Sunday, October 26, 2025
Home Blog Page 153

10 May 2022 Current Affairs

0
10 May 2022 Current Affairs
10 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 May 2022 

Ques 1. Which institute releases the results of the Periodic Labor Force Survey (PLFS) in India?
Ans. National statistics office

Ques 2. On which river in the Kishtwar district of Jammu and Kashmir, the 540 MW Kwar hydroelectric project has been approved?
Ans. Chenab River

Ques 3. What is the rank of India in the recently released (THE) Times Higher Education Impact Ranking 2022?
Ans. fourth

Ques 4. Which union ministry implements the ‘PM Mitra’ scheme?
Ans. Ministry of Textiles

Ques 5. By what percentage has the Chhattisgarh government increased the dearness allowance of the employees?
Ans. 05%

Ques 6. Who has won the Khelo India University Games 2021 title?
Ans. JAIN UNIVERSITY

Ques 7. When is Press Freedom Day celebrated?
Ans. 03 May

Ques 8. Which state government has announced the expansion of insurance coverage under the “Nethanna Bima” scheme?
Ans. Government of Telangana

Ques 9. Which has become the first country to launch a global security initiative to uphold the principle of indivisible security?
Ans. China

Ques 10. Which Kingdom government has launched a Vehicle Movement Tracking System mobile app?
Haryana Government

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

GPSSB Female Health Worker Syllabus 2022

0
GPSSB Female Health Worker Syllabus 2022
GPSSB Female Health Worker Syllabus 2022

GPSSB Female Health Worker Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Female Health Worker Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Female Health Worker Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Female Health Worker 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks Medium
1. English Grammer & Language 15 Marks English
2. Gujarati Grammer & Language 15 Marks Gujarati
3. General Knowledge & General Awareness 20 Marks Gujarati
4. Technical Knowledge 50 Marks Gujarati
Total 100 Marks

 

Important Topic

  • Time Duration: 1 Hour
  • Exam Type: MCQ

Gujarat Panchayat Service Selection Board Female Health Worker 2022: Syllabus 

English Language and Grammar

  • Important Spellings
  • Articles
  • Active – Passive Voice
  • Singular – Plural
  • Direct – Indirect Speech
  • Gender
  • Idioms
  • One Word Substitute
  • Auxiliary Verbs
  • Degrees Of Comparison
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Participle
  • Verb Forms
  • Tenses
  • Causal Verbs
  • Pronouns
  • Preposition
  • Word Formation
  • Question Tags

Gujarati Language and Grammar

  • Shabd Kram
  • Nam/Sanghya
  • Samas
  • Kriyavisheshan
  • Visheshan
  • Chhand
  • Sarvanam
  • Jodani
  • Kriyapad
  • Samanarthi
  • Nipat
  • Virudhharthi
  • Rudhiprayogo
  • Kahevato
  • Alankar
  • Sandhi

General Knowledge and General Awareness 

  • Indian Economy and Planning
  • Panchayati Raj
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • General Mental Ability and General Intelligence
  • Sports
  • History of India and History of Gujarat
  • Indian Polity and the Constitution of India
  • Current affairs
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • Environment, General Science, and Information & Communication Technology
    Technical Knowledge

Technical Knowledge

  • Health Economics
  • Paediatric, Orthopedic, and Ophthalmic
  • Oncology/ Skin
  • National Health Programmes
  • First Aid
  • Community Health
  • Personal Hygiene
  • Nutrition
  • Midwifery and Gynecological Nursing
  • Anatomy and Physiology
  • Ear, Nose, and Throat
  • Primary Health Care – Preventive & Curative
  • Medical-Surgical Nursing
  • Advances in the field of Health worker
  • Mental Health and Psychiatric Nursing
  • Communicable Diseases

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GPSSB syllabus, female health worker study material pdf, fhw exam paper 2021

09 May 2022 Current Affairs

0
09 May 2022 Current Affairs
09 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

09 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 May 2022 

Ques 1. Became the 27th player to reach the number one spot in the tennis rankings?
Ans. Daniil Medvedev

Ques 2. Which Town in India will host the International Olympic Committee session in 2023?
Ans. Mumbai

Ques 3. Who has been appointed as the chairman of the board of directors of IndiGo by InterGlobe Aviation?
Ans. Venkataramani Sumantran

Ques 4. Which university has been top of the Times Higher Education Impact Ranking 2022?
Ans. Western Sydney University

Ques 5. Name the NASA climate research scientist, who has won the 2022 World Food Prize from the World Food Prize Foundation.
Ans. Cynthia Rosenzweig

Ques 6. Which Nation has restricted the export of both refined palm and crude oil?
Ans. Indonesia

Read Also: Current Affairs

Ques 7. Where has the first ‘Kerala Olympic Games’ started?
Ans. Thiruvananthapuram

Ques 8. Which city hosted the India National Choir Conclave 2022?
Ans. Coimbatore

Ques 9. Which Kingdom government has amended the ‘Industrial Investment Policy’?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 10. Between which cities in the country will the first fast aerodynamic train run?
Ans. Delhi-Ghaziabad-Meerut

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

08 May 2022 Current Affairs

0
08 May 2022 Current Affairs
08 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

08 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 May 2022 

Ques 1. By which year has the United Nations recently launched the Clean Energy Action Plan for All?
Ans. 2030 year

Ques 2. Which state’s polymer park has been denied environmental clearance by NGT?
Ans. Tamil Nadu

Ques 3. Which state government has started B. R. Ambedkar’s birth anniversary declared as ‘Equality Day’?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. What is the new (TFR) Total Fertility Rate in India as per the (NFHS-5) National Family Health Survey?
Ans. 2.0

Ques 5. In which state’s Dima Hasao district, several megalithic stone pots have been found?
Ans. Assam

Ques 6. Who is the head of the Delimitation Commission which redraws the electoral map of Jammu and Kashmir?
Ans. Justice Ranjana Prakash Desai

Ques 7. On which river are the ruins of the Vijayanagara Empire situated?
Ans. Krishna

Ques 8. Cynthia Rosenzweig seen in the news is the recipient of which prestigious award?
Ans. world food award

Ques 9. El Nino is related to-
Ans. Climate

Ques 10. Who will captain the hockey team in the 12th Hockey India National Senior Women’s Hockey Championship?
Ans. Navpreet Kaur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, C current affairs latest, Current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

GPSSB Social Welfare Inspector Syllabus 2022

0
GPSSB Social Welfare Inspector Syllabus 2022
GPSSB Social Welfare Inspector Syllabus 2022

GPSSB Social Welfare Inspector Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Social Welfare Inspector Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Social Welfare Inspector Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Social Welfare Inspector 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks Medium
1. General Mathematics 15 Marks Gujarati
2. Gujarati Language & Grammer 30 Marks Gujarati
3. English Language & Grammer 30 Marks English
4. General Knowledge & General Awareness 70 Marks Gujarati
Total  150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 1 Hour 30 Minutes
  • Negative Marking: 0.33
  • More Than One Answered Mark 0.33 Marks Reduce

GPSSB Social Welfare Inspector (Junior Grade) 2022: Syllabus

General Mathematics

  • Probability Function
  • Complex Numbers
  • Statistics
  • Trigonometry
  • Straight Lines
  • Circles
  • Sequences and Series
  • Limits and Continuity
  • Definite Integrals
  • Permutations & Combinations
  • Cartesian System of Rectangular Coordinates
  • Logarithms
  • Sets and Set Theory
  • Applications of Derivatives
  • Differentiation
  • Quadratic Equations
  • Matrices
  • Determinants
  • Indefinite Integrals Binomial Theorem
  • Vectors
  • Relations and Functions

Gujarati Language and Grammar

  • Verb Gerund Participles
  • Tense and Verb Agreement between subject
  • Significant features of the Gujarati lang
  • Morphology
  • Usage of the can may
  • Conjunctions and Questioning,
  • Phonology, and syntax
  • Charter, and Saurashtra
  • Vocabulary
  • A degree of adjectives
  • Pattani
  • Active and passive voice
  • Surti
  • Antonyms

English Language and Grammar

  • Error Spotting
  • Adverb
  • Idioms & Phrases
  • Reading Comprehension
  • Meanings
  • Word Formations
  • Para Jumbles
  • Missing Verbs
  • Phrase Replacement
  • Articles
  • Grammar
  • Subject-Verb Agreement
  • Phrase Replacement
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Adjectives
  • Sentence Corrections
  • Verb
  • Unseen Passages
  • Sentence Rearrangement
  • Fill in the Blanks

General Knowledge and General Awareness

  • Current affairs of Regional, National, and International Importance
  • Indian Economy and Planning
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • Sports
  • Indian Polity and the Constitution of India
  • History of India and History of Gujarat
  • Panchayati Raj
  • General Mental Ability and General Intelligence

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: GPSSB social welfare inspector old question papers, GPSSB social welfare inspector notification, social welfare inspector old paper pdf, social welfare inspector book pdf download, social welfare inspector GPSSB, social welfare inspector syllabus pdf, veteran Adhikari syllabus 2022, social welfare inspector work

07 May 2022 Current Affairs

0
07 May 2022 Current Affairs
07 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

07 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 07 May 2022 

Ques 1. India’s first Flow Chemistry Technology Hub (FCT Hub) has been set up in which city?
Ans. Hyderabad

Ques 2. The government of which state has started “Mukhyamantri Mitan Yojana” to provide government services to the people sitting at home?
Ans. Chhattisgarh

Ques 3. Who has inaugurated the ‘SemiconIndia Conference 2022’?
Ans. Narendra Modi

Ques 4. Where did the Indian (CGC) Coast Guard commission its second Air Squadron ‘845 Squadron (CG)’?
Ans. Kochi

Ques 5. Who has won the title of “World Snooker Championship – 2022”?
Ans. Ronnie O’Sullivan

Ques 6. Which has become the first district in India to cover 100% of the households under the Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana?
Ans. samba

Ques 7. India’s first (TriHOb)’ ‘Tribal Health Observatory has been announced by which state/UT?
Ans. Odisha

Ques 8. The name of the “Mian Ka Bada” railway station belonging to which state has been changed to “Mahesh Nagar Halt”?
Ans. Rajasthan

Ques 9. When is ‘World Tuna Day’ celebrated?
Ans. 02 May

Ques 10. By which year the United Nations has launched the Clean Energy Action Plan for All?
Ans. 2030

Ques 11. Who has been appointed as Secretary in the Ministry of Electronics and Information Technology by the Union Government?
Ans. Alkesh Kumar Sharma

Ques 12. Which Nation Landscape Garden ‘Citio Burle Marx’ has received the status of UNESCO World Heritage Site?
Ans. Brazil

Ques 13. Which player of Madhya Pradesh State Badminton Academy won the gold medal in Deaf Olympics?
Ans. gauranshi Sharma

Ques 14. Who has inaugurated the 2nd Khelo Masters Games at Thyaga Raj Stadium in Delhi?
Ans. Anurag Thakur

Ques 15. Which two countries signed a preferential trade agreement?
Ans. Ukraine, UK

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

06 May 2022 Current Affairs

0
06 May 2022 Current Affairs
06 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

06 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 06 May 2022 

Ques 1. The Virtual Pension Adalat will be organized on which state’s North Western Railway?
Ans. Rajasthan

Ques 2. Who has been appointed as the advisor to the Prime Minister in the Prime Minister’s Office?
Ans. Tarun Kapoor

Ques 3. In which European country did India open its new mission?
Ans.Lithuania

Read Also: Current Affairs

Ques 4. When is Press Freedom Day 2022 celebrated?
Ans. 03 May

Ques 5. When is ‘International Labor Day’ celebrated?
Ans.01 May

Ques 6. By what percentage has the Chhattisgarh government increased the dearness allowance of the employees?
Ans. 05%

Ques 7. Where have Twelve national highway projects worth Rs 8000 crore been inaugurated?
Ans. Hyderabad

Ques 8. When is Parshuram Jayanti 2022 celebrated?
Ans. 03 May

Ques 9. Tarsem Singh Saini has departed away, who was he?
Ans. singer

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf,  current affairs recent, Current Affairs

Bank of India Syllabus 2022

0
Bank of India Syllabus 2022
Bank of India Syllabus 2022

Bank of India Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Bank of India Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Bank of India Syllabus (BOI) 2022 recruitment.

Bank of India 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. English Language 50 Marks
2. Professional Knowledge 100 Marks
3. General Awareness Related to Banking Industry 25 Marks
Total  175 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 150 Minutes
  • Negative Marking: 1/4 Mark

Bank of India (BOI) 2022: Syllabus

English

  • Comprehensions
  • Adverbs
  • Fill in the blanks
  • Idioms and Phrases
  • Tenses
  • Articles
  • Error Corrections
  • Vocabulary
  • Unseen Passages
  • Verb Agreement
  • Grammar
  • Sentence Arrangements
  • Error Correction
  • Synonyms

Basic Accounting

  • Functioning of SEBI, RBI, and IRDA
  • Principles and Concepts of Accounting

Accounting

  • Target Costing
  • Cost Sheet and Work Capital
  • Activity-based costing
  • Cost Volume Profit Analysis
  • Marginal Costing
  • Inventory Valuation
  • Social Accounting
  • Forecasting
  • Transfer Pricing
  • Overview of Cost Accounting
  • Absolute Costing

Management Accounting

  • Capital Budgeting
  • Fund Flow Statement
  • Budgeting and Budgetary Control
  • Process Costing
  • Financial Statement Analysis
  • Sources of Finance
  • Ratio Analysis
  • Contract Costing
  • Capital Structure
  • Analysis
  • Standard Costing and various Analysis
  • Cash Flow Statement
  • Marginal Cost and Cost Volume Profit
  • Capital Structure
  • Process Costing
  • Sources of Finance
  • Job and Batch Costing
  • Cost of Capital
  • The Material, Labor Cost, and Overhead Cost

Corporate Accounting

  • Acquisition of Business and Profit before Incorporation
  • Underwriting
  • Dividend Distribution
  • Final Accounts
  • Issues and Redemption of Debentures
  • Valuation of Goodwill and Shares
  • Divisible Profits and Bonus Issues
  • Redemption of preference shares
  • Issues, Forfeitures, and Re-issues of Shares
  • Accounting for Amalgamation Companies
  • Guidelines of SEBI
  • Insurance of shares

Economics

  • Capital Market
  • Money Market
  • Micro and Macro Economics Concepts

General Awareness Related to Banking Industry

  • Rates
  • Economic Terms Current Affairs
  • Banking terms
  • Static GK, Financial & Economic News
  • Government Schemes
  • processes
  • Monetary Policies
  • Banking & Financial Awareness
  • Agreement & Deals

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: boi exam syllabus, bank of India office assistant syllabus, mp bank of India vacancy 2022, bank of India exam questions and answers, application bank of India, Bank of India office assistant previous year question paper, rseti exam paper

05 May 2022 Current Affairs

0
05 May 2022 Current Affairs
05 May 2022 Current Affairs

Current Affairs

05 May 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 May 2022 

Ques 1. Which country has extended a line of credit of $ 200 million with India for fuel?
Ans. Sri Lanka

Ques 2. Which union ministry is associated with the pilot phase of Open Network for Digital Commerce (ONDC)?
Ans. Ministry of commerce and industry

Ques 3. Which has become the first Town to install a vacuum-based sewer system?
Ans. Agra

Ques 4. In which town of Uttar Pradesh was India’s first ‘Amrit Sarovar’ has been established?
Ans. Rampur

Ques 5. Kishore Kumar Das which country has won the UK’s Commonwealth Points of Light Award?
Ans. Bangladesh

Ques 6. Adani Wilmar, a part of the Adani Group, has recently bought which business from the Swiss company McCormick?
Ans. Kohinoor Brand Rice

Ques 7. Which woman passed away who received the title of ‘Queen of Knight’?
Ans. Regine Silberberg

Read Also: 04 May 2022 Current Affairs

Ques 8. Former Chief Minister of which state J. D. Rimbai has passed away?
Ans. Meghalaya

Ques 9. Where were the Panchkalyanak Pratishtha Mahotsav and Vishwa Shanti Mahayagya recently inaugurated?
Ans. Martyr Memorial in Jabalpur in Golbazar

Ques 10. When is ‘World Veterinary Day observed?
Ans. 30 April

Ques 11. The Virtual Pension Adalat will be organized on which state’s North Western Railway?
Ans. Rajasthan

Ques 12. Which Nation has included India in its annual priority watch list?
Ans. America

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, C current affairs latest, Current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, CA, current affairs recent, Current Affairs

PNB Specialist Officer Syllabus 2022

0
PNB Specialist Officer Syllabus 2022
PNB Specialist Officer Syllabus 2022

PNB Specialist Officer Syllabus 2022

In this post, we are sharing the PNB Specialist Officer Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Punjab National Bank Specialist Officer Syllabus 2022 recruitment.

PNB Specialist Officer 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English Language 40 Question 40 Marks
2. Reasoning 40 Question 40 Marks
3. Quantitative Aptitude 40 Question 40 Marks
4. Professional Knowledge 50 Question 100 Marks
Total 170 Question 220 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 120 Minutes
  • Negative Marking: 1/4 Marks
  • Total Posts: 145

Punjab National Bank Specialist Officer 2022: Syllabus

English Language

  • Common Error
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Conversions
  • Improvement of Sentences
  • Synonyms/ Homonyms
  • Antonyms
  • Vocabulary
  • Shuffling of Sentence parts
  • One word substitution
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Comprehension Passage
  • Fill in the Blanks
  • Sentence Rearrangement
  • Grammar
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Spot the Error
  • Antonyms and their correct usage
  • Cloze Passage
  • Idioms & Phrases

Reasoning

  • Arithmetical Reasoning
  • Series Completion
  • Paper Cutting
  • Situation Reaction Test
  • Puzzle Test
  • Analogy
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Assertion and Reasoning
  • Data Sufficiency
  • Operations of Mathematics
  • Paper Folding
  • Direction Sense Test
  • Classification
  • Verification of truth of the Statement
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Word Sequence
  • Classification
  • Cubes and Dice
  • Water Images
  • Analytical Reasoning
  • Figure Matrix
  • Completion Incomplete Pattern
  • Spotting embedded figures
  • Venn Diagrams
  • Dot Situation
  • Missing Characters
  • Series
  • Directions
  • Test on Alphabets
  • Eligibility Test
  • Forming figures and analysis
  • Identical figure groupings
  • Construction of Squares and Triangles
  • Rules Detection
  • Sequential Output training
  • Mirror Images

Quantitative Aptitude

  • Mixtures and Allegations
  • Time and Distance
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Numbers and Ages
  • Quadratic Equations
  • Probability
  • Averages
  • Profit and Loss
  • Simplification and Approximation
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Pipes and Cisterns
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Simple Equations
  • Compound Interest
  • Percentages
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Problems on Numbers
  • Indices and Surds
  • Time and Work Partnership
  • Problems with L.C.M and H.C.F

Professional Knowledge

  • Exposure Norms
  • The Role of Commercial/Corporate Credit
  • Classification of Commercial Borrowers
  • Financial Statements Structure and Composition
  • Borrower Legal Due Diligence
  • Credit Underwriting
  • Accrual Accounting
  • Credit Monitoring
  • Fair Practices on Lender’s Liability
  • Working Capital Management
  • Non-Fund based credit Facilities
  • Structural Elements of Credit Facilities
  • Commercial/Corporate Credit Products
  • Key RBI Guidelines for Credit Facilities
  • Project Appraisal
  • Retail Loans
  • Credit Risk and its Components
  • Documentation
  • Credit Assessment Framework
  • Role and Importance of the RBI
  • Priority Sector lending
  • Accounting Concepts and Principles
  • Types of Charges
  • Analysis of Financial Statements
  • Measuring Credit Risk

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: PNB  specialist officer recruitment 2022, Sarkari result, PNB specialist officer salary, PNB PO syllabus, PNB so eligibility, PNB exam 2022, Punjab national bank exam question paper, how to become PNB manager