Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 170

22 January 2022 Current Affairs in English

0
22 January 2022 Current Affairs
22 January 2022 Current Affairs in English

Current Affairs

22 January 2022 Current Affairs in English: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 January 2022 

Ques 1. Which country HAL has signed an agreement for helicopter export?
Ans. Moroshis

Ques 2. Where was the Amar Jawan Jyoti torch located?
Ans. India Gate

Ques 3. Which Indian female tennis player has announced her retirement?
Ans. Sania Mirza

Ques 4. Where is the National War Memorial located?
Ans. India Gate, New Delhi

Ques 5. Which country has declared Nusantara as its new capital?
Ans. Indonesia

Ques 6. Which missile was successfully test-fired by India from Chandipur in Odisha on 20 January 2022.
Ans. Brahmos supersonic cruise missile

Ques 7. Which country has completed the successful test of Arrow-3?
Ans. Israel

Ques 8. The CEO of which covid 19 vaccine maker company has won the $1 million Genesis award.
Ans. CEO of Pfizer

Ques 9. According to the report, what percent growth was recorded in digital payments in September 2021?
Ans. 40%

Ques 10. Recently who has been made the captain of the ICC Men’s T20 Team of the Year.
Ans. Babar Azam (Pakistan)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, 22 January 2022 Current Affairs in English

CSPHCL Syllabus 2022

0
CSPHCL Syllabus 2022
CSPHCL Syllabus 2022

CSPHCL Syllabus 2022

In this post, we are sharing  CSPHCL Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Chhattisgarh State Power Holding Company Limited Syllabus 2022 recruitment.

Post Name: Data Entry Operator

CSPHCL 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. Hindi 20 Question 20 marks
2. Computer Knowledge 30 Question 30 Marks
3. General Aptitude 30 Question 30 Marks
4. Mental Ability 30 Question 30 Marks
5. English 40 Question 40 Marks
6. General Knowledge 50 Question 50 Marks
Total  200 Question 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 02 Hours
  • Negative Marking: 0.25 Marks

CSPHCL 2022: Syllabus

Hindi

  • Plural Forms
  • Vocabulary
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Sentence completion
  • Grammar
  • Error recognition.
  • Phrases and idioms
  • Correct use of words

Computer Knowledge

  • Digital Logic
  • Compiler Design
  • Algorithms
  • Web Technologies
  • Operating System
  • Programming and Data Structures
  • Computer Networks
  • DataBases
  • Theory of Computation
  • Information Systems and Software Engineering
  • Computer Organization and Architecture

General Aptitude

  • Odd Man Out
  • Time and Work Partnership
  • Indices and Surds
  • Problems on Trains
  • Time and Distance
  • Races and Games
  • Probability
  • Averages
  • Ratio and Proportion
  • Problems on Numbers
  • Mixtures and Allegations
  • Pipes and Cisterns
  • Simple Equations
  • Numbers and Ages
  • Areas
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Volumes Profit and Loss
  • Permutations and Combinations
  • Quadratic Equations
  • Simplification and Approximation
  • Percentages
  • Compound Interest
  • Simple Interest
  • Mensuration
  • Boats and Streams

Mental Ability

  • Coding-Decoding
  • Direction sense test
  • Blood Relations
  • Alphabet test
  • Number, Ranking, and Time Sequence Test
  • Inserting Missing Characters
  • Analogy
  • Mathematical Operations
  • Series
  • Sitting Arrangements
  • Eligibility Test
  • Logical Venn Diagrams
  • Classification
  • Athematic Reasoning

English

  • Spotting errors
  • Comprehension
  • One word substitution
  • Theme detection
  • Synonyms
  • General English
  • Antonyms
  • Choosing the correct/incorrect sentence
  • Spelling test
  • Double Synonyms
  • Vocabulary test
  • Sentence completion
  • Direct and Indirect Speech
  • Rearrangement of a sentence in paragraph
  • Active and Passive voice
  • Idioms and phrases
  • Choosing the appropriate filler
  • Transformation
  • Reconstruction of sentences
  • Homonyms
  • Common errors
  • Usage of Grammar

General Knowledge

  • World organizations
  • Scientific observations
  • Indian Culture
  • About India and its neighboring countries
  • Science and innovations
  • National and international current affairs
  • Famous Places in India
  • National News (current)
  • International issues
  • Geography of India
  • Political Science
  • New inventions
  • Countries and Capitals
  • Economic issues in India
  • History of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: CSPHCL syllabus 2021, CSPHCL syllabus pdf, CSPHCL syllabus 2021 in Hindi, CSPHCL syllabus in Hindi, CSEB je syllabus pdf 2021

21 January 2022 Current Affairs

0
21 January 2022 Current Affairs
21 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 21 January 2022 

Ques 1. Who is the author of the recently launched book Bose: The Untold Story of an Inconvenient Nationalist?
Ans. Chandrachur Ghosh

Ques 2. Who has won the title of ‘Best FIFA Men’s Player?
Ans. Robert Levadaski

Ques 3. Recently which country along with India has organized a maritime partnership exercise in the Bay of Bengal.
Ans. Japan

Ques 4. Who has been honored with the prestigious Genesis Award?
Ans. Albert Borle

Ques 5. Recently who has become the new President of the Parliament of the European Union?
Ans. Roberta Metsola

Ques 6. Who has become the next Deputy Chief of Army Staff?
Ans. Manoj Pandey

Ques 7. Recently, the Union Cabinet has approved how much investment is in IREDA.
Ans. Rs 1500 crore

Ques 8. Who has been appointed as the President of ‘Bombay Industries Association’?
Ans. Neville Sanghvi

Ques 9. Recently who has been named as the next Vice Chief of Army Staff.
Ans. General Manoj Pandey

Ques 10. Who has become the new CMD of Air India?
Ans. Vikram Devdutt

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

RBI Grade B Officer Syllabus 2022

0
RBI Grade B Officer Syllabus 2022
RBI Grade B Officer Syllabus 2022

RBI Grade B Officer Syllabus 2022

In this post, we are sharing RBI Grade B Officer Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Reserve Bank of India Grade B Officer Syllabus 2022 recruitment.

RBI Grade B Officer 2022: Exam Pattern

Phase- I

S.No. Subject Name  No. Of Question Marks
1. Quantitative Aptitude 30 Question 30 Marks
2. English 30 Question 30 Marks
3. Reasoning 60 Question 60 Marks
4. General Awareness 80 Question 80 Marks
Total 200 Question 200 Marks

 

Important Point

  • Exam Type: Objective
  • Time Duration: 02 Hours

Phase- II

S.No. Subject Name  Marks Time Duration
1. English (Written Skills) 100 90 Minutes
2. Economics & Social Issues 100 120 Minutes
3. Finance & Management 100 120 Minutes
Total  300 5.30 Hr

 

Reserve Bank of India Grade B Officer 2022: Syllabus (Phase- I) 

Quantitative Aptitude

  • Relationship Between Numbers
  • Mensuration
  • Average
  • Discount
  • Use of Tables and Graphs
  • Time & Distance
  • Partnership
  • Decimals and Fractions
  • Simple Interest
  • Profit & Loss
  • Fundamental
  • Time & Work
  • Number Systems
  • Computation of Whole Numbers
  • Ratio & Proportion
  • Percentages
  • Arithmetical Operations

English

  • Adverb
  • Antonyms
  • Fill in the Blanks
  • Tenses
  • Verb
  • Grammar
  • Idioms & Phrases
  • Subject-Verb Agreement
  • Unseen Passages
  • Sentence Rearrangement
  • Synonyms
  • Comprehension
  • Error Correction
  • Articles
  • Vocabulary

Reasoning

  • Arithmetical Reasoning
  • Coding-Decoding
  • Alphabet Series
  • Directions
  • Embedded Figure
  • Decision Making
  • Number Series
  • Analogy
  • Number Ranking
  • Mirror Image
  • Blood Relations
  • Cubes and Dice
  • Non-Verbal Series
  • Clocks & Calendars

General Awareness

  • General Knowledge
  • Awards
  • Environment
  • Banking Terms
  • Authors
  • Books
  • General Science
  • Indian Economy
  • Current Rates
  • Abbreviations
  • Geography
  • Current Affairs
  • Budget
  • History
  • International & National Organizations

Reserve Bank of India Grade B Officer 2022: Syllabus (Phase- II) 

Economics and Social Issues

  • Opening up of the Indian Economy
  • Privatization
  • The role of Economic Planning
  • Globalization
  • Poverty Alleviation and Employment Generation in India
  • Industrial and Labour Policy
  • Growth and Development
  • Monetary and Fiscal Policy
  • Sustainable Development and Environmental issues
  • Economic Reforms in India

Finance

  • Financial Markets
  • General Topics
  • Financial System

Economics

  • Public Economics
  • International Economics
  • Macro Economics
  • India’s Economy and Development Issues
  • Micro Economics

Management

  • Communication
  • The Management Processes
  • Corporate Governance
  • Management: its nature and scope
  • Motivation
  • Leadership
  • Human Resource Development
  • Morale and Incentives

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: rbi grade b syllabus 2020 pdf download, rbi grade b syllabus, rbi grade b syllabus 2021 pdf, rbi grade b 2022, rbi grade b salary, rbi grade b exam date 2021, rbi grade b notification 2021, rbi grade b exam

 

20 January 2022 Current Affairs

0
20 January 2022 Current Affairs
20 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 20 January 2022 

Ques 1.  Which country’s scientists have made an artificial moon on the earth itself?
Ans. China

Ques 2. Who has won the title of the Sydney Tennis Classic?
Ans. Aslan Karatsev (Russia)

Ques 3. Where has Tata Power Renewable Energy launched 100 MW solar projects?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 4. Who has won the title of Mrs. World 2022?
Ans. Shaylin Ford

Ques 5. Padma Shri winner Shanti Devi has passed away, who was she?
Ans. Social worker

Ques 6. Recently the Government of India has released a commemorative postage stamp on the completion of 1 year of Kovid vaccination, in which a health worker is shown vaccinating a senior citizen with the Kovid-19 vaccine with the image of which vaccine.
Ans. Covaxin

Ques 7. Toshiki Kaifu, the former Prime Minister of which country has passed away?
Ans. Japan

Ques 8. Who has become the first black woman to be visible on a US coin?
Ans. Maya Angelou

Ques 9. Which medal has been won by Sumit Bhale in the International Folk Art Festival?
Ans. Gold

Ques 10. Who has been chosen as the best male player in the Best FIFA Football Awards 2021?
Ans. Robert Lewandowski (Poland)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

19 January 2022 Current Affairs

0
19 January 2022 Current Affairs
19 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 January 2022 

Ques 1. Which country’s cricket player Clive Lloyd has recently received knighthood honor?
Ans. West Indies

Ques 2. Who has launched the Northeast on Wheels campaign in New Delhi to promote the culture of the Northeast?
Ans. Meenakshi Lekhi

Ques 3. Recently the name of Yes Mutual Fund has been changed to Kya.
Ans. White Oak Capital Mutual Fund

Ques 4. Who has become the new chairman of AEPC?
Ans. Narendra Kumar Goenka

Ques 5. Recently who has been appointed as the new CEO of Adani Power.
Ans. Sher Singh B Khayalia

Ques 6. Who has won his first Super 500 title in India Open 2022?
Ans. Lakshya Sen

Ques 7. Recently, on 15 January 2022, where the world’s largest Khadi national flag has been displayed.
Ans. Longewala, Jaisalmer

Ques 8. Which kingdom police has launched its initial podcast ‘Kissa Khaki Ka’?
Ans. Delhi

Ques 9. Recently the National Start-Up Awards 2021 has been announced, which state has received the maximum number of awards.
Ans. Karnataka

Ques 10. Who has released the postage stamp on the completion of one year of the vaccine program?
Ans. Dr. Mansukh Madaviya

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi.

18 January 2022 Current Affairs

0
18 January 2022 Current Affairs
18 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 January 2022 

Ques 1. Name the President of the Supreme Court Bar Association who has resigned from his post.
Ans. Dushyant Dave

Ques 2. Prime Minister Modi has approved the new highway between Bangladesh and which state?
Ans. Tripura

Ques 3. In which year Parker Solar Probe was launched?
Ans. 2018

Ques 4. Who has become the Admiral Superintendent of Naval Dockyard?
Ans. K P Aurobindo

Ques 5. Who is the current National Security Advisor?
Ans. Ajit Doval

Ques 6. Who has won the title of the Sydney Tennis Classic tournament?
Ans. Aslan Kartsave

Ques 7. Which person has been awarded the ‘Special Commendation of the Chief of the Army Staff?
Ans. Amresh Choudhary

Ques 8. Which state’s Arts and Crafts Village organization has won the International Craft Award?
Ans. Kerala

Ques 9. Pat Gelsinger has been appointed as the Chief Executive Officer of which company?
Ans. Intel

Ques 10.  Who has presented the National Startup Awards 2021?
Ans. Piyush Goyal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

UP Police Constable Syllabus 2022

0
UP Police Constable Syllabus 2022
UP Police Constable Syllabus 2022

UP Police Constable Syllabus 2022

In this post, we are sharing the UP Police Constable Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Uttar Pradesh Police Constable Syllabus 2022 recruitment.

UP Police Constable 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Hindi 37 Question 74 Marks
2. Reasoning Ability/ Mental Ability/ IQ 37 Question 74 Marks
3. General Knowledge 38 Question 76 Marks
4. Numerical Ability 38 Question 76 Marks
Total  150 Question 300 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 2 Hrs
  • Negative Marking: 0.5 Marks
  • Exam Type: MCQ

Uttar Pradesh Constable 2022: Syllabus 

General Hindi

  • Voice
  • Suffix
  • Idioms and proverbs
  • Awards in the Hindi language
  • Treaty
  • Antonym
  • Hindi and other Indian languages
  • Ambiguous
  • synonyms
  • words instead of phrases
  • clean up sentences
  • gender
  • Hindi Grammar
  • famous poet
  • extravagance
  • prefix
  • identical
  • Samas
  • Author and his famous works
  • Juice
  • verse
  • Adjective
  • unread comprehension
  • Era
  • Action
  • Promise
  • Ornament
  • Pronoun
  • Factor

Reasoning Ability/ Mental Ability/ IQ

  • letter and number series
  • Venn diagram
  • words and letters
  • perception test
  • logical diagram
  • sense of direction
  • Symbol-relationship Explanation
  • logical interpretation of data
  • strength of arguments
  • general knowledge test
  • Relationship and analogy test
  • chain completion test
  • coding-decoding
  • time sequence test
  • distinct identity
  • blood relation
  • Equality
  • Contemporary Police Issues
  • to arrange
  • mathematical ability test
  • police system
  • law & Order
  • crime control
  • The rule of law
  • visual memory
  • adaptability
  • Difference
  • communal harmony
  • public interest
  • mental toughness
  • interest profession
  • arithmetic number series
  • Sensitivity towards minorities and disadvantaged
  • analysis and decision
  • gender sensitivity
  • analogy
  • space scene
  • Business information
  • verbal and form classification
  • discrimination
  • arithmetic reasoning
  • Relation
  • problem-solving
  • Observation
  • Similarities

General Knowledge 

  • Indian Constitution
  • cybercrime
  • human right
  • Indian Agriculture
  • Science
  • Indian culture
  • Play
  • India and its neighboring countries
  • National/International Awards
  • history of India
  • Indian Economy
  • Population, Environment, and Urbanization
  • Indian and World Geography and Natural Resources
  • Countries
  • Internal Security and Terrorism
  • Search and research books and their authors
  • Demonetization and its impact
  • social media
  • Communications
  • important day
  • Capitals
  • goods and services Tax

Numerical Ability

  • use of tables and graphs
  • Computing miscellaneous
  • mensuration
  • decimal and fraction
  • arithmetic
  • number system
  • simple and compound interest
  • time and work
  • Average
  • Time and Distance
  • Ratio and Proportion
  • profit and loss, discount
  • Percent

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: up police constable syllabus 2021 pdf, up police constable syllabus 2021 in Hindi, up police constable syllabus pdf, up police syllabus 2020 pdf, up police constable syllabus in Hindi, up police constable exam pattern, up police constable syllabus in Hindi pdf, up police constable maths syllabus

17 January 2022 Current Affairs

0
17 January 2022 Current Affairs
17 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

17 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 17 January 2022 

Ques 1. Which person has been honored with the Nelson Mandela World Humanitarian Award?
Ans. Ravi Gaikwad

Ques 2. From whom has the Global Economic Prospects report been released?
Ans. World Bank

Ques 3. In which country has the world’s heaviest supersonic fighter aircraft White Swan Tu-160M ​​bomber has made its first flight?
Ans. Russia

Ques 4. What is the position of India in the ‘Digital Evolution Scorecard 2020’?
Ans. Fourth

Ques 5. Who has been appointed as the new chief of ISRO in January 2022?
Ans. S Somnath

Ques 6. Kamal Khan has passed away, who was he?
Ans. Journalist

Ques 7. In which year the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana was launched?
Ans. 2015

Ques 8. The Governor of which kingdom has launched the COVA-Chd app?
Ans. Punjab

Ques 9. Who has been topped the Forbes list of highest-paid female players?
Ans. Naomi Osaka

Ques 10.  Which department has introduced the provisions of the newly implemented Faceless Penalty Scheme?
Ans. Income Tax Department

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi

CTET Syllabus 2022

0
CTET Syllabus 2022
CTET Syllabus 2022

CTET Syllabus 2022

In this post, we are sharing CTET Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Central Teacher Eligibility Test Syllabus 2022 (CBSE) recruitment.

CTET 2022: Exam Pattern

Paper- I

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Child Development & pedagogy (Mandatory) 30 Question 30 Marks
2. Language – I (Mandatory) 30 Question 30 Marks
3. Language – II (Mandatory) 30 Question 30 Marks
4. Mathematics 30 Question 30 Marks
5. Environment Studies 30 Question 30 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 2:30 Hrs
  • Exam Type: MCQ
  • No Negative Marking

Paper-II

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Child Development & Pedagogy (Compulsory) 30 Question 30 Marks
2. Language – I (Compulsory) 30 Question 30 Marks
3. Language – II (Compulsory) 30 Question 30 Marks
4. Mathematics and Science 30 Question 30 Marks
5. Social Studies/ Social Science 30 Question 30 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 2:30 Hrs
  • Exam Type: MCQ
  • No Negative Marking

Central Teacher Eligibility Test 2022: Syllabus

Child Development & Pedagogy

  • Teaching-learning process
  • Child Development
  • The right to Education Act 2009
  • Role of Heredity and environment
  • Theories of learning and its implication
  • Individual Differences
  • Meaning and purposes of Assessment
  • How Children learn and think

Language I

  • Principles of Teaching English
  • Unseen Prose Passage
  • Framing Questions Including Wh-questions
  • Teaching Learning Materials
  • Comprehensive & Continuous Evaluation
  • Development of Language Skills

Language- II

  • Literary Terms
  • Unseen Poem
  • Principles of the Teaching English
  • Communicative Approach to the English Language
  • Challenges of Teaching
  • Modal Auxiliaries
  • English
  • Phrasal and Idioms
  • Teaching

Environmental Studies

  • Discussion
  • Living Beings
  • Profession
  • Clothes and Habitats
  • Experimentation/Practical Work
  • Matter and Energy
  • Our Culture and Civilization
  • Personal Hygiene
  • Concept & scope of Environment Studies
  • Approaches to presenting concepts

Mathematics

  • Human body and health
  • Chemical Substances
  • Factors
  • Interest
  • Area of Plane figures
  • Light & Sound
  • Force and Motion
  • Lines and Angles
  • Graph
  • Indices

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: CTET syllabus 2022 pdf, CTET syllabus 2022 in Hindi, CTET syllabus 2021 pdf, CTET syllabus 2021 in Hindi, CTET news today, CTET syllabus 2022 paper 1, CTET 2022 notification, CTET syllabus pdf