Tuesday, October 28, 2025
Home Blog Page 164

28 February 2022 Current Affairs

0
28 February 2022 Current Affairs
28 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

28 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 28 February 2022 

Ques 1. In which Parachute Regiment training center, Chief of the Army Staff General MM Naravane presented the Presidential Colors to four Parachute Battalions?
Ans. Bangalore

Ques 2. What is the name of the Indian evacuation mission from Ukraine?
Ans. Operation Ganga

Ques 3. Which state’s cabinet has approved the country’s first e-waste eco-park to dispose of e-waste?
Ans. Delhi

Ques 4. Who is the author of the book “History of Sriniketan”?
Ans. Uma Das Gupta

Ques 5. Hemanand Biswal, former Chief Minister of which of the following state and prominent tribal leader of Congress has passed away recently?
Ans. Odisha

Ques 6. Union MSME ( Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises) Minister launched MSME RuPay Credit Card. Who is the Union Minister of MSME?
Ans. Narayan Rane

Ques 7. Which state has become the first to launch a night navigation app in rivers?
Ans. Assam

Ques 8. Name the Union Rural Development Minister, who has recently launched Lokpal App for MNREGA?
Ans. Giriraj Singh

Ques 9. Who has been conferred with Ramanujan Award?
Ans. Neena Gupta

Ques 10. Who is the writer of the book “The Story of Paypal”?
Ans. Jimmy Soni

Ques 11. Union Bank of India has recently launched “Union MSME RuPay Credit Card” in collaboration with?
Ans. NPCI

Ques 12. Who was included on the board of Indian Oil Corporation?
Ans. Sujoy Choudhary

Ques 13. Telecom company Bharti Airtel has recently announced to acquire what additional percentage stake in Indus Towers from Vodafone Group?
Ans. 4.7 percent

Ques 14. Indian Navy has received 12th anti-submarine warfare aircraft P-8I from which of the following company?
Ans. Boeing

Ques 15. National Protein Day is observed on which day?
Ans. 27 February 2022

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs

27 February 2022 Current Affairs

0
27 February 2022 Current Affairs
27 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

27 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 27 February 2022 

Ques 1. Who has been appointed by Dish TV as its brand ambassador?
Ans. Rishabh Pant

Ques 2. Which state’s cabinet has approved the country’s first e-waste eco-park to dispose of e-waste?
Ans. Delhi

Ques 3. Who has become the youngest Indian to lose a chess tournament world number 1 player Magnus Carlsen?
Ans. R Pragyananand

Ques 4. Which country’s President Gitanas Nausea has declared a state of emergency in the country?
Ans. Lithuania

Ques 5. The government has launched Jan Bhagidari Empowerment Portal in which union territory is under its digital mission?
Ans. Jammu and Kashmir

Ques 6. Who among the following has been elected as the new chairman of the International Rubber Study Group?
Ans. KN Raghavan

Ques 7. In which union territory did the government launch the ‘Janbhagidari Empowerment’ portal under its digital mission?
D. Jammu and Kashmir

Ques 8. How many Rafale fighter jets have India received so far from France under the deal to acquire 36 such aircraft?
Ans. 35

Ques 9. Which state has formed the Marine Elite Force for the conservation of marine life?
Ans. Tamil Nadu

Ques 10. Which area has been affected by three storms- Eunice, Franklin, and Dudley?
Ans. China

Ques 11. Who has been appointed by HUL as its non-executive chairman?
Ans. Nitin Paranjpe

Ques 12. Name the MD & CEO of IDBI Bank, whose reappointment to the post has been approved by RBI.
Ans. Rakesh Sharma

Ques 13. Where has a conference on Indian temple architecture ‘Devaytanam’ been inaugurated?
Ans. Karnataka

Ques 14. Who has released the Rural Connectivity Geographic Information System data in the public domain recently?
Ans. Giriraj Singh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs in English

UKSSSC Chief Constable Syllabus 2022

0
UKSSSC Chief Constable Syllabus 2022
UKSSSC Chief Constable Syllabus 2022

UKSSSC Chief Constable Syllabus 2022

In this post, we are sharing the UKSSSC Chief Constable Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission Chief Constable Syllabus 2022 recruitment.

UKSSSC Chief Constable 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. General Knowledge  

100 Question

 

 

 

100 Marks

 

 

2. General Hindi
3. Uttarakhand GK
4. General Studies

 

Uttarakhand SSSC Chief Constable 2022: Syllabus

General Studies

  • Economic Development
  • Indian Culture
  • Aptitude
  • Security and Disaster Management
  • Governance
  • Constitution
  • Polity
  • Indian Heritage
  • Social Justice
  • Integrity
  • Technology
  • History of the World and Society
  • Bio-diversity
  • Environment
  • International relations
  • Ethics
  • Geography of the World and Society

Hindi

  • वाक्यसंशोधन- लिंग, वचन, कारक, काल, वर्तनी, त्रुटि से संबंधित
  • संधि समास
  • क्रियाएँ
  • विलोम शब्द
  • हिंदी वर्णमाला विराम चिन्ह
  • अनेकार्थी शब्द
  • शब्द-रूप
  • वर्तनी
  • हिंदी भाषा के प्रयोग में होने वाली अशुद्धियाँ
  • पर्यायवाची शब्द
  • रस
  • वाक्याशों के लिये एक शब्द निर्माण.
  • लोकोक्तियां एवं मुहावरे.
  • अलंका
  • तत्सम एवं तद्भव देशज विदेशी (शब्द भंडार)
  • अर्थबोध
  • शब्द रचना वाक्य रचना अर्थ
  • मुहावरे एवं लोकोक्तियाँ

General Knowledge

  • Indian States and Capitals
  • List of State Animals List of State Birds
  • Wildlife Sanctuaries in India
  • Top 10 Longest Rivers in India
  • National Parks in India
  • Top 10 Longest Highways in India
  • List of Waterfalls in India
  • National Symbols of India
  • List of National Peaks in India
  • Top 10 Longest Bridges in India
  • Neighboring Countries of India
  • Folk Dances in India Dams In India
  • List of State Flowers
  • National Animal of India
  • List of Indian Presidents
  • National/Official Languages in India
  • List of RBI Governors
  • National Tree of India
  • List of High Courts in India
  • Union Territories of India
  • Fundamental Rights in Indian Constitution
  • Indian Constitution
  • List of Prime Ministers of India

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: What is the syllabus of Uttarakhand police? How can I prepare for Uttarakhand police? What is the syllabus of MP police? What is the syllabus of the Gujarat police constable?

 

 

26 February 2022 Current Affairs

0
26 February 2022 Current Affairs
26 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

26 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 26 February 2022 

Ques 1. Who is the youngest player to win the ATP 500 Rio Open tennis title recently?
Ans. Carlos Alcaraz

Ques 2. When is Central Excise Day celebrated?
Ans. February 24

Ques 3. Which of the following company’s new sub cable ‘India-Asia-Express’ is going to connect the Maldives?
Ans. Reliance Jio

Ques 4. Which kingdom government has announced to restore the old pension scheme in the budget?
Ans. Rajasthan

Ques 5. Who will start its first cyber security center in India?
Ans. IBM

Ques 6. Where has the 2nd ‘Bangladesh Film Festival’ been inaugurated?
Ans. Agartala

Ques 7. Where will India set up its first IIT outside the country?
Ans. UAE

Ques 8. Who has joined the board of IOC?
Ans. Sujoy Choudhary

Ques 9. Pratap Bordoloi passed away in February 2022. He was related to which field?
Ans. journalism

Ques 10. Which country has successfully test-fired a new naval air defense system named C-Dome?
Ans. Israel

Ques 11. Which female cricketer has become the 1st female player to score 50 runs in 26 balls?
Ans. Richa Ghosh

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

 

GPSSB Deputy Accountant Syllabus 2022

0
GPSSB Deputy Accountant Syllabus 2022
GPSSB Deputy Accountant Syllabus 2022

GPSSB Deputy Accountant Syllabus 2022

In this post, we are sharing the GPSSB Deputy Accountant Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Gujarat Panchayat Service Selection Board Deputy Accountant Syllabus 2022 recruitment.

GPSSB Deputy Accountant 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks Exam Medium
1. English Grammer & Language 20 Marks English
2. Gujarati Grammer & Language 20 Marks Gujarati
3. General Knowledge & General Awareness 35 Marks Gujarati
4. Technical Knowledge 75 Marks Gujarati
Total 150 Marks

 

Important Points

  • Time Duration: 90 Minutes
  • Post Name: Extension Officer, Deputy Accountant

GPSSB DA & Extension Officer 2022: Syllabus

English Language and Grammar

  • Synonyms/ Homonyms
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Grammar
  • Verbs
  • Spellings
  • Clauses
  • Adjectives
  • Sentence structure
  • Vocabulary
  • Passage
  • Verbal Comprehension passage
  • Spot the error

Gujarati Language and Grammar

  • Comprehension Passage
  • Vocabulary
  • Antonyms
  • Translation of Sentences
  • Grammar
  • Fill in the Blanks
  • Error Detection
  • Synonyms

General Knowledge & General Awareness

  • Environment and Information & Communication Technology
  • History of Gujarat
  • General Intelligence
  • Indian Polity
  • Constitution of India
  • The cultural heritage of India and Gujarat
  • Geography of India and Geography of Gujarat
  • History of India
  • Indian Economy and Planning
  • General Mental Ability
  • General Science
  • Sports

Accounts

  • Liquidation of Companies
  • Company Account
  • Bills of Exchange
  • Non-trading concerns
  • Accounts of non-trading concerns
  • Accounts from incomplete records
  • Consignment
  • Redemption of debentures
  • Self Balancing Ledgers, Royalties
  • Issues and forfeiture of Shares and Debentures
  • Errors and their rectification
  • Single entry
  • Amalgamation
  • Hire Purchases Installment Systems
  • Accounting Standards
  • Joint ventures
  • Absorption and re-construction
  • Depreciation
  • Bank Reconciliation Statement
  • Preparation of Trial Balance
  • Branch Accounts
  • Basic concepts and conventions
  • Final Statements of Accounts
  • Life Insurance Companies Bank Accounts
  • Bonus shares and final accounts

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1

Tags: GPSSB Deputy Accountant, GPSSB Extension Officer Syllabus 2022, GPSSB Deputy Accountant Exam Pattern, GPSSB Extension Officer Exam Pattern 2022

25 February 2022 Current Affairs

0
25 February 2022 Current Affairs
25 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

25 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 25 February 2022 

Ques 1. Who has been awarded the Hilal-e-Pakistan Samman for his efforts to eradicate polio?
Ans. Bill Gates

Ques 2. Which country has launched its first hydrogen-powered train?
Ans. Japan

Ques 3. Who has launched KISAN mobile app?
Ans. IIT Roorkee

Ques 4. America has implemented the first phase of sanctions on which country?
Ans. Russia

Ques 5. When is World Thinking Day celebrated?
Ans. February 22

Ques 6. KPAC Lalita has passed away, who was she?
Ans. actress

Ques 7. Who has become the full-time member of the Economic Advisory Council to the Prime Minister?
Ans. Sanjeev Sanyal

Ques 8. Which nation has become the seventh country to ratify the work in the fisheries convention?
Ans. Kenya

Ques 9. Which kingdom Industries Minister Mr. Mekapati Gowtham Reddy has passed away?
Ans. Andhra Pradesh

Ques 10. India and which nation have started the Eastern Bridge-6 air exercise?
Ans. Oman

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent

Army 41 FAD Syllabus 2022

0
Army 41 FAD Syllabus 2022
Army 41 FAD Syllabus 2022

Army 41 FAD Syllabus 2022

In this post, we are sharing the Army 41 FAD Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about the Ministry of Defence, 41 Field Ammunition Depot Syllabus 2022 recruitment.

Army 41 FAD 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name No. Of Question Marks
1. Numerical Aptitude 25 Question 25 Marks
2. General Intelligence & Reasoning 25 Question 25 Marks
3. General Awareness 50 Question 50 Marks
4. General English 50 Question 50 Marks
Total 150 Question 150 Marks

 

Important Point

  • Time Duration: 2 Hours 30 Minutes

41 Field Ammunition Depot Army 41 FAD 2022: Syllabus

Numerical Aptitude

  • Averages interests
  • Profit and loss
  • Ratio and time
  • Percentages
  • Ratio and proportion
  • Computations of the whole number
  • Relationship between numbers
  • Time and work
  • Decimal and fractions
  • Fundamental arithmetical operations
  • Discount
  • Number systems
  • Time and distance

General Intelligence And Reasoning

  • Arithmetical number series
  • Relationship concepts
  • Similarities
  • Arithmetical reasoning
  • Decision making
  • Space visualization
  • Analysis
  • Judgment
  • Verbal and figure classification
  • Analogies
  • Differences
  • Visual memory
  • Observation
  • Practice Reasoning Mock Test Questions
  • Discrimination
  • Problem-solving

General Awareness

  • Important Dates
  • Countries and Capitals
  • Famous Places in India
  • Books and Authors
  • World organizations
  • National Dance
  • Music & Literature
  • Political Science
  • Indian Culture
  • Scientific observations
  • About India and its neighboring countries
  • Geography of India
  • New inventions
  • Economic problems in India
  • National and International current affairs
  • Science and innovations

General English

  • Sentence Improvement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Synonyms
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Sentence Arrangement
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Antonyms
  • Fill in the blanks
  • Substitution
  • Completion
  • Spelling Test
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Transformation
  • Substitution
  • Joining Sentences
  • Sentence
  • Passage Completion
  • Prepositions

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: 41 fad tradesman mate syllabus, 41 fad previous year question paper, 41 fad pdf download, army tradesman mate syllabus, 41 fad cut off, 41 fad notification, 41 fad material assistant salary

24 February 2022 Current Affairs

0
24 February 2022 Current Affairs
24 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

24 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 24 February 2022 

Ques 1. India and which country have signed a blue economy roadmap?
Ans. France

Ques 2. Russian President Mr. Putin has split Ukraine into how many countries?
Ans. 3

Ques 3. Named as a brand product of Doda district of Jammu and Kashmir.
Ans. Lavender

Ques 4. Which has become the first university in India to get NBA (National Board Of Accreditation) accreditation?
Ans. Chandigarh University

Ques 5. Where has the Government of India organized a week-long science exhibition named Vigyan Sarvatra Pujyate on 22 February 2022?
Ans. New Delhi

Ques 6. Who has won the most medals in the Beijing Winter Olympics 2022?
Ans. Norwegian

Ques 7. Which two sisters of Gurugram have been chosen as the brand ambassadors of Beti Bachao, Beti Padhao?
Ans. Tanishka Kotia and Riddhika Kotia

Ques 8. Who has become the new President and chief executive officer of Honda Car India?
Ans. Takuya Tsumura

Ques 9. To whom has the Kerala Startup Mission partnered?
Ans. With Google

Ques 10. The government has approved the continuation of the RUSA scheme for how many more years?
Ans. by 2026

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs in English

APSC JAA Syllabus 2022

0
APSC JAA Syllabus 2022
APSC JAA Syllabus 2022

APSC JAA Syllabus 2022

In this post, we are sharing the APSC JAA Syllabus 2022. We are also sharing the exam pattern, selection process, subject-wise Syllabus, and some Important Points about Assam Public Service Commission Junior Administrative Assistant Syllabus 2022  recruitment.

APSC JAA 2022: Exam Pattern

S.No. Subject Name Marks
1. Language Test 50 Marks
2. Computer Knowledge 50 Marks
3. English, General Intelligence & Quantitative Aptitude 150 Marks
Total 250 Marks

 

APSC Junior Administrative Assistant 2022: Syllabus

Computer Knowledge

  • Important Computer-related Terms
  • Basics of Cloud Computing
  • Microsoft Office
  • Database Management System (DBMS)
  • MS PowerPoint
  • Components of Computer
  • MS Access
  • Introduction to Operating System
  • Computer Shortcut Keys
  • Microsoft Windows
  • Computer Abbreviations
  • High-Level Computer Languages
  • MS Word
  • Fundamentals of Computer
  • Computer Networks
  • Types of Computer
  • MS Excel
  • Hardware and Software
  • Internet
  • MS Outlook
  • Input and Output Devices
  • Websites
  • Web Browsers
  • Storage Devices
  • Computer Virus

English

  • List of One Word Substitutions
  • Cloze Test
  • Rules For Prepositions
  • Precis Writing
  • Sentence Correction Questions
  • Adjective Degree Of Comparison Rules
  • Article Rules
  • Direct & Indirect Speech Rules
  • List of Synonyms and Antonyms
  • Active And Passive Voice Rules
  • Rules and List of Conjunctions
  • Spotting the Error
  • List of Homophones/ Homonyms
  • Idioms And Phrases
  • Reading Comprehension
  • List of Prepositions
  • Rules For Tenses
  • Sentence Rearrangement & Para jumbles
  • Letter Writing Format

General Intelligence

  • Arithmetical Number series
  • Verbal and Figure Classification
  • Analysis
  • Differences
  • Decision Making
  • Similarities
  • Judgment
  • Discrimination
  • Concepts
  • Relationship
  • Observation
  • Arithmetical Reasoning
  • Problem Solving
  • Space Visualization

Quantitative Aptitude

  • Work And Time
  • Partnerships
  • Arithmetic Aptitude
  • Ratios and Proportions
  • Mixture and Allegation
  • Data Interpretation
  • Permutation and Combination
  • Stream Boat Problems
  • Percentages
  • Inequalities
  • Mensuration
  • Number Series
  • Simple Interest and Compound Interest
  • Profit and Loss
  • Coding and Decoding
  • Age Problems
  • Probability
  • Time & Speed
  • Averages
  • Pipes and Cisterns

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: APSC JAA Syllabus 2022, APSC JAA Syllabus, Assam Public Service Commission Junior Administrative Assistant Syllabus 2022, APSC Junior Administrative Assistant Syllabus 2022

23 February 2022 Current Affairs

0
23 February 2022 Current Affairs 23 February 2022 Current Affairs
23 February 2022 Current Affairs

Current Affairs

23 February 2022 Current Affairs: In this post, we share daily updated Current Affairs. This topic is the most important part of all competitive exams. All these posts are very most important for all the candidates who are preparing for the competitive exam.

Current Affairs 23 February 2022 

Ques 1. Who has got the prize of India’s Most Trusted Public Sector Company?
Ans. Coal India

Ques 2. Which country India has started an exercise named “Eastern Bridge – VI Vayu”?
Ans. Oman

Ques 3. Southeast Asia- Middle East-Western Europe 6 Who is the Indian company to join Undersea Cable Consortium?
Ans. Bharti Airtel

Ques 4. Where have the Winter Olympic Games 2022 concluded?
Ans. Beijing

Ques 5. Which district has become the 100th Har Ghar Jal District under the Jal Jeevan Mission?
Ans. Chamba, Himachal Pradesh

Ques 6. Who has been elected as its President by the IOC Athletes Commission?
Ans. Emma Terhoe

Ques 7. To whom Tata Power has tied up for offshore wind projects?
Ans. RWE

Ques 8. Where has the Khajuraho Dance Festival started?
Ans. Madhya Pradesh

Ques 9. Who has written the recently launched book titled The Founders: The Story of PayPal?
Ans. Jimmy Soni

Ques 10. In which state the first Biodiversity Park is coming up?
Ans. Himachal Pradesh

Ques 11. The Central Government has approved to extend the Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) scheme for how long?
Ans. By 2026

Important Links

Facebook:  Notesplanet

Instagram: Notesplanet1 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, Current Affairs