Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 165

OSSSC Laboratory Technician Syllabus 2022

0
OSSSC Laboratory Technician Syllabus 2022
OSSSC Laboratory Technician Syllabus 2022

OSSSC Laboratory Technician Syllabus 2022

In this post, we are sharing the OSSSC Laboratory Technician Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Odisha Sub-ordinate Staff Selection Commission Laboratory Technician Syllabus 2022 recruitment.

OSSSC Laboratory Technician 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. DMLT Questions 60 Question 60 Marks
2. Practical Skill-based questions 25 Question 25 Marks
3. Arithmetic HSC Standard 10 Question 10 Marks
4. English HSC Standard 5 Question 5 Marks
Total  100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 2 Hrs.

Odisha SSSC Laboratory Technician 2022: Syllabus

DMLT

  • Biomedical waste management
  • Clinical Pathology (Body Fluids) and Parasitology
  • Safety and First Aid
  • Clinical Biochemistry
  • Basic of Laboratory Equipment and Basic Chemistry
  • Immunology
  • Histopathology and Cytology
  • General Anatomy & Physiology
  • Basic Hematology
  • Clinical Biochemistry, Clinical Microbiology
  • Advance Diagnostic Techniques
  • Blood Banking and Immune Hematology

Arithmetic

  • Pipes and Cisterns
  • Compound Interest
  • Quadratic Equations
  • Odd Man Out
  • Simple Interest
  • Numbers and Ages
  • Averages
  • Probability
  • Mensuration
  • Profit and Loss
  • Problems on Numbers
  • Time and Distance
  • Percentage
  • Simple Equations
  • Permutations and Combinations
  • Races and Games
  • Boats and Streams
  • Simplification and Approximation
  • Mixtures and Allegations
  • Indices and Surds
  • Volumes
  • Time and Work Partnership
  • Problems on Trains
  • Areas
  • Ratio and Proportion
  • Problems on LCM and HCF

English

  • Prepositions
  • Substitution
  • Sentence Improvement
  • Antonyms
  • Synonyms
  • Completion
  • Spelling Test
  • Active and Passive Voice
  • Sentence Arrangement
  • Substitution
  • Passage Completion
  • Idioms and Phrases
  • Sentence
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Spotting Errors
  • Transformation
  • Para Completion
  • Fill in the blanks

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: lab technician, lab technician job, medical laboratory technician

22 February 2022 Current Affairs

0
22 February 2022 Current Affairs
22 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

22 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 22 February 2022 

Ques 1. When is World Social Justice Day celebrated?
Ans. 20 February 2022

Ques 2. Who has got the Best Actor Award?
Ans. Ranveer Singh

Ques 3. Who is the author of the recently launched book A Nation to Protect?
Ans. Priyam Gandhi Modi

Ques 4. Which state government has unveiled a new biotechnology policy?
Ans. Gujarat

Ques 5. Dadasaheb Phalke Award 2022 Which film has won the Film of the Year award?
Ans. Pushpa: The Rise

Ques 6. Who have appointing as the new director of the Institute of Economic Development?
Ans. Chetan Ghat

Ques 7. Where has the Dung-Dhan Plant been inaugurated?
Ans. Indore

Ques 8. Ravish Tiwari has passed away, he belongs to which field.
Ans. Journalist

Ques 9. Which country will chair the G20 for the first time from December 1, 2022, to November 30, 2023?
Ans. India

Ques 10. The Government of India has tied up with the World Bank for how much loan for the implementation of the reward project.
Ans. $115 million

Ques 11. Which ministry has been launched the “Beneficiaries se Baru” initiative?
Ans. Ministry of Housing and Urban Affairs

Ques 12. Which scheme has been launched by the central government to establish India as a global source of the health sector?
Ans. Heal by India

Ques 13. Who has become the first player to score a triple century in a first-class debut match?
Answer: Sakibul Ghani of Bihar

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

VCBL PO Syllabus 2022

0
VCBL PO Syllabus 2022
VCBL PO Syllabus 2022

VCBL PO Syllabus 2022

VCBL PO Syllabus 2022: In this post, we are sharing the VCBL Probationary officers Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Visakhapatnam Cooperative Bank Limited Probationary officers Syllabus 2022  recruitment.

VCBL PO 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Quantitative Aptitude 40 Question 40 Marks
2. Reasoning Ability, Computer Aptitude, and General Banking 40 Question 40 Marks
3. General English 40 Question 40 Marks
4. English Descriptive 3 Question 30 Marks
Total 123 Question 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 180 Minutes

VCBL Probationary officers 2022: Syllabus 

Quantitative Aptitude

  • Ratio and Proportion
  • Problems on L.C.M and H.C.F
  • Races and Games
  • Boats and Streams
  • Simple Interest
  • Pipes and Cisterns
  • Time and Work Partnership
  • Areas
  • Profit and Loss
  • Numbers and Ages
  • Time and Distance
  • Indices and Surds
  • Permutations and Combinations
  • Percentages
  • Simplification and Approximation
  • Averages
  • Problems on Trains
  • Simple Equations
  • Problems on Numbers
  • Compound Interest
  • Probability
  • Quadratic Equations
  • Odd Man Out
  • Volumes
  • Mixtures and Allegations
  • Mensuration

Computer Aptitude

  • Direction Sense
  • Input-Output
  • Coding-Decoding
  • Seating Arrangement
  • Puzzles
  • Syllogism
  • Logical Reasoning (Verbal Reasoning)
  • Blood relation

General Banking

  • List of Governors in India
  • Important Dates
  • Indian Dance Forms
  • Famous Books & Authors
  • Wildlife Sanctuaries in India
  • ICC Cricket World Cup Winners List
  • Cabinet Ministers
  • Country, Capital, and Currency
  • Dams in India
  • Stadiums in India
  • Neighboring Countries of India
  • Government Schemes
  • National Parks in India
  • State and Capital

Reasoning Ability

  • Alphabet Series
  • Number Ranking
  • Arithmetical Reasoning
  • Figure Matrix Questions
  • Inference
  • Non-Verbal Series
  • Analogy
  • Problem on Age Calculation
  • Number Series
  • Test of Direction Sense
  • Arguments
  • Mirror Images
  • Blood Relations
  • Ven Diagram
  • Coding and Decoding
  • Grouping Identical Figures

General English

  • Shuffling of Sentence parts
  • One-word substitution
  • Spellings/ Detecting Mis-spelt words
  • Shuffling of Sentences in a passage
  • Active/ Passive Voice of Verbs
  • Fill in the Blanks
  • Cloze Passage
  • Conversions
  • Spot the Error
  • Grammar
  • Sentence Rearrangement
  • Improvement of Sentences
  • Common Error
  • Antonyms
  • Synonyms/ Homonyms
  • Idioms & Phrases
  • Vocabulary
  • Comprehension Passage
  • Antonyms and their correct usage

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: visakhapatnam cooperative bank recruitment 2022 syllabus, visakhapatnam cooperative bank recruitment 2021 results, vcbl mobile app, vcbl po previous question papers, www.vcbl.in notification 2021, vcbl recruitment 2022 notification, vcbl net banking, vcbl exam date 2020

21 February 2022 Current Affairs

0
21 February 2022 Current Affairs
21 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

21 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam. CA

Current Affairs 21 February 2022 

Ques 1. Which state government has recently partnered with Sky Year for the delivery of medicines?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 2. When is Soil Health Card Day celebrated?
Ans. 19 February

Ques 3. Which ministry has recently approved a scheme named “New India Literacy Program” to cover all aspects of adult education?
Ans. Ministry of Education

Ques 4. Surjit Sengupta has passed away, who was he?
Ans. Footballer

Ques 5. Which national policy has been launched by the central government on 17th February 2022?
Ans. National Hydrogen Policy

Ques 6. When is World Pangolin Day celebrated?
Ans. 19 February

Ques 7. Which state government has launched the Kunsayam scheme for persons with disabilities?
Ans. Ladakh

Ques 8. Where has the water taxi service been flagged off?
Ans. Mumbai

Ques 9. The first colored souvenir coin on Panchatantra has been issued by?
Ans. Nirmala Sitharaman

Ques 10. Who has become the brand ambassador of gaming app A23?
Ans. Shahrukh Khan

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

20 February 2022 Current Affairs

0
20 February 2022 Current Affairs
20 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

20 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 20 February 2022 

Ques 1. Which storm has hit the seaside areas of Russia, Britain?
Ans. Yunis Toofan

Ques 2. Researchers from which IIT institute have developed a new material called ‘Origami Metamaterials’?
Ans. IIT Madras

Ques 3. Who is the FIFA Club World Cup Champion 2021?
Ans. Chelsea

Ques 4. Which ministry has launched the New India Literacy Program for adult education?
Ans. Ministry of Education

Ques 5. Researchers from which university have developed a molecule that can inactivate the coronavirus spike protein?
Ans. University of Helsinki

Ques 6. To whom has Twitter tied up to promote the Tips feature?
Ans. With Paytm

Ques 7. Which country holds the chairmanship of G20 in 2022?
Ans. Indonesia

Ques 8. Which states have won the Senior National Volleyball Championship 2021-22 in Men’s and Women’s respectively.
Ans. Haryana in men and Kerala in women

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

GPSSB Junior Clerk Syllabus 2022

0
GPSSB Junior Clerk Syllabus 2022
GPSSB Junior Clerk Syllabus 2022

GPSSB Junior Clerk Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Junior Clerk Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Junior Clerk Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Junior Clerk 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks Language
1. General Mathematics 10 Marks Gujarati
2. English Language 20 Marks English
3. Gujarati Language 20 Marks Gujarati
4. General Knowledge / General Awareness 50 Marks Gujarati
Total 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 60 Minutes
  • Negative Marking: 0.33 Marks
  • Blank Answer: 0.33 Marks

GPSSB Junior Clerk 2022: Syllabus

General Mathematics

  • Number theory
  • Calculus and analysis
  • Algebra
  • Combinatorics
  • Logic
  • Mathematical physics
  • Dynamical systems and differential equations
  • Geometry and topology

English Language and Grammar

  • Verbal Comprehension passage
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Vocabulary
  • Spot the error
  • Grammar
  • Spellings
  • Clauses
  • Adjectives
  • Sentence structure
  • Passage
  • Verbs
  • Synonyms/ Homonyms

Gujarati Language

  • Comprehension Passage
  • Translation of Sentences
  • Vocabulary
  • Grammar
  • Error Detection
  • Fill in the Blanks
  • Antonyms
  • Synonyms

General Awareness and General Knowledge

  • Panchayati Raj
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • Sport
  • Indian Polity and the Constitution of India
  • General Mental Ability
  • Indian Economy and Planning
  • General Science
  • Environment and Information & Communication Technology
  • General Intelligence
  • Current affairs of Regional
  • National and International Importance
  • History of India and History of Gujarat

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: junior clerk syllabus 2021, junior clerk syllabus 2022 pdf, junior clerk syllabus 2020, junior clerk salary, junior clerk syllabus 2022 Gujarat, junior clerk syllabus 2021 pdf, Talati and junior clerk syllabus 2021

19 February 2022 Current Affairs

0
19 February 2022 Current Affairs
19 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

19 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

 Current Affairs 19 February 2022

Ques 1. Which Union Ministry/Institute organized the Global Summit on ‘Reimagining Museums in India’?
Ans. Ministry of Culture

Ques 2. In which state was the Waste to Wealth Creation Program launched by the Small Industries Development Bank of India (SIDBI)?
Ans. West Bengal

Ques 3. Which species is the Crimson Rose in the news?
Ans. Butterfly

Ques 4. NITI Aayog will launch the “Fintech Open Hackathon” in collaboration with which company?
Ans. PhonePe

Ques 5. Sandhya Mukherjee has passed away, she was a singer of which language.
Ans. Bengali

Ques 6. By what procedure was the world’s first woman cured of HIV?
Ans. stem cell transplant

Ques 7. Which state team has won the women’s title in the Senior National Volleyball Championship 2021-22?
Ans. Kerala

Ques 8. In which country will the G20 summit 2023 be held?
Ans. India

Ques 9. The Indian Navy successfully test-fired which supersonic cruise missile at sea on 18 February 2022 from its warship INS Visakhapatnam?
Ans. BrahMos Missile

Ques 10. To whom has Twitter partnered for tips in India?
Ans. Paytm Payments Bank

Ques 11. Who has delivered the inaugural address at The Energy and Resources Institute (TERI) World Sustainable Development Summit?
Ans. Narendra Modi

Ques 12. The ‘Babushka Battalion’ has been in a lot of discussion between Russia and which country’s tension?
Ans. Ukraine

Ques 13. When is the ’75th Raising Day of Delhi Police’ celebrated?
Ans. 16 February

Ques 4. Cholendra Shumsher Rana is the current Chief Justice of which country?
Ans. Nepal

Ques 15. Who has bought a 25% stake in US-based tech startup ‘TOW Platforms’?
Ans. live

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs in English

RBI Assistant Prelims Syllabus 2022

0
RBI Assistant Prelims Syllabus 2022
RBI Assistant Prelims Syllabus 2022

RBI Assistant Prelims Syllabus 2022

In this post, we are sharing the RBI Assistant Prelims Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Reserve Bank of India Assistant Prelims Syllabus 2022  recruitment.

RBI Assistant Prelims 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. English Language 30 Question 30 Marks
2. Reasoning Ability 35 Question 35 Marks
3. Numerical Ability 35 Question 35 Marks
Total 100 Question 100 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 60 Minutes
  • Negative Marking: 1/4 Marks

Reserve Bank of India Assistant Prelims 2022: Syllabus 

English Language

  • Spelling Test
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Antonyms
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Active and Passive Voice
  • Substitution
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Idioms and Phrases
  • Completion
  • Sentence Arrangement
  • Passage Completion
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence
  • Para Completion

Reasoning Ability

  • Series
  • Blood Relations
  • Test on Alphabets
  • Arithmetical Reasoning
  • Dot Situation
  • Identical figure groupings
  • Sequential Output training
  • Forming figures and analysis
  • Construction of Squares and Triangles
  • Directions
  • Analytical Reasoning
  • Paper Folding
  • Analogy
  • Puzzle Test
  • Eligibility Test
  • Situation Reaction Test
  • Assertion and Reasoning
  • Series Completion
  • Operations of Mathematics
  • Venn Diagrams
  • Spotting embedded figures
  • Missing Characters
  • Paper Cutting
  • Cubes and Dice
  • Direction Sense Test
  • Mirror Images
  • Data Sufficiency
  • Completion Incomplete Pattern
  • Water Images
  • Classification
  • Rules Detection
  • Word Sequence
  • Verification of truth of the Statement
  • Alpha-Numeric Sequence Puzzle
  • Classification
  • Coding-Decoding
  • Figure Matrix

Numerical Ability

  • Profit and Loss
  • Indices and Surds
  • Problems on Trains
  • Permutations and Combinations
  • Compound Interest
  • Numbers and Ages
  • Simple Equations
  • Averages
  • Mensuration
  • Problems on LCM and HCF
  • Problems on Numbers
  • Boats and Streams
  • Simplification and Approximation
  • Mixtures and Allegations
  • Quadratic Equations
  • Pipes and Cisterns
  • Time and Work Partnership
  • Simple Interest
  • Ratio and Proportion
  • Odd Man Out
  • Volumes
  • Races and Games
  • Probability
  • Time and Distance
  • Percentages
  • Areas

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: rbi assistant prelims syllabus 2021, rbi assistant syllabus 2022 pdf download, rbi assistant syllabus pdf, rbi assistant syllabus 2021 pdf, rbi assistant salary, rbi assistant previous year paper, rbi assistant eligibility, rbi exam syllabus pdf

18 February 2022 Current Affairs

0
18 February 2022 Current Affairs
18 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

18 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 18 February 2022 

Ques 1. PM Modi will hold a virtual summit with the Crown Prince of which country?
United Arab Emirates

Ques 2. Bappi Lahiri has passed away, he belongs to which field.
Answer: Singer and composer

Ques 3. Which Union Minister will visit Germany and France from 18 February 2022?
S Jaishankar

Ques 4. What is the percentage of GDP deflator forecast for the financial year 2023?
Answer: 3 to 3.5 percent

Ques 5. In which year was the world’s first smallpox vaccine introduced?
1986

Ques 6. Who has launched the first colored commemorative coin on Panchatantra?
Answer: Nirmala Sitharaman

Ques 7. Haryana cadre IPS officer Kala Ramachandran has been recently appointed as the first woman police commissioner of which city?
Gurugram

Ques 8. Has won the ICAI Award for Excellence in Financial Reporting for the year 2020-21 in the Public Sector Institutions range.
Answer: RailTel

Ques 9. Which of the following High Court has struck down the provision of the Karnataka Police Act, 2021?
Karnataka High Court

Ques 10. Recently, how many Chinese origin apps have been banned by the Indian government.
Answer: 54 Apps

Ques 11. Which Indian mining company has tied up with Foxconn to produce semiconductors in India?
Vedanta

Ques 12. Who has co-chaired the 4th India-Australia Energy Dialogue?
Answer: Union Minister RK Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

Gujarat Forest Guard Syllabus 2022

0
Gujarat Forest Guard Syllabus 2022
Gujarat Forest Guard Syllabus 2022

Gujarat Forest Guard Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Gujarat Forest Guard Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Forest Department Syllabus 2022 recruitment.

Gujarat Forest Guard 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Gujarati 12.5 25
2. Mathematics 12.5 25
3. General Knowledge 25 50
4. Technical Topic 50 100
Total 100 Question 200 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 3 Hrs
  • Exam Type: MCQ

Gujarat Forest Department 2022: Syllabus

General Maths

  • Mathematical physics
  • Calculus and analysis
  • Dynamical systems and differential equations
  • Geometry and topology
  • Algebra
  • Number theory
  • Combinatorics
  • Logic

General Knowledge

  • Largest National Parks and Sanctuaries
  • Full forms of organizations
  • Largest rivers, lakes, mountains in the world
  • Latest Summits and Conferences
  • UNESCO World Heritage
  • List of Ministers of India
  • Various Government schemes
  • List of IPL and WorldCup Winners
  • Name of historical monuments in India
  • Latest Awards and Nominations

General Environment

  • Noise
  • Biodiversity
  • Soil
  • Chemicals
  • Waste and material resources
  • Environment and health
  • Air pollution
  • Land use
  • Natural resources
  • Water
  • Climate change

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: Gujarat forest guard syllabus 2021, Gujarat forest guard syllabus pdf, Gujarat forest syllabus 2020, forest guard syllabus 2021 pdf, forest guard syllabus Gujarat 2019, forest syllabus 2021, Gujarat forest syllabus pdf Gujarati