sheik Hasina

Ques 7. Which ministry’s public infrastructure finance company REC Limited and J-Pal South Asia have signed a data-sharing agreement?
Ans. Ministry of Power

Ques 8. Which country has banned the broadcast of IPL?
Ans. Afghanistan

Ques 9. Who has become the 70th Grand Master of India by winning the Vejerkepjo Grandmaster Chess Tournament?
Ans. R Raja Rithvik

Ques 10. Who has launched India’s first indigenous luxury cruise liner?
Ans. IRCTC

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question,

Odisha Police Constable Communication Syllabus 2021

0
Odisha Police Constable Communication
Odisha Police Constable Communication 2021

Odisha Police Constable Communication Syllabus 2021

Odisha Police Constable Communication Syllabus 2021: In this post, we are sharing about Odisha Police Constable Communication Syllabus & Exam Pattern. Here candidates will get all updates of Odisha Police Constable exam 2021.

Post Vacancy: 244 Posts

Odisha Police Constable Communication2021: Exam Pattern

S.No. Section Paper Marks
1. Part I Comprising of questions in Odia Language, Arithmetic, English Language, Logical Reasoning, and, Aptitude Test, etc. 25 Marks
2. Part II Comprising of questions to test the knowledge in Computer Science and Physics of +2 standard. 75 Marks

 

Odisha Police Constable Communication 2021: Syllabus

Arithmetics

  • BODMAS
  • Time and Distance
  • Decimals
  • Geometry and Trigonometry
  • LCM & HCF
  • Ratio and Proportion
  • Percentages
  • Pipes & Cistern
  • Number system
  • Time and Work
  • Fractions
  • Calendar & Clock
  • Profit and Loss
  • Square root
  • Elementary Statistics
  • Mensuration
  • Age Calculations
  • Algebra
  • Simple and Compound Interest

Quantitative Aptitude

  • Average
  • Percentage
  • Pictorial Graph
  • Area
  • profit & Loss
  • Simple & Compound Interest
  • Problem On Ages
  • HCF LCM
  • Investment
  • Time & Work
  • Bar Graph
  • Time & Speed
  • Pie Chart
  • Simplification

English Language

  • Passage
  • Antonyms & synonyms
  • Jumbled Sentences
  • one word substitution
  • Cloze Test
  • English comprehension
  • idioms & phrases
  • grammar

Logical Reasoning

  • logical sequences
  • The objective of the logical reasoning section is to test the candidate’s ability to identify patterns
  • logical links and rectify illogical arguments
  • It will cover a wide variety of logical reasoning questions
  • analogies

General Knowledge 

  • Important National Facts about India
  • Soil
  • Dance
  • Ports
  • Inland Harbours
  • Freedom Movement
  • Sports : championships/ Winners/ Terms/ No. of Players
  • Defence & Wars and Neighbours
  • Capitals and Currencies
  • Culture and Religion
  • Rivers& Mountains
  • Award and Authors
  • Current Affairs
  • Discoveries
  • Languages
  • Diseases and Nutrition
  • National : Anthem / Animal/ Monuments / Flower/ Bird / Song/ Flag/ Sport
  • Common Names
  • Full forms and Abbreviations
  • Heritage and Arts
  • Eminent Personalities
  • History

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Odisha police recruitment 2021 pdf download, Odisha police syllabus 2021 pdf download, Odisha police constable syllabus, police constable syllabus 2021 pdf.

23 September 2021 Current Affairs

0
23 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

23 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 September 2021 

Ques 1. What is the rank of India in the Global Innovation Index 2021 ranking release by the World Intellectual Property Organization?
Ans. 46th place

Ques 2. English language writer Ruskin Bond, Hindi litterateur Vinod Kumar Shukla and how many other writers have been selected for Sahitya Akademi Fellowship?
Ans. 6

Ques 3. Indian women’s team captain Mithali Raj has achieved the feat of completing how many thousand runs?
Ans. 20 thousand

Ques 4. Which state government has declared “Cooper Mahseer” as the state fish?
Ans. Sikkim

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 22nd September?
Ans. world rose day

Ques 6. National telemedicine service e-Sanjeevani has completed more than how many crore consultations?
Ans. 1.2 crore

Ques 7. Name the Union Steel Minister, who has launched Dashboard 2.0 of the Ministry of Steel in New Delhi.
Ans. Shri Ramchandra Prasad Singh

Ques 8. Who has honored Brigadier SV Saraswati with the National Florence Nightingale Award 2020?
Ans. Shri Ramnath Kovind

Ques 9. How long has the Central Board of Direct Taxes extended the deadline for linking PAN and Aadhaar?
Ans. 31 March 2022

Ques 10. On 17th September, which country has set a world record for administering 5 crore Kovid vaccines in a day?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Top 5 Old University In India

0
Top 5 Old University In India
Top 5 Old University In India

Top 5 Old University In India

Top 5 Old University In India: इस पोस्ट मे हम सबसे पुराने विश्वविधालय के बारे मै बताने जा रहे हैं| यह एक सामान्य ज्ञान का विषय है। हम इसमे विश्वविधालय के िस्थपित वर्ष और उससे सम्बंधित जानकारी प्रधान कर रहे है|

Old University in India

भारत को पांचवीं शताब्दी में दुनिया का सबसे पुराना विश्वविद्यालय दिया गया है। यह नालंदा विश्वविद्यालय था, जो मुख्य रूप से एक बौद्ध मठ था जो एक विश्वविद्यालय के रूप में काम करता था।

 

1.सीनेट ऑफ़ सेरामपुर विश्वविद्यालय (पश्चिम बंगाल) 

स्थापित वर्ष :1818

विवरण: सेरामपुर संस्थान ने प्रथम स्थान प्राप्त किया है भारत के 10 सबसे पुराने विश्वविद्यालय। यह भारत का पहला संस्थान है जिसे विश्वविद्यालय के रूप में जाना जाता है और सबसे पुराना भी है। यह विश्वविद्यालय जाति, रंग या देश के बावजूद छात्रों को कला और विज्ञान में शिक्षा देने के उद्देश्य से स्थापित किया गया था। आज, यह पूरे भारत में अपनी संबद्धता के तहत 52 कॉलेजों के साथ केवल धर्मशास्त्र / देवत्व से संबंधित अध्ययन प्रदान करता है।

2. कलकत्ता विश्वविद्यालय (पश्चिम बंगाल)

स्थापित वर्ष : 24 जनवरी 1857

विवरण: कलकत्ता विश्वविद्यालय भारत के 10 सबसे पुराने विश्वविद्यालयों में दूसरा स्थान रखता है। इस विश्वविद्यालय में रवींद्रनाथ टैगोर, सी.वी. रमन और अमर्त्य सेन सहित कुछ बहुत ही उल्लेखनीय छात्र रहे हैं। यह एक बहु-विषयक और धर्मनिरपेक्ष पश्चिमी शैली के विश्वविद्यालय के रूप में स्थापित होने वाला एशिया का पहला संस्थान था। इसे भारत में “फाइव-स्टार यूनिवर्सिटी” के रूप में मान्यता प्राप्त है और NAAC द्वारा “ए” ग्रेड से मान्यता प्राप्त है। इसे भारत के भीतर विश्वविद्यालय अनुदान आयोग द्वारा “उत्कृष्टता के लिए संभावित विश्वविद्यालय” और “विशेष क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए संभावित केंद्र” के रूप में भी घोषित किया गया है।

3. मुंबई विश्वविद्यालय (महाराष्ट्र)

स्थापित वर्ष : 1857

विवरण: मुंबई विश्वविद्यालय का भारत के 10 सबसे पुराने विश्वविद्यालयों में तीसरा स्थान है। यह दुनिया के सबसे बड़े विश्वविद्यालयों में से एक है और भारत के प्रमुख विश्वविद्यालयों में से एक है क्योंकि यह भारत में लगभग 711 कॉलेजों को संबद्धता प्रदान करता है। यह महाराष्ट्र का सबसे पुराना विश्वविद्यालय भी है और भारत के शुरुआती राज्य विश्वविद्यालयों में से एक है। इसके द्वारा प्रदान किए जाने वाले पाठ्यक्रमों में स्नातक, परास्नातक और डॉक्टरेट पाठ्यक्रम, साथ ही कला, वाणिज्य, विज्ञान, चिकित्सा और इंजीनियरिंग जैसे कई विषयों में डिप्लोमा और प्रमाण पत्र शामिल हैं।

4. मद्रास विश्वविद्यालय (तमिलनाडु)

स्थापित वर्ष : 1857

विवरण: मद्रास विश्वविद्यालय भारत के 10 सबसे पुराने विश्वविद्यालयों में चौथा स्थान रखता है। यह विश्वविद्यालय भारत की विधान परिषद के एक अधिनियम द्वारा एकीकृत किया गया था। इस विश्वविद्यालय को NAAC से ‘फाइव-स्टार’ मान्यता दी गई है और इसलिए, यह दक्षिण भारत में शिक्षा के प्रमुख केंद्रों में से एक है। आज, यह विश्वविद्यालय विज्ञान, सामाजिक विज्ञान, मानविकी, प्रबंधन और चिकित्सा जैसे विभिन्न विविध क्षेत्रों को कवर करते हुए, 19 स्कूलों के तहत वर्गीकृत 87 शैक्षणिक विभागों के तहत 233 से अधिक पाठ्यक्रम प्रदान करता है। इसके संबद्धता के तहत लगभग 109 कॉलेज भी हैं।

5. अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय (उत्तर प्रदेश)

स्थापित वर्ष : 1875

विवरण: अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय का भारत के 10 सबसे पुराने विश्वविद्यालयों में पांचवां स्थान है। शुरुआत में, एएमयू मैट्रिक परीक्षा के लिए कलकत्ता विश्वविद्यालय से संबद्धता के अधीन था, लेकिन 1885 में इलाहाबाद विश्वविद्यालय से संबद्ध हो गया। 1877 में, स्कूल को कॉलेज स्तर पर अपग्रेड किया गया और कॉलेज भवन की आधारशिला रखी गई। लॉर्ड लिटन। एएमयू एक ऐसी संस्था है जिसे संविधान की सातवीं अनुसूची के तहत प्रदान किए गए राष्ट्रीय महत्व के संस्थान से सम्मानित किया गया है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: oldest private university in India, oldest technical university in India, Top 10 University.

 

22 September 2021 Current Affairs

0
22 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

22 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 September 2021 

Ques 1. Which Emmy Awards were announced in which television star RuPaul has become the black to win the most number of awards at the Emmy Awards?
Ans. 73rd

Ques 2. Which Indian actor has been honored by the Hindu University of America with an honorary doctorate in Hindu studies?
Ans. Anupam Kher

Ques 3. Which university has been renamed Raja Shankar Shah University by the Government of Madhya Pradesh?
Ans. Chhindwara University

Ques 4. To promote women empowerment, which organization has handed over the command of its RCC company to a female military officer for the first time?
Ans. border roads organization

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 21st September?
Ans. International Day of Peace and World Alzheimer’s Day

Ques 6. Which group has been announced to stop publication of the “Doing Business” report due to allegations of irregularities?
Ans. world bank group

Ques 7. Punjab Energy Development Agency has tied up with CESL for charging stations for electric vehicles in which state?
Ans. Punjab

Ques 8. How many Indian projects have been selected for the Environment “Earth shot” award?
Ans. 2 projects

Ques 9. Which ministry has launched the “Ek Pahal Drive” campaign?
Ans. Ministry of Law and Justice

Ques 10. Congress Dalit leader Charanjit Singh Channi has been appointed as the new Chief Minister of which state?
Ans. Punjab

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily

BARC Syllabus & Exam Pattern 2021

0
BARC Syllabus & Exam Pattern
BARC Syllabus & Exam Pattern 2021

BARC Syllabus & Exam Pattern 2021

BARC Syllabus & Exam Pattern 2021:  Bhabha Paramanu Anusandhan Kendra (BARC) has released the Driver & Sub Officers Exam Syllabus, applicants can get their BARC Syllabus 2021 from its official website. Visit our website to get more details of the BARC Exam Syllabus 2021.

BARC Exam Pattern 2021

Physical Test

S.No. Test Name Time Duration
1. 100 Meters Run 25 Second
2. Carrying a person of approximately his own weight
by the fireman’s lift method over Twenty-Five Meters
3 Minutes
3. Climbing on extension ladder of Ten Meters length
and step down twice
2 Minutes
4. Laying 4 lengths of hoses each 15 Meters long from
the appliance
3 Minutes
5.  20 Continousally Pushp Up 20 Non-Stop
6. 1.6 Km. Running 10 Minutes
7. Rope / Vertical pipe climbing 3 Meters

 

Preliminary Test

S.No. Subject Name No. Of Ques. Marks
1. Mathematics 20 Questions 60 Marks
2. Science 20 Questions 60 Marks
3. General Awareness 10 Questions 30 Marks

 

BARC Syllabus 2021

General Awareness

  • Indian Economy
  • Indian Culture & Heritage
  • Current Events – National & International
  • IT & Space
  • Indian Constitution
  • Science & Technology
  • Indian History & Geography
  • Indian Polity

Mathematics

  • Differentiation
  • Logarithms
  • Complex Numbers
  • Conic Sections
  • Sequences and Series
  • Trigonometry
  • Relations and Functions
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Statistics
  • Exponential and Logarithmic Series
  • Introduction to Three Dimensional Geometry
  • Straight Lines
  • Circles
  • Matrices
  • Permutations and Combinations
  • Vectors
  • Definite Integrals
  • Sets and Set Theory
  • Determinants
  • Limits and Continuity
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Probability Function
  • Applications of Derivatives
  • Quadratic Equations

Science

  • Ray optics and optical instruments
  • Units and measurements
  • Thermodynamics
  • Gravitation
  • Nuclei
  • Wave optics
  • Systems of particles and rotational motion
  • Physical-world
  • Laws of motion
  • Oscillations
  • Thermal properties of matter
  • Mechanical properties of solids
  • Kinetic theory
  • Motion in a straight line
  • Work, energy, and power
  • Motion in a plane
  • Alternating current
  • Mechanical properties of fluids
  • Atoms
  • Electric charges and fields
  • Semiconductor electronics
  • Electromagnetic induction
  • Current electricity
  • Communication systems
  • Dual nature of radiation and matter
  • Moving charges and magnetism
  • Electrostatic potential and capacitance
  • Electromagnetic waves
  • Magnetism and Matter
  • Waves
  • The s – block elements
  • Atomic structure
  • Organic chemistry-some basic principles and
  • P-block elements – group 14 (carbon family)
  • Solutions
  • properties
  • Surface chemistry
  • Thermodynamics
  • Chemical equilibrium and acids-bases
  • Hydrogen and its Compounds
  • techniques and hydrocarbons
  • D and f block elements & coordination compounds
  • Classification of elements and periodicity in
  • Environmental chemistry
  • Organic compounds containing nitrogen
  • Biomolecules
  • Haloalkanes and haloarenes
  • Solid-state
  • Chemical bonding and molecular structure
  • Chemistry in everyday life
  • Stoichiometry
  • General principles of metallurgy
  • P- block elements group 13 (boron family)
  • P-block elements
  • Electrochemistry and chemical kinetics
  • Organic compounds containing c, h, and o
  • Polymers
  • States of matter: gasses and liquids

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: BARC syllabus 2021 pdf, BARC exam syllabus for bioscience, BARC exam syllabus 2021, BARC exam syllabus pdf download, BARC exam syllabus for mechanical, BARC exam syllabus for the scientific officer, BARC syllabus for ece 2021

21 September 2021 Current Affairs

0
21 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

21 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 21 September 2021 

Ques 1. Congress’s Dalit leader Charanjit Singh Channi has been appointed as the new Chief Minister of which state?.
Ans. Punjab

Ques  2. Who has released the “Building Urban Planning Capacity in India” report?
Ans. policy commission

Ques 3. Who else has partnered with NITI Aayog to provide free education in 112 aspirational districts of India?
Ans. byju

Ques 4. The statue of whose founder Satoshi Nakamoto has been unveiled in Hungary?
Ans. bitcoin

Ques 5. The opposition government of which the state of India has been named United Democratic Alliance?
Ans. Nagaland

Ques 6. Which assembly has passed a bill to allow the registration of child marriages?
Ans. Rajasthan Legislative Assembly

Ques 7. Which award-winning theoretical physicist and cosmologist “Thanu Padmanabhan” passed away?
Ans. Padma Shri

Ques 8. In how many meters in the women’s National Open Athletics Championships in Warangal, Harmilan Bains has broken the 19-year-old national record?
Ans. 1500 meters

Ques 9. Which Indian stoker and billiards player has won the Asian Sruker Championship title for the second time in a row?
Ans. Pankaj Advani

Ques 10. Which country’s former President Abdel Aziz Bouteflika has passed away at the age of 84?
Ans. Algeria

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

20 September 2021 Current affairs

0
20 September 2021 Current affairs
Current affairs

Current affairs

20 September 2021 Current affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current affairs 20 September 2021 

Ques 1. Planetarium Innovation Challenge for Tech Entrepreneurs and Indian Start-ups has been launched by
Ans. MyGov India

Ques 2. Which space agency has announced to develop reusable GSLV Mk-Ill launch vehicle soon?
Ans. ISRO

Ques 3. The Union Minister of State for Electronics and Information Technology has inaugurated how many NIELET Centers are in the North-Eastern States?
Ans. three

Ques 4. In which port trust “Swachhta Pakhwada 2021” has been launched?
Ans. Cochin Port Trust

Ques 5. According to the report released by whom, there has been a decrease in crime against women and children during the lockdown?
Ans. National Crime Records Bureau

Ques 6. When is “International Talk Like a Pirate Day” celebrated across the world?
Ans. 19 September

Ques 7. Which country’s President Mohamed Abdullahi Mohamed has under suspension the Prime Minister’s power to appoint and dismiss officials?
Ans. Somalia

Ques 8. Which neighboring country of India has applied to join the Asia-Pacific free trade?
Ans. China

Ques 9. In which state the Aam Aadmi Party has started the ‘Selfie with Temple’ campaign?
Ans. Uttarakhand

Ques 10. Who has launched the skill development scheme for children from far-flung areas?
Ans. Indian Railways

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi.