Thursday, October 30, 2025
Home Blog Page 177

SPCBL Clerk Syllabus 2022

0
SPCBL Clerk Syllabus 2022
SPCBL Clerk Syllabus 2022

SPCBL Clerk Syllabus 2022

In this post, we are sharing SPCBL Clerk Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Surat Peoples Cooperative Bank Limited Syllabus 2022 recruitment.

SPCBL Clerk 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question  Marks
1. English Language 40 Question 40 Marks
2. Reasoning 40 Question 40 Marks
3. Computer Knowledge 40 Question 40 Marks
4. Numerical Ability 40 Question 40 Marks
5. General Awareness 40 Question 40 Marks
Total  200 Question 200 Marks

 

Time Duration: 160 Minutes

SPCBL Clerk 2022: Syllabus

English Language

  • Vocabulary
  • Error Correction
  • Sentence Rearrangement
  • Articles
  • Comprehension
  • Verb
  • Unseen Passages
  • Grammar
  • Tenses
  • Adverb
  • Antonyms
  • Idioms & Phrases
  • Synonyms
  • Subject-Verb Agreement
  • Fill in the Blanks

Reasoning

  • Test of Direction Sense
  • Decision Making
  • Blood Relations
  • Analogy
  • Mirror Images
  • NonVerbal Series
  • Alphabet Series
  • Figure Matrix Questions
  • Number Ranking
  • Number Series
  • Inference
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding and Decoding
  • Grouping Identical Figures
  • Problem on Age Calculation

Computer Knowledge

  • ADO.NET
  • Firewall & antivirus
  • PHP
  • Object-Oriented designing
  • Oracle PLSQL Architecture
  • Knowledge of C++
  • ASP.NET
  • Operating Systems – DOS
  • Java & JavaScript
  • MS SQL Server
  • UML
  • Embedded System
  • OS
  • Networking with LAN/WAN
  • Novel
  • Web Services
  • Image processing
  • JSON
  • The query will be an added plus
  • Grid Computing, Distributed
  • VLSI
  • Image processing, Digital signal processing
  • Window Services

Numerical Ability

  • Pipes and Cisterns
  • Time and Work Partnership
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Mixtures and Allegations
  • Simplification and Approximation
  • Ratio and Proportion
  • Boats and Streams
  • Problems on Trains
  • Percentages
  • Time and Distance
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Areas
  • Profit and Loss
  • Simple Interest
  • Quadratic Equations
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Probability
  • Indices and Surds
  • Volumes
  • Odd Man Out
  • Compound Interest
  • Simple Equations

General Awareness

  • Indian Economy
  • Sports
  • Indian Politics
  • Tourism
  • Inventions and Discoveries
  • Countries and Capitals
  • Artists
  • General Science
  • Famous Days & Dates
  • Culture
  • Famous Books & Authors
  • Indian History
  • Current Affairs
  • Indian Parliament
  • Famous Places in India
  • Rivers, Lakes, and Seas

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: SPCBL clerk exam paper, www.spcbl.in recruitment 2021, surat people’s bank, surat peoples bank junior clerk salary, surat people’s bank share price, surat district cooperative bank exam question papers and answers, cooperative bank exam questions and answers pdf in Gujarati, surat people’s bank balance check number

 

14 December 2021 Current Affairs

0
14 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

14 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 14 December 2021 

Ques 1. When is the International Day of Universal Health Coverage observed every year?
And. 12 December

Ques 2. Invest India and which telecom company has launched the “Startup Innovation Challenge”?
Ans. airtel

Ques 3. Haiderpur Wetland located in which kingdom of India has been recognized under the Ramsar Convention on Wetlands of 1971?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 4. In which edition of India Skills Report 2022 released by Wheebox, Maharashtra has been ranked first?
Ans. 9th Edition

Ques 5. Who else has entered into an agreement with Federal Bank for bancassurance?
Ans. Star Health Insurance

Ques 6. Which ministry has hosted an event named “Digital Payment Festival”?
Ans. Ministry of Electronics and Information Technology

Ques 7. Union Minister Shri Sarbananda Sonowal has launched a river cruise service at Mormugao port located in which state?
Ans. Goa

Ques 8. Which country has implemented its new “Zero Kovid Policy”?
Ans. Hong Kong

Ques 9. Who has won the title of Miss Universe 2021?
Harnaaz Sandhu

Ques 10. Who was honored with the Icon Award of the 21st Century?
Ans. Amit Goenka

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

PPSC Cooperative Inspector Syllabus 2022

0
PPSC Cooperative Inspector Syllabus 2022
PPSC Cooperative Inspector Syllabus 2022

PPSC Cooperative Inspector Syllabus
2022

In this post, we are sharing PPSC Cooperative Inspector Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Punjab Public Service Commission Cooperative Inspector Syllabus 2022  recruitment.

Post Name: Cooperative Societies (Group-B) in the Department of Cooperation, Inspector.

PPSC Cooperative Inspector 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Logical Reasoning & Mental Ability 40 Question 160 Marks
2. General Knowledge & Current Affairs of National and International 80 Question 320 Marks
Total 120 Question 480 Marks

 

Important Point

  • Exam Type: MCQ
  • Each Question: 4 Marks
  • Time Duration: 2 Hours
  • Negative Marking: For Each Incorrect Question 1 Mark Will be Deducted in Total Marks

 




PPSC Cooperative Inspector 2022: Syllabus

Logical Reasoning & Mental Ability

  • percentage
  • Data analysis
  • Basic numerical skills
  • tables
  • Logical reasoning
  • numbers
  • spreadsheets
  • magnitudes
  • Graphic presentation charts
  • analytical and mental ability
  • numerical relation appreciation

Current Affairs & General Knowledge

  • Environment issues
  • Polity issues
  • Science and Technology
  • Any other current issues
  • Economic issues
  • History of India with special context to Indian freedom struggle movement
  • History of Punjab- 14th century onwards

Current Affairs & General Knowledge Including National Or International

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: cooperative society inspector syllabus, cooperative inspector recruitment, cooperative society inspector recruitment 2021, cooperative society sub-inspector exam date, registrar cooperative societies Haryana inspector salary, what is cooperative society sub-inspector, cooperative society Haryana sub-inspector job profile, sub-inspector general cat no 18 syllabus

 

13 December 2021 Current Affairs

0
13 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

13 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 13 December 2021 

Ques 1. When is the “International Mountain Day” celebrated every year around the world?
Ans. 11th December

Ques 2. Who has been given observer status to International Solar Alliance?
Ans. United Nations General Assembly

Ques 3. Invest India and which telecom company has recently launched the “Startup Innovation Challenge”?
Ans. Airtel

Ques 4. Which state has topped in the recently released India Skills Report 2022?
Ans. Maharashtra

Ques 5. In which kingdom will the country’s second world-class railway station be built?
C) Rajasthan

Ques 6. Who and Federal Bank has recently entered into an agreement for bancassurance?
Ans. Star Health Insurance

Ques 7. Recently who has been awarded the Ramanujam Prize 2021 for Young Mathematicians?
Ans. Professor Neena Gupta

Ques 8. Which kingdom government has approved the establishment of a Buddhist university?
Ans. Tripura

Ques 9. Who has been arranged as the new Executive Director of UNICEF?
Ans. Katherine Russell

Ques 10. From where did DRDO successfully test the Extended Version Pinaka-ER on 11th December 2021?
Ans. Chandipur Integrated Test Range

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC, current Affairs

List Of Railway Minister Of India

0
List Of Railway Minister Of India
Railway Minister Of India

List Of Railway Minister Of India

In this post, we share about the List Of Railway Minister Of India. It is a very important topic for railway exams.

Railway Minister Of India (1947 – Present)

S.No.  Minister Name Join Date Left Date
1. Ashraf Ali 2 Sep 1946 14 Aug 1947
2. John Mathai 15 Aug 1947 22 Sep 1948
3. N. Gopalaswami Ayyangar 22 Sep 1948 13 May 1952
4. Lal Bahadur Shastri 13 May 1952 7 Dec 1956
5. Jagjivan Ram 7 Dec 1956 10 Apr1962
6. Swaran Singh 10 Apr 1962 21 Sep 1963
7. H. C. Dasappa 21 Sep 1963 8 June 1964
8. S. K. Patil 9 June 1964 12 Mar 1967
9. C. M. Poonacha 13 Mar1967 14 Feb 1969
10. Ram Subhag Singh 14 Feb1969 4 Nov 1969
11. Panampilli Govinda Menon 4 Nov 1969 18 Feb1970
12. Gulzarilal Nanda 18 Feb 1970 17 Mar1971
13. K. Hanumanthaiya 18 Mar 1971 22 July 1972
14. T. A. Pai 23 July 1972 4 Feb1973
15. Lalit Narayan Mishra 5 Feb 1973 2 Jan 1975
16. Kamalapati Tripathi 11 Feb 1975 23 Mar 1977
17. Madhu Dandavate 26 Mar 1977 28 July 1979
18. T. A. Pai 30 July 1979 13 Jan 1980
19. Kamalapati Tripathi 14 Jan 1980 12 Nov 1980
20. Kedar Pandey 12 Nov1980 14 Jan 1982
21. Prakash Chandra Sethi 15 Jan 1982 2 Sep 1982
22. A. B. A. Ghani Khan Choudhury 2 Sep 1982 31 Dec 1984

23.

Bansi Lal

31 Dec 1984

4 June 1986

24. Mohsina Kidwai 24 June 1986 21 Oct 1986
25. Madhavrao Scindia 22 Oct 1986 1 Dec1989
26. George Fernandez 5 Dec 1989 10 Nov 1990
27. Janeshwar Mishra 21 Nov 1990 21 June 1991
28. C. K. Jaffer Sharief 21 June 1991 16 Oct 1995
29. Ram Vilas Paswan 1 June 1996 19 Mar1998
30. Nitish Kumar 19 Mar 1998 5 Aug 1999
31. Ram Naik 6 Aug 1999 12 Oct 1999
32. Mamata Banerjee 13 Oct 1999 15 Mar 2001
33. Nitish Kumar 20 Mar 2001 22 May 2004
34. Lalu Prasad Yadav  May 23, 2004  May 25, 2009
35. Mamata Banerjee May 26 ,2009 May 19 ,2011
36. Dinesh Trivedi 12 July 2011 14 Mar 2012
37. Mukul Roy 20 Mar 2012 21 Sep 2012
38. C. P. Joshi 22 Sep 2012 28 Oct 2012
39. Pawan Kumar Bansal 28 Oct 2012 10 May 2013
40. C. P. Joshi  May 11, 2013  June 16, 2013
41. Mallikarjun Kharge June 17, 2013  May 25, 2014
42. D. V. Sadananda Gowda May 26, 2014 9 Nov 2014
43. Suresh Prabhu 10 Nov 2014 3 Sep 2017
44. Piyush Goyal 4 Sep 2017 June 2021
45. Ashwini Vaishnav July 2021 Present

 

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: railway minister of India 2021 new name, first woman railway minister of India, who is the first railway minister of India, best railway minister of India, first railway minister of India Asaf Ali, railway minister of Karnataka, railway minister of Maharashtra, new railway minister.

12 December 2021 Current Affairs

0
12 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

12 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 12 December 2021 

Ques 1. Which IIT institute scientist Ropesh Goyal has won the “Young Geospatial Scientist” award?
Ans. IIT Kanpur

Ques 2. SBI and who has entered into an agreement to support the children of war veterans, prior-servicemen, and war widows?
Ans. Kendriya Sainik Board

Ques 3. Bhasha Sangam Mobile App has been launched with how many languages?
Ans. 22 languages

Ques 4. Dr. Suresh Jadhav, the executive director of which company, which played a role in the development of the Kovidshield vaccine, has passed away?
Ans. Serum Institute

Ques 5. Who has given observer status to the International Solar Alliance?
Ans. United Nations General Assembly

Ques 6. Which Chancellor of Germany has been elected by the Parliament of Germany after the Second World War, Olaf Scholz?
Ans. ninth

Ques 7. Which space agency has launched a new X-ray mission from Kennedy Space Center Florida?
Ans. NASA

Ques 8. Madhya Pradesh government has implemented a police commissioner system in Bhopal and in which city?
Ans. Indore

Ques 9. When is the World Children’s Fund Day celebrated?
Ans. 11 December

Ques 10. NITI Aayog has launched ‘e-Sawaari India Electric Bus Alliance’ in partnership with?
Ans. CESL and WRI India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

CISF ASI Syllabus 2021

0
CISF ASI Syllabus 2021
CISF ASI Syllabus 2021

CISF ASI Syllabus 2021

In this post, we are sharing CISF ASI Syllabus 2021 We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Central Industrial Security Force Assistant Sub Inspector Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Assistant Sub Inspector

CISF ASI 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. Numerical Ability 50  Marks
2. General Intelligence & Reasoning 50  Marks
3. General Awareness & Professional Knowledge 50  Marks
4. Comprehension and communication skills 50  Marks
Total  200 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 03 Hours 30 Minutes
  • Exam Type: Objective Type
  • Negative Marking: 0.25

CISF ASI 2021: Syllabus 

Numerical Ability

  • Time & Distance
  • Simple Interest
  • Compound Interest
  • Profit & Loss
  • Boats & Streams
  • Ratios & Proportions
  • Problems on Ages
  • Number System
  • LCM & HCF
  • Allegations & Mixtures
  • Problems on squares, cubes
  • Time & Work
  • Fundamental Operation
  • Permutations & Combinations

General Intelligence and Reasoning

  • Arithmetical Reasoning
  • Coding-Decoding
  • Venn diagrams
  • Blood Relations
  • Number Ranking
  • Arrangements
  • Cubes and Dice
  • Mathematical Operations
  • Figurative Classification
  • Number Series
  • Figural Pattern
  • Classification
  • Analogies
  • Non-Verbal Series
  • Arguments
  • Number Series
  • Alphabet Series
  • Number, Ranking & Time Sequence
  • Mirror Images
  • Decision Making
  • Figure Matrix Questions
  • Problem on Age Calculation
  • Inference
  • Analogy
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Directions
  • Grouping Identical Figures
  • Logical Venn Diagrams

General Awareness

  • Countries and Capitals
  • Books and Authors
  • Indian Culture
  • National and International current affairs
  • Political Science
  • National Dance
  • World organizations
  • Music & Literature
  • Famous Places in India
  • Economic problems in India
  • Important Dates
  • About India and its neighboring countries
  • Science and innovations
  • New inventions
  • Scientific observations

English

  • Usage of Articles
  • Antonyms
  • Reading Comprehension
  • Error Detection
  • Synonyms
  • Para Completion
  • Error Correction
  • Sentence Arrangements
  • Active voice & Passive voice
  • Passages
  • One word Substitutes
  • Vocabulary
  • Grammar
  • Parts of Speech
  • Idioms & Phrases
  • Fill in the blanks
  • Direct & Indirect Speech

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags:  ASI exam syllabus, CISF ASI physical test details, CISF ASI LDCE question paper pdf download, CISF ASI LDCE syllabus in Hindi, mp ASI syllabus 2021

11 December 2021 Current Affairs

0
11 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

11 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 December 2021 

Ques 1. What is the rank of India in the Asia Power Index 2021?
Ans. fourth

Ques 2. At what age has the world’s oldest Test cricketer Ilene Ashe passed away?
Ans. 110 years

Ques 3. “Kajuveli Wetland” declared 16th Bird Sanctuary by Environment Forest and Climate Change Minister Supriya Sahu, is located at?
Ans. Tamil Nadu

Ques 4. What is the rank of Finance Minister Nirmala Sitharaman in the list of the World’s 100 Most Powerful Women 2021?
Ans. 37th place

Ques 5. Which state of India’s famous teacher and Padma Shri awardee Nandu Kishore Prusty has passed away?
Ans. Odisha

Ques 6. Which organization has released the World Malaria Report 2021?
Ans. World Health Organization

Ques 7. How long has the Union Cabinet approved the “Prime Minister’s Residence
Has approved the expansion of the scheme “Gramin”?
Ans. March 2024

Ques 8. Which day is celebrated all over the world on 10th December?
Ans. world human rights day

Ques 9. Who has been appointed by the BCCI as the captain of the ODI format of the India team after the captaincy in T20?
Ans. Rohit Sharma

Ques 10. India’s Jhili Dalabehda has won the silver medal in how many kg categories of women’s Commonwealth Weightlifting Championship?
Ans. 49kg category

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC, c

Manipur Education Department Office Assistant Syllabus 2021

0
Manipur Education Department Office Assistant Syllabus 2021
Manipur Education Department Office Assistant Syllabus 2021

Manipur Education Department Office Assistant Syllabus 2021

In this post, we are sharing Manipur Education Department Office Assistant Syllabus 2021. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about MED Office Assistant Syllabus 2021 recruitment.

Post Name: Office Assistant

Selection Process

  • Written Test
  • Computer (Practical)

MED Office Assistant 2021: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Marks
1. Precise Writing Drafting, General English, and Essay 100 Marks
2. Computer 50 Marks
3. General Knowledge 50 Marks

 

Exam Type: Objective 

Manipur Education Dept. Office Assistant 2021: Syllabus 

Computer

  • Microsoft Outlook
  • The Internet
  • Microsoft Access
  • Introduction to Computer Science
  • MS Project, Microsoft Publisher
  • Boolean Algebra
  • MS PowerPoint
  • Computer Networks
  • Emerging Technologies and Web Publishing
  • PC Software and Office Automation
  • Database Management System
  • MS Word, Microsoft OneNote
  • Data Structures
  • Workplace Productivity Tools
  • MS Visio and MS Excel

General English

  • Spot the Error
  • Cloze Passage
  • Antonyms and their correct usage
  • Common Error
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Comprehension Passage
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • One word substitution
  • Fill in the Blanks
  • Idioms & Phrases
  • Shuffling of Sentence parts
  • Conversions
  • Sentence Rearrangement
  • Vocabulary
  • Grammar
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Improvement of Sentences
  • Synonyms/ Homonyms
  • Antonyms

General Knowledge

  • Languages
  • Authors
  • Flower
  • Defense
  • Culture
  • Awards
  • Religion
  • Neighbors
  • Capitals
  • Wars and
  • Heritage and Arts
  • Current Affairs
  • History
  • Anthem
  • Important National Facts
  • Championships
  • Dance
  • Monuments
  • Bird
  • Animal
  • Abbreviations
  • Discoveries
  • Full forms
  • Song
  • Flag
  • Diseases and Nutrition
  • Personalities
  • Freedom Movement
  • Inland Harbours
  • Currencies
  • Religion
  • Terms
  • Common Names
  • Winners
  • Soil
  • Number of Players
  • Rivers
  • Mountains
  • Ports

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: MED Office Assistant Syllabus 2021, Office Assistant Syllabus 2021, Manipur Education Office Assistant Syllabus 2021.

 

 

 

10 December 2021 Current Affairs

0
10 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

10 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 10 December 2021 

Ques 1. When is SAARC Charter Day observed?
Ans. 8 December

Ques 2. Who has been appointed as the head of the ‘Tri-Service Inquiry’ into the helicopter crash of CDS General Bipin Rawat?
Ans. Air Marshal Manvendra Singh

Ques 3. World’s oldest Test cricketer Ilene Ashe has passed away recently at what age?
Ans. 110 years

Ques 4. Which country has recently fined Amazon $1.3 billion for abuse of market dominance?
Ans. Italy

Ques 5. Who became the new Chancellor of Germany in place of Angela Merkel?
Ans. Olaf Scholz

Ques 6. Which state’s 16th Bird Sanctuary has been declared as the Kazuveli Wetlands recently?
Ans. Tamil Nadu

Ques 7. Who is the new President of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI-FICCI)?
Ans. Sanjeev Mehta

Ques 8. Recently Nand Kishore Pustry has passed away who was he?
Ans. teacher

Ques 9. What is the ranking of India in the Asia Power Index 2021?
Ans. 4th

Ques 10. Which day is celebrated all over the world on 10th December?
Ans. world human rights day

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent