Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 38

Daily Current Affairs 06 July 2024

0
Daily Current Affairs 06 July 2024
Daily Current Affairs 06 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 06 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

06 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Where has Air Force Chief Air Chief Marshal VR Choudhary inaugurated the Weapon System School?
Ans. Hyderabad

Ques 2. The breakdown of which country’s satellite has increased the threat to ISS and space traffic?
Ans. Russia

Ques 3. Rajasthan has become which state of the country to prepare a 10-year action plan for road safety in collaboration with the World Bank?
Ans. First

Ques 4. Where has the SCO Summit 2024 been organized?
Ans. Astana

Ques 5. Who has become the new CMD of ‘PGCIL’?
Ans. Ravindra Kumar Tyagi

Ques 6. A spiritual corridor will be built from where to Mahakal of Ujjain in Rajasthan to promote religious tourism in the state?
Ans. Khatu Shyamji, Sikar

Ques 7. Who has been appointed as the Deputy National Security Advisor (NSA) of India?
Ans. TV Ravichandran

Ques 8. The 16th edition of the joint military exercise ‘Nomadic Elephant’ has started between the armies of India and which country?
Ans. Mongolia

Ques 9. Who has won the gold medal in the walking competition of the 63rd National Inter-State Senior Athletics Championship held in Panchkula, Haryana?
Ans. Sanjay Kumar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 06 July 2024.

Indian Bank SO Recruitment 2024

0
Indian Bank SO Recruitment 2024
Indian Bank SO Recruitment 2024

Indian Bank SO Recruitment 2024

Indian Bank SO Recruitment 2024: Indian Bank announce the post of Specialist Officers. Some points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 29 June 2024
  • Date Of End: 14 July 2024

Total Vacancies:-

  • 102 Vacancies

Indian Bank Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Test (Online)
  • Interview
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 23 Years
  • Maximum Age Is: 40 Years

Age Relaxation:- 

  • For OBC Candidate: 03 Years
  • For SC / ST Candidate: 05 Years

Qualification:-

  • Graduation
  • PG Degree / Diploma
  • CA / CWA / ICWA
  • Master Degree
  • BE / B.Tech / MSC / MCA
  • Law
  • Bachelor’s Degree
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For All Other Candidate: Rs. 1,000/-
  • For SC / ST / PWBD Candidate: Rs. 175/-

Job Location: 

  • Chennai

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: Indian Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Indian bank so notification 2024 syllabus, Indian bank so notification 2024 pdf download, Indian bank so notification 2024 pdf, Indian bank so notification 2024 last date, Indian bank so notification 2024 date, Indian Bank SO Exam Date 2024.

PNB Apprentice Recruitment 2024

0
PNB Apprentice Recruitment 2024
PNB Apprentice Recruitment 2024

PNB Apprentice Recruitment 2024

PNB Apprentice Recruitment 2024: Punjab National Bank Recruitment 2024 announce the post of Apprentice. Some Key points are defined below, giving you complete information about this exam. Read All Details Carefully.

Important Dates:-

  • Date Of Starting: 30 June 2024
  • Date Of End: 14 July 2024

Total Vacancies:-

Punjab National Bank Vacancies 2024: Selection Process

  • Written Test
  • Medical Examination
  • Document Verification
  • Check official Notification

Age Limit:-

  • Minimum Age Is: 20 Years
  • Maximum Age Is: 28 Years

Age Relaxation:-

  • SC / ST : 05 Years
  • OBC : 03 Years

Pay Scale:-

  • Pay Salary: 
S.No. Branch Salary
1. Rural 10,000 /-
2. Urban 12,000 /-
3. Metro 15,000/-

 

Qualification:-

  • Graduation
  • Knowledge Of Local Language
  • Check Official Notification

Application Fee:-

  • For SC/ ST/ Women Candidate: Rs. 708/-
  • For Gen / OBC Candidate: Rs. 944/-
  • For PwBd Candidate: Rs. 472/-

Job Location: 

  • Across India

Require Document:-

  • Passport Size Photo
  • Age Proof
  • Signature
  • All Degrees
  • Identity Document= Aadhar Card, Pan Card

Official Website: PNB

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  Pnb apprentice notification 2024 date, Pnb apprentice notification 2024 apply online, Pnb apprentice salary.

Chemistry Questions

0
Chemistry Questions
Chemistry Questions

Chemistry Questions

Chemistry Questions: In this Post, we have compiled a list of the Top Chemistry Questions and Answers in this blog. Students can prepare for the all examination by practicing these all Questions. 

Chemistry Practical Questions And Answers

Ques 1. Atomic element no. 29 is related to?
Ans. d-block

Ques 2. Which of the following is the maximum number of electrons that can be present in an M-shell?
Ans. 18

Ques 3. Burning of a candle (combustion) is ………?
Ans. Exothermic reaction

Ques 4. Nucleons are considered to be a mixture of which sub-particles?
Ans. Quark

Ques 5. “The four quantum numbers of any two electrons in an atom are not identical” is it?
Ans. Pauli’s Exclusion Principle

Ques 6. The fundamental particles found in the nucleus of an atom are?
Ans. Neutron, Electron

Ques 7. The atomic number of carbon is 6, atomic weight is 12. How many protons are there in the nucleus of carbon?
Ans. 6

Ques 8. The atomic number of an atom of an element is 17 and mass number is 36. The number of neutrons in its nucleus is?
Ans. 19

Ques 9. Which nuclear particle has no mass and no charge, but has spin?
Ans. Neutrino

Ques 10. Who discovered element 106?
Ans. Seaborg

Ques 11. Who propounded the ‘atomic theory’ of matter?
Ans. Dalton

Ques 12. The electronic configuration of an atom with atomic number ‘20’ is?
Ans. 2, 8, 8, 2

Ques 13. A mature stem cell without nucleus is?
Ans. Red cell

Ques 14. The layout of molecular orbit is controlled by?
Ans. Magnetic quantum number

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: hp board 11th class chemistry question paper 2017, question paper of chemistry class 11 2018 hp board, bihar board 12th chemistry question paper 2019, bsc 1st year chemistry important questions in hindi, hp board chemistry question paper 2016.

Daily Current Affairs 05 July 2024

0
Daily Current Affairs 05 July 2024
Daily Current Affairs 05 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 05 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

05 July 2024 Current Affairs

Ques 1. How much time does it take for the Aditya-L1 spacecraft to complete one revolution around the L1 point?
Ans. 178 days

Ques 2. Which organisation has approved a $1.5 billion loan to support India’s green hydrogen initiative?
Ans. World Bank

Ques 3. Where has the Global India AI Summit-2024 been organized?
Ans. New Delhi

Ques 4. In which state ‘Gwala Diwas’ has been celebrated?
Ans. Sikkim

Ques 5. Which District Collector has launched the ‘Sashakt Baraan Pragati Ko Shakti’ campaign?
Ans. Rohitashv Singh Tomar

Ques 6. Which Union Minister has launched the Nirmaan Portal?
Ans. G Kishan Reddy

Ques 7. Which country topped the Under-23 Asian Wrestling Championship?
Ans. India

Ques 8. In which state has Hul Day been celebrated?
Ans. Jharkhand

Ques 9. Who has been awarded the title of Ironman in the endurance event Ironman European World Championship held in Hamburg (Germany)?
Ans. Ankur Jain

Ques 10. Which United Nations agency has recently released the annual World Drug Report?
Ans. UNODC

Ques 11. ADB has signed a loan letter of $ 170 million with which country?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 05 July 2024.

Chemical Formula

0
Chemical Formula
Chemical Formula

Chemical Formula

Chemical Formula: A chemical formula is a formula that tells the number of iotas of a specific component, or multiple elements, are found within inside a specific chemical compound.

The most straightforward sorts of chemical formula are called empirical formula.

Chemical Formulas List

S.No. Compounds Formulas
1. Oxygen O₂
2. Nitrogen N₂
3. Hydrogen H₂
4. Carbon dioxide CO₂
5. Carbon monoxide CO
6. Sulfur dioxide SO₂
7. Laughing gas N₂O
8. Red vermilion Pb₃O₄
9. Red medicine KMnO₄
10. Dry ice CO₂
11. Vinegar CH₃COOH
12. Washing soda Na₂CO₃
13. Gypsum CaSO₄.2H₂O
14. Ammonium sulfate (NH₄)₂SO₄
15. Potassium hydroxide KOH
16. Carbonic acid H₂CO₃
17. Sodium chloride NaCl
18. Carbonate sodium Na₂CO₃
19. Calcium hydroxide Ca(OH)₂
20. Nitrate potassium KNO₃
21. Chalk CaCO₃
22. Calcium sulfate CaSO₄
23. Calcium carbonate CaCO₃
24. Chlorine Cl₂
25. Nitrogen monoxide NO
26. Dinitrogen oxide N₂O
27. Ammonia NH₃
28. Sulfuric acid H₂SO₄
29. Nitric acid HNO₃
30. Phosphoric acid H₃PO₄
31. Nitrogen dioxide NO₂
32. Hydrochloric acid HCl
33. Alum K₂SO₄Al₂(SO₄)₃.24H₂O
34. Caustic potash KOH
35. Spirit CH₃OH
36. Starch C6H10O5
37. Caustic soda NaOH
38. Washing soda Na₂CO₃·10H₂O
39. Borax Na₂B₄O7.10H₂O
40. Limestone CaCO₃
41. Litharge PbO
42. Gypsum CaSO₄·2H₂O
43. Caustic potash KOH
44. Lime water Ca(OH)₂
45. Sugar C₁₂H₂₂O₁₁
46. Marble CaCO₃
47. Alcohol C₂H₅OH
48. Urea NH₂CONH₂
49. Plaster of Paris CaSO₄·½H₂O
50. Ordinary Salt NaCl
51. Hydrogen chloride HCl
52. Baking soda NaHCO₃
53. T.N.T. C6H₂CH₃(NO₂)₃
54. Sodium hydroxide NaOH

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Class 12 Chemistry formulas pdf.

 

Daily Current Affairs 04 July 2024

0
Daily Current Affairs 04 July 2024
Daily Current Affairs 04 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 04 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

04 July 2024 Current Affairs

Ques 1. In which state has the ‘Kisan Samman Nidhi Yojana’ been launched?
Ans. Rajasthan

Ques 2. The tragic accident that took place during Bhole Baba’s satsang in July 2024 in which 121 people died, took place in which district of Uttar Pradesh?
Ans. Hathras

Ques 3. The first week of July will be celebrated as which week in Delhi?
Ans. Doctors Week

Ques 4. Which new gallery has been started for tourists in the City Palace Museum, Udaipur?
Ans. Life in Zenana Gallery

Ques 5. Which university has started a training course on Artificial Intelligence and Machine Learning?
Ans. Jamia Millia Islamia

Ques 6. Where is the 13th edition of the India-Thailand joint military exercise Maitri being held?
Ans. Fort Wachiraprakan, Tak Province, Thailand

Ques 7. Which scheme has been launched to provide relief to animal keepers of rural and urban areas from veterinary problems?
Ans. A-Help Scheme

Ques 8. Who has been appointed as the coach and mentor of Royal Challengers Bangalore?
Ans. Dinesh Karthik

Ques 9. The Central Government has extended the tenure of Chief Secretary ‘Neerabh Kumar Prasad’ of which state by six months?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 10. Which medal has Manju Bala won in hammer throw in the 63rd National Inter-State Senior Athletics Championship in Panchkula, Haryana?
Ans. Gold Medal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 04 July 2024.

Environment Questions And Answers

0
Environment Questions And Answers
Environment Questions And Answers

Environment Questions And Answers

Environment Questions And Answers: These Questions assists the hopeful in the preparation of examination with preferring UPSC, IAS, IPS, IES, and NDA, State-PSC, SSC, Railways and so on.

Our Environment Class 10 Questions And Answers

Ques 1. Who started environmental awareness in the world?
Ans. William Hewett

Ques 2. Who said that the sum of the ecological factors of organisms is the environment?
Ans. A. Fitting

Ques 3. Who was the proponent of environmental determinism?
Ans. Karl Ritter

Ques 4. What percentage of area should be under forest to maintain the balance of the environment?
Ans. 33%

Ques 5. In which state is Nanda Devi National Park located?
Ans. Uttarakhand

Ques 6. What is peroxystic?
Ans. Air pollutant

Ques 7. What happens to the temperature of the earth due to ‘greenhouse effect’?
Ans. Increases

Ques 8. What should be the minimum temperature required for the growth of trees in an area?
Ans. 4 degrees Celsius

Ques 9. Where is the Forest Research Institute Centre located in India?
Ans. Dehradun

Ques 10. What is Van Mahotsav related to?
Ans. Planting trees

Ques 11. Where is terrace agriculture done?
Ans. On the slopes of mountains

Ques 12. What is the sum total of the conditions that surround us on all sides called?
Ans. Environment

Ques 13. Which is the most important forest for the global environment?
Ans. Tropical forest

Ques 14. Whose afforestation process is it?
Ans. Planting more trees

Ques 15. Where is Chandraprabha Wildlife Sanctuary located?
Ans. Uttar Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags:  our environment class 10 important questions, environment day quiz questions with answers pdf, environment quiz questions, class 10 our environment question answer, environment class 7 questions and answers.

Daily Current Affairs 03 July 2024

0
Daily Current Affairs 03 July 2024
Daily Current Affairs 03 July 2024

Current Affairs

Daily Current Affairs 03 July 2024: we share daily updated Current Affairs. This topic is an essential part of all government exams. Read this post carefully. All Question Important for exam Like: SSC, Bank, LDC.

03 July 2024 Current Affairs

Ques 1. Which ministry of India has launched ‘e-statistics portal’?
Ans. Ministry of Statistics and Program Implementation

Ques 2. Who assumed the post of Chief of Army Staff on July 1, 2024?
Ans. Lieutenant General NS Raja Subramani

Ques 3. Which country has contributed 11 lakh 60 thousand dollars to promote Hindi in the United Nations?
Ans. India

Ques 4. Chief Minister Bhajanlal Sharma has constituted a committee under the chairmanship of 19 newly formed districts?
Ans. Lalit K Panwar

Ques 5. BCCI has announced a prize money of how many crores of rupees to the Indian cricket team that won the T20 World Cup?
Ans. Rs 125 crore

Ques 6. Where has the first witness protection scheme been launched to provide justice?
Ans. Assam

Ques 7. Which is the first state in the country to implement the faceless management system for the administration of GST works?
Ans. Rajasthan

Ques 8. Where has the ‘One Tree for Mother’ tree plantation campaign been started?
Ans. Dhaka

Ques 9. Who has topped the IMF Artificial Intelligence Readiness Index 2024?
Ans. Singapore

Ques 10. Which campaign has been launched by Rajasthan Patrika for tree plantation in the state?
Ans. Haryaalo Rajasthan Abhiyan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Related Post

Tags: current affairs answers, current affairs in Hindi, today current affairs in Hindi, current affairs pdf, current affairs 2024, 10 current affairs, today current affairs pdf, current affairs of India, Daily Current Affairs 01 July 2024, Daily Current Affairs 03 July 2024.

Indian states Formation Dates

0
Indian states Formation Dates
Indian states Formation Dates

Indian states Formation Dates

Indian states Formation Dates: The foundation day of every state in India is an important occasion that reflects the rich history and heritage of that state.

States Formation Dates Pdf

S.No. Indian States Formation Dates
1. Andhra Pradesh 1 November 1956
2. Arunachal Pradesh 20 February 1987
3. Assam 26 January 1950
4. Bihar 22 March 1912
5. Chhattisgarh 01 November 2000
6. Goa 30 May 1987
7. Gujarat 1 May 1960
8. Haryana 1 November 1966
9. Himachal Pradesh 25 January 1971
10. Jharkhand 15 November 2000
11. Karnataka 1 November 1956
12. Kerala 1 November 1956
13. Madhya Pradesh 1 November 1956
14. Meghalaya 21 January 1972
15. Maharashtra 1 May 1960
16. Manipur 21 January 1972
17. Mizoram 20 February 1987
18. Nagaland 01 December 1963
19. Odisha 1 April 1936
20. Punjab 01 November 1966
21. Rajasthan 30 March 1949
22. Sikkim 16 May 1975
23. Tamil Nadu 1 November 1956
24. Tripura 21 January 1972
25. Telangana 02 June 2014
26. Uttar Pradesh 24 January 1950
27. Uttarakhand 9 November 2000
28. West Bengal 26 January 1950

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Youtube: Notesplanet

Tags: Indian states formation in chronological order, Indian states formation Year Wise, Indian States formation dates PDF in Hindi, Formation of states in India PDF, List of 29 states of India, Formation of Indian states after independence, 20th state of India.