Sunday, October 19, 2025
Home Blog Page 126

28 December 2022 Current Affairs

0
28 December 2022 Current Affairs
28 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 28 December 2022 

Ques 1. Which state government started the Balsnehi bus service?
Ans. Maharashtra

Ques 2. Defense Ministry of India has given permission to deploy which missile on the border of China and Pakistan?
Ans. Pralay Missile

Ques 3. In which state the first Bande Bharat Express will be flagged off on 30 December 2022?
Ans. West Bengal

Ques 4. On which day the ongoing International Forest Fair was concluded in Bhopal?
Ans. 26 December 2022

Ques 5. Who has announced three new schemes for Jammu and Kashmir?
Ans. Lieutenant Governor Manoj Sinha

Ques 6. Who has been honored with the Breakthrough Prize in Mathematics 2023?
Ans. Daniel Spielman

Ques 7. Which state stood second in average monthly income per farmer household?
Ans. Punjab

Ques 8. Between which two countries will the Veer Guardian exercise 2023 be started?
Ans. India and Japan

Ques 9. What is the percentage share of Gautam Adani in NDTV?
Ans. 65%

Ques 10. In which city did Vice President Jagdeep Dhankhar inaugurate the third edition of the Lok Manthan program?
Ans. Guwahati

Ques 11. Right to Repair portal was unveiled by whom?
Ans. Piyush Goyal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

27 December 2022 Current Affairs

0
27 December 2022 Current Affairs
27 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 27 December 2022 

Ques 1. Pushpa Kamal Dahal Prachanda became the new Prime Minister of where in December 2022?
Ans. Nepal

Ques 2. When was the 6th Vyadagi Taluk Literature Conference organized?
Ans. 16 December

Ques 3. YouTube contributed Rs 10,000 crore to the GDP of which country?
Ans. India

Ques 4. The Central Government has announced that three cases of Omicron subvariant BF.7 have been found in India till 22 December 2022. What kind of sub-lineage is BF.7 Omicron?
Ans. BA.5

Ques 5. Which Indian student has solved the 2500-year-old Panini code which is an incomprehensible code (puzzle) of Sanskrit?
Ans. Rishi Rajpopat (Ph.D. student)

Ques 6. According to recent reports, when will Chandrayaan 3 be launched?
Ans. 3 June 2023

Ques 7. Who was given the Sahitya Akademi Award for the year 2022 for Kala Pani?
Ans. M Rajendran

Ques 8. Austin University signed an agreement with which state to build the Smart City of College.
Ans. Uttar Pradesh

Ques 9. When is National Farmers Day celebrated every year?
Ans. 23 December

Ques 10. Who will host the Football Club World Cup next year?
Ans. Morocco

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

26 December 2022 Current Affairs

0
26 December 2022 Current Affairs
26 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 26 December 2022 

Ques 1. Indian Railways has recently opened the country’s longest “escape tunnel” in which city?
Ans. Kashmir

Ques 2. Which day is celebrated as World Rhinoceros Day?
Ans. 22 September 2022

Ques 3. What type of cancer is caused by Human Papilloma Virus (HPV)?
Ans. cervical cancer

Ques 4. India along with which country’s army conducted the first air combat exercise Veer Guardian?
Ans. Japan

Ques 5. HR Keshav Murthy, who popularized Gamaka, the culture of which state, passed away recently.
Ans. Karnataka

Ques 6. Who has received the National Energy Leader Award?
Ans. RINL

Ques 7. National Farmers Day is celebrated on the birth anniversary of which leader?
Ans. Chaudhary Charan Singh

Ques 8. Sitwini Rabuka was appointed as the country’s new President in December 2022.
Ans. Fiji

Ques 9. Which country will host the FIFA World Cup to be held from 1-11 February 2023 next year?
Ans. Morocco

Ques 10. Adani Ports has got a project worth how many crores in West Bengal?
Ans. 25000 crores

Ques 11. Which organization got approval from SEBI to set up Social Stock Exchange (SSE)?
Ans. National Stock Exchange

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

25 December 2022 Current Affairs

0
25 December 2022 Current Affairs
25 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 25 December 2022 

Ques 1. Which union ministry has launched Government e-Marketplace Services (GeM) through Common Service Centers (CSC) and India Post?
Ans. ministry of commerce and industry

Ques 2. Which country has dropped out of the ‘United Nations Commission for Women’?
Ans. Iran

Ques 3. Which country will host special talks on three of the four pillars of the Indo-Pacific Economic Framework in February 2023?
Ans. India

Ques 4. Which therapy of Gilead Sciences Inc has been approved by the US for the treatment of HIV infection?
Ans. Sunlenka therapy

Ques 5. Where will the next Olympic Games be held?
Ans. Paris

Ques 6. Which union ministry organizes AI Pe Charcha (AI Dialogue) events?
Ans. Ministry of Electronics and IT

Ques 7. Where is the ‘India Water Impact Summit 2022’ inaugurated?
Ans. New Delhi

Ques 8. Which country won the 3rd T-20 World Cup for the Blind played at the M. Chinnaswamy Stadium in Bengaluru, Karnataka?
Ans. India

Ques 9. Who has been named as the captain of the Indian team for the FIH Men’s Hockey World Cup 2023?
Ans. Defender Harmanpreet Singh

Ques 10. Which state/UT has given industry status to its tourism sector?
Ans. Assam

Ques 11. What is its rank of India in the publication of scientific papers, as per the Science and Engineering Indicators 2022 report of the National Institute of Science?
Ans. 3rd rank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

 

Christmas Day 2022

0
Christmas Day 2022
Christmas Day 2022

Christmas Day

Christmas Day 2022: क्रिसमस 25 दिसंबर को प्रतिवर्ष मनाया जाता है और यह एक धार्मिक और धर्मनिरपेक्ष त्योहार है।

Christmas Day 2022

क्रिसमस क्या है?

क्रिसमस ईसा मसीह के जन्म की याद दिलाता है, जिन्हें ईसाई धर्म का निर्माता और सर्वोच्च आध्यात्मिक अधिकार माना जाता है। यीशु के जन्म का सम्मान करने के लिए वार्षिक पवित्र ईसाई छुट्टियों में से एक मनाया जाता है। इसके अतिरिक्त, इस दिन को कई देशों में वैश्विक सांस्कृतिक अवकाश के रूप में मनाया जाता है।

christmas
Christmas

क्रिसमस की उत्पत्ति

25 दिसंबर को क्रिसमस मनाने की पहली ज्ञात तिथि 336 ईस्वी में रोमन सम्राट कॉन्सटेंटाइन के समय में थी, जो पहले ईसाई रोमन सम्राट थे। कुछ वर्षों के बाद, पोप जूलियस I ने औपचारिक रूप से घोषणा की कि यीशु का जन्म 25 दिसंबर को मनाया जाएगा।

25 दिसंबर को क्रिसमस मनाए जाने के कारण को सही ठहराने वाली विभिन्न विविध परंपराएं और सिद्धांत हैं। एक काफी आदिम ईसाई प्रथा का मानना था कि घटना जब मैरी को पता था कि वह एक विशेष बच्चे, यीशु को जन्म देगी, जिसे घोषणा कहा जाता है, 25 मार्च को था और इस तरह अभी भी 25 मार्च को आनन्दित हुआ। नौ महीने बाद 25 मार्च 25 दिसंबर है। 25 मार्च वह अवसर भी था जब दुनिया भर के कुछ शुरुआती ईसाइयों ने रचना की थी, और उस दिन भी जब यीशु एक वयस्क व्यक्ति के रूप में गुजरे थे।

क्रिसमस ट्री की उत्पत्ति

क्रिसमस का दिन बुतपरस्त संस्कृतियों द्वारा संक्रांति समारोह के हिस्से के रूप में मनाया जाता था जहां उन्होंने समृद्धि और वसंत लाने की इच्छा से अपने घरों को हरे रंग में सजाया। वे पेड़ सर्दियों और सबसे अंधेरे दिनों के दौरान अप्रभावित रहते हैं, इसलिए माना जाता था कि उनके पास विशेष शक्तियां हैं। रोमनों ने भी अपने घरों को सतुरलिया मनाने के लिए देवदार के पेड़ों से सजाया और उन्हें अलंकरणों से सजाया। कुछ साक्ष्य यह भी दिखाते हैं कि यूनानियों ने अपने भगवान के सम्मान में अपने पेड़ों को सजाया था।

क्रिसमस 25 तारीख को ही क्यों मनाया जाता है?

रोमन इतिहासकार सेक्स्टस जूलियस अफ्रीकनस ने यीशु के गर्भाधान की तारीख 25 मार्च (उसी तारीख को जिस पर उन्होंने माना था कि दुनिया बनाई गई थी) की थी, जो नौ महीने अपनी मां के गर्भ में रहने के बाद 25 दिसंबर को जन्म लेगा। क्रिसमस दिवस यीशु मसीह के जन्म का जश्न मनाता है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Christmas day 25 December, when is Christmas day 2022, how many days till Christmas 2023, when is Christmas eve 2022, what day is Christmas 2023

24 December 2022 Current Affairs

0
24 December 2022 Current Affairs
24 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 24 December 2022

Ques 1. Which Indian film has won two Golden Globe Awards?
Ans. RRR

Ques 2. Who has won the third Blind T20 World Cup?
Ans. India

Ques 3. Which day is celebrated every year on 22 December in India?
Ans. National Mathematics Day

Ques 4. Who has been appointed as the new chairman of the ‘New Delhi International Arbitration Centre’?
Ans. Justice Hemant Gupta

Ques 5. Who has created a national record in women’s 100m breaststrokes?
Ans. Chahat Arora

Ques 6. Who has launched the country’s first anti-submarine corvette?
Ans. INS Arnala

Ques 7. Which player has brought laurels to India by winning gold in the 39th International Women’s Body Building Competition 2022 held in Pattaya, Thailand?
Ans. Bodybuilder Priya Singh

Ques 8. The song ‘Natu-Natu’ from the blockbuster film ‘RRR’ has been shortlisted for Oscars 2023, who is the composer of this song?
Ans. MM Keeravani

Ques 9. When will India’s manned space flight Gaganyaan be launched?
Ans. In the fourth quarter of 2024

Ques 10. Tata Communication finalized the deal to buy which country’s American company for 486 crores?
Ans. American company operating in the Netherlands

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

23 December 2022 Current Affairs

0
23 December 2022 Current Affairs
23 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 23 December 2022 

Ques 1. Which state will give industry status to its tourism sector?
Ans. Assam

Ques 2. Who is the present Director of the Planetary Science Division of NASA?
Ans. Lori Glaze

Ques 3. Who has been elected president of ‘The Cardiological Society of India’?
Ans. Dr. PC Rath

Ques 4. On January 1, 2023, how many litterateurs will be honored with the International Passion Award by the World Human Association?
Ans. 16 writers

Ques 5. Who will participate in the 50th Cape Town Touro Race 2023?
Ans. INSV Tarini

Ques 6. Which country has been given the reins by FIFA to host the “Football Club World Cup” tournament in 2023?
Ans. Morocco

Ques 7. The Chief Justice of India has inaugurated digitization centers in 10 districts of which kingdom?
Ans. Odisha

Ques 8. Who wrote the book “The Light We Carry Overcoming in Uncertain Times”?
Ans. Michelle Obama

Ques 9. Who has become the third player to take 10,000 runs and 50 wickets in Tests?
Ans. Joe Root

Ques 10. Which country will become the first country in the world to auction spectrum for satellite communication?
Ans. India (in 2023)

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

22 December 2022 Current Affairs

0
22 December 2022 Current Affairs
22 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 22 December 2022 

Ques 1. Which champion has been declared as the winner of the 9th season of Vibho Pro Kabaddi for the year 2022?
Ans. Jaipur Pink Panthers

Ques 2. Who has published the recently released 2022 Global Food Security Index?
Ans. The Economist

Ques 3. When is International Universal Health Coverage Day observed?
Ans. 12 December

Ques 4. What is its rank of India in the publication of scientific papers globally?
Ans. the third

Ques 5. Who has announced the candidature for the non-permanent membership of the UN Security Council for 2028-29?
Ans. External Affairs Minister Jaishankar

Ques 6. Which country’s team was defeated by the Indian women’s hockey team to win the FIH Nations Cup 2022?
Ans. Spain

Ques 7. Which minister has recently been appointed as the first Chancellor of Gati Shakti University?
Ans. Ashwini Vaishnav

Ques 8. Sukhwinder Singh Sukhu has taken oath as the Chief Minister of which Kingdom?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. With which country India held the 11th Foreign Office Consultations in New Delhi?
Ans. Netherlands

Ques 10. Who has become the youngest Test cricketer to take five wickets on debut?
Ans. Rehan Ahmed

Ques 11. Which session of the Indian Historical Records Committee (IHRC) held in Lucknow was inaugurated?
Ans. 63rd session

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

21 December 2022 Current Affairs

0
21 December 2022 Current Affairs
21 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams. CA

Current Affairs 21 December 2022 

Ques 1. Which country has been ranked first in the 11th Global Food Security Index?
Ans. Finland

Ques 2. With which language is the Byadgi Taluk Literature Conference organized on 17 December 2022 related?
Ans. Kannada

Ques 3. When is National Energy Conservation Day celebrated?
Ans. 14 December

Ques 4. Which nation had the maximum number of foreigners visiting India during the extended period of Covid restrictions?
Ans. America

Ques 5. When is Goa Liberation Day celebrated?
Ans. 19 December

Ques 6. What rank did India get globally in scientific publications as per the Science and Engineering Indicators 2022 report of the United States of America?
Ans. the third

Ques 7. Which country has declared a nationwide emergency amid raging protests?
Ans. Peru

Ques 8. Which nation printed the first banknote with the signature of a woman?
Ans. America

Ques 9. Which day is celebrated as World Children’s Day?
Ans. On 20 November

Ques 10. Who has won the title of Mrs. World 2022?
Ans. Sargam Kaushal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

20 December 2022 Current Affairs

0
20 December 2022 Current Affairs
20 December 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 December 2022 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. Read Carefully this post. Most questions Coming related to this Topic in Exams.

Current Affairs 20 December 2022 

Ques 1. According to the report released by whom, global trade is set to reach a record level of $32 trillion in 2022.
Ans. United Nations

Ques 2. Who has become the youngest Test cricketer in England?
Ans. Rehan Ahmed

Ques 3. Which organization released a report titled ‘Carbon Capture, Utilization and Storage Policy Framework’?
Ans. policy commission

Ques 4. Sydney McLaughlin and who else has won the World Athlete of the Year 2022 award?
Ans. Ashley Barty

Ques 5. Which country will become the first country in the world to auction satellite spectrum?
Ans. India

Ques 6. When will the third installment of Sovereign Gold Bond be released?
Ans. 27 December 2022

Ques 7. Which company won the bid to renovate Dharavi, Asia’s second-largest slum colony?
Ans. Adani Properties

Ques 8. The 16th edition of “Surya Kiran-XVI” has recently been organized between India and which country?
Ans. Nepal

Ques 9. When is Vijay Diwas celebrated in India to mark the victory of the Bangladesh Liberation War?
Ans. 16 December

Ques 10. ‘Chief Minister Digital Seva Yojana’ is an initiative of which scheme?
Ans. Rajasthan

Ques 11. In which country has the death of children been registered due to bacterial infection Strep A?
Ans. UK

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.