Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 180

Kakinada DCCB Syllabus 2021

0
Kakinada DCCB Syllabus 2021
Kakinada DCCB Syllabus 2021

Kakinada DCCB Syllabus 2021

In this post, we are sharing Kakinada DCCB Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Kakinada District Cooperative Central Bank Limited this recruitment.

Post Name: Assistant Manager, Staff Assistant, Clerks

Kakinada DCCB 2021: Exam Pattern 

S.No. Subject Name  No. Of Question No. Of Marks
1. Reasoning 35 Question 35 Marks
2. English 30 Question 30 Marks
3. Quantitative Aptitude 35 Question 35 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Point

  • Negative Marking: 0.25 Marks
  • The examination will be conducted in English

Kakinada DCCB 2021: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Decimals and Fractions
  • Compound Interest
  • Computation of Whole Numbers
  • Square Roots
  • Mixture and Allegations
  • Volumes
  • Partnership
  • Problems on L.C.M and H.C.F.
  • Relationships between Numbers
  • Pipes and Cisterns
  • Numbers and Ages
  • Probability
  • Partnership Business
  • Time and Distance
  • Mixture and allegation Stocks and shares,
  • Time and Work Partnership
  • Percentages
  • Interest
  • Problems on Trains
  • Averages
  • Percentages
  • Volume and Surface Area,
  • Odd Man Out
  • Quadratic Equations
  • Ratio and Proportion
  • Discount
  • Simple Equations
  • Boats and Streams
  • Mixtures and Allegations
  • Numbers and Ages
  • Profit and Loss
  • Indices and Surds
  • Boats and Streams
  • Problems on Numbers
  • Simplification and Approximation
  • Areas
  • Bar & Graphs,
  • Line charts, Tables
  • Permutations and Combinations
  • Races and Games
  • Averages
  • Mensuration
  • Simple Interest

English

  • Active and Passive Voice
  • Transformation
  • Joining Sentences
  • Sentence Arrangement
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Spelling Test
  • prepositions
  • Antonyms
  • Homonyms
  • Passage Completion
  • Para Completion
  • Idioms and Phrases
  • substitution
  • Direct and Indirect speech
  • synonyms
  • Topic rearrangement of passage
  • Spotting Errors
  • Fill in the blanks
  • Data Interpretation
  • Spelling Test
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence Arrangement
  • Word Formation
  • Sentence Completion
  • Theme Detection,
  • Sentence Improvement

Reasoning

  • Artificial Language
  • Data Sufficiency
  • Non-Verbal Reasoning
  • Cause and Effect
  • Puzzles
  • Analogies
  • Essential Part
  • Matching Definitions
  • Making Judgments
  • Logical Problems
  • Verbal Reasoning
  • Statement and Argument
  • Theme Detection
  • Logical Deduction
  • Logical Reasoning
  • Number Series
  • Analytical Reasoning
  • Letter and Symbol Series
  • Verbal Classification
  • Data Interpretation
  • Statement and Conclusion

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: DCC bank syllabus, DCC bank exam date 2021, dccb pay scale, DCC exam, DCC bank exam date 2020, DCC bank clerk qualification, cooperative bank exam syllabus Karnataka, DCC bank qualification

IPHB Attendant Syllabus 2021

0
IPHB Attendant Syllabus 2021
IPHB Attendant Syllabus 2021

IPHB Attendant Syllabus 2021

In this post, we are sharing IPHB Attendant Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Institute of Psychiatry and Human Behaviour this recruitment.

Post Name: Attendant Level-I

IPHB Attendant 2021: Exam Pattern

S.No Subject Name 
1. Quantitative aptitude and Logical reasoning
2. General Knowledge
3. General English

 

Important Points

  • Total Marks: 100 Marks
  • Time Duration: 1 Hour
  • Question Type: MCQ

IPHB Attendant 2021: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Ratio and Proportion
  • Simple Equations
  • Numbers and Ages
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Profit and Loss
  • Mixtures and Allegations
  • Simple Interest
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Boats and Streams
  • Time and Work Partnership
  • Pipes and Cisterns
  • Percentages
  • Indices and Surds
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Simplification and Approximation
  • Quadratic Equations
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Probability
  • Compound Interest

General Knowledge

  • Capitals
  • Authors
  • Current Affairs
  • Defense
  • Culture
  • Religion
  • Abbreviations
  • Flower
  • Wars and
  • Neighbors
  • Bird
  • History
  • Anthem
  • Important National Facts
  • Languages
  • Awards
  • Dance
  • Currencies
  • Discoveries
  • Animal
  • Heritage and Arts
  • Diseases and Nutrition
  • Song
  • Flag
  • Monuments
  • Personalities
  • Number of Players
  • Championships
  • Religion
  • Terms
  • Common Names
  • Full forms
  • Soil
  • Rivers
  • Mountains
  • Inland Harbours
  • Winners
  • Culture
  • Freedom Movement

Logical Reasoning

  • NonVerbal Series
  • Blood Relations
  • Alphabet Series
  • Problem on Age Calculation
  • Decision Making
  • Inference
  • Analogy
  • Number Ranking
  • Figure Matrix Questions
  • Test of Direction Sense
  • Number Series
  • Grouping Identical Figures
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding and Decoding
  • Mirror Images

General English

  • Spelling Test
  • Active and Passive Voice
  • Substitution
  • Sentence Improvement
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Transformation
  • Para Completion
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Joining Sentences
  • Prepositions
  • Sentence Arrangement
  • Fill in the blanks
  • Spotting Errors

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: IPHB Attendant Syllabus 2021, IPHB Attendant Exam Pattern 2021, IPHB Attendant 2021

 

 

28 November 2021 Current Affairs

0
28 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

28 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 28 November 2021 

Ques 1. Which ministry has organized the 24th CISO Deep Dive Training Program under the Cyber ​​Safe India Initiative?
Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Ques 2. Fertilizer Minister and Union Minister of Chemicals who inaugurate the second Global Chemicals and Petrochemicals Manufacturing Hub?
Ans. Dr. Mansukh Mandaviya

Ques 3. Shri Nitin Gadkari has inaugurated highway projects of how many km lengths in Jammu and Kashmir?
Ans. 257 KM

Ques 4. Which state assembly has passed a bill for the online sale of movie tickets?
Ans. Andhra Pradesh Legislative Assembly

Ques 5. In which state the Reserve Bank of India has banned the Malkapur Urban Co-operative Bank?
Ans. Maharashtra

Ques 6. Which physicist’s co-authored relativity theory manuscript sold for $13 million?
Ans. Albert Einstein

Ques 7. For how many years has the central government extended the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana”?
Ans. 4 month

Ques 8. Which Test cricket team’s captain Tim Paine has announced to take an indefinite break from cricket?
Ans. Australia cricket team

Ques 9. How many awards did Tata Steel win at the 37th Invest International Conference?
Ans. Five

Ques 10. The Union Cabinet has approved the extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana for how many months?
Ans. 4 month

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

27 November 2021 Current Affairs

0
27 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

27 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 November 2021 

Ques 1.” Which edition of the Marine SheEO Conference has been announcing?
Ans. Second

Ques 2. The (UC) Union Cabinet has approved the continuation of the “National Apprenticeship Training Scheme” for how many years?
Ans. 5 year

Ques 3. Which day is celebrated all over India on 26th November?
Ans. national constitution day

Ques 4. Which country the Defense Acquisition Council of India has approved the mass production of AK-203 rifles?
Ans. Russia

Ques 5. Which country’s first female Prime Minister Magdalena Anderson had to resign just hours after taking office?
Ans. Sweden

Ques 6. Who has become the richest person in Asia, leaving behind Mukesh Ambani of Reliance Industries Limited?
Ans. Gautam Adani

Ques 7. The Government of India and which bank has signed a $300 million loan agreement to make better primary healthcare?
Ans. Asian Development Bank

Ques 8. (UNC) Union Minister of Coal, Mines, and Parliamentary work who has inaugurated the e-portal of Accreditation Scheme?
Ans. Prahlad Joshi

Ques 9. Who has launched a new scheme named “Bharat Gaurav Yojana”?
Ans. Indian Railways

Ques 10. What is the name of the 37th joint naval exercise between India and Indonesia?
Ans. carpet

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

24 November 2021 Current Affairs

0
24 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

24 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Current Affairs

Current Affairs 24 November 2021 

1. President Ram Nath Kovind has honored Group Captain Abhinandan of the Indian military with which award?
Ans. Vir Chakra

2. Shri Amit Shah has laid the foundation stone of Tribal Freedom Fighter Museum in which state?
Ans. Manipur

3. Which institution has been distinguished by Shri Ram Nath Kovind with the most prestigious Rashtriya Khel Protsahan Puraskar 2021?
Ans. Manav Rachna Educational Institute

4. Which kingdom government has been announced to repeal the law paving the way for three Rajdhani?
Ans. Government of Andhra Pradesh

5. Which Bollywood actor has been made the covid 19-Vaccine Ambassador of Maharashtra?
Ans. Salman Khan

6. Which badminton sportsman has been selected by the Badminton World Federation for the Lifetime Achievement reward 2021?
Ans. lightfoot

7. CBSE Board and which ministry has jointly launched an online certificate course on practical education?
Ans. Ministry of Tribal Affairs

8. In which city of India, the astronomers of the National Center for Radio Astrophysics have discovered a “main-sequence radio pulse emitter”?
Ans. Pune

9. In which city is the World Expo being organized from November 18 to 23, 2021?
Ans. Dubai

10. In which town FCI has developed its first state-of-the-art lab for interior testing of food grains samples?
Ans. Gurugram

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

22 November 2021 Current Affairs

0
22 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

22 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Current Affairs were important for all exams.

Current Affairs 22 November 2021 

Ques 1. Which town has been ranked first for the fifth time in the yearly cleanliness survey of the Central Government?
Ans. Indore

Ques 2. Which kingdom has launched a mobile application to improve and track waste collection?
Ans. Kerala

Ques 3. Which organization has been publishing the fourth edition of the Global Report on Trends in Tobacco Use Practices?
Ans. World Health Organization

Ques 4. With which company Small Industry Development Bank of India has been partnered to support Micro, Small, and Medium Enterprises?
Ans. Google

Ques 5. Which day is celebrated whole over the world on 21st November?
Ans. World Hello Day, World Television Day and

Ques 6. When is World Doordarshan Day celebrated?
Ans. 21 November

Ques 7. Which nation Prime Minister Fumio Kishida has announced a record-breaking stimulus package of about fifty-six trillion Japanese yen?
Ans. Japan

Ques 8. SIDBI has been partnered with whom to support Micro, Small, and Medium Enterprises?
Ans. Google

Ques 9. Which edition of the WHO has illumined the Global Report on Trends in Prevalence of Tobacco Use in 2000-2025?
Ans. fourth

Ques 10. Who will be awarded the Personality of the Year at the (IFFI) International Film Festival of India?
Ans. Hema Malini, Prasoon Joshi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

21 November 2021 Current Affairs

0
21 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

21 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 21 November 2021 

Ques 1. Which ministry has announced the launch of the “Water Heroes – Share Your Stories” competition?
Ans. Ministry of Jal Shakti

Ques 2. Which ministry has signed an MoU with the Department of Animal Husbandry and Dairying to improve the livestock sector?
Ans. Ministry of Food Processing Industries

Ques 3. How many unique cinematic masterpieces have been announced to be screened in the Panorama section of 52nd IFFI?
Ans. 55 masterpieces

Ques 4. Which institute has launched the second window of the Swavalamban Challenge Fund (SCF)?
Ans. SIDBI

Ques 5. When is Africa Industrialization Day celebrated?
Ans. 20 November

Ques 6. Which global innovation summit in the pharmaceutical sector has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. Earlier

Ques 7. Which three laws have been announced by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. agricultural law

Ques 8. Which country has successfully test-fired the anti-satellite missile “DA-ASAT”?
Ans. Russia

Ques 9. Who inaugurated the three-day Bengaluru Tech Summit (BTS-2021) in a hybrid format?
Ans. M. Venkaiah Naidu

Ques 10. Who has been appointed as the president of the International Cricket Council Cricket Committee?
Ans. Sourav Ganguly

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

20 November 2021 Current Affairs

0
20 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

20 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 20 November 2021

Ques 1. Which ministry has organized a national workshop on Digital India Land Records Modernization Programme?
Ans. Ministry of Rural Development

Ques 2. Which award has been announced posthumously to the late actor Puneet Rajkumar?
Ans. Karnataka Ratna

Ques 3. In which city has the first air pollution control tower of Uttar Pradesh been inaugurated?
Ans. Noida

Ques 4. What is the rank of India in the Global Bribery Risk Index in 2021 with 44 points?
Ans. 82nd

Ques 5. Indian Railways has started the first pod hotel at which central station?
Ans. Mumbai Central Station

Ques 6. Which American author has won the £50,000 Bailey Gifford Prize for non-fiction for the book?
Ans. Patrick Raiden Keefe

Ques 7. Which day is celebrated all over the world on 19th November?
Ans. world toilet day

Ques 8. Which country has been re-elected for the 2021-25 term of the Executive Board of UNESCO of the United Nations?
Ans. India

Ques 9. Which country is going to host the first Tribal Nations summit since the year 2016?
Ans. America

Ques 10. Which state has launched the second phase of the Rs 1,010 crore crop diversification project supported by the Japan International Cooperation Agency?
Ans. Himachal Pradesh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

18 November 2021 Current Affairs

0
18 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

18 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. Current Affairs is the main topic for all exams. CA

Current Affairs 18 November 2021 

Ques 1. The Modi government has divided 77 ministers into how many groups to develop technology-based resources?
Ans. 8 groups

Ques 2. How many kilometers-long Poorvanchal Expressway has been inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?
Ans. 341 km

Ques 3. Which cricketer has been appointed as its brand ambassador by the Plato footwear brand?
Ans. Rahul Dravid

Ques 4. India has been successfully launched which of its scientific expeditions to Antarctica?
Ans. 41st

Ques 5. Which day is celebrated all over the world on 17th November?
Ans. international students day

Ques 6. Which ministry has announced the launch of the “Nutrition Smart Village” initiative?
Ans. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

Ques 7. The Government of India and which bank has signed a loan of $ 61 million for the development of Agartala?
Ans. Asian Development Bank

Ques 8. Which kingdom has inaugurated India’s first food safety museum in Thanjavur?
Ans. TamilNadu

Ques 9. Which country has become the world’s number one country in terms of wealth, leaving America behind?
Ans. China

Ques 10. Which anniversary of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) was marked?
Ans. 75

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

17 November 2021 Current Affairs

0
17 November 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

17 November 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 17 November 2021 

Ques 1. Union Law and Justice Minister Kiren Rijiju and who has launched the “citizens’ Tele Law” app?
Ans. s. P. Baghel

Ques 2. Bhadla Solar Park located in which the state of India is the world’s largest solar power park?
Ans. Rajasthan

Ques 3. Which state has approved “Kesar-e-Hind” as the state butterfly?
Ans. Arunachal Pradesh

Ques 4. Which day is celebrated in India on 16th November?
Ans. national press day

Ques 5. Tribal Pride Day will be celebrated on 15th November on whose birth anniversary?
Ans. Birsa Munda

Ques 6. In which city has Prime Minister Narendra Modi inaugurated the country’s first tribal museum through video conferencing?
Ans. Ranchi

Ques 7. Which cricket team has won the title of T20 World Cup 2021?
Ans. Australia cricket team

Ques 8. Babasaheb Purandare, the famous historian and awardee, has passed away?
Ans. Padma Vibhushan

Ques 9. Which day is celebrated in the world on 16th November?
Ans. international tolerance day

Ques 10. According to the report released by whom, there are 240 million children with disabilities globally?
Ans. United Nations Children’s Fund

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC