Saturday, October 25, 2025
Home Blog Page 184

21 October 2021 Current Affairs

0
21 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

21 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 21 October 2021 

Ques 1. The Central Government has constituted a working group with the aim of launching which scheme has been modified from the Kharif season 2022?
Ans. Prime Minister Crop Insurance Scheme

Ques️ 2. Which government has floated the tender to develop the “Rozgar Bazar 2.0” portal?
Ans. Delhi Government

️Ques 3. After serving in the Indian Navy for how many years, Commodore Amit Rastogi has taken over as the CMD of the National Research Development Corporation?
Ans. 34 years

️Ques 4. Which state government has planned to sell Kudumbashree products on the online platform?
Ans. Kerala government

Ques️ 5. The government of Jammu and Kashmir has signed an agreement with the government of which country for industrialization?
Ans. Dubai Government

Ques️ 6. ER Sheikh has taken over as the Director-General of which Directorate of Ordnance?
Ans. Earlier

️Ques 7. Which commission has presented the energy map of India?
Ans. policy commission

️Ques 8. Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami has announced to name Pantnagar Industrial Area after whom?
Ans. Narayan Dutt Tiwari

️Ques 9. In the list of most influential actors released by which actress Rashmika Mandanna has topped?
Ans. Phobos India

️Ques 10. Which day is celebrated around the world on 20 October?
Ans. world osteoporosis day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

19 October 2021 Current Affairs

0
19 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

19 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 19 October 2021 

Ques 1. What is the name of the world’s first film to be made in Earth orbit by Russia?
Ans. Challenge

Ques 2. Who will be given the Nobel Prize in Literature for 2021?
Ans. to Abdul Razzaq Gurnah

Ques 3. Which Nobel Prize will be awarded in 2021 by Seukuro Manabe, Giorgio Parisi, and Klaus Hasselmann?
Ans. physics

Ques 4. Which Nobel Prize will be given to Benjamin List and David W. C. Macmillan in 2021?
Ans. chemistry

Ques 5. What is the name of the father of Pakistan’s nuclear program?
Ans. Abdul Qadir

Ques 6. Which state’s Edur Chilli, Kuttiyattoor Mango has got a GI tag?
Ans. Kerala

Ques 7. Who unveiled the official mascot of FIFA U-17 Women’s World Cup – 2022?
Ans. “Ibha (Asiatic Lioness)”

Ques 8. Where was the world’s first National Child Mental Health and Wellbeing Strategy launched?
Ans. Australia

Ques 9. Which is the largest producer of sandalwood in the world?
Ans. “India and Australia”

Ques 10. Which will become the first city in India to use ropeway services for public transport?
Ans. Varanasi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Classification Of Indian Soils || भारतीय मिट्टी का वर्गीकरण

0
Classification Of Indian Soils
भारतीय मिट्टी का वर्गीकरण

Classification Of Indian Soils

Classification Of Indian Soils : मिट्टी के प्रकारों को कई और कारकों (रंग, गहराई, पीएच, उत्पादकता, बनावट और गठन की प्रक्रिया) के अनुसार वर्गीकृत किया जाता है।

भारत में प्रमुख मिट्टी के प्रकार

1.लाल मिट्टी :- लाल मिट्टी के दो व्यापक वर्ग हैं

A. मैला संरचना के साथ लाल दोमट और कंक्रीटरी सामग्री की सामग्री की अनुमति दें।
B. ढीली, पारगम्य ऊपरी मिट्टी के साथ लाल मिट्टी और माध्यमिक कंक्रीट की एक उच्च सामग्री।

आम तौर पर, ये मिट्टी झरझरा और भुरभुरी संरचनाओं के साथ हल्की बनावट वाली होती है और इसमें चूना कंकर और मुक्त कार्बोनेट का अभाव होता है। उनके पास अम्लीय प्रतिक्रियाओं के लिए तटस्थ है और नाइट्रोजन ह्यूमस, फॉस्फोरिक एसिड और चूने में कमी है।

2. पीट और दलदली मिट्टी

ये मिट्टी केरल, उड़ीसा के तटीय मार्ग, पश्चिम बंगाल के सुंदरबन क्षेत्र में पाई जाती है। जब ऐसे गीले स्थानों में उगने वाली वनस्पति मर जाती है, तो यह मिट्टी के अत्यधिक गीलेपन के कारण बहुत धीरे-धीरे विघटित हो जाती है और कई सैकड़ों वर्षों के बाद, आंशिक रूप से सड़े हुए कार्बनिक पदार्थों की एक परत सतह पर जमा हो जाती है, जिससे ऐसी पीट और दलदली मिट्टी को जन्म मिलता है। ये काले रंग की, भारी और अत्यधिक अम्लीय मिट्टी हैं। जब ठीक से जल निकासी और निषेचित किया जाता है, तो ये मिट्टी चावल की अच्छी फसल पैदा करती है।

3. लैटेराइट और लैटेराइट मिट्टी

ये मिट्टी लाल से लाल पीले रंग की होती है और N, P, K, चूना और मैग्नीशिया में कम होती है। ये मिट्टी बारी-बारी से शुष्क और गीली अवधियों के साथ उच्च वर्षा की परिस्थितियों में स्वस्थानी बनती है। भारी वर्षा के कारण मिट्टी के कोलाइड और सिलिका का अत्यधिक निक्षालन होता है इसलिए मिट्टी झरझरा होती है।

4. लवणीय और क्षारीय मिट्टी

ये मिट्टियाँ मरुस्थलीय क्षेत्रों की अपेक्षा थोड़ी अधिक वर्षा वाले क्षेत्रों में पाई जाती हैं। वे सतह पर कैल्शियम और मैग्नीशियम और सोडियम के लवणों की सफेद परत दिखाते हैं।

5. काली मिट्टी

ये ज्यादातर मिट्टी की मिट्टी होती हैं और शुष्क मौसम के दौरान गहरी दरारें बनाती हैं। चूने का संचय आम तौर पर अलग-अलग गहराई पर देखा जाता है। वे कपास उगाने के लिए उपयुक्त हैं। इन मिट्टी में नाइट्रोजन, फॉस्फोरिक एसिड और कार्बनिक पदार्थों की कमी होती है लेकिन कैल्शियम, पोटाश और मैग्नीशियम से भरपूर होती है।

6. वन और पहाड़ी मिट्टी

ये मिट्टी उच्च ऊंचाई के साथ-साथ कम ऊंचाई पर भी होती है, जहां पेड़ों को समर्थन देने के लिए पर्याप्त वर्षा होती है। ये मिट्टी बहुत उथली, खड़ी, पथरीली और खेत की फसलों के उत्पादन के लिए अनुपजाऊ हैं। हालांकि, वे लकड़ी और ईंधन जैसे वन उत्पादों की आपूर्ति करके एक बहुत ही उपयोगी उद्देश्य की पूर्ति करते हैं।

7. जलोढ़ मिट्टी

ये मिट्टी नदियों के किनारे होती हैं और बाढ़ के दौरान नदियों द्वारा जमा की गई मिट्टी की सामग्री का प्रतिनिधित्व करती हैं। आमतौर पर, वे बहुत उत्पादक मिट्टी होती हैं लेकिन कई में नाइट्रोजन, ह्यूमस और फास्फोरस की कमी होती है।

8. रेगिस्तानी मिट्टी

ये ज्यादातर रेतीली मिट्टी हैं जो कम वर्षा वाले ट्रैक में होती हैं। वे घुलनशील लवणों के साथ अच्छी तरह से आपूर्ति की जाती हैं लेकिन नाइट्रोजन और कार्बनिक पदार्थों में कम होती हैं और इनका उच्च पीएच मान होता है। ये उत्पादक हैं और हवा के कटाव के अधीन हैं।

गहराई के अनुसार मिट्टी के प्रकार

  1. उथली मिट्टी – मिट्टी की गहराई 22.5 सेमी से कम। ऐसी मिट्टी में केवल उथली जड़ वाली फसलें ही उगाई जाती हैं, उदा। धान, नगली।
  2. मध्यम गहरी मिट्टी – मिट्टी की गहराई 22.5 से 45 सेमी इस प्रकार की मिट्टी में मध्यम गहरी जड़ों वाली फसलें उगाई जाती हैं। गन्ना, केला, चना।
  3. गहरी मिट्टी – मिट्टी की गहराई 45 सेमी से अधिक होती है। इस प्रकार की मिट्टी में लंबी और गहरी जड़ों वाली फसलें उगाई जाती हैं। आम, नारियल।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: soils of India UPSC, alluvial soil UPSC, types of soil in India Wikipedia, types of soil in India class 10, types of soil in India pdf, alluvial soil in India, भारत की मिट्टियाँ pdf, soil classification in Hindi, भारत में मिट्टी कितने प्रकार की होती है, types of soil in India UPSC, Classification Of Indian Soils

UPPCL Assistant Accountant Syllabus 2021

0
UPPCL Assistant Accountant Syllabus 2021
UPPCL Assistant Accountant Syllabus 2021

UPPCL Assistant Accountant Syllabus 2021

In this post, we are sharing about UPPCL Assistant Accountant Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Topic, Selection Process, Name Of Post, and some other details about this recruitment.

Name of Post: Assistant Accountant

Selection Process

  • Written Exam
  • Personal Interview

UPPCL Assistant Accountant 2021: Exam Pattern

S.No. part Subject Name No. of Ques. Marks
1. Part I O Level of computer knowledge 50 50
2. Part II General English and Hindi, Arithmetic, Accountancy, Auditing & Income Tax 150 150
Total  200 200

 

  • Negative Marking: 1/4th.
  • First Qualified in part 1 will be shortlisted for the part 2 Exam.

UPPCL Assistant Accountant 2021: Syllabus

General English/ Hindi 

  • Antonyms & Synonyms
  • Sentence Structure
  • Usage of Words
  • Vocabulary
  • Grammar

Arithmetic Syllabus

  • Percentages
  • Time and Distance
  • Decimals and Fractions
  • Averages
  • Number Systems
  • Ratio and Proportion
  • Whole Numbers
  • Discount
  • Profit and Loss
  • Mensuration
  • Time and Work
  • Interest
  • Tables and Graphs
  • Ratio and Time
  • Fundamental Arithmetical Operations

Accountancy

  • Receipts & Payments, Capital & Revenue, Expenditure Accounts & Income
  • Bills of Exchange
  • Self-balancing ledgers and sectional balancing
  • Balance-Sheet formats & classification
  • Depreciation, Reserve & Provisions
  • Branch and Departmental Accounts
  • Double Accounts System
  • Bank Reconciliation Statement
  • Rectification of Errors
  • Trading Accounts
  • Profit & Loss Accounts
  • Balance Sheet

Auditing and Income-Tax

  • Income Tax
  • Provisions pertaining to income from salary
  • Provisions related to chapter-VI of Income-tax Act 1961
  • Vouching and verification
  • Rights, Duties, and Liabilities of Auditors
  • the Object of Audit

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: UPPCL assistant accountant previous year paper, UPPCL assistant accountant syllabus pdf download, UPPCL assistant accountant book pdf,

 

 

 

16 October 2021 Current Affairs

0
16 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

16 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 16 October 2021 

Question 1. Who has at the latest won the title of Miss Earth India 2021?
Answer – Rashmi Madhuri

Question 2. Tejaswini initiative has started by the police of which kingdom?
Answer – North Delhi

Question 3. How many medals have a win by Indian shooters in the ISSF Junior World Championship in 2021?
Answer – 43

Question 4. Who has been made the Chairman of the World Steel Association?
Answer – Sajjan Jindal

Question 5. Which company has been given Maharatna rank by the Government of India?
Answer – Power Finance Corporation

Question 6. With whom has Coca-Cola India extended its partnership as ambassador?
Answer – Sourav Ganguly

Question 7. Who has been appointed as the president of the National Commission for Protection of Child Rights?
Answer – Priyank Kanungo

Question 8. Which hydroelectric project has been annulled by the Kerala government?
Answer – Adhirashpilly Hydroelectric Project

Question 9. Who has been appointing by IndusInd Bank as its Chief Financial Officer?
Answer – Govind Jain

Question 10. Which nation has launched its first solar exploration satellite?
Answer – North China

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

 

15 October 2021 Current Affairs

0
15 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

15 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Our Website You Visit Daily Updated Current Affairs. Current Affairs are most important for all exams.

Current Affairs 15 October 2021 

Ques 1. Which Lal Bahadur Shastri (LBS) National Excellence Award has been award to Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS Delhi?
Ans. 22nd

Ques 2. According to a study publishing in which journal, scientists have been received the first radio indication from a planet outside the solar system?
Ans. Nature Astronomy

Ques 3. Which Kingdom-owned company has been given the status of “Maharatna” by the Government of India?
Ans. Power Finance Corporation

Ques 4. Which day is celebrated Whole over the world on 14 October?
Ans. international standards day

Ques 5. What percentage has the international Monetary amount placed India’s GDP growth rate for 2021-22?
Ans. 9.5%

Ques 6. The “Global Multidimensional Poverty Index 2021” has been released by the United Nations Development (UND) Program and by whom?
Ans. Oxford, Poverty and Human Development Initiative

Ques 7. Which kingdom of India has given the GI tag to Karushpur Kalamkari painting and Kallakuruchi wood Engraving?
Ans. Tamil Nadu

Ques 8. Which ministry has been published the “Monthly Economic Review for September 2021”?
Ans. Finance Ministry

Ques 9. Which bank former chief Rajnish Kumar has been inducting as chairman on the board of Bharat Pe?
Ans. state bank of India

Ques 10. Which Nation has launched the world’s first self-driving train?
Ans. Germany

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

Dussehra 2021: History, Celebration, Details

0
Dussehra 2021
Dussehra 2021: History

Dussehra 2021

Dussehra 2021: दशहरा पर्व को विजयदशमी के नाम से भी जाना जाता है। इस साल दशहरा 15 अक्टूबर को मनाया जाएगा और सदियों से यह त्योहार बुराई पर अच्छाई की जीत का पर्व रहा है।

History: Dussehra 2021

उत्तर भारत में, दशहरा उत्सव उस दिन के रूप में मनाया जाता है जब भगवान राम ने लंका में राक्षस राजा रावण का वध किया था। हिंदू पौराणिक कथाओं के अनुसार, ऐसा कहा जाता है कि रावण ने भगवान राम की पत्नी सीता का अपहरण किया था। रावण को भी भगवान ब्रह्मा से अविनाशी होने का वरदान मिला था। भगवान राम को भगवान विष्णु के सातवें अवतार और युद्ध में माना जाता है; भगवान राम ने रावण के पेट में तीर चलाकर उसका वध कर दिया।

Dussehra
Dussehra 2021

दशहरा को वह दिन भी माना जाता है जब भगवान राम ने रावण और उसकी सेना को एक लंबी लड़ाई में हराया था, जहां अच्छाई और सच्चाई की जीत हुई थी। इसी कारण से इस दिन को विजय दशमी या ‘विजय का दिन’ कहा जाता है। दशहरा उस दिन को भी दर्शता है जब देवी दुर्गा राक्षस महिषासुर की सेना से भिड़ गईं और एक बार और हमेशा के लिए भैंस राक्षस को मार दिया।

Dussehra 2021: Celebration

इस दिन, बंगाली लोग बिजॉय दशमी मनाते हैं जो दुर्गा पूजा के 10 वें दिन का प्रतीक है। देवी दुर्गा की मूर्तियों को पानी में विसर्जित कर दिया जाता है और विवाहित महिलाएं सुंदर सफेद और लाल साड़ी पहनकर एक-दूसरे के चेहरे पर सिंदूर लगाती हैं।

इस दिन, रामलीला प्रदर्शन भी आयोजित किए जाते हैं, खासकर देश के उत्तरी भाग में, जिसके दौरान, रावण, मेघनाद और कुंभकरण के पुतले जलाए जाते हैं, ताकि बुराई पर अच्छाई की जीत का प्रतिनिधित्व किया जा सके। लोग नाटकों और गाथागीत के माध्यम से धर्मी भगवान राम के जीवन का चित्रण करते हैं।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: when is Dussehra in 2021, JETH Dussehra 2021 date, Dussehra 2020, Dussehra festival celebrated in which state, why is Dussehra celebrated

14 October 2021 Current Affairs

0
14 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

14 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 October 2021 

Ques 1. Which state government has withdrawn the controversial Marriage Amendment Bill 2021?
Ans. Government of Rajasthan

Ques 2. The IAS officer of state Jharkhand cadre has been appointed as an adviser to PM. Narendra Modi?
Ans. Amit Khare

Ques 3. Ramnath Kovind has appointed Justice Rajesh Bindal as the Chief Justice of which High Court?
Ans. Allahabad High Court

Ques 4. Which day is celebrated all over the world on 13 October?
Ans. international natural disaster reduction day

Ques 5. Who has unanimously recognized the “right to clean environment”?
Ans. united nations human rights council

Ques 6. Indian footballer Sunil Chhetri has equaled the great footballer Pele by scoring which international goal?
Ans. 77th

Ques 7. In which railway zone Indian Railways has started 2 long-distance goods trains named “Trishul” and “Garuda” for the first time?
Ans. South Central Railway

Ques 8. Alexander Schellenberg (AS) has been appointed as the new chancellor of which nation?
Ans. Austria

Ques 9. At what age did Kannada actor Satyajit pass away in Bengaluru?
Ans. 72 years

Ques 10. The world’s third-largest energy consumer country which has been invited by IEM to become a full-time member of the agency?
Ans. India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

12 October 2021 Current Affairs

0
12 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

12 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 October 2021 

Ques 1. Where was the 8th edition of Indo-Sri Lanka bipartite joint exercise Mitra Shakti-21 hold?
Ans. in Anpara

Ques 2. In which city the first seedcopter drone was used to deliver the seed ball under the Hara Bhara initiative?
Ans. Hyderabad

Ques 3. Astronautical to DRDO Chairman Who has been conferred with the prestigious Aryabhata Award by the Society of India?
Ans. Dr. G Satheesh Reddy

Ques 4. Shri Jyotiraditya Scindia has inaugurated the Greenfield Sindhudurg airport in which Kingdom is under the UDAN Plan?
Ans. Maharashtra

Ques 5. Vinata Aeromobility Company, a flying car maker based in which city in India is preparing a flying car for India?
Ans. Chennai

Ques 6. At what age did Pakistan’s substantial nuclear scientist Dr. Abdul Qadeer Khan death?
Ans. 85 years

Ques 7. Reliance New Energy Solar Limited has to buy REC from China National Bluestar for how many million dollars?
Ans. 771 million dollars

Ques 8. BC Patnaik has taken above as the Managing Director (MD) of which company?
Ans. Life Insurance Corporation of India

Ques 9. Which day is celebrated whole over the world on 11th October?
Ans. International Girl Child Day

Ques 10. National Mineral Development Corporation Limited, a CPSE under which ministry, has won two prestigious environments prizes?
Ans. Ministry of Steel

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

11 October 2021 Current Affairs

0
11 October 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

11 October 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 October 2021 

Ques 1. Shri Jyotiraditya Scindia and Dr. VK Singh have started Doon Drone Mela 2021 in which kingdom?
Ans. Uttarakhand

Ques 2. Who has released the report “Shifting Gears: Digitization and Services – Lead Development”?
Ans. world Bank

Ques 3. At what age has India’s oldest living former diplomat Vallilath Madathil Madhavan Nair passed away?
Ans. 102 years

Ques 4. India and which country has made a plan to promote clean energy transformation in the power sector?
Ans. United Kingdom

Ques 5. The Chief Economic Adviser to the Government of India who has resigned from his rank?
Ans. KV Subramaniam

Ques 6. According to the Bloomberg Billionaires Index, who ranks first in the list of $100 billion?
Ans. Elon Musk

Ques 7. Which day is celebrated all over the world on 10 October?
Ans. world mental health day

Ques 8. Which day is celebrated all over India on 10 October?
Ans. national postal day

Ques 9. Who has presented gallantry and excellent service medals to the soldiers of the Indian Coast Guard?
Ans. Shri Rajnath Singh

Ques 10. Who has launched “MyPortApp” for digital monitoring of port operations in Kolkata?
Ans. Sarbananda Sonowal

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk