Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 172

09 January 2022 Current Affairs

0
09 January 2022 Current Affairs
09 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 January 2022 

Ques 1. When is the 75th establishment Day of the Bureau of Indian Standards celebrated?
Ans. 06 January

Ques 2. Who has been given the best state award for water conservation in the National Water Awards 2020 recently?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 3. Which nation has fined Google and Facebook 210 million euros?
Ans. France

Ques 4. Who has newly launched the “Save excuses and save tax campaign”?
Ans. SBI General Insurance

Ques 5. Which has become the only airport in India to be included in the top ten global list?
Ans. Chennai airport

Ques 6. Recently the founder of Shillong Chamber Choir has passed away. What was his name?
Ans. Neil Nongkinrih

Ques 7. Where has been started two-day South Asian Consultative Meeting?
Ans. New Delhi

Ques 8. Who has been appointed as the Secretary-General of OPEC recently?
Ans. Haitham Al Ghis

Ques 9. India and which country have signed an agreement for the complete development of the Trikomali oil tank form?
Ans. Sri Lanka

Ques 10. Who has recently developed the India-made puzzle Omicron kit “Omisure” by ICMR?
Ans. Tata Medical & Diagnostics

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Guru Gobind Singh Jayanti 2022

0
Guru Gobind Singh Jayanti 2022
Guru Gobind Singh Jayanti 2022

Guru Gobind Singh Jayanti 2022

Guru Gobind Singh Jayanti 2022: गुरु गोबिंद सिंह जयंती, जिसे गुरु गोबिंद सिंह के प्रकाश पर्व के रूप में भी जाना जाता है, सिखों के दसवें गुरु, गुरु गोबिंद सिंह की जयंती है। 2022 में, यह 9 जनवरी 2022 को मनाया जाएगा

गुरु गोबिंद सिंह की जयंती उनके भक्तों द्वारा उत्साह के साथ मनाई जाती है जो उनका आशीर्वाद लेने के लिए गुरुद्वारों में जाते हैं। भक्त इस दिन जरूरतमंदों को भोजन और वस्त्र भी वितरित करते हैं।

गुरु गोबिंद सिंह जी की जयंती पर देश के गुरुद्वारों में रोशनी की जाती है। प्रकाश पर्व पर लंगर का आयोजन किया जाता है और सेवा कार्य किया जाता है।

Guru Gobind Singh Jayanti

गुरु गोबिंद सिंह एक महान योद्धा के रूप में जाने जाते थे, कविता के प्रति उनके झुकाव और निश्चित रूप से, उनके मजबूत दर्शन और लेखन के लिए।

वह भारत में मुगल शासन का विरोध और शासकों के अत्याचार के खिलाफ लड़ाई का नेतृत्व करने के लिए भी बेहद लोकप्रिय हैं।

"<yoastmark

गुरु गोबिंद सिंह विश्व स्तर पर लाखों सिखों के लिए एक प्रेरणा के रूप में कार्य करते हैं क्योंकि उन्होंने जिस शांति और समानता का उपदेश दिया था।

वह भारत में प्रचलित जाति व्यवस्था और समाज को पीछे धकेलने वाले सभी प्रकार के अंधविश्वासों के खिलाफ थे।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: guru govind singh jayanti 2021, guru gobind singh ji birthday 2022 punjab, gurpurab 2022 date, gurpurab 2022 list, guru nanak jayanti, गुरु गोबिंद सिंह जयंती हॉलिडे

 

 

Home Minister of India

0
Home Minister of India
Home Minister of India

Home Minister of India

In this post, we share the list of Home Minister of India. The First Home Minister of India was Mr. Sardar VallabhBhai Patel. Currently, the Home Minister is Amit Shah.

list of Home Minister of India

S.No. Name Join Office Left Office
1. Sardar Vallabhbhai Patel 2 Sep 1946 15 Dec 1950
2. C. Rajagopalachari 26 Dec 1950 25 Oct 1951
3. Kailash Nath Katju 1951 1955
4. G. B. Pant 1955 1961
5. Lal Bahadur Shastri 4 Apr 1961 29 Aug 1963
6. Gulzarilal Nanda 29 Aug 1963 14 Nov 1966
7. Yashwantrao Chavan 14 Nov 1966 27 Jun 1970
8. Indira Gandhi 27 Jun 1970 04 Feb 1973
9. Uma Shankar Dikshit 04 Feb 1973 1974
10. Kasu Brahmananda Reddy 1974 24 March 1977
11. Charan Singh 24 March 1977 01 July 1978
12. Morarji Desai 01 July 1978 28 July 1979
13. Yashwantrao Chavan 29 July 1979 13 January 1980
14. Giani Zail Singh 14 January 1980 22 June 1982
15. Ramaswamy Venkataraman 22 June 1982 02 September 1982
16. Prakash Chandra Sethi 02 September 1982 19 July 1984
17. P. V. Narasimha Rao 19 Jul 1984 31 December 1984
18. Shankarrao Chavan 31 Dec 1984 12 March 1986
19. P. V. Narasimha Rao 12 Mar 1986 12 May 1986
20. Sardar Buta Singh 12 May 1986 02 December 1989
21. Mufti Mohammad Sayeed 02 Dec 1989 10 November 1990
22. Chandra Shekhar 10 November 1990 21 June 1991
23. Shankarrao Chavan 21 June 1991 16 May 1996
24. Murli Manohar Joshi 16 May 1996 1 June 1996
25. Indrajit Gupta 29 June 1996 19 March 1998
26. Lal Krishna Advani 19 Mar 1998 22 May 2004
27. Shivraj Patil 22 May 2004 30 Nov 2008
28. P. Chidambaram 30 Nov 2008 31 July 2012
29. Sushilkumar Shinde 31 July 2012 26 May 2014
30. Rajnath Singh 27 May 2014 29 May 2019
31. Amit Shah  30 May 2019 Incumbent

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: list of home ministers of India from 1947 to 2020, finance minister of India,  first home minister of India in Hindi

08 January 2022 Current Affairs

0
08 January 2022 Current Affairs
08 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 January 2022 

Ques 1. When is World War Orphans Day celebrated?
Ans. 06 January

Ques 2. Recently which state has been chosen by Prime Minister Narendra Modi to hostess the 25th National Youth Festival.
Ans. Puducherry

Ques 3. Which country has created a world record by extracting 07 million degrees Celsius energy from the artificial sun for 17 minutes?
Ans. China

Ques 4. When was the Ujala scheme started?
Ans. 05 January 2015

Ques 5. Who has been launched the World Economic Outlook 2022?
Ans. IMF

Ques 6. What is the name of the 102nd country that has joined the International Solar Alliance recently?
Ans. Antigua and Barbuda

Ques 7. Who has acquired Israeli cyber security startup Simplified for $500 million?
Ans. Google

Ques 8. Who has recently received the UiPath Automation Excellence Awards 2021?
Ans. South Indian Bank

Ques 9. Which country’s three-time Olympic gold-winning triple jump champion Victor Sanve has passed away?
Ans. Australia

Ques 10. Who is the author of the recently launched book named Mamta: Beyond 2021?
Ans. Jayant Ghoshal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC,

GPSSB Lab Technician Syllabus 2022

0
GPSSB Lab Technician Syllabus 2022
GPSSB Lab Technician Syllabus 2022

GPSSB Lab Technician Syllabus 2022

In this post, we are sharing GPSSB Lab Technician Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Lab Technician Syllabus 2022 
recruitment.

GPSSB Lab Technician 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question & Marks
1. English Grammar 10
2. Gujarati Grammar & Gujarati Language 25
3. General Awareness & General Knowledge 30
4. Technical Subject 90
Total  150

 

Important Point

  • Time Duration: 1 Hour

Negative Making

  1. For Wrong Answer: 0.3
  2. Blank Answer: 0.4
  3. Many Choice Answer: 0.6

Lab Technician 2022: Syllabus

English

  • Phrase Replacement
  • Sentence Corrections
  • Adjectives
  • Meanings
  • Synonyms
  • Word Formations
  • Articles
  • Idioms & Phrases
  • Missing Verbs
  • Error Spotting
  • Fill in the Blanks
  • Subject-Verb Agreement
  • Unseen Passages
  • Para Jumbles
  • Reading Comprehension
  • Phrase Replacement
  • Verb
  • Antonyms
  • Sentence Rearrangement
  • Adverb
  • Grammar

General Studies (GK)

  • Government Schemes
  • Sports
  • Scientific Research
  • Background and culture of Gujarat
  • Environment
  • Geography
  • Computing
  • Culture
  • Daily News
  • Panchayat Raj
  • History Of Gujarat
  • Countries and Capitals
  • The world largest sport
  • Countries & Currencies
  • Economic Scene
  • General competition
  • Common Generation
  • Designer Management
  • Famous Personalities
  • Public Administration
  • Current Events
  • Sports & Games
  • National & Internation affairs
  • States & Capitals
  • Art & Culture
  • Current GK
  • Indian Constitution
  • History

Maths

  • Complex Numbers
  • Definite Integrals
  • Statistics
  • Matrices
  • Trigonometry
  • Applications of Derivatives
  • Differentiation
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Vectors
  • Straight Lines
  • Determinants
  • Sequences and Series
  • Logarithms
  • Relations and Functions Sets and Set Theory
  • Circles
  • Quadratic Equations
  • Permutations & Combinations
  • Limits and Continuity
  • Probability Function

Gujarati Language

  • Morphology
  • Antonyms
  • Pattani
  • Tense and Verb Agreement between subject
  • Vocabulary
  • Significant features of the Gujarati lang
  • Surti
  • Usage of the can may
  • Verb Gerund Participles
  • Active and passive voice
  • degree of adjectives
  • Phonology and syntax
  • Charter and Saurashtra
  • Conjunctions and Questioning

Mental Ability and Quantitative Aptitude Reasoning

  • Statements & Conclusions
  • Ratio and Proportion
  • Clocks & Calendars
  • Cubes and Dice
  • Alphabet Series
  • Number Ranking
  • Directions
  • Syllogism
  • Data Interpretation
  • Coding-Decoding
  • Partnership
  • Height and Distance
  • Time and Distance
  • Blood Relations
  • Clocks & Calendars
  • Decimal Fraction
  • Problems on Ages
  • Area
  • Non-Verbal Series
  • Time and Work
  • Analogy
  • Data Interpretation
  • Embedded Figures
  • Simple Interest
  • Probability
  • Surds and Indices
  • Volume and Surface Area
  • Allegation or Mixture
  • Simplification
  • Number Series
  • Chain Rule
  • Pipes and Cistern
  • Average
  • Square Root and Cube Root
  • Compound Interest
  • Problems on H.C.F and L.C.M.
  • Logarithm
  • Permutation and Combination
  • Decision Making
  • Boats and Streams
  • Statements & Arguments
  • Blood Relations
  • Arithmetical Reasoning

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: GMC lab technician syllabus 2021, lab technician government exam 2021, lab technician syllabus 2021 pdf download, GPSSB lab technician syllabus 2021, zp lab technician syllabus 2021, lab technician syllabus 2021 Gujarat, SMC lab technician exam syllabus, lab technician government exam syllabus

07 January 2022 Current Affairs

0
07 January 2022 Current Affairs
07 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 07 January 2022 

Ques 1. Recently who has taken over as the new Director-General of the National Mission for Clean Ganga?
Ans. G Ashok Kumar

Ques 2. Where is the traditional New Year Losar Festival celebrated?
Ans. Ladakh

Ques 3. Recently who has been appointed as the new Executive Director of Reserve Bank of India.
Ans. Ajay Kumar Chaudhary and Deepak Kumar

Ques 4. Padma Shri awardee Sindhutai Sapkal has passed away, who was she?
Ans. Social worker

Ques 5. Recently Google has acquired Israeli cyber security startup Simplify for how many million dollars?
Ans. 500 million dollars

Ques 6. Who has become the first woman of Indian origin to travel solo to the South Pole?
Ans. Harpreet Chandi

Ques 7. Who has recently become the President of the US India Business Council?
Ans. Atul Keshap

Ques 8. Who has become the first woman to lead a nuclear carrier in the US Navy?
Ans. Amy Barnsmidt

Ques 9. Recently who has become the first paperless court of India?
Ans. Kerala High Court.

Ques 10. Ganjam district of which state has now been declared child marriage free?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

06 January 2022 Current Affairs

0
06 January 2022 Current Affairs
06 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 06 January 2022 

Ques 1. When is World Braille Day celebrated?
Ans. 04 January

Ques 2. Recently who has launched NEET 3.0?
Ans. Education Minister Dharmendra Pradhan

Ques 3. Which country has discovered the new variant IHU of Covid 19?
Ans. France

Ques 4. Who has recently won the Ramnath Goenka Award for Photo Journalism?
Ans. Zeeshan-e-Latif

Ques 5. Which then Vice-Admiral of the Navy involved in the 1971 war has died at the age of 100?
Ans. S H Sharma

Ques 6. Recently who has launched India’s first auto ETF?
Ans. Nippon India MF

Ques 7. Who has taken over the chairmanship of G7 to host the summit this year?
Ans. Germany

Ques 8. Recently who has launched India’s first cryptocurrency index – IC15.
Ans. Cryptowire

Ques 9. India has invited how many nations to participate in the multinational naval exercise MILAN?
Ans. 46

Ques 10. Recently who is the first child marriage-free district of Odisha state?
Ans. Ganjam District

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today

AIC India MT Syllabus 2022

0
AIC India MT Syllabus 2022
AIC India MT Syllabus 2022

AIC India MT Syllabus 2022

In this post, we are sharing AIC India MT Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about AIC India Management Trainee Syllabus 2022 recruitment.

AIC India Management Trainee 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. English Language 20 Marks
2. General Awareness 20 Marks
3. Quantitative aptitude & Computer Literacy 25 Marks
4. Reasoning 25 Marks
5. Descriptive English Test Essay, precise
and comprehension
25 Marks
6. Assess technical and professional knowledge in the relevant discipline 35 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 150 Minutes
  • Negative marking: 1/4
  • Total marks: 150 Marks

Hindi Officer 

S.No. Subject Name Marks
1. General Awareness 20 Marks
2. Reasoning 20 Marks
3. English to Hindi and Hindi to English Translation 20 Marks
4. Hindi Language Essay, precise and Comprehension & Hindi & English grammar, translation from English to Hindi and Hindi to English (Test), Hindi typing, 35 Marks
5. Hindi and English grammar/ vocabulary + knowledge of Act & Rules 40 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 150 Minutes
  • Negative marking: 1/4
  • Total marks: 150 Marks

AIC India Management Trainee 2022: Syllabus

English

  • Idioms & Phrases
  • Unseen Passages
  • Fill in the Blanks
  • Grammar
  • Subject-Verb Agreement
  • Sentence Rearrangement
  • Antonyms & Synonyms
  • Tenses
  • Adverb
  • Error Correction
  • Comprehension
  • Verb
  • Articles
  • Vocabulary

Quantitative Aptitude

  • Data Interpretation
  • Time and Distance
  • Discounts
  • Problems on Ages
  • Boats and Streams
  • Average
  • Pipes and Cisterns
  • Time and Work
  • Profit and Loss
  • Mixture and Alligation
  • Ratio and Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • H.C.F. and L.C.M.
  • Number Systems
  • Mensuration
  • Partnership
  • Simplification
  • Percentages

Reasoning

  • Alphabet Series
  • Problem on Age Calculation
  • Number Ranking
  • Decision Making
  • Blood Relations
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Coding and Decoding
  • Inference
  • Mirror Images
  • Number Series
  • Grouping Identical Figures
  • Figure Matrix Questions
  • Analogy
  • NonVerbal Series
  • Arithmetical Reasoning
  • Direction Sense

General Awareness

  • Inventions and Discoveries
  • Artists
  • Current Affairs
  • Indian Parliament
  • Indian Economy
  • Seas
  • Countries and Capitals
  • General Science
  • Tourism
  • Famous Days & Dates
  • Sports
  • Rivers
  • Indian History
  • Lakes
  • Famous Books & Authors
  • Indian Politics
  • Indian Famous Places
  • Culture

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: AIC full form, AIC India Management Trainee Syllabus 2022, Management Trainee, AIC India Management Trainee Exam Pattern 2022.

05 January 2022 Current Affairs

0
05 January 2022 Current Affairs
05 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 January 2022 

Ques 1. Which country’s Prime Minister has announced his resignation?
Ans. Sudan

Ques 2. Recently which country has taken over the presidency of the European Union for the next 6 months.
Ans. France

Ques 3. Who has taken over as the Chief executive officer of Vistara Airlines?
Ans. Vinod Kannan

Ques 4. Recently SEBI has reconstituted its primary market advisory committee, which has been appointed as the chairman of this committee.
Ans. S Sahu

Ques 5. Which kingdom has become the country’s first LPG-free smoke-free state?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 6. What is the nickname of Pakistani cricketer Mohammad Hafeez?
Ans. The Professor

Ques 7. Which country’s cricketer Muhammad Hafeez has retired from international cricket?
Ans. Pakistan

Ques 8. Recently, a committee has been constituted to examine the Bill related to raising the legal age of marriage (Prohibition of Child Marriage Amendment Bill, 2021), who has been made the chairman of this committee.
Ans. Sushmita Dev (TMC MP)

Ques 9. Which Indian female player has been declared the best player of this season?
Ans. Smriti Mandhana

Ques 10. Recently in which country a new variant of Kovid-19 “IHU (B.1.640.2)” has been found.
Ans. In France

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

SPP Hyderabad Syllabus 2022

0
SPP Hyderabad Syllabus 2022
SPP Hyderabad Syllabus 2022

SPP Hyderabad Syllabus 2022

In this post, we are sharing the SPP Hyderabad Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Security Printing Press Hyderabad Syllabus 2022 recruitment.

Post Name: Junior Technician, Fireman

SPP Hyderabad 2022: Exam pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English Language 40 Question 40 Marks
2. Reasoning 40 Question 40 Marks
3. Quantitative Aptitude 40 Question 40 Marks
4. General Awareness 40 Question 40 Marks
Total 160 Question 160 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 90 Minutes
  • No Negative marking

Security Printing Press Hyderabad 2022: Syllabus

English Language

  • Conversions
  • Cloze Passage
  • Grammar
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Comprehension Passage
  • Spot the Error
  • Antonyms
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Common Error
  • Idioms & Phrases
  • Shuffling of Sentence parts
  • Antonyms and their correct usage
  • Sentence Rearrangement
  • One word substitution
  • Vocabulary
  • Improvement of Sentences
  • Synonyms
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Fill in the Blanks

Reasoning

  • Letter series
  • Figural Classification
  • Problem Solving
  • Space Visualization
  • Odd man out
  • Visual Memory
  • Symbolic/ Number Classification
  • Analytical Reasoning
  • Clocks
  • Arithmetical Number Series
  • Relationship Concepts
  • Number series
  • Similarities
  • Non-Verbal Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Venn diagrams
  • Coding-Decoding
  • Semantic Analogy
  • Shapes and Mirror
  • Discrimination

Quantitative Aptitude

  • Profit and Loss
  • Indices and Surds
  • Quadratic Equations
  • Probability
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Averages
  • Mensuration
  • Time and Distance
  • Problems on Numbers
  • Pipes and Cisterns
  • Odd Man Out
  • Simple Equations
  • Time and Work Partnership
  • Permutations and Combinations
  • Compound Interest
  • Percentages
  • Boats and Streams
  • Simplification and Approximation
  • Volumes
  • Mixtures and Allegations
  • Simple Interest
  • Problems on LCM and HCF
  • Ratio and Proportion
  • Problems on Trains

General Awareness

  • Famous Places in India
  • Science and innovations
  • About India and its neighboring countries
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • Political Science
  • National Dance
  • World organizations
  • Geography of India
  • Economic problems in India
  • Music & Literature
  • Books and Authors
  • National and International current affairs
  • Countries and Capitals
  • New inventions
  • Important Dates

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: SPP Hyderabad 2022, Security Printing Press Hyderabad Syllabus 2022, Security Printing Press Hyderabad Exam Pattern 2022, SPP Hyderabad Exam Pattern 2022.