Friday, October 24, 2025
Home Blog Page 186

SBI SCO Syllabus 2021

0
SBI SCO Syllabus 2021
SBI SCO Syllabus

SBI SCO Syllabus 2021

In this post, we are sharing about SBI Specialist Cadre Officers (SCO) Syllabus 2021. We are also sharing the subject-wise Topic, exam pattern, and some other details about this recruitment.

Total Posts: 104 Posts

Selection Process

  • Written Exam
  • Interview/ Group Discussion
  • Document Verification

SBI SCO 2021: Exam Pattern

S.No. Paper  Subject Name Question No. Marks
1. I Reasoning 50 50
2. I Aptitude 35 35
3. I English 35 35
4. II Professional Knowledge 50 100
5. Total 170 220

 

Paper Time

  1. Paper- I: 90 Minutes
  2. Paper-II: 45 Minutes

SBI SCO 2021: Syllabus

Reasoning

  • Clocks & Calendars
  • Data Sufficiency
  • Coding-Decoding
  • Statement – Arguments
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Situation Reaction Test
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Direction Sense Test
  • Mathematical Operations
  • Arithmetical Reasoning
  • Classification
  • Deriving Conclusions from Passages
  • Eligibility Test
  • Inserting The Missing Character
  • Statement – Conclusions
  • Logical Venn Diagrams
  • Theme Detection
  • Logical Sequence of Words
  • Series Completion
  • Analogy
  • Alphabet Test
  • Puzzle Test
  • Logic

Quantitative Aptitude

  • Pie Charts
  • Time and Work
  • Bar Graphs
  • Permutation & Combination
  • Clocks
  • Percentages
  • Problems on Trains
  • Averages
  • Volume & Surface Area
  • Number System
  • Pipes & Cisterns
  • HCF & LCM
  • Ratio and Proportions
  • Simple & Compound Interest
  • Probability
  • Mensuration
  • Problems on Ages
  • Simplification
  • Profit and Loss
  • Roots
  • Logarithms
  • Partnership
  • Line Graphs
  • Heights & Distances
  • Mixtures & Allegations
  • Time and Distance
  • Boats & Streams
  • Decimal & Fractions

English Language

  • Theme detection
  • Cloze Test
  • Word Formation
  • Tenses
  • Passage Correction
  • Idioms and Phrases
  • Unseen Passages
  • Idioms & Phrases
  • Verb
  • Error Correction
  • Sentence Completion
  • Vocabulary
  • Passage Completion
  • Articles
  • Subject-Verb Agreement
  • Fill in the Blanks
  • Adverb
  • Comprehension
  • Sentence Rearrangement
  • Grammar
  • Sentence Correction
  • Synonyms & Antonyms
  • Conclusion

Professional Knowledge (For IT Posts)

  • System Programming
  • Operating System
  • Data Structures
  • Integrated Circuits
  • Software Engineering
  • Mobile Technologies
  • Cyber Security & Threats
  • Basic Terms
  • Database Management System
  • Programming Languages like C, C++, Java
  • Digital Electronics
  • Data Communication & Networks

Professional Knowledge (Finance Posts)

  • Direct & Indirect Taxes
  • Accounting Standards
  • Basic Accounting Concepts and Principles
  • Auditing Standards
  • Cost Accounting Concepts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: SBI SCO salary, sbi SCO recruitment 2021, sbi SCO eligibility 2021, sbi SCO exam date 2021, sbi SCO question paper, sbi SCO civil syllabus, sbi sco civil engineering syllabus

 

02 October 2021 Current Affairs

0
02 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

02 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 02 October 2021

Ques 1. Which footballer of England’s world-winning team has departed away at the age of 83?
Ans. roger hunt

Ques 2. Najla Bowden Romdhane is the first lady of which country?
Has become prime minister?
Ans. vunisia

Ques 3. Former Foreign Minister Fumio Kishida has been elected as the new Prime Minister of which country?
Ans. Japan

Ques 4. Which country has successfully test-fired a newly developed hypersonic missile named Haasong-8 from the east coast?
Ans. North Korea

Ques 5. India and which country have signed MoU for cooperation in health and biomedical sciences?
Ans. America

Ques 6. Name the Union Minister of Commerce and Industry, who has launched the “Ease of Logistics Portal”?
Ans. Piyush Goyal

Ques 7. Amazon company has launched the global computer science education program “Amazon Future Engineer Program” in which country?
Ans. India

Ques 8. Which environmental organization has been announced the Right Livelihood Award 2021?
Ans. Delhi Based Environment Organization

Ques 9. Who has approved the purchase of military equipment worth Rs 13,165 crore?
Ans. Ministry of Defence

Ques 10. Which day is celebrated all over the world on October 10.1?
Ans. international old age day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

01 October 2021 Current Affairs

0
01 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

01 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 October 2021 

Ques 1. Union Minister (UNM) Piyush Goyal has announced to set up “Weaver Services and Design Resource Center” in which state?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 2. In which state HAL has tied up with Alliance Air for the deployment of civil DO-228 aircraft?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 3. Which ministry has launched India’s first all-India helpline “Elder Line” for senior citizens?
Ans. Ministry of Social Justice and Empowerment

Ques 4. Who has released the hospital-based cancer registry report providing data on cancer cases in India?
Ans. Indian council of medical research

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 30th September?
Ans. international translation day

Ques 6. Name the Central Electricity, which has approved the formation of an empowered “Disputes Redressal Mechanism”.
Ans. R K Singh

Ques 7. In which city Yogi Adityanath has launched the “Nirbhaya-Ek Pahal” program under Mission Shakti-Phase 3?
Ans. Lucknow

Ques 8. The Central Government has announced the division of 41 factories of the Ordnance Factory Board into how many new corporate units?
Ans. Seven

Ques 9. Which space agency has launched the powerful satellite Landsat 9?
Ans. NASA

Ques 10. Which state’s forest department has inaugurated the state’s first palmetum?
Ans. Uttarakhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

List of Chess Grandmasters in India

0
List of Chess Grandmasters in India
Chess Grandmasters in India

List of Chess Grandmasters in India

List of Chess Grandmasters in India: In this article, we sharing about Chess Grandmasters in India. India has a Total of 67 Chess Grandmasters. Viswanathan Anand is the first Chess Grandmasters in India.

Chess Grandmasters in India

S.No. Player Name Rating
1. Viswanathan Anand 2753
2. Pentala Harikrishna 2730
3. Santosh Gujrathi Vidit 2726
4. B. Adhiban 2660
5. Krishnan Sasikiran 2647
6. S.P. Sethuraman 2644
7. Chithambaram VR. Aravindh 2641
8. Parimarjan Negi 2639
9. Surya Shekhar Ganguly 2625
10. S.L. Narayanan 2624
11. Nihal Sarin 2620
12. Abhijeet Gupta 2612
13. R. Praggnanandhaa 2608
14. Murali Karthikeyan 2606
15. Suri Vaibhav 2600
16. Geetha Narayanan Gopal 2593
17. Abhimanyu Puranik 2589
18. Humpy Koneru 2586
19. Aryan Chopra 2585
20. Gukesh D 2578
21. Arjun Erigaisi 2567
22. Leoon Luke Mendonca 2557
23. Raunak Sadhwani 2555
24. Priyadarshan Kannappan 2553
25. M. R. Lalith Babu 2553
26. Sandipan Chanda 2543
27. Diptayan Ghosh 2541
28. Srinath Narayanan 2540
29. J. Deepan Chakkravarthy 2535
30. Deep Sengupta 2527
31. G. A. Stany 2552
32. Sundar M. Shyam 2518
33. N. R. Visakh 2516
34. Dronavalli Harika 2515
35. Shardul Gagare 2514
36. Harsha Bharathakoti 2509
37. S. Arun Prasad 2507
38. P. Iniyan 2506
39. Sahaj Grover 2504
40. Magesh Chandran Panchanathan 2503
41. Das Debashis 2501
42. Mhamal Anurag 2499
43. A. Koushik Girish 2498
44. S. Dhopade Swapnil 2495
45. G. Akash 2495
46. M. R. Venkatesh 2493
47. Mishra Swayams 2489
48. Karthik Venkataraman 2483
49. Kore Akshayraj 2482
50. Jayaram Ashwin 2480
51. Vishnu Prasanna 2476
52. Prithu Gupta 2472
53. RB Ramesh 2472
54. Abhijit Kunte 2458
55. R. Rajpara Ankit 2452
56. M. S. Thejkumar 2433
57. Tejas Bakre 2413
58. R. R. Laxman 2411
59. Das Neelotpal 2410
60. P. Karthikeyan 2404

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: chess grandmasters by country, 68th grandmaster of India, 67th chess grandmaster of India, youngest grandmaster of India, chess players in India, 66th grandmaster of India, youngest chess grandmaster in India 2020, latest grandmaster of India

30 September 2021 Current Affairs

0
30 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

30 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Visit Our Website for New and the latest updates. Current Affairs

Current Affairs 30 September 2021 

Ques 1. Who has been preordained as the new global brand ambassador of financial services company “Mastercard Inc”?
Ans. Magnus Carlson

Ques 2. How many billion dollars export target has been set by Union Finance Minister Nirmala Sitharaman by 2030?
Ans. 2000 billion dollars

Ques 3. Which commission has launched a training program for women in dairy farming?
Ans. National Women Commission

Ques 4. Which edition of Swachh Survekshan has been released by Shri Hardeep Singh Puri in New Delhi?
Ans. 7th

Ques 5. Which country has elected Europe’s first parliament with a majority of women?
Ans. Iceland

Ques 6. Senior BJP MLA Nimaben Acharya has become the first woman Speaker of the Legislative Assembly of which kingdom?
Ans. Gujarat

Ques 7. A new variant of which missile has been successfully test-fired from Chandipur in Odisha?
Ans. Sky

Ques 8. In which kingdom, Union Minister Piyush Goyal has announced the establishment of the “Weaver Services and Design Resource Centre”?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. Lewis Hamilton has become the first Formula, One driver, to win how many Grand Prix?
Ans. 100

Ques 10. Which day is celebrated all over the world on 29th September?
Ans. world heart day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

29 September 2021 Current Affairs

0
29 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

29 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 29 September 2021 

Ques 1. Which IIT institute has established a “Centre of Excellence” on Quantum Technologies?
Ans. IIT Delhi

Ques 2. Vice President M. Venkaiah Naidu has submitted the CSIR Innovation Award to two students of which class “Anusha and Rakshita Naik”?
Ans. class 10

Ques 3. Under which mission PM Narendra Modi has been started Ayushman Bharat Digital Mission?
Ans. Pilot Project National Digital Health Mission

Ques 4. HAL has tied up with Alliance Air for the deployment of civil D0-228 aircraft in which state?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 5. Name the Minister of Youth Affair and Sports, who has announced the “Clean India” drive from 1st October.
Ans. Anurag Thakur

Ques 6. Which kingdom government has been given the GI tag to Sojat Mehndi?
Ans. Government of Rajasthan

Ques 7. Which state of India will hostess the Men’s Junior Hockey World Cup?
Ans. Odisha

Ques 8. Which day is celebrated in the whole of the world on 28th September?
Ans. world rabies day

Ques 9. Which coronavirus of India has been recognized by Italy?
Ans. Cowishield

Ques 10. Which nation has become one of the last countries in Western Europe to legalize same-sex weddings?
Ans. Switzerland

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs recent

Assam TET Syllabus 2021

0
Assam TET Syllabus 2021
Assam TET Syllabus 2021

Assam TET Syllabus 2021

In this post, we are sharing about Assam TET Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Topic, and some other details about this recruitment.

Assam TET Exam Pattern: Paper I

S.No. Subject Name Question Marks
1. Child Development & Pedagogy (compulsory) 30 30
2. The language I: Hindi, Bodo, Bengali, Assamese, Manipuri,  Nepali, Karbi, Garo, Hmar (compulsory-any one) 30 30
3. Language II: English 30 30
4. Environmental Studies 30 30
5. Mathematics 30 30
Total 150 150

 

Assam TET Exam Pattern: Paper-II

S.No. Subject Name Question Marks
1. Child Development & Pedagogy (compulsory) 30 30
2. The language I: Hindi, Bodo, Bengali, Assamese, Manipuri,  Nepali, Karbi, Garo, Hmar (compulsory-any one) 30 30
3. Language II: English 30 30
4. 1. Science & Mathematics  for Science & Mathematics Teacher
2. Social Studies for Social Studies Teacher
3. Either a or b for other Teachers.
60 60
Total 150 150

 

Assam TET 2021: Syllabus

Child Development & Pedagogy Syllabus

  • Individual differences
  • Dimensions of child development
  • Adjustment
  • Process of learning
  • Theories of learning
  • Process of Children form a diverse context
  • Common Behavioural Problems of Children
  • classroom management
  • concept of child-centered teaching and competency
  • Factors influencing child development
  • Evaluation
  • Adolescence
  • Personality
  • based teaching
  • Organizing Teaching

Language I

  • Assamese
  • Bengali
  • Manipuri
  • Garo
  • Hindi
  • Nepali
  • Hmar
  • Karbi
  • Bodo

Language II 

  • assessing the four skills: Listening, Learning, and acquisition, Continuous and comprehensive assessment
  • Development of four skills: Speaking, Writing, Reading, and Listening
  • Vocabulary development/structure of the sentence
  • Teaching-learning materials in English
  • Parts of speech
  • Speaking, Reading, and Writing
  • Methods: Approaches, Methods, Techniques, and strategies
  • Connections/ Linking words
  • Jumbled words/sentences
  • Sentence Pattern
  • Articles, determiners
  • Synonyms/Antonyms
  • Punctuation
  • Question Pattern
  • Preposition
  • Contracted form
  • Verbs, phrases

Mathematics

  • Integration of ICT in teaching Mathematics
  • Money
  • Geometry and Mensuration
  • Numbers
  • Integration of ICT in teaching Mathematics
  • Number System
  • Geometry and Mensuration
  • Algebra
  • Introduction to graph and Data handling
  • Data handling
  • Socially applicable Mathematics
  • Fractions

Environmental Science

  • Use of ICT in teaching environment science
  • Integration of ICT in teaching Environmental Science
  • Care and Protection of Environment
  • Pedagogy
  • Environment and Child’s Need
  • Children Environment

 Science

  • Chemical Effects of Electric Current
  • Metals and non-metals
  • Cells
  • Plant world
  • Fiber and Fabric
  • Kinematics:  Laws of Motion, Electricity Chemistry, Light, Motion in a straight line, Sound, Heat, and Temperature
  • Physical and Chemical Change
  • Pollution
  • Living world
  • Acids bases and Salts
  • Transportation in animals and plants
  • Respiration in Organisms
  • Use of ICT in teaching Science
  • Reproduction in Plants
  • Importance of ICT in teaching Science
  • Crop Production and Management
  • Reproduction in Animals
  • Microorganism
  • Animal Nutrition
  • Integration of ICT in teaching Science’
  • Animal world
  • Nutrition in Plants

Social Science

  • Political Science
  • History
  • Economics
  • Geography

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: tet syllabus 2021 pdf download, Assam tet syllabus pdf, Assam tet 2021 syllabus Assamese medium, Assam tet syllabus 2020 pdf, SSA Assam tet, Assam tet syllabus 2012 pdf, Assam tet 2021 apply date, ssa.assam.gov.in tet 2021

28 September 2021 Current Affairs

0
28 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

28 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 28 September 2021 

Ques 1. When was the birth anniversary of Ishwar Chandra Vidyasagar celebrated in September 2021?
Ans. 26 September

Ques 2. In which state the Center for Weavers Service and Design Institute was established in Kullu in September 2021?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 3. India has emerged as the second-largest trading partner of which country in September 2021?
Ans. United Arab Emirates

Ques 4. Which is the first railway station in India to be completely powered by solar energy?
Ans. Chennai Central Railway Station

Ques 5. In which state the Center for Weavers Service and Design Institute was established in Kullu in September 2021?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 6. Which day is celebrated the whole of the world on 27th September?
Ans. world tourism day

Ques 7. How many years have been completed since the successful execution of Saubhagya Yojana?
Ans. 4 years

Ques 8. Which country has been declaring all cryptocurrency transactions illegal?
Ans. China

Ques 9. Who won the bronze medal in the recently held International Online Shooting Championship 2021?
Ans. Vishnu Shivraj Pandian

Ques 10. Who became the first Indian batsman to score 10000 runs in T20 format?
Ans. Virat Kohli

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

27 September 2021 Current Affairs

0
27 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

27 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most Important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 September 2021 

Ques 1. Where is the “Quad Summit 2021” held?
Ans. America

Ques 2. In which district the Khadi and Village Industries Commission has established Odisha’s first “silk yard” producing center?
Ans. ridge

Ques 3. Who has been appointed by the (WHO) World Health Organization as the brand ambassador for Global Health Financing?
Ans. garden brown

Ques 4. What is the place of India’s city in the “Global Startup Ecosystem Report 2021”?
Ans. 26th

Ques 5. Which Kingdom will host the “FIH Hockey Men’s Junior World Cup 2021”?
Ans. Odisha

Ques 6. Which day is celebrated across the world on 26 September?
Ans. World Nuclear Weapons Abolition Day, World Daughter Day

Ques 7. Who has been appointed as the President of Prem Trust of India?
Ans. Aveek Sarkar

Ques 8. Which Indian archer has been Elected for the “World Archery Athlete’s Committee”?
Ans. Abhishek Verma

Ques 9. Writer Anamika has been awarded the Sahitya Akademi Award 2020 for which language?
Ans. Hindi language

Ques 10. Who has been distinguished with the “National Florence Nightingale Award 2020”?
Ans. S V Saraswati

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

IDBI Bank Executive Syllabus 2021

0
IDBI Bank Executive Syllabus
IDBI Bank Executive Syllabus 2021

IDBI Bank Executive Syllabus 2021

IDBI Bank Executive Syllabus 2021: In this post, we share the IDBI Bank Syllabus. We are sharing the IDBI Bank exam pattern and some details also.

  • Post Name – Executive
  • Number Of vacancies – 920

IDBI Bank Executive 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. English Language 50 50
2. Quantitative Aptitiude 50 50
3. Reasoning 50 50
4. Total 150 150

 

Exam Duration: 90 Mintues

IDBI Bank Executive 2021: Syllabus

English Language

  • Idioms and phrases
  • Shuffling of sentence parts
  • Vocabulary
  • One word substitutions
  • Synonyms & Antonyms
  • Comprehension passage

Quantitative Aptitiude

  • Simple & Compound Interest
  • Decimal & Fractions
  • Data Interpretation
  • Ratio and Proportions
  • Averages
  • Profit and Loss
  • Time and Work
  • Mixtures & Allegations
  • Time and Distance
  • Number System
  • Simplification
  • Problems on Ages
  • HCF & LCM
  • Percentages

Reasoning

Verbal Reasoning

  • Data Sufficiency
  • Sequential Output training
  • Operations of Mathematics
  • Puzzle Test
  • Word Sequence
  • Missing Characters
  • Venn Diagrams
  • Directions
  • Test on Alphabets
  • Eligibility Test
  • Classification
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Arithmetical Reasoning
  • Blood Relations
  • Situation Reaction Test
  • Analogy
  • Verification of truth of the Statement
  • Series Completion
  • Direction Sense Test
  • Assertion and Reasoning
  • Coding-Decoding

Non-Verbal Reasoning

  • Analytical Reasoning
  • Paper Cutting
  • Series
  • Cubes and Dice
  • Spotting embedded figures
  • Mirror Images
  • Rules Detection
  • Construction of Squares and Triangles
  • Forming figures and analysis
  • Completion Incomplete Pattern
  • Classification
  • Water Images
  • Figure Matrix
  • Identical figure groupings
  • Dot Situation
  • Paper Folding

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  IDBI executive selection process 2021, IDBI executive previous year paper, IDBI bank executive recruitment 2021,