Friday, October 31, 2025
Home Blog Page 171

16 January 2022 Current Affairs

0
16 January 2022 Current Affairs
16 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

16 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 16 January 2022 

Ques 1. Which of the Army’s Raising Day has been celebrated recently on 15 January?
Ans. 74th Foundation Day

Ques 2. Who has been selected for the 16th Queens Battle Relay?
Ans. Vinisha Umashankar

Ques 3. According to the recent report, what percentage of India’s area is covered by forest and tree cover.
Ans. 24.62 percent

Ques 4. Which bank has bound up with Minkasupay for biometric-based banking payment?
Ans. Axis Bank

Ques 5. Where has ISRO successfully tested the cryogenic engine for the Gaganyaan rocket?
Ans. ISRO Propulsion Complex, Mahendragiri, Tamil Nadu

Ques 6. Dion Landor has passed away, who was he?
Ans. Athlete

Ques 7. Which country will buy BrahMos cruise missiles from India?
Ans. Philippines

Ques 8. Which kingdom Kumbalangi village has become India’s first sanitary napkin-free village?
Ans. Kerala

Ques 9. In whose memory Army Day is celebrated every year on 15 January.
Ans. In memory of KM Cariappa

Ques 10. Who has been appointed as the chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?
Ans. Raghuvendra Tanwar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2020 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

 

15 January 2022 Current Affairs

0
15 January 2022 Current Affairs
15 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

15 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 15 January 2022 

Ques 1. Recently South Korean company the Adani Group has signed an agreement to develop a steel mill.
Ans. With POSCO

Ques 2. Who has been appointed by the Australian wine brand Jacobs Creek as its brand ambassador?
Ans. Mithali Raj

Ques 3. What percent of India’s GDP rate has been estimated by the United Nations in the financial year 2022.
Ans. 6.5%

Ques 4. Who has become the initial Indian female shuttler to become the junior number one player
Ans. Tasmin Mir

Ques 5. When is Armed Forces Veterans Day observed?
Ans. 14 January

Ques 6. S Rameson has passed away, who was he?
Ans. Poet

Ques 7. Who has been named the best private sector bank in India at the Global Private Bank Awards 2021?
Ans. HDFC Bank

Ques 8. According to the India State of Forest Report 2021, where is the maximum forest in terms of area?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. In which country has the new variant of Corona, DeltaCron has been detected.
Ans. Cyprus

Ques 10. Who has been appointed as the new Chief of ISRO?
Ans. S Somnath

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, Current Affairs

14 January 2022 Current Affairs

0
14 January 2022 Current Affairs
14 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

14 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 14 January 2022 

Ques 1. Recently UBS Securities has estimated India’s GDP in FY 2022.
Ans. 9.1 percent

Ques 2. Which mission has been launched by the Railway Protection Force to track the lost luggage?
Ans. Mission Amanat

Ques 3. What is the rank of India in the recently released Henley Passport Index 2022?
Ans. 83rd place

Ques 4. Who has inaugurated the new campus of the Institute of Classical Tamil in Chennai?
Ans. Narendra Modi

Ques 5. Who has been appointed as the chairperson of the committee constituted to investigate the Prime Minister’s security?
Ans. Indu Malhotra

Ques 6. Chandrashekhar Patil has passed away, who was he?
Ans. writer

Ques 7. Recently India’s oldest bear Rose has passed away in which national park.
Ans. Van Vihar National Park, Bhopal

Ques 8. Who has won the ICC Player of the Month Award for the month of December?
Ans. Ejaz Patel

Ques 9. Recently who has been made the head of the Indian Space Research Organization (ISRO).
Ans. S. to Somnath

Ques 10. Who has been awarded the 12th Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award?
Ans. Harshali Malhotra

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2020 in Hindi.

 

OPTCL JMT Syllabus 2022

0
OPTCL JMT Syllabus 2022
OPTCL JMT Syllabus 2022

OPTCL JMT Syllabus 2022

In this post, we are sharing OPTCL JMT Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Odisha Power Transmission Corporation Limited Junior Management Trainees Syllabus 2022 recruitment.

OPTCL JMT 2022: Exam Pattern

S.No.  Subject Name  weightage of Questions
1. Subject Knowledge 80 %
2. English Knowledge 10 %
3. General Knowledge & Reasoning 10 %

 

Important Points

  • Time Duration: 03 Hours
  • No Negative Marking

OPTCL Junior Management Trainees 2022: Syllabus

Electrical

  • Switch, Gear & Protection
  • Power System Protection
  • Electrical Instrumentation
  • Analog & Digital Electronics
  • Power System Analysis
  • Electromagnetic Theory
  • Network Analysis
  • Electronic Devices
  • Control System
  • Electrical Machines
  • Power Electronics & Drives

General Knowledge

  • Current Affairs
  • Sports
  • Countries and Capitals
  • Inventions and Discoveries
  • Rivers, Lakes and, Seas
  • Civics
  • Indian History
  • Famous Books & Authors
  • Indian Parliament
  • Geography
  • Biology
  • Artists
  • Literature
  • Heritage
  • Indian Politics
  • Environmental Issues
  • Indian Economy
  • Famous Places in India
  • Tourism
  • General Science
  • Famous Days & Dates

English

  • Active Voice and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Prepositions
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Synonyms
  • Fill in the blanks
  • Sentence Improvement
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Joining Sentences
  • Antonyms
  • Sentence Arrangement
  • Para Completion
  • Sentence Completion
  • Idioms and Phrases

Reasoning

  • Cubes and Dice
  • Analogy
  • Statements & Arguments
  • Embedded Figures
  • Clocks & Calendars
  • Arithmetical Reasoning
  • Non-Verbal Series
  • Decision Making
  • Coding-Decoding
  • Number Ranking
  • Alphabet Series
  • Directions
  • Mirror Images
  • Data Interpretation
  • Number Series
  • Statements & Conclusions
  • Syllogism
  • Blood Relations

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: OPTCL mt previous year question paper, OPTCL interview questions, OPTCL mt electrical question paper 2016, OPTCL previous year question paper, OPTCL previous year question paper law, OPTCL mock test

13 January 2022 Current Affairs

0
13 January 2022 Current Affairs
13 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

13 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 13 January 2022 

Ques 1. Recently, in whose memory National Youth Day has been celebrated on 12 January 2022.
Ans. In memory of Swami Vivekananda

Ques 2. Where has the BWF 2022 Yonex Sunrise India Open tournament started?
Ans. New Delhi

Ques 3. Recently which country’s all-rounder Chris Morris has announced his retirement from cricket.
Ans. South Africa

Ques 4. Which has been recorded as the 5th warmest year in the European Union report?
Ans. 2021

Ques 5. Recently who has been honored with the 12th Bharat Ratna Dr. Ambedkar Award 2022.
Ans. Harshali Malhotra

Ques 6. Who has been appointed as its brand ambassador by the online insurance stage “Renewbuy”?
Ans. Rajkumar Rao

Ques 7. Recently which mission has been launched by Indian Railways to track the lost luggage of railway passengers.
Ans. Mission Amanat

Ques 8. Which kingdom government has increased the benefit of maternity leave from 90 days to 180 days?
Ans. Odisha

Ques 9. Where will India’s first heli-hub be set up recently?
Ans. Gurugram (Haryana)

Ques 10. Recently which state has been ranked first in the India Skills 2021 National Competition.
Ans. Odisha

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, C

GMRC Non Executive Syllabus 2022

0
GMRC Non Executive Syllabus 2022
GMRC Non Executive Syllabus 2022

GMRC Non-Executive Syllabus 2022

In this post, we are sharing GMRC Non-Executive Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Metro Rail Corporation Non-Executive Syllabus 2022 recruitment.

GMRC Non-Executive 2022: Exam Pattern

For Junior Engineer/ Station Controller/ Train Operator

S.No. Subject Name No. Of Question
1. General English 20 Question
2. Quantitative Aptitude 20 Question
3. Gujarati Language 20 Question
4. Logical ability & Reasoning 20 Question
5. Technical Knowledge 40 Question
Total  120 Question

 

Important Point

  • Time Duration: 02:00 Hours

For Maintainer

S.No. Subject Name No. Of Question
1. General English 15 Question
2. Quantitative Aptitude 10 Question
3. Gujarati Language 20 Question
4. Logical ability & Reasoning 15 Question
5. Technical Knowledge 40 Question
Total  120 Question

 

Important Point

  • Time Duration: 02:00 Hours
  • Negative Marking: 1/4 (One Fourth)

Gujarat Metro Rail Corporation Non-Executive 2022: Syllabus

General English

  • Synonyms
  • Active and Passive Voice
  • Substitution
  • Antonyms
  • Sentence Improvement
  • Passage Completion
  • Para Completion
  • Substitution
  • Completion
  • Transformation
  • Sentence
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Joining Sentences
  • Spotting Errors
  • Prepositions
  • Sentence Arrangement
  • Fill in the blanks
  • Idioms and Phrases
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)

Gujarati language

  • Prepositions
  • Active and passive voice
  • English Language
  • Model auxiliaries
  • Pronouns
  • Common errors of usage
  • Vocabulary
  • Articles
  • Conjunctions and Question tag
  • A degree of adjectives
  • Antonyms
  • Usage of the can may should etc
  • Adjectives

Quantitative aptitude

  • Permutations and Combinations
  • Volumes
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Mensuration
  • Problems on Trains
  • Time and Work Partnership
  • Areas
  • Races and Games
  • Numbers and Ages
  • Mixtures and Allegations
  • Ratio and Proportion
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Time and Distance
  • Pipes and Cisterns
  • Simplification and Approximation
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Averages
  • Percentages
  • Compound Interest
  • Profit and Loss
  • Odd Man Out
  • Quadratic Equations
  • Probability
  • Indices and Surds

Logical ability & Reasoning

  • Analogy
  • Ven Diagram
  • Number Ranking
  • Problem on Age Calculation
  • Decision Making
  • Mirror Images
  • Arithmetical Reasoning
  • Inference
  • Grouping Identical Figures
  • Coding and Decoding
  • Test of Direction Sense
  • Number Series
  • Arguments
  • Figure Matrix Questions
  • Blood Relations
  • Alphabet Series
  • NonVerbal Series

Technical Knowledge

  • Mechanical Engineering
  • Electrical Engineering
  • Civil Engineering

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: set syllabus, post office exam syllabus, railway exam syllabus, SSC exam syllabus 2021

12 January 2022 Current Affairs

0
12 January 2022 Current Affairs
12 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

12 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. C

Current Affairs 12 January 2022 

Ques 1. When is World Hindi Day celebrated?
Ans. January 10

Ques 2. Recently, who has been selected for the National Award by the Indian Council of Medical Research?
Ans. Satish Adiga

Ques 3. Which nation has started luxury train service with the help of India?
Ans. Sri Lanka

Ques 4. Recently World Rapid Chess Championship 2021 Nodirbek Abdusatorov has won, he belongs to which country.
Ans. Uzbekistan

Ques 5. Which kingdom government has declared four villages near the Nepal border as revenue villages?
Ans. Uttar Pradesh

Ques 6. When has the National Human Trafficking Awareness Day been celebrated recently?
Ans. 11th January

Ques 7. Where has the new covid-19 variant named Deltacrone been found?
Ans. Cyprus

Ques 8. Recently which film has received the Best Film Award at the Golden Globe Awards 2022.
Ans. The Power of the Dog

Ques 9. Where is the Losang Festival celebrated?
Ans. Sikkim

Ques 10. Who has recently won the Adelaide International 1 Tennis Tournament of 2022?
Ans. Gail Monfils

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today,C

 

Wipro WILP Syllabus 2022

0
Wipro WILP Syllabus 2022
Wipro WILP Syllabus 2022

Wipro WILP Syllabus 2022

In this post, we are sharing Wipro WILP Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Wipro Work Integrated Learning Program Syllabus 2022 recruitment.

Wipro WILP 2022: Exam Pattern

S.No. Section Name Subject Name No. Of Question
1.  

Aptitude Test

Verbal 20 Question
2. Analytical 20 Question
3. Quantitative 20 Question
4. Written Communication Test 1 Question
Total 61 Question

 

Important Point

  • Time Duration: 80 Minutes

Wipro Work Integrated Learning Program 2022: Syllabus

Analytics

  • Directional Sense
  • Data sufficiency
  • Selection decision tables
  • Logical word sequence
  • Blood Relation
  • Number series pattern recognition
  • Coding deductive logic
  • Objective Reasoning
  • Analogy and Classification Pattern Recognition
  • Coding Pattern

Verbal

  • Error Identification
  • Antonyms
  • Contextual Vocabulary
  • Subject-Verb Agreement
  • Tenses & Articles
  • Synonyms
  • Inferential and Literal Comprehension
  • Speech & Voices
  • Sentence Improvement & Construction
  • Contextual Vocabulary
  • Preposition & Conjunctions
  • Comprehension ordering

Quantitative

  • Time, Speed, and Distance
  • Inverse
  • Divisibility
  • Simple and Compound Interest
  • LCM & HCF
  • Probability
  • Numbers, decimal fractions, and power
  • Permutation and Combinations
  • Logarithms
  • Profit and Loss

Wipro Written Communication Test

  • Women empowerment
  • Technology has made humans slaves
  • Digital India
  • Terrorism
  • Indian Education Vs Foreign Education
  • Hard work Or Smartwork
  • Covid 19
  • Online Classes Vs Offline Classes
  • Climate Change
  • GST Bill
  • Child Labour

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: Wipro WILP syllabus 2021, Wipro WILP exam date 2021, Wipro WILP previous year questions pdf, Wipro WILP 2021, Wipro test pattern 2022, Wipro WILP 2022, Wipro WILP 2021 question paper, Wipro WILP mock test

11 January 2022 Current Affairs

0
11 January 2022 Current Affairs
11 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

11 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 11 January 2022 

Ques 1. Recently when is World Hindi Day celebrated?
Ans. 10 January 2022

Ques 2. Which nation cricket team’s interim coach Saqlain Mushtaq has resigned from his post?
Ans. Pakistan

Ques 3. Who is the interim head of the Insolvency and Bankruptcy Board of India recently?
Ans. Navrang Saini

Ques 4. The UP government has announced to name Mainpuri Sainik School after whom?
Ans. General Bipin Rawat

Ques 5. Recently, from which day the Prime Minister has announced to celebrate Veer Bal Diwas every year.
Ans. Every year on 26th December

Ques 6. In which kingdom the first toy manufacturing “Kopal Toy Cluster” has been announced?
Ans. Karnataka

Ques 7. Where is Namsung festival celebrated recently?
Ans. Sikkim

Ques 8. Which space agency has deployed the world’s most powerful telescope in space?
Ans. NASA

Ques 9. Recently which two countries have signed a defense agreement to counter China.
Ans. Australia and Japan

Ques 10. The Managing Director of Rotomac Group has departed away, what was his name?
Ans. Vikram Kothari

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

10 January 2022 Current Affairs

0
10 January 2022 Current Affairs
10 January 2022 Current Affairs

Current Affairs

10 January 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 10 January 2022 

Ques 1. Recently VK Bhavra has been appointed as the new DGP of which state?
Ans. Punjab

Ques 2. Recently which space agency has deployed the world’s most powerful telescope in space on 8 January 2022.
Ans. NASA (launch date- on 25 December 2021)

Ques 3. Recently who has taken over as the 20th IG of Assam Rifles (North)?
Ans. Vikas Lakhera

Ques 4. Recently who has launched the country’s first mobile honey processing van?
Ans. Khadi and Village Industries Commission

Ques 5. With which foundation did the World Food Program recently sign an agreement?
Ans. Akshaya Patra Foundation

Ques 6. Recently with whom the Jammu and Kashmir governments has signed an MoU in Dubai for an investment of $100 million in the state, under which hotels and commercial cum residential complexes will be built.
Ans. With Century Financial

Ques 7. Recently which country has banned child marriage by making it a law?
Ans. Philippines

Ques 8. Recently Vikram Kothari has passed away in January 2022, he is the owner of which company.
Ans. Rotomac

Ques 9. Who is the author of the recently launched book “Gandhi’s killers: The making of Nathuram Godse and his idea of India”?
Ans. Dhirendra Jha

Ques 10. When was the birth anniversary of Guru Gobind Singh, the tenth Guru of Sikhs celebrated recently?
Ans. 9 January 2022

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs 2020 questions and answers, current affairs 2021, current affairs adda 247, current affairs of India, current affairs India, current affairs pdf, current affairs 2019, current affairs questions