Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 173

04 January 2022 Current Affairs

0
04 January 2022 Current Affairs
04 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

04 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 04 January 2022 

Ques 1. Recently who has been made the MD and CEO of Jammu and Kashmir Bank.
Ans. Baldev Prakash

Ques 2. America has taken Ethiopia and which country out of the duty-free trade program?
Ans. Mali Guinea

Ques 3. Recently who has received the Mumbai Press Club’s RedInk Award 2020?
Ans. Danish Siddiqui (Posthumous)

Ques 4. Which country has become the sixth country in the world to report more than 10 million Kovid 19 infections?
Ans. France

Ques 5. To whom has SBI Card recently been tied up for card tokenization?
Ans. With Paytm

Ques 6. Which state’s High Court has become the country’s first paperless court?
Ans. Kerala

Ques 7. Which country has India defeated recently in the final of the Under-19 Asia Cup 2021?
Ans. Sri Lanka

Ques 8. Sahitya Akademi has Elected Daya Prakash Sinha for Sahitya Akademi Award 2021 for which language?
Ans. Hindi

Ques 9. Which company has recently acquired a 100 percent stake in Ellis India and Green Investment?
Ans. Tech Mahindra

Ques 10. Where has the “Right to Pee” campaign been launched to improve the condition of public toilets?
Ans. Maharashtra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, Current affairs gk today, C, Current affairs daily, current affairs Hindi today, C, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, C

03 January 2022 Current Affairs

0
03 January 2022 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

03 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 03 January 2022 

Ques 1. Recently which person has been honored with the Tansen Samman?
Ans. Pt. Satish Vyas

Ques 2. Who has been inducted as Executive Director in Bank of Maharashtra?
Ans. Ashish Pandey

Ques 3. Indira Joseph Venniyur passed away recently, she was related to which field?
Ans. News Announcer

Ques 4. Who has started the 100-day reading campaign “Padhe Bharat”?
Ans. Dharmendra Pradhan

Ques 5. With whom has the Pimpri Chinchwad Municipal Corporation, Pune signed an agreement for the co-creation of India’s first Social Impact Bond (SIB)?
Ans. UNDP

Ques 6. Which state has approved Rs 9544 crore for Jal Jeevan Mission?
Ans. Jharkhand

Ques 7. Confederation of Indian Industry has demanded to include tourism in which schedule?
Ans. 7th

Ques 8. Who has celebrated its 64th Foundation Day on 1 January 2022?
Ans. DRDO

Ques 9. Who has been appointed as the new Chairman and CEO of the Railway Board?
Ans. VK Tripathi

Ques 10. Recently who has announced the winners under ASHA-India?
Ans. Narendra Modi

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in hindi pdf, current affairs recent

Khatu Shyam Ji Temple; Story & Details

0
Khatu Shyam Ji Temple
Khatu Shyam Ji Temple

Khatu Shyam Ji Temple

Khatu Shyam Ji Temple: भगवान श्री खाटू श्याम जी का मंदिर राजस्थान के शेखावाटी क्षेत्र के सीकर जिले में स्थित है। खाटूश्याम मंदिर एक पवित्र हिंदू मंदिर है। श्री खाटूश्याम जी को भगवान श्री कृष्ण का अवतार ही माना जाता है।

बाबा खाटू श्याम का मंदिर बहुत प्राचीन है और महाभारत के समकालीन माना जाता है, लेकिन वर्तमान मंदिर का निर्माण रूप सिंह चौहान और उनकी पत्नी नर्मदा कंवर ने 1027 ईस्वी में करवाया था।

मारवाड़ के शासक ठाकुर के देवन अभय सिंह ने 1720 ई. में ठाकुर के निर्देश पर मंदिर का जीर्णोद्धार कराया। इस समय मंदिर ने अपना वर्तमान आकार ले लिया और मूर्ति को गर्भगृह में बदल दिया गया। मूर्ति दुर्लभ पत्थरों से बनी है।

Khatu Shyam Ji: Story

द्वापर युग के अंतिम चरण में कौरवों और पांडवों ने हस्तिनापुर में शासन किया था। पांडवों के वनवास के दौरान भीम का विवाह हिडिम्बा से हुआ था। और उनका घटोत्कच नाम का एक पुत्र हुआ। घटोत्कच का विवाह कामकटंकटा से हुआ था। और उनका बर्बरीक नाम का एक पुत्र हुआ। जिन्हें माता भगवती जगदम्बा से अजेय होने का वरदान मिला था।

जब महाभारत युद्ध की रणभेरी हुई, तब वीर बर्बर युद्ध देखने की इच्छा से वह कुरु क्षेत्र की ओर चल पड़ा। और श्री कृष्ण के साथ बर्बरीक का मिलान किया गया जो रास्ते में थे।

और विप्र के पूछने पर उसने खुद को योद्धा और दाता बताया। एक परीक्षण के रूप में, उन्होंने पेड़ के एक-एक पत्ते को एक ही तीर से बांध दिया और श्री कृष्ण के चरणों के नीचे पत्ता बांधकर, तीर वापस तारक में चला गया।

जब श्री विपधारी विपधारी ने पूछा तो उन्होंने कहा कि मैं हारे हुए का समर्थन करूंगा। श्री कृष्ण ने कहा कि यदि आप दान हैं तो मातृभूमि के बलिदान के लिए अपना सिर दान में दें। फिर श्रीकृष्ण द्वारा अपना वास्तविक परिचय देने के बाद उन्होंने महाभारत युद्ध देखने की इच्छा व्यक्त की।

रात भर भजन-पूजन करने के बाद प्रात:काल फाल्गुन शुक्ल द्वादशी को स्नान कराकर श्रीकृष्ण को अपना सिर हाथ से दान कर दें। श्री कृष्ण ने उस मस्तक को युद्ध अवलोकन के लिए एक ऊँचे स्थान पर स्थापित कर दिया गया था ।

Khatu Shyam Ji: Fair

फाल्गुन मेला खाटूश्यामजी में मुख्य त्योहार है, यह फाल्गुन (फरवरी / मार्च) के महीने में, अष्टमी से द्वादशी (8 वें से 12 वें दिन), महान भारतीय त्योहार होली से सिर्फ 5 दिन पहले होता है।

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: khatu shyam Ji temple Rajasthan, khatu shyam mandir open or closed 2021, khatu shyam mandir open today, khatu shyam temple open, khatu shyam Ji booking, khatu shyam darshan, khatu shyam mandir Jaipur, khatu shyam mandir address

 

02 January 2022 Current Affairs

0
02 January 2022 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

02 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 02 January 2022 

Ques 1. Which state has been declared as a “disturbed area” by the central government for 6 more months under the AFSPA Act?
Ans. Nagaland

Ques 2. Which has become the most downloaded application in the world in the year 2021?
Ans. Tik Tok

Ques 3. Which kingdom has achieved the target of applying the first dose of Kovid to 100% of the population?
Ans. Telangana

Ques 4. Which medal has Nitesh Kumar won in the 4th Para-Badminton National Championship held in Bhubaneswar, Odisha?
Ans. Gold

Ques 5. IAS Praveen Kumar has been named as the Director-General and CEO of which institute?
Ans. Indian Institute of Corporate Affairs

Ques 6. Which state has approved Rs 15381 crore for Jal Jeevan Mission?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 7. Which nation has been included as a new member by the BRICS New Development Bank?
Ans. Egypt

Ques 8. Which Indian bowler has completed a Hundred wickets on foreign soil?
Ans. Jasprit Bumrah

Ques 9. Who has been arranged as the new Permanent Representative of India to the United Nations Conference on Disarmament?
Ans. Anupam Ray

Ques 10. The new commissioner of which Kolkata Police has been appointed?
Ans. Vineet Kumar Goel

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, C, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, CA

Artillery Centre Nasik Group C Syllabus 2022

0
Artillery Centre Nasik Group C Syllabus 2022
Artillery Centre Nasik Group C Syllabus 2022

Artillery Centre Nasik Group C Syllabus 2022

In this post, we are sharing Artillery Centre Nasik Group C Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Artillery Centre Nasik Syllabus 2022 recruitment.

Artillery Centre Nasik Group C 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Numerical Aptitude 25 Question 25 Marks
2. General Intelligence & Reasoning 25 Question 25 Marks
3. General Awareness 50 Question 50 Marks
4. General English 50 Question 50 Marks
Total  150 Question 150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 2 Hours
  • Exam Type: Objective Type
  • Negative Marking: 0.25 marks

Artillery Centre Nasik 2022: Syllabus

Numerical Aptitude

  • Averages
  • Profit and Loss
  • Ratio and Time
  • Decimals and Fractions
  • Number Systems
  • Ratio and Proportion
  • Mensuration
  • Fundamental arithmetical operations
  • Percentage
  • Time and Work
  • Use of Tables and Graphs
  • Discount
  • Time and Distance
  • Interest
  • Computation of Whole Numbers
  • Relationship between Numbers

General Intelligence

  • Arithmetical Number Series
  • Judgement
  • Discriminating Observation
  • Analysis
  • Verbal and Figure Classification
  • Non-Verbal Series
  • Decision Making
  • Analytical Functions
  • Similarities and Differences
  • Problem Solving
  • Space Visualization
  • Relationship Concepts
  • Arithmetical Computation
  • Visual Memory
  • Analogies
  • Abstract Ideas and Symbols

Reasoning

  • Analogy
  • Number Series
  • Figure Matrix Questions
  • Arguments
  • Arithmetical Reasoning
  • Ven Diagram
  • Decision Making
  • Mirror Images
  • Number Ranking
  • Inference
  • Grouping Identical Figures
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Blood Relations
  • Coding and Decoding
  • Alphabet Series
  • Problem on Age Calculation

General Awareness

  • Culture
  • Geography
  • Sports
  • Current events
  • Scientific Research
  • Economic scene
  • General polity
  • History
  • Indian Constitution
  • Neighbouring Countries

General English

  • Comprehension
  • Decision Making
  • Sentence Completion/ Fillers
  • Functional Grammar And Vocabulary
  • Paragraph Completion
  • Sentence Improvements
  • Reading Sentence Arrangement
  • Word Usage Common Errors
  • Sentence Reproduction
  • Idioms –Phrases
  • One Word Substitution
  • Synonyms/ Antonyms
  • Fill In The Blanks

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Artillery Centre Nasik Group C Syllabus.

 

 

01 January 2022 Current Affairs

0
01 January 2022 Current Affairs
01 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

01 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 01 January 2022

Ques 1. Which IIT has emerged as the best institute under the category “CFTIs, Central Universities, and Institutions of National Importance” in ARIIA 2021?
Ans. IIT Madras

Ques 2. The Governor of which kingdom has inaugurated the road named Prime Minister Modi?
Ans. Sikkim

Ques 3. Who has become the 5th Indian bowler to take 200 wickets in the Test?
Ans. Mohammed Shami

Ques 4. Which state has been on top in implementing the Shyama Prasad Mookerjee Ruben Mission?
Ans. Telangana

Ques 5. Violet Barua has recently become the first woman Inspector General of which kingdom police?
Ans. Assam

Ques 6. Durga Shankar Mishra has become the new Chief Secretary of which kingdom?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 7. Who will chair the Counter-Terrorism Committee in January 2022?
Ans. India

Ques 8. Which country has introduced the world’s first dual-turn vehicle?
Ans. Japan

Ques 9. Who has been arranged as the next Permanent Representative of India to the United Nations Conference on Disarmament in Geneva?
Ans. Anupam Rai

Ques 10. Which bank has started Green Fixed Deposit?
Ans. IndusInd Bank

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

OSCB Junior Manager Syllabus 2022

0
OSCB Junior Manager Syllabus 2022
OSCB Junior Manager Syllabus 2022

OSCB Junior Manager Syllabus 2022

In this post, we are sharing OSCB Junior Manager Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Odisha State Co-Operative Bank Ltd Junior Manager Syllabus 2022 recruitment.

OSCB Junior Manager 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Ques. Marks
1. Quantitative Aptitude 50 Question 50 Marks
2. Reasoning & Computer 50 Question 50 Marks
3. General & Financial Awareness 50 Question 50 Marks
4. English 50 Question 50 Marks
Total  200 Question 200 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 135 Minutes
  • Negative marking: 0.25

OSCB Junior Manager 2022: Syllabus

Quantitative Aptitude

  • Pipes and Cisterns
  • Mixtures and Allegations
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Time and Distance
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Profit and Loss
  • Mensuration
  • Permutations and Combinations
  • Time and Work Partnership
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Ratio and Proportion
  • Percentages
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Odd Man Out
  • Averages
  • Indices and Surds
  • Simplification and Approximation
  • Volumes
  • Probability
  • Quadratic Equations
  • Compound Interest

Computer Aptitude

  • Computer Networks
  • Database Management System
  • Introduction to Computer Science
  • MS Word, Microsoft OneNote
  • Boolean Algebra
  • Microsoft Access
  • Emerging Technologies and Web Publishing
  • Microsoft Outlook
  • PC Software and Office Automation
  • MS Visio and MS Excel
  • Data Structures
  • Workplace Productivity Tools
  • MS Project, Microsoft Publisher
  • The Internet
  • MS PowerPoint

Reasoning

  • Decision Making
  • Arithmetical Reasoning
  • Coding and Decoding
  • Number Ranking
  • Mirror Images
  • Problem on Age Calculation
  • Number Series
  • Inference
  • Figure Matrix Questions
  • NonVerbal Series
  • Test of Direction Sense
  • Blood Relations
  • Alphabet Series
  • Arguments
  • Ven Diagram
  • Analogy
  • Grouping Identical Figures

General & Financial Awareness

  • World organizations
  • Books and Authors
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • National Dance
  • Political Science
  • Music & Literature
  • Countries and Capitals
  • National and International current affairs
  • Famous Places in India
  • Economic problems in India
  • Economic problems in India
  • Important Dates
  • Geography of India
  • About India and its neighboring countries
  • Science and innovations
  • New inventions
  • National Dance

English

  • Substitution
  • Completion
  • Sentence Improvement
  • Fill in the blanks
  • Para Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Substitution
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Sentence Arrangement

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Does OSCB Syllabus available with Exam Pattern? Where can I download OSCB Syllabus PDF?, OSCB Junior Manager Syllabus, OSCB Junior Manager 2022, OSCB Junior Manager Exam Pattern 2022, Odisha State Co-Operative Bank Ltd.

31 December 2021 Current Affairs

0
31 December 2021 Current Affairs
Current Affairs

Current Affairs

31 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

31 December 2021 Current Affairs

Ques 1. Recently which country has introduced the world’s first dual-mode vehicle.
Ans. Japan

Ques 2. Where has it been announced to establish Atal Park and Memorial Center recently?
Ans. Gurugram Haryana

Ques 3. Who has been appointed as MD & CEO of Equitas Small Finance Bank?
Ans. Vasudevan Pathgi Narasimhan

Ques 4. Recently in which state Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Renukaji Dam project.
Ans. Himachal Pradesh

Ques 5. The Central Government has constituted a high-level committee to remove AFSPA from which state?
Ans. Nagaland

Ques 6. Which testing laboratory has re-accredited WADA?
Ans. National Dope Testing Laboratory

Ques 7. Atul Kumar Goyal has been appointed as the new MD & CEO of which bank?
Ans. PNB

Ques 8. Who is the Director-General of Forests and Special Secretary recently?
Ans. CP Goyal

Ques 9. Who will chair the Anti-Terrorism Committee of the United Nations Security Council?
Ans. India

Ques 10. Recently, in which IIT, Prime Minister Modi has launched a blockchain-based digital degree.
Ans. Kanpur

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question

Bombay High Court Clerk Syllabus 2022

0
Bombay High Court Clerk Syllabus 2022
Bombay High Court Clerk Syllabus 2022

Bombay High Court Clerk Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Bombay High Court Clerk Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Bombay High Court Syllabus 2022 recruitment.

Selection process

  • Offline exam
  • English Typing Test
  • Interview/Viva-voce
  • Document Verification

Bombay High Court Clerk 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. General knowledge 10 Marks
2. Computer 10 Marks
3. Marathi 10 Marks
4. English 20 Marks
5. Arithmetic 20 Marks
6. General Intelligence 20 Marks
Total  90 Marks
7. Viva test 40
8. English Typing Test 20
Total Marks 150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 1 Hour
  • Negative Marking: 1/4
  • Exam Type: Objective

Bombay High Court 2022: Syllabus 

General knowledge

  • Indian Economy
  • History – India & World
  • Indian Constitution
  • Geography – Maharashtra
  • Indian Polity
  • Science & Technology
  • Indian Geography
  • Environmental Issues
  • Current Affairs – National & International

Computer

  • Microsoft Word
  • The hardware of the Computer
  • MS Windows
  • Operating Systems
  • Fundamentals of Computer
  • Microsoft Office
  • Internet & its usage
  • Excel
  • PowerPoint

Marathi

  • Tenses
  • Vocabulary
  • Synonyms
  • Comprehension
  • Fill in the Blanks
  • Transformation of Sentences
  • Usage of Words
  • Grammar
  • Idioms & Phrases
  • Antonyms

English

  • Vocabulary
  • Fill in the Blanks
  • Comprehension
  • Active & Passive Voice
  • Direct & Indirect Speech
  • Transformation of Sentences
  • One Word Substitution
  • Antonyms
  • Idioms & Phrases
  • Tenses
  • Synonyms

Arithmetic

  • Profit & Loss
  • Number Systems
  • Averages
  • Percentages
  • Time & Distance
  • Problems on Ages
  • Ratios & Proportions
  • Interest
  • Data Interpretation
  • Time & Work
  • Discount
  • Pipes & Cisterns
  • Mixtures & Allegations

General Intelligence

  • Syllogisms
  • Clocks & Calendars
  • Differences
  • Statements & Conclusions
  • Number Series
  • Data Sufficiency
  • Alphabet Series
  • Coding & Decoding
  • Analogies
  • Directions
  • Similarities
  • Blood Relations
  • Figure Series

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Maharashtra high court

 

30 December 2021 Current Affairs

0
30 December 2021 Current Affairs
30 December 2021 Current Affairs

Current Affairs

30 December 2021 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 30 December 2021 

Ques 1. P . Ravi Kumar has been appointed as the new Chief Secretary of which kingdom?
Ans. Karnataka

Ques 2. Who has been appointed as the CEO of Energy Efficiency Surveys Ltd.?
Ans. Radhika Jha

Ques 3. Which actor has been honored with the ‘Humanitarian Award 2020’ by the country of Norway?
Ans. Sonu Sood

Ques 4. Which former diplomat has been made the nation’s new Deputy National Security Advisor?
Ans. Vikram Misri

Ques 5. Who has been awarded the ‘ICC Men’s Test Cricketer of the Decade’?
Ans. Steve Smith

Ques 6. Who has won the Vijay Hazare Trophy 2021?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 7. Which footballer has been honored with the ‘Player of the Century Award 2020’?
Ans. Cristiano Ronaldo

Ques 8. Who has won the Global Environment and Climate Action Citizen Award 2021?
Ans. Viral Desai

Ques 9. The book I Came Upon a Lighthouse has been launched, who has written this book?
Ans. Shantanu Naidu

Ques 10. Who has written a new book titled The Modi Gambit: Decoding Modi 2.0?
Ans. Sanju Verma

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent