Thursday, October 23, 2025
Home Blog Page 190

05 September 2021 Current Affairs

0
05 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

05 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 05 September 2021

Ques 1. Who became the second batsman after Kapil Dev (30 balls) to score a 31-ball fifty in a Test match for India?
Ans. Shardul Thakur

Ques 2. Which state has now implemented 27 percent reservation for the OBC category in government recruitments and examinations?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 3. Which Indian player has become the fastest batsman to complete 23,000 runs in international cricket?
Ans. Virat Kohli

Ques 4. The central banks of Australia, Malaysia, Singapore, and which country have launched the Central Bank Digital Currency Scheme?
Ans. South Africa

Ques 5. Which country has developed a small helicopter for the purpose of surveillance work on future Mars missions?
Ans. China

Ques 6. New Development Bank has added the United Arab Emirates, Uruguay, and which country as new members?
Ans. Bangladesh

Ques 7. With which company the Indian Navy has signed an agreement for the supply of indigenously developed Naval Anti-Drone System?
Ans. Bharat Electronics Limited

Ques 8. How many member committees have been constituted by RBI to review the applications received for the new umbrella unit license?
Ans. 5 member

Ques 9. Who has tied up for more than 100 “Skystriker” drones?
Ans. Indian Army

Ques 10. Which ministry has launched a pilot project to replace diesel with LNG?
Ans. Ministry of coal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

 

Teachers’ Day 2021: History, Celebration

0
Teachers' Day
Teachers' Day 2021: History, Celebration

Teachers’ Day 2021: History, Celebration

Teachers’ Day: भारत में, देश के पूर्व राष्ट्रपति, दार्शनिक , विद्वान और भारत रत्न से सम्मानित डॉ सर्वपल्ली राधाकृष्णन के जन्मदिन को चिह्नित करने के लिए प्रतिवर्ष 5 सितंबर को शिक्षक दिवस मनाया जाता है, इनका जन्म 1888 में इसी दिन हुआ था।

 History

1962 में जब डॉ राधाकृष्णन ने भारत के दूसरे राष्ट्रपति का पद संभाला, तो उनके छात्रों ने 5 सितंबर को एक विशेष दिन के रूप में मनाने की अनुमति लेने के लिए उनसे संपर्क किया। इसके बजाय डॉ राधाकृष्णन ने उनसे समाज में शिक्षकों के योगदान को पहचानने के लिए 5 सितंबर को शिक्षक दिवस के रूप में मनाने का अनुरोध किया।

dr sarvepalli radhakrishnan
Dr. sarvepalli radhakrishnan

आश्चर्यजनक बात यह है कि वह बहुत ही विनम्र व्यक्ति थे। जब वे भारत के राष्ट्रपति बने, तो राष्ट्रपति भवन सभी के लिए खुला था और समाज के सभी वर्गों के लोग उनसे मिल सकते थे।

क्या आप जानते हैं कि उन्होंने 10,000 रुपये वेतन में से केवल 2500 रुपये स्वीकार किए थे और शेष राशि हर महीने प्रधानमंत्री राष्ट्रीय राहत कोष में दान की थी? सर्वपल्ली राधाकृष्णन का 17 अप्रैल 1975 को निधन हुआ था।

Teachers’ Day : Celebration 

5 सितंबर को स्कूलों, कॉलेजों, विश्वविद्यालयों और शैक्षणिक संस्थानों में शिक्षक दिवस के रूप में मनाया जाता है। छात्रों ने अपने सबसे प्रिय शिक्षकों के लिए प्रदर्शन, नृत्य और विस्तृत कार्यक्रमों की मेजबानी की।

वे अपने सबसे प्रशंसित शिक्षकों के लिए भी उपहार लाते हैं। यह शिक्षकों के लिए भी उतना ही खास दिन है, क्योंकि उन्हें पता चलता है कि उनके छात्र उन्हें कितना पसंद करते हैं और उनकी सराहना करते हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: teachers’ day 2020, teachers’ day wishes, teachers’ day 2021,

04 September 2021 Current Affairs

0
04 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

04 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 04 September 2021

Ques 1. Central Government in ‘Group C’ jobs. How many new sports have been included and announced to give them jobs under the sports quota?
Ans. 20 new games

Ques 2. At what age did Bigg Boss 13 winner Siddharth Shukla die?
Ans. 40 Years

Ques 3. Which state government has launched “Innovation Mission Punjab”?
Ans. Punjab Government

Ques 4. Name the Union Minister of AYUSH, who has recently launched the “Y-Break” mobile application at Vigyan Bhawan.
Ans. Sarbananda Sonowal

Ques 5. Which state government has been announcing to change the name of Rajiv Gandhi National Park to Orang National Park?
Ans. Assam government

Ques 6. The world’s first “plant-based” smart air-purifier has been developing by scientists from IIT Ropar and Kanpur and the Faculty of Management Studies of which university?
Ans. Delhi University

Ques 7. According to NPCI, in which month of the year, transactions worth 3.55 billion have been registered by Unified Payments Interface (UPI)?
Ans. August

Ques 8. According to the report of which university, the life of Indians can be diminished by 9 years due to air pollution?
Ans. University of Chicago

Ques 9. At what age did the separatist leader of Jammu and Kashmir Syed Ali Shah Geelani die?
Ans. 91 years

Ques 10. Former Rajya Sabha MP and related to which profession Chandan Mitra has passed away at the age of 65?
Ans. Journalist

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs gk, gk with current affairs,  current affairs for UPSC, current affairs UPSC

List Of Largest Glaciers In The World

0
List Of Largest Glaciers In The World
Largest Glaciers In The World

List Of Largest Glaciers In The World

List Of Largest Glaciers In The World: ग्लेशियर घनी बर्फ का एक बहुत बड़ा स्थायी पिंड है जो अपने वजन के साथ-साथ चलता है। ये कई शताब्दियों में बने हैं और दुनिया के लिए मीठे पानी के स्रोतों के विशाल निकाय हैं। ग्लेशियर और हिमखंड मिलकर पृथ्वी के अधिकांश ताजे पानी का निर्माण करते हैं।

ग्लेशियर घनी बर्फ का एक सतत पिंड है जो लगातार अपने वजन के नीचे घूम रहा है; यह वहां बनता है जहां बर्फ का संचय कई वर्षों में, अक्सर सदियों से अपने पृथक्करण (पिघलने और उच्च बनाने की क्रिया) से अधिक हो जाता है। ग्लेशियर धीरे-धीरे विकृत होते हैं और उनके वजन से प्रेरित तनावों के कारण प्रवाहित होते हैं, जिससे दरारें, सेराक और अन्य विशिष्ट विशेषताएं बनती हैं। चूंकि हिमनद द्रव्यमान दीर्घकालिक जलवायु परिवर्तन से प्रभावित होता है, उदाहरण के लिए, वर्षा, औसत तापमान और बादल कवर, हिमनद द्रव्यमान परिवर्तन को जलवायु परिवर्तन के सबसे संवेदनशील संकेतकों में से एक माना जाता है।

longest glacier in the world

क्रमांक ग्लेशियर का नाम लंबाई स्थान और विशेषता
1. लैम्बर्ट फिशर ग्लेशियर 400 किमी या 250 मील अंटार्कटिका, दुनिया का सबसे बड़ा ग्लेशियर
2. हबर्ड ग्लेशियर 122 किमी या 75 मील अलास्का, एक टाइडवाटर ग्लेशियर और ग्लोबल वार्मिंग के बावजूद, विस्तार कर रहा है। एन अमेरिका में सबसे बड़ा।
3. फेडचेंको ग्लेशियर 77 किमी या 48 मील ताजिकिस्तान, काराकोरम में सबसे बड़े गैर-ध्रुवीय ग्लेशियरों में से एक है
4. सियाचिन ग्लेशियर 75 किमी या 47 मील भारत, सबसे ऊंचा, सबसे घातक और सबसे महंगा युद्धक्षेत्र
5. बियाफो ग्लेशियर 67 किमी या 42 मील पाकिस्तान, बियाफो ग्लेशियर से पिघला हुआ पानी सिंधु नदी में बहता है
6. ब्रिज ग्लेशियर 66 किमी या 41 मील चिली, लगभग 5 किलोमीटर आगे बढ़ा, और ग्रीव झील को समुद्र से काट दिया
7. बाल्टोरो ग्लेशियर 62 किमी या 39 मील पाकिस्तान , शिगर नदी का स्रोत
8. दक्षिण इनिलचेक ग्लेशियर ६१ किमी या ३७ मील किर्गिस्तान और चीन, इस्सिक-कुल क्षेत्र में मध्य तियान शान पर्वत में स्थित है
9. जोस्टेडल ग्लेशियर 60 किमी या 37 मील नॉर्वे, दुनिया का 9वां सबसे बड़ा ग्लेशियर
10. बटुरा ग्लेशियर 56 किमी या 35 मील पाकिस्तान , गिलगित-बाल्टिस्तान का गोजल क्षेत्र
11. मार्गरी ग्लेशियर 34 किमी या 21 मील अलास्का, ग्लेशियर बे पार्क
12. पेरिटो मोरेनो ग्लेशियर 30 किमी या 18.6 मील अर्जेंटीना दुनिया में मीठे पानी का तीसरा सबसे बड़ा भंडार है।
13. गंगोत्री ग्लेशियर 30 किमी या 19 मील भारत और चीन, हिमालय के सबसे बड़े हिमनदों में से एक
14. फॉक्स और फ्रांज जोसेफ ग्लेशियर 25 किमी या 15.5 मील न्यूजीलैंड, दक्षिणी आल्प्स से हरियाली और हरियाली से भरे समशीतोष्ण वर्षावन में उतरता है
15. पास्टर्ज़ ग्लेशियर 8.4 किमी ऑस्ट्रिया, ऑस्ट्रिया का सबसे बड़ा ग्लेशियर

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: largest glacier in India, famous glaciers, glacier names, the largest glacier in Asia, how many glaciers were there in 1950, Siachen glacier, where are glaciers found

03 September 2021 Current Affairs

0
03 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

03 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 03 September 2021

Ques 1. Indian and which navies have conducted their first naval exercise off the waterside of Algeria?
Ans. Algerian Navy

Ques 2. Which neighboring nation of India has been declared a state of emergency over food shortage?
Ans. Sri Lanka

Ques 3. The world’s topmost motorable road connecting Leh to which lake has been inaugurated in Ladakh?
Ans. Pangong Lake

Ques 4. Which day has been celebrated all over the world on 2nd September?
Ans. world coconut day

Ques 5. Which IIT institutes are developing an online platform named e-Source to deal with electronic waste?
Ans. IIT Madras

Ques 6. Name the Lok Sabha Speaker who has been inaugurated the Parliamentary Outreach Program.
Ans. Om Birla

Ques 7. Which state of India has become the first state in the country to get 100% covid-19 vaccination?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 8. Who has been appointed as the new Director-General of Border Security Force?
Ans. Pankaj Kumar Singh

Ques 9. How many people have been announcing to be honored with the Raman Magsaysay Awards, the Asian version of the Nobel Prize?
Ans. 5 people

Ques 10. Which fintech services company has been announced the acquisition of Indian digital payments provider BillDesk for $4.7 billion?
Ans. PayU

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

02 September 2021 Current Affairs

0
02 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

02 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 02 September 2021 

Ques 1. Indian Grandmaster P. Indian has won the Voiles International Open 2021 chess tournament held in which city?
Ans. Paris

Ques 2. America has announced the end of its 20-year-old war in which nation before the deadline?
Ans. Afghanistan

Ques 3. Bank of Baroda (BOB) ED Shanti Lal Jain has been appointing as the new MD and CEO of which bank?
Ans. Indian Bank

Ques 4. Which national week is celebrating every year across India from 1st to 7th September?
Ans. National nutrition week

Ques 5. Which state government has announcing to give Rs 9000 per acre to the drought-affected farmers?
Ans. Government of Chhattisgarh

Ques 6. At what age has the famed Bengali writer Buddhadev Guha departed away?
Ans. 85 years

Ques 7. In which sport 23-year-old Sumit Antil of Sonepat, Haryana has won the gold medal of the nation in the Tokyo Paralympics?
Ans. javelin throw

Ques 8. The National Disaster Management Authority and which IIT institute has evolved an app for forecasting natural disasters?
Ans. IIT Roorkee

Ques 9. Which unit of Indian Railways has started “Jungle Tea Toy Train Safari” on the Darjeeling Himalayan Railway pathway?
Ans. Northeast Frontier Railway

Ques 10. According to scientists, which asteroid has killed the dinosaurs from the earth?
Ans. Chicxulub influencer

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

Computer Question And Answer

0
Computer Question And Answer
Computer Question

Computer Question And Answer

Computer Question And Answer: इस पोस्ट में, हम कंप्यूटर के बारे में प्रश्न और उत्तर साझा कर रहे हैं। यह महत्वपूर्ण है क्योंकि कंप्यूटर शिक्षक परीक्षा निकट है। जो इस परीक्षा की तैयारी कर रहे हैं, इस पोस्ट को बहुत ध्यान से पढ़ें |

Basic Computer Question And Answer

प्रश्न 1. ‘सी’ प्रोग्रामिंग भाषा के जनक
उत्तर. डेनिस रिची

प्रश्न 2. टेबुलेटिंग मशीन का आविष्कार किसके द्वारा किया गया था
उत्तर. हरमन होलेरिथ

प्रश्न 3. निम्नलिखित में से कौन सेंट्रल प्रोसेसिंग यूनिट के घटक हैं?
उत्तर. अंकगणित तर्क इकाई, नियंत्रण इकाई

प्रश्न 4. कंप्यूटर सिस्टम का भौतिक उपकरण है।
उत्तर. हार्डवेयर

प्रश्न 5. एसएमपीएस का अर्थ है
उत्तर. स्विच्ड मोड बिजली की आपूर्ति

प्रश्न 6. 16 बिट माइक्रोप्रोसेसर का मतलब क्या है
उत्तर. 16 डाटा लाइन

प्रश्न 7. निम्न में से कोनसी कंप्यूटर की विशेषता नहीं है?
उत्तर. इंटेलिजेंस

प्रश्न 8. असेम्बली भाषा किस स्तर की भाषा है ?
उत्तर. निम्न-स्तरीय प्रोग्रामिंग भाषा

प्रश्न 9. कंप्यूटर भाषा का सबसे निचला रूप कहलाता है
उत्तर. मशीनी भाषा

प्रश्न 10. कंप्यूटर में सेव की गई फाइल्स को कहाँ स्टोर किया जाता है ?
उत्तर. हार्ड डिस्क

प्रश्न 11. CPU और प्राइमरी मेमोरी किस पर स्थित होती है?
उत्तर. मदरबोर्ड

प्रश्न 12. USB किस प्रकार का स्टोरेज डिवाइस है ?
उत्तर. तृतीयक

प्रश्न 13. कंप्यूटर की दूसरी पीढ़ी में निम्नलिखित में से कौन सा शामिल है?
उत्तर. ट्रांजिस्टर

प्रश्न 14. कम्प्यूटर चिप्स बनाने में किस चीज प्रयोग किया जाता है ?
उत्तर. सिलिकॉन

प्रश्न 15. CRT का मतलब है
उत्तर. कैथोड रे ट्यूब

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: 100 computer questions and answers, computer question and answer in Hindi, 100 computer questions and answers pdf, computer basic questions, computer basic questions pdf, computer question and answer for class 1, computer questions and answers for competitive exams, computer objective questions with answers pdf

 

01 September 2021 Current Affairs

0
01 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

01 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 September 2021 

Ques 1. Indian company AFCONS has signed a contract for the biggest ever infrastructure project in which country?
Ans. Maldives

Ques 2. Which Bollywood actor has been appointed by Arvind Kejriwal as the brand ambassador of the “Desh Ke Mentor” campaign?
Ans. Sonu Sood

Ques 3. The Governor of which state, Banwarilal Purohit has been given the additional charge of the new Governor of Punjab?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. Smt Nirmala Sitharaman has inaugurated 132/3/1 KW Mohanpur substation in which state?
Ans. Tripura

Ques 5. How many meters air rifle gold medal has been won by Indian shooter Avani Lekhara in Tokyo Paralympics?
Ans. 10 meters

6. Name the Sports Minister of India who has launched the Fit India mobile application?
Ans. Anurag Singh Thakur

Ques 7. Which ministry has launched Wi-Break app from Vigyan Bhawan?
Ans. Ministry of AYUSH

Ques 8. Has the web version of the e-GOPALA application developed by has been launched?
Ans. National Dairy Development Board

Ques 9. Which aerospace company has launched Ants, Avocado, and Robotic Arm for the Space Station?
Ans. space x

Ques 10. When are National Nutrition Day and Non-Alignment Day celebrated?
Ans. 1 September

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

Indian History Question And Answer In Hindi

0
Indian History Question And Answer In Hindi
Indian History Question

Indian History Question And Answer In Hindi

Indian History Question And Answer In Hindi: In this post, we are sharing Indian history questions. This topic is very useful for all competitive exams. This subject is very difficult to learn. So today we are defining some basic questions related to this topic.

Indian History questions and answers

प्रश्न 1. निम्नलिखित में से कौन-सा प्रयोग उत्तर-वैदिक विकास था?
उत्तर. ब्रह्मचर्य-गृहस्थश्रम-वानप्रस्थ-संन्यास:

प्रश्न 2. कवि कालिदास के नाम का उल्लेख है
एहोल शिलालेख

प्रश्न 3. भारत में सबसे पहले जजिया टैक्स किसने लगाया था?
उत्तर. कुतुब-उद-दीन ऐबकी

प्रश्न 4. 1780 में भारत में प्रकाशित होने वाला पहला समाचार पत्र था
उत्तर. बंगाल गजट या कलकत्ता जनरल विज्ञापनदाता

प्रश्न 5. कल्याण को वेंगी से जोड़ने वाले व्यापार मार्ग पर प्राचीन भारत के निम्नलिखित महत्वपूर्ण व्यापारिक केंद्रों में से कौन-सा था?
उत्तर. तगार

प्रश्न 6. अनुव्रत की अवधारणा की वकालत की थी
उत्तर. जैन धर्म

प्रश्न 7. हिंद (भारत) के लोगों के संदर्भ के रूप में ‘हिंदू’ शब्द का प्रयोग सबसे पहले किसके द्वारा किया गया था
उत्तर. यूनानियों

प्रश्न 8. अकबर द्वारा शुरू की गई मनसबदारी प्रणाली में प्रचलित प्रणाली से उधार ली गई थी
उत्तर. मंगोलिया

प्रश्न 9. अजंता चित्रकला किस काल की है ?
गुप्त काल

प्रश्न 10. निम्नलिखित में से कौन प्राचीन भारत में चिकित्सा से संबंधित नहीं है?
उत्तर. भास्कराचार्य

प्रश्न 11. भारत में तुर्को-अफगान शासन लगभग कितने समय तक चला-
उत्तर. तीन शतक

प्रश्न 12. पूर्ण संगमरमर की ओर मुख वाली पहली मुगल इमारत थी
उत्तर. हुमायूँ का मकबरा

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  Indian history question and answer pdf, Indian history question, Indian history questions, Indian history questions and answers pdf in Hindi, Indian history questions and answers,  Indian history question and answer, Indian history questions in Hindi

 

31 August 2021 Current Affairs

0
31 August 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

31 August 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 31 August 2021

1. Nishad Kumar has created an Asia record by winning a silver medal in which competition at the Tokyo Paralympics?
Ans. high jump

2. Which mobile app was launch by Sports Minister Anurag Thakur on National Sports Day?
Ans. fit India

3. Indian para-athlete won the bronze medal in men’s discus throw F52 event of the ongoing Tokyo Paralympics?
Ans. Vinod Kumar

4. In the Asian Junior Boxing Championship 2021, Rohit Chamoli defeat which player to win India’s first gold medal?
Ans. otgonbayar tuvshinjaya

5. According to the SIPRI report, which country became one of the largest arms importers in Asia amided2016-20?
Ans. India

6. Which state assembly passed a resolution against the agriculture laws of the center?
Ans. Tamil Nadu

7. Sania Mirza and Christina McHale were runner-up in the title match of the Cleveland Open tennis tournament with which player did they meet?
Ana. Shuko Oyama and Ana Shibahara

8. Which Windows will not update on Microsoft’s old CPU?
Ans. Windows 11

9. Which day was celebrated on 30th August all over India?
Ans. National Smell Industry Day

10. Aditi Ashok is related to which sport?
Ans. Indian golfer

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC, current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi.