Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 185

10 October 2021 Current Affairs

0
10 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

10 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 October 2021 

Ques 1. Who has become the first Indian player to take the highest number of Twenty-Nine wickets takers in an IPL season?
Ans. Harshal Patel

Ques 2. Which has been declared as a customs notify airport by the Central Board of Customs and Indirect Taxes?
Ans. to Kushitegar airport

Ques 3. In which town the “National Mission on Edible Oil- oil Palm Business Summit” has been organized for the northeastern states of India?
Ans. Guwahati

Ques 4. From which kingdom of India, the first consignment of GI tag sweet Mihidana has exported to Bahrain?
Ans. West Bengal

Ques 5. The Central Government has recently given its approval to establish how many PM Mitra Park?
Ans. 7 Park

Ques 6. Which country writer Abdul Razzaq Gurnah has been announced to be honored with the Nobel award in Literature for the year 2021?
Ans. Tanzania

Ques 7. Which Nobel award for the year 2021 has been announcing to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?
Ans. peace Nobel Prize

Ques 8. How many Indian companies have been to join the Unicorn Club this year?
Ans. 28 companies

Ques 9. What is the place of Mukesh Ambani in the Forbes India Rich List, 2021?
Ans. Earlier

Ques 10. Which day is celebrated whole over the world on 9th October?
Ans. World Post Day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question

Odisha Police Constable Syllabus 2021

0
Odisha Police Constable Syllabus 2021
Odisha Police Constable Syllabus

Odisha Police Constable Syllabus 2021

In this post, we are sharing about Odisha Police Constable Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Topic, and some other details about this recruitment.

  • Post Name: Police Constable
  • Number Of vacancies: 244
  • Date Of CBT Exam: 15th November 2021

Odisha Police Constable 2021: Exam Pattern

S.No. Part Subject  Marks
1. A Odia Language, Arithmetic, English Language, Logical Reasoning and Aptitude Test 25
2. B Knowledge in Computer Science and Physics of 12 Standard 75

 

Odisha Police Constable 2021: Syllabus

Odia Language

  • Translation
  • Usage of Words
  • Vocabulary Test
  • Idioms & Phrases
  • Fill in the Blanks
  • Correct Usage of words
  • Reading Comprehension

English Language

  • Fillers
  • Adjectives
  • Prepositions
  • Adverbs
  • Tenses
  • Antonym and synonym
  • Reading Comprehension
  • Grammatical Error based question
  • Cloze test
  • Paragraph Completion
  • Sentence Completion

Arithmetic

  • Partnership
  • Problems on H.C.F and L.C.M
  • Height and Distance
  • Problems on Ages
  • Time and Distance
  • Simplification
  • Ratio and Proportion
  • Decimal Fraction
  • Banker’s Discount
  • Probability
  • Allegation or Mixture
  • Logarithm
  • Pipes and Cistern
  • Square Root and Cube Root
  • Time and Work
  • Numbers
  • Average
  • Chain Rule
  • Boats and Streams
  • Surds and Indices
  • Compound Interest
  • Permutation and Combination
  • Simple Interest
  • Volume and Surface Area
  • Area

Logical Reasoning

  • Problem Solving
  • Decision Making
  • Clocks & Calendars
  • Statement Conclusion
  • Directions
  • Arrangements
  • Cubes and Dice
  • Syllogistic Reasoning
  • Number Series
  • Coding-Decoding
  • Visual Memory
  • Analogies
  • Embedded Figures
  • Mirror Images
  • Number Ranking
  • Arithmetical Reasoning
  • Blood Relations
  • Non-Verbal Series
  • Alphabet Series

General Knowledge

  • Sports
  • Current Affairs of national and international level
  • Famous Days & Dates
  • Heritage
  • Indian Economy
  • Tourism
  • Literature
  • Civics
  • Indian Parliament
  • Famous Books & Authors
  • Inventions and Discoveries
  • Biology
  • General Science
  • Indian History
  • Famous Places in India
  • Artists
  • Rivers, Lakes and, Seas
  • Environmental Issues
  • Indian Politics
  • Countries and Capitals
  • Geography

Aptitude

  • Profit and Loss
  • HCF & LCM
  • Time and Distance
  • Mensuration
  • Percentages
  • Boats & Streams
  • Problems on Trains
  • Simplification
  • Number System
  • Probability
  • Line Graphs
  • Pipes & Cisterns
  • Decimal & Fractions
  • Simple & Compound Interest
  • Problems on Ages
  • Heights & Distances Partnership
  • Volume & Surface Area
  • Time and Work
  • Permutation & Combination
  • Ratio and Proportions
  • Mixtures & Allegations

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Odisha police syllabus pdf, Odisha police constable exam syllabus, Odisha constable recruitment 2021 pdf, Odisha police syllabus 2020 pdf download, Odisha police constable syllabus 2020, Odisha police communication constable syllabus

09 October 2021 Current Affairs

0
09 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

09 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 09 October 2021 

Ques 1. Recently which state government has started the “Clean Program”?
Ans. Andra Pradesh

Ques 2. Which day is celebrated in the whole of India on 8 October?
Ans. Indian air service day

Ques 3. How many pressure swing adsorption oxygen plants have been dedicated to the nation by Prime Minister Narendra Modi in a program in Uttarakhand?
Ans. 35

Ques 4. Mr. P.L. Harnadh has recently taken over as the president of which port trust?
Ans. Paradip Port Trust

Ques 5. Who has recently started the transmission system for Rajasthan solar power sector?
Ans. POWERGRID KHETRI TRANSMISSION SYSTEM LIMITED

Ques 6. Who has recommended the widespread use of the world’s first malaria vaccine on children?
Ans. World Health Organization

Ques 7. Which organization has released its new report titled “The State of Climate Services 2021: Water”?
Ans. world meteorological organization

Ques 8. For which year in a row Japan has been ranked first in the Henley Passport Index’s Passport Ranking 2021?
Ans. third

Ques 9. Which Kingdom National Tiger Conservation Authority declared Guru Ghasidas National Park and Tamor Pingla Wildlife Sanctuary as new Tiger Reserves?
Ans. Chhattisgarh

Ques 10. Anshu Malik has become which Indian woman to reach the finals of the World Championship?
Ans. First

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

SSC MTS Syllabus 2021

0
SSC MTS Syllabus 2021
SSC MTS Syllabus 2021

SSC MTS Syllabus 2021 

In this post, we are sharing about SSC MTS Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Topic, Selection Process, and some other details about this recruitment.

Selection Process

  1. Paper I: Computer-based exam (Online)
  2. Paper-II: Descriptive Paper Exam (Offline)
  3. Document verification and Final Selection

SSC MTS Exam Pattern 2021: Paper I (Computer-based exam)

S.No.  Subject Name  Marks
1. Reasoning 25
2. English Language 25
3. Numerical Aptitude 25
4. General Awareness 25
Total 100

 

Time Duration: 1 Hour 30 Minutes

Negative Marking: 0.25 Marks for each Wrong Answer

SSC MTS Exam Pattern 2021: Paper-II (Descriptive Paper Exam)

S.No. Subject Marks Time
1. Letter in English or Any Other Language/ Short Essay 50 30 Minutes

 

SSC MTS 2021: Syllabus 

English

  • Sentence Structure
  • Synonyms, Antonyms and their Correct Usage
  • Narration
  • Comprehension Reading
  • Articles
  • Singular-Plural
  • Degree of Comparison
  • Subject-Verb Agreement
  • English Vocabulary
  • Basics of English Language
  • English Grammar (Parts of Speech, Tenses, Voice Change)

General Awareness

  • Scientific Research
  • Economic Scene
  • India and its Neighbouring Countries
  • General Polity including Indian Constitution
  • History
  • Geography
  • Sports
  • Culture

Numerical Aptitude

  • Use of Tables and Graphs
  • Interest
  • Relationship Between Numbers
  • Discount
  • Number Systems
  • Ratio and Proportion
  • Decimals and Fractions
  • Percentages
  • Averages
  • Ratio and Time
  • Time and Work
  • Profit and Loss
  • Mensuration
  • Computation of Whole Numbers
  • Fundamental Arithmetical Operations
  • Time and Distance

Reasoning

  • Arithmetical Number Series
  • Space Visualization
  • Relationship Concepts
  • Discriminating Observation
  • Problem-Solving
  • Decision Making
  • Similarities & Differences
  • Analysis of Judgment
  • Visual Memory
  • Non -Verbal Series

Quantitative Aptitude

  • Logarithm
  • Allegation or Mixture
  • Problems on H.C.F and L.C.M.
  • Numbers
  • Permutation and Combination
  • Ratio and Proportion.
  • Simplification.
  • Stocks and Share
  • Problems on Ages
  • Compound Interest
  • Surds and Indices
  • Races and Games
  • Average
  • Square Root and Cube Root
  • Height and Distance
  • Time and Distance.
  • Boats and Streams.
  • Chain Rule
  • Decimal Fraction
  • Area
  • Time and Work.
  • Pipes and Cistern
  • Probability
  • Banker’s Discount
  • Volume and Surface Area
  • Simple Interest
  • Partnership

General Knowledge

  • Tourism
  • Famous Days & Dates
  • Indian History
  • Famous Places in India
  • Inventions and Discoveries
  • Indian Politics
  • Heritage
  • Rivers, Lakes and, Seas
  • Biology
  • Current Affairs
  • Sports
  • Geography
  • Artists
  • Countries and Capitals
  • Famous Books & Authors
  • Indian Economy
  • Civics
  • Environmental Issues
  • Indian Parliament
  • Literature
  • General Science

Essay & Letter Writing Topics

  • Pollution Of India
  • Demonetization – Failure or Success?
  • Child Labour
  • Corruption in India
  • Digital India
  • Impact of GST
  • Natural Calamities
  • Swacch Bharat Abhiyan
  • Women Empowerment
  • Indian Economy Current Status

Languages for SSC MTS Paper-II 

  • Kannada
  • Hindi
  • Oriya
  • Bengali
  • Bodo
  • Dogri
  • Gujarati
  • Malayalam
  • Kashmiri
  • Konkani
  • Maithili
  • English
  • Manipuri
  • Marathi
  • Assamese
  • Nepali

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: SSC MTS syllabus 2020 pdf, SSC MTS syllabus pdf, SSC MTS syllabus 2021 in English, SSC MTS syllabus in Hindi, SSC MTS syllabus 2020 in Hindi, SSC MTS general awareness syllabus, SSC MTS exam pattern, SSC MTS 2019 syllabus.

08 October 2021 Current Affairs

0
08 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

08 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 08 October 2021 

Ques 1. Which state government has announced a ban on bottled water from January 01, 2022?
Ans. Sikkim

Ques 2. Which rice variety is grown in Palghar state, Maharashtra has been given GI tag?
Ans. kolam

Ques 3. At which location the next year’s Commonwealth Games have been remove from the hockey competition from 2022?
Ans. Birmingham

Ques 4. Artiste Arvind Trivedi, who played which character in the popular TV seriate “Ramayana”, has departed away?
Ans. Ravana

Ques 5. APEDA has approved for the first export consignment of value-added products made from nutmeg, passion fruit, and jackfruit from Kerala to which country?
Ans. Australia

Ques 6. In which zone the Nobel Prize 2021 has been announced to Benjamin List of Germavi and David Macmillan of America?
Ans. chemistry

Ques 7. Which Indian female sportsman has won the finest Female Player Award?
Ans. Gurjit Kaur

Ques 8. Which kingdom has become the first Indian kingdom to start organized cultivation of cinnamon?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 9. Who among the under-mentioned has been announcing by the International Finance Corporation as its new head in India?
Ans. Wendy Werner

Ques 10. In which town the High Commissioner of Bangladesh has honored the veterans of the 1971 battle on BNS Somudra Avijan?
Ans. Visakhapatnam

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

07 October 2021 Current Affairs

0
07 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

07 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Visit Our Website for the latest & updated Current Affairs. Current Affairs Is the most important topic for all Competitive exams. We Define 10 Most Question Daily

Current Affairs 07 October 2021 

Question 1. The Nobel Prize 2021 for which field has been announced to Klaus Hasselmann, Soukuro Manebe, and Giorgio Parisi?
Ans. physics

Question 2. Which ministry has organized the conference on the Buddhist circuit to promote the potential of Buddhist tourism?
Ans. Ministry of Tourism

️Question 3. The Union Minister of Health and Family Welfare who has released UNICEF’s “State of the World’s Children” report?
Ans. Mr. Mansukh Mandaviya

Question 4. Which edition of the bilateral maritime exercise “JIMEX” is being held between the navies of India and Japan?
Ans. fifth edition

Question 5. Which Indian state’s first consignment of GI tag sweet Mihidana has been exported to Bahrain?
Ans. West Bengal

️Question 6. Which state government has started an initiative to save elephants from electrocution death?
Ans. Government of Odisha

Question 7. Which country’s Prime Minister Abiy Ahmed has been sworn in for a second term of five years?
Ans. Ethiopia

️Question 8. Which country has successfully test-fired the Zircon hypersonic missile launched from a nuclear submarine?
Ans. Russia

️Question 9. The exercise “Mitra Shakti” has been started between India and which country?
Ans. Sri Lanka

Question 10. Who recently launched the ‘Wetlands of India’ portal?
Ans. environment minister

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question,

06 October 2021 Current Affairs

0
06 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

06 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Visit Our Website for daily new updates.

 Current Affairs 06 October 2021

Ques 1. lately a lunar crater was named Matthew Hanson, which is located?
Ans. south pole

Ques 2. Which kingdom Minority Welfare Minister Haji Hussain Ansari has passed away?
Ans. Jharkhand

Ques 3. Which actress has been made the brand ambassador of “One District One Product (ODOP)” of Uttar Pradesh?
Ans. Kangana Ranaut

Ques 4. Vada Kolam, a rice variety produced in which state of India, has been given GI tag?
Ans. Maharashtra

Ques 5. Which day is celebrated whole the world on 5th October?
Ans. world teachers day

Ques 6. David Julius and Ardem Patapoutian of America have been jointly announced the “Nobel Prize 2021” for which field?
Ans. Medicine

Ques 7. In which state the Vice President M Vekaiah Naidu has distributed the popular Gopinath Bordoloi Awards?
Ans. Assam

Ques 8. Which international organization has released a report “Global Financial Stability Report” on cryptocurrencies?
Ans. International Monetary Fund

Ques 9. In how many reserves, Union Environment Minister Bhupendra Yadav has been started tiger rallies?
Ans. 51 Reserve

Ques 10. Under the guidance of the first chairman of which commission, Gau Vrati Dr. Vallabhbhai Kathiriya has launched Kamdhenu Deepawali 2021 campaign?
Ans. National Kamdhetu Commission

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in hindi pdf, current affairs recent

05 October 2021 Current Affairs

0
05 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

05 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Visit Our website for daily and latest updates.

Current Affairs 05 October 2021 

Ques 1. Which commission has invited applications for the Fifth Bowman Transforming India Awards 2021-22?
Ans. policy commission

Ques 2. In which country the “Self-reliant India” corner has been inaugurated to promote Indian tribal arts and crafts?
Ans. Canada

Ques 3. Which edition of the joint training exercise “Surya Kiran” organized between Nepal and India has concluded?
Ans. 15th

Ques 4. Name the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, who has launched the “Wetlands of India” portal.
Ans. Mr. Bhupendra Yadav

Ques 5. The 8th edition of joint exercise Mitra Shakti between India and which neighboring country is being organized in “Ampara”?
Ans. Sri Lanka

Ques 6. In which union territory the world’s biggest Khadi national flag has been unfurled?
Ans. Ladakh

Ques 7. The Botanical Survey of India has added how many new species to the country’s flora in its new publication Plant Discovery, 2020?
Ans. 267

Ques 8. Which day is celebrated all over the world on 4th October?
Ans. world animal day

Ques 9. Which week is celebrated across the world from October 4 to October 10?
Ans. world space week

Ques 10. Which ministry has recently implemented Electricity Rules, 2021?
Ans. Ministry of Power

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Navratri 2021 : History, Date & Time

0
Navratri 2021
Navratri

Navratri 2021

Navratri 2021: नवरात्रि एक संस्कृत शब्द है जो नौ रातों का अनुवाद करता है और सबसे महत्वपूर्ण हिंदू त्योहारों में से एक है, जो इस साल 7 अक्टूबर से शुरू होगा और 15 अक्टूबर को समाप्त होगा।

तिथि और समय

इस वर्ष, कलश स्थापना 7 अक्टूबर, 2021 को की जाएगी, और समय सुबह 9:33 बजे से 11:31 बजे तक है। इसके अलावा कलश स्थापना भी शाम 3:33 बजे से शाम 5:05 बजे तक की जा सकती है।

नवरात्रि की शुरुआत पर्वतों के राजा पार्वती की बेटी शैलपुत्री की पूजा से होती है, जिन्हें भगवान शिव की पत्नी के रूप में पूजा जाता है।

इतिहास

पूरे देश में नवरात्रि का पर्व बड़े ही हर्षोल्लास के साथ मनाया जाता है। नवरात्रि या शारदा नवरात्रि हर साल आने वाले चार नवरात्रि में से सबसे अधिक मनाए जाने वाले नवरात्रि में से एक है। यह आश्विन मास के शुक्ल पक्ष के पहले दिन से शुरू होकर नौ दिनों तक चलता है और अश्विन शुक्ल नवमी को समाप्त होता है।

Navratri 2021
                                Navratri

नवरात्रि शब्द संस्कृत के एक शब्द से लिया गया है जो ‘नव’ को नौ और ‘रात्रि’ को रात के रूप में अनुवादित करता है। प्रत्येक दिन देवी दुर्गा के नौ अवतारों में से एक को समर्पित है (अर्थात् शैलपुत्री, ब्रह्मचारिणी, चंद्रघंटा, कुष्मांडा, स्कंदमाता, कात्यायनी, कालरात्रि, महागौरी और सिद्धिदात्री) और हर दिन का इससे जुड़ा एक रंग महत्व है।

देवी दुर्गा के कुछ अनुयायियों में, जो विशेष रूप से बंगाल और असम में प्रमुख हैं, त्योहार को दुर्गा पूजा (“दुर्गा का संस्कार”) के रूप में जाना जाता है या इसके साथ मेल खाता है। भैंस के सिर वाले राक्षस महिषासुर पर अपनी जीत की याद में दुर्गा की विशेष छवियों की प्रतिदिन पूजा की जाती है, और 10 वें दिन (दशहरा) को उन्हें पानी में विसर्जन के लिए पास की नदियों या जलाशयों में ले जाया जाता है। पारिवारिक अनुष्ठानों के अलावा, पूजा, या अनुष्ठान, सार्वजनिक संगीत समारोहों, पाठों, नाटकों और मेलों के साथ भी मनाया जाता है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: durga puja 2021 start date, navratri 2021 colours with date october, navratri 2021 date, durga puja 2021 date and time, navratri 2021 date october list, durga puja 2021 date bihar, durga puja 2021 song, navratri durga puja 2021

 

03 October 2021 Current Affairs

0
03 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

03 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Visit Our Website For daily Updated.

Current Affairs 03 October 2021 

Ques 1. Which bank has been excluded from the Promotion Corrective Action Framework by RBI after improving its financial and credit profile?
Ans. Indian Overseas Bank

Ques  2. AU Small Finance Bank has tied up with NABARD to boost the ongoing rural development projects in which state?
Ans. Rajasthan

Ques 3. NABARD has approved a credit scheme for yak rearing in which state?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 4. How many scientists have been announced to be honored with Shanti Swarup Bhatnagar Prize 2021?
Ans. 11 scientists

Ques 5. India-based Dr. Rukmini Banerjee and which country-based professor Eric Hanushek has been honored with the 2021 Yidan Award?
Ans. America

Ques 6. In collaboration with which company, Union Labor and Employment Minister Bhupendra Yadav have launched “Digi Saksham”?
Ans. Microsoft

Ques 7. US Space NASA is set to launch Lucy, the first spacecraft to study Trojan asteroids of which planet?
Ans. Jupiter

Ques 8. According to Hurun India, who has been in first place in the list of the country’s rich for the tenth consecutive year?
Ans. Mukesh Ambani

Ques 9. Which day is celebrated all over the world on 2nd October?
Ans. international non-violence day

Ques 10. Which social media company has launched the “Creator Education Program” in India?
Ans. Facebook

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi,