Monday, October 20, 2025
Home Blog Page 120

10 March 2023 Current Affairs

0
10 March 2023 Current Affairs
10 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

10 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 10 March 2023 

Ques 1. Who won the 2023 Bahrain Grand Prix?
Ans. Max Verstappen

Ques 2. When is World Wildlife Day celebrated?
Ans. March 03

Ques 3. Where has Sheikh Ahmed Nawaf Al Ahmed Al Sabah been appointed as the Prime Minister?
Ans. Kuwait

Ques 4. Which state government has announced a waiver of road tax and registration fee on the purchase of electric vehicles?
Ans. Government of Uttar Pradesh

Ques 5. In which town is the Pusa Krishi Vigyan Mela being organized?
Ans. New Delhi

Ques 6. Where has the first B2B Conference & Expo on Traditional Medicine under SCO been held?
Ans. Assam

Ques 7. Who has recently presented at the National Photography Awards?
Ans. Dr. L. Murugan

Ques 8. Who has released the unique cover of the Department of Posts “Go Green Go Organic”?
Ans. Ashwini Vaishno

Ques 9. Where has the International Dharma Dhamma Conference been organized?
Ans. Bhopal

Ques 10. Who has become the first woman to command an Indian Air Force (IAF) unit?
Ans. Shalija Dhami

Ques 11. Which kingdom is hosting the Global Responsible Tourism Summit?
Ans. Kerala

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

09 March 2023 Current Affairs

0
09 March 2023 Current Affairs
09 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

09 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 09 March 2023 

Ques 1. When will ‘International Women’s Day’ be celebrated?
Ans. on 08 March

Ques 2. Which neighboring nation of India has tied up with ISA to increase the use of solar energy?
Ans. Bangladesh

Ques 3. Where has Asia’s longest-ever cycle race started?
Ans. Srinagar

Ques 4. Who has launched the ‘Har Payment Digital Mission’ to promote digital payments?
Ans. Reserve Bank of India

Ques 5. According to the IMF, which nation has the potential to contribute 15% of global growth in 2023?
Ans. India

Ques 6. Who has partnered with Microsoft to bring ‘quantum computing’ to customers?
Ans. HCL

Ques 7. Education Minister has launched an NBS course in which IIT?
Ans. IIT Madras

Ques 8. The retail business of ‘Citibank’ has merged with which bank?
Ans. Axis Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

08 March 2023 Current Affairs

0
08 March 2023 Current Affairs
08 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

08 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 08 March 2023

Ques 1. When is World Tennis Day celebrated?
Ans. on 06 March

Ques 2. Who authorizes the book India’s Vaccine Growth Story – From Cowpox to Vaccine Friendship?
Ans. Sajjan Singh Yadav

Ques 3. When is zero discrimination day celebrated?
Ans. 01 March

Ques 4. Who became the third cricketer to score 12,000 runs in T20 cricket?
Ans. Career Pollard

Ques 5. Which kingdom has won the Santosh Trophy after 54 years?
Ans. Karnataka

Ques 6. The first labor 20 meetings will be held in which city?
Ans. North Amritsar

Ques 7. ‘Bola Tinubu’ has become the new President of which nation?
Ans. Nigeria

Ques 8. Which state of India has established the ‘world’s first’ bamboo crash barrier on the highway of India?
Ans. Maharashtra

Ques 9. Who has won the BBC Indian Sportswomen of the Year title of 2022?
Ans. Meerabai Chanu

Ques 10. Which state government has launched the ‘Ladli Bahna’ scheme for women?
Ans. North Madhya Pradesh

Ques 11. The Prime Minister of which country will be the chief guest in the 8th Raisina dialogue?
Ans. Italy

Ques 12. Who has been nominated as MD and CEO of Pramerika Life Insurance?
Ans. Pankaj Gupta

Ques 13. Which place has India finished in the Global Quality Infrastructure Index 2021 ‘?
Ans. 10th

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

07 March 2023 Current Affairs

0
07 March 2023 Current Affairs
07 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

07 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 07 March 2023 

Ques 1. National Safety Day is celebrated on 04 March with which theme?
Ans. Our aim, zero loss

Ques 2. Which state’s ‘Jaswin Aldrin’ has won the national record in the AFI National Jumping Competition?
Ans. Tamil Nadu

Ques 3. When is World NGO Day celebrated?
Ans. February 27

Ques 4. Who has approved Nano DAP fertilizer after Nano Urea for farmers?
Ans. Dr. Mansukh Mandaviya

Ques 5. The 13th-century temple has been discovered in the Cuddapah district of which state?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 6. Who has hosted the first 1202 sub-ministerial meeting to discuss investment proposals?
Ans. uae

Ques 7. Who has won the title of Junior Kabaddi World Championship 2023?
Ans. India

Ques 8. 10 years after his retirement, which player’s life-size statue has been announced at the Wankhede Stadium?
Ans. Sachin Tendulkar

Ques 9. Which robotic elephant has been introduced in the temple to perform ritual duties?
Ans. Kerala

Ques 10. Where has Union Home Minister Amit Shah launched the Safe City Project?
Ans. Bangalore

Ques 11. Recently ‘Hekhani Jakhalu’ has created history by becoming the first woman MLA in which state?
Ans. Nagaland

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

06 March 2023 Current Affairs

0
06 March 2023 Current Affairs
06 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

06 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 06 March 2023 

Ques 1. Where has Union Minister Anurag Thakur launched the youth festival?
Ans. IIT Ropar

Ques 2. The Competition Commission of India (CCI) is organizing a National Conference on Economics of Competition Law on 3 March 2023. The conference is being organized every year since which year?
Ans. 2016

Ques 3. Gold mines have been found in three districts of which kingdom?
Ans. Odisha

Ques 4. Who has recently launched NASA’s Crew-6 mission?
Ans. SpaceX

Ques 5. iPhone maker Foxconn will invest $1 billion in which state of India?
Ans. Karnataka

Ques 6. The Chief Minister of which state submitted his resignation letter to the Governor of the state Satyadev Narayan Arya on March 3, 2023.
Ans. North Tripura

Ques 7. Where is the 4th edition of Gov Games being hosted?
Ans. north Dubai

Ques 8. On which country has the US imposed new sanctions related to oil and petrochemicals?
Ans. Iran

Ques 9. Who has inaugurated the Global Conference and Expo on Traditional Medicine?
Ans. Sarbananda Sonowal

Ques 10. With which country India has signed a framework mechanism for mutual recognition of qualifications that will help in reducing the mobility of students and professionals between the two countries?
Ans. North Australia

Ques 11. Who has recently been appointed as the Director General of ‘Sashatra Seema Bal’?
Ans. Rashmi Shukla.

Ques 12. Which nation has installed the world’s first bamboo barrier?
Ans. India

Ques 13. Who has recently been honored with the Player of the Year award by the Asia Player Chess Federation?
Ans. D Gukesh.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

05 March 2023 Current Affairs

0
05 March 2023 Current Affairs
05 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

05 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 05 March 2023 

Ques 1. In which town the ‘Pusa Krishi Vigyan Mela’ has been organized?
Ans. New Delhi

Ques 2. World Birth Defects Day (WBDD), observed every year on which day, unites people and organizations working in the field of birth defects, also known as congenital anomalies?
Ans. March 3

Ques 3. Who has topped the ‘2023 International IP Index’ released?
Ans. USA

Ques 4. Which kingdom will set up India’s first government Mother Milk Bank?
Ans. Uttarakhand

Ques 5. On which day Mozambique will hold a high-level debate at the UN Security Council on combating terrorism as “a major concern for the world”?
Ans. March 28, 2023

Ques 6. Where was India’s first hybrid rocket launched?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. Who has launched NASA’s ‘Crew 6 mission’?
Ans. SpaceX

Ques 8. Who has been elected by the National Assembly of Vietnam as the new President of the country?
Ans. north wo wan thong

Ques 9. With whom has Uber tied up to bring 25000 EVs on the platform?
Ans. Tata Motors

Ques 10. In which nation Indian submarine INS Sindhukesari has been docked for the first time?
Ans. Indonesia

Ques 11. Which airline has emerged as the largest foreign airline?
Ans. Amirastrus Airline.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

04 March 2023 Current Affairs

0
04 March 2023 Current Affairs
04 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

04 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 04 March 2023 

Ques 1. With which country has the European Union developed the “Windsor Framework”?
Ans. United Kingdom

Ques 2. Asia’s longest-ever cycle race started from which city?
Ans. North Srinagar

Ques 3. Which has got the award for ‘Best Adventure Tourism Destination’?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 4. Which platform has become the first platform to launch UPI LITE for small-value transactions?
Ans. Paytm Payments Bank

Ques 5. Which nation has launched the communication satellite Zhongxing 26?
Ans. China

Ques 6. In which country has the Indian Air Force participated in “Exercise SHINYU Maitri”?
Ans. Japan

Ques 7. In which state the two-day Millet Festival was organized from 28 February to 1 March 2023?
Ans. North Bihar

Ques 8. Which nation has approved the $442 million Adani wind power plant?
Ans. Sri Lanka

Ques 9. Who has been honored with the Entrepreneur of the Year 2022?
Ans. Sajjan Jindal

Ques 10. With whom has Infosys collaborated to boost enterprise cloud adoption?
Ans. Microsoft

Ques 11. Who was the first elected MLA of Nagaland state?
Ans. Hekani Jakhalu and Salhounuonu Krause

Ques 12. Indian Institute of Technology Madras has recently announced a collaboration with industry and academia in which country?
Ans. North Denmark

Ques 13. Which nation has been honored with the Government Leadership Award 2023 by the GSM Association?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

03 March 2023 Current Affairs

0
03 March 2023 Current Affairs
03 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

03 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 03 March 2023 

Ques 1. When is Zero Discrimination Day observed?
Ans. on 01 March

Ques 2. When is Central Excise Day celebrated?
Ans. February 24

Ques 3. Former Justice S Abdul Nazeer has been sworn in as the Governor of which state?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 4. Which country’s Prime Minister will be the chief guest at the 8th Raisina Dialogue?
Ans. Italy

Ques 5. The 7th Annual Defense Dialogue has been organized between India and which nation?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. Which country has approved a $700 million loan to Pakistan?
Ans. China

Ques 7. Who has taken over as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Western Navy?
Ans. Dinesh K Tripathi

Ques 8. Where will CRPF organize its 84th Raising Day Celebrations?
Ans. Chhattisgarh

Ques 9. Which state government has announced the ‘Amrit Nagrotthan’ scheme?
Ans. Karnataka

Ques 10. Who has successfully tested the cryogenic engine of its rocket for its Moon mission?
Ans. ISRO

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

02 March 2023 Current Affairs

0
02 March 2023 Current Affairs
02 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

02 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 02 March 2023 

Ques 1. When is ‘National Science Day 2023’ celebrated?
Ans. on 28 February

Ques 2. In which state was the first compressed biogas plant in the North East was built?
Ans. North Assam

Ques 3. Vishwabhushan Harichandan has taken oath as the Governor of which kingdom?
Ans. Chhattisgarh

Ques 4. When is World Scout Day celebrated?
Ans. February 22

Ques 5. ‘INS Sukanya’ has reached the port of which nation on an official visit?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. Who won the award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role at the Screen Actors Guild Awards 2023?
Ans. Brendan Fraser

Ques 7. Which has become the first High Court of the country to publish judgments in a regional language?
Ans. Kerala High Court

Ques 8. Which country has overtaken India as the world’s sixth-largest equity market?
Ans. Britain

Ques 9. FATF has canceled the membership of which country?
Ans. Russia

Ques 10. Nitin Gadkari inaugurated 7 National Highway projects. Where was this program organized?
Ans. North Ballia, Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.

01 March 2023 Current Affairs

0
01 March 2023 Current Affairs
01 March 2023 Current Affairs

Current Affairs

01 March 2023 Current Affairs: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all competitive exams. Read this post carefully. Most questions Are related to this Topic in Exams.

Current Affairs 01 March 2023 

Ques 1. In which city the 7th Annual Defense Dialogue between India and Sri Lanka was held?
Ans. Delhi

Ques 2. With whom has AICTE launched the national-level hackathon Kavach 2023?
Ans. BPRD

Ques 3. In which nation has Amazon joined the ONDC network?
Ans. India

Ques 4. Who has topped OECD’s Services Trade Restrictions Index?
Ans. Japan

Ques 5. Which nation has lifted the ban on frozen seafood from India?
Ans. Qatar

Ques 6. La Ganesan has been sworn in as the 21st Governor of which kingdom?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Which country’s foreign minister has reached India on a three-day visit?
Ans. Foreign Minister of the Czech Republic

Ques 8. Which state legislative assembly passed a bill to prevent paper leaks in recruitment exams?
Ans. Gujarat

Ques 9. Which nation has won the Women’s T20 World Cup title for the 6th time?
Ans. Australia

Ques 10. President Draupadi Murmu presented the Sangeet Natak Akademi Award for which year on 23 February 2023?
Ans. The year 2019, 2020 and 2021

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Daily Current Affairs, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs.