Wednesday, October 22, 2025
Home Blog Page 189

SBI Pharmacist 2021 ; Syllabus, Exam Pattern

1
SBI Pharmacist 2021
SBI Pharmacist Syllabus 2021

SBI Pharmacist Syllabus 2021

SBI Pharmacist 2021: SBI has released the State Bank Of India Pharmacist Syllabus 2021 on its official website. In this post, we sharing all Details about SBI Pharmacist Syllabus 2021.

SBI Pharmacist 2021: Exam Pattern

Section Number Of Ques. Marks
General English 25 25
Reasoning Ability 25 25
Quantitative Aptitude 25 25
Professional knowledge 50 100
General Awareness 25 25
Total 150 200

 

Exam Duration: 120 Mintues

SBI Pharmacist 2021: Syllabus

General English :

  • Verb
  • Cloze Test
  • Idioms & Phrases
  • Word Formation
  • Passage Correction
  • Unseen Passages
  • Idioms and Phrases
  • Subject-Verb Agreement
  • Tenses
  • Error Correction
  • Sentence Completion
  • Adverb
  • Synonyms
  • Articles
  • Sentence Rearrangement
  • Vocabulary
  • Antonyms
  • Comprehension
  • Grammar
  • Conclusion
  • Sentence Correction
  • Theme detection
  • Passage Completion

Reasoning :

  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Data Sufficiency
  • Mathematical Operations
  • Clocks & Calendars
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Statement – Arguments
  • Puzzle Test
  • Situation Reaction Test
  • Coding-Decoding
  • Logic
  • Logical Sequence of Words
  • Alphabet Test
  • Arithmetical Reasoning
  • Classification
  • Deriving Conclusions from Passages
  • Inserting The Missing Character
  • Eligibility Test
  • Logical Venn Diagrams
  • Direction Sense Test
  • Series Completion
  • Analogy
  • Theme Detection
  • Statement – Conclusions

Quantitative Aptitude :

  • Clocks
  • Volume & Surface Area
  • Bar Graphs
  • Number System
  • Permutation & Combination
  • Problems on Trains
  • Pie Charts
  • Percentages
  • Averages
  • Mensuration
  • Time and Work
  • Pipes & Cisterns
  • HCF & LCM
  • Ratio and Proportions
  • Simple & Compound Interest
  • Partnership
  • Line Graphs
  • Roots
  • Simplification
  • Mixtures & Allegations
  • Probability
  • Logarithms
  • Problems on Ages
  • Boats & Streams
  • Time and Distance
  • Profit and Loss
  • Heights & Distances
  • Decimal & Fractions

General Awareness :

  • Banking
  • Indian Constitution
  • Sports
  • General Politics
  • Budget
  • Book & Authors
  • History
  • Current Events
  • General Politics
  • Business
  • Culture & Heritage
  • Abbreviations
  • Indian Financial System

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: sbi pharmacist exam

 

 

11 September 2021 Current Affairs

0
11 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

11 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 September 2021 

Ques 1. India’s first indigenous high ash coal gasification-based methanol production plant has been designed at BHEL’s R&D center vested in which Indian city?
Ans. Hyderabad

Ques 2. Prime Minister Narendra Modi has chaired the annual summit of BRICS, a grouping of how many countries?
Ans. 5 countries

Ques 3. The Supreme Court of which country has declared abortion in the state of Coahuila to be non-criminal?
Ans. Mexico

Ques 4. In which state of India, the “Emergency Landing Field” built on National Highway-925 has been inaugurated in Barmer?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 10th September?
Ans. world suicide prevention day

Ques 6. Who and HDFC have signed an MoU to provide credit support to MSMEs?
Ans. NSIC

Ques 7. The Cabinet Committee on Security has approved the purchase of how many transport aircraft?
Ans. 56 Transport

Ques 8. For which sector has the central government approved a production-linked incentive scheme of Rs 10,683 crore?
Ans. textile sector

Ques 9. Which railway station has been awarded five stars “It Right Station Certificate”?
Ans. Chandigarh

Ques 10. Who has been honored by the Delhi Government with the Face of Education Directorate?
Ans. Prince

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Current Affairs

10 September 2021 Current Affairs

0
10 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

10 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 September 2021 

Ques 1. President Ram Nath Kovind has presented the ‘President Color Award’ to whom?
Ans. INS Hans

Ques 2. Which day is celebrated all over the world on 9th September?
Ans. world beauty day

Ques 3. Which ministry has constituted a workforce to improve internet connectivity in the districts of Karnataka?
Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Ques 4. In which country has the Taliban announced a caretaker government?
Ans. Afghanistan

Ques 5. Which space mission of ISRO has complete its 9,000 orbits around the Moon?
Ans. Chandrayaan-2

Ques 6. Which state’s governor Baby Rani Maurya has resigned from her rank?
Ans. Uttarakhand

Ques 7. Which Indian digital payment company has introduced an interactive website enrolled Pulse?
Ans. phone pay

Ques 8. Reformist leader E.V. Which state decided to observe “Social Justice Day” on the birth jubilee of Ramasamy Periyar?
Ans. Tamil Nadu

Ques 9. Name the Union Environment Minister who has launch a portal nominated “PRAN”.
Ans. Bhupendra Yadav

Ques 10. Which government’s Deputy Chief Minister Manish Sisodia has launched the “Business Blasters” program?
Ans. Delhi Government

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today,

List Of Rivers Of India: Origin, Length, Tributes

0
List Of Rivers Of India
Rivers Of India

List Of Rivers Of India

List Of Rivers Of India: In this post, we share about List Of Rivers Of India. It is an important topic of all competitive exams. we sharing also the river name, Length, Origin, and some details of rivers.

Rivers Of India

1. Indus River (सिन्धु नदी): It originates from a glacier close by Bokhar Chu in the Kailash mountain range in the Tibetan region, which is stationed at an altitude of 4,164 meters.

2. Jhelum (झेलम): It rises in the southeast of the Valley of Kashmir at an altitude of 4900 meters from a waterfall near Veering. Many rivers in Kashmir join it. Before entering Pakistan, the river passes through a narrow and deep gorge flowing through Srinagar and Wular Lake and joins the Chenab River near Jhang in Pakistan.

3. Ganga (गंगा): It is the most vital river in northern India. Its drainage area includes the most densely populated and fertile states of Uttar Pradesh, Bihar, and West Bengal.

4. Brahmaputra (ब्रह्मपुत्र): The Brahmaputra river is also called the daughter of Brahma. The Brahmaputra, one of the world’s largest rivers, has its origin in the Chemayungdug glacier near the Mansarovar Lake in the Kailash mountain range.

5. Yamuna (यमुना): The Yamuna is the westernmost and longest tributary river of the Ganges. Its origin is the Yamunotri glacier. Most of its water comes for irrigation purposes in the Western and Eastern Yamuna Canals and the Agra Canal.

6. Godavari (गोदावरी): It is also known as Dakshin Ganga. It originates from the Nashik district in Maharashtra and drains into the Bay of Bengal.

7. Chambal (चम्बल): This river originates from Janapav hill near Mhow in Madhya Desh, which is 616 meters high above sea level.

8. Sutlej (सतलज): The origin of the Sutlej River is the Rakshasa Tal near the Mansarovar Lake, located in the south of Mount Kailash in Tibet. After crossing the mountainous region, it enters the plains close to Rupnagar in Punjab.

It collects the combined waters of the Ravi, Jhelum, and Chenab rivers and falls into the Indus river at a place called Mithankot in Pakistan.

9. Gandak (गंडक): This river is formed by the meeting of two streams Kaligandak and Trishulganga.

10. Mahanadi (महानदी): Mahanadi originates near Sihawa in the Raipur district of Chhattisgarh. Flowing from Orissa, it discharges its water into the Bay of Bengal.

11. Krishna (कृष्णा): It is the second major east-flowing peninsular river, which arises near Mahabaleshwar in Sahyadri.

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: rivers of India and their origin and tributaries pdf, what are the 12 rivers in India?, how many rivers are there in India, rivers of India and their origin map, 8 major rivers of India, 10 rivers name

09 September 2021 Current Affairs

0
09 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

09 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 September 2021 

Ques 1. Suhas Lalinakere Yathiraj of which city has become the first IAS officer to win the Paralympic medal?
Ans. Noida

Ques 2. NITI Aayog and which university has signed a letter of intent to encourage cooperation in the field of agriculture?
Ans. Gujarat University

Ques 3. The fourth edition of the bilateral exercise “Ausindex” has started amid the Indian Navy and which army?
Ans. Royal Australian Navy

Ques 4. Which country has become the first country in the world to give the corona vaccine to 2-year-old children, leaving behind countries like America, China, and Russia?
Ans. Cuba

Ques 5. According to the survey of The Morning Consult, who has been ranked first in the list of most popular leaders in the world?
Ans. Narendra Modi

Ques 6. In which state of India, the country’s first Dugong Conservation Reserve has been announcing to be established?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. Which day is celebrated whole the world on 8th September?
Ans. World Literacy Day, World Physiotherapy Day

Ques 8. India’s first satellite and ballistic missile tracking ship to be commissioned from Visakhapatnam?
Ans. Pole

Ques 9. Which country’s Prime Minister Yoshihide Suga has announced to resign from his post?
Ans. Japan

Ques 10. “Clean Air for Blue Skies” International Day was celebrated on which date?
Ans. 07 September

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Ganesh Chaturthi 2021

0
Ganesh Chaturthi 2021
Ganesh Chaturthi

Ganesh Chaturthi 2021

Ganesh Chaturthi 2021: गणेश चतुर्थी को भगवान गणेश की जयंती के रूप में मनाया जाता है और इस वर्ष यह 10 सितंबर, 2021 को पड़ रहा है। इस दिन, भगवान गणेश को ज्ञान, सफलता, शुभकार्य और सौभाग्य के देवता के रूप में पूजा जाता है।

गणेश चतुर्थी उत्सव

शुभ उत्सव की शुरुआत भक्तों द्वारा अपने घरों में देवता की मूर्तियों को लाने और उनकी पूजा करने से होती है। पूजा प्राणप्रतिष्ठा के साथ शुरू की जाती है, मूर्तियों में जीवन को स्थापित करने के लिए एक अनुष्ठान के बाद श्रद्धांजलि अर्पित करने के 16 तरीके षोडशोपचार के रूप में जाने जाते हैं।

धार्मिक ग्रंथों से वैदिक भजनों का पाठ किया जाता है, जबकि मूर्तियों को लाल चंदन के लेप और पीले और लाल फूलों से सजाया जाता है। फिर मूर्ति को नारियल, गुड़ और 21 मोदक अर्पित किए जाते हैं।

Ganpati
Ganesh Ji

परिवार स्वादिष्ट भोजन का आनंद लेते हैं, दोस्तों और परिवार के साथ जश्न मनाते हैं, जोश और उत्साह के साथ मूर्ति की पूजा करते हैं और अंत में स्मरणोत्सव के अंत में मूर्तियों को विसर्जित करते हैं,

जो गणेश की कैलाश पर्वत की यात्रा का प्रतीक है, जो उनके माता-पिता भगवान शिव और देवी शक्ति / दुर्गा का निवास स्थान है।

ऐसा माना जाता है कि भगवान गणेश की पूजा करने से जीवन में सुख, शांति और समृद्धि आती है। यह दस दिवसीय त्योहार है जो हाथी के सिर वाले देवता भगवान गणेश के जन्म का प्रतीक है।

गणेश चतुर्थी 2021 तिथि और समय

गणेश चतुर्थी तिथि शुक्रवार, 10 सितंबर, 2021
पूजा का मुहूर्त सुबह 11:02 से दोपहर 01:32 बजे तक
गणेश  चतुर्थी तिथि प्रारंभ 10 सितंबर 2021 को सुबह 12:18 बजे
गणेश चतुर्थी तिथि समाप्त 10 सितंबर, 2021 को रात 09:57 बजे
गणपति विसर्जन 19 सितंबर 2021 को

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Ganesh Chaturthi 2021 list, Ganesh Chaturthi 2021 September, Ganpati Puja Time, Ganpati Visrjan Date.

08 September 2021 Current Affairs

0
08 September 2021 Current Affairs
08 September 2021 Current Affairs

Current Affairs

08 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 September 2021 

Ques 1. Under the chairmanship of which country will the 13th edition of the BRICS summit be held on 9 September 2021?
Ans. India

Ques 2. Where are the 3 species of crocodile found?
Ans. kendrapara

Ques 3. Who has won the Dutch Grand Prix 2021 title?
Ans. Max Verstappen

Ques 4. Exercise “Bright Star” is a multinational military exercise organized in which country?
Ans. Egypt

Ques 5. India and which country have announced a package of $ 1.2 billion to finance the green development of Asia?
Ans. United Kingdom

Ques 6. Which actress has been made the brand ambassador of “Sugar Puffrey”?
Ans. Katrina Kaif

Ques 7. Gujarat government has planned to start “Watan Prem Yojana” costing how many crores?
Ans. 1 thousand crore rupees

Ques 8. Which state government has appointed Lovlina Borgohain as the brand ambassador of Samagra Shiksha Abhiyan?
Ans. Assam

Ques 9. Which edition of the Durand Cup has started in Calcutta?
Ans. 130th Edition

Ques 10. Which state assembly has passed the “University of Health Sciences Bill 2021”?
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

07 September 2021 Current Affairs

0
07 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

07 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 07 September 2021 

Ques 1. What is the rank of India in the Tokyo Para Olympics held?
Ans. 24th

Ques 2. Which has become India’s first e-vehicle amiable highway?
Ans. Delhi – Chandigarh Highway

Ques 3. Which bank raised Rs 4,000 crore through Additional Tier 1 (ATI) bonds?
Ans. state bank of India

Ques 4. Which country has become the first Asian nation to launching the Plastic Pact?
Ans. India

Ques 5. The Government of Ireland has foist a fine of Rs 1971 crore on which company for not maintaining translucency in the privacy policy of the users?
Ans. WhatsApp

Ques 6. In which city did Smt Nirmala Sitharaman has lain the foundation stone of the office building of the Income Tax Department?
Ans. Bangalore

Ques 7. Ladakh has been declared 2 endangered species snow leopard and which new state animal state bird?
Ans. black-necked crane

Ques 8. Which organization has releasing the Social Security Report 2020-22?
Ans. international labor organization

Ques 9. Who has approved the indigenous corona vaccine (covid -19)CORBEVAX for a clinical trial?
Ans. Drug Controller General of India

Ques 10. Which e-commerce company has announcing to launch of the Kisan Store Law?
Ans. Amazon India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

 

United National Security Council (UNSC)

0
United National Security Council
UNSC

United National Security Council

United National Security Council: In this post, we sharing about UNSC.  Its job is to encourage friendly relations among countries by promoting peace and security around the world.

What Is UNSC?

  • United National Security Council (UNSC) is one of the six major organs of the United Nations.
  • Its job is to encourage friendly relations among countries by promoting peace and security around the world.
  • In fact, in the first 5 decades of the 20th century, the world had seen the horrific tragedy of 2 world wars.
  • There was a demand for an institution that would work towards increasing peace and security among the countries.
  • After this, the United Nations Security Council have established.

Modi first PM of India to chair UNSC

  • India has got the presidency of UNSC for August 2021 (one month).
  • India has got the presidency of UNSC in the past, but not by any Prime Minister, but by the Diplomat.
  • Yes, once in the year 1992, the then Prime Minister PV Narasimha Rao attended the meeting of the Security Council.
  • Presently India’s representative at the United Nations is TS Tirumurti.

Members of the security council

Five permanent members – US, Russia, France, UK, and China. They have veto power.
– 10 non-permanent members – These non-permanent members are elected on a regional basis for two years.

How did India become the President of the United Security Council?

  • According to the chronological order of English words, a new member country gets the presidency every month.
  • India will become the President of the United National Security Council twice in its two-year term. For the second time, he will get the chairmanship in December 2022.

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: UNSC India, UNSC members, what is security council, UNSC chairman, UNSC UPSC, UPSC non-permanent members, un security council members 2020

06 September 2021 Current Affairs

0
06 September 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

06 September 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 06 September 2021 

Ques 1. In football, Who has become the highest goal scorer football player?
Ans. Ronaldo

Ques 2. Which industry will host the International Climate Summit (ICs) 2020-21 in India?
Ans. Ph.D. Chamber of Commerce and Industry

Ques 3. Which day is celebrated all over India on 5th September?
Ans. teacher’s Day

Ques 4. India and which country have signed a project agreement for “Air-Launched Unmanned Aerial Vehicle” (ALUAV)?
Ans. America

Ques 5. The 28th edition of the bilateral naval exercise ‘SIMBEX’ between the Indian navies and which country has concluded?
Ans. Singapore

Ques 6. In which ministry has Dr. Munjapara Mahendrabhai, Minister of State for AYUSH has launched the “AYUSH Aapke Dwar” campaign?
Ans. Ministry of AYUSH

Ques 7. Which Indian company has won the prestigious “Association for Talent Development (AT0) 2021 Best Award”?
Ans. power grid

Ques 8. In which the state of India, the foundation stone of the sooner electric vehicle charging station has been lay so far?
Ans. Meghalaya

Ques 9. Which space agency’s Mars rover has collected the first rock sample to return to Earth?
Ans. blue origin

Ques 10. Which electric service company has been distinguished with the prestigious Dun & Bradstreet – Corporate Award 2021?
Ans. sjvn

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent