Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 154

04 May 2022 Current Affairs

0
04 May 2022 Current Affairs
04 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 04 May 2022 

Ques 1. Which Nation has withdrawn from the tourism body of the United Nations?
Ans. Russia

Ques 2. Which state has increased dearness allowance for government employees?
Ans. Chhattisgarh

Ques 3. Which state government has launched a music project to promote music?
Ans. Meghalaya

Ques 4. Where has the first Kerala Olympic Games started?
Ans. Thiruvananthapuram

Ques 5. When is International Workers’ Day 2022 celebrated?
Ans. 01 May

Ques 6. Who has won the Whitley Gold Award?
Ans. Charudutt Mishra

Ques 7. Which medal has PV Sindhu won in the Asia Badminton Championship?
Ans. Bronze Medal

Ques 8. With whose collaboration the Government of India has been released the ‘Women Change Makers’ video series?
Ans. Netflix

Ques 9. Who is the author of the book ‘Let Me Say It Now’?
Ans. Rakesh Maria

Ques 10. Which Nation has been stripped of hosting the 2023 World Ice Hockey Championship?
Ans. Russia

Ques 11. Who has been appointed as the first Chief Technology Officer of the CIA?
Ans. Nand Moolchandani

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA,  current affairs recent, Current Affairs

RBI Assistant Mains Syllabus 2022

0
RBI Assistant Mains Syllabus 2022
RBI Assistant Mains Syllabus 2022

RBI Assistant Mains Syllabus 2022

In this post, we are sharing the RBI Assistant Mains Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Reserve Bank of India Assistant Mains Syllabus 2022 recruitment.

RBI Assistant Mains 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of QUestion Marks
1. English Language 40 Question 40 Marks
2. Reasoning 40 Question 40 Marks
3. Computer Knowledge 40 Question 40 Marks
4. Numerical Ability 40 Question 40 Marks
5. General Awareness 40 Question 40 Marks
Total 200 Question 200 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 135 minutes
  • Negative Marking: 1/4 Marks

Reserve Bank of India Assistant Mains 2022: Syllabus

English

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Phrases
  • Spelling correction
  • Comprehension
  • Sentence Completion
  • Cloze Test
  • One-word substitution
  • Sentence Rearrangement
  • Active & Passive Voice
  • Tenses
  • Direct & Indirect Speech
  • Sentence Correction
  • Word Meanings
  • Subject-Verb Agreement

Reasoning

  • Number Series
  • Symbols
  • Blood Relation
  • Statement Reading, Understanding
  • Coding and Decoding
  • Analogy
  • Odd one out
  • Direction Based questions
  • Seating arrangements

Computer Knowledge

  • MS-Office
  • Basics of Hardware and Software
  • Devices
  • Internet
  • Virus and Hacking
  • History of Computers
  • Operating System
  • Languages

Numerical Ability

  • Probability
  • Data Interpretation
  • Algebra
  • Quadratic Equation
  • Number Series
  • Profit and Loss
  • Averages
  • Pipes& Cistern
  • Time and Distance
  • Percentage
  • HCF and LCM
  • Simple and Compound Interest
  • Problems on Trains
  • Trigonometry
  • Average
  • Interest
  • Allegations and Comparison
  • Permutation and Combination
  • Time and Work
  • Number System
  • Geometry
  • Mensuration

General Awareness

  • History
  • Geography of India’s History
  • Emoluments and Other Benefits
  • Geography of India
  • Socio-economic policy development
  • Geography Concepts
  • Indian Economy
  • State
  • Quantitative aptitude
  • Banking Awareness
  • countries
  • institutions
  • Acts and Laws related to Bank (RBI)
  • Science
  • Current affairs and Politics in India
  • RBI Terms
  • Human Right issue
  • Books and Authors
  • History Concepts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: rbi assistant syllabus 2022 pdf, rbi assistant mains exam date 2022, rbi assistant notification 2022, rbi assistant pre syllabus, rbi assistant salary, rbi assistant syllabus pdf, rbi assistant 2022 syllabus in hindi, rbi assistant previous year paper

03 May 2022 Current Affairs

0
03 May 2022 Current Affairs
03 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

03 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 03 May 2022 

Ques 1. Which space agency’s Perseverance has captured the video of the solar eclipse on Mars?
Ans. NASA

Ques 2. The World Bank has approved a $47 million program for the Mission Karmayogi program of which country?
Ans. India

Ques 3. Who has won the Serbia Open Tour title?
Ans. Andrey Rublev

Ques 4. Which has become the first city in the country to install a vacuum-based sewer system?
Ans. Agra

Ques 5. Which Kingdom government has successfully launched Social Awareness and Action to Neutralize Pneumonia?
Ans. Karnataka

Ques 6. Who has been nominated for the ‘UNESCO World Book Capital’ for 2022?
Ans. Guadalajara

Ques 7. Which Indian bank has launched the ‘Open-For-All’ digital ecosystem for the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises?
Ans. ICICI Bank

Ques 8. Where is the BRO@63 multidimensional campaign flagged off?
Ans. Uttarakhand

Ques 9. Where has India’s first community radio station ‘Doodh Vani’ been inaugurated?
Ans. Gujarat

Ques 10. How many schools in Bihar state will be honored with the ‘Clean School Award’?
Ans. 26

Ques 11. Which Nation former President Mwai Kibaki has passed away?
Ans. Kenya

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

02 May 2022 Current Affairs

0
02 May 2022 Current Affairs
02 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

02 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 02 May 2022 

Ques 1. Which Kingdom has become the first state in India to develop a website-based Migration Tracking System (MTS) application?
Ans. Maharashtra

Ques 2. What is the rank of India in the “Trends in World Military Expenditure Report 2021” of the (SIPRI) Stockholm International Peace Research Institute?
Ans. third

Ques 3. Who has been made the jury member of the 75th Cannes Film Festival?
Ans. Deepika Padukone

Ques 4. Which country has closed its airspace between Russia and Syria for Russian civil and military flights?
Ans. Turkey

Ques 5. Who has been appointed as an advisor to the online lending platform Indifi Technologies?
Ans. Rajnish Kumar

Ques 6. Who has been appointed as the chairman of the National Commission for Scheduled Castes (NCSC) for the second time?
Ans. Vijay Sampla

Ques 7. Who has been announced as the co-chair of the YuWaah board of UNICEF?
Ans. Ashwin Yardy

Ques 8. General Manoj Pandey has recently taken over as
Ans. military general

Ques 9. Which has become the first district in India to cover 100% of households under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (ABPMJAY)?
Ans. Samba (Jammu & Kashmir)

Ques 10. Who has launched Pencil-Key?
Ans. Pencilton

Ques 11. Which minister inaugurated the second edition of the Khelo Masters National Games in New Delhi on Saturday?
Ans. Mr. Anurag Singh Thakur

Ques 12. Who has won the Indian Pharma Leader of the Year Award?
Ans. Cipla Limited

Ques 13. Who recently took over as the Chief Secretary of Puducherry?
Ans. Mr. Rajeev Verma

Ques 14. In which Kingdom India’s first Amrit Sarovar has been established?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

01 May 2022 Current Affairs

0
01 May 2022 Current Affairs
01 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 May 2022 

Ques 1. The Chief Minister of which Kingdom has asked all the ministers and public servants to declare their assets?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 2. “Special 301 Report”, which was in news recently, has been released by which country?
Ans. USA

Ques 3. India and which Nation have recently signed the Renewable Energy Transfer Project?
Ans. Maldives

Ques 4. Which has become the first airline in the Nation to land an aircraft using the indigenous navigation system ‘Gagan’?
Ans. Indigo airline

Ques 5. Who has recently organized a national-level workshop on “Innovative Agriculture” in New Delhi?
Ans. NITI Aayog

Ques 6. How many medals have been won by India in the 35th edition of the Asian Wrestling Championship 2022?
Ans. 17 medals

Ques 7. When is ‘World Stationery Day 2022’ celebrated?
Ans. April 27

Ques 8. The United States Commission on National Religious Freedom has recommended which country to be designated as a Country of Special Concern?
Ans. India

Ques 9. Who launched the mandate document of the National Curriculum Framework?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 10. Which state’s Jamtara district has become the only district in India to have community libraries in all gram panchayats?
Ans. Jharkhand

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

30 April 2022 Current Affairs

0
30 April 2022 Current Affairs
30 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

30 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 30 April 2022 

Ques 1. Where is ‘DefConnect 2.0’ organized?
Ans. New Delhi

Ques 2. When is World Stationery Day celebrated?
Ans. 27 April

Ques 3. Which Union Ministry launched the commemorative program – “Enterprise India”?
Ans. MSME Ministry

Ques 4. Who are the beneficiaries of the ‘PM Swanidhi’ scheme?
Ans. street vendors

Ques 5. Elvera Brito has passed away, she was related to which sport.
Ans. Former captain of Indian women’s hockey team

Ques 6. India has recently opened its new mission in which the European Nation?
Ans. Lithuania

Ques 7. Netflix India has recently released the “Women Transformation-Makers Video Series” in collaboration with which ministry?
Ans. Ministry of Information and Broadcasting

Ques 8. Dhanlaxmi Bank has tied up with (CBIC) Central Board of Indirect Taxes and Customs and with whom for tax collection?
Ans. CBDT

Ques 9. Who has won the ‘Women International Master’ criteria?
Ans. Tarini Goyal

Ques 10. Which space agency has released an equity action plan aimed at making space more accessible?
Ans. NASA

Ques 11. For how many days the Prime Minister’s Garib Kalyan Package has been extended?
Ans. 180

Ques 12. Which country has recently announced plans to develop “Battery Passport” by a group of companies in the automotive industry?
Ans. Germany

Ques 13. Where has Prime Minister Modi started the Rs 20000 crore project?
Ans. Jammu Kashmir

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

 

29 April 2022 Current Affairs

0
29 April 2022 Current Affairs
29 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

29 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 29 April 2022 

Ques 1. Which institute organized the national level workshop on “Innovative Agriculture”?
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
Ans. NITI Aayog

Ques 2. Which village has become India’s first carbon-neutral panchayat?
Ans. Palli village, Jammu and Kashmir

Ques 3. Which Indian state has recently signed MoU for the development of seven ropeway projects?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 4. Which government will be celebrating Minority Rights Day on 18th December?
Ans. Tamil Nadu

Ques 5. Which country has the Kerala government signed an agreement for the Cosmos Malabarikas project?
Ans. Netherlands

Ques 6. Prasar Bharati has recently signed an MoU with the public broadcaster of which country for cooperation in the field of broadcasting?
Ans. Argentina

Ques 7. When is ‘World Book and Copyright Day observed?
Ans. 23 April

Ques 8. Which country’s former President Mwai Kibaki has passed away recently at the age of 90?
Ans. Kenya

Ques 9. Which company has recently appointed Visakha Mulay as the next Chief Executive Officer?
Ans. Aditya Birla Capital

Ques 10. On which bank has the ‘RBI’ imposed a monetary penalty of Rs 36 lakh?
Ans. Central Bank of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

IB ACIO Syllabus 2022

0
IB ACIO Syllabus 2022
IB ACIO Syllabus 2022

IB ACIO Syllabus 2022

In this post, we are sharing the IB ACIO Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officer Syllabus 2022 recruitment.

IB ACIO 2022: Exam Pattern

Tier- I

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Quantitative Aptitude 20 Question 20 Marks
2. General Awareness 20 Question 20 Marks
3. Logical/ Numerical/ Analytical Ability And Reasoning 20 Question 20 Marks
4. English Language 20 Question 20 Marks
5. General Studies 20 Question 20 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 60 Minutes

Tier- II

S.No. Subject Name Marks
1. English Comprehension and Precis Writing 20 Marks
2. Essay 30 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 60 Minutes

Intelligence Bureau ACIO 2022: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Interest
  • Averages
  • Dynamics
  • Investment
  • Fundamental Arithmetical Operations
  • Computation of whole numbers
  • Use of tables and graphs
  • Decimals
  • Number System
  • Relationship between numbers
  • Operations Research & Linear Programming
  • Differential Geometry
  • Problem on Trains
  • Essential Mathematics
  • Mensuration
  • Calculus
  • Profit and loss
  • Real Analysis
  • Fundamental Arithmetical Operations
  • Computation of Whole numbers
  • Mensuration
  • Time and Distance
  • Ration and Proportion
  • Problem on Ages
  • Simplification
  • Discount Algebra
  • Differential Equations
  • Statistics
  • Time and Work
  • Fractions
  • Analytical Geometry
  • Statistics
  • LCM and HCF
  • Volume
  • Time & Speed
  • Ratios
  • Percentage
  • Factoring
  • Age
  • Missing Numbers
  • Prices and Expenditure
  • Problems Simple and Compound Interest
  • Time and Work
  • Ration and Time

General Studies & General Awareness

  • Biology
  • Geography
  • Science and Technology
  • Computer Science
  • Physics
  • Chemistry
  • Sports and Entertainment
  • Polity and the Indian Constitution
  • Economics and Finance
  • Static GK and Current Affairs on
  • Headquarters of Supreme Organizations
  • Schemes
  • Eminent Personalities
  • Books and Authors
  • Awards and Honours
  • Important Dates and Events
  • National and International News
  • Countries, Capitals, and Currencies
  • Indian history

English Language

  • Error Detections
  • Synonyms
  • Adjectives
  • One Word Substitution
  • Idioms and Phrases
  • Reading Comprehension or Passage
  • Clauses
  • Verbs
  • Sentence Structure
  • Cloze Test
  • Fill in the Blanks
  • Improving Paragraphs and Sentences
  • Seat Arrangements
  • Completion of Paragraphs
  • Para-jumbling Sentences
  • Narration Modes
  • Voice Change
  • Spellings Correction
  • Single or Double Fillers
  • Prepositions
  • Parts of speech

Reasoning Syllabus

  • Cause and Effect
  • Judgment
  • Clocks
  • Decision Making
  • Data Sufficiency
  • Non-Verbal Reasoning
  • Relationship concepts
  • Odd One Out
  • Order & Ranking
  • Blood Relations
  • Input-Output
  • Problem-solving
  • Calendars
  • Artificial Language
  • Puzzles
  • Statement and Assumptions
  • Spatial visualization
  • Arithmetic reasoning
  • Verbal and figure
  • Discrimination
  • Similarities and differences
  • Observation
  • Statement and Conclusions
  • Analysis
  • Spatial orientation
  • Visual memory
  • Analogies
  • Directions
  • Coding-Decoding

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: ib ACIO syllabus 2022 pdf, ib ACIO syllabus pdf, intelligence bureau syllabus 2022, ib ACIO 2022 notification, ib ACIO previous year paper, ib ACIO eligibility, ib syllabus, ib ACIO tier 1 cut off

28 April 2022 Current Affairs

0
28 April 2022 Current Affairs
28 April 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 April 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

 Current Affairs 28 April 2022

Ques 1. Which billionaire has signed a deal to buy global micro-blogging platform Twitter?
Ans. Elon Musk

Ques 2. Which bank has been fined Rs 12 lakh by RBI?
Ans. Rajkot Nagarik Sahakari Bank

Ques 3. ‘Trilateral Development Corporation Fund’ is a new diplomatic initiative of which country?
Ans. India

Ques 4. With which state government has the Punjab state government entered into a knowledge-sharing agreement?
Ans. Delhi

Ques 5. Where was the Scorpion class submarine ‘Vagshir’ inaugurated?
Ans. Mumbai

Ques 6. What is the rank of India in SIPRI data on global military expenditure in 2021?
Ans. third

Ques 7. Who has won the gold medal in swimming at Khelo India Games?
Ans. Aryan Panchal

Ques 8. Wimbledon has banned the players of Russia and which Nation from participating in the 2022 edition?
Ans. Belarus

Ques 9. Which state has become the first state in the country to launch a digital ticketing system equipped bus service?
Ans. Maharashtra

Ques 10. When is ‘World Earth Day celebrated?
Ans. 22 April

Ques 11. Which Nation city Mexico has been named the World Book Capital for the year 2022 by UNESCO Director-General Audrey Azoulay?
Ans. Guadalajara

Ques 12. Which country has set the Guinness record for hoisting the most flags?
Ans. North India

Ques 13. Where has the three-day Smart Urbanization, Smart Cities conference started?
Ans. face

Ques 14. Which country has been named as the Guest of Honor Country at the Paris Book Festival 2022 to be held from April 21 to April 24, 2022?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

RRB NTPC CBT 2 Syllabus 2022

0
RRB NTPC CBT 2 Syllabus 2022
RRB NTPC CBT 2 Syllabus 2022

RRB NTPC CBT 2 Syllabus 2022

In this post, we are sharing the RRB NTPC CBT 2 Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Railway Recruitment Board NTPC CBT 2 Syllabus 2022.

RRB NTPC CBT – 2: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Reasoning & General Intelligence 35 Question 35 Marks
2. Mathematics 35 Question 35 Marks
3. General Awareness 50 Question 50 Marks
Total  120 Question 120 Marks

 

Important Topic

  • Time Duration: 90 Minutes

Railway Recruitment Board NTPC CBT-2  2022: Syllabus

Reasoning and General Intelligence

  • Puzzle
  • Mathematical Operations
  • Relationships
  • Analogies
  • Coding and Decoding
  • Venn Diagrams
  • Maps
  • Analytical Reasoning
  • Data Sufficiency
  • Statement- Conclusion
  • Interpretation of Graphs
  • Syllogism
  • Jumbling
  • Completion of Number and Alphabetical Series
  • Statement- Courses of Action
  • Decision Making
  • Similarities and Differences

Mathematics 

  • Ratio and Proportions
  • Mensuration
  • Time and Work
  • LCM
  • Elementary Statistics
  • Time and Distance
  • Simple and Compound Interest
  • Geometry and Trigonometry
  • Fractions
  • Decimal
  • HCF
  • Percentage
  • Elementary Algebra
  • Number System
  • Profit and Loss

General Awareness

  • UN and Other important World Organizations
  • Art and Culture of India
  • Indian Literature
  • Current GK
  • Monuments and Places of India
  • History of India and Freedom Struggle
  • Flagship Government Programs
  • Flora and Fauna of India
  • Transport Systems in India
  • Basics of Computers and Computer Applications
  • Common Abbreviations
  • Games and Sports
  • Indian Economy
  • Physical
  • Current Affairs
  • Program of India
  • Famous Personalities of India and the World

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags:  RRB NTPC syllabus pdf, RRB NTPC cbt 2 syllabus pdf, RRB NTPC cbt 2 syllabus in Hindi, RRB NTPC cbt 2 maths syllabus, RRB 2022 syllabus, RRB NTPC cbt 2 syllabi